stdClass Object ( [id] => 1094236 [title] => Muškarac iz Vinjana Donjih osuđen je zbog šverca imigranata, a zatim je uslijedio preokret: evo zašto je presuda pala na Vrhovnom sudu [alias] => muskarac-iz-vinjana-donjih-osuden-je-zbog-sverca-imigranata-a-zatim-je-uslijedio-preokret-evo-zasto-je-presuda-pala-na-vrhovnom-sudu [catid] => 243 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U Hrvatskoj su vrlo rijetki slučajevi da Vrhovni sud uvaži žalbu na već donesene pravomoćne presude.

To je pošlo za rukom splitskom odvjetniku Mariju Vukoviću koji je za klijenta Kristijana Petrovića (40) iz Vinjana Donjih zatražio izvanredno preispitivanje pravomoćne presude Županijskog suda u Splitu kojom je Petrović osuđen na tri i pol godine zatvora zbog šverca 21 turskog migranta. Migrante je imotska policija uhitila 23. srpnja 2019. u 23 sata i 25 minuta na lokalitetu Nikolići – Dolića Draga, a da ih policija nije uhvatila, u Prgometu bi ih preuzela nepoznata osobi, te nastavila s njihovim prebacivanjem.

Odvjetnik je smatrao da je njegovom branjeniku povrijeđeno tzv. konfrontacijsko pravo jer glavnog svjedoka Bruna Gospodnetića (31) iz Solina, koji je kao vozač migranata u istrazi optužio Petrovića, ustvrdivši da ga je vidio u mjestu Nikolići, niti Vuković niti njegov klijent nisu mogli ispitati na glavnoj raspravi iz jednostavnog razloga – svjedok se nije pojavio. Problem je bio tim veći jer ni Vuković ni Petrović nisu bili pozvani niti su uopće znali kada je Gospodnetić davao svoj iskaz državnom odvjetniku u istrazi na osnovi kojeg je Petrović (ispostavit će se to kasnije, op.a) bio i osuđen jer ga nitko drugi nije ni teretio niti dovodio u vezu s inkriminiranim događajem.

Brza presuda, u tri mjeseca

Dakle, u samo tri mjeseca (od 9. rujna do 8. prosinca 2020.) donesena je nepravomoćna presuda Općinskog suda, a potom i pravomoćna presuda Županijskog suda u Splitu, a da obrana na glavnoj raspravi nije uspjela ispitati jedinu osobu na osnovi čijeg iskaza je Petrović dobio zatvorsku kaznu od tri i pol godine.

Vrhovni sud pod predsjedanjem suca Dražena Tripala uvažio je ovu Vukovićevu žalbu, poništio pravomoćnu presudu protiv Petrovića te naložio njegovo ponovno suđenje na Općinskom sudu u Splitu. Posljedica ove presude Vrhovnog suda je da je Petrović morao biti pušten iz šibenskog zatvora s izdržavanja dosuđene mu zatvorske kazne sredinom travnja, a na koju je otišao 28. siječnja ove godine, ali je faktički iza rešetaka bio šesnaest mjeseci, od dana uhićenja 24. prosinca 2019. godine.

Policija je tada na licu mjesta uhitila samo Gospodnetića, a Antu Runjića (30) iz Splita i Kristijana Petrovića su uhitili dan poslije. Petrovića se teretilo i osudilo da je angažirao Runjića u prevoženju migranata, koji je u tu svrhu iznajmio Citroë​n Jumper te nakon toga kao vozača uzeo Bruna Gospodnetića. Petrović je osuđen za kazneno djelo dovođenja u opasnost života i tijela osoba kojima je iz koristoljublja omogućio da se protupravno kreću na teritoriju RH.

Svu trojici se teretilo da su u vozilu bez prozora, ventilacije i klima-uređaja te sjedišnog prostora u nehumanim i za zdravlje i život opasnim uvjetima organizirali prijevoz ili prevozili 21 državljanina Turske, od tog čak šest maloljetnika. U kaznenoj prijavi, a poslije i u optužnici je stajalo da je Petrović sve to organizirao i imigrante uz pomoć još jedne nepoznate osobe ukrcao u Ričicama.

