stdClass Object ( [id] => 1341990 [title] => Ovo je vrhunac u povijesti Sabora - šesnaestorica zastupnika žele nas prebaciti u Sjevernu Koreju ili Staljinovu Rusiju! [alias] => ovo-je-vrhunac-u-povijesti-sabora-sesnaestorica-zastupnika-zele-nas-prebaciti-u-sjevernu-koreju-ili-staljinovu-rusiju [catid] => 244 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ovih dana na dnevnom redu Hrvatskoga sabora naći će se nesvakidašnji prijedlog koji su potpisala šesnaestorica saborskih zastupnika.

Sve po kanonima parlamentarne demokracije, s pečatom, klasom i urudžbenim brojem na prvoj stranici, Prijedlog odluke pravilno je protokoliran i upućen predsjedniku Sabora, koji ga je okačio na dnevni red 19. sjednice. Riječ je o, citiram: "Prijedlogu odluke o osnivanju istražnog povjerenstva za utvrđivanje uzročnika nekontroliranog rasta cijena osnovnih prehrambenih i higijenskih potrepština, a koje su dovele do ugroze socijalnog blagostanja i egzistencijalne sigurnosti hrvatskih građana", kraj citata.

Nagledali smo se i naslušali u Hrvatskom saboru svega i svačega u proteklih dvadesetak godina, međutim, teško da je ijedan prijedlog odluke bio u tolikom raskoraku s osnovama ekonomije i vremenom u kojem živimo kao ovaj posljednji. Ne kažem, osnivala su se saborska istražna povjerenstva za koješta i prije, ali svima im je zajedničko da ni jednom nisu riješili problem za koji su osnovani. Bez iznimke! Dakle, nećemo pogriješiti ako zaključimo da je osnivanje bilo kakvog saborskog povjerenstva lišeno smisla. Ali prijedlog ovog zadnjeg povjerenstva besmislen je već na idejnoj razini, a kamoli sadržajno.

I što će tu Sabor?

Uzročnici rasta cijena osnovnih prehrambenih i higijenskih potrepština dobro su poznati, stoga nije potrebno saborsko povjerenstvo kako bi ih utvrdilo. Pretjerana monetarna ekspanzija u razdoblju prije i tijekom COVID krize, usporeni dobavni lanci, oporavak potražnje nakon pandemije, rat u Ukrajini, konkurencija među proizvođačima i trgovcima, ukupna razina poreza u bruto domaćem proizvodu, turizam…

---

image
Damir Krajač/Cropix
---

Ni jedan od razloga (osim poreznog opterećenja) nije pod ingerencijom Hrvatskog sabora, niti hrvatska država ima s tim ikakve veze. U većem dijelu događa nam se ono što i ostalim zemljama EU-a, a tek na manji dio navedenih uzroka možemo (djelomično i neizravno) utjecati.

Dodatan problem saborskim zastupnicima okupljenima oko recentne istražne inicijative mogao bi biti onaj dio kontrole u "nekontroliranom" rastu cijena. Osim što je promašeno vrijeme, zastupnici se nisu iskazali niti u izboru mjesta radnje. Prijedlog bi naišao na puno više sluha u Rusiji (pedesetih godina prošlog stoljeća) ili eventualno Sjevernoj Koreji. Naime, "problem" s cijenama jest taj što ih ne može (i ne smije) kontrolirati Hrvatski sabor niti ikakvo istražno povjerenstvo.

---

image

Dr.sc. Paško Burnać: Potrošači su ti koji na koncu određuju jesu li cijene opravdane ili neopravdane i signaliziraju to proizvođačima mehanizmom tržišta

Ante čizmiĆ/Cropix
---

Potrošači su ti koji na koncu određuju jesu li cijene opravdane ili neopravdane i signaliziraju to proizvođačima mehanizmom tržišta. Kompleksan je to mehanizam koji se sastoji od velikog broja sudionika koji se često nalaze u različitim zemljama, pa čak i na različitim kontinentima, od proizvođača, preko distributera, pa sve do trgovaca i krajnjih potrošača. Što bi točno u tom lancu naših šesnaest zastupnika kontroliralo, nije posve jasno, vjerojatno ni njima samima.

Svu raskoš nesporazuma s kapitalizmom i tržištem kao takvim predlagatelj iznosi u obrazloženju svojeg Prijedloga. Već u prvoj rečenici obrazloženja, s uskličnikom na kraju rečenice, čitatelja se upozorava kako: "Članak prvi Ustava RH određuje da je Republika Hrvatska socijalna država!"

