stdClass Object ( [id] => 1302074 [title] => Debeljaku smo isplatili kredit od 32 milijuna eura i nikom ništa?! Država se ni ne pokušava naplatiti, evo cijele priče [alias] => istina-o-polarnom-kruzeru-janssonius-za-ukletog-holandeza-umjesto-debeljaka-32-milijuna-eura-dali-smo-svi-mi [catid] => 244 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

"Nemamo što dodati..."

Ne biste vjerovali, ali istina je: Ministarstvo financija kaže nam upravo da nema ništa nova u slučaju koji je hrvatske porezne obveznike – pa i onih barem tisuću škverana koji su u međuvremenu ostali bez posla – stajao 32 milijuna eura. Odnosno, 243 milijuna pokojnih kuna.

Država Hrvatska je, dakle, prije više od godinu dana vratila kredit (izvorno ruskoj) VTB banci umjesto prekomorske tvrtke Tomislava Debeljaka, vlasnika posrnulog "Brodosplita".

---

---

Evo kako je to svojim riječima bilo objasnilo Ministarstvo financija – a mi smo o tom slučaju detaljno pisali u više navrata:

"Dana 27. travnja 2022. godine Ministarstvo financija zaprimilo je od VTB Bank (Europe) SE poziv na plaćanje po izdanom državnom jamstvu (F-008-20) u iznosu od 32.272.563,45 eura, od 25. travnja 2022. godine, budući da zajmoprimac ‘Polaris Expeditions‘ nije izmirio dospjele obveze.

Slijedom navedenoga, Ministarstvo financija je temeljem izdanog i protestiranog jamstva F-008-20 dana 11. svibnja 2022. godine izmirilo obveze umjesto dužnika ‘Polaris Expeditions‘ prema VTB Bank (Europe) SE u ukupnom iznosu od 32.272.563,45 eura, što u protuvrijednosti kuna na dan plaćanja iznosi 242.997.557,40 kuna."

Nemaju ga snage samostalno dovršiti

Ukratko, vrijeme prolazi, država ne čini ništa kako bi se naplatila kod Debeljaka, nedovršeni polarni kruzer "Janssonius" (nov. 485) – koji je u središtu svega – stoji i dalje u škveru i tko zna dokad će, nesuđeni nizozemski unajmitelj, odnosno nesuđeni vlasnik broda, ugledni nizozemski brodar Wijnard Van Gessel, koliko čujemo, neuspješno pokušava zaštititi svoja ulaganja ili dogovoriti nastavak gradnje i otkup kruzera, a "Brodosplit" ga, zasad, nema snage samostalno završiti.

---

image

"Janssonius" (nov. 485) stoji i dalje u škveru i tko zna dokad će

Duje Klarić/Cropix
---

Mogao bi lako završiti kao i onaj nikada dovršeni žderač novca – nesuđeni ruski riječni kruzer "Volga Dream II" (nov. 475) koji hvata koroziju u gotovo opustjelom škveru, pod novim imenom "Picasso" (nov. 780), tzv. uzobalni putnički kruzer.

Konteksta radi, nesretni "Janssonius" vam je onaj brod – možda ćete se sjetiti – koji je Tomislav Debeljak, vlasnik "Brodosplita", bio ugovorio s Tomislavom Debeljakom, vlasnikom tvrtke "Polaris Expeditions" na Maršalovim Otocima. Po cijeni od 50 milijuna eura. Koji je nakon dovršetka trebao ići u dugotrajni najam kod već spomenutog Nizozemca Van Gessela, uz obvezu kasnijeg otkupa.

Za posao sklopljen između dvaju Debeljaka garantirala je država s 32 milijuna eura, a VTB Bank (Europe) SE iz Frankfurta u Njemačkoj dala je kredit. Koji smo – sada se već ponavljamo – isplatili svi mi...

Zanimljivo, ovom je Nizozemcu Debeljak prethodno i bez problema isporučio polarni kruzer iste klase, nazvan "Hondius". Kako tvrde brodograđevni krugovi, Holandez je bio spreman u Splitu – vjerujući Debeljaku kao vlastitom bratu, pokraj "Hondiusa" i "Janssoniusa" – graditi još tri ili četiri broda. Znači, uložiti još najmanje 200 milijuna eura! Eto, možda se osladi riječkom "3. maju"...

Zašto ih niste blokirali?

Pitali smo Ministarstvo financija zašto nije blokiralo škver, što je uobičajeni prvi korak u ovakvim poslovima. (U međuvremenu je "Janssonius" preknjižen i vlasnik mu više nije Debeljak s Maršalovih Otoka, nego Debeljak iz "Brodosplita", domestica vulgaris.) Zašto nije arestiralo brod na Trgovačkom sudu u Splitu, zašto ga nije ovršilo ili sudom zatražilo taj nedovršeni kruzer u posjed? Pitali smo ih zašto nisu baš ništa poduzeli, a platili su 32 milijuna eura iz proračuna?

Njihov odgovor "nemamo što dodati" vam je u okviru...

Kažu da imaju upisanu hipoteku na brodu i da su dobro zaštićeni. Kakvi hlebinci! U izvatku iz upisnika, za "Janssonius" piše da je opterećen s čak sedam hipoteka, ukupno vrijednih 192,5 milijuna eura. (Doduše, državni zalog je prvi na redu.) Za nedovršen brod izvorno ugovoren za 50 milijuna. Koji u današnjem stanju ne vrijedi, procjenjuju specijalizirani brokeri, više od 15 milijuna eura! A za dovršetak bi trebalo najmanje još toliko!

Poznavatelji prilika bruje da je taj nesretni Nizozemac – koji je upisao zalog na brodu težak četiri milijuna eura, akonto pozajmice dane Debeljaku – bio voljan sklopiti novi dogovor s gazdom škvera, ali ovaj navodno traži 60 milijuna eura za gotov "Janssonius"! A ona četiri milijuna Van Gesselovih eura uopće ne priznaje...

Iz zagrebačkih poslovnih krugova, obično dobro upućenih, doznajemo da je Holandez angažirao i nizozemske diplomate u Hrvatskoj, koji da su ostali iskreno začuđeni stavom državnih tijela i ministarstava: navodno je i njima – baš kao i nama – rečeno da "nema ništa nova". Odnosno da država neće poduzeti ništa.