Runjić i Gospodnetić su se bez suđenja nagodili s tužiteljstvom na zatvorsku kaznu, a Petrović se nije htio nagoditi jer se smatrao nevinim.

Ante Runjić je odmah u svom iskazu tužiteljstvu rekao da Petrović nije bio u ovom kaznenom djelu s njim i Gospodnetićem nego izvjesni Toma, čije prezime on ne zna, dok je Gospodnetić tvrdio da je vidio Petrovića kod ukrcaja migranata u kombi koji je on vozio, a zbog čega ga je angažirao Runjić.

Solinska policija je čak tri puta na Gospodnetićevu adresu stanovanja donosila sudski poziv za svjedočenje, ali ga nikad nisu našli na adresi, dok četvrti poziv suda nisu stigli uručiti zbog preobimnog posla djelatnika solinske policijske postaje. U tijeku žalbenog postupka na Petrovićevu presudu, Gospodnetić je već bio dostupan sudu jer je završio na izdržavanju zatvorske kazne, ali ni tada nije bio ispitan. Petrovićev odvjetnik je također imao primjedbe i na postupak prepoznavanja njegovog klijenta smatrajući da je Gospodnetić od policije već prije dobio Petrovićeve fotografije, te je tek nakon tog obavio radnju prepoznavanja i na taj način prepoznao njegovog klijenta.

Ma, procedura je spora

Vrhovni sud je uvažio zahtjev odvjetnika Vukovića smatrajući da je presuda protiv Petrovića došla preuranjeno i da članak 431. stav 2. Zakona o kaznenom postupku ograničava dokaznu snagu tako pročitanog iskaza danog u istrazi, a samo pročitanog na glavnoj raspravi, i to još bez suglasnosti odvjetnika i optuženika.

---

image
Odvjetnik Marijo Vuković
Vladimir Dugandžić/Cropix
---

Zakon propisuje da se na takvom zapisniku ne može isključivo ili u odlučujućoj mjeri temeljiti osuđujuća presuda, pogotovo što je taj iskaz iz istrage dan u nekonfrontirajućim uvjetima, a na glavnoj raspravi niti Petrović niti njegov odvjetnik Vuković nisu dobili uopće priliku i mogućnost da taj iskaz ospore, dovedu u pitanje ili kompromitiraju svojim pitanjima, što je njihovo temeljno zakonsko pravo

Tužiteljstvu i sudu je naime od prije Kristijan Petrović poznat po sličnim i istovrsnim djelima pa su očigledno mislili da će i u ovom postupku sve ići glatko u smjeru njegove osuđujuće presude, jer bi im, očito, "procedura ubila brzinu i učinkovitost".

---

Petrović čeka suđenje

 

Na temelju sporazuma s Tužiteljstvom o priznanju krivnje Ante Runjić je osuđen na dvije godine i deset mjeseci zatvora. Dio te kazne od godinu i četiri mjeseca će se izvršiti i on će to vrijeme provesti u zatvoru, a preostali dio od godinu i šest mjeseci neće ako u roku od pet godina po pravomoćnosti presude Runjić ne počini novo kazneno djelo.

Bruno Gospodnetić je osuđen na dvije godine i jedanaest mjeseci zatvora ali se i kod njega primjenjuje djelomično uvjetna osuda kao i kod Runjića. Gospodnetić će godinu i pet mjeseci provesti u zatvoru, a preostali dio kazne od godinu i šest mjeseci se neće izvršiti ako u roku od pet godina od pravomoćnosti presude ne počini novo kazneno djelo.

Kristijan Petrović kojeg su policija i tužiteljstvo držali mozgom cijele ove priče je izišao na slobodu i čeka ponovno suđenje, a u ćeliji je proveo skoro godinu i pol dana.

---

---

Kako to nisu vidjeli?


Da bi zahtjev za izvanredno preispitivanje pravomoćne presude uopće došao na Vrhovni sud, odvjetnik se mora obratiti Državnom odvjetništvu RH koje razmatra opravdanost tog zahtjeva. U ovom slučaju Vukovićev zahtjev je došao na stol zamjeniku glavne državne odvjetnice i velikom pravnom znalcu, bivšem sucu Darku Klieru koji je zahtjev procijenio opravdanim.