A zašto ne čitate do kraja?

Međutim, da je kojim slučajem predlagač nastavio čitati Ustav, naišao bi na Članak 49., koji kaže da su "poduzetnička i tržišna sloboda temelj gospodarskog ustroja Republike Hrvatske".

Radi se o tome da to što je Hrvatska socijalna država ne znači da se cijene na tržištu određuju prema željama nekolicine saborskih zastupnika. Ne žaleći truda i ne štedeći nikoga, predlagač u nastavku obrazloženja proziva sve koji su po njegovu mišljenju odgovorni za ugrozu socijalnog blagostanja: od Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, preko Državnog inspektorata pa sve do Hrvatske narodne banke. U Prijedlogu odluke zatim se lakonski poentira u najboljoj maniri samoupravnog socijalizma: "Nedvojbeno je dakle, da je u Hrvatskoj narušen tržišni red i to u pogledu monopolskog dogovaranja, sustavne primjene nepoštenih trgovačkih praksi te zlouporaba dominantnih pozicija na tržištu, kao i nedjelotvornog nadzora kreditnih institucija što je kumulativno dovelo do dramatičnog rasta cijena koje su ugrozile temeljnu egzistenciju hrvatskih građana, a istovremeno osigurale netržišnu dobit pojedinim gospodarskim subjektima."

---

image

Hoće li ovaj prijedlog proći? A prijedlog je o osnivanju "istražnog povjerenstva za utvrđivanje uzročnika nekontroliranog rasta cijena osnovnih prehrambenih i higijenskih potrepština, a koje su dovele do ugroze socijalnog blagostanja i egzistencijalne sigurnosti hrvatskih građana".

Damjan TadiĆ/Cropix
---

Manji je problem što predlagatelj ovom tezom (i sličnim tezama kojima Prijedlog obiluje) pokazuje elementarno nepoznavanje mikroekonomskih principa monopolskog dogovaranja (koje je vrlo teško empirijski utvrditi), kao i uloge Hrvatske narodne banke u nadzoru financijskih institucija te izvanrednih okolnosti koje mogu utjecati na ostvarivanje tzv. ekstra dobiti poduzeća.

Veći su problem izražene inspektorske aspiracije samog predlagača kojima odiše kompletno obrazloženje Prijedloga. Na tom tragu, predlagatelj prisnažuje smisao predloženog povjerenstva tvrdnjom: "Istražno povjerenstvo mora utvrditi ulogu i djelovanje hrvatske vlade, te razlog za vladino pasivno promatranje stvaranja monopolskog i netržišnog stanja u Hrvatskoj, koje je prouzročilo rijetko zabilježenu egzistencijalnu ugrozu hrvatskih građana."

Želeći okititi Prijedlog odluke o osnivanju povjerenstva brojkama, predlagatelji uspoređuju cijene iz 2019. godine s onima iz 2023., na temelju desetak proizvoljno izabranih proizvoda.

Našli su se tu prašak za pranje rublja, mladi krumpir, zubna pasta i crveni luk, uz nekoliko drugih artikala. Ne ulazeći u izbor proizvoda koji čine predloženu košaricu, netočno je i metodološki promašeno reći da pasta za zube u 2023. godini košta 3,33 eura. U kojoj trgovini, kojeg proizvođača, kolikog pakiranja, na koji datum? Dodatno, u obrazloženju se prozivaju pojedine tvrtke iz prehrambene industrije, optužujući ih za porast dobiti za čak 377 posto.

Potpuno besmisleno

Na stranu s tim što je besmisleno optuživati privatne tvrtke za porast dobiti. Problem je što se ponovno ne navodi niti izvor podataka niti razdoblje na koje se eventualna dobit odnosi.

Kratkim uvidom u financijske izvještaje navedenih tvrtki na Zagrebačkoj burzi lako je ustanoviti da su i te brojke pogrešne. Čak i kad bi Prijedlog bio smislen, temelji se na potpuno pogrešnim podacima.

