StoryEditorOCM
Crna kronikamirkovci

Crtali grafit koji slavi pokolj 13 hrvatskih branitelja, policajac naišao i pustio ih?! Slučaj se istražuje već 50 dana

Piše Marko Didić
14. rujna 2023. - 12:32

Više od pedeset dana MUP utvrđuje je li bilo propusta policijskih službenika u Mirkovcima u noći između 21. i 22. srpnja ove godine i o tome još uvijek detaljno ne može izvijestiti javnost.

Naime, u dopisu u koji je uputio Unutarnjoj kontroli MUP-a, tamošnji županijski vijećnik Nikola Kajkić tvrdi da ima saznanja da su dva policijska službenika Policijske postaje Vinkovci u noći između 21. i 22. srpnja 2023. godine, tijekom obnašanja ophodne djelatnosti zatekli dva maloljetna počinitelja kako na zidu jedne kuće u bojama srpske zastave crtaju datum “22. 07. 1991. godine”.

Pripravnica i vođa ophodnje

Naime, tog datuma je 1991. godine u deblokadi ceste Vinkovci - Tovarnik, baš tu u Mirkovcima, poginulo trinaest hrvatskih branitelja, pripadnika Treće gardijske brigade Kune, a a ranjeno ih je četrdeset. Kajkić tvrdi da ima saznanja da je te prigode vođa ophodnje, po nacionalnosti Srbin, zajedno s kolegicom koja ima status pripravnice (hrvatske nacionalnosti) zatekao dva maloljetna počinitelja srpske nacionalnosti te ih je istog trena pustio kući, odnosno prema njima nije postupio sukladno zakonskoj obvezi.

Kajkić tvrdi u dopisu da su nakon tri dana počinitelji otkriveni radom drugih policijskih službenika PP Vinkovci i da su maloljetnici tijekom obrade spomenuli ime i prezime policajca iz ophodnje u kontekstu da ih je pustio uz napomenu da nikome ne govore da ih je zatekao u činjenju kaznenog djela. O tome su krim-djelatnici sastavili službenu zabilješku i prijavili događaj rukovoditeljima.

Pitali smo MUP je li točno da je i sam policajac nakon toga priznao da je maloljetnike zatekao u počinjenju kaznenog djela te da ih je unatoč tome pustio kući jer ih poznaje te da događaj nije prijavio, a niti ga evidentirao.

Pitali smo ih i što su poduzeli u cijelom ovom slučaju i zamolili ih da nam detaljno objasne kako je događaj završio.

Kajkić je u svom odgovoru na naš upit napisao:

“S obzirom na to da je po mojim neprovjerenim saznanjima u prikrivanju ovog događaja sudjelovao i netko od rukovoditelja u postaji i upravi, dostavio sam nadležnima obavijest za daljnje postupanje, s obzirom da takve okolnosti ukazuju na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, te ću shodno tome obavijest o saznanju za djela dostaviti i USKOK-u u Osijeku.”

image

Nikola Kajkić traži odgovore

Ranko Šuvar/Cropix

Dvojna državljanstva?

Nismo mogli doznati je li istina da i počinitelji i policajac osim srpskog imaju i hrvatsko državljanstvo.

Od MUP-a smo zatražili i odgovor na pitanje je li PU vukovarsko-srijemska o ovom događaju uopće izvijestila javnost, a poslali smo i fotografiju spornog grafita s molbom da iz MUP-a odgovore je on uistinu nacrtan u Mirkovcima, baš na dan pogibije hrvatskih redarstvenika “Kune”.

Na naša pitanja nakon četiri dana čekanja nismo dobili odgovor iz MUP-a nego iz PU vukovarsko-srijemske, koji prenosimo u cijelosti.

“Poštovani, vezano uz Vaš upit možemo potvrditi da smo o događaju koji navodite izvijestili javnost objavom na internetskoj stranici “Sprejom ispisali neprimjereni sadržaj na obiteljskoj kući” te upućivanjem navedene objave medijskim predstavnicima.

U odnosu na ostala Vaša pitanja, obavještavamo Vas da su provjere u tijeku te u ovom trenutku nismo u mogućnosti dostaviti više informacija. S poštovanjem, PU vukovarsko-srijemska “. 

Kaznena prijava i pritvor

Sadržaj priopćenja dostavljen medijima 28. srpnja na stranicama PU vukovarsko-srijemske:

“Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske proveli su kriminalističko istraživanje nad dvoje maloljetnika zbog sumnje da su počinili kaznena djela javno poticanje na nasilje i mržnju i oštećenje tuđe stvari jer su na zidu obiteljske kuće u Mirkovcima sprejom ispisali neprimjereni sadržaj.

Osumnjičeni su 28. srpnja, uz kaznenu prijavu koja će biti podnesena nadležnom državnom odvjetništvu, predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave vukovarsko-srijemske.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 15:01