stdClass Object ( [id] => 1300262 [title] => Udruge potrošača reći će da je svaki zakon o zaštiti potrošača gori od prethodnog. Evo kako se obraniti od varalica... [alias] => udruge-potrosaca-reci-ce-da-je-svaki-zakon-o-zastiti-potrosaca-gori-od-prethodnog-evo-kako-se-obraniti-od-varalica [catid] => 244 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Neki proizvođači i trgovci odvajkada nama potrošačima vješto prodaju "m... za bubrege". Ako se naoružamo strpljenjem pa odgledamo samo jednu turu televizijskih reklama, baš jako naivni pomislit će kako je život lijep, samo treba otići do dućana i kupiti sve to što je tako dobro. Deterdžent koji će staroj majici vratiti izvornu boju, pastu koja će vam omogućiti božanstveno bijeli osmijeh, kremu za lice koja će izbrisat sve bore, gel koji će stare kosti pretvoriti u mlade... ima toga koliko hoćete, ali stvarnost je drugačija.

Pasta za izbjeljivanje ostavila je jedini trag u vašem umivaoniku koji je poplavio od "nečeg" za izbjeljivanje, a zubi ostali isti kao prije; krema protiv bora ne može vas spasiti od godina čak i ako na njoj piše 50+, a reklamira ju osoba od 20+; nema deterdženta koji može vratiti staru boju odjeći; nema tog gela koji može vratiti elastičnost kostima.

Druga serija obmanjivanja dočekat će vas u dućanu ili na tržnici kad vam kažu "izvorno domaće" i dodaju "kupujmo hrvatsko". To domaće ili hrvatsko jedinu dodirnu točku s Hrvatskom ostvarilo je kad je prelazilo hrvatsku granicu. Sve poslije toga je spretno prikrivanje stvarnog podrijetla.

Na deklaracijama često piše "proizvedeno u EU" čak i ako je tu samo prepakirano. Dućani zdrave hrane na policama nude grahorice ili začine podrijetlom iz Argentine, SAD-a, Kanade, Kine... zemalja koje masovno sade genetski modificirane poljoprivredne proizvode, odavno već nazvane "frankenštajnskim". Negativne posljedice konzumiranja GMO hrane će se tek pokazati, ali sumnje su toliko velike da joj se i EU pokušava oduprijeti. Takvim proizvodima sigurno nije mjesto u dućanima "zdrave" hrane.

Ne zaboravimo ni deklaracije, opise proizvoda, bilo da kupujemo internetom ili u dućanu. Kažu vam kožne cipele, kožna torba, pamuk, saten... iako se izdaleka vidi da su i cipele i torba izrađeni od skaja, umjetne kože, pamuka nije ni vidjelo, a saten je zapravo čista sintetika.

Nepoštenoj poslovnoj praksi svjedočimo svakodnevno, primjera ima puno, a zanimljiv je jedan koji nam iznosi Nela Kovačević, predsjednica udruge "Dalmatinski potrošač".

---

image

Cijeli postupak proizvodnje i dobave, što uključuje i geografsko porijeklo proizvoda, smatraju se bitnima i mogu biti predmet nepoštene prakse

Vojko Bašić/Cropix
---

Zorni primjeri nepoštene poslovne prakse

- Evo, na primjer, pod A): riblje konzerve proizvođača AB su 1,8 eura, pored njih su na akciji riblje konzerve proizvođača CD koje koštaju 1,62 eura. Međutim, konzerva proizvođača CD teži 90 g, dok ona prva teži 100 g. U stvari koštaju jednako, obrazlaže Kovačević i nastavlja:

- Primjer B): na posebnoj polici se prodaju veganski proizvodi, i to po posebnoj cijeni, naravno. Međutim, vrlo sitnim slovima (manjim od 1,2 mm koji se smatra najmanjom veličinom slova na deklaracijma proizvoda u EU), piše kako postoji mogućnost da sadrže ribu i jaja u tragovima.

