stdClass Object ( [id] => 1351840 [title] => Mandarinama je definitivno odzvonilo u dolini Neretve. Što saditi umjesto njih i tko će to saditi - što kažu stručnjaci? [alias] => mandarinama-je-definitivno-odzvonilo-u-dolini-neretve-sto-saditi-umjesto-njih-i-tko-ce-to-saditi-sto-kazu-strucnjaci [catid] => 244 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Već je sasvim jasno, plantaže mandarina, odnosno proizvodnja agruma općenito kakvu smo do sada poznavali u neretvanskoj dolini odlazi u prošlost. Ovdašnji poljoprivrednici ozbiljno moraju razmisliti o svojoj budućnosti ako se namjeravaju baviti voćarstvom. Niska otkupna cijena mandarina, različite bolesti stabala poput antrakoze pa sredozemna voćna muha, sve su to pošasti koje govore da se nešto korjenito mora promijeniti na terenu.

Dvadesetak centi za kilogram mandarina za mnoge je ponižavajuće, toliko mizerno da mnogi razmišljaju uhvatiti motorne pile u ruke i ispiliti plantaže, baš kako je sredinom prosinca učinio Luka Zonjić Luji. Kako smo već pisali, on je prvi krenuo u krčenje ranih sorti mandarina, premda je znao ubrati i do 50 vagona.

- Od mandarina više nema ništa - kazao nam je Luka, otkrivajući da će umjesto mandarina saditi indijanske banane i avokado. Ali to nije nimalo lagan posao. Osim što je fizički težak jer postojeće plantaže treba ukloniti, sve to zahtijeva i dodatna financijska ulaganja u pripremu terenu za sadanju, nabavu sadnica i drugoga repromaterijala. Računa da bi mu za takvu akviziciju trebalo četrdesetak tisuća eura. Ipak, tvrdi kako je sve bolje od klasičnih nasada mandarina.

---

image

Luka Zonjić Luji odlučio je ispilati mandarine. Za njega je ta priča gotova

---

Može li egzotično voće zamijeniti mandarine koje su ove jeseni postale gorke većini proizvođača u dolini Neretve - pitamo hrvatskog stručnjaka za proizvodnju egzota Ivana Šuloga.

- Neretva je svojom mikro/makrolokacijom davno klimatski vrlo dobro pozicionirana. Izbor novih kultura je jako širok, naročito ako bi se radila i plastenička proizvodnja s opcijama vrlo jeftinoga grijanja. Kulture koje su sramežljivo posađene u dolini Neretve su feijoa, mini kivi, kumkvat itd. Tu su svakako i indijanska banana, kineski dud, zmajevo voće, afrička šljiva, mini guava, surinamska trešnja, pistacija, yuzu naranča, finger limeta i bezbroj drugih citrusa - ističe Ivan Šulog.

Je li tu i avokado?

- Avokado svakako, on već raste po južnim otocima, sigurno ga imamo i na kopnu i on obilato rodi. No takva nova proizvodnja mora biti položena na prave temelje, a ne kao u slučaju mandarina, gdje velik broj ljudi vidi svoju priliku, ali uskogrudno i kratkoročno. Važno je uzeti novac sada, a što će biti sutra proizvođačima nije važno. Mi to radimo 26 godina i jako se brinemo o svojim kooperantima koji, ako to shvate ozbiljno, progresivno rastu. Naravno, uvijek ima onih koji svoj interes stavljaju ispred ostatka grupe, to redovno završi da se rastajemo. Razlog je što kod nas nema duha zajedništva i zadrugarstva i to je vrlo pogubno.

---

image

Ivan Šulog: Kada vidite plantaže po Africi, od kuda sam se upravo vratio, shvatite da je naš potencijal tisućama svjetlosnih godina ispred Afrike

Darko Tomaš/Cropix
---

Što avokado zahtijeva, kakvo tlo, prihranu, navodnjavanje?

- Kada vidite plantaže po Africi, od kuda sam se upravo vratio, shvatite da je naš potencijal tisućama svjetlosnih godina ispred Afrike. Ali opet problem je da ne vidimo što imamo, nego uvijek maštamo o nečem nedostižnom. Tlo nam je neusopredivo kvalitetnije pa zbog toga prihrana i nije nužna. Mi već dugi niz godina koristimo ekološka gnojiva koja su puno bolja od konvencionalnih, vode imamo u izobilju. Kada vidite kako se u Africi izvlači voda iz rijeka na visine i preko kilometra, stane vam pamet od pomisli koliko to košta.