Pravo je pitanje kako na Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu, a potom i na Županijskom državnom odvjetništvu nisu vidjelu ono što je Klieru odmah bilo jasno – da je Petroviću teško povrijeđeno pravo na pravično suđenje i pravo na obranu, te je pitanje mogu li drugi građani proći puno lošije od Petrovića, ako nemaju odvjetnika koji sve to zna i vidi, kao što je to u ovom slučaju vidio Vuković.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => prihvaćena žalba [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => prihvaćena žalba 1 1 1 1 1 1 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-04-24 09:38:19 [created_by] => 3174 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-04-26 20:24:41 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-04-26 20:24:41 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 95 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 243 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz crne kronike. [menu-meta_keywords] => vijesti, crna kronika, nesreće, tragedije [secure] => 0 [page_title] => Crna kronika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/04\/24\/17616718.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/24\/17361930.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Robert Fajt\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Ilustracija","Odvjetnik Marijo Vukovi\u0107"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1272","hd_17616718_1920.jpg":"1920x1080","k_17616718_1280.jpg":"1280x1280","k_17616718_1024.jpg":"1024x1024","k_17616718_640.jpg":"640x640","k_17616718_480.jpg":"480x480","k_17616718_340.jpg":"340x340","k_17616718_220.jpg":"220x220","o_17616718_1280.jpg":"1280x848","o_17616718_1024.jpg":"1024x678","o_17616718_640.jpg":"640x424","o_17616718_480.jpg":"480x318","o_17616718_340.jpg":"340x225","o_17616718_220.jpg":"220x145","h_17616718_1280.jpg":"1280x854","h_17616718_1024.jpg":"1024x683","h_17616718_640.jpg":"640x427","h_17616718_480.jpg":"480x320","h_17616718_340.jpg":"340x227","h_17616718_220.jpg":"220x147","pp_17616718_1280.jpg":"1006x1280","pp_17616718_1024.jpg":"805x1024","pp_17616718_640.jpg":"503x640","pp_17616718_480.jpg":"377x480","pp_17616718_340.jpg":"267x340","pp_17616718_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17361930_1920.jpg":"1920x1080","k_17361930_1280.jpg":"1280x1280","k_17361930_1024.jpg":"1024x1024","k_17361930_640.jpg":"640x640","k_17361930_480.jpg":"480x480","k_17361930_340.jpg":"340x340","k_17361930_220.jpg":"220x220","o_17361930_1280.jpg":"1280x853","o_17361930_1024.jpg":"1024x682","o_17361930_640.jpg":"640x426","o_17361930_480.jpg":"480x320","o_17361930_340.jpg":"340x226","o_17361930_220.jpg":"220x146","h_17361930_1280.jpg":"1280x854","h_17361930_1024.jpg":"1024x683","h_17361930_640.jpg":"640x427","h_17361930_480.jpg":"480x320","h_17361930_340.jpg":"340x227","h_17361930_220.jpg":"220x147","pp_17361930_1280.jpg":"1006x1280","pp_17361930_1024.jpg":"805x1024","pp_17361930_640.jpg":"503x640","pp_17361930_480.jpg":"377x480","pp_17361930_340.jpg":"267x340","pp_17361930_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"1","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7480896 Threads: 4 Questions: 1603532946 Slow queries: 4760426 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110603398 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) ) [link] => /vijesti/crna-kronika/muskarac-iz-vinjana-donjih-osuden-je-zbog-sverca-imigranata-a-zatim-je-uslijedio-preokret-evo-zasto-je-presuda-pala-na-vrhovnom-sudu-1094236 [printLink] => /vijesti/crna-kronika/muskarac-iz-vinjana-donjih-osuden-je-zbog-sverca-imigranata-a-zatim-je-uslijedio-preokret-evo-zasto-je-presuda-pala-na-vrhovnom-sudu-1094236?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 637089 [name] => šverc migranata [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-26 22:24:51 [main_article_id] => 0 [alias] => sverc-migranata [link] => /tag/sverc-migranata ) [1] => stdClass Object ( [id] => 246576 [name] => Vinjani Donji [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vinjani-donji [link] => /tag/vinjani-donji ) [2] => stdClass Object ( [id] => 637090 [name] => kristijan petrović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-26 22:24:51 [main_article_id] => 0 [alias] => kristijan-petrovic [link] => /tag/kristijan-petrovic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 356794 [name] => Vrhovni sud [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vrhovni-sud [link] => /tag/vrhovni-sud ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => prihvaćena žalba [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Muškarac iz Vinjana Donjih osuđen je zbog šverca imigranata, a zatim je uslijedio preokret: evo zašto je presuda pala na Vrhovnom sudu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3174 [name] => Marko Didić [username] => marko-didi [email] => marko-didi@sd.hr [password] => $2y$10$8b1IT9kR.wzDZyEwLISFyOS79vD5r/ft0yeG5rMi63qPrXbkPXEKW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marko-didic-3174 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1692 [gender] => m [description] => [image] => 1692.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1692.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/24/17616718.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Robert Fajt/Cropix [mainImageDesc] => Ilustracija [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/24/17616718.jpg [title] => Ilustracija Robert Fajt/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/24/17361930.jpg [title] => Odvjetnik Marijo Vuković Vladimir Dugandžić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U Hrvatskoj su vrlo rijetki slučajevi da Vrhovni sud uvaži žalbu na već donesene pravomoćne presude.

