stdClass Object ( [id] => 239611 [title] => Napeta situacija u Kaštelima polako se smiruje: "Pustite to više, nismo grad slučaj" [alias] => napeta-situacija-u-kastelima-polako-se-smiruje-pustite-to-vise-nismo-grad-slucaj [catid] => 243 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Četvrtak je u Kaštel Lukšiću bio običan dan. Na ulicama građani, turisti se šetaju, obilaze dvorac Vitturi koji se nalazi u neposrednoj blizini policije koja je i tijekom jučerašnjeg dana dežurala pred kućom Joze Čabraje, pritvorenog i osumnjičenog za ubojstvo Marina Matijaša.

Medijski eksponirana zadnjih dana, ova nesretna priča koja je potresla javnost zbog smrti mladog momka, građanima više ni nije toliko zanimljiva.

- Pa, dajte, pustite to više na miru. Ima valjda i drugih životnih priča i problema koji nas svaki dan muče. Ova tragedija se dogodila, mogla se dogoditi i bilo gdje na drugome mjestu, ne treba od ovoga stvarati drame, niti od Kaštela praviti grad slučaj - kaže nam stariji gospodin.

I korak dalje od gospodina s kojim smo razgovarali skupina turista s vodičem obilazi povijesni dvorac Vitturi. Gledaju povijesnu baštinu, nije ih briga što se okolo događa.

Napeta situacija u Kaštelima, čini se, polako se stišava, građani se okreću svakodnevnim problemima.

- Svakog čuda za tri dana dosta - dodaje jedan prolaznik - pa tako i ovog.

- Život ide dalje, svima je žao nesretnog momka koji je stradao. Ugasio se jedan mladi život i to se nije smjelo dogoditi - dodaje prolaznica.

A jučer se opet priopćenjem oglasio i kaštelanski gradonačelnik Ivan Udovičić koji izražava žaljenje što se Kaštela zbog ove situacije prezentira kao grad slučaj:

“Prihvaćamo brigu javnosti za sigurnost građana koja se zadnje dane pojavljuje u medijima nakon nesretnog gubitka mladog života našeg sugrađanina. Mislim kako se nepotrebno razvlači ime grada Kaštela u negativnom kontekstu, a vezano uz ovaj događaj. Nisu Kaštela manje sigurno mjesto za življenje od drugih gradova u okruženju i nema potrebe naglašavati pojačan rad policije koji je normalan i uobičajen kod ovakvih slučajeva, kako bi se stvarala iskrivljena slika o Kaštelima kao opasnome mjestu za življenje”, kazao je Ivan Udovičić. 

Jamčevina 350.000 kuna

Sudac istrage odredio je istražni zatvor i jamčevinu od 350.000 kuna za Jozu Čabraju (23) iz Kaštel Lukšića  osumnjičenog za ubojstvo Marina Matijaša (21). Na odluku o jamčevini postoji pravo žalbe tri dana, a ako postane pravomoćna, u nastavku istrage Čabraja će se braniti sa slobode.

No, odluka o jamčevini od 350.000 kuna za Čabraju još uvijek je nepravomoćna, a krajnji rok za podnošenje žalbi je ponedjeljak.

Na rješenje se žalilo Županijsko državno odvjetništvo u Splitu koje smatra kao Čabraja treba ostati u istražnom zatvoru dok se ne završi istraga za ubojstvo Marina Matijaša (21) u Kaštel Novom hicem u glavu.

Odluku o jamčevini evaluirat će Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Splitu nakon čega ona postaje pravovaljana i izvršna, ukoliko je potvrde

Odluka se može potpuno ukinuti, može se potvrditi u cijelosti, a može se potvrditi uz izmjenu iznosa koji se može povisiti ili umanjiti.

Prilikom ovog odlučivanja o istražnom zatvoru Čabraja nije iznosio obranu već se samo izjašnjavao na okolnosti vezano uz eventualno pritvaranje. Upravo on sam je sucu istrage predložio određivanje iznosa za obranu sa slobode.

Za prihvaćanje jamčevine nužno je bilo da Čabraja izjavi kako se neće kriti i kako neće počiniti novo kazneno djelo, što je on spremno i uradio. Osim njegova obećanja, kao mehanizam osiguranja prilikom naknadnog odlučivanja o jamčevini može se staviti i mjera opreza da se ne približava svjedocima jer je istražni zatvor određen upravo kako bi se izbjegao utjecaj na njih.

Također se mogu od njega zatražiti osobne isprave kako ne bi mogao otići preko granice ili odrediti povremeno javljanje u policijsku postaju ili Državno odvjetništvo.