A indijanske banane?

- Indijanska banana je priča koja se nije pojavila u poljoprivredi zadnjih 100 godina i pitanje je kada će opet. Uz to što je to voće koje je najbolje koje ste ikada probali, indijanska banana je nutritivno najjače voće na svijetu. Sadrži najviše kemijskih elemenata nutrijanata koji naš organizam natjeraju da sam proizvodi antioksidanse. Ona ima preko 300 supstancija koje ubijaju karcinom, toliko je podatna da se od nje mogu raditi neoganičene vrste prerađevina: pivo, džin, rakija, likeri, liofilizirana, pekmezi, med, ajvar, ljuti umaci, aceto balsamico, ocat, vino... Sve što vam padne na pamet.

Koliko koštaju sadnice, jesu li preskupe... to jednako zanima hobiste, ali i one koji bi proizvodili na veliko?

Sadnice su za hobiste od 33 eura po komadu, a za ugovorenu proizvodnju je sadnica 10 eura plus navrtanje od 8 eura. Uz to ide i dodatna oprema neophodna za brzi rast. Indijanska banana nije podložna bolestima niti napadima insekata, te se od nje može raditi insekticid, tako da je prerada lišća u insekticid veća prilika od zarade na plodovima. Ali nije to sve što može zamijeniti mandarinu. U tu je svrhu odličan i kumkvat. Trenutačno imamo preko 300 različitih vrsta cistrusa koje bi bez problema uspijevale u dolini Neretve, a među njima je i fantastična naranča iz Afrike - pojašnjava Šulog.

Da se nešto treba mijenjati potvrđuju nam primjeri iz Italije, gdje tamošnji poljoprivrednici masovno napuštaju tradicionalne kulture i okreću se uzgoju egzotičnog voća, posebno manga, zbog sve većih temperatura, ali i profita, boljih izgleda za zaradu.

Voćnjaci manga zasađeni su ove godine u Italiji na 1200 hektara, u usporedbi s 500 hektara u 2019. i samo deset hektara u 2004. godini.

---

image

Sve je potonulo pod mandarinama

Denis Jerković/Cropix
---

Proizvodnja tropskog voća uzgojenog u Italiji, potaknuta klimatskim promjenama, izmijenit će iz temelja ponašanje potrošača i investicijske odluke poljoprivrednih tvrtki u idućim godinama, očekuju talijanske poljoprivredne udruge.

Uzgoj tropskog voća na Siciliji posljednjih godina širi se i na druge regije na jugu Italije, poput Puglie i Calabrije, gdje niču plantaže manga, avokada, marakuje, banana, umjesto tradicionalnih nasada agruma i vinograda.

Ipak, najbliži mandarinama po načinu uzgoja je mango. Jedno zrelo stablo može proizvesti 100 do 200 kilograma voća u sezoni. Mango je voće koje nema puno kalorija, ima dosta vlakana te je odličan izvor vitamina A i C. Plodovi se formiraju tri do pet mjeseci nakon cvjetanja, a obično su veličine pet do 20 centimetara i težine oko 2 kilograma, ovisno o sorti. Sazrijevaju tijekom ljeta i jeseni ovisno o podneblju, a boja može varirati od zelene do žute, narančaste ili crvene. Kilogram manga prodaje se po cijeni od 5,96 eura po kilogramu (nećemo napisati koliko je to u kunama, s kunom s gotovi! Nema više).

I pekan orasi su idealni za sadnju ne samo u dolini Neretve, nego i na čitavom prostoru Dalmacije. Pekan orah se sadi na mjestu s tlom koje slobodno drenira do dubine od 1 i pol metar. Pekan se može saditi jednako u brdu i u polju. Drveće treba razmaknuti na udaljenosti od 20 metara kako bi se njihova krošnja mogla slobodno proširiti. Cijena kilograma očišćenih pekan oraha je 24,90 eura.

---

image

Kad je jedan posadio mandarine, onda su svi za njim, sad će tako biti i s pilanjem stabala...

 

Denis Jerković/Cropix
---

Papaja se još naziva i tropska dinja jer po okusu podsjeća na dinju. Uzgaja se najviše u Južnoj Americi, Indiji i Južnoj Africi. Stablo papaje slično je palmi, a plodovi mogu biti teški i do deset kilograma. Kora zrelog ploda je žute ili narančaste boje, sa smeđim mrljama. Plodovi koji nisu zreli kuhaju se kao povrće.