---

image

Ono što iz Prijedloga nije razvidno jest kako bi točno istražni povjerenici identificirali nepoštenog uzročnika nekontroliranog rasta cijena. Bi li tek tako ujahali u trgovačke centre, restorane, mesnice i poljoprivredne apoteke

Tonći Plazibat/cropix
---

Ono što iz Prijedloga nije razvidno jest kako bi točno istražni povjerenici identificirali nepoštenog uzročnika nekontroliranog rasta cijena. Bi li tek tako ujahali u trgovačke centre, restorane, mesnice i poljoprivredne apoteke, pokazali ovjerenu odluku o osnivanju istražnog povjerenstva s potpisom predsjednika Hrvatskog sabora i naložili vlasniku da pokaže račune?

Postrojili bi tada zastupnici okupljeni u istražnom povjerenstvu proizvođače i trgovce, izvadili bi kalkulator i na licu mjesta počeli zbrajati nabavne cijene s ovisnim troškovima, strogo kontrolirajući profitnu maržu i određujući prodajnu cijenu koja neće ugroziti socijalno blagostanje i egzistencijalnu sigurnost hrvatskih građana. Jesu li baš tako zamislili svoju ulogu njih šesnaestorica, ostaje da vidimo. Proizvođači i trgovci grizu nokte dok nestrpljivo čekaju rezultat glasanja u Saboru.

Ako kojim čudnovatim slučajem Prijedlog odluke zaista bude usvojen, predlažem šesnaestorici veličanstvenih još ambiciozniji pothvat: osnivanje povjerenstva za povećanja plaća i mirovina svim hrvatskim građanima!

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KOJI EKONOMISTI! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => KOJI EKONOMISTI! 2 0 7390 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-11-24 12:10:18 [created_by] => 3249 [created_by_alias] => Paško Burnać [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-11-25 09:27:59 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-11-25 09:27:59 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 244 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz poslovnog sektora [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, poslovni sektor, biznis, business [secure] => 0 [page_title] => Biznis [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Ovo je vrhunac u povijesti Sabora - šesnaestorica zastupnika žele nas prebaciti u Sjevernu Koreju ili Staljinovu Rusiju! page_title=Ovo je vrhunac u povijesti Sabora - šesnaestorica zastupnika žele nas prebaciti u Sjevernu Koreju ili Staljinovu Rusiju! [metakey] => zastupnici, Zagrebačka burza, Hrvatski sabor, rast cijena [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/11\/24\/1328644.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/24\/1371668.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/24\/25885398.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/24\/26062986.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/24\/22412910.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/24\/10248761.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jure Mi\u0161kovi\u0107\/Cropix","Damir Kraja\u010d\/Cropix","Ante \u010dizmi\u0106\/Cropix","Damjan Tadi\u0106\/Cropix","Ton\u0107i Plazibat\/cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ma \u0161to \u0107emo se vra\u0107ati u 1995.? Vratimo se u 1950-e<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","","

Dr.sc. Pa\u0161ko Burna\u0107: Potro\u0161a\u010di su ti koji na koncu odre\u0111uju jesu li cijene opravdane ili neopravdane i signaliziraju to proizvo\u0111a\u010dima mehanizmom tr\u017ei\u0161ta<\/p>","

Ho\u0107e li ovaj prijedlog pro\u0107i? A prijedlog je o osnivanju \u201distra\u017enog povjerenstva za utvr\u0111ivanje uzro\u010dnika nekontroliranog rasta cijena osnovnih prehrambenih i higijenskih potrep\u0161tina, a koje su dovele do ugroze socijalnog blagostanja i egzistencijalne sigurnosti hrvatskih gra\u0111ana\u201d.<\/p>","

Ono \u0161to iz Prijedloga nije razvidno jest kako bi to\u010dno istra\u017eni povjerenici identificirali nepo\u0161tenog uzro\u010dnika nekontroliranog rasta cijena. Bi li tek tako ujahali u trgova\u010dke centre, restorane, mesnice i poljoprivredne apoteke<\/p>","


