stdClass Object ( [id] => 1313253 [title] => Grupa Pivac premašila pet posto udjela u Podravci, a cijena dionica na povijesnom je maksimumu. Što sada slijedi... [alias] => grupa-pivac-premasila-pet-posto-udjela-u-podravci-a-cijena-dionica-na-povijesnom-je-maksimumu-sto-sada-slijedi [catid] => 244 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Rast dionice Podravke na Zagrebačkoj burzi i pojačana aktivnost trgovanja dionicama Podravke posljedica je kupovanja dionica koprivničke prehrambene kompanije od strane Mesne industrije Braća Pivac, koja je prešla udjel od pet posto u Podravci.

Već smo se više puta uvjerili da kada dionice kupuje Mesna industrija Braća Pivac – kupuju i drugi ulagači. Cijena dionice Podravke u ponedjeljak se zaustavila, uz solidan promet, na rekordnih 140 eura. Time je ova kompanija dosegnula vrijednost od gotovo milijardu eura.

Dakle, rast vrijednosti dionice Podravke nije rezultat poslovnih poteza Uprave, nego ponovno aktivnosti Mesne industrije Braća Pivac, koja je kupovala dionice u petak i ponedjeljak, te je pripajanjem jednog skrbničkog računa obvezna objaviti na stranicama Zagrebačke burze da je premašila pet posto udjela u Podravci. Drugi ulagači idu tragom "Braće Pivac", pa kupuju i sedam do deset dana nakon što ih vrgoračka kompanija prestane kupovati. Nakon toga bi slijedila korekcija cijene dionice.

Mesna industrija Braća Pivac kupuje dionice tvrtki za koje smatra da su dobre, ali postoji i prostor za dodatno poboljšanje poslovanja, a time i vrijednosti tih kompanija. Ovo je i dokaz da nakon iznenadne smrti predsjednika Uprave Ivice Pivca nije došlo ni do kakvih poremećaja u vođenju vrgoračke kompanije. Upućenima to nije čudno jer je mlađi brat Neven bio upućen u sve tajne i sukreirao je donošenje odluka. Braća Tonći, Ivica i Neven sve su odluke donosili dogovorno i u svim su projektima zajednički sudjelovali. U posljednjih petnaestak godina u sve je bio upućen i Tonćijev sin Miljenko, uostalom, i sudjelovao je u donošenju odluka.

A da situacija s Podravkom podsjeća na situaciju s Krašem, unatoč tome što čelnici vrgoračke tvrtke govore kako kupuju dionice zbog toga što je prinos na njih veći nego što je kamata u bankama ili slično, to nitko ne može osporiti.

---

image

Podravka - očekuju se nove akvizicije nakon prodaja pojedinih segmenata

 

 

Željko Hajdinjak/Cropix
---

U odgovoru na naš upit član Uprave Mesne industrije Braća Pivac Neven Pivac objašnjava kako je poslovanje Grupe Pivac koje se odnosi na dio vezan uz ulaganja oduvijek bilo usmjereno na investiranja u sektore i tvrtke za koje smatraju da su kvalitetne i perspektivne.

"U skladu s tim, a s obzirom na snažnu orijentiranost Grupe Pivac na prehrambenu industriju, uslijedio je i nastavak kupnje dionica Podravke jer smatramo da se radi o dobrom ulaganju. Zadovoljstvo nam je investirati u kompanije poput Podravke, a uzimajući u obzir stabilnost, tradiciju i prepoznatljivost brenda, vjerujemo da smo donijeli dobru poslovnu odluku. Ovo je ulaganje, kao i sva buduća ulaganja Grupe Pivac, usmjereno na prepoznavanje dobrih prilika na tržištu i investiranje kapitala u ona područja koja će Grupi Pivac osigurati dodatne financijske prinose i poslovni razvoj", istaknuo je Neven Pivac, član Uprave Grupe Pivac.

Na upit Zagrebačke burze od 7. kolovoza 2023. godine o postojanju povlaštenih informacija vezano uz povećanu volatilnost u trgovini dionicama Podravke, iz Uprave koprivničke tvrtke odgovorili su da nisu poznate nikakve nove okolnosti ili činjenice koje utječu ili bi mogle utjecati na nastanak povlaštenih informacija koje bi mogle imati za posljedicu promjenu cijene dionica, a da ne proizlaze iz informacija koje su općepoznate ili koje su ranije dostavljene Zagrebačkoj burzi.

To se tako u pravilu i dogovara. Međutim, činjenica je da zbog nekih poslovnih planova i aktivnosti Podravke teško da bismo imali ovoliki rast dionica i vrijednosti kompanije.

Podravka ima niz investicija, ali to nisu toliko spektakularne investicije, a nema niti nekog značajnijeg rasta na tržištima niti probijanja novog tržišta, a da bi se rast vrijednosti dionica mogao pripisati tome. Postoji realna mogućnost izvanrednih prihoda od prodaje kompleksa u Umagu, gdje se gasi pogon za preradu rajčice, ali takvih je prihoda bilo i prošle godine nakon prodaje vrijednih nekretnina Žita u Ljubljani ili kad su prodani kompleksi Mirne u Rovinju te objekt u Rijeci.

