Stil Kvadrat po mom

raj stvaran godinama

Pogled na Split i okolicu ostavlja bez daha: zavirite u kuću koja nudi odmor za oči i užitak za dušu

raj stvaran godinama

Nekada je tu bila samo drača i brnistra. Parcela za koju nije znao ni da postoji. Danas, 15 godina nakon slučajnog otkrića, na nekih 400 metara nadmorske visine, na predjelu Strana na Kozjaku, poviše urbaniziranog dijela Kaštel Gomilice, Alenka i Ivica Rokov izgradili su malu kuću. Kuću iz koje pogled puca na cijeli Kaštelanski zaljev, Split, Marjan, Trogir, Kaštela, pa čak i otoke. Pogled koji ostavlja bez daha. Kazali bi supružnici Rokov: “Pogled koji liječi sve!”

Uklonili draču

A cijela priča oko izgradnje njihova objekta počela je sasvim slučajno prije nekih petnaestak godina, kada je Ivi Rokovu njegov prijatelj Kosav Braškin otkrio da se tu nalazi njegova didovina, zemlja koju je naslijedio od svojih predaka.

– I stvarno je bilo tako. Mi smo se ovdje dolazili družiti kod prijatelja Kosava koji je na svojoj zemlji imao maleni komin. Tu bismo se opuštali vikendima, gradelavali, pivali i uživali. Sve dok mi jednog dana Kosav nije kazao: “Pa, Ivo, ovo ispod mene je tvoja zemlja.” Iskreno, nisam imao pojma. Uz njegov nagovor parcelu smo očistili od brnistre i drače, uredili je tako da na njoj nije bilo ni jedne travke.

A nakon toga podigli smo maslinik s oko 40 stabala. I tada je sve počelo. Kad dolaziš u maslinik, moraš imati i neku ostavu za alat, pa i gustirnu za vodu, vuče te jednostavno da imaš sve, pa čak i kućicu. I evo, malo-pomalo, uz puno ljubavi i truda u ovih petnaest godina, danas imamo naš mali raj, raj u kojemu uživamo s našim prijateljima, koji se kod nas okupljaju svakog vikenda.

A da vam kažem – ne žalim ni sekundu uloženog truda i prolivenog znoja, jer sam uživao u svakome trenutku – kazuje nam Ivica Rokov, bivši sportaš, dok mu supruga Alenka, vlasnica knjigovodstvenog servisa i predsjednica kaštelanskog Foruma žena SDP-a, dobacuje:

– Kad na poslu pomislim da je moj Ivo gori u kućici, odma bižin i ja. Čin priđen magistralu i dođem u brdo, svi problemi ostaju doli. Na sve se zaboravi.
Alenka nam pokazuje prekrasnu kućicu od oko 40 metara četvornih. Kuća se sastoji od jedne spavaće sobe, malene kuhinje, kupaonice i prostranog dnevnog boravka okruženog u staklu kako bi se iz svakog kuta kuće moglo uživati u prekrasnom pogledu.

850 ‘kvadrata’ okućnice

A okućnica koja se prostire na oko 850 četvornih metara, osim maslinika, uređena je u dalmatinskom stilu. Podovi su obloženi benkovačkim kamenom, vrijedne Ivine ruke sazidale su gotovo 300 metara suhozida, vanjski kamin, a uz masline imaju i domaću verduru. Rokovi na svom imanju imaju i trešnju, ruzmarin, lavandu, kajsiju, krušku, jabuku.

– Materijal za cilu kuću – govori nam Ivo – pribacija je stari fićo. Ali doslovno sve. A gradilo se godinama. Malo-pomalo, ja i moj prijatelj Kosav radili smo iz dana u dan.

Pomagali su mi mnogi prijatelji, ali Kosav je ipak ostavija najviše truda dok se kuća gradila. On je i projektant. Napravija je nacrt kuće na komadu kartona i stvarno, danas je takva kakvu ju je god zamislio – veli nam Ivo Rokov.
Supruga Alenka prepričava nam zabave koje se održavaju u ovoj malenoj kaštelanskoj ljepotici.

– Ma sve se ovde slavi, i rođendani, i Božić, i Uskrs. Sve obiteljske fešte. Skupi nas se i po dvadeset. A osim toga, svaki vikend koristimo kako bi pobigli iz buke i civilizacije, u ovu oazu mira i tišine. Pa nam se pridruže Melvina i Tomica, Snježana i Kosav, Dijego i Ankica, Gordana, Vinko, Dražen, Ivanka, Jase, Ike, Dado, Smiljana, Vjeko, Božena, Srećko i Lipa. Naši dragi prijatelji koji s nama ovdje guštaju. A kad uz spizu i kapljicu krene pisma, čuje nas se na cijelom Kozjaku.

Te gušte nitko ne može platiti – kaže nam Alenka Rokov, te otkriva kako se krajem godine sprema u zasluženu mirovinu, a onda će, veli nam, svaku minutu slobodnog vremena provoditi u brdu. U svojoj najlipšoj kućici na svitu.
Njihova kućica njima je raj za dušu, a kad se uz sve navedeno baci i na balote, zabavi i veselju nema kraja.

Naslovnica Kvadrat po mom