\n
\n
\n
\n
\n
\n\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_1328644_1920.jpg":"1920x1080","k_1328644_1280.jpg":"1280x1280","k_1328644_1024.jpg":"1024x1024","k_1328644_640.jpg":"640x640","k_1328644_480.jpg":"480x480","k_1328644_340.jpg":"340x340","k_1328644_220.jpg":"220x220","o_1328644_1280.jpg":"1280x853","o_1328644_1024.jpg":"1024x682","o_1328644_640.jpg":"640x426","o_1328644_480.jpg":"480x320","o_1328644_340.jpg":"340x226","o_1328644_220.jpg":"220x146","h_1328644_1280.jpg":"1280x854","h_1328644_1024.jpg":"1024x683","h_1328644_640.jpg":"640x427","h_1328644_480.jpg":"480x320","h_1328644_340.jpg":"340x227","h_1328644_220.jpg":"220x147","pp_1328644_1280.jpg":"1280x1628","pp_1328644_1024.jpg":"1024x1303","pp_1328644_640.jpg":"640x814","pp_1328644_480.jpg":"480x611","pp_1328644_340.jpg":"340x432","pp_1328644_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1219","hd_1371668_1920.jpg":"1920x1080","k_1371668_1280.jpg":"1280x1280","k_1371668_1024.jpg":"1024x1024","k_1371668_640.jpg":"640x640","k_1371668_480.jpg":"480x480","k_1371668_340.jpg":"340x340","k_1371668_220.jpg":"220x220","o_1371668_1280.jpg":"1280x812","o_1371668_1024.jpg":"1024x650","o_1371668_640.jpg":"640x406","o_1371668_480.jpg":"480x304","o_1371668_340.jpg":"340x215","o_1371668_220.jpg":"220x139","h_1371668_1280.jpg":"1280x854","h_1371668_1024.jpg":"1024x683","h_1371668_640.jpg":"640x427","h_1371668_480.jpg":"480x320","h_1371668_340.jpg":"340x227","h_1371668_220.jpg":"220x147","pp_1371668_1280.jpg":"1280x1628","pp_1371668_1024.jpg":"1024x1303","pp_1371668_640.jpg":"640x814","pp_1371668_480.jpg":"480x611","pp_1371668_340.jpg":"340x432","pp_1371668_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25885398_1920.jpg":"1920x1080","k_25885398_1280.jpg":"1280x1280","k_25885398_1024.jpg":"1024x1024","k_25885398_640.jpg":"640x640","k_25885398_480.jpg":"480x480","k_25885398_340.jpg":"340x340","k_25885398_220.jpg":"220x220","o_25885398_1280.jpg":"1280x853","o_25885398_1024.jpg":"1024x682","o_25885398_640.jpg":"640x426","o_25885398_480.jpg":"480x320","o_25885398_340.jpg":"340x226","o_25885398_220.jpg":"220x146","h_25885398_1280.jpg":"1280x854","h_25885398_1024.jpg":"1024x683","h_25885398_640.jpg":"640x427","h_25885398_480.jpg":"480x320","h_25885398_340.jpg":"340x227","h_25885398_220.jpg":"220x147","pp_25885398_1280.jpg":"1280x1628","pp_25885398_1024.jpg":"1024x1303","pp_25885398_640.jpg":"640x814","pp_25885398_480.jpg":"480x611","pp_25885398_340.jpg":"340x432","pp_25885398_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26062986_1920.jpg":"1920x1080","k_26062986_1280.jpg":"1280x1280","k_26062986_1024.jpg":"1024x1024","k_26062986_640.jpg":"640x640","k_26062986_480.jpg":"480x480","k_26062986_340.jpg":"340x340","k_26062986_220.jpg":"220x220","o_26062986_1280.jpg":"1280x853","o_26062986_1024.jpg":"1024x682","o_26062986_640.jpg":"640x426","o_26062986_480.jpg":"480x320","o_26062986_340.jpg":"340x226","o_26062986_220.jpg":"220x146","h_26062986_1280.jpg":"1280x854","h_26062986_1024.jpg":"1024x683","h_26062986_640.jpg":"640x427","h_26062986_480.jpg":"480x320","h_26062986_340.jpg":"340x227","h_26062986_220.jpg":"220x147","pp_26062986_1280.jpg":"1280x1628","pp_26062986_1024.jpg":"1024x1303","pp_26062986_640.jpg":"640x814","pp_26062986_480.jpg":"480x611","pp_26062986_340.jpg":"340x432","pp_26062986_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22412910_1920.jpg":"1920x1080","k_22412910_1280.jpg":"1280x1280","k_22412910_1024.jpg":"1024x1024","k_22412910_640.jpg":"640x640","k_22412910_480.jpg":"480x480","