Međutim, poljoprivrednici s kojima smo razgovarali vrlo su skeptični prema ovim prijedlozima. Naime, ističu da je većina ovdašnjih poljoprivrednika premašila pedeset godina te se nalaze u životnom dobu koje baš ne trpi neke radikalne promjene, a i dok sve to novo dođe na rod, oni će već biti u mirovini. Ne treba zanemariti ni novčana ulaganja jer ovdašnji OPG-ovi nisu kreditno sposobni i nema te banke koja će im odobriti dugoročni kredit ili pozajmicu.

Da bi se podignulo jednu plantažu na punu rodnost, potrebno je šest do osam godina. Da je bilo krajem devedesetih posaditi egzotične kulture, to bi bio dobar posao. No, nažalost, tada su svi sadili mandarine. Stihijski su se sadile i stihijski propadaju.

Poljoprivrednici s kojima smo razgovarali ističu da je najprije potrebno iskrčiti mandarine, onda se zemlja mora odmoriti godinu do dvije, pa tek tada saditi nešto drugo. Sve to nosi određeni rizik - rekao nam je očajni poljoprivrednik, ističući da već ima podosta parcela koje se ne obrađuju, zarasle su u kupinu i draču. Sve nam to govori da je tradicionalnoj poljoprivredi kakvu desetljećima poznajemo u dolini Neretve došao kraj. Hoće li neretvanska zemlja ostati u ledini poput Sinjskog, Imotskog, Konavoskog polja ili će plantaže mandarina zamijeniti indijanske banane, papaja, mango ili pekan orasi...

---

Najbolje je rješenje - indijanska banana

Stručnjaci za uzgoj egzotičnog voća Neretvanima savjetuju saditi indijansku bananu koja izvrsno uspijeva na zagorskim bregima. Jednogodišnje biljke je potrebno dobro zalijevati i držati djelomično u hladu, što ubrzava rast. Nakon toga rast se ubrzava i drveće u pravilu treba više sunca, te za pet do sedam godina naraste 2-3 metara u visinu. Idealna je za šejkove, frapee, sokove, kolače, sladolede... Može se neograničeno jesti, a idealna joj je i prodajna cijena od oko 8 eura, odnosno 60 kuna, što je dvadeset puta skuplje od mandarina.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KAD NEMA PLANA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => KAD NEMA PLANA 2 0 8119 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-12-31 09:50:18 [created_by] => 3214 [created_by_alias] => Stanislav Soldo [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-01 11:39:52 [modified_by] => 3214 [publish_up] => 2024-01-01 11:33:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 244 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz poslovnog sektora [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, poslovni sektor, biznis, business [secure] => 0 [page_title] => Biznis [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Mandarinama je definitivno odzvonilo u dolini Neretve. Što saditi umjesto njih i tko će to saditi - što kažu stručnjaci? page_title=Mandarinama je definitivno odzvonilo u dolini Neretve. Što saditi umjesto njih i tko će to saditi - što kažu stručnjaci? [metakey] => Dolina Neretve, otkup, indijanska banana, mandarine [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/12\/31\/25875213.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/31\/26022922.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/31\/25820127.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/31\/26022918.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/31\/26203445.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/31\/26236046.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","Denis Jerkovi\u0107\/Cropix","Lucija O\u010dko\/Cropix","Denis Jerkovi\u0107\/Cropix","Darko Toma\u0161\/Cropix",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ho\u0107e li indijanska banana i mango doista istisnuti mandarinu iz doline Neretve?!<\/p>","

Sve je potonulo pod mandarinama<\/p>","","

Kad je jedan posadio mandarine, onda su svi za njim, sad \u0107e tako biti i s\u00a0pilanjem stabala...<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Ivan \u0160ulog: Kada vidite planta\u017ee po Africi, od kuda sam se upravo vratio, shvatite da je na\u0161 potencijal tisu\u0107ama svjetlosnih godina ispred Afrike<\/p>","