To je pošlo za rukom splitskom odvjetniku Mariju Vukoviću koji je za klijenta Kristijana Petrovića (40) iz Vinjana Donjih zatražio izvanredno preispitivanje pravomoćne presude Županijskog suda u Splitu kojom je Petrović osuđen na tri i pol godine zatvora zbog šverca 21 turskog migranta. Migrante je imotska policija uhitila 23. srpnja 2019. u 23 sata i 25 minuta na lokalitetu Nikolići – Dolića Draga, a da ih policija nije uhvatila, u Prgometu bi ih preuzela nepoznata osobi, te nastavila s njihovim prebacivanjem.

Odvjetnik je smatrao da je njegovom branjeniku povrijeđeno tzv. konfrontacijsko pravo jer glavnog svjedoka Bruna Gospodnetića (31) iz Solina, koji je kao vozač migranata u istrazi optužio Petrovića, ustvrdivši da ga je vidio u mjestu Nikolići, niti Vuković niti njegov klijent nisu mogli ispitati na glavnoj raspravi iz jednostavnog razloga – svjedok se nije pojavio. Problem je bio tim veći jer ni Vuković ni Petrović nisu bili pozvani niti su uopće znali kada je Gospodnetić davao svoj iskaz državnom odvjetniku u istrazi na osnovi kojeg je Petrović (ispostavit će se to kasnije, op.a) bio i osuđen jer ga nitko drugi nije ni teretio niti dovodio u vezu s inkriminiranim događajem.

Brza presuda, u tri mjeseca

Dakle, u samo tri mjeseca (od 9. rujna do 8. prosinca 2020.) donesena je nepravomoćna presuda Općinskog suda, a potom i pravomoćna presuda Županijskog suda u Splitu, a da obrana na glavnoj raspravi nije uspjela ispitati jedinu osobu na osnovi čijeg iskaza je Petrović dobio zatvorsku kaznu od tri i pol godine.

Vrhovni sud pod predsjedanjem suca Dražena Tripala uvažio je ovu Vukovićevu žalbu, poništio pravomoćnu presudu protiv Petrovića te naložio njegovo ponovno suđenje na Općinskom sudu u Splitu. Posljedica ove presude Vrhovnog suda je da je Petrović morao biti pušten iz šibenskog zatvora s izdržavanja dosuđene mu zatvorske kazne sredinom travnja, a na koju je otišao 28. siječnja ove godine, ali je faktički iza rešetaka bio šesnaest mjeseci, od dana uhićenja 24. prosinca 2019. godine.