Još teži oblik nepoštene poslovne prakse susrećemo kod prodaje bezreceptnih lijekova, dodataka prehrani, raznih suplemenata i kozmetičkih proizvoda.

Osim jasno navedenog proizvođača, načina konzumiranja i roka uporabe, potrebna je vrlo detaljna deklaracija u kojoj je naveden sastav te posebno eventualni rizici i nuspojeve. Vrlo je čest slučaj da se takvi proizvodi slabe kvalitete, a ponekad i sa štetnim sadržajem, prodaju preko interneta.

Svaki proizvođač može svoga "konja" hvaliti koliko hoće, ali tome se htjelo stati na kraj još koncem osamdesetih i početkom devedestih, kad se stvarao prvi Zakon o zaštiti potrošača, no ovaj problem zavaravanja tada nije ušao u zakon.

U udrugama potrošača će vam danas reći kako je svaki zakon o zaštiti potrošača gori od prethodnog, uvjereni da ga ionako pišu - trgovci. Možda uz podršku proizvođača, eventualno uvoznika, dodali bismo. Znamo što to znači.

No, aktualni Zakon o zaštiti potrošača (NN 19/22, Glava IV) sadržava Nepoštenu poslovnu praksu koja obuhvaća aktivnosti trgovca u odnosu prema potrošaču, a koju trgovac koristi prije, u vrijeme i nakon sklapanja ugovora u vezi s određenim proizvodom.

Smatra se da je poslovna praksa trgovca nepoštena ako je suprotna zahtjevima profesionalne pažnje. To znači da trgovac poznaje pravna i etička pravila svoje profesije, da poznaje svoj prozvod i odgovoran je prema potrošaču i dobavljaču.

Što je sve trgovac dužan

U opisu proizvoda (naputku, deklaraciji i sl.) trgovac je dužan dati jasne upute, i upozoriti na eventualne rizike. Kod reklamiranja proizvoda ne smije navoditi svojstva proizvoda koje taj proizvod nema, s isključivim ciljem da navede kupca da taj proizvod kupi. To je upravo ono s čime smo i počeli tekst. Sve ono što je bitno za proizvod i utječe na odluku potrošača o kupovini proizvoda trebalo bi odgovarati stvarnom stanju, opisu i kvaliteti proizvoda.

Poslovna praksa smatra se zavaravajućom ako barata netočnim informacijama ili ako na neki drugi način, čak i ako je deklaracija činjenično točna, zavarava ili je vjerojatno da će zavarati prosječnog potrošača u vezi s nekom od okolnosti.

Nela Kovačević kaže da je nepoštena poslovna praksa osobito težak oblik kršenja Zakona o zaštiti potrošača, ako je usmjerena na jasno odredive skupine potrošača koji su zbog tjelesnih ili duševnih mana, dobi ili lakomislenosti, posebno osjetljivi na određenu poslovnu praksu ili određeni proizvod, i to na način koji je trgovac mogao razumno predvidjeti.

Zakon predviđa i kaznu od 20.000 do 200 000 kn (pisan je prije uvođenja eura) kojom će Državni inspektorat kazniti trgovca ako se dokaže da je u poslovanju koristio nepoštenu poslovnu praksu.

Nepoštenom poslovnom praksom posebno se smatra ona zavaravajuća, koja uključuje i zavaravajuća propuštanja, kao i agresivna poslovna praksa, navodi Kovačević.

---

image

Na deklaracijama često piše "proizvedeno u EU", čak i ako je tu samo prepakirano

TEA CIMAŠ
---

- Ne samo gotov proizvod, već i cijeli postupak proizvodnje i dobave, što uključuje i geografsko porijeklo proizvoda, smatraju se bitnima i mogu biti predmet nepoštene prakse, a trgovac može biti sankcioniran. Unatoč svemu tome svjedoci smo poplave proizvoda koji su loše kvalitete, mnogi proizvodi dolaze na tržište potpuno neispravni, mogućnost servisiranja vrlo je ograničena i u pravilu dugotrajna, upute za korištenje proizvoda nejasne ili čak isključivo na kineskom jeziku (iako svi proizvodu u EU moraju imati deklaraciju na proizvodu jezika države u kojoj se prodaju, što uključuje mogućnost deklaracije na više jezika), napominje Nela Kovačević.