Luka Zonji\u0107 Luji odlu\u010dio je ispilati mandarine. Za njega je ta pri\u010da gotova<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1320","hd_25875213_1920.jpg":"1920x1080","k_25875213_1280.jpg":"1280x1280","k_25875213_1024.jpg":"1024x1024","k_25875213_640.jpg":"640x640","k_25875213_480.jpg":"480x480","k_25875213_340.jpg":"340x340","k_25875213_220.jpg":"220x220","o_25875213_1280.jpg":"1280x880","o_25875213_1024.jpg":"1024x704","o_25875213_640.jpg":"640x440","o_25875213_480.jpg":"480x330","o_25875213_340.jpg":"340x233","o_25875213_220.jpg":"220x151","h_25875213_1280.jpg":"1280x854","h_25875213_1024.jpg":"1024x683","h_25875213_640.jpg":"640x427","h_25875213_480.jpg":"480x320","h_25875213_340.jpg":"340x227","h_25875213_220.jpg":"220x147","pp_25875213_1280.jpg":"1280x1628","pp_25875213_1024.jpg":"1024x1303","pp_25875213_640.jpg":"640x814","pp_25875213_480.jpg":"480x611","pp_25875213_340.jpg":"340x432","pp_25875213_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1348","hd_26022922_1920.jpg":"1920x1080","k_26022922_1280.jpg":"1280x1280","k_26022922_1024.jpg":"1024x1024","k_26022922_640.jpg":"640x640","k_26022922_480.jpg":"480x480","k_26022922_340.jpg":"340x340","k_26022922_220.jpg":"220x220","o_26022922_1280.jpg":"1280x898","o_26022922_1024.jpg":"1024x718","o_26022922_640.jpg":"640x449","o_26022922_480.jpg":"480x337","o_26022922_340.jpg":"340x238","o_26022922_220.jpg":"220x154","h_26022922_1280.jpg":"1280x854","h_26022922_1024.jpg":"1024x683","h_26022922_640.jpg":"640x427","h_26022922_480.jpg":"480x320","h_26022922_340.jpg":"340x227","h_26022922_220.jpg":"220x147","pp_26022922_1280.jpg":"1280x1628","pp_26022922_1024.jpg":"1024x1303","pp_26022922_640.jpg":"640x814","pp_26022922_480.jpg":"480x611","pp_26022922_340.jpg":"340x432","pp_26022922_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25820127_1920.jpg":"1920x1080","k_25820127_1280.jpg":"1280x1280","k_25820127_1024.jpg":"1024x1024","k_25820127_640.jpg":"640x640","k_25820127_480.jpg":"480x480","k_25820127_340.jpg":"340x340","k_25820127_220.jpg":"220x220","o_25820127_1280.jpg":"1280x853","o_25820127_1024.jpg":"1024x682","o_25820127_640.jpg":"640x426","o_25820127_480.jpg":"480x320","o_25820127_340.jpg":"340x226","o_25820127_220.jpg":"220x146","h_25820127_1280.jpg":"1280x854","h_25820127_1024.jpg":"1024x683","h_25820127_640.jpg":"640x427","h_25820127_480.jpg":"480x320","h_25820127_340.jpg":"340x227","h_25820127_220.jpg":"220x147","pp_25820127_1280.jpg":"1280x1628","pp_25820127_1024.jpg":"1024x1303","pp_25820127_640.jpg":"640x814","pp_25820127_480.jpg":"480x611","pp_25820127_340.jpg":"340x432","pp_25820127_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26022918_1920.jpg":"1920x1080","k_26022918_1280.jpg":"1280x1280","k_26022918_1024.jpg":"1024x1024","k_26022918_640.jpg":"640x640","k_26022918_480.jpg":"480x480","k_26022918_340.jpg":"340x340","k_26022918_220.jpg":"220x220","o_26022918_1280.jpg":"1280x853","o_26022918_1024.jpg":"1024x682","o_26022918_640.jpg":"640x426","o_26022918_480.jpg":"480x320","o_26022918_340.jpg":"340x226","o_26022918_220.jpg":"220x146","h_26022918_1280.jpg":"1280x854","h_26022918_1024.jpg":"1024x683","h_26022918_640.jpg":"640x427","h_26022918_480.jpg":"480x320","h_26022918_340.jpg":"340x227","h_26022918_220.jpg":"220x147","pp_26022918_1280.jpg":"1280x1628","pp_26022918_1024.jpg":"1024x1303","pp_26022918_640.jpg":"640x814","pp_26022918_480.jpg":"480x611","pp_26022918_340.jpg":"340x432","pp_26022918_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_26203445_1920.jpg":"1920x1080","k_26203445_1280.jpg":"1280x1280","k_26203445_1024.jpg":"1024x1024","k_26203445_640.jpg":"640x640","k_26203445_480.jpg":"480x480","k_26203445_340.jpg":"340x340","k_26203445_220.jpg":"220x220","o_26203445_1280.jpg":"1280x852","o_26203445_1024.jpg":"1024x681","o_26203445_640.jpg":"640x426","o_26203445_480.jpg":"480x319","o_26203445_340.jpg":"340x226","o_26203445_220.jpg":"220x146","h_26203445_1280.jpg":"1280x854","h_26203445_1024.jpg":"1024x683","h_26203445_640.jpg":"640x427","h_26203445_480.jpg":"480x320","h_26203445_340.jpg":"340x227","h_26203445_220.jpg":"220x147","pp_26203445_1280.jpg":"1280x1628","pp_26203445_1024.jpg":"1024x1303","pp_26203445_640.jpg":"640x814","pp_26203445_480.jpg":"480x611","pp_26203445_340.jpg":"340x432","pp_26203445_220.jpg":"220x280"},{"size0":"997x518","hd_26236046_1920.jpg":"1920x1080","k_26236046_1280.jpg":"1280x1280","k_26236046_1024.jpg":"1024x1024","k_26236046_640.jpg":"640x640","k_26236046_480.jpg":"480x480","k_26236046_340.jpg":"340x340","k_26236046_220.jpg":"220x220","o_26236046_1280.jpg":"1280x665","o_26236046_1024.jpg":"1024x532","o_26236046_640.jpg":"640x332","o_26236046_480.jpg":"480x249","o_26236046_340.jpg":"340x176","o_26236046_220.jpg":"220x114","h_26236046_1280.jpg":"1280x854","h_26236046_1024.jpg":"1024x683","h_26236046_640.jpg":"640x427","h_26236046_480.jpg":"480x320","h_26236046_340.jpg":"340x227","h_26236046_220.jpg":"220x147","pp_26236046_1280.jpg":"1280x1628","pp_26236046_1024.jpg":"1024x1303","pp_26236046_640.jpg":"640x814","pp_26236046_480.jpg":"480x611","pp_26236046_340.jpg":"340x432","pp_26236046_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15055490 Threads: 3 Questions: 3155636473 Slow queries: 7050024 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235067768 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/biznis/mandarinama-je-definitivno-odzvonilo-u-dolini-neretve-sto-saditi-umjesto-njih-i-tko-ce-to-saditi-sto-kazu-strucnjaci-1351840 [printLink] => /vijesti/biznis/mandarinama-je-definitivno-odzvonilo-u-dolini-neretve-sto-saditi-umjesto-njih-i-tko-ce-to-saditi-sto-kazu-strucnjaci-1351840?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 467135 [name] => Dolina Neretve [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dolina-neretve [link] => /tag/dolina-neretve ) [1] => stdClass Object ( [id] => 313051 [name] => otkup [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => otkup [link] => /tag/otkup ) [2] => stdClass Object ( [id] => 641701 [name] => indijanska banana [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-20 15:51:30 [main_article_id] => 0 [alias] => indijanska-banana [link] => /tag/indijanska-banana ) [3] => stdClass Object ( [id] => 513337 [name] => mandarine [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mandarine [link] => /tag/mandarine ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KAD NEMA PLANA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Mandarinama je definitivno odzvonilo u dolini Neretve. Što saditi umjesto njih i tko će to saditi - što kažu stručnjaci? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3214 [name] => Stanislav Soldo [username] => stanislav-soldo [email] => stanislav-soldo@sd.hr [password] => $2y$10$I3.UNlVIn8895nQXBcB4meZugZcK6L4FDanEKSV8Eo6znTy4qY98q [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/stanislav-soldo-3214 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1732 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/b65bebf668f001d6dd5ad0bb95b909ba?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/31/25875213.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Hoće li indijanska banana i mango doista istisnuti mandarinu iz doline Neretve?!