Iskorak Podravke moguć je samo ako Podravka preuzme neku značajniju kompaniju. Puštaju se spinovi o preuzimanju nekih proizvodnih kompanija Fortenova grupe, ali tu se tek očekuje rasplet situacije. Zato bi Podravka trebala pogledati što bi joj moglo biti zanimljivo u ovoj regiji za preuzimanje, a da nije dio Fortenova grupe.

---

image

Podravkini proizvodi.
 

Nera Šimić/Cropix
---

I još nešto, rast cijene dionice Podravke možda je i okidač da se netko od značajnijih dioničara, a to su mirovinski fondovi ili država, povuče iz vlasničke strukture. Jučer je neki treći igrač podgrijavao rast cijene dionice Podravke. Ako ne bude akvizicije neke kompanije, teško da će dionica Podravke rasti stopama kojima je rasla u posljednje dvije godine.

Za otprilike mjesec i pol bit će dovršen drugi objekt Mesne industrije Braća Pivac u vrgoračkoj poslovnoj zoni Ravča. U pogon Ravča 2 Mesna industrija Braća Pivac uložila je 35 milijuna eura. Tako će ukupna investicija u dva objekta Mesne industrije Braća Pivac smještena u zoni Ravča premašiti 50 milijuna eura. Prije tri godine otvoren je pogon za proizvodnju trajnih suhomesnatih proizvoda Ravča 1, u kojem se proizvode dalmatinski pršut, panceta, pečenica, buđola...

U drugom objektu proizvodit će se polutrajni proizvodi, poput kobasica, salame, vratine, karea, tu će biti i rasjekaonica i pakirnica svježeg mesa te kompletan logistički dio, iz kojih će se opskrbljivati maloprodajni objekti na jugu Hrvatske. U Ravču će se tako preseliti i Uprava Mesne industrije Braća Pivac. Novi objekt površine je 28 tisuća četvornih metara, a opremljen je najsuvremenijom tehnologijom.

Objekt za proizvodnju trajnih suhomesnatih proizvoda Ravča 1 površine je 10.500 četvornih metara. Tu je još niz popratnih objekata, tako da će čitav kompleks u vlasništvu Mesne industrije Braća Pivac unutar poslovne zone Ravča imati čak 40 tisuća četvornih metara.

"To bi za naše sadašnje potrebe trebalo biti dovoljno, ali naša je tvrtka stalno u petoj brzini i rastemo iz godine u godinu. Tako da ne isključujem mogućnost da će nam za koju godinu biti potrebno proširenje kapaciteta. Zato je prilikom projektiranja ovih objekata ostavljena mogućnost funkcionalnog proširenja kapaciteta. Uglavnom, u zoni Ravča radit će oko 450 zaposlenika Mesne industrije Braća Pivac", objašnjava Darko Markotić, direktor u Mesnoj industriji Braća Pivac.

---

image

Darko Markotić, direktor je proizvodnje u Mesnoj industriji Braća Pivac: naša je tvrtka stalno u petoj brzini i rastemo iz godine u godinu

Duje Klarić/Cropix
---

Na objektima su postavljene solarne energane kapaciteta 2,3 MW te je ugrađeno niz tehnoloških sustava u cilju energetske učinkovitosti i podizanja ekoloških standarda.

Novi objekt značit će i značajniji razvoj maloprodaje.

"Naša je strategija otvaranje novih maloprodajnih objekata. Naši objekti već odavno nisu samo mesnice, nego marketi. Njihova veličina nije više od 50 do 70 četvornih metara, nego od 200 do 300 četvornih metara. Ukupno imamo 250 maloprodajnih objekata, od kojih je 30 marketa veće površine. Biramo lokacije i onda radimo projekte. U ovom trenutku na sjeveru imamo veći broj projekata. Cilj nam je, u situaciji kad je veliki broj maloprodajnih objekata u Hrvatskoj, našom mrežom pokriti ruralne krajeve i slabije pokrivena naselja", objašnjava Darko Markotić, koji dodaje da se stalno obnavlja i vozni park jer je Hrvatska logistički vrlo zahtjevna.

"Onaj tko nema kontrolu nad logistikom ima veliki problem u poslovanju, a pogotovo u ljetnim mjesecima", objašnjava Markotić. Mesna industrija Braća Pivac maloprodajnim objektima pokriva i većinu otoka. Ima objekt čak i na Lastovu.

U Ljubuškom, u susjednoj BiH, u tijeku je investicija u izgradnju objekta površine 8000 četvornih metara. Procjenjuje se da će taj pogon biti dovršen do početka sezone proizvodnje pršuta, znači, nakon useljenja u Ravču 2. Investicija je vrijedna između 8 i 10 milijuna eura. Iz tog će se objekta asortimanom Mesne industrije Braća Pivac pokrivati tržište Bosne i Hercegovine te dijelom okolne zemlje.