---

image

Država uporno šuti, čeka, možda se plaši da ih Tomislav Debeljak (na slici) ponocno ne nasamari?!

Duje Klarić/Cropix
---

Možda ne znaju, ne umiju?! Možda se plaše da ih Debeljak opet ne nasamari?! Možda strepe kako bi se onda sve odrazilo na sudbinu također nedovršenih četiriju ophodnih brodova za Obalnu stražu HRM-a?! Koji su u vlasništvu Debeljaka, odnosno njegova škvera. I gdje država nije bila u stanju ni tužbom protiv same sebe ispraviti tu sramotu.

Velika petljanija! Kažu neki da bi najbolje bilo pronaći kupca broda. Kao da je to tek tako! Čuli ste cijene, izazove, okolnosti i probleme. Možda ste sami zainteresirani?!

Svi su se nadali škverskom stečaju

Zapravo, svi su se vjerojatno nadali škverskom stečaju, koji je koncem ožujka bio pitanje dana. Izbacili bi bili Debeljaka iz igre. Ovako, Samoborac se nekako uspio deblokirati i zasad iščupati a da još nitko ne kuži kako. Kao što malo tko vjeruje u priču o navodnom angloameričkom fondu "Glas Trust Corporation" koji je konjičkim jurišem, u bisagama donio sto milijuna eura pomoći propalom brodograditelju u prolazu.

Jedino ako mu nije uletio Izet – lud, zbunjen, normalan – Fazlinović, lovom iz nekog crnog šteka?! Pa da Debeljak plati dugove, nagovori izgubljene inženjere, meštre i radnike da se vrate, isprosi dobavljače, zavede vjerovnike, pa dovrši polarni kruzer "Janssonius", uvrsti ga u svoju vrlo uspješnu flotu koja jednim dijelom ne smije ni isploviti iz škvera, a drugim je na morima zaustavljaju vlastiti pomorci zahtijevajući isplatu starih plaća...

I sve to pokraj vazda budnih, izrazito motiviranih, odlično popunjenih i vrhunski educiranih državnih službi nadzora, prosijavanja i progona?! Pokraj kojih živih i zdravih čak ni jedan Sai Baba ne bi uspio ni iz čega materijalizirati onaj čudesni prah vibuti, a kamoli bi jedan Tomica Z Bregov, domestica vulgaris?!

---

Nizozemci odbili išta reći

Nadali smo se da bi nam Nizozemac Wijnard Van Gessel, odnosno netko iz njegove tvrtke mogao ponešto reći o svemu. Nažalost, odbili su išta komentirati. Teško ih je ne razmjeti nakon svega. Pa Debeljak im u predstečajnoj nagodbi čak nije priznao ona četiri milijuna eura pozajmice...

---

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

---

A evo i odgovora Ministarstva financija...

"Ministarstvo financija nema što dodati odgovoru koji Vam je poslan 31. ožujka: Otvaranjem predstečajnog postupka nad društvom Brodosplit, Ministarstvo financija je prijavilo svoju tražbinu kao razlučni vjerovnik i nije se odreklo prava na odvojeno namirenje.

Sva daljnja postupanja, s obzirom na kompleksnost, isprepletenost međusobnih odnosa unutar grupacije Brodosplit, pitanje predstečaja odnosno stečaja društva, proteže se i na druge državne resore, a ne samo na Ministarstvo financija.

Iz tog razloga, budući da su sudski postupci o statusu društva duže trajali, nadležni državni resori su u međusobnoj komunikaciji i koordinaciji s DORH-om donosili zajedničke odluke o daljnjem postupanju. Osim toga, izgradnja broda je u visokoj fazi gotovosti od 85 posto, te bez obzira na stanje društva, status Ministarstva financija kao razlučnog vjerovnika nije doveden u lošiju poziciju i mogućnost naplate tražbine Ministarstva financija je uvijek moguća s tim da je uspješnost prodaje broda na tržištu veća ako je on završen.

Ukoliko društvo u razumnom roku ne iznađe mogućnost financiranja i završetka broda, Ministarstvo financija će u koordinaciji s drugim državnim institucijama, sukladno zakonu, odlučiti o načinu zaštite interesa RH."

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Ne biste vjerovali! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Ne biste vjerovali! 2 0 6506 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-28 14:33:44 [created_by] => 3259 [created_by_alias] => Damir Tolj [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-29 09:29:56 [modified_by] => 3259 [publish_up] => 2023-06-29 09:29:56 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 85 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 244 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz poslovnog sektora [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, poslovni sektor, biznis, business [secure] => 0 [page_title] => Biznis [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Istina o polarnom kruzeru 'Janssonius': Za 'ukletog Holandeza', umjesto Debeljaka, 32 milijuna eura dali smo svi mi [metakey] => Brodosplit, polarni kruzer, Janssonius, Wijnard Van Gessel, Tomislav Debeljak [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/28\/20215532.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/28\/24565756.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/28\/17138684.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/28\/17138644.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/28\/17138638.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/28\/17138640.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/28\/17138642.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/28\/17138644.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/28\/17138650.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/28\/17138628.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/28\/17138634.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/28\/17547504.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/28\/19903618.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/28\/23982112.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/28\/17138692.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/28\/20969118.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klaric\/Cropix","Duje Klaric\/Cropix","Duje Klaric\/Cropix","Duje Klaric\/Cropix","Duje Klaric\/Cropix","Duje Klaric\/Cropix","Duje Klaric\/Cropix\/Cropix","Duje Klaric\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Porinu\u0107e novogradnje 485 u splitskom Brodosplitu<\/p>","","","

\u201dJanssonius\u201d (nov. 485) stoji i dalje u \u0161kveru i tko zna dokad \u0107e<\/p>","

Split, 110321
\nPorinuce novogradnje 485 u splitskom Brodosplitu.
","

Split, 110321
\nPorinuce novogradnje 485 u splitskom Brodosplitu.
","

Split, 110321
\nPorinuce novogradnje 485 u splitskom Brodosplitu.
","

Split, 110321
\nPorinuce novogradnje 485 u splitskom Brodosplitu.
","

Split, 110321
\nPorinuce novogradnje 485 u splitskom Brodosplitu.
\nNa fotografiji: radnici brodogradilista
","