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/31/25875213.jpg [title] =>

Hoće li indijanska banana i mango doista istisnuti mandarinu iz doline Neretve?!

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/31/26022922.jpg [title] =>

Sve je potonulo pod mandarinama

Denis Jerković/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/31/25820127.jpg [title] => Lucija Očko/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/31/26022918.jpg [title] =>

Kad je jedan posadio mandarine, onda su svi za njim, sad će tako biti i s pilanjem stabala...

 

Denis Jerković/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/31/26203445.jpg [title] =>

Ivan Šulog: Kada vidite plantaže po Africi, od kuda sam se upravo vratio, shvatite da je naš potencijal tisućama svjetlosnih godina ispred Afrike

Darko Tomaš/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/31/26236046.jpg [title] =>

Luka Zonjić Luji odlučio je ispilati mandarine. Za njega je ta priča gotova

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Već je sasvim jasno, plantaže mandarina, odnosno proizvodnja agruma općenito kakvu smo do sada poznavali u neretvanskoj dolini odlazi u prošlost. Ovdašnji poljoprivrednici ozbiljno moraju razmisliti o svojoj budućnosti ako se namjeravaju baviti voćarstvom. Niska otkupna cijena mandarina, različite bolesti stabala poput antrakoze pa sredozemna voćna muha, sve su to pošasti koje govore da se nešto korjenito mora promijeniti na terenu.