Ovogodišnja turistička sezona je, kaže Markotić, dobro krenula. Smatra da će na koncu biti solidna. Mišljenja je da neće doći do nestašice svinjetine, unatoč raznim nepovoljnim okolnostima posljednjih godina, jer je sada EU jedinstveno tržište, a EU je izvoznik svinjetine. Međutim, što se tiče cijena svinjskog mesa, Markotić smatra da u idućem razdoblju sigurno neće ići naniže.

"Teško se može ponoviti vrijeme jeftinog svinjskog mesa, i mesa općenito, kakvo je bilo prije tri do pet godina. To je prošlost jer se puno toga promijenilo", mišljenja je naš sugovornik.

Sektor svinjogojstva u posljednje tri godine prolazi kroz turbulentno razdoblje, pogotovo u Hrvatskoj. Europska unija imala je viškove i izvozila je svinjetinu, najviše u Kinu i Rusiju.

---

image

Pršutana Braća Pivac u Vrgorcu

 

Duje Klarić/Cropix
---

"Kako je zbog embarga izgubila tržište Rusije, a zbog raznih problema s afričkom svinjskom kugom i štićenjem svojeg tržišta jednim dijelom i Kinu, EU je krenuo u program smanjenja proizvodnje svinjskog mesa. Na to se nadovezalo ekstremno poskupljenje žitarica i stočne hrane, što je rezultiralo rastom cijena proizvodnje svinjskog mesa te je, uz rast stope inflacije, sve to rezultiralo rastom cijena svinjetine.

Dodatna je nepovoljna okolnost u posljednjih mjesec dana pojava afričke svinjske kuge u Hrvatskoj. Naravno da to negativno utječe na sektor svinjogojstva, ali i općenito na sektor mesne industrije. Obustavljen je izvoz svinjetine u treće zemlje, u koje Hrvatska i izvozi najviše svježeg mesa", objašnjava Markotić.

Protekla je godina bila uspješna za Mesnu industriju Braća Pivac i za njezine tvrtke. "Imali smo dobru turističku sezonu, a raste nam i izvoz. Povećali smo izvoz u Srbiju i Crnu Goru, a što se tiče EU-a, raste nam izvoz u Njemačku, Švedsku, Austriju...", napominje naš sugovornik.

---

200 TISUĆA PRŠUTA

Mesna industrija Braća Pivac proizvede oko 200 tisuća tradicionalnih dalmatinskih pršuta s kosti, oko 100 tisuća dalmatinskih šunki te oko 2500 tona trajnih proizvoda tipa dalmatinska panceta, pečenica i buđola. Usporedbe radi, Hrvatska proizvede oko 500 tisuća pršuta.

U prošloj godini Mesna industrija Braća Pivac ostvarila je prihod od 2,3 milijarde kuna, dobit 72,8 milijuna kuna, a zapošljavala je 1114 radnika.

PPK je ostvario prihod od 1,9 milijardi kuna i zapošljava 600 radnika, a Vajda je uprihodila 678 milijuna kuna i zapošljavala je 285 radnika u 2022. godini.

Trajni suhomesnati proizvodi Mesne industrije Braća Pivac, poput dalmatinskog pršuta, pečenice, pancete i buđole, zaštićeni su. Markotić kaže da na domaćem tržištu zaštita nije toliko prepoznata, dok se prilikom izvoza u Njemačku traže i takvi certifikati i oni su na tržištima razvijenih zemalja EU-a jako važni. "I proizvođači i država moraju ulagati u marketing kako bi potrošači shvatili što sve stoji iza zaštićenih proizvoda", ističe Markotić.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘BOMBA‘ S BURZE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => ‘BOMBA‘ S BURZE 2 0 9665 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-08-08 07:51:20 [created_by] => 3249 [created_by_alias] => Jozo Vrdoljak [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-08-08 11:21:05 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-08-08 11:21:05 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 244 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz poslovnog sektora [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, poslovni sektor, biznis, business [secure] => 0 [page_title] => Biznis [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Grupa Pivac premašila pet posto udjela u Podravci, a cijena dionica na povijesnom je maksimumu. Što sada slijedi... [metakey] => podravka, Kupnja dionica, Braća Pivac, burza, Vrgoračka tvrtka [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/08\/08\/24763113.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/08\/24357966.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/08\/24822159.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/08\/17067492.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/08\/17067458.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tomislav Kri\u0161to\/Cropix","\u017deljko Hajdinjak\/Cropix","Nera \u0160imi\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Prva dama Podravke Martina Dali\u0107 pred novim izazovima<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Podravka - o\u010dekuju se nove akvizicije nakon prodaja pojedinih segmenata<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Podravkini proizvodi.
\n\u00a0<\/p>","