Split, 110321
\nPorinuce novogradnje 485 u splitskom Brodosplitu.
\nNa fotografiji: radnici brodogradilista
","

Split, 110321
\nPorinuce novogradnje 485 u splitskom Brodosplitu.
","

Split, 110321
\nPorinuce novogradnje 485 u splitskom Brodosplitu.
\nNa fotografiji: radnici brodogradilista
","

Split, 110321
\nPorinuce novogradnje 485 u splitskom Brodosplitu.
\nNa fotografiji: radnici brodogradilista
","

Split, 110321
\nPorinuce novogradnje 485 u splitskom Brodosplitu.
\nNa fotografiji: Tomislav Debeljak
","

Split, 110321
\nPorinuce novogradnje 485 u splitskom Brodosplitu.
\nNa fotografiji: Tomislav Debeljak i ministar Tomislav Coric
","

Dr\u017eava uporno \u0161uti, \u010deka, mo\u017eda se pla\u0161i da ih Tomislav Debeljak (na slici) ponocno ne nasamari?!<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1226","hd_20215532_1920.jpg":"1920x1080","k_20215532_1280.jpg":"1280x1280","k_20215532_1024.jpg":"1024x1024","k_20215532_640.jpg":"640x640","k_20215532_480.jpg":"480x480","k_20215532_340.jpg":"340x340","k_20215532_220.jpg":"220x220","o_20215532_1280.jpg":"1280x817","o_20215532_1024.jpg":"1024x653","o_20215532_640.jpg":"640x408","o_20215532_480.jpg":"480x306","o_20215532_340.jpg":"340x217","o_20215532_220.jpg":"220x140","h_20215532_1280.jpg":"1280x854","h_20215532_1024.jpg":"1024x683","h_20215532_640.jpg":"640x427","h_20215532_480.jpg":"480x320","h_20215532_340.jpg":"340x227","h_20215532_220.jpg":"220x147","pp_20215532_1280.jpg":"1280x1628","pp_20215532_1024.jpg":"1024x1303","pp_20215532_640.jpg":"640x814","pp_20215532_480.jpg":"480x611","pp_20215532_340.jpg":"340x432","pp_20215532_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1227","hd_24565756_1920.jpg":"1920x1080","k_24565756_1280.jpg":"1280x1280","k_24565756_1024.jpg":"1024x1024","k_24565756_640.jpg":"640x640","k_24565756_480.jpg":"480x480","k_24565756_340.jpg":"340x340","k_24565756_220.jpg":"220x220","o_24565756_1280.jpg":"1280x818","o_24565756_1024.jpg":"1024x654","o_24565756_640.jpg":"640x409","o_24565756_480.jpg":"480x306","o_24565756_340.jpg":"340x217","o_24565756_220.jpg":"220x140","h_24565756_1280.jpg":"1280x854","h_24565756_1024.jpg":"1024x683","h_24565756_640.jpg":"640x427","h_24565756_480.jpg":"480x320","h_24565756_340.jpg":"340x227","h_24565756_220.jpg":"220x147","pp_24565756_1280.jpg":"1280x1628","pp_24565756_1024.jpg":"1024x1303","pp_24565756_640.jpg":"640x814","pp_24565756_480.jpg":"480x611","pp_24565756_340.jpg":"340x432","pp_24565756_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3091","hd_17138684_1920.jpg":"1920x1080","k_17138684_1280.jpg":"1280x1280","k_17138684_1024.jpg":"1024x1024","k_17138684_640.jpg":"640x640","k_17138684_480.jpg":"480x480","k_17138684_340.jpg":"340x340","k_17138684_220.jpg":"220x220","o_17138684_1280.jpg":"1280x2060","o_17138684_1024.jpg":"1024x1648","o_17138684_640.jpg":"640x1030","o_17138684_480.jpg":"480x772","o_17138684_340.jpg":"340x547","o_17138684_220.jpg":"220x354","h_17138684_1280.jpg":"1280x854","h_17138684_1024.jpg":"1024x683","h_17138684_640.jpg":"640x427","h_17138684_480.jpg":"480x320","h_17138684_340.jpg":"340x227","h_17138684_220.jpg":"220x147","pp_17138684_1280.jpg":"1280x1628","pp_17138684_1024.jpg":"1024x1303","pp_17138684_640.jpg":"640x814","pp_17138684_480.jpg":"480x611","pp_17138684_340.jpg":"340x432","pp_17138684_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1293","hd_17138644_1920.jpg":"1920x1080","k_17138644_1280.jpg":"1280x1280","k_17138644_1024.jpg":"1024x1024","k_17138644_640.jpg":"640x640","k_17138644_480.jpg":"480x480","k_17138644_340.jpg":"340x340","k_17138644_220.jpg":"220x220","o_17138644_1280.jpg":"1280x862","o_17138644_1024.jpg":"1024x689","o_17138644_640.jpg":"640x431","o_17138644_480.jpg":"480x323","o_17138644_340.jpg":"340x228","o_17138644_220.jpg":"220x148","h_17138644_1280.jpg":"1280x854","h_17138644_1024.jpg":"1024x683","h_17138644_640.jpg":"640x427","h_17138644_480.jpg":"480x320","h_17138644_340.jpg":"340x227","h_17138644_220.jpg":"220x147","pp_17138644_1280.jpg":"1280x1628","pp_17138644_1024.jpg":"1024x1303","pp_17138644_640.jpg":"640x814","pp_17138644_480.jpg":"480x611","pp_17138644_340.jpg":"340x432","pp_17138644_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1255","hd_17138638_1920.jpg":"1920x1080","k_17138638_1280.jpg":"1280x1280","k_17138638_1024.jpg":"1024x1024","k_17138638_640.jpg":"640x640","k_17138638_480.jpg":"480x480","k_17138638_340.jpg":"340x340","k_17138638_220.jpg":"220x220","o_17138638_1280.jpg":"1280x836","o_17138638_1024.jpg":"1024x669","o_17138638_640.jpg":"640x418","o_17138638_480.jpg":"480x313","o_17138638_340.jpg":"340x222","o_17138638_220.jpg":"220x143","h_17138638_1280.jpg":"1280x854","h_17138638_1024.jpg":"1024x683","h_17138638_640.jpg":"640x427","h_17138638_480.jpg":"480x320","h_17138638_340.jpg":"340x227","h_17138638_220.jpg":"220x147","pp_17138638_1280.jpg":"1280x1628","pp_17138638_1024.jpg":"1024x1303","pp_17138638_640.jpg":"640x814","pp_17138638_480.jpg":"480x611","pp_17138638_340.jpg":"340x432","pp_17138638_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1272","hd_17138640_1920.jpg":"1920x1080","k_17138640_1280.jpg":"1280x1280","k_17138640_1024.jpg":"1024x1024","k_17138640_640.jpg":"640x640","k_17138640_480.jpg":"480x480","k_17138640_340.jpg":"340x340","k_17138640_220.jpg":"220x220","o_17138640_1280.jpg":"1280x848","o_17138640_1024.jpg":"1024x678","o_17138640_640.jpg":"640x424","o_17138640_480.jpg":"480x318","o_17138640_340.jpg":"340x225","o_17138640_220.jpg":"220x145","h_17138640_1280.jpg":"1280x854","h_17138640_1024.jpg":"1024x683","h