Zavaravajuća propuštanja

Poseban skup aktivnosti koje su dio nepoštene poslovne prakse jest i Zavaravajuće propuštanje (Članak 36. Zakona o zaštiti potrošača). To je svjesno skrivanje potrebnih ili plasiranje djelomičnih informacija o  proizvodu ili okolnostima njegove prodaje, kako bi ga se navelo na kupnju. Radi se o svjesnoj i zlonamjernoj manipulaciji informacijama kroz obavijesti koje su nejasne, dvosmislene i nepravodobne, a primjere smo već naveli na početku.

Da bi se onemogućilo ili barem ograničilo trgovca da manjkavim informacijama utječe na odluku potrošača o kupnji, zakon je naveo bitne informacije koje je trgovac dužan pružiti kupcu o osnovnim obilježjima proizvoda; sjedištu i identitetu trgovca; maloprodajnoj cijeni proizvoda; uvjetima plaćanja, dostave i ostalim elementima ispunjenja ugovora; postojanju prava na raskid ili otkaz ugovora.

- Možemo reći da je ovih pet elemeneta nešto što bismo trebali imati na umu kod kupnje svakog proizvoda, bilo da kupujemo u trgovini ili on-line. Uzmemo li u obzir brzi tempo života, doista je nemoguće voditi računa o detaljima koji prate svaki proizvod, ali nedostatak bilo koje od gore navedenih informacija trebao bi probuditi sumnju u valjanost takve kupnje. Inflacija i ogromna poskupljenja kojima svakodnevno svjedočimo tjeraju nas da posvetimo više pozornosti aktivnosti koja je do jučer bila rutina. Stoga svaka informacija koja može pomoći da prepoznamo nepoštenu namjeru trgovca može pomoći, kaže na kraju predsjednica udruge "Dalmatinski potrošač".

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NEPOŠTENA PRAKSA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => NEPOŠTENA PRAKSA 2 0 7753 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-16 08:55:32 [created_by] => 3194 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-21 13:24:22 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-06-21 13:24:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 323 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 244 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz poslovnog sektora [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, poslovni sektor, biznis, business [secure] => 0 [page_title] => Biznis [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Udruge potrošača reći će da je svaki zakon o zaštiti potrošača gori od prethodnog. Evo kako se obraniti od varalica... [metakey] => NELA KOVAČEVIĆ, Dalmatinski potrošač, nepoštena poslovna praksa, zakon za zaštitu potrošača [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/16\/15671728.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/16\/24217453.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/16\/23497888.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/16\/21415542.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/16\/15671764.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Josko \u0160upic\/Cropix","Josko Ponos\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","TEA CIMA\u0160","Josko Supic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Velika sezonska sni\u017eenja \u010desto i nisu tolika\u00a0kolikima se predstavljaju<\/p>","","

Cijeli postupak proizvodnje i dobave, \u0161to uklju\u010duje i geografsko porijeklo proizvoda, smatraju se bitnima i mogu biti predmet nepo\u0161tene prakse<\/p>","