Dvadesetak centi za kilogram mandarina za mnoge je ponižavajuće, toliko mizerno da mnogi razmišljaju uhvatiti motorne pile u ruke i ispiliti plantaže, baš kako je sredinom prosinca učinio Luka Zonjić Luji. Kako smo već pisali, on je prvi krenuo u krčenje ranih sorti mandarina, premda je znao ubrati i do 50 vagona.

- Od mandarina više nema ništa - kazao nam je Luka, otkrivajući da će umjesto mandarina saditi indijanske banane i avokado. Ali to nije nimalo lagan posao. Osim što je fizički težak jer postojeće plantaže treba ukloniti, sve to zahtijeva i dodatna financijska ulaganja u pripremu terenu za sadanju, nabavu sadnica i drugoga repromaterijala. Računa da bi mu za takvu akviziciju trebalo četrdesetak tisuća eura. Ipak, tvrdi kako je sve bolje od klasičnih nasada mandarina.

---

image

Luka Zonjić Luji odlučio je ispilati mandarine. Za njega je ta priča gotova

---

Može li egzotično voće zamijeniti mandarine koje su ove jeseni postale gorke većini proizvođača u dolini Neretve - pitamo hrvatskog stručnjaka za proizvodnju egzota Ivana Šuloga.

- Neretva je svojom mikro/makrolokacijom davno klimatski vrlo dobro pozicionirana. Izbor novih kultura je jako širok, naročito ako bi se radila i plastenička proizvodnja s opcijama vrlo jeftinoga grijanja. Kulture koje su sramežljivo posađene u dolini Neretve su feijoa, mini kivi, kumkvat itd. Tu su svakako i indijanska banana, kineski dud, zmajevo voće, afrička šljiva, mini guava, surinamska trešnja, pistacija, yuzu naranča, finger limeta i bezbroj drugih citrusa - ističe Ivan Šulog.

Je li tu i avokado?

- Avokado svakako, on već raste po južnim otocima, sigurno ga imamo i na kopnu i on obilato rodi. No takva nova proizvodnja mora biti položena na prave temelje, a ne kao u slučaju mandarina, gdje velik broj ljudi vidi svoju priliku, ali uskogrudno i kratkoročno. Važno je uzeti novac sada, a što će biti sutra proizvođačima nije važno. Mi to radimo 26 godina i jako se brinemo o svojim kooperantima koji, ako to shvate ozbiljno, progresivno rastu. Naravno, uvijek ima onih koji svoj interes stavljaju ispred ostatka grupe, to redovno završi da se rastajemo. Razlog je što kod nas nema duha zajedništva i zadrugarstva i to je vrlo pogubno.

---

image

Ivan Šulog: Kada vidite plantaže po Africi, od kuda sam se upravo vratio, shvatite da je naš potencijal tisućama svjetlosnih godina ispred Afrike

Darko Tomaš/Cropix
---

Što avokado zahtijeva, kakvo tlo, prihranu, navodnjavanje?

- Kada vidite plantaže po Africi, od kuda sam se upravo vratio, shvatite da je naš potencijal tisućama svjetlosnih godina ispred Afrike. Ali opet problem je da ne vidimo što imamo, nego uvijek maštamo o nečem nedostižnom. Tlo nam je neusopredivo kvalitetnije pa zbog toga prihrana i nije nužna. Mi već dugi niz godina koristimo ekološka gnojiva koja su puno bolja od konvencionalnih, vode imamo u izobilju. Kada vidite kako se u Africi izvlači voda iz rijeka na visine i preko kilometra, stane vam pamet od pomisli koliko to košta.

A indijanske banane?

- Indijanska banana je priča koja se nije pojavila u poljoprivredi zadnjih 100 godina i pitanje je kada će opet. Uz to što je to voće koje je najbolje koje ste ikada probali, indijanska banana je nutritivno najjače voće na svijetu. Sadrži najviše kemijskih elemenata nutrijanata koji naš organizam natjeraju da sam proizvodi antioksidanse. Ona ima preko 300 supstancija koje ubijaju karcinom, toliko je podatna da se od nje mogu raditi neoganičene vrste prerađevina: pivo, džin, rakija, likeri, liofilizirana, pekmezi, med, ajvar, ljuti umaci, aceto balsamico, ocat, vino... Sve što vam padne na pamet.