_17138640_640.jpg":"640x427","h_17138640_480.jpg":"480x320","h_17138640_340.jpg":"340x227","h_17138640_220.jpg":"220x147","pp_17138640_1280.jpg":"1280x1628","pp_17138640_1024.jpg":"1024x1303","pp_17138640_640.jpg":"640x814","pp_17138640_480.jpg":"480x611","pp_17138640_340.jpg":"340x432","pp_17138640_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1227","hd_17138642_1920.jpg":"1920x1080","k_17138642_1280.jpg":"1280x1280","k_17138642_1024.jpg":"1024x1024","k_17138642_640.jpg":"640x640","k_17138642_480.jpg":"480x480","k_17138642_340.jpg":"340x340","k_17138642_220.jpg":"220x220","o_17138642_1280.jpg":"1280x818","o_17138642_1024.jpg":"1024x654","o_17138642_640.jpg":"640x409","o_17138642_480.jpg":"480x306","o_17138642_340.jpg":"340x217","o_17138642_220.jpg":"220x140","h_17138642_1280.jpg":"1280x854","h_17138642_1024.jpg":"1024x683","h_17138642_640.jpg":"640x427","h_17138642_480.jpg":"480x320","h_17138642_340.jpg":"340x227","h_17138642_220.jpg":"220x147","pp_17138642_1280.jpg":"1280x1628","pp_17138642_1024.jpg":"1024x1303","pp_17138642_640.jpg":"640x814","pp_17138642_480.jpg":"480x611","pp_17138642_340.jpg":"340x432","pp_17138642_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1293","hd_17138644_1920.jpg":"1920x1080","k_17138644_1280.jpg":"1280x1280","k_17138644_1024.jpg":"1024x1024","k_17138644_640.jpg":"640x640","k_17138644_480.jpg":"480x480","k_17138644_340.jpg":"340x340","k_17138644_220.jpg":"220x220","o_17138644_1280.jpg":"1280x862","o_17138644_1024.jpg":"1024x689","o_17138644_640.jpg":"640x431","o_17138644_480.jpg":"480x323","o_17138644_340.jpg":"340x228","o_17138644_220.jpg":"220x148","h_17138644_1280.jpg":"1280x854","h_17138644_1024.jpg":"1024x683","h_17138644_640.jpg":"640x427","h_17138644_480.jpg":"480x320","h_17138644_340.jpg":"340x227","h_17138644_220.jpg":"220x147","pp_17138644_1280.jpg":"1280x1628","pp_17138644_1024.jpg":"1024x1303","pp_17138644_640.jpg":"640x814","pp_17138644_480.jpg":"480x611","pp_17138644_340.jpg":"340x432","pp_17138644_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1191","hd_17138650_1920.jpg":"1920x1080","k_17138650_1280.jpg":"1280x1280","k_17138650_1024.jpg":"1024x1024","k_17138650_640.jpg":"640x640","k_17138650_480.jpg":"480x480","k_17138650_340.jpg":"340x340","k_17138650_220.jpg":"220x220","o_17138650_1280.jpg":"1280x794","o_17138650_1024.jpg":"1024x635","o_17138650_640.jpg":"640x397","o_17138650_480.jpg":"480x297","o_17138650_340.jpg":"340x210","o_17138650_220.jpg":"220x136","h_17138650_1280.jpg":"1280x854","h_17138650_1024.jpg":"1024x683","h_17138650_640.jpg":"640x427","h_17138650_480.jpg":"480x320","h_17138650_340.jpg":"340x227","h_17138650_220.jpg":"220x147","pp_17138650_1280.jpg":"1280x1628","pp_17138650_1024.jpg":"1024x1303","pp_17138650_640.jpg":"640x814","pp_17138650_480.jpg":"480x611","pp_17138650_340.jpg":"340x432","pp_17138650_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1236","hd_17138628_1920.jpg":"1920x1080","k_17138628_1280.jpg":"1280x1280","k_17138628_1024.jpg":"1024x1024","k_17138628_640.jpg":"640x640","k_17138628_480.jpg":"480x480","k_17138628_340.jpg":"340x340","k_17138628_220.jpg":"220x220","o_17138628_1280.jpg":"1280x824","o_17138628_1024.jpg":"1024x659","o_17138628_640.jpg":"640x412","o_17138628_480.jpg":"480x309","o_17138628_340.jpg":"340x218","o_17138628_220.jpg":"220x141","h_17138628_1280.jpg":"1280x854","h_17138628_1024.jpg":"1024x683","h_17138628_640.jpg":"640x427","h_17138628_480.jpg":"480x320","h_17138628_340.jpg":"340x227","h_17138628_220.jpg":"220x147","pp_17138628_1280.jpg":"1280x1628","pp_17138628_1024.jpg":"1024x1303","pp_17138628_640.jpg":"640x814","pp_17138628_480.jpg":"480x611","pp_17138628_340.jpg":"340x432","pp_17138628_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1200","hd_17138634_1920.jpg":"1920x1080","k_17138634_1280.jpg":"1280x1280","k_17138634_1024.jpg":"1024x1024","k_17138634_640.jpg":"640x640","k_17138634_480.jpg":"480x480","k_17138634_340.jpg":"340x340","k_17138634_220.jpg":"220x220","o_17138634_1280.jpg":"1280x800","o_17138634_1024.jpg":"1024x640","o_17138634_640.jpg":"640x400","o_17138634_480.jpg":"480x300","o_17138634_340.jpg":"340x212","o_17138634_220.jpg":"220x137","h_17138634_1280.jpg":"1280x854","h_17138634_1024.jpg":"1024x683","h_17138634_640.jpg":"640x427","h_17138634_480.jpg":"480x320","h_17138634_340.jpg":"340x227","h_17138634_220.jpg":"220x147","pp_17138634_1280.jpg":"1280x1628","pp_17138634_1024.jpg":"1024x1303","pp_17138634_640.jpg":"640x814","pp_17138634_480.jpg":"480x611","pp_17138634_340.jpg":"340x432","pp_17138634_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1191","hd_17547504_1920.jpg":"1920x1080","k_17547504_1280.jpg":"1280x1280","k_17547504_1024.jpg":"1024x1024","k_17547504_640.jpg":"640x640","k_17547504_480.jpg":"480x480","k_17547504_340.jpg":"340x340","k_17547504_220.jpg":"220x220","o_17547504_1280.jpg":"1280x794","o_17547504_1024.jpg":"1024x635","o_17547504_640.jpg":"640x397","o_17547504_480.jpg":"480x297","o_17547504_340.jpg":"340x210","o_17547504_220.jpg":"220x136","h_17547504_1280.jpg":"1280x854","h_17547504_1024.jpg":"1024x683","h_17547504_640.jpg":"640x427","h_17547504_480.jpg":"480x320","h_17547504_340.jpg":"340x227","h_17547504_220.jpg":"220x147","pp_17547504_1280.jpg":"1280x1628","pp_17547504_1024.jpg":"1024x1303","pp_17547504_640.jpg":"640x814","pp_17547504_480.jpg":"480x611","pp_17547504_340.jpg":"340x432","pp_17547504_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1236","hd_19903618_1920.jpg":"1920x1080","k_19903618_1280.jpg":"1280x1280","k_19903618_1024.jpg":"1024x1024","k_19903618_