k_22412910_340.jpg":"340x340","k_22412910_220.jpg":"220x220","o_22412910_1280.jpg":"1280x853","o_22412910_1024.jpg":"1024x682","o_22412910_640.jpg":"640x426","o_22412910_480.jpg":"480x320","o_22412910_340.jpg":"340x226","o_22412910_220.jpg":"220x146","h_22412910_1280.jpg":"1280x854","h_22412910_1024.jpg":"1024x683","h_22412910_640.jpg":"640x427","h_22412910_480.jpg":"480x320","h_22412910_340.jpg":"340x227","h_22412910_220.jpg":"220x147","pp_22412910_1280.jpg":"1280x1628","pp_22412910_1024.jpg":"1024x1303","pp_22412910_640.jpg":"640x814","pp_22412910_480.jpg":"480x611","pp_22412910_340.jpg":"340x432","pp_22412910_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1238","hd_10248761_1920.jpg":"1920x1080","k_10248761_1280.jpg":"1280x1280","k_10248761_1024.jpg":"1024x1024","k_10248761_640.jpg":"640x640","k_10248761_480.jpg":"480x480","k_10248761_340.jpg":"340x340","k_10248761_220.jpg":"220x220","o_10248761_1280.jpg":"1280x825","o_10248761_1024.jpg":"1024x660","o_10248761_640.jpg":"640x412","o_10248761_480.jpg":"480x309","o_10248761_340.jpg":"340x219","o_10248761_220.jpg":"220x141","h_10248761_1280.jpg":"1280x854","h_10248761_1024.jpg":"1024x683","h_10248761_640.jpg":"640x427","h_10248761_480.jpg":"480x320","h_10248761_340.jpg":"340x227","h_10248761_220.jpg":"220x147","pp_10248761_1280.jpg":"1280x1628","pp_10248761_1024.jpg":"1024x1303","pp_10248761_640.jpg":"640x814","pp_10248761_480.jpg":"480x611","pp_10248761_340.jpg":"340x432","pp_10248761_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7568727 Threads: 1 Questions: 1612834618 Slow queries: 4787169 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110832424 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/biznis/ovo-je-vrhunac-u-povijesti-sabora-sesnaestorica-zastupnika-zele-nas-prebaciti-u-sjevernu-koreju-ili-staljinovu-rusiju-1341990 [printLink] => /vijesti/biznis/ovo-je-vrhunac-u-povijesti-sabora-sesnaestorica-zastupnika-zele-nas-prebaciti-u-sjevernu-koreju-ili-staljinovu-rusiju-1341990?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 388336 [name] => zastupnici [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zastupnici [link] => /tag/zastupnici ) [1] => stdClass Object ( [id] => 339689 [name] => Zagrebačka burza [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zagrebacka-burza [link] => /tag/zagrebacka-burza ) [2] => stdClass Object ( [id] => 329999 [name] => Hrvatski sabor [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvatski-sabor [link] => /tag/hrvatski-sabor ) [3] => stdClass Object ( [id] => 450309 [name] => rast cijena [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rast-cijena [link] => /tag/rast-cijena ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KOJI EKONOMISTI! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ovo je vrhunac u povijesti Sabora - šesnaestorica zastupnika žele nas prebaciti u Sjevernu Koreju ili Staljinovu Rusiju! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3249 [name] => Ivo Bonković [username] => ivo.bonkovic [email] => ivo.bonkovic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$PTu5te97NwgpryJHXuBWce/nT6ExpQWeu1WkcKLxi.huGN5VB7S.q [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivo-bonkovic-3249 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1763 [gender] => m [description] => [image] => 1763.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1763.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/24/1328644.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Jure Mišković/Cropix [mainImageDesc] =>