Na deklaracijama \u010desto pi\u0161e \u201dproizvedeno u EU\u201d, \u010dak i ako je tu samo prepakirano<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1282","hd_15671728_1920.jpg":"1920x1080","k_15671728_1280.jpg":"1280x1280","k_15671728_1024.jpg":"1024x1024","k_15671728_640.jpg":"640x640","k_15671728_480.jpg":"480x480","k_15671728_340.jpg":"340x340","k_15671728_220.jpg":"220x220","o_15671728_1280.jpg":"1280x854","o_15671728_1024.jpg":"1024x683","o_15671728_640.jpg":"640x427","o_15671728_480.jpg":"480x320","o_15671728_340.jpg":"340x227","o_15671728_220.jpg":"220x146","h_15671728_1280.jpg":"1280x854","h_15671728_1024.jpg":"1024x683","h_15671728_640.jpg":"640x427","h_15671728_480.jpg":"480x320","h_15671728_340.jpg":"340x227","h_15671728_220.jpg":"220x147","pp_15671728_1280.jpg":"1280x1628","pp_15671728_1024.jpg":"1024x1303","pp_15671728_640.jpg":"640x814","pp_15671728_480.jpg":"480x611","pp_15671728_340.jpg":"340x432","pp_15671728_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24217453_1920.jpg":"1920x1080","k_24217453_1280.jpg":"1280x1280","k_24217453_1024.jpg":"1024x1024","k_24217453_640.jpg":"640x640","k_24217453_480.jpg":"480x480","k_24217453_340.jpg":"340x340","k_24217453_220.jpg":"220x220","o_24217453_1280.jpg":"1280x853","o_24217453_1024.jpg":"1024x682","o_24217453_640.jpg":"640x426","o_24217453_480.jpg":"480x320","o_24217453_340.jpg":"340x226","o_24217453_220.jpg":"220x146","h_24217453_1280.jpg":"1280x854","h_24217453_1024.jpg":"1024x683","h_24217453_640.jpg":"640x427","h_24217453_480.jpg":"480x320","h_24217453_340.jpg":"340x227","h_24217453_220.jpg":"220x147","pp_24217453_1280.jpg":"1280x1628","pp_24217453_1024.jpg":"1024x1303","pp_24217453_640.jpg":"640x814","pp_24217453_480.jpg":"480x611","pp_24217453_340.jpg":"340x432","pp_24217453_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23497888_1920.jpg":"1920x1080","k_23497888_1280.jpg":"1280x1280","k_23497888_1024.jpg":"1024x1024","k_23497888_640.jpg":"640x640","k_23497888_480.jpg":"480x480","k_23497888_340.jpg":"340x340","k_23497888_220.jpg":"220x220","o_23497888_1280.jpg":"1280x853","o_23497888_1024.jpg":"1024x682","o_23497888_640.jpg":"640x426","o_23497888_480.jpg":"480x320","o_23497888_340.jpg":"340x226","o_23497888_220.jpg":"220x146","h_23497888_1280.jpg":"1280x854","h_23497888_1024.jpg":"1024x683","h_23497888_640.jpg":"640x427","h_23497888_480.jpg":"480x320","h_23497888_340.jpg":"340x227","h_23497888_220.jpg":"220x147","pp_23497888_1280.jpg":"1280x1628","pp_23497888_1024.jpg":"1024x1303","pp_23497888_640.jpg":"640x814","pp_23497888_480.jpg":"480x611","pp_23497888_340.jpg":"340x432","pp_23497888_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1575x933","hd_21415542_1920.jpg":"1920x1080","k_21415542_1280.jpg":"1280x1280","k_21415542_1024.jpg":"1024x1024","k_21415542_640.jpg":"640x640","k_21415542_480.jpg":"480x480","k_21415542_340.jpg":"340x340","k_21415542_220.jpg":"220x220","o_21415542_1280.jpg":"1280x758","o_21415542_1024.jpg":"1024x606","o_21415542_640.jpg":"640x379","o_21415542_480.jpg":"480x284","o_21415542_340.jpg":"340x201","o_21415542_220.jpg":"220x130","h_21415542_1280.jpg":"1280x854","h_21415542_1024.jpg":"1024x683","h_21415542_640.jpg":"640x427","h_21415542_480.jpg":"480x320","h_21415542_340.jpg":"340x227","h_21415542_220.jpg":"220x147","pp_21415542_1280.jpg":"1280x1628","pp_21415542_1024.jpg":"1024x1303","pp_21415542_640.jpg":"640x814","pp_21415542_480.jpg":"480x611","pp_21415542_340.jpg":"340x432","pp_21415542_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2036","hd_15671764_1920.jpg":"1920x1080","k_15671764_1280.jpg":"1280x1280","k_15671764_1024.jpg":"1024x1024","k_15671764_640.jpg":"640x640","k_15671764_480.jpg":"480x480","k_15671764_340.jpg":"340x340","k_15671764_220.jpg":"220x220","o_15671764_1280.jpg":"1280x1357","o_15671764_1024.jpg":"1024x1085","o_15671764_640.jpg":"640x678","o_15671764_480.jpg":"480x509","o_15671764_340.jpg":"340x360","o_15671764_220.jpg":"220x233","h_15671764_1280.jpg":"1280x854","h_15671764_1024.jpg":"1024x683","h_15671764_640.jpg":"640x427","h_15671764_480.jpg":"480x320","h_15671764_340.jpg":"340x227","h_15671764_220.jpg":"220x147","pp_15671764_1280.jpg":"1280x1628","pp_15671764_1024.jpg":"1024x1303","pp_15671764_640.jpg":"640x814","pp_15671764_480.jpg":"480x611","pp_15671764_340.jpg":"340x432","pp_15671764_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15461112 Threads: 5 Questions: 3197976547 Slow queries: 7194558 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235933221 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) ) [link] => /vijesti/biznis/udruge-potrosaca-reci-ce-da-je-svaki-zakon-o-zastiti-potrosaca-gori-od-prethodnog-evo-kako-se-obraniti-od-varalica-1300262 [printLink] => /vijesti/biznis/udruge-potrosaca-reci-ce-da-je-svaki-zakon-o-zastiti-potrosaca-gori-od-prethodnog-evo-kako-se-obraniti-od-varalica-1300262?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 720463 [name] => NELA KOVAČEVIĆ [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-20 18:33:08 [main_article_id] => 0 [alias] => nela-kovacevic [link] => /tag/nela-kovacevic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 401815 [name] => Dalmatinski potrošač [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dalmatinski-potrosac [link] => /tag/dalmatinski-potrosac ) [2] => stdClass Object ( [id] => 703466 [name] => nepoštena poslovna praksa [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-01-20 12:24:21 [main_article_id] => 0 [alias] => nepostena-poslovna-praksa [link] => /tag/nepostena-poslovna-praksa ) [3] => stdClass Object ( [id] => 720464 [name] => zakon za zaštitu potrošača [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-20 18:33:08 [main_article_id] => 0 [alias] => zakon-za-zastitu-potrosaca [link] => /tag/zakon-za-zastitu-potrosaca ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NEPOŠTENA PRAKSA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Udruge potrošača reći će da je svaki zakon o zaštiti potrošača gori od prethodnog. Evo kako se obraniti od varalica... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3194 [name] => Olgica Ivić Grizelj [username] => olgica-ivi-grizelj [email] => olgica-ivi-grizelj@sd.hr [password] => $2y$10$pDLtOGBvBqvwlrYwD9du6.i.DAKfdD9vF92yI0Lu.9KBu3Hy1XUmq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/olgica-ivic-grizelj-3194 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1712 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/3cae59d70343ed833a8bdb63be15e211?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/16/15671728.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Josko Šupic/Cropix [mainImageDesc] =>