640.jpg":"640x640","k_19903618_480.jpg":"480x480","k_19903618_340.jpg":"340x340","k_19903618_220.jpg":"220x220","o_19903618_1280.jpg":"1280x824","o_19903618_1024.jpg":"1024x659","o_19903618_640.jpg":"640x412","o_19903618_480.jpg":"480x309","o_19903618_340.jpg":"340x218","o_19903618_220.jpg":"220x141","h_19903618_1280.jpg":"1280x854","h_19903618_1024.jpg":"1024x683","h_19903618_640.jpg":"640x427","h_19903618_480.jpg":"480x320","h_19903618_340.jpg":"340x227","h_19903618_220.jpg":"220x147","pp_19903618_1280.jpg":"1280x1628","pp_19903618_1024.jpg":"1024x1303","pp_19903618_640.jpg":"640x814","pp_19903618_480.jpg":"480x611","pp_19903618_340.jpg":"340x432","pp_19903618_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_23982112_1920.jpg":"1920x1080","k_23982112_1280.jpg":"1280x1280","k_23982112_1024.jpg":"1024x1024","k_23982112_640.jpg":"640x640","k_23982112_480.jpg":"480x480","k_23982112_340.jpg":"340x340","k_23982112_220.jpg":"220x220","o_23982112_1280.jpg":"1280x1920","o_23982112_1024.jpg":"1024x1536","o_23982112_640.jpg":"640x960","o_23982112_480.jpg":"480x720","o_23982112_340.jpg":"340x510","o_23982112_220.jpg":"220x330","h_23982112_1280.jpg":"1280x854","h_23982112_1024.jpg":"1024x683","h_23982112_640.jpg":"640x427","h_23982112_480.jpg":"480x320","h_23982112_340.jpg":"340x227","h_23982112_220.jpg":"220x147","pp_23982112_1280.jpg":"1280x1628","pp_23982112_1024.jpg":"1024x1303","pp_23982112_640.jpg":"640x814","pp_23982112_480.jpg":"480x611","pp_23982112_340.jpg":"340x432","pp_23982112_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1231","hd_17138692_1920.jpg":"1920x1080","k_17138692_1280.jpg":"1280x1280","k_17138692_1024.jpg":"1024x1024","k_17138692_640.jpg":"640x640","k_17138692_480.jpg":"480x480","k_17138692_340.jpg":"340x340","k_17138692_220.jpg":"220x220","o_17138692_1280.jpg":"1280x820","o_17138692_1024.jpg":"1024x656","o_17138692_640.jpg":"640x410","o_17138692_480.jpg":"480x307","o_17138692_340.jpg":"340x217","o_17138692_220.jpg":"220x141","h_17138692_1280.jpg":"1280x854","h_17138692_1024.jpg":"1024x683","h_17138692_640.jpg":"640x427","h_17138692_480.jpg":"480x320","h_17138692_340.jpg":"340x227","h_17138692_220.jpg":"220x147","pp_17138692_1280.jpg":"1280x1628","pp_17138692_1024.jpg":"1024x1303","pp_17138692_640.jpg":"640x814","pp_17138692_480.jpg":"480x611","pp_17138692_340.jpg":"340x432","pp_17138692_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1245","hd_20969118_1920.jpg":"1920x1080","k_20969118_1280.jpg":"1280x1280","k_20969118_1024.jpg":"1024x1024","k_20969118_640.jpg":"640x640","k_20969118_480.jpg":"480x480","k_20969118_340.jpg":"340x340","k_20969118_220.jpg":"220x220","o_20969118_1280.jpg":"1280x830","o_20969118_1024.jpg":"1024x664","o_20969118_640.jpg":"640x415","o_20969118_480.jpg":"480x311","o_20969118_340.jpg":"340x220","o_20969118_220.jpg":"220x142","h_20969118_1280.jpg":"1280x854","h_20969118_1024.jpg":"1024x683","h_20969118_640.jpg":"640x427","h_20969118_480.jpg":"480x320","h_20969118_340.jpg":"340x227","h_20969118_220.jpg":"220x147","pp_20969118_1280.jpg":"1280x1628","pp_20969118_1024.jpg":"1024x1303","pp_20969118_640.jpg":"640x814","pp_20969118_480.jpg":"480x611","pp_20969118_340.jpg":"340x432","pp_20969118_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15184386 Threads: 2 Questions: 3168181151 Slow queries: 7093906 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235316721 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) ) [link] => /vijesti/biznis/istina-o-polarnom-kruzeru-janssonius-za-ukletog-holandeza-umjesto-debeljaka-32-milijuna-eura-dali-smo-svi-mi-1302074 [printLink] => /vijesti/biznis/istina-o-polarnom-kruzeru-janssonius-za-ukletog-holandeza-umjesto-debeljaka-32-milijuna-eura-dali-smo-svi-mi-1302074?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 501137 [name] => brodosplit [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => brodosplit [link] => /tag/brodosplit ) [1] => stdClass Object ( [id] => 336984 [name] => polarni kruzer [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => polarni-kruzer [link] => /tag/polarni-kruzer ) [2] => stdClass Object ( [id] => 721328 [name] => Janssonius [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-28 16:51:23 [main_article_id] => 0 [alias] => janssonius-0 [link] => /tag/janssonius-0 ) [3] => stdClass Object ( [id] => 721329 [name] => Wijnard Van Gessel [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-28 16:51:23 [main_article_id] => 0 [alias] => wijnard-van-gessel [link] => /tag/wijnard-van-gessel ) [4] => stdClass Object ( [id] => 362802 [name] => Tomislav Debeljak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tomislav-debeljak [link] => /tag/tomislav-debeljak ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Ne biste vjerovali! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Debeljaku smo isplatili kredit od 32 milijuna eura i nikom ništa?! Država se ni ne pokušava naplatiti, evo cijele priče [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3259 [name] => Damir Tolj [username] => damir.tolj [email] => damir.tolj@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$j6YkGvrD5xTYdagwEFenyuGNeBnNZ2egJcmTV7GuhLZN7LGCu5zhG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-tolj-3259 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1773 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c2aa122986ce902459ac3b70b0b10780?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/28/20215532.jpg [galleryCount] => 16 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Duje Klarić/Cropix [mainImageDesc] =>

