Stil Putovanja

SNJEŽNA INSPEKCIJA

Uoči 'hrvatskog tjedna' provjerili smo skijališta u susjedstvu: Jahorina je dobila opasnu konkurenciju, a ski-karte skuplje su i do 70%!

SNJEŽNA INSPEKCIJA

Jedan dio domaće skijaške karavane, pogotovo iz Dalmacije, početkom tradicionalnog "hrvatskog tjedna", čija je špica ove subote, krenut će put Bosne i Hercegovine.

Cijene, blizina, navika, pa na koncu skijanje, i to baš tim redom, godinama su razlog takvog odabira. A što su zimski centri u susjednoj državi pripremili u ovoj godini?

Hit se zove Ravna planina, relativno novo skijalište u samoj blizini Pala i tek nešto dalje od daleko poznatije Jahorine. Postojećoj infrastrukturi i stazama od 7,5 kilometara uoči Božića dodali su i gondolu, i to prvu u BiH. Koštala je 30 milijuna konvertibilnih maraka (oko 120 milijuna kuna) i financirana je privatnim kapitalom, odnosno ulaganjem tvrtke Majneks, iza koje stoji poduzetnik Veljko Golijanin.

Iako će reći da (još) nisu konkurencija Jahorini i tamošnjem Olimpijskom centru, ipak računaju na njihove goste.

- Možda je najbolje reći da se mi naslanjamo na njih, pogotovo u onih 10 do 15 dana tijekom kojih je Jahorina suočena s kišom, maglom i vjetrom, pa ne može raditi. I dok nismo proširili kapacitet novom gondolom, dolazili su nam skijaši koji su odsjedali u tamošnjim brojnim hotelima i apartmanima. Ove sezone očekujemo da to bude još masovnije – kaže Borislava Purković, glasnogovornica SC-a ”Ravna planina”.

Njihov je plan trasu gondole produžiti za još šest kilometara i jednog dana uvezati dva skijališta.

- Naša gondola i nosi naziv "Jahorina ekspres". Njezina sadašnja izlazna stanica na najvišoj točki našeg skijališta zamišljena je od početka kao međustanica na budućoj trasi, koja bi završavala između Poljica i Ogorijelice, na 1550 m nadmorske visine. Očekujemo da se uključe i nadležni povezani s tom pričom, prvenstveno Olimpijski centar Jahorina, pa onda i institucije, jer to bi bilo od značaja i za lokalne zajednice i na državnoj razini – kaže Purković.

Velikim zahvatima i novinama uoči sezone nisu se mogli pohvaliti na Jahorini i Bjelašnici, još uvijek najvećim i najboljim skijalištima u BiH. Razlog dobrim dijelom leži u činjenici što su oba u državnom vlasništvu, jedno Republike Srpske, drugo Federacije BiH. Za Jahorinu je dugo postojao plan da je preuzmu Skijališta Srbije, ali do toga nije došlo. Sve što su dobili od njih bio je bivši direktor Dejan Ljevnaić. Njegovi prvi potezi bili su peglanje staza i dvije nove pokretne trake za najmlađe skijaše i one koji tek počinju učiti.

Ali zato su, kao i Bjelašnica, svoje posjetitelje počastili novim cijenama skijaških karata. U nekim kategorijama, prije svega onim sezonskim, one su veće i do nevjerojatnih 70 posto, što je izazvalo i pravu malu "revoluciju".

- Mi građani smo ogorčeni cijenama u novom cjeniku i smatramo da su one bez osnova povećane i da nisu prilagođene primanjima građana. Bjelašnica i Igman su javno dobro, a JP ZOI 84 javno preduzeće, odnosno poduzeće svih građana. Vlada Kantona Sarajevo zadužila se za uređenje planine Bjelašnica, a dug će vraćati svi građani – stajalo je u pokrenutoj peticiji, koja na koncu nije polučila puno.

Ipak, ove godine, za razliku od proteklih, skijalištima u istočnom dijelu Bosne smilovalo se nebo. Obilan snijeg je pao još početkom prosinca, pa su žičare mogli odmah upaliti i popuniti kapacitete do kraja za Božić i Novu godinu gostima i iz Hrvatske. Te sreće, međutim, nije bila Raduša, još jedna privatna skijaška poduzetnička priča.

- Snijeg je pao rano i kod nas, ali je sve u dva dana odnijela južina – kaže nam Mario Šipić, voditelj skijališta u blizini Uskoplja/Gornjeg Vakufa, koje je konačno riješilo problem sa strujom, a dijelom je asfaltirana i pristupna cesta.

- Skijalište je spremno i bit će u pogonu već idući dan nakon što padne neki ozbiljniji snijeg. Zahvaljujući struji sada možemo raditi tijekom cijelog tjedna, bez obzira bilo na skijalištu deset ili više stotina skijaša – navodi Šipić.

Godinama su ćudljive atmosferske prilike mučile Kupres, ali su odgovorni na Čajuši, predvođeni agilnim vlasnikom Zvonkom Bagarićem, dobro naučili lekciju iz umjetnog zasnježivanja. Zahvaljujući tomu, bili su puni za Novu godinu i danima uoči "hrvatskog tjedna". Osim toga, kao ni na Raduši, ni oni nisu dirali u cjenik svojih usluga, od noćenja do ski-passa.

- Mi smo u stanju bez ikakvog problema zadržati zasnježene staze tijekom siječnja, veljače i polovice ožujka. Posložili smo sve i, naravno, bude li interesa gostiju, možemo biti otvoreni i do polovice travnja – poručuju s Kupresa.


'Džulija Roberts skija na Jahorini'
I dok su gostima iz Hrvatske, Slovenije ili Srbije skijališta u Bosni mahom vikend ili blagdanska opcija, oni domaći zbog teške ekonomske situacije nemaju alternative. Zato su jako teško prihvatili nove cjenike na Jahorini i Bjelašnici.
U svemu, po običaju, ima i prilične doze humora, pa je tako najoriginalnija dosjetka stigla od Feđe Isovića, poznatog scenarista koji potpisuje i kultnu seriju 'Lud, zbunjen, normalan'. Kada je proteklog vikenda išao kupiti kćeri ski-kartu na Jahorini, i gospođa na blagajni pitala za njezino ime, on je ispalio: "Džulija Roberts"! Iako je nasmijao blagajnicu, na koncu mu je uredno izdala ski-pass na traženo ime, jer po zakonu nije smjela tražiti na uvid osobnu kartu.
Isović je sliku karte na ime slavne američke glumice objavio na svom Facebooku pod naslovom "Julia Roberts oduševljena skijanjem na Jahorini", a sve komentirao riječima: Lijep je osjećaj znati da se za 50 maraka možeš se zvati kako god hoćeš!

 

Naslovnica Putovanja