Stil Putovanja

HAJDEMO U PLANINE

Planirate izlet za '1. maja'? Evo fantastičnog rješenja s odličnim, a besplatnim smještajem!

HAJDEMO U PLANINE

Proljeće je idealno razdoblje za odlazak u planine, a ako želite osigurati sebi jedinstven planinski smještaj, u to ime vrijedi "potegnuti" do Velebita, gdje možete odsjesti, i to potpuno besplatno u prekrasnim kolibama.

Riječki arhitekt Ivan Juretić već neko vrijeme radi prava, arhitektonska čuda na Velebitu. Ljubav prema prirodi, planinarenju i struci spojio je na zanimljiv način osmislivši netipična planinarska skloništa koja posjetitelje ostavljaju bez daha. Dosad je obnovio stari planinarski dom na Hahliću, u zaleđu Rijeke, Rossijevo sklonište na sjevernom Velebitu, izgradio sklonište Ždrilo na južnom Velebitu, te obnovio nedaleko sklonište Šugarska duliba.

Struka kaže kako su njegova skloništa primjerci vrhunske arhitekture koji na najbolji mogući način spajaju funkcionalnost i estetiku, postajući, kao i ono što ih okružuje, “landmark”.

Sve je krenulo od inicijative Hrvatskog planinarskog saveza. Rossijevu kolibu na Premužićevoj stazi na 1580 metara nadmorske visine u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit, obnovili su zagrebački arhitekt Robert Loher i Ivan Juretić, uz pomoć brojnih volontera. Tavanski prostor je preuređen za 5 ležajeva, potpuno izoliran i obložen daskama. Na krov je ugrađen solarni panel za napajanje LED rasvjete koja je ugrađena u unutrašnjost kuće i ugrađen je predivan namještaj od punoga drva oko kojeg se Juretić sam potrudio. Sklonište je zaista sjajno uređeno.

Kasnije je HPS Juretiću predložio da im pomogne i oko legalizacije stare lugarnice s kraja 19. stoljeća na Šugarskoj dulibi. Do tada je tu bio kontejner, u prilično lošem stanju, a riječki arhitekt ga je pretvorio u funkcionalnu kućicu za planinare namjernike u kojem imaju sav potreban komfor: vodu iz cisterne, rasvjetu, peć, stol, stolice, ležajeve i - spektakularan pogled kroz staklenu stijenu.

Izgradnja planinarskog skloništa na velebitskom Ždrilu također je posebna priča. Juretić, inače strastveni planinar boravio je 21 dan u šatoru na Ždrilu kako bi sastavio planinarsko sklonište koje je u dijelovima preneseno helikopterom, na lokaciju 1040 metara nad morem. Kao i u drugim njegovim skloništima, interijer je uređen u svijetlom drvu s modularnim namještajem koji je sam izradio. Juretić je i sam radio vodu, struju, konstrukciju i nadzor nad postavljanjem skloništa.

Ova skloništa definitivno su dali dodatnu draž ljepoti naših planina, a planinarima i izletnicima ponuđena je jedna nova vrijednost. Svima ostaje apel da se prema njima odnose s onom pažnjom kojom bi čuvali svoj vlastiti dom.

Naslovnica Putovanja