Porinuće novogradnje 485 u splitskom Brodosplitu

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/28/20215532.jpg [title] =>

Porinuće novogradnje 485 u splitskom Brodosplitu

Duje Klarić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/28/24565756.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/28/17138684.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/28/17138644.jpg [title] =>

”Janssonius” (nov. 485) stoji i dalje u škveru i tko zna dokad će

Duje Klarić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/28/17138638.jpg [title] =>

Split, 110321
Porinuce novogradnje 485 u splitskom Brodosplitu.
Duje Klarić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/28/17138640.jpg [title] =>

Split, 110321
Porinuce novogradnje 485 u splitskom Brodosplitu.
Duje Klarić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/28/17138642.jpg [title] =>

Split, 110321
Porinuce novogradnje 485 u splitskom Brodosplitu.
Duje Klarić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/28/17138644.jpg [title] =>

Split, 110321
Porinuce novogradnje 485 u splitskom Brodosplitu.
Duje Klaric/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/28/17138650.jpg [title] =>

Split, 110321
Porinuce novogradnje 485 u splitskom Brodosplitu.
Na fotografiji: radnici brodogradilista
Duje Klaric/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/28/17138628.jpg [title] =>

Split, 110321
Porinuce novogradnje 485 u splitskom Brodosplitu.
Na fotografiji: radnici brodogradilista
Duje Klaric/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/28/17138634.jpg [title] =>

Split, 110321
Porinuce novogradnje 485 u splitskom Brodosplitu.
Duje Klaric/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/28/17547504.jpg [title] =>

Split, 110321
Porinuce novogradnje 485 u splitskom Brodosplitu.
Na fotografiji: radnici brodogradilista
Duje Klaric/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/28/19903618.jpg [title] =>

Split, 110321
Porinuce novogradnje 485 u splitskom Brodosplitu.
Na fotografiji: radnici brodogradilista
Duje Klaric/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/28/23982112.jpg [title] =>

Split, 110321
Porinuce novogradnje 485 u splitskom Brodosplitu.
Na fotografiji: Tomislav Debeljak
Duje Klaric/Cropix/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/28/17138692.jpg [title] =>

Split, 110321
Porinuce novogradnje 485 u splitskom Brodosplitu.
Na fotografiji: Tomislav Debeljak i ministar Tomislav Coric
Duje Klaric/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/28/20969118.jpg [title] =>

Država uporno šuti, čeka, možda se plaši da ih Tomislav Debeljak (na slici) ponocno ne nasamari?!

Duje Klarić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

"Nemamo što dodati..."

Ne biste vjerovali, ali istina je: Ministarstvo financija kaže nam upravo da nema ništa nova u slučaju koji je hrvatske porezne obveznike – pa i onih barem tisuću škverana koji su u međuvremenu ostali bez posla – stajao 32 milijuna eura. Odnosno, 243 milijuna pokojnih kuna.

Država Hrvatska je, dakle, prije više od godinu dana vratila kredit (izvorno ruskoj) VTB banci umjesto prekomorske tvrtke Tomislava Debeljaka, vlasnika posrnulog "Brodosplita".

---

---

Evo kako je to svojim riječima bilo objasnilo Ministarstvo financija – a mi smo o tom slučaju detaljno pisali u više navrata:

"Dana 27. travnja 2022. godine Ministarstvo financija zaprimilo je od VTB Bank (Europe) SE poziv na plaćanje po izdanom državnom jamstvu (F-008-20) u iznosu od 32.272.563,45 eura, od 25. travnja 2022. godine, budući da zajmoprimac ‘Polaris Expeditions‘ nije izmirio dospjele obveze.

Slijedom navedenoga, Ministarstvo financija je temeljem izdanog i protestiranog jamstva F-008-20 dana 11. svibnja 2022. godine izmirilo obveze umjesto dužnika ‘Polaris Expeditions‘ prema VTB Bank (Europe) SE u ukupnom iznosu od 32.272.563,45 eura, što u protuvrijednosti kuna na dan plaćanja iznosi 242.997.557,40 kuna."