Koliko koštaju sadnice, jesu li preskupe... to jednako zanima hobiste, ali i one koji bi proizvodili na veliko?

Sadnice su za hobiste od 33 eura po komadu, a za ugovorenu proizvodnju je sadnica 10 eura plus navrtanje od 8 eura. Uz to ide i dodatna oprema neophodna za brzi rast. Indijanska banana nije podložna bolestima niti napadima insekata, te se od nje može raditi insekticid, tako da je prerada lišća u insekticid veća prilika od zarade na plodovima. Ali nije to sve što može zamijeniti mandarinu. U tu je svrhu odličan i kumkvat. Trenutačno imamo preko 300 različitih vrsta cistrusa koje bi bez problema uspijevale u dolini Neretve, a među njima je i fantastična naranča iz Afrike - pojašnjava Šulog.

Da se nešto treba mijenjati potvrđuju nam primjeri iz Italije, gdje tamošnji poljoprivrednici masovno napuštaju tradicionalne kulture i okreću se uzgoju egzotičnog voća, posebno manga, zbog sve većih temperatura, ali i profita, boljih izgleda za zaradu.

Voćnjaci manga zasađeni su ove godine u Italiji na 1200 hektara, u usporedbi s 500 hektara u 2019. i samo deset hektara u 2004. godini.

---

image

Sve je potonulo pod mandarinama

Denis Jerković/Cropix
---

Proizvodnja tropskog voća uzgojenog u Italiji, potaknuta klimatskim promjenama, izmijenit će iz temelja ponašanje potrošača i investicijske odluke poljoprivrednih tvrtki u idućim godinama, očekuju talijanske poljoprivredne udruge.

Uzgoj tropskog voća na Siciliji posljednjih godina širi se i na druge regije na jugu Italije, poput Puglie i Calabrije, gdje niču plantaže manga, avokada, marakuje, banana, umjesto tradicionalnih nasada agruma i vinograda.

Ipak, najbliži mandarinama po načinu uzgoja je mango. Jedno zrelo stablo može proizvesti 100 do 200 kilograma voća u sezoni. Mango je voće koje nema puno kalorija, ima dosta vlakana te je odličan izvor vitamina A i C. Plodovi se formiraju tri do pet mjeseci nakon cvjetanja, a obično su veličine pet do 20 centimetara i težine oko 2 kilograma, ovisno o sorti. Sazrijevaju tijekom ljeta i jeseni ovisno o podneblju, a boja može varirati od zelene do žute, narančaste ili crvene. Kilogram manga prodaje se po cijeni od 5,96 eura po kilogramu (nećemo napisati koliko je to u kunama, s kunom s gotovi! Nema više).

I pekan orasi su idealni za sadnju ne samo u dolini Neretve, nego i na čitavom prostoru Dalmacije. Pekan orah se sadi na mjestu s tlom koje slobodno drenira do dubine od 1 i pol metar. Pekan se može saditi jednako u brdu i u polju. Drveće treba razmaknuti na udaljenosti od 20 metara kako bi se njihova krošnja mogla slobodno proširiti. Cijena kilograma očišćenih pekan oraha je 24,90 eura.

---

image

Kad je jedan posadio mandarine, onda su svi za njim, sad će tako biti i s pilanjem stabala...

 

Denis Jerković/Cropix
---

Papaja se još naziva i tropska dinja jer po okusu podsjeća na dinju. Uzgaja se najviše u Južnoj Americi, Indiji i Južnoj Africi. Stablo papaje slično je palmi, a plodovi mogu biti teški i do deset kilograma. Kora zrelog ploda je žute ili narančaste boje, sa smeđim mrljama. Plodovi koji nisu zreli kuhaju se kao povrće.

Međutim, poljoprivrednici s kojima smo razgovarali vrlo su skeptični prema ovim prijedlozima. Naime, ističu da je većina ovdašnjih poljoprivrednika premašila pedeset godina te se nalaze u životnom dobu koje baš ne trpi neke radikalne promjene, a i dok sve to novo dođe na rod, oni će već biti u mirovini. Ne treba zanemariti ni novčana ulaganja jer ovdašnji OPG-ovi nisu kreditno sposobni i nema te banke koja će im odobriti dugoročni kredit ili pozajmicu.

Da bi se podignulo jednu plantažu na punu rodnost, potrebno je šest do osam godina. Da je bilo krajem devedesetih posaditi egzotične kulture, to bi bio dobar posao. No, nažalost, tada su svi sadili mandarine. Stihijski su se sadile i stihijski propadaju.