Darko Markoti\u0107, direktor je proizvodnje u Mesnoj industriji Bra\u0107a Pivac: na\u0161a je tvrtka stalno u petoj brzini i rastemo iz godine u godinu<\/p>","

Pr\u0161utana Bra\u0107a Pivac u Vrgorcu<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_24763113_1920.jpg":"1920x1080","k_24763113_1280.jpg":"1280x1280","k_24763113_1024.jpg":"1024x1024","k_24763113_640.jpg":"640x640","k_24763113_480.jpg":"480x480","k_24763113_340.jpg":"340x340","k_24763113_220.jpg":"220x220","o_24763113_1280.jpg":"1280x853","o_24763113_1024.jpg":"1024x682","o_24763113_640.jpg":"640x426","o_24763113_480.jpg":"480x320","o_24763113_340.jpg":"340x226","o_24763113_220.jpg":"220x146","h_24763113_1280.jpg":"1280x854","h_24763113_1024.jpg":"1024x683","h_24763113_640.jpg":"640x427","h_24763113_480.jpg":"480x320","h_24763113_340.jpg":"340x227","h_24763113_220.jpg":"220x147","pp_24763113_1280.jpg":"1280x1628","pp_24763113_1024.jpg":"1024x1303","pp_24763113_640.jpg":"640x814","pp_24763113_480.jpg":"480x611","pp_24763113_340.jpg":"340x432","pp_24763113_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1323","hd_24357966_1920.jpg":"1920x1080","k_24357966_1280.jpg":"1280x1280","k_24357966_1024.jpg":"1024x1024","k_24357966_640.jpg":"640x640","k_24357966_480.jpg":"480x480","k_24357966_340.jpg":"340x340","k_24357966_220.jpg":"220x220","o_24357966_1280.jpg":"1280x882","o_24357966_1024.jpg":"1024x705","o_24357966_640.jpg":"640x441","o_24357966_480.jpg":"480x330","o_24357966_340.jpg":"340x234","o_24357966_220.jpg":"220x151","h_24357966_1280.jpg":"1280x854","h_24357966_1024.jpg":"1024x683","h_24357966_640.jpg":"640x427","h_24357966_480.jpg":"480x320","h_24357966_340.jpg":"340x227","h_24357966_220.jpg":"220x147","pp_24357966_1280.jpg":"1280x1628","pp_24357966_1024.jpg":"1024x1303","pp_24357966_640.jpg":"640x814","pp_24357966_480.jpg":"480x611","pp_24357966_340.jpg":"340x432","pp_24357966_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24822159_1920.jpg":"1920x1080","k_24822159_1280.jpg":"1280x1280","k_24822159_1024.jpg":"1024x1024","k_24822159_640.jpg":"640x640","k_24822159_480.jpg":"480x480","k_24822159_340.jpg":"340x340","k_24822159_220.jpg":"220x220","o_24822159_1280.jpg":"1280x853","o_24822159_1024.jpg":"1024x682","o_24822159_640.jpg":"640x426","o_24822159_480.jpg":"480x320","o_24822159_340.jpg":"340x226","o_24822159_220.jpg":"220x146","h_24822159_1280.jpg":"1280x854","h_24822159_1024.jpg":"1024x683","h_24822159_640.jpg":"640x427","h_24822159_480.jpg":"480x320","h_24822159_340.jpg":"340x227","h_24822159_220.jpg":"220x147","pp_24822159_1280.jpg":"1280x1628","pp_24822159_1024.jpg":"1024x1303","pp_24822159_640.jpg":"640x814","pp_24822159_480.jpg":"480x611","pp_24822159_340.jpg":"340x432","pp_24822159_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1201","hd_17067492_1920.jpg":"1920x1080","k_17067492_1280.jpg":"1280x1280","k_17067492_1024.jpg":"1024x1024","k_17067492_640.jpg":"640x640","k_17067492_480.jpg":"480x480","k_17067492_340.jpg":"340x340","k_17067492_220.jpg":"220x220","o_17067492_1280.jpg":"1280x800","o_17067492_1024.jpg":"1024x640","o_17067492_640.jpg":"640x400","o_17067492_480.jpg":"480x300","o_17067492_340.jpg":"340x212","o_17067492_220.jpg":"220x137","h_17067492_1280.jpg":"1280x854","h_17067492_1024.jpg":"1024x683","h_17067492_640.jpg":"640x427","h_17067492_480.jpg":"480x320","h_17067492_340.jpg":"340x227","h_17067492_220.jpg":"220x147","pp_17067492_1280.jpg":"1280x1628","pp_17067492_1024.jpg":"1024x1303","pp_17067492_640.jpg":"640x814","pp_17067492_480.jpg":"480x611","pp_17067492_340.jpg":"340x432","pp_17067492_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1228","hd_17067458_1920.jpg":"1920x1080","k_17067458_1280.jpg":"1280x1280","k_17067458_1024.jpg":"1024x1024","k_17067458_640.jpg":"640x640","k_17067458_480.jpg":"480x480","k_17067458_340.jpg":"340x340","k_17067458_220.jpg":"220x220","o_17067458_1280.jpg":"1280x818","o_17067458_1024.jpg":"1024x654","o_17067458_640.jpg":"640x409","o_17067458_480.jpg":"480x307","o_17067458_340.jpg":"340x217","o_17067458_220.jpg":"220x140","h_17067458_1280.jpg":"1280x854","h_17067458_1024.jpg":"1024x683","h_17067458_640.jpg":"640x427","h_17067458_480.jpg":"480x320","h_17067458_340.jpg":"340x227","h_17067458_220.jpg":"220x147","pp_17067458_1280.jpg":"1280x1628","pp_17067458_1024.jpg":"1024x1303","pp_17067458_640.jpg":"640x814","pp_17067458_480.jpg":"480x611","pp_17067458_340.jpg":"340x432","pp_17067458_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7531892 Threads: 1 Questions: 1608747237 Slow queries: 4774124 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110725736 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) ) [link] => /vijesti/biznis/grupa-pivac-premasila-pet-posto-udjela-u-podravci-a-cijena-dionica-na-povijesnom-je-maksimumu-sto-sada-slijedi-1313253 [printLink] => /vijesti/biznis/grupa-pivac-premasila-pet-posto-udjela-u-podravci-a-cijena-dionica-na-povijesnom-je-maksimumu-sto-sada-slijedi-1313253?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 337422 [name] => POdravka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => podravka [link] => /tag/podravka ) [1] => stdClass Object ( [id] => 725897 [name] => Kupnja dionica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-08 13:21:20 [main_article_id] => 0 [alias] => kupnja-dionica [link] => /tag/kupnja-dionica ) [2] => stdClass Object ( [id] => 494926 [name] => Braća Pivac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => braca-pivac [link] => /tag/braca-pivac ) [3] => stdClass Object ( [id] => 396482 [name] => burza [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => burza [link] => /tag/burza ) [4] => stdClass Object ( [id] => 725898 [name] => Vrgoračka tvrtka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-08 13:21:20 [main_article_id] => 0 [alias] => vrgoracka-tvrtka [link] => /tag/vrgoracka-tvrtka ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘BOMBA‘ S BURZE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Grupa Pivac premašila pet posto udjela u Podravci, a cijena dionica na povijesnom je maksimumu. Što sada slijedi... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3249 [name] => Ivo Bonković [username] => ivo.bonkovic [email] => ivo.bonkovic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$PTu5te97NwgpryJHXuBWce/nT6ExpQWeu1WkcKLxi.huGN5VB7S.q [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivo-bonkovic-3249 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1763 [gender] => m [description] => [image] => 1763.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1763.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/08/24763113.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tomislav Krišto/Cropix [mainImageDesc] =>