Nemaju ga snage samostalno dovršiti

Ukratko, vrijeme prolazi, država ne čini ništa kako bi se naplatila kod Debeljaka, nedovršeni polarni kruzer "Janssonius" (nov. 485) – koji je u središtu svega – stoji i dalje u škveru i tko zna dokad će, nesuđeni nizozemski unajmitelj, odnosno nesuđeni vlasnik broda, ugledni nizozemski brodar Wijnard Van Gessel, koliko čujemo, neuspješno pokušava zaštititi svoja ulaganja ili dogovoriti nastavak gradnje i otkup kruzera, a "Brodosplit" ga, zasad, nema snage samostalno završiti.

---

image

"Janssonius" (nov. 485) stoji i dalje u škveru i tko zna dokad će

Duje Klarić/Cropix
---

Mogao bi lako završiti kao i onaj nikada dovršeni žderač novca – nesuđeni ruski riječni kruzer "Volga Dream II" (nov. 475) koji hvata koroziju u gotovo opustjelom škveru, pod novim imenom "Picasso" (nov. 780), tzv. uzobalni putnički kruzer.

Konteksta radi, nesretni "Janssonius" vam je onaj brod – možda ćete se sjetiti – koji je Tomislav Debeljak, vlasnik "Brodosplita", bio ugovorio s Tomislavom Debeljakom, vlasnikom tvrtke "Polaris Expeditions" na Maršalovim Otocima. Po cijeni od 50 milijuna eura. Koji je nakon dovršetka trebao ići u dugotrajni najam kod već spomenutog Nizozemca Van Gessela, uz obvezu kasnijeg otkupa.

Za posao sklopljen između dvaju Debeljaka garantirala je država s 32 milijuna eura, a VTB Bank (Europe) SE iz Frankfurta u Njemačkoj dala je kredit. Koji smo – sada se već ponavljamo – isplatili svi mi...

Zanimljivo, ovom je Nizozemcu Debeljak prethodno i bez problema isporučio polarni kruzer iste klase, nazvan "Hondius". Kako tvrde brodograđevni krugovi, Holandez je bio spreman u Splitu – vjerujući Debeljaku kao vlastitom bratu, pokraj "Hondiusa" i "Janssoniusa" – graditi još tri ili četiri broda. Znači, uložiti još najmanje 200 milijuna eura! Eto, možda se osladi riječkom "3. maju"...

Zašto ih niste blokirali?

Pitali smo Ministarstvo financija zašto nije blokiralo škver, što je uobičajeni prvi korak u ovakvim poslovima. (U međuvremenu je "Janssonius" preknjižen i vlasnik mu više nije Debeljak s Maršalovih Otoka, nego Debeljak iz "Brodosplita", domestica vulgaris.) Zašto nije arestiralo brod na Trgovačkom sudu u Splitu, zašto ga nije ovršilo ili sudom zatražilo taj nedovršeni kruzer u posjed? Pitali smo ih zašto nisu baš ništa poduzeli, a platili su 32 milijuna eura iz proračuna?

Njihov odgovor "nemamo što dodati" vam je u okviru...

Kažu da imaju upisanu hipoteku na brodu i da su dobro zaštićeni. Kakvi hlebinci! U izvatku iz upisnika, za "Janssonius" piše da je opterećen s čak sedam hipoteka, ukupno vrijednih 192,5 milijuna eura. (Doduše, državni zalog je prvi na redu.) Za nedovršen brod izvorno ugovoren za 50 milijuna. Koji u današnjem stanju ne vrijedi, procjenjuju specijalizirani brokeri, više od 15 milijuna eura! A za dovršetak bi trebalo najmanje još toliko!

Poznavatelji prilika bruje da je taj nesretni Nizozemac – koji je upisao zalog na brodu težak četiri milijuna eura, akonto pozajmice dane Debeljaku – bio voljan sklopiti novi dogovor s gazdom škvera, ali ovaj navodno traži 60 milijuna eura za gotov "Janssonius"! A ona četiri milijuna Van Gesselovih eura uopće ne priznaje...

Iz zagrebačkih poslovnih krugova, obično dobro upućenih, doznajemo da je Holandez angažirao i nizozemske diplomate u Hrvatskoj, koji da su ostali iskreno začuđeni stavom državnih tijela i ministarstava: navodno je i njima – baš kao i nama – rečeno da "nema ništa nova". Odnosno da država neće poduzeti ništa.

---

image

Država uporno šuti, čeka, možda se plaši da ih Tomislav Debeljak (na slici) ponocno ne nasamari?!

Duje Klarić/Cropix
---

Možda ne znaju, ne umiju?! Možda se plaše da ih Debeljak opet ne nasamari?! Možda strepe kako bi se onda sve odrazilo na sudbinu također nedovršenih četiriju ophodnih brodova za Obalnu stražu HRM-a?! Koji su u vlasništvu Debeljaka, odnosno njegova škvera. I gdje država nije bila u stanju ni tužbom protiv same sebe ispraviti tu sramotu.

Velika petljanija! Kažu neki da bi najbolje bilo pronaći kupca broda. Kao da je to tek tako! Čuli ste cijene, izazove, okolnosti i probleme. Možda ste sami zainteresirani?!

Svi su se nadali škverskom stečaju

Zapravo, svi su se vjerojatno nadali škverskom stečaju, koji je koncem ožujka bio pitanje dana. Izbacili bi bili Debeljaka iz igre. Ovako, Samoborac se nekako uspio deblokirati i zasad iščupati a da još nitko ne kuži kako. Kao što malo tko vjeruje u priču o navodnom angloameričkom fondu "Glas Trust Corporation" koji je konjičkim jurišem, u bisagama donio sto milijuna eura pomoći propalom brodograditelju u prolazu.

Jedino ako mu nije uletio Izet – lud, zbunjen, normalan – Fazlinović, lovom iz nekog crnog šteka?! Pa da Debeljak plati dugove, nagovori izgubljene inženjere, meštre i radnike da se vrate, isprosi dobavljače, zavede vjerovnike, pa dovrši polarni kruzer "Janssonius", uvrsti ga u svoju vrlo uspješnu flotu koja jednim dijelom ne smije ni isploviti iz škvera, a drugim je na morima zaustavljaju vlastiti pomorci zahtijevajući isplatu starih plaća...