Velika sezonska sniženja često i nisu tolika kolikima se predstavljaju

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/16/15671728.jpg [title] => Josko Šupic/Cropix

Velika sezonska sniženja često i nisu tolika kolikima se predstavljaju

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/16/24217453.jpg [title] => Josko Ponos/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/16/23497888.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix

Cijeli postupak proizvodnje i dobave, što uključuje i geografsko porijeklo proizvoda, smatraju se bitnima i mogu biti predmet nepoštene prakse

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/16/21415542.jpg [title] => TEA CIMAŠ

Na deklaracijama često piše ”proizvedeno u EU”, čak i ako je tu samo prepakirano

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/16/15671764.jpg [title] => Josko Supic/Cropix ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Neki proizvođači i trgovci odvajkada nama potrošačima vješto prodaju "m... za bubrege". Ako se naoružamo strpljenjem pa odgledamo samo jednu turu televizijskih reklama, baš jako naivni pomislit će kako je život lijep, samo treba otići do dućana i kupiti sve to što je tako dobro. Deterdžent koji će staroj majici vratiti izvornu boju, pastu koja će vam omogućiti božanstveno bijeli osmijeh, kremu za lice koja će izbrisat sve bore, gel koji će stare kosti pretvoriti u mlade... ima toga koliko hoćete, ali stvarnost je drugačija.

