StoryEditorOCM
BiznisMEGAPREUZIMANJE

Fortenova objavila: Mercator preuzeo slovenski Engrotuš!; ‘Najjači smo domaći maloprodajni lanac u regiji!

Piše JL
15. studenog 2023. - 15:22
Ljubljana, 160420. Ilustrativna fotografija trgovine mjesovite robe. Na fotografiji: Mercator.Leon Vidic/Delo/Cropix

Mercator je danas potpisao ugovor o kupnji 100 posto udjela u slovenskom Engrotušu. S potpisivanjem ugovora pokrenuta je i procedura za dobivanje suglasnosti Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Republike Slovenije (AVK), objavili su iz Fortenova grupe, prenosi Jutarnji list.

Spajanje Mercatora, koji je u vlasništvu Fortenove grupe i Engrotuša ojačat će tržišnu poziciju oba trgovačka društava, ističu iz Grupe, te donijeti nove razvojne prilike slovenskim dobavljačima i zaposlenicima. Potpisnici ugovora uvjereni su da integracija dviju tvrtki predstavlja odličnu podlogu za budući rast zajedničke kompanije, te dugoročnu održivost poslovanja od koje će imati koristi svi dionici, a posljedično i cjelokupno gospodarstvo.

U Fortenova Grupi su jako zadovoljni što godinu zaključuju još jednom velikom akvizicijom u maloprodaji. Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe napominje kako je nakon marketa Franca u Crnoj Gori, preuzimanje Tuš trgovina drugo je veliko širenje prodajne mreže Fortenove u kratkom vremenu: "Time definitivno potvrđujemo status najjačeg domaćeg regionalnog maloprodajnog lanca u regiji i dokazujemo ono što smo najavili kad smo 2021. integrirali Mercator u mrežu Fortenova grupe".

"Naše je zadovoljstvo tim veće, ako se uzme u obzir koliko je poslovanje u maloprodaji u prošloj i ovoj godini bilo zahtjevno. Unatoč tome, ostali smo vrlo fokusirani na realizaciju strategije kojoj je osnovni cilj da u cijeloj mreži dođemo što bliže kupcima i kontinuirano im nudimo široki izbor proizvoda i usluga po pristupačnim cijenama, a istodobno kroz izvrsne odnose s lokalnim dobavljačima, jačamo nacionalna gospodarstva u pet država u kojima poslujemo. Duboko smo uvjereni da je to najbolje jamstvo dugoročnog razvoja cijelog nacionalnog gospodarskog lanca – od proizvodnje preko prerade do trgovine – što onda, od zapošljavanja preko podrške investicijama, predstavlja i značajnu kontribuciju održivom rastu gospodarstava u regiji“, rekao je Peruško.

Andraž Tuš je u ime prodavatelja, kompanija Tuš holding i AH Invest 1 naglasio: „Danas smo potpisali ugovor o kupoprodaji 100 posto udjela u tvrtki Engrotuš d.o.o., bez djelatnosti drogerije Tuš, koja je u procesu izdvajanja. Nakon višemjesečnih pregovora odlučili smo se za kupca koji je, po našem mišljenju, najbolji izbor za zaposlenike, poslovne partnere i razvoj osnovne djelatnosti tvrtke. Vjerujemo da će ova integracija imati pozitivne učinke za slovensko gospodarstvo."

Tomislav Kramarić, predsjednik Uprave Mercatora: „Ovom se transakcijom nastavlja vlasnička konsolidacija u sektoru trgovine. Mercator bilježi stabilan organski rast, a akvizicija i spajanje s Engrotušem će nam pomoći u ostvarenju poslovnih ciljeva. Uvjeren sam da je integracija u interesu svih, od zaposlenika do slovenskih dobavljača u cijelom lancu. Povezivanjem ćemo ojačati i stabilnost oba trgovačka društva te slovenskim potrošačima ponuditi najbolji izbor proizvoda i usluga."

Do okončanja postupka dobivanja suglasnosti Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja iz Fortenova Grupe ne mogu komentirati detalje ugovora niti daljnje razvojne planove povezane tvrtke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 21:48