Ma što ćemo se vraćati u 1995.? Vratimo se u 1950-e

 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/24/1328644.jpg [title] =>

Ma što ćemo se vraćati u 1995.? Vratimo se u 1950-e

 

Jure Mišković/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/24/1371668.jpg [title] => Damir Krajač/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/24/25885398.jpg [title] =>

Dr.sc. Paško Burnać: Potrošači su ti koji na koncu određuju jesu li cijene opravdane ili neopravdane i signaliziraju to proizvođačima mehanizmom tržišta

Ante čizmiĆ/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/24/26062986.jpg [title] =>

Hoće li ovaj prijedlog proći? A prijedlog je o osnivanju ”istražnog povjerenstva za utvrđivanje uzročnika nekontroliranog rasta cijena osnovnih prehrambenih i higijenskih potrepština, a koje su dovele do ugroze socijalnog blagostanja i egzistencijalne sigurnosti hrvatskih građana”.

Damjan TadiĆ/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/24/22412910.jpg [title] =>

Ono što iz Prijedloga nije razvidno jest kako bi točno istražni povjerenici identificirali nepoštenog uzročnika nekontroliranog rasta cijena. Bi li tek tako ujahali u trgovačke centre, restorane, mesnice i poljoprivredne apoteke

Tonći Plazibat/cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/24/10248761.jpg [title] =>







 

Jakov Prkić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ovih dana na dnevnom redu Hrvatskoga sabora naći će se nesvakidašnji prijedlog koji su potpisala šesnaestorica saborskih zastupnika.

Sve po kanonima parlamentarne demokracije, s pečatom, klasom i urudžbenim brojem na prvoj stranici, Prijedlog odluke pravilno je protokoliran i upućen predsjedniku Sabora, koji ga je okačio na dnevni red 19. sjednice. Riječ je o, citiram: "Prijedlogu odluke o osnivanju istražnog povjerenstva za utvrđivanje uzročnika nekontroliranog rasta cijena osnovnih prehrambenih i higijenskih potrepština, a koje su dovele do ugroze socijalnog blagostanja i egzistencijalne sigurnosti hrvatskih građana", kraj citata.

Nagledali smo se i naslušali u Hrvatskom saboru svega i svačega u proteklih dvadesetak godina, međutim, teško da je ijedan prijedlog odluke bio u tolikom raskoraku s osnovama ekonomije i vremenom u kojem živimo kao ovaj posljednji. Ne kažem, osnivala su se saborska istražna povjerenstva za koješta i prije, ali svima im je zajedničko da ni jednom nisu riješili problem za koji su osnovani. Bez iznimke! Dakle, nećemo pogriješiti ako zaključimo da je osnivanje bilo kakvog saborskog povjerenstva lišeno smisla. Ali prijedlog ovog zadnjeg povjerenstva besmislen je već na idejnoj razini, a kamoli sadržajno.

I što će tu Sabor?

Uzročnici rasta cijena osnovnih prehrambenih i higijenskih potrepština dobro su poznati, stoga nije potrebno saborsko povjerenstvo kako bi ih utvrdilo. Pretjerana monetarna ekspanzija u razdoblju prije i tijekom COVID krize, usporeni dobavni lanci, oporavak potražnje nakon pandemije, rat u Ukrajini, konkurencija među proizvođačima i trgovcima, ukupna razina poreza u bruto domaćem proizvodu, turizam…

---

image
Damir Krajač/Cropix
---

Ni jedan od razloga (osim poreznog opterećenja) nije pod ingerencijom Hrvatskog sabora, niti hrvatska država ima s tim ikakve veze. U većem dijelu događa nam se ono što i ostalim zemljama EU-a, a tek na manji dio navedenih uzroka možemo (djelomično i neizravno) utjecati.

Dodatan problem saborskim zastupnicima okupljenima oko recentne istražne inicijative mogao bi biti onaj dio kontrole u "nekontroliranom" rastu cijena. Osim što je promašeno vrijeme, zastupnici se nisu iskazali niti u izboru mjesta radnje. Prijedlog bi naišao na puno više sluha u Rusiji (pedesetih godina prošlog stoljeća) ili eventualno Sjevernoj Koreji. Naime, "problem" s cijenama jest taj što ih ne može (i ne smije) kontrolirati Hrvatski sabor niti ikakvo istražno povjerenstvo.

---

image

Dr.sc. Paško Burnać: Potrošači su ti koji na koncu određuju jesu li cijene opravdane ili neopravdane i signaliziraju to proizvođačima mehanizmom tržišta

Ante čizmiĆ/Cropix
---

Potrošači su ti koji na koncu određuju jesu li cijene opravdane ili neopravdane i signaliziraju to proizvođačima mehanizmom tržišta. Kompleksan je to mehanizam koji se sastoji od velikog broja sudionika koji se često nalaze u različitim zemljama, pa čak i na različitim kontinentima, od proizvođača, preko distributera, pa sve do trgovaca i krajnjih potrošača. Što bi točno u tom lancu naših šesnaest zastupnika kontroliralo, nije posve jasno, vjerojatno ni njima samima.

Svu raskoš nesporazuma s kapitalizmom i tržištem kao takvim predlagatelj iznosi u obrazloženju svojeg Prijedloga. Već u prvoj rečenici obrazloženja, s uskličnikom na kraju rečenice, čitatelja se upozorava kako: "Članak prvi Ustava RH određuje da je Republika Hrvatska socijalna država!"

A zašto ne čitate do kraja?