Pasta za izbjeljivanje ostavila je jedini trag u vašem umivaoniku koji je poplavio od "nečeg" za izbjeljivanje, a zubi ostali isti kao prije; krema protiv bora ne može vas spasiti od godina čak i ako na njoj piše 50+, a reklamira ju osoba od 20+; nema deterdženta koji može vratiti staru boju odjeći; nema tog gela koji može vratiti elastičnost kostima.

Druga serija obmanjivanja dočekat će vas u dućanu ili na tržnici kad vam kažu "izvorno domaće" i dodaju "kupujmo hrvatsko". To domaće ili hrvatsko jedinu dodirnu točku s Hrvatskom ostvarilo je kad je prelazilo hrvatsku granicu. Sve poslije toga je spretno prikrivanje stvarnog podrijetla.

Na deklaracijama često piše "proizvedeno u EU" čak i ako je tu samo prepakirano. Dućani zdrave hrane na policama nude grahorice ili začine podrijetlom iz Argentine, SAD-a, Kanade, Kine... zemalja koje masovno sade genetski modificirane poljoprivredne proizvode, odavno već nazvane "frankenštajnskim". Negativne posljedice konzumiranja GMO hrane će se tek pokazati, ali sumnje su toliko velike da joj se i EU pokušava oduprijeti. Takvim proizvodima sigurno nije mjesto u dućanima "zdrave" hrane.

Ne zaboravimo ni deklaracije, opise proizvoda, bilo da kupujemo internetom ili u dućanu. Kažu vam kožne cipele, kožna torba, pamuk, saten... iako se izdaleka vidi da su i cipele i torba izrađeni od skaja, umjetne kože, pamuka nije ni vidjelo, a saten je zapravo čista sintetika.

Nepoštenoj poslovnoj praksi svjedočimo svakodnevno, primjera ima puno, a zanimljiv je jedan koji nam iznosi Nela Kovačević, predsjednica udruge "Dalmatinski potrošač".

---

image

Cijeli postupak proizvodnje i dobave, što uključuje i geografsko porijeklo proizvoda, smatraju se bitnima i mogu biti predmet nepoštene prakse

Vojko Bašić/Cropix
---

Zorni primjeri nepoštene poslovne prakse

- Evo, na primjer, pod A): riblje konzerve proizvođača AB su 1,8 eura, pored njih su na akciji riblje konzerve proizvođača CD koje koštaju 1,62 eura. Međutim, konzerva proizvođača CD teži 90 g, dok ona prva teži 100 g. U stvari koštaju jednako, obrazlaže Kovačević i nastavlja:

- Primjer B): na posebnoj polici se prodaju veganski proizvodi, i to po posebnoj cijeni, naravno. Međutim, vrlo sitnim slovima (manjim od 1,2 mm koji se smatra najmanjom veličinom slova na deklaracijma proizvoda u EU), piše kako postoji mogućnost da sadrže ribu i jaja u tragovima.

Još teži oblik nepoštene poslovne prakse susrećemo kod prodaje bezreceptnih lijekova, dodataka prehrani, raznih suplemenata i kozmetičkih proizvoda.

Osim jasno navedenog proizvođača, načina konzumiranja i roka uporabe, potrebna je vrlo detaljna deklaracija u kojoj je naveden sastav te posebno eventualni rizici i nuspojeve. Vrlo je čest slučaj da se takvi proizvodi slabe kvalitete, a ponekad i sa štetnim sadržajem, prodaju preko interneta.

Svaki proizvođač može svoga "konja" hvaliti koliko hoće, ali tome se htjelo stati na kraj još koncem osamdesetih i početkom devedestih, kad se stvarao prvi Zakon o zaštiti potrošača, no ovaj problem zavaravanja tada nije ušao u zakon.