Prva dama Podravke Martina Dalić pred novim izazovima

 

 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/08/24763113.jpg [title] =>

Prva dama Podravke Martina Dalić pred novim izazovima

 

 

Tomislav Krišto/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/08/24357966.jpg [title] =>

Podravka - očekuju se nove akvizicije nakon prodaja pojedinih segmenata

 

 

Željko Hajdinjak/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/08/24822159.jpg [title] =>

Podravkini proizvodi.
 

Nera Šimić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/08/17067492.jpg [title] =>

Darko Markotić, direktor je proizvodnje u Mesnoj industriji Braća Pivac: naša je tvrtka stalno u petoj brzini i rastemo iz godine u godinu

Duje Klarić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/08/17067458.jpg [title] =>

Pršutana Braća Pivac u Vrgorcu

 

Duje Klarić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Rast dionice Podravke na Zagrebačkoj burzi i pojačana aktivnost trgovanja dionicama Podravke posljedica je kupovanja dionica koprivničke prehrambene kompanije od strane Mesne industrije Braća Pivac, koja je prešla udjel od pet posto u Podravci.

Već smo se više puta uvjerili da kada dionice kupuje Mesna industrija Braća Pivac – kupuju i drugi ulagači. Cijena dionice Podravke u ponedjeljak se zaustavila, uz solidan promet, na rekordnih 140 eura. Time je ova kompanija dosegnula vrijednost od gotovo milijardu eura.

Dakle, rast vrijednosti dionice Podravke nije rezultat poslovnih poteza Uprave, nego ponovno aktivnosti Mesne industrije Braća Pivac, koja je kupovala dionice u petak i ponedjeljak, te je pripajanjem jednog skrbničkog računa obvezna objaviti na stranicama Zagrebačke burze da je premašila pet posto udjela u Podravci. Drugi ulagači idu tragom "Braće Pivac", pa kupuju i sedam do deset dana nakon što ih vrgoračka kompanija prestane kupovati. Nakon toga bi slijedila korekcija cijene dionice.