Međutim, da je kojim slučajem predlagač nastavio čitati Ustav, naišao bi na Članak 49., koji kaže da su "poduzetnička i tržišna sloboda temelj gospodarskog ustroja Republike Hrvatske".

Radi se o tome da to što je Hrvatska socijalna država ne znači da se cijene na tržištu određuju prema željama nekolicine saborskih zastupnika. Ne žaleći truda i ne štedeći nikoga, predlagač u nastavku obrazloženja proziva sve koji su po njegovu mišljenju odgovorni za ugrozu socijalnog blagostanja: od Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, preko Državnog inspektorata pa sve do Hrvatske narodne banke. U Prijedlogu odluke zatim se lakonski poentira u najboljoj maniri samoupravnog socijalizma: "Nedvojbeno je dakle, da je u Hrvatskoj narušen tržišni red i to u pogledu monopolskog dogovaranja, sustavne primjene nepoštenih trgovačkih praksi te zlouporaba dominantnih pozicija na tržištu, kao i nedjelotvornog nadzora kreditnih institucija što je kumulativno dovelo do dramatičnog rasta cijena koje su ugrozile temeljnu egzistenciju hrvatskih građana, a istovremeno osigurale netržišnu dobit pojedinim gospodarskim subjektima."

---

image

Hoće li ovaj prijedlog proći? A prijedlog je o osnivanju "istražnog povjerenstva za utvrđivanje uzročnika nekontroliranog rasta cijena osnovnih prehrambenih i higijenskih potrepština, a koje su dovele do ugroze socijalnog blagostanja i egzistencijalne sigurnosti hrvatskih građana".

Damjan TadiĆ/Cropix
---

Manji je problem što predlagatelj ovom tezom (i sličnim tezama kojima Prijedlog obiluje) pokazuje elementarno nepoznavanje mikroekonomskih principa monopolskog dogovaranja (koje je vrlo teško empirijski utvrditi), kao i uloge Hrvatske narodne banke u nadzoru financijskih institucija te izvanrednih okolnosti koje mogu utjecati na ostvarivanje tzv. ekstra dobiti poduzeća.

Veći su problem izražene inspektorske aspiracije samog predlagača kojima odiše kompletno obrazloženje Prijedloga. Na tom tragu, predlagatelj prisnažuje smisao predloženog povjerenstva tvrdnjom: "Istražno povjerenstvo mora utvrditi ulogu i djelovanje hrvatske vlade, te razlog za vladino pasivno promatranje stvaranja monopolskog i netržišnog stanja u Hrvatskoj, koje je prouzročilo rijetko zabilježenu egzistencijalnu ugrozu hrvatskih građana."

Želeći okititi Prijedlog odluke o osnivanju povjerenstva brojkama, predlagatelji uspoređuju cijene iz 2019. godine s onima iz 2023., na temelju desetak proizvoljno izabranih proizvoda.

Našli su se tu prašak za pranje rublja, mladi krumpir, zubna pasta i crveni luk, uz nekoliko drugih artikala. Ne ulazeći u izbor proizvoda koji čine predloženu košaricu, netočno je i metodološki promašeno reći da pasta za zube u 2023. godini košta 3,33 eura. U kojoj trgovini, kojeg proizvođača, kolikog pakiranja, na koji datum? Dodatno, u obrazloženju se prozivaju pojedine tvrtke iz prehrambene industrije, optužujući ih za porast dobiti za čak 377 posto.

Potpuno besmisleno

Na stranu s tim što je besmisleno optuživati privatne tvrtke za porast dobiti. Problem je što se ponovno ne navodi niti izvor podataka niti razdoblje na koje se eventualna dobit odnosi.

Kratkim uvidom u financijske izvještaje navedenih tvrtki na Zagrebačkoj burzi lako je ustanoviti da su i te brojke pogrešne. Čak i kad bi Prijedlog bio smislen, temelji se na potpuno pogrešnim podacima.

---

image

Ono što iz Prijedloga nije razvidno jest kako bi točno istražni povjerenici identificirali nepoštenog uzročnika nekontroliranog rasta cijena. Bi li tek tako ujahali u trgovačke centre, restorane, mesnice i poljoprivredne apoteke

Tonći Plazibat/cropix
---

Ono što iz Prijedloga nije razvidno jest kako bi točno istražni povjerenici identificirali nepoštenog uzročnika nekontroliranog rasta cijena. Bi li tek tako ujahali u trgovačke centre, restorane, mesnice i poljoprivredne apoteke, pokazali ovjerenu odluku o osnivanju istražnog povjerenstva s potpisom predsjednika Hrvatskog sabora i naložili vlasniku da pokaže račune?