U udrugama potrošača će vam danas reći kako je svaki zakon o zaštiti potrošača gori od prethodnog, uvjereni da ga ionako pišu - trgovci. Možda uz podršku proizvođača, eventualno uvoznika, dodali bismo. Znamo što to znači.

No, aktualni Zakon o zaštiti potrošača (NN 19/22, Glava IV) sadržava Nepoštenu poslovnu praksu koja obuhvaća aktivnosti trgovca u odnosu prema potrošaču, a koju trgovac koristi prije, u vrijeme i nakon sklapanja ugovora u vezi s određenim proizvodom.

Smatra se da je poslovna praksa trgovca nepoštena ako je suprotna zahtjevima profesionalne pažnje. To znači da trgovac poznaje pravna i etička pravila svoje profesije, da poznaje svoj prozvod i odgovoran je prema potrošaču i dobavljaču.

Što je sve trgovac dužan

U opisu proizvoda (naputku, deklaraciji i sl.) trgovac je dužan dati jasne upute, i upozoriti na eventualne rizike. Kod reklamiranja proizvoda ne smije navoditi svojstva proizvoda koje taj proizvod nema, s isključivim ciljem da navede kupca da taj proizvod kupi. To je upravo ono s čime smo i počeli tekst. Sve ono što je bitno za proizvod i utječe na odluku potrošača o kupovini proizvoda trebalo bi odgovarati stvarnom stanju, opisu i kvaliteti proizvoda.

Poslovna praksa smatra se zavaravajućom ako barata netočnim informacijama ili ako na neki drugi način, čak i ako je deklaracija činjenično točna, zavarava ili je vjerojatno da će zavarati prosječnog potrošača u vezi s nekom od okolnosti.

Nela Kovačević kaže da je nepoštena poslovna praksa osobito težak oblik kršenja Zakona o zaštiti potrošača, ako je usmjerena na jasno odredive skupine potrošača koji su zbog tjelesnih ili duševnih mana, dobi ili lakomislenosti, posebno osjetljivi na određenu poslovnu praksu ili određeni proizvod, i to na način koji je trgovac mogao razumno predvidjeti.

Zakon predviđa i kaznu od 20.000 do 200 000 kn (pisan je prije uvođenja eura) kojom će Državni inspektorat kazniti trgovca ako se dokaže da je u poslovanju koristio nepoštenu poslovnu praksu.

Nepoštenom poslovnom praksom posebno se smatra ona zavaravajuća, koja uključuje i zavaravajuća propuštanja, kao i agresivna poslovna praksa, navodi Kovačević.

---

image

Na deklaracijama često piše "proizvedeno u EU", čak i ako je tu samo prepakirano

TEA CIMAŠ
---

- Ne samo gotov proizvod, već i cijeli postupak proizvodnje i dobave, što uključuje i geografsko porijeklo proizvoda, smatraju se bitnima i mogu biti predmet nepoštene prakse, a trgovac može biti sankcioniran. Unatoč svemu tome svjedoci smo poplave proizvoda koji su loše kvalitete, mnogi proizvodi dolaze na tržište potpuno neispravni, mogućnost servisiranja vrlo je ograničena i u pravilu dugotrajna, upute za korištenje proizvoda nejasne ili čak isključivo na kineskom jeziku (iako svi proizvodu u EU moraju imati deklaraciju na proizvodu jezika države u kojoj se prodaju, što uključuje mogućnost deklaracije na više jezika), napominje Nela Kovačević.

Zavaravajuća propuštanja

Poseban skup aktivnosti koje su dio nepoštene poslovne prakse jest i Zavaravajuće propuštanje (Članak 36. Zakona o zaštiti potrošača). To je svjesno skrivanje potrebnih ili plasiranje djelomičnih informacija o  proizvodu ili okolnostima njegove prodaje, kako bi ga se navelo na kupnju. Radi se o svjesnoj i zlonamjernoj manipulaciji informacijama kroz obavijesti koje su nejasne, dvosmislene i nepravodobne, a primjere smo već naveli na početku.