Mesna industrija Braća Pivac kupuje dionice tvrtki za koje smatra da su dobre, ali postoji i prostor za dodatno poboljšanje poslovanja, a time i vrijednosti tih kompanija. Ovo je i dokaz da nakon iznenadne smrti predsjednika Uprave Ivice Pivca nije došlo ni do kakvih poremećaja u vođenju vrgoračke kompanije. Upućenima to nije čudno jer je mlađi brat Neven bio upućen u sve tajne i sukreirao je donošenje odluka. Braća Tonći, Ivica i Neven sve su odluke donosili dogovorno i u svim su projektima zajednički sudjelovali. U posljednjih petnaestak godina u sve je bio upućen i Tonćijev sin Miljenko, uostalom, i sudjelovao je u donošenju odluka.

A da situacija s Podravkom podsjeća na situaciju s Krašem, unatoč tome što čelnici vrgoračke tvrtke govore kako kupuju dionice zbog toga što je prinos na njih veći nego što je kamata u bankama ili slično, to nitko ne može osporiti.

---

image

Podravka - očekuju se nove akvizicije nakon prodaja pojedinih segmenata

 

 

Željko Hajdinjak/Cropix
---

U odgovoru na naš upit član Uprave Mesne industrije Braća Pivac Neven Pivac objašnjava kako je poslovanje Grupe Pivac koje se odnosi na dio vezan uz ulaganja oduvijek bilo usmjereno na investiranja u sektore i tvrtke za koje smatraju da su kvalitetne i perspektivne.

"U skladu s tim, a s obzirom na snažnu orijentiranost Grupe Pivac na prehrambenu industriju, uslijedio je i nastavak kupnje dionica Podravke jer smatramo da se radi o dobrom ulaganju. Zadovoljstvo nam je investirati u kompanije poput Podravke, a uzimajući u obzir stabilnost, tradiciju i prepoznatljivost brenda, vjerujemo da smo donijeli dobru poslovnu odluku. Ovo je ulaganje, kao i sva buduća ulaganja Grupe Pivac, usmjereno na prepoznavanje dobrih prilika na tržištu i investiranje kapitala u ona područja koja će Grupi Pivac osigurati dodatne financijske prinose i poslovni razvoj", istaknuo je Neven Pivac, član Uprave Grupe Pivac.

Na upit Zagrebačke burze od 7. kolovoza 2023. godine o postojanju povlaštenih informacija vezano uz povećanu volatilnost u trgovini dionicama Podravke, iz Uprave koprivničke tvrtke odgovorili su da nisu poznate nikakve nove okolnosti ili činjenice koje utječu ili bi mogle utjecati na nastanak povlaštenih informacija koje bi mogle imati za posljedicu promjenu cijene dionica, a da ne proizlaze iz informacija koje su općepoznate ili koje su ranije dostavljene Zagrebačkoj burzi.

To se tako u pravilu i dogovara. Međutim, činjenica je da zbog nekih poslovnih planova i aktivnosti Podravke teško da bismo imali ovoliki rast dionica i vrijednosti kompanije.

Podravka ima niz investicija, ali to nisu toliko spektakularne investicije, a nema niti nekog značajnijeg rasta na tržištima niti probijanja novog tržišta, a da bi se rast vrijednosti dionica mogao pripisati tome. Postoji realna mogućnost izvanrednih prihoda od prodaje kompleksa u Umagu, gdje se gasi pogon za preradu rajčice, ali takvih je prihoda bilo i prošle godine nakon prodaje vrijednih nekretnina Žita u Ljubljani ili kad su prodani kompleksi Mirne u Rovinju te objekt u Rijeci.

Iskorak Podravke moguć je samo ako Podravka preuzme neku značajniju kompaniju. Puštaju se spinovi o preuzimanju nekih proizvodnih kompanija Fortenova grupe, ali tu se tek očekuje rasplet situacije. Zato bi Podravka trebala pogledati što bi joj moglo biti zanimljivo u ovoj regiji za preuzimanje, a da nije dio Fortenova grupe.

---

image

Podravkini proizvodi.
 

Nera Šimić/Cropix
---

I još nešto, rast cijene dionice Podravke možda je i okidač da se netko od značajnijih dioničara, a to su mirovinski fondovi ili država, povuče iz vlasničke strukture. Jučer je neki treći igrač podgrijavao rast cijene dionice Podravke. Ako ne bude akvizicije neke kompanije, teško da će dionica Podravke rasti stopama kojima je rasla u posljednje dvije godine.

Za otprilike mjesec i pol bit će dovršen drugi objekt Mesne industrije Braća Pivac u vrgoračkoj poslovnoj zoni Ravča. U pogon Ravča 2 Mesna industrija Braća Pivac uložila je 35 milijuna eura. Tako će ukupna investicija u dva objekta Mesne industrije Braća Pivac smještena u zoni Ravča premašiti 50 milijuna eura. Prije tri godine otvoren je pogon za proizvodnju trajnih suhomesnatih proizvoda Ravča 1, u kojem se proizvode dalmatinski pršut, panceta, pečenica, buđola...