Policija je tada na licu mjesta uhitila samo Gospodnetića, a Antu Runjića (30) iz Splita i Kristijana Petrovića su uhitili dan poslije. Petrovića se teretilo i osudilo da je angažirao Runjića u prevoženju migranata, koji je u tu svrhu iznajmio Citroë​n Jumper te nakon toga kao vozača uzeo Bruna Gospodnetića. Petrović je osuđen za kazneno djelo dovođenja u opasnost života i tijela osoba kojima je iz koristoljublja omogućio da se protupravno kreću na teritoriju RH.

Svu trojici se teretilo da su u vozilu bez prozora, ventilacije i klima-uređaja te sjedišnog prostora u nehumanim i za zdravlje i život opasnim uvjetima organizirali prijevoz ili prevozili 21 državljanina Turske, od tog čak šest maloljetnika. U kaznenoj prijavi, a poslije i u optužnici je stajalo da je Petrović sve to organizirao i imigrante uz pomoć još jedne nepoznate osobe ukrcao u Ričicama.

Runjić i Gospodnetić su se bez suđenja nagodili s tužiteljstvom na zatvorsku kaznu, a Petrović se nije htio nagoditi jer se smatrao nevinim.

Ante Runjić je odmah u svom iskazu tužiteljstvu rekao da Petrović nije bio u ovom kaznenom djelu s njim i Gospodnetićem nego izvjesni Toma, čije prezime on ne zna, dok je Gospodnetić tvrdio da je vidio Petrovića kod ukrcaja migranata u kombi koji je on vozio, a zbog čega ga je angažirao Runjić.

Solinska policija je čak tri puta na Gospodnetićevu adresu stanovanja donosila sudski poziv za svjedočenje, ali ga nikad nisu našli na adresi, dok četvrti poziv suda nisu stigli uručiti zbog preobimnog posla djelatnika solinske policijske postaje. U tijeku žalbenog postupka na Petrovićevu presudu, Gospodnetić je već bio dostupan sudu jer je završio na izdržavanju zatvorske kazne, ali ni tada nije bio ispitan. Petrovićev odvjetnik je također imao primjedbe i na postupak prepoznavanja njegovog klijenta smatrajući da je Gospodnetić od policije već prije dobio Petrovićeve fotografije, te je tek nakon tog obavio radnju prepoznavanja i na taj način prepoznao njegovog klijenta.

Ma, procedura je spora

Vrhovni sud je uvažio zahtjev odvjetnika Vukovića smatrajući da je presuda protiv Petrovića došla preuranjeno i da članak 431. stav 2. Zakona o kaznenom postupku ograničava dokaznu snagu tako pročitanog iskaza danog u istrazi, a samo pročitanog na glavnoj raspravi, i to još bez suglasnosti odvjetnika i optuženika.

---

image
Odvjetnik Marijo Vuković
Vladimir Dugandžić/Cropix
---

Zakon propisuje da se na takvom zapisniku ne može isključivo ili u odlučujućoj mjeri temeljiti osuđujuća presuda, pogotovo što je taj iskaz iz istrage dan u nekonfrontirajućim uvjetima, a na glavnoj raspravi niti Petrović niti njegov odvjetnik Vuković nisu dobili uopće priliku i mogućnost da taj iskaz ospore, dovedu u pitanje ili kompromitiraju svojim pitanjima, što je njihovo temeljno zakonsko pravo

Tužiteljstvu i sudu je naime od prije Kristijan Petrović poznat po sličnim i istovrsnim djelima pa su očigledno mislili da će i u ovom postupku sve ići glatko u smjeru njegove osuđujuće presude, jer bi im, očito, "procedura ubila brzinu i učinkovitost".

---

Petrović čeka suđenje

 

Na temelju sporazuma s Tužiteljstvom o priznanju krivnje Ante Runjić je osuđen na dvije godine i deset mjeseci zatvora. Dio te kazne od godinu i četiri mjeseca će se izvršiti i on će to vrijeme provesti u zatvoru, a preostali dio od godinu i šest mjeseci neće ako u roku od pet godina po pravomoćnosti presude Runjić ne počini novo kazneno djelo.