Da bi se onemogućilo ili barem ograničilo trgovca da manjkavim informacijama utječe na odluku potrošača o kupnji, zakon je naveo bitne informacije koje je trgovac dužan pružiti kupcu o osnovnim obilježjima proizvoda; sjedištu i identitetu trgovca; maloprodajnoj cijeni proizvoda; uvjetima plaćanja, dostave i ostalim elementima ispunjenja ugovora; postojanju prava na raskid ili otkaz ugovora.

- Možemo reći da je ovih pet elemeneta nešto što bismo trebali imati na umu kod kupnje svakog proizvoda, bilo da kupujemo u trgovini ili on-line. Uzmemo li u obzir brzi tempo života, doista je nemoguće voditi računa o detaljima koji prate svaki proizvod, ali nedostatak bilo koje od gore navedenih informacija trebao bi probuditi sumnju u valjanost takve kupnje. Inflacija i ogromna poskupljenja kojima svakodnevno svjedočimo tjeraju nas da posvetimo više pozornosti aktivnosti koja je do jučer bila rutina. Stoga svaka informacija koja može pomoći da prepoznamo nepoštenu namjeru trgovca može pomoći, kaže na kraju predsjednica udruge "Dalmatinski potrošač".

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Josko Šupic/Cropix Josko Ponos/Cropix Vojko Bašić/Cropix TEA CIMAŠ Josko Supic/Cropix
Josko Šupic/Cropix

Velika sezonska sniženja često i nisu tolika kolikima se predstavljaju

Vojko Bašić/Cropix

Cijeli postupak proizvodnje i dobave, što uključuje i geografsko porijeklo proizvoda, smatraju se bitnima i mogu biti predmet nepoštene prakse

TEA CIMAŠ

Na deklaracijama često piše ”proizvedeno u EU”, čak i ako je tu samo prepakirano

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/biznis/udruge-potrosaca-reci-ce-da-je-svaki-zakon-o-zastiti-potrosaca-gori-od-prethodnog-evo-kako-se-obraniti-od-varalica-1300262 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d60e82aece19189aa0432580c87c04972faef7a7 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Udruge+potro%C5%A1a%C4%8Da+re%C4%87i+%C4%87e+da+je+svaki+zakon+o+za%C5%A1titi+potro%C5%A1a%C4%8Da+gori+od+prethodnog.+Evo+kako+se+obraniti+od+varalica...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fudruge-potrosaca-reci-ce-da-je-svaki-zakon-o-zastiti-potrosaca-gori-od-prethodnog-evo-kako-se-obraniti-od-varalica-1300262 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fudruge-potrosaca-reci-ce-da-je-svaki-zakon-o-zastiti-potrosaca-gori-od-prethodnog-evo-kako-se-obraniti-od-varalica-1300262 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NEPOŠTENA PRAKSA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
BiznisNEPOŠTENA PRAKSA

Udruge potrošača reći će da je svaki zakon o zaštiti potrošača gori od prethodnog. Evo kako se obraniti od varalica...

21. lipnja 2023. - 15:24

Neki proizvođači i trgovci odvajkada nama potrošačima vješto prodaju "m... za bubrege". Ako se naoružamo strpljenjem pa odgledamo samo jednu turu televizijskih reklama, baš jako naivni pomislit će kako je život lijep, samo treba otići do dućana i kupiti sve to što je tako dobro. Deterdžent koji će staroj majici vratiti izvornu boju, pastu koja će vam omogućiti božanstveno bijeli osmijeh, kremu za lice koja će izbrisat sve bore, gel koji će stare kosti pretvoriti u mlade... ima toga koliko hoćete, ali stvarnost je drugačija.

Pasta za izbjeljivanje ostavila je jedini trag u vašem umivaoniku koji je poplavio od "nečeg" za izbjeljivanje, a zubi ostali isti kao prije; krema protiv bora ne može vas spasiti od godina čak i ako na njoj piše 50+, a reklamira ju osoba...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 09:56