Osim zbog izbjegavanja utjecaja na svjedoke, istražni zatvor je određen i zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela jer se nad Čabrajom provodi još kaznenih postupaka. Svjedoci koji će biti saslušani tijekom istrage prijatelji su Čabrajini i sada pokojnog Matijaša, te ostali očevici događaja u Kaštel Novom. Među njima je i Čabrajin brat koji je upravljao vozilom kojim su se dovezli, ali kako je on najbliži član obitelji, on spada u privilegirane svjedoke koji ne moraju dati iskaz.

Također, ako se prihvati odluka o jamčevini, teško da će se među braćom moći izbjeći ikakav kontakt i razgovor o nemilom događaju.

Prilikom ispitivanja na Državnom odvjetništvu izjavio je kako nije imao namjeru usmrtiti Marina Matijaša, već je pucao iz straha. Pronađene metalne poluge i bejzbolska palica te propucano suvozačevo staklo na vozilu Čabrajina prijatelja govore u prilog teoriji kako se radilo o dogovorenom obračunu dviju suprotstavljenih skupina. Ostaje vidjeti što će pokazati vještačenje svih tragova, a među njima je najbitnije balističko koje će se provesti nad metkom kojim je usmrćen Matijaš i nad pištoljem koji je predao Čabraja.

Ponuda jamčevina sve je češće sredstvo kojim okrivljenici sebi osiguraju obranu sa slobode umjesto čekanje na glavnu raspravu u istražnom zatvoru. Zakon o kaznenom postupku predviđa da se istražni zatvor može ukinuti ako okrivljenik ponudi prihvatljivo jamstvo.

Na taj način se smanjuje broj osoba u prebukiranim zatvorima i štedi na proračunskim sredstvima te je i preporuka Vrhovnog suda da se navedeni benefit što češće koristi. U praksi, međutim, visina jamstva nije i jamstvo izlaska na slobodu, ali u pojedinim slučajevima prihvaćaju se jamstva od 50.000 kuna koja budu dostatna za obranu sa slobode.

JAKOV ŽARKO
katarina marić banje

Kada se prihvaća jamstvo?

Jamstvo se kao zamjenska mjera može prihvatiti kada je istražni zatvor određen po jednoj od tri osnove: mogućnost bijega, utjecaj na svjedoke i mogućnost ponavljanja djela. Jamstvo se ne može prihvatiti ako je istražni zatvor određen po osnovi: posebno teške okolnosti kaznenog djela, što se odnosi, primjerice, na okrutne krvne delikte, ogromnu visinu štete ili kaznena djela na štetu bliske osobe ili maloljetnika.


Šef mafije ponudio 6 milijuna kuna

6 milijuna kuna - jamčevina koju je ponudio talijanski državljanin Antonio Melato (56), uhićen u Durbovniku zbog sumnje da je jedan od šefova zločinačke organizacije ‘Ndrangheta’, a koju je splitski sud odbio

4 milijuna kuna – bankarici Jasmini Bilonić, optuženoj na splitskom sudu s fra Šimom Nimcem, određena je bila milijunska jamčevina koja je ukinuta nakon njene žalbe, te se od tada brani sa slobode

1,5 milijuna kn – jamčevina određena za Alana Bosnara, osumnjičenog za primanje mita i zloporabu položaja i ovlasti na riječkom sudu

1,2 milijuna kn – vrijednost je stana koji je ponudio Ivan Giljanović tijekom istrage za iznude i lihvarske ugovore za izlazak na slobodu, što je splitski sud odbio

1 milijun kuna – suspendirani sudac Rober Pešutić položio je navedeni iznos kako bi se tijekom uskočkog predmeta za primanje mita na riječkom sudu branio sa slobode

759.000 kuna – visina iznosa određenog za Davida Novakovića osumnjičenog za prijevare, istraga se provodi na riječkom sudu

‘Nije bilo sukoba pokraj Palacea’

U jučerašnjem izvještaju o nemilom događaju objavili smo informaciju kako je Jozo Čabraja, prema izjavama naših sugovornika, radio u ugostiteljskom objektu pokraj hotela ‘Palace’, gdje se navodno dogodio sukob zaraćenih skupina.

Vlasnik lokala jučer nam je demantirao tu informaciju tvrdeći kako Čabraja nikada tu nije radio i kako u tom objektu uopće nema zaštitara.