U drugom objektu proizvodit će se polutrajni proizvodi, poput kobasica, salame, vratine, karea, tu će biti i rasjekaonica i pakirnica svježeg mesa te kompletan logistički dio, iz kojih će se opskrbljivati maloprodajni objekti na jugu Hrvatske. U Ravču će se tako preseliti i Uprava Mesne industrije Braća Pivac. Novi objekt površine je 28 tisuća četvornih metara, a opremljen je najsuvremenijom tehnologijom.

Objekt za proizvodnju trajnih suhomesnatih proizvoda Ravča 1 površine je 10.500 četvornih metara. Tu je još niz popratnih objekata, tako da će čitav kompleks u vlasništvu Mesne industrije Braća Pivac unutar poslovne zone Ravča imati čak 40 tisuća četvornih metara.

"To bi za naše sadašnje potrebe trebalo biti dovoljno, ali naša je tvrtka stalno u petoj brzini i rastemo iz godine u godinu. Tako da ne isključujem mogućnost da će nam za koju godinu biti potrebno proširenje kapaciteta. Zato je prilikom projektiranja ovih objekata ostavljena mogućnost funkcionalnog proširenja kapaciteta. Uglavnom, u zoni Ravča radit će oko 450 zaposlenika Mesne industrije Braća Pivac", objašnjava Darko Markotić, direktor u Mesnoj industriji Braća Pivac.

---

image

Darko Markotić, direktor je proizvodnje u Mesnoj industriji Braća Pivac: naša je tvrtka stalno u petoj brzini i rastemo iz godine u godinu

Duje Klarić/Cropix
---

Na objektima su postavljene solarne energane kapaciteta 2,3 MW te je ugrađeno niz tehnoloških sustava u cilju energetske učinkovitosti i podizanja ekoloških standarda.

Novi objekt značit će i značajniji razvoj maloprodaje.

"Naša je strategija otvaranje novih maloprodajnih objekata. Naši objekti već odavno nisu samo mesnice, nego marketi. Njihova veličina nije više od 50 do 70 četvornih metara, nego od 200 do 300 četvornih metara. Ukupno imamo 250 maloprodajnih objekata, od kojih je 30 marketa veće površine. Biramo lokacije i onda radimo projekte. U ovom trenutku na sjeveru imamo veći broj projekata. Cilj nam je, u situaciji kad je veliki broj maloprodajnih objekata u Hrvatskoj, našom mrežom pokriti ruralne krajeve i slabije pokrivena naselja", objašnjava Darko Markotić, koji dodaje da se stalno obnavlja i vozni park jer je Hrvatska logistički vrlo zahtjevna.

"Onaj tko nema kontrolu nad logistikom ima veliki problem u poslovanju, a pogotovo u ljetnim mjesecima", objašnjava Markotić. Mesna industrija Braća Pivac maloprodajnim objektima pokriva i većinu otoka. Ima objekt čak i na Lastovu.

U Ljubuškom, u susjednoj BiH, u tijeku je investicija u izgradnju objekta površine 8000 četvornih metara. Procjenjuje se da će taj pogon biti dovršen do početka sezone proizvodnje pršuta, znači, nakon useljenja u Ravču 2. Investicija je vrijedna između 8 i 10 milijuna eura. Iz tog će se objekta asortimanom Mesne industrije Braća Pivac pokrivati tržište Bosne i Hercegovine te dijelom okolne zemlje.

Ovogodišnja turistička sezona je, kaže Markotić, dobro krenula. Smatra da će na koncu biti solidna. Mišljenja je da neće doći do nestašice svinjetine, unatoč raznim nepovoljnim okolnostima posljednjih godina, jer je sada EU jedinstveno tržište, a EU je izvoznik svinjetine. Međutim, što se tiče cijena svinjskog mesa, Markotić smatra da u idućem razdoblju sigurno neće ići naniže.

"Teško se može ponoviti vrijeme jeftinog svinjskog mesa, i mesa općenito, kakvo je bilo prije tri do pet godina. To je prošlost jer se puno toga promijenilo", mišljenja je naš sugovornik.

Sektor svinjogojstva u posljednje tri godine prolazi kroz turbulentno razdoblje, pogotovo u Hrvatskoj. Europska unija imala je viškove i izvozila je svinjetinu, najviše u Kinu i Rusiju.

---

image

Pršutana Braća Pivac u Vrgorcu

 

Duje Klarić/Cropix
---

"Kako je zbog embarga izgubila tržište Rusije, a zbog raznih problema s afričkom svinjskom kugom i štićenjem svojeg tržišta jednim dijelom i Kinu, EU je krenuo u program smanjenja proizvodnje svinjskog mesa. Na to se nadovezalo ekstremno poskupljenje žitarica i stočne hrane, što je rezultiralo rastom cijena proizvodnje svinjskog mesa te je, uz rast stope inflacije, sve to rezultiralo rastom cijena svinjetine.

