StoryEditorOCM
Bizniszapeli pregovori

Vodeći hrvatski teleoperater u velikim problemima: Sindikat piše kaznene prijave protiv Uprave, moguć je i prosvjed

Piše Vijesti SD
10. srpnja 2023. - 08:00

Uprava A1 Hrvatska, koju vodi Jiří Dvorjančanský, vjerojatno će se suočiti s prekršajnim i kaznenim prijavama Hrvatskog sindikata telekomunikacija zbog kršenja prava na kolektivno pregovaranje, a sindikat će pritom tražiti i naknadu štete, budući da smatra da A1 aktivno opstruira početak pregovora tražeći, kao preduvjet, da sindikalci potpišu izjavu o čuvanju poslovne tajne, N1.

Tu je informaciju za N1 iznijela predsjednica HST-a Vesna Mamić, dodajući kako već godinu dana pokušavaju pokrenuti pregovore o tekstu kolektivnog ugovora i plaćama, što u ime poslodavca vodi odvjetnik Marijan Ruždjak, ali nisu se uspjeli pomaknuti s mjesta.

Ona tvrdi kako uopće ne trebaju podatke koji su za A1 poslovna tajna jer se pregovori trebaju voditi o osnovi i mjerilima za izračun plaće, a koji po Zakonu o radu ne mogu biti proglašeni poslovnom tajnom, te da su sindikatu dovoljni javno dostupni podaci. Dodaje kako u zakonodavstvu RH nigdje i nije predviđena obaveza potpisivanja bilo kakvih pravila ili protokola kao preduvjet pregovorima za sklapanje kolektivnog ugovora, a dosadašnje iskustvo u A1 smatra antisindikalnim djelovanjem.

No, to nije sve što ključa ispod površine. U toj je inače vrlo uspješnoj telekomunikacijskoj kompaniji socijalni dijalog na tako niskim granama da sindikat najavljuje i skoro organiziranje prosvjeda.

Sindikatu blokirali domenu

HST navodi i nekoliko otkaza koje smatraju nezakonitima, a zadnji je u svibnju uručen dugogodišnjem radniku, invalidu s multiplom sklerozom, zbog skrivljenog ponašanja. “On nije ispunio imaginarno zadane prodajne rezultate u visini željenih financijskih prihoda“, objašnjavaju za N1 u HST-u, dodajući da bi u skladu sa Zakonom o rehabilitaciji osoba s invaliditetom tom radniku trebali biti prilagođeni zadaci i uvjeti rada na način koji ne šteti zdravlju radnika.  Protiv takvog otkaza je bilo i Radničko vijeće koje je formalno uskratilo svoju suglasnost. „Sindikat financira sudski spor svojim članovima  i sigurni smo da ćemo i ovaj spor dobiti, ali mala je to nadoknada 50-godišnjem invalidu koji je nakon 20 i više  godina rada u kompaniji bačen na cestu bez otpremnine i bez prava na naknadu na Zavodu za zapošljavanje“, kaže Vesna Mamić.

Dodaje da je poslodavac blokirao domenu Sindikata tako da ne može isporučivati e-mail radnicima A1, a otkazao je i Sporazum o uvjetima za rad Radničkog vijeća “čime na sve moguće načine pokušava zaplašiti predstavnike radnika, ali i radnike koji su se drznuli tražiti pomoć od Sindikata”.

Poslali smo zbog svega toga opsežan upit u A1 Hrvatska, jednoj od malobrojnih velikih kompanija u Hrvatskoj koja nema sklopljen kolektivni ugovor, a sadašnji pokušaj pregovaranja već je treći po redu u zadnjih nekoliko godina. Izričito negiraju opstrukciju, ali o detaljima ne žele govoriti za medije, ignorirajući većinu pitanja, pa i ono je li točno da 70 posto zaposlenika prima plaću ispod državnog prosjeka te kakve su norme zaposlenika u A1. Nisu objasnili niti kako se odnose prema invalidima u radnom odnosu te u konkretnom slučaju radnika kojem je nedavno uručen otkaz, a neodgovoreno je ostalo i zašto kolektivne pregovore sa sindikatom vodi – odvjetnik.

“Teze o opstrukciji pregovora nisu utemeljene na činjenicama”

„Pregovori o kolektivnom ugovoru između predstavnika HST i A1 Hrvatska su u tijeku te kao odgovoran poslodavac namjeravamo te razgovore nastaviti voditi za pregovaračkim stolom, a ne preko medija. U A1 Hrvatska ostajemo predani kontinuiranom unaprjeđenju prava svih zaposlenika, bili oni članovi sindikata ili ne, kao i dogovaranju kolektivnog ugovora kojim bi zaposlenici dobili dodatnu sigurnost u trajnoj realizaciji sadašnje, za našu industriju natprosječne, razine materijalnih i nematerijalnih prava. Teze prema kojima A1 Hrvatska kao poslodavac ‘opstruira’ kolektivne pregovore nisu utemeljene u činjenicama, ali svaki razgovor o ovoj i drugim povezanim temama ima puno više smisla ako se vodi za pregovaračkim stolom, a ne kroz medije“, poručili su iz A1 u službenom odgovoru.

HST kaže da traže da se pregovara o usklađenju plaća s inflacijom te da odugovlačenje čini značajnu materijalnu štetu radnicima za što, smatraju, ne postoje opravdani razlozi. Naglašavaju da poslodavac A1 Hrvatska „posluje sa značajnom dobiti i, dodatno, od 1.srpnja 2023. godine je prema korisnicima uveo indeksaciju cijena usluga“. Zbog inflacije se, naime, iznosi mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija uvećavaju za 8,5 posto. Iz HST-a kažu da je osnovna plaća radnika u 1. platnom razredu 756 eura bruto, na što mogu ostvariti bonus, ali on nije zajamčen i ovisi o ispunjavanju ciljeva za koje kažu da su visoki i stresni. Smatraju da minimalna plaća u telekomunikacijama ne može biti niža od hrvatske minimalne plaće uvećane za 30 posto.

Hoće li o tome uspjeti pregovarati, jer odbijaju potpisati izjavu o tajnosti podataka, prilično je neizvjesno. Kako je pak HST objavio još u siječnju, iz sindikalnog pregovaračkog odbora A1 Grupe u Austriji im je rečeno da se nisu susreli sa sličnom praksom te da je to „u A1 Grupi neprihvatljivo“.

Stiže i inspekcija rada?

Kako se čini, u A1 Hrvatska bi mogla biti pozvana i inspekcija rada Državnog inspektorata, prema najavama Vesne Mamić, jer Radničkom vijeću sad nisu omogućeni svi nužni uvjeti za rad budući da je, raskidom sporazuma, RV-u blokiran e-mail. U odluci koju je Uprava donijela potkraj lipnja, stoji da će im osigurati uvjete za rad propisane Zakonom o radu.

HST je reprezentativni sindikat u sektoru telekomunikacija, s podružnicama u HT-u, Combisu, Telemach Hrvatska, Transcom Worldwide, Ericsson NT Servisi, ADAC Service Adria i IN2, a u A1 navodi da ima oko 840 članova, što je oko 50 posto zaposlenih, zaključuje N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 10:45