- Sukob se nije dogodio u mom objektu, niti u neposrednoj blizini - kazao je vlasnik lokala.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Policija ispred kuće Joze Čabraje u Lukšiću / Foto: Nikola Vilić / CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => hoće li čabraja na slobodu? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2014-07-04 10:16:17 [created_by] => 22323 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2014-07-04 21:53:04 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2014-07-04 21:48:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 14341 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 243 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz crne kronike. [menu-meta_keywords] => vijesti, crna kronika, nesreće, tragedije [secure] => 0 [page_title] => Crna kronika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2014/07/04/AAA/kastela_cabraja2-020714.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "800x534" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"1","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38443202 Threads: 3 Questions: 7100730890 Slow queries: 3301313 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608417755 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/crna-kronika/napeta-situacija-u-kastelima-polako-se-smiruje-pustite-to-vise-nismo-grad-slucaj-239611 [printLink] => /vijesti/crna-kronika/napeta-situacija-u-kastelima-polako-se-smiruje-pustite-to-vise-nismo-grad-slucaj-239611?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 226595 [name] => jozočabraja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jozocabraja [link] => /tag/jozocabraja ) [1] => stdClass Object ( [id] => 215095 [name] => marinmatijaš [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => marinmatijas [link] => /tag/marinmatijas ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Policija ispred kuće Joze Čabraje u Lukšiću / Foto: Nikola Vilić / CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => hoće li čabraja na slobodu? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Napeta situacija u Kaštelima polako se smiruje: "Pustite to više, nismo grad slučaj" [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-10-12-01-22323 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/07/04/AAA/kastela_cabraja2-020714.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/07/04/AAA/kastela_cabraja2-020714.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Četvrtak je u Kaštel Lukšiću bio običan dan. Na ulicama građani, turisti se šetaju, obilaze dvorac Vitturi koji se nalazi u neposrednoj blizini policije koja je i tijekom jučerašnjeg dana dežurala pred kućom Joze Čabraje, pritvorenog i osumnjičenog za ubojstvo Marina Matijaša.

Medijski eksponirana zadnjih dana, ova nesretna priča koja je potresla javnost zbog smrti mladog momka, građanima više ni nije toliko zanimljiva.

- Pa, dajte, pustite to više na miru. Ima valjda i drugih životnih priča i problema koji nas svaki dan muče. Ova tragedija se dogodila, mogla se dogoditi i bilo gdje na drugome mjestu, ne treba od ovoga stvarati drame, niti od Kaštela praviti grad slučaj - kaže nam stariji gospodin.

I korak dalje od gospodina s kojim smo razgovarali skupina turista s vodičem obilazi povijesni dvorac Vitturi. Gledaju povijesnu baštinu, nije ih briga što se okolo događa.

Napeta situacija u Kaštelima, čini se, polako se stišava, građani se okreću svakodnevnim problemima.

- Svakog čuda za tri dana dosta - dodaje jedan prolaznik - pa tako i ovog.

- Život ide dalje, svima je žao nesretnog momka koji je stradao. Ugasio se jedan mladi život i to se nije smjelo dogoditi - dodaje prolaznica.

A jučer se opet priopćenjem oglasio i kaštelanski gradonačelnik Ivan Udovičić koji izražava žaljenje što se Kaštela zbog ove situacije prezentira kao grad slučaj:

“Prihvaćamo brigu javnosti za sigurnost građana koja se zadnje dane pojavljuje u medijima nakon nesretnog gubitka mladog života našeg sugrađanina. Mislim kako se nepotrebno razvlači ime grada Kaštela u negativnom kontekstu, a vezano uz ovaj događaj. Nisu Kaštela manje sigurno mjesto za življenje od drugih gradova u okruženju i nema potrebe naglašavati pojačan rad policije koji je normalan i uobičajen kod ovakvih slučajeva, kako bi se stvarala iskrivljena slika o Kaštelima kao opasnome mjestu za življenje”, kazao je Ivan Udovičić. 

Jamčevina 350.000 kuna

Sudac istrage odredio je istražni zatvor i jamčevinu od 350.000 kuna za Jozu Čabraju (23) iz Kaštel Lukšića  osumnjičenog za ubojstvo Marina Matijaša (21). Na odluku o jamčevini postoji pravo žalbe tri dana, a ako postane pravomoćna, u nastavku istrage Čabraja će se braniti sa slobode.

No, odluka o jamčevini od 350.000 kuna za Čabraju još uvijek je nepravomoćna, a krajnji rok za podnošenje žalbi je ponedjeljak.

Na rješenje se žalilo Županijsko državno odvjetništvo u Splitu koje smatra kao Čabraja treba ostati u istražnom zatvoru dok se ne završi istraga za ubojstvo Marina Matijaša (21) u Kaštel Novom hicem u glavu.

Odluku o jamčevini evaluirat će Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Splitu nakon čega ona postaje pravovaljana i izvršna, ukoliko je potvrde

Odluka se može potpuno ukinuti, može se potvrditi u cijelosti, a može se potvrditi uz izmjenu iznosa koji se može povisiti ili umanjiti.

Prilikom ovog odlučivanja o istražnom zatvoru Čabraja nije iznosio obranu već se samo izjašnjavao na okolnosti vezano uz eventualno pritvaranje. Upravo on sam je sucu istrage predložio određivanje iznosa za obranu sa slobode.