Poljoprivrednici s kojima smo razgovarali ističu da je najprije potrebno iskrčiti mandarine, onda se zemlja mora odmoriti godinu do dvije, pa tek tada saditi nešto drugo. Sve to nosi određeni rizik - rekao nam je očajni poljoprivrednik, ističući da već ima podosta parcela koje se ne obrađuju, zarasle su u kupinu i draču. Sve nam to govori da je tradicionalnoj poljoprivredi kakvu desetljećima poznajemo u dolini Neretve došao kraj. Hoće li neretvanska zemlja ostati u ledini poput Sinjskog, Imotskog, Konavoskog polja ili će plantaže mandarina zamijeniti indijanske banane, papaja, mango ili pekan orasi...

---

Najbolje je rješenje - indijanska banana

Stručnjaci za uzgoj egzotičnog voća Neretvanima savjetuju saditi indijansku bananu koja izvrsno uspijeva na zagorskim bregima. Jednogodišnje biljke je potrebno dobro zalijevati i držati djelomično u hladu, što ubrzava rast. Nakon toga rast se ubrzava i drveće u pravilu treba više sunca, te za pet do sedam godina naraste 2-3 metara u visinu. Idealna je za šejkove, frapee, sokove, kolače, sladolede... Može se neograničeno jesti, a idealna joj je i prodajna cijena od oko 8 eura, odnosno 60 kuna, što je dvadeset puta skuplje od mandarina.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Denis Jerković/Cropix Lucija Očko/Cropix Denis Jerković/Cropix Darko Tomaš/Cropix

Hoće li indijanska banana i mango doista istisnuti mandarinu iz doline Neretve?!

Denis Jerković/Cropix

Sve je potonulo pod mandarinama

Denis Jerković/Cropix

Kad je jedan posadio mandarine, onda su svi za njim, sad će tako biti i s pilanjem stabala...

 

Darko Tomaš/Cropix

Ivan Šulog: Kada vidite plantaže po Africi, od kuda sam se upravo vratio, shvatite da je naš potencijal tisućama svjetlosnih godina ispred Afrike


Luka Zonjić Luji odlučio je ispilati mandarine. Za njega je ta priča gotova

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/biznis/mandarinama-je-definitivno-odzvonilo-u-dolini-neretve-sto-saditi-umjesto-njih-i-tko-ce-to-saditi-sto-kazu-strucnjaci-1351840 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0504305c4ab049c214cb0d1c4f8ea5b8b3f29699 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Mandarinama+je+definitivno+odzvonilo+u+dolini+Neretve.+%C5%A0to+saditi+umjesto+njih+i+tko+%C4%87e+to+saditi+-+%C5%A1to+ka%C5%BEu+stru%C4%8Dnjaci%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fmandarinama-je-definitivno-odzvonilo-u-dolini-neretve-sto-saditi-umjesto-njih-i-tko-ce-to-saditi-sto-kazu-strucnjaci-1351840 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fmandarinama-je-definitivno-odzvonilo-u-dolini-neretve-sto-saditi-umjesto-njih-i-tko-ce-to-saditi-sto-kazu-strucnjaci-1351840 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KAD NEMA PLANA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
BiznisKAD NEMA PLANA

Mandarinama je definitivno odzvonilo u dolini Neretve. Što saditi umjesto njih i tko će to saditi - što kažu stručnjaci?

Piše Stanislav Soldo
1. siječnja 2024. - 12:33

Već je sasvim jasno, plantaže mandarina, odnosno proizvodnja agruma općenito kakvu smo do sada poznavali u neretvanskoj dolini odlazi u prošlost. Ovdašnji poljoprivrednici ozbiljno moraju razmisliti o svojoj budućnosti ako se namjeravaju baviti voćarstvom. Niska otkupna cijena mandarina, različite bolesti stabala poput antrakoze pa sredozemna voćna muha, sve su to pošasti koje govore da se nešto korjenito mora promijeniti na terenu.

Dvadesetak centi za kilogram mandarina za mnoge je ponižavajuće, toliko mizerno da mnogi razmišljaju uhvatiti motorne pile u ruke i ispiliti plantaže, baš kako je sredinom prosinca učinio Luka Zonjić Luji. Kako smo već pisali, on je prvi krenuo u krčenje ranih sorti mandarina, premda je znao ubrati i do 50 vagona.

- Od mandarina više nema ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 17:15