Postrojili bi tada zastupnici okupljeni u istražnom povjerenstvu proizvođače i trgovce, izvadili bi kalkulator i na licu mjesta počeli zbrajati nabavne cijene s ovisnim troškovima, strogo kontrolirajući profitnu maržu i određujući prodajnu cijenu koja neće ugroziti socijalno blagostanje i egzistencijalnu sigurnost hrvatskih građana. Jesu li baš tako zamislili svoju ulogu njih šesnaestorica, ostaje da vidimo. Proizvođači i trgovci grizu nokte dok nestrpljivo čekaju rezultat glasanja u Saboru.

Ako kojim čudnovatim slučajem Prijedlog odluke zaista bude usvojen, predlažem šesnaestorici veličanstvenih još ambiciozniji pothvat: osnivanje povjerenstva za povećanja plaća i mirovina svim hrvatskim građanima!

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Jure Mišković/Cropix Damir Krajač/Cropix Ante čizmiĆ/Cropix Damjan TadiĆ/Cropix Tonći Plazibat/cropix Jakov Prkić/Cropix
Jure Mišković/Cropix

Ma što ćemo se vraćati u 1995.? Vratimo se u 1950-e

 

Ante čizmiĆ/Cropix

Dr.sc. Paško Burnać: Potrošači su ti koji na koncu određuju jesu li cijene opravdane ili neopravdane i signaliziraju to proizvođačima mehanizmom tržišta

Damjan TadiĆ/Cropix

Hoće li ovaj prijedlog proći? A prijedlog je o osnivanju ”istražnog povjerenstva za utvrđivanje uzročnika nekontroliranog rasta cijena osnovnih prehrambenih i higijenskih potrepština, a koje su dovele do ugroze socijalnog blagostanja i egzistencijalne sigurnosti hrvatskih građana”.

Tonći Plazibat/cropix

Ono što iz Prijedloga nije razvidno jest kako bi točno istražni povjerenici identificirali nepoštenog uzročnika nekontroliranog rasta cijena. Bi li tek tako ujahali u trgovačke centre, restorane, mesnice i poljoprivredne apoteke

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/biznis/ovo-je-vrhunac-u-povijesti-sabora-sesnaestorica-zastupnika-zele-nas-prebaciti-u-sjevernu-koreju-ili-staljinovu-rusiju-1341990 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2ffda36e842f4077c0de13f2301333c37db06358 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ovo+je+vrhunac+u+povijesti+Sabora+-+%C5%A1esnaestorica+zastupnika+%C5%BEele+nas+prebaciti+u+Sjevernu+Koreju+ili+Staljinovu+Rusiju%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fovo-je-vrhunac-u-povijesti-sabora-sesnaestorica-zastupnika-zele-nas-prebaciti-u-sjevernu-koreju-ili-staljinovu-rusiju-1341990 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fovo-je-vrhunac-u-povijesti-sabora-sesnaestorica-zastupnika-zele-nas-prebaciti-u-sjevernu-koreju-ili-staljinovu-rusiju-1341990 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KOJI EKONOMISTI! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
BiznisKOJI EKONOMISTI!

Ovo je vrhunac u povijesti Sabora - šesnaestorica zastupnika žele nas prebaciti u Sjevernu Koreju ili Staljinovu Rusiju!

Piše Paško Burnać
25. studenog 2023. - 10:27

Ovih dana na dnevnom redu Hrvatskoga sabora naći će se nesvakidašnji prijedlog koji su potpisala šesnaestorica saborskih zastupnika.

Sve po kanonima parlamentarne demokracije, s pečatom, klasom i urudžbenim brojem na prvoj stranici, Prijedlog odluke pravilno je protokoliran i upućen predsjedniku Sabora, koji ga je okačio na dnevni red 19. sjednice. Riječ je o, citiram: "Prijedlogu odluke o osnivanju istražnog povjerenstva za utvrđivanje uzročnika nekontroliranog rasta cijena osnovnih prehrambenih i higijenskih potrepština, a koje su dovele do ugroze socijalnog blagostanja i egzistencijalne sigurnosti hrvatskih građana", kraj citata.

Nagledali smo se i naslušali u Hrvatskom saboru svega i svačega u proteklih dvadesetak godina, međutim, teško da je ijedan prijedlog odluke bio ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 00:16