Bruno Gospodnetić je osuđen na dvije godine i jedanaest mjeseci zatvora ali se i kod njega primjenjuje djelomično uvjetna osuda kao i kod Runjića. Gospodnetić će godinu i pet mjeseci provesti u zatvoru, a preostali dio kazne od godinu i šest mjeseci se neće izvršiti ako u roku od pet godina od pravomoćnosti presude ne počini novo kazneno djelo.

Kristijan Petrović kojeg su policija i tužiteljstvo držali mozgom cijele ove priče je izišao na slobodu i čeka ponovno suđenje, a u ćeliji je proveo skoro godinu i pol dana.

---

---

Kako to nisu vidjeli?


Da bi zahtjev za izvanredno preispitivanje pravomoćne presude uopće došao na Vrhovni sud, odvjetnik se mora obratiti Državnom odvjetništvu RH koje razmatra opravdanost tog zahtjeva. U ovom slučaju Vukovićev zahtjev je došao na stol zamjeniku glavne državne odvjetnice i velikom pravnom znalcu, bivšem sucu Darku Klieru koji je zahtjev procijenio opravdanim.

Pravo je pitanje kako na Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu, a potom i na Županijskom državnom odvjetništvu nisu vidjelu ono što je Klieru odmah bilo jasno – da je Petroviću teško povrijeđeno pravo na pravično suđenje i pravo na obranu, te je pitanje mogu li drugi građani proći puno lošije od Petrovića, ako nemaju odvjetnika koji sve to zna i vidi, kao što je to u ovom slučaju vidio Vuković.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Robert Fajt/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix
Robert Fajt/Cropix
Ilustracija
Vladimir Dugandžić/Cropix
Odvjetnik Marijo Vuković
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/crna-kronika/muskarac-iz-vinjana-donjih-osuden-je-zbog-sverca-imigranata-a-zatim-je-uslijedio-preokret-evo-zasto-je-presuda-pala-na-vrhovnom-sudu-1094236 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4cd1af0f4cc1b410d7c96f41a8acaa3db9ba3468 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Mu%C5%A1karac+iz+Vinjana+Donjih+osu%C4%91en+je+zbog+%C5%A1verca+imigranata%2C+a+zatim+je+uslijedio+preokret%3A+evo+za%C5%A1to+je+presuda+pala+na+Vrhovnom+sudu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fmuskarac-iz-vinjana-donjih-osuden-je-zbog-sverca-imigranata-a-zatim-je-uslijedio-preokret-evo-zasto-je-presuda-pala-na-vrhovnom-sudu-1094236 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fmuskarac-iz-vinjana-donjih-osuden-je-zbog-sverca-imigranata-a-zatim-je-uslijedio-preokret-evo-zasto-je-presuda-pala-na-vrhovnom-sudu-1094236 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => prihvaćena žalba [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Crna kronikaprihvaćena žalba

Muškarac iz Vinjana Donjih osuđen je zbog šverca imigranata, a zatim je uslijedio preokret: evo zašto je presuda pala na Vrhovnom sudu

26. travnja 2021. - 22:24

U Hrvatskoj su vrlo rijetki slučajevi da Vrhovni sud uvaži žalbu na već donesene pravomoćne presude.

To je pošlo za rukom splitskom odvjetniku Mariju Vukoviću koji je za klijenta Kristijana Petrovića (40) iz Vinjana Donjih zatražio izvanredno preispitivanje pravomoćne presude Županijskog suda u Splitu kojom je Petrović osuđen na tri i pol godine zatvora zbog šverca 21 turskog migranta. Migrante je imotska policija uhitila 23. srpnja 2019. u 23 sata i 25 minuta na lokalitetu Nikolići – Dolića Draga, a da ih policija nije uhvatila, u Prgometu bi ih preuzela nepoznata osobi, te nastavila s njihovim prebacivanjem.

Odvjetnik je smatrao da je njegovom branjeniku povrijeđeno tzv. konfrontacijsko pravo jer glavnog svjedoka Bruna Gospodnetića (31) iz Solina, koji je kao vozač m...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 23:52