Dodatna je nepovoljna okolnost u posljednjih mjesec dana pojava afričke svinjske kuge u Hrvatskoj. Naravno da to negativno utječe na sektor svinjogojstva, ali i općenito na sektor mesne industrije. Obustavljen je izvoz svinjetine u treće zemlje, u koje Hrvatska i izvozi najviše svježeg mesa", objašnjava Markotić.

Protekla je godina bila uspješna za Mesnu industriju Braća Pivac i za njezine tvrtke. "Imali smo dobru turističku sezonu, a raste nam i izvoz. Povećali smo izvoz u Srbiju i Crnu Goru, a što se tiče EU-a, raste nam izvoz u Njemačku, Švedsku, Austriju...", napominje naš sugovornik.

---

200 TISUĆA PRŠUTA

Mesna industrija Braća Pivac proizvede oko 200 tisuća tradicionalnih dalmatinskih pršuta s kosti, oko 100 tisuća dalmatinskih šunki te oko 2500 tona trajnih proizvoda tipa dalmatinska panceta, pečenica i buđola. Usporedbe radi, Hrvatska proizvede oko 500 tisuća pršuta.

U prošloj godini Mesna industrija Braća Pivac ostvarila je prihod od 2,3 milijarde kuna, dobit 72,8 milijuna kuna, a zapošljavala je 1114 radnika.

PPK je ostvario prihod od 1,9 milijardi kuna i zapošljava 600 radnika, a Vajda je uprihodila 678 milijuna kuna i zapošljavala je 285 radnika u 2022. godini.

Trajni suhomesnati proizvodi Mesne industrije Braća Pivac, poput dalmatinskog pršuta, pečenice, pancete i buđole, zaštićeni su. Markotić kaže da na domaćem tržištu zaštita nije toliko prepoznata, dok se prilikom izvoza u Njemačku traže i takvi certifikati i oni su na tržištima razvijenih zemalja EU-a jako važni. "I proizvođači i država moraju ulagati u marketing kako bi potrošači shvatili što sve stoji iza zaštićenih proizvoda", ističe Markotić.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tomislav Krišto/Cropix Željko Hajdinjak/Cropix Nera Šimić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix
Tomislav Krišto/Cropix

Prva dama Podravke Martina Dalić pred novim izazovima

 

 

Željko Hajdinjak/Cropix

Podravka - očekuju se nove akvizicije nakon prodaja pojedinih segmenata

 

 

Nera Šimić/Cropix

Podravkini proizvodi.
 

Duje Klarić/Cropix

Darko Markotić, direktor je proizvodnje u Mesnoj industriji Braća Pivac: naša je tvrtka stalno u petoj brzini i rastemo iz godine u godinu

Duje Klarić/Cropix

Pršutana Braća Pivac u Vrgorcu

 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/biznis/grupa-pivac-premasila-pet-posto-udjela-u-podravci-a-cijena-dionica-na-povijesnom-je-maksimumu-sto-sada-slijedi-1313253 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=3dda92e5e0f359c56b706f4035deb2c0bfcb92a1 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Grupa+Pivac+prema%C5%A1ila+pet+posto+udjela+u+Podravci%2C+a+cijena+dionica+na+povijesnom+je+maksimumu.+%C5%A0to+sada+slijedi...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fgrupa-pivac-premasila-pet-posto-udjela-u-podravci-a-cijena-dionica-na-povijesnom-je-maksimumu-sto-sada-slijedi-1313253 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fgrupa-pivac-premasila-pet-posto-udjela-u-podravci-a-cijena-dionica-na-povijesnom-je-maksimumu-sto-sada-slijedi-1313253 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘BOMBA‘ S BURZE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Biznis‘BOMBA‘ S BURZE

Grupa Pivac premašila pet posto udjela u Podravci, a cijena dionica na povijesnom je maksimumu. Što sada slijedi...

Piše Jozo Vrdoljak
8. kolovoza 2023. - 13:21

Rast dionice Podravke na Zagrebačkoj burzi i pojačana aktivnost trgovanja dionicama Podravke posljedica je kupovanja dionica koprivničke prehrambene kompanije od strane Mesne industrije Braća Pivac, koja je prešla udjel od pet posto u Podravci.

Već smo se više puta uvjerili da kada dionice kupuje Mesna industrija Braća Pivac – kupuju i drugi ulagači. Cijena dionice Podravke u ponedjeljak se zaustavila, uz solidan promet, na rekordnih 140 eura. Time je ova kompanija dosegnula vrijednost od gotovo milijardu eura.

Dakle, rast vrijednosti dionice Podravke nije rezultat poslovnih poteza Uprave, nego ponovno aktivnosti Mesne industrije Braća Pivac, koja je kupovala dionice u petak i ponedjeljak, te je pripajanjem jednog skrbničkog računa obvezna objaviti na stranicama Zagrebačke burz...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 14:02