Stil Zdravlje

Jeste li znali?

Mračna strana ljepote: mogle bi se zgroziti kad saznate što se sve krije u vašem ružu za usne

Jeste li znali?

Šminkanje je dio dnevne rutine mnogim ženama, no kozmetički proizvodi često u sebi kriju stotine različitih kemikalija koje se unose u organizam. 

Iako svaki proizvođač na tržište treba plasirati sigurne proizvode, a pri njihovom kreiranju koristi listu dozvoljenih sastojaka (koja doduše nije jedinstvena za cijeli svijet), mnogi zanemaruju činjenicu da većina sirovina koje se koriste u kozmetici nisu detaljno ispitane i ne zna se koje su posljedice njihove dugotrajne i svakodnevne upotrebe, osobito pri korištenju većeg broja kozmetičkih proizvoda, piše Živim.hr.

Pogotovo kada se uzmu u obzir sljedeći detalji:

  • Prosječna žena tijekom svog života pojede 1,5 a prema nekim istraživanjima i do 2,5 kilograma ruža/sjajila za usne.
  • Konvencionalni ruževi te prirodna kozmetika bez certifikata često sadrži boje u kojima se nalaze teški metali koji se nakupljaju u pojedinim organima, a mogu imati štetne posljedice na naše zdravlje.
  • Istraživanja provedena u SAD i Europi pokazala su da veliki broj ruževa za usne, poznatih svjetskih brendova (čak i luksuznih), sadrži olovo, za koje nema sigurnih doza (toksično je i u malim koncentracijama). Neke države dozvoljavaju određenu koncentraciju olova u gotovom proizvodu: 20 mg/kg (Njemačka) odnosno 10 mg/kg (Kanada). Olovo je neurotoksično, povezuje se sa smanjenjem plodnosti kod muškaraca i žena, menstrualnim tegobama i remećenjem ravnoteže hormona u organizmu.
  • Uz olovo se u ruževima često nalaze i drugi teški metali poput kroma, kadmija, arsena, žive, mangana, aluminija i drugih - povezuju se s demencijom, gubitkom pamćenja, depresijom, pojavom karcinoma, oštećenjem bubrega i pluća te drugim zdravstvenim tegobama.
Stoga, pripazite kakvu kozmetiku kupujete - ne trebate se potpuno odreći gušta šminkanja da biste očuvale zdravlje, samo provjerite što ona u sebi sadrži, sitnim slovima vam sve piše.

Naslovnica Zdravlje