Za prihvaćanje jamčevine nužno je bilo da Čabraja izjavi kako se neće kriti i kako neće počiniti novo kazneno djelo, što je on spremno i uradio. Osim njegova obećanja, kao mehanizam osiguranja prilikom naknadnog odlučivanja o jamčevini može se staviti i mjera opreza da se ne približava svjedocima jer je istražni zatvor određen upravo kako bi se izbjegao utjecaj na njih.

Također se mogu od njega zatražiti osobne isprave kako ne bi mogao otići preko granice ili odrediti povremeno javljanje u policijsku postaju ili Državno odvjetništvo.

Osim zbog izbjegavanja utjecaja na svjedoke, istražni zatvor je određen i zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela jer se nad Čabrajom provodi još kaznenih postupaka. Svjedoci koji će biti saslušani tijekom istrage prijatelji su Čabrajini i sada pokojnog Matijaša, te ostali očevici događaja u Kaštel Novom. Među njima je i Čabrajin brat koji je upravljao vozilom kojim su se dovezli, ali kako je on najbliži član obitelji, on spada u privilegirane svjedoke koji ne moraju dati iskaz.

Također, ako se prihvati odluka o jamčevini, teško da će se među braćom moći izbjeći ikakav kontakt i razgovor o nemilom događaju.

Prilikom ispitivanja na Državnom odvjetništvu izjavio je kako nije imao namjeru usmrtiti Marina Matijaša, već je pucao iz straha. Pronađene metalne poluge i bejzbolska palica te propucano suvozačevo staklo na vozilu Čabrajina prijatelja govore u prilog teoriji kako se radilo o dogovorenom obračunu dviju suprotstavljenih skupina. Ostaje vidjeti što će pokazati vještačenje svih tragova, a među njima je najbitnije balističko koje će se provesti nad metkom kojim je usmrćen Matijaš i nad pištoljem koji je predao Čabraja.

Ponuda jamčevina sve je češće sredstvo kojim okrivljenici sebi osiguraju obranu sa slobode umjesto čekanje na glavnu raspravu u istražnom zatvoru. Zakon o kaznenom postupku predviđa da se istražni zatvor može ukinuti ako okrivljenik ponudi prihvatljivo jamstvo.

Na taj način se smanjuje broj osoba u prebukiranim zatvorima i štedi na proračunskim sredstvima te je i preporuka Vrhovnog suda da se navedeni benefit što češće koristi. U praksi, međutim, visina jamstva nije i jamstvo izlaska na slobodu, ali u pojedinim slučajevima prihvaćaju se jamstva od 50.000 kuna koja budu dostatna za obranu sa slobode.

JAKOV ŽARKO
katarina marić banje

Kada se prihvaća jamstvo?

Jamstvo se kao zamjenska mjera može prihvatiti kada je istražni zatvor određen po jednoj od tri osnove: mogućnost bijega, utjecaj na svjedoke i mogućnost ponavljanja djela. Jamstvo se ne može prihvatiti ako je istražni zatvor određen po osnovi: posebno teške okolnosti kaznenog djela, što se odnosi, primjerice, na okrutne krvne delikte, ogromnu visinu štete ili kaznena djela na štetu bliske osobe ili maloljetnika.


Šef mafije ponudio 6 milijuna kuna

6 milijuna kuna - jamčevina koju je ponudio talijanski državljanin Antonio Melato (56), uhićen u Durbovniku zbog sumnje da je jedan od šefova zločinačke organizacije ‘Ndrangheta’, a koju je splitski sud odbio

4 milijuna kuna – bankarici Jasmini Bilonić, optuženoj na splitskom sudu s fra Šimom Nimcem, određena je bila milijunska jamčevina koja je ukinuta nakon njene žalbe, te se od tada brani sa slobode

1,5 milijuna kn – jamčevina određena za Alana Bosnara, osumnjičenog za primanje mita i zloporabu položaja i ovlasti na riječkom sudu

1,2 milijuna kn – vrijednost je stana koji je ponudio Ivan Giljanović tijekom istrage za iznude i lihvarske ugovore za izlazak na slobodu, što je splitski sud odbio

1 milijun kuna – suspendirani sudac Rober Pešutić položio je navedeni iznos kako bi se tijekom uskočkog predmeta za primanje mita na riječkom sudu branio sa slobode

759.000 kuna – visina iznosa određenog za Davida Novakovića osumnjičenog za prijevare, istraga se provodi na riječkom sudu

‘Nije bilo sukoba pokraj Palacea’

U jučerašnjem izvještaju o nemilom događaju objavili smo informaciju kako je Jozo Čabraja, prema izjavama naših sugