stdClass Object ( [id] => 1007913 [title] => Ministar Butković u Splitu najavio značajne investicije: ulaganje vrijedno 800 milijuna kuna donijet će renesansu jadranskoj obali [alias] => ministar-butkovic-u-splitu-najavio-znacajne-investicije-ulaganje-vrijedno-800-milijuna-kuna-donijet-ce-renesansu-jadranskoj-obali [catid] => 244 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Luke su lice i naličje naše obale, a koja zahvaljujući mnogobrojnim projektima proživljava pravu renesansu. Ulažemo 800 milijuna kuna u investicijski ciklus koji smo i nazvali “Renesansa na jadranskoj obali”.

Time ćemo i funkcionalnost cijelog obalnog pojasa dignuti na veću razinu izgradnjom luka otvorenih za promet, pa proširenje trajektnih luka, uz gradnju marina, pristana, lukobrana... Sve potrebne infrastrukture – pohvalio se Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture, i novinarima i predstavnicima regionalne te lokalne vlasti, na predstavljanju brojnih projekata u Splitu.

U središtu Splitsko-dalmatinske županije gdje je osim cestovnih dionica, "ministar od mora" pobrojao i sve ono što zanima "jude od brodi".

I u pravu je – ovo je preporod za našu obalu duž koje se, kako je netko naglasio nije ulagalo još od kralja Franje Josipa, još od vladavine Austro-Ugarske u dalekom 19. stoljeću!

- Ovi projekti nisu samo vrijedni po svom iznosu, već po značaju koje donose općinama uz obalu i na otocima jer smo svi svjesni kako su luke i pomorski pojas izgled svakog mjesta na Jadranu, prva slika tog grada, općine - prisnažio je prvi čovjek ministarstva od infrastrukture!

A to vam znači, barem što se Dalmacije tiče, cilj obnove luka za još bolju povezanost naših otoka, pa će samo za one dalmatinske biti izdvojeno 465 milijuna kuna.

---

image
Vojko Bašić/HANZA MEDIA
---

- Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je u protekle tri godine pokrenulo investicijski ciklus pod nazivom "renesansa na jadranskoj obali" vrijedan ukupno 800 milijuna kuna. Riječ je o važnim ulaganjima u luke i pristaništa na otocima i priobalju, a sve s ciljem povezivanja otoka, povećanja kvalitete života i zadržavanja stanovništva na otocima i priobalju.

Za projekte lučke infrastrukture imamo značajnu potporu iz EU fondova jer se prvi put, uz sredstva koja je ministarstvo izdvajalo iz državnog proračuna, otvorila i mogućnost sufinanciranja projekata EU nepovratnim sredstvima - pojasnio je sve Butković, naglašavajući kako je do sada ugovoreno gotovo 10,5 milijardi kuna europskih sredstava, a samo u male luke se ulaže gotovo 600 milijuna kuna iz EU blagajne.

Naime, do sada su protekla dva ciklusa ulaganja EU sredstava, a uz ta sredstva ministarstvo je svake godine osiguralo i značajna proračunska sredstva. Pa je tako na području triju dalmatinskih županija Dubrovačko-neretvanske, Splitsko-dalmatinske i Zadarske županije u protekle tri godine uloženo ukupno 465 milijuna kuna, što europskih što proračunskih sredstava.

Kroz ugovore o dodjeli europskih sredstava ugovoreno je do sada ukupno 14 projekata obnove malih otočnih luka, a na području Dalmacije je ugovoreno ukupno 8 projekata.

- Riječ je o projektima "Izgradnja trajektne luke Tkon, prva faza i podfaza dva", pa "Dogradnja vanjskog veza Sućuraj", zatim "Sanacija i rekonstrukcija rive u luci Donje Čelo, otok Koločep". Slijedi "Izgradnja pomorsko-putničkog terminala Vela Luka", kao i "Rekonstrukcija lukobrana Puntin, luka Korčula", te "Izgradnja ceste Pučišća-Povlja, dionice Pučišća-uvala".

Radilo se i na "Dogradnji gradske luke Sali na Dugom otoku", kao i na osmom projektu "Rekonstrukcija i dogradnja trajektnog pristaništa Žigljen" - podatke su nam dali iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, naglašavajući kako je cijeli projekt temeljen na "Nacionalnom planu obalnog linijskog pomorskog prometa", odnosno na "Investicijskom planu razvoja luka otvorenih za javni promet Republike Hrvatske za razdoblje 2017.-2020. godine", a prihvatljivi korisnici sredstava su ustanove poput Lučke uprave te jedinica lokalne i regionalne samouprave.

Ujedno su u minule tri godine, osigurana i značajna sredstva iz državnog proračuna koje ministarstvo svake godine dodjeljuje za izgradnju, sanaciju i rekonstrukciju luka otvorenih za javni promet od županijskog i lokalnog značaja, te za sanaciju i rekonstrukciju pomorskog dobra u općoj upotrebi.

- Tako smo iz proračuna osigurali ukupno 90,5 milijuna kuna za projekte i ulaganja u ovoj godini, a za ovogodišnje investicije u Dubrovačko-neretvanskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj županiji dodijeljeno je ukupno 32,7 milijuna kuna – najbolju "frišku" vijest za sve mještane otoka i obale, objavio je ministar Butković, koji je 24. veljače u središtu Splitsko-dalmatinske županije i potpisao ugovore koji će svakako preporoditi izgled brojnih obalnih mjesta.

Pa krenimo redom, gdje će to sve novci biti uloženi kako bi sve manje imali razrovanih riva, neuređenih pristaništa i obalnog pojasa...

Dodijeljena sredstva za ovu godinu namijenjena su za pet projekata u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a tri je supotpisao, uz ministra, Domagoj Maroević, ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije. Radi se o "Rekonstrukciji i izgradnji luke u Kaštel Starom" s procijenjenom vrijednosti radova od 6,015 milijuna kuna. Uređenje dijela ovog obalnog pojasa svakako će Kaštelima kao turističkoj destinaciji koja se diči epitetom kako preko stoljeća imaju organizirani turizam, podariti novi uređeniji izgled, a dakako i funkcionalniji.

Drugi ugovor s potpisom Butković-Maroević odnosi se na "Uređenje obalnog pojasa luke Marina" u iznosu 2 milijuna kuna, gdje će najzapadnije mjesto najveće regije u Hrvatskoj, napokon dobiti “skockani” izgled, sa svim potrebnim za privez brodova, definiranim i osvijetljenim šetnicama, te uređenim plažama. U istom cilju radit će se i na trećem projektu "Proširenje obale na istočnoj strani luke Postira" vrijednog 2,6 milijuna kuna.

Četvrti ugovor također se odnosi na ulaganje na otoku Braču, isto u Općinu Postira, koji je uz ministra Butkovića potpisao Siniša Marović, načelnik ovog malog "škojarskog mista", na iznos od 400.000 kuna. Tim novcem uredit će se betonsko sunčalište na istočnoj strani uvale Lovrečina, dok će u cjelokupnom projektu "teškom" 600.000 kuna dodatno se napraviti pristup za osobe s invaliditetom postavljanjem rampe. Plan je sve okončati do ovog ljeta, do početka sezone.

Ujedno će biti provedena i "Sanacija pomorskog dobra uslijed prirodne nepogode uzduž obale Općine Podgora", gdje se očekuju troškovi od 900.000 kuna, a potpisnik za ova sredstva je načelnik općine Ante Miličić.

Što se pak tiče najjužnije županije, Dubrovačko-neretvanske, za ovu godinu sredstva su osigurana za dva projekta. Jedno je ulaganje Lučke uprave Dubrovačko-neretvanske županije, pa je ravnatelj te ustanove Antun Banovac supotpisnik investicije "Rekonstrukcija dijela luke otvorene za javni promet u Trpnju" u iznosu od 5,261 milijuna kuna.

Napravit će se i "Pontonska komunalna luka u uvali Luka, Porto Uš" za koju se previđeni troškovi od 3,5 milijuna kuna, a svoj potpis na ugovor "stavio" je ravnatelj Lučke uprave Korčula Ante Tvrdeić.

Ugovori za dodjelu sredstava su sada i potpisani, pa je samo preostalo da i bageri stupe na scenu! Da se napokon starta s radovima i nakon dva stoljeća pauze opet krene s uređenjem naše obale, naših luka...

---

Ulaganja u Zadarsku županiju

Uz dvije južnije županije, ministar Butković dodijelio je sredstva i za ovogodišnje projekte u Zadarskoj županiji:

To su: “Uređenje obalnog pojasa luke Drage-Dugovača” iznos od 3,5 milijuna kuna, pa “Sanacija luke Mandre”, milijun kuna, te “Sanacija luke Vinjerac” po troškovniku od 2 milijuna kuna, zatim “Sanacija luke Silba-Žalić” koja je procijenjena na 3,5 milijuna kuna.

Radit će se i na “Izgradnji potpornog zida i invalidskog pristupa u more na glavnoj plaži u Novigradu”, sve u iznosu od 400.000 kuna, dok će se u Općini Kolan dati 70.000 kuna za “Uređenje šetnice uz more Gajac-Mandre”. Iznos od 400.000 kuna namijenjen je Općini Starigrad za “Uređenje i sanacija pomorskog dobra u općoj upotrebi na području općine Starigrad”.

Ista sredstva od 400.000 kuna idu i za “Sanaciju obalnog pojasa Općine Kali-rta Artina”, kao i Općini Pašman za “Sanaciju pomorskog dobra Ždrelac-Gladuša”. I općina Sveti Filip i Jakov dobit će 400.000 kuna za projekt “Sanaciju lučice Konteov mul”.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => promo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) ) [extra_fields_search] => promo 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-03-06 10:10:31 [created_by] => 3202 [created_by_alias] => Sandra Barčot [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-03-09 09:14:26 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2020-03-09 09:14:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 244 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz poslovnog sektora [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, poslovni sektor, biznis, business [secure] => 0 [page_title] => Biznis [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/03\/06\/13037052.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/06\/12772922.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vojko Ba\u0161i\u0107\/HANZA MEDIA","Nik\u0161a Duper\/HANZA MEDIA"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1349","k_13037052_1280.jpg":"1280x1280","k_13037052_1024.jpg":"1024x1024","k_13037052_640.jpg":"640x640","k_13037052_480.jpg":"480x480","k_13037052_340.jpg":"340x340","k_13037052_220.jpg":"220x220","o_13037052_1280.jpg":"1280x899","o_13037052_1024.jpg":"1024x719","o_13037052_640.jpg":"640x449","o_13037052_480.jpg":"480x337","o_13037052_340.jpg":"340x238","o_13037052_220.jpg":"220x154","h_13037052_1280.jpg":"1280x854","h_13037052_1024.jpg":"1024x683","h_13037052_640.jpg":"640x427","h_13037052_480.jpg":"480x320","h_13037052_340.jpg":"340x227","h_13037052_220.jpg":"220x147","pp_13037052_1280.jpg":"1006x1280","pp_13037052_1024.jpg":"805x1024","pp_13037052_640.jpg":"503x640","pp_13037052_480.jpg":"377x480","pp_13037052_340.jpg":"267x340","pp_13037052_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_12772922_1280.jpg":"1280x1280","k_12772922_1024.jpg":"1024x1024","k_12772922_640.jpg":"640x640","k_12772922_480.jpg":"480x480","k_12772922_340.jpg":"340x340","k_12772922_220.jpg":"220x220","o_12772922_1280.jpg":"1280x853","o_12772922_1024.jpg":"1024x682","o_12772922_640.jpg":"640x426","o_12772922_480.jpg":"480x320","o_12772922_340.jpg":"340x226","o_12772922_220.jpg":"220x146","h_12772922_1280.jpg":"1280x854","h_12772922_1024.jpg":"1024x683","h_12772922_640.jpg":"640x427","h_12772922_480.jpg":"480x320","h_12772922_340.jpg":"340x227","h_12772922_220.jpg":"220x147","pp_12772922_1280.jpg":"1006x1280","pp_12772922_1024.jpg":"805x1024","pp_12772922_640.jpg":"503x640","pp_12772922_480.jpg":"377x480","pp_12772922_340.jpg":"267x340","pp_12772922_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7287169 Threads: 2 Questions: 1518971440 Slow queries: 4617291 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110337483 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) ) [link] => /vijesti/biznis/ministar-butkovic-u-splitu-najavio-znacajne-investicije-ulaganje-vrijedno-800-milijuna-kuna-donijet-ce-renesansu-jadranskoj-obali-1007913 [printLink] => /vijesti/biznis/ministar-butkovic-u-splitu-najavio-znacajne-investicije-ulaganje-vrijedno-800-milijuna-kuna-donijet-ce-renesansu-jadranskoj-obali-1007913?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 311341 [name] => oleg butković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => oleg-butkovic [link] => /tag/oleg-butkovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 328744 [name] => Ministarstvo mora [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ministarstvo-mora [link] => /tag/ministarstvo-mora ) [2] => stdClass Object ( [id] => 394374 [name] => Jadran [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jadran [link] => /tag/jadran ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => promo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ministar Butković u Splitu najavio značajne investicije: ulaganje vrijedno 800 milijuna kuna donijet će renesansu jadranskoj obali [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3202 [name] => Sandra Barčot [username] => sandra-bar-ot [email] => sandra-bar-ot@sd.hr [password] => $2y$10$ckfXj8qvsyA2At..DVH26.lRpLIqCiq3cNzofsgBZCHud7TUoDgQm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandra-barcot-3202 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1720 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/240d52e561ffcd67aeb6d8536e6e8383?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/06/13037052.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vojko Bašić/HANZA MEDIA [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/06/13037052.jpg [title] => Vojko Bašić/HANZA MEDIA ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/06/12772922.jpg [title] => Nikša Duper/HANZA MEDIA ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Luke su lice i naličje naše obale, a koja zahvaljujući mnogobrojnim projektima proživljava pravu renesansu. Ulažemo 800 milijuna kuna u investicijski ciklus koji smo i nazvali “Renesansa na jadranskoj obali”.

Time ćemo i funkcionalnost cijelog obalnog pojasa dignuti na veću razinu izgradnjom luka otvorenih za promet, pa proširenje trajektnih luka, uz gradnju marina, pristana, lukobrana... Sve potrebne infrastrukture – pohvalio se Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture, i novinarima i predstavnicima regionalne te lokalne vlasti, na predstavljanju brojnih projekata u Splitu.

U središtu Splitsko-dalmatinske županije gdje je osim cestovnih dionica, "ministar od mora" pobrojao i sve ono što zanima "jude od brodi".

I u pravu je – ovo je preporod za našu obalu duž koje se, kako je netko naglasio nije ulagalo još od kralja Franje Josipa, još od vladavine Austro-Ugarske u dalekom 19. stoljeću!

- Ovi projekti nisu samo vrijedni po svom iznosu, već po značaju koje donose općinama uz obalu i na otocima jer smo svi svjesni kako su luke i pomorski pojas izgled svakog mjesta na Jadranu, prva slika tog grada, općine - prisnažio je prvi čovjek ministarstva od infrastrukture!

A to vam znači, barem što se Dalmacije tiče, cilj obnove luka za još bolju povezanost naših otoka, pa će samo za one dalmatinske biti izdvojeno 465 milijuna kuna.

---

image
Vojko Bašić/HANZA MEDIA
---

- Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je u protekle tri godine pokrenulo investicijski ciklus pod nazivom "renesansa na jadranskoj obali" vrijedan ukupno 800 milijuna kuna. Riječ je o važnim ulaganjima u luke i pristaništa na otocima i priobalju, a sve s ciljem povezivanja otoka, povećanja kvalitete života i zadržavanja stanovništva na otocima i priobalju.

Za projekte lučke infrastrukture imamo značajnu potporu iz EU fondova jer se prvi put, uz sredstva koja je ministarstvo izdvajalo iz državnog proračuna, otvorila i mogućnost sufinanciranja projekata EU nepovratnim sredstvima - pojasnio je sve Butković, naglašavajući kako je do sada ugovoreno gotovo 10,5 milijardi kuna europskih sredstava, a samo u male luke se ulaže gotovo 600 milijuna kuna iz EU blagajne.

Naime, do sada su protekla dva ciklusa ulaganja EU sredstava, a uz ta sredstva ministarstvo je svake godine osiguralo i značajna proračunska sredstva. Pa je tako na području triju dalmatinskih županija Dubrovačko-neretvanske, Splitsko-dalmatinske i Zadarske županije u protekle tri godine uloženo ukupno 465 milijuna kuna, što europskih što proračunskih sredstava.

Kroz ugovore o dodjeli europskih sredstava ugovoreno je do sada ukupno 14 projekata obnove malih otočnih luka, a na području Dalmacije je ugovoreno ukupno 8 projekata.

- Riječ je o projektima "Izgradnja trajektne luke Tkon, prva faza i podfaza dva", pa "Dogradnja vanjskog veza Sućuraj", zatim "Sanacija i rekonstrukcija rive u luci Donje Čelo, otok Koločep". Slijedi "Izgradnja pomorsko-putničkog terminala Vela Luka", kao i "Rekonstrukcija lukobrana Puntin, luka Korčula", te "Izgradnja ceste Pučišća-Povlja, dionice Pučišća-uvala".

Radilo se i na "Dogradnji gradske luke Sali na Dugom otoku", kao i na osmom projektu "Rekonstrukcija i dogradnja trajektnog pristaništa Žigljen" - podatke su nam dali iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, naglašavajući kako je cijeli projekt temeljen na "Nacionalnom planu obalnog linijskog pomorskog prometa", odnosno na "Investicijskom planu razvoja luka otvorenih za javni promet Republike Hrvatske za razdoblje 2017.-2020. godine", a prihvatljivi korisnici sredstava su ustanove poput Lučke uprave te jedinica lokalne i regionalne samouprave.

Ujedno su u minule tri godine, osigurana i značajna sredstva iz državnog proračuna koje ministarstvo svake godine dodjeljuje za izgradnju, sanaciju i rekonstrukciju luka otvorenih za javni promet od županijskog i lokalnog značaja, te za sanaciju i rekonstrukciju pomorskog dobra u općoj upotrebi.

- Tako smo iz proračuna osigurali ukupno 90,5 milijuna kuna za projekte i ulaganja u ovoj godini, a za ovogodišnje investicije u Dubrovačko-neretvanskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj županiji dodijeljeno je ukupno 32,7 milijuna kuna – najbolju "frišku" vijest za sve mještane otoka i obale, objavio je ministar Butković, koji je 24. veljače u središtu Splitsko-dalmatinske županije i potpisao ugovore koji će svakako preporoditi izgled brojnih obalnih mjesta.

Pa krenimo redom, gdje će to sve novci biti uloženi kako bi sve manje imali razrovanih riva, neuređenih pristaništa i obalnog pojasa...

Dodijeljena sredstva za ovu godinu namijenjena su za pet projekata u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a tri je supotpisao, uz ministra, Domagoj Maroević, ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije. Radi se o "Rekonstrukciji i izgradnji luke u Kaštel Starom" s procijenjenom vrijednosti radova od 6,015 milijuna kuna. Uređenje dijela ovog obalnog pojasa svakako će Kaštelima kao turističkoj destinaciji koja se diči epitetom kako preko stoljeća imaju organizirani turizam, podariti novi uređeniji izgled, a dakako i funkcionalniji.

Drugi ugovor s potpisom Butković-Maroević odnosi se na "Uređenje obalnog pojasa luke Marina" u iznosu 2 milijuna kuna, gdje će najzapadnije mjesto najveće regije u Hrvatskoj, napokon dobiti “skockani” izgled, sa svim potrebnim za privez brodova, definiranim i osvijetljenim šetnicama, te uređenim plažama. U istom cilju radit će se i na trećem projektu "Proširenje obale na istočnoj strani luke Postira" vrijednog 2,6 milijuna kuna.

Četvrti ugovor također se odnosi na ulaganje na otoku Braču, isto u Općinu Postira, koji je uz ministra Butkovića potpisao Siniša Marović, načelnik ovog malog "škojarskog mista", na iznos od 400.000 kuna. Tim novcem uredit će se betonsko sunčalište na istočnoj strani uvale Lovrečina, dok će u cjelokupnom projektu "teškom" 600.000 kuna dodatno se napraviti pristup za osobe s invaliditetom postavljanjem rampe. Plan je sve okončati do ovog ljeta, do početka sezone.

Ujedno će biti provedena i "Sanacija pomorskog dobra uslijed prirodne nepogode uzduž obale Općine Podgora", gdje se očekuju troškovi od 900.000 kuna, a potpisnik za ova sredstva je načelnik općine Ante Miličić.

Što se pak tiče najjužnije županije, Dubrovačko-neretvanske, za ovu godinu sredstva su osigurana za dva projekta. Jedno je ulaganje Lučke uprave Dubrovačko-neretvanske županije, pa je ravnatelj te ustanove Antun Banovac supotpisnik investicije "Rekonstrukcija dijela luke otvorene za javni promet u Trpnju" u iznosu od 5,261 milijuna kuna.

Napravit će se i "Pontonska komunalna luka u uvali Luka, Porto Uš" za koju se previđeni troškovi od 3,5 milijuna kuna, a svoj potpis na ugovor "stavio" je ravnatelj Lučke uprave Korčula Ante Tvrdeić.

Ugovori za dodjelu sredstava su sada i potpisani, pa je samo preostalo da i bageri stupe na scenu! Da se napokon starta s radovima i nakon dva stoljeća pauze opet krene s uređenjem naše obale, naših luka...

---

Ulaganja u Zadarsku županiju

Uz dvije južnije županije, ministar Butković dodijelio je sredstva i za ovogodišnje projekte u Zadarskoj županiji:

To su: “Uređenje obalnog pojasa luke Drage-Dugovača” iznos od 3,5 milijuna kuna, pa “Sanacija luke Mandre”, milijun kuna, te “Sanacija luke Vinjerac” po troškovniku od 2 milijuna kuna, zatim “Sanacija luke Silba-Žalić” koja je procijenjena na 3,5 milijuna kuna.

Radit će se i na “Izgradnji potpornog zida i invalidskog pristupa u more na glavnoj plaži u Novigradu”, sve u iznosu od 400.000 kuna, dok će se u Općini Kolan dati 70.000 kuna za “Uređenje šetnice uz more Gajac-Mandre”. Iznos od 400.000 kuna namijenjen je Općini Starigrad za “Uređenje i sanacija pomorskog dobra u općoj upotrebi na području općine Starigrad”.

Ista sredstva od 400.000 kuna idu i za “Sanaciju obalnog pojasa Općine Kali-rta Artina”, kao i Općini Pašman za “Sanaciju pomorskog dobra Ždrelac-Gladuša”. I općina Sveti Filip i Jakov dobit će 400.000 kuna za projekt “Sanaciju lučice Konteov mul”.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vojko Bašić/HANZA MEDIA Nikša Duper/HANZA MEDIA
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/biznis/ministar-butkovic-u-splitu-najavio-znacajne-investicije-ulaganje-vrijedno-800-milijuna-kuna-donijet-ce-renesansu-jadranskoj-obali-1007913 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=3c9718bdf8107d3c7ebeb167e19386872e144710 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ministar+Butkovi%C4%87+u+Splitu+najavio+zna%C4%8Dajne+investicije%3A+ulaganje+vrijedno+800+milijuna+kuna+donijet+%C4%87e+renesansu+jadranskoj+obali&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fministar-butkovic-u-splitu-najavio-znacajne-investicije-ulaganje-vrijedno-800-milijuna-kuna-donijet-ce-renesansu-jadranskoj-obali-1007913 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fministar-butkovic-u-splitu-najavio-znacajne-investicije-ulaganje-vrijedno-800-milijuna-kuna-donijet-ce-renesansu-jadranskoj-obali-1007913 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => promo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) )
StoryEditorOCM
Biznispromo

Ministar Butković u Splitu najavio značajne investicije: ulaganje vrijedno 800 milijuna kuna donijet će renesansu jadranskoj obali

Piše Sandra Barčot
9. ožujka 2020. - 10:14

Luke su lice i naličje naše obale, a koja zahvaljujući mnogobrojnim projektima proživljava pravu renesansu. Ulažemo 800 milijuna kuna u investicijski ciklus koji smo i nazvali “Renesansa na jadranskoj obali”.

Time ćemo i funkcionalnost cijelog obalnog pojasa dignuti na veću razinu izgradnjom luka otvorenih za promet, pa proširenje trajektnih luka, uz gradnju marina, pristana, lukobrana... Sve potrebne infrastrukture – pohvalio se Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture, i novinarima i predstavnicima regionalne te lokalne vlasti, na predstavljanju brojnih projekata u Splitu.

U središtu Splitsko-dalmatinske županije gdje je osim cestovnih dionica, "ministar od mora" pobrojao i sve ono što zanima "jude od brodi".

I u pravu je – ovo je preporod za našu obalu du...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 17:28