I sve to pokraj vazda budnih, izrazito motiviranih, odlično popunjenih i vrhunski educiranih državnih službi nadzora, prosijavanja i progona?! Pokraj kojih živih i zdravih čak ni jedan Sai Baba ne bi uspio ni iz čega materijalizirati onaj čudesni prah vibuti, a kamoli bi jedan Tomica Z Bregov, domestica vulgaris?!

---

Nizozemci odbili išta reći

Nadali smo se da bi nam Nizozemac Wijnard Van Gessel, odnosno netko iz njegove tvrtke mogao ponešto reći o svemu. Nažalost, odbili su išta komentirati. Teško ih je ne razmjeti nakon svega. Pa Debeljak im u predstečajnoj nagodbi čak nije priznao ona četiri milijuna eura pozajmice...

---

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

---

A evo i odgovora Ministarstva financija...

"Ministarstvo financija nema što dodati odgovoru koji Vam je poslan 31. ožujka: Otvaranjem predstečajnog postupka nad društvom Brodosplit, Ministarstvo financija je prijavilo svoju tražbinu kao razlučni vjerovnik i nije se odreklo prava na odvojeno namirenje.

Sva daljnja postupanja, s obzirom na kompleksnost, isprepletenost međusobnih odnosa unutar grupacije Brodosplit, pitanje predstečaja odnosno stečaja društva, proteže se i na druge državne resore, a ne samo na Ministarstvo financija.

Iz tog razloga, budući da su sudski postupci o statusu društva duže trajali, nadležni državni resori su u međusobnoj komunikaciji i koordinaciji s DORH-om donosili zajedničke odluke o daljnjem postupanju. Osim toga, izgradnja broda je u visokoj fazi gotovosti od 85 posto, te bez obzira na stanje društva, status Ministarstva financija kao razlučnog vjerovnika nije doveden u lošiju poziciju i mogućnost naplate tražbine Ministarstva financija je uvijek moguća s tim da je uspješnost prodaje broda na tržištu veća ako je on završen.

Ukoliko društvo u razumnom roku ne iznađe mogućnost financiranja i završetka broda, Ministarstvo financija će u koordinaciji s drugim državnim institucijama, sukladno zakonu, odlučiti o načinu zaštite interesa RH."

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klaric/Cropix Duje Klaric/Cropix Duje Klaric/Cropix Duje Klaric/Cropix Duje Klaric/Cropix Duje Klaric/Cropix Duje Klaric/Cropix/Cropix Duje Klaric/Cropix Duje Klarić/Cropix
Duje Klarić/Cropix

Porinuće novogradnje 485 u splitskom Brodosplitu

Duje Klarić/Cropix

”Janssonius” (nov. 485) stoji i dalje u škveru i tko zna dokad će

Duje Klarić/Cropix

Split, 110321
Porinuce novogradnje 485 u splitskom Brodosplitu.

Duje Klarić/Cropix

Split, 110321
Porinuce novogradnje 485 u splitskom Brodosplitu.

Duje Klarić/Cropix

Split, 110321
Porinuce novogradnje 485 u splitskom Brodosplitu.

Duje Klaric/Cropix

Split, 110321
Porinuce novogradnje 485 u splitskom Brodosplitu.

Duje Klaric/Cropix

Split, 110321
Porinuce novogradnje 485 u splitskom Brodosplitu.
Na fotografiji: radnici brodogradilista

Duje Klaric/Cropix

Split, 110321
Porinuce novogradnje 485 u splitskom Brodosplitu.
Na fotografiji: radnici brodogradilista

Duje Klaric/Cropix

Split, 110321
Porinuce novogradnje 485 u splitskom Brodosplitu.

Duje Klaric/Cropix

Split, 110321
Porinuce novogradnje 485 u splitskom Brodosplitu.
Na fotografiji: radnici brodogradilista

Duje Klaric/Cropix

Split, 110321
Porinuce novogradnje 485 u splitskom Brodosplitu.
Na fotografiji: radnici brodogradilista

Duje Klaric/Cropix/Cropix

Split, 110321
Porinuce novogradnje 485 u splitskom Brodosplitu.
Na fotografiji: Tomislav Debeljak

Duje Klaric/Cropix

Split, 110321
Porinuce novogradnje 485 u splitskom Brodosplitu.
Na fotografiji: Tomislav Debeljak i ministar Tomislav Coric

Duje Klarić/Cropix

Država uporno šuti, čeka, možda se plaši da ih Tomislav Debeljak (na slici) ponocno ne nasamari?!

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/biznis/istina-o-polarnom-kruzeru-janssonius-za-ukletog-holandeza-umjesto-debeljaka-32-milijuna-eura-dali-smo-svi-mi-1302074 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=bee9e98d582058868c19f4878fc63a6728599084 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Debeljaku+smo+isplatili+kredit+od+32+milijuna+eura+i+nikom+ni%C5%A1ta%3F%21+Dr%C5%BEava+se+ni+ne+poku%C5%A1ava+naplatiti%2C+evo+cijele+pri%C4%8De&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fistina-o-polarnom-kruzeru-janssonius-za-ukletog-holandeza-umjesto-debeljaka-32-milijuna-eura-dali-smo-svi-mi-1302074 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fistina-o-polarnom-kruzeru-janssonius-za-ukletog-holandeza-umjesto-debeljaka-32-milijuna-eura-dali-smo-svi-mi-1302074 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Ne biste vjerovali! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
BiznisNe biste vjerovali!

Debeljaku smo isplatili kredit od 32 milijuna eura i nikom ništa?! Država se ni ne pokušava naplatiti, evo cijele priče

Piše Damir Tolj
29. lipnja 2023. - 11:29

"Nemamo što dodati..."

Ne biste vjerovali, ali istina je: Ministarstvo financija kaže nam upravo da nema ništa nova u slučaju koji je hrvatske porezne obveznike – pa i onih barem tisuću škverana koji su u međuvremenu ostali bez posla – stajao 32 milijuna eura. Odnosno, 243 milijuna pokojnih kuna.

Država Hrvatska je, dakle, prije više od godinu dana vratila kredit (izvorno ruskoj) VTB banci umjesto prekomorske tvrtke Tomislava Debeljaka, vlasnika posrnulog "Brodosplita".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 05:04