Stil Zdravlje

Na vašem tanjuru

Znate li što jedete? Šokantne snimke životinja koje na klanje dolaze bolesne, prekrivene izmetom i iscrpljene, natjerat će vas da se zapitate...

Na vašem tanjuru

Meso koje vas dočeka izvješeno u mesnici ili upakirano na policama trgovina iza sebe može skrivati mučnu priču, jer brutalno zlostavljanje životinja u međunarodnom prijevozu nije rijetkost, o čemu svjedoče i šokantne snimke koje su pred Europskom komisijom i Parlamentom predstavile europske udruge za zaštitu životinja.

Iz videa je vidljivo jasno kršenje europskih zakona za zaštitu životinja i međunarodnih sporazuma o prijevozu živih životinja tijekom izvoza unutar EU-a i u zemlje Bliskog istoka i sjeverne Afrike.  

Životinje trpe glad i žeđ u pretrpanim kamionima, u luke pristižu potpuno iscrpljene, a radnici ih elektrošokerima tjeraju na brodove. U nehigijenskim uvjetima podliježu bolestima i upalama te umiru u bolovima. One koje prežive dolaze na pristaništa malaksale, izgladnjele i potpuno prekrivene vlastitim izmetom.Istraga je trajala dvije godine, zaključno s veljačom 2017. godine, a organizacije ističu da se radi o standardnoj praksi u prijevozu goveda, svinja, ovaca i ostalih životinja za ljudsku konzumaciju. Od Europske komisije zatražile su potpunu zabranu prijevoza živih životinja, a Europski parlament obvezao se djelovati i istražiti kršenje prava životinja i europskih uredbi o transportu.

Antonija Magaš iz udruge Prijatelji životinja upozorila je da su snimke izrazito eksplicitne i prikazuju nezamislivu okrutnost.

- Teško je prihvatiti da je prijevoz životinja, koji uključuje neizmjernu patnju životinja, njihova svakodnevnica, a završava pod mesarskim nožem. Svatko od nas u mogućnosti je zaustaviti kamione i brodove već danas, mijenjanjem prehrambenih navika i prelaskom na biljnu prehranu - poručila je Antonija.


Sama surovost ovog tretmana životinja dovoljna je da se zapitate odakle dolazi i što se sve događalo s komadom mesa na vašem tanjuru te koliko je ono dobro za vaše zdravlje.

Organizacija Eurogroup for Animals pokrenula je stoga peticiju protiv prijevoza živih životinja, koju je u Hrvatskoj već potpisalo više od 3000 ljudi, a možete je potpisati do 20. travnja na službenoj stranici Prijatelja životinja.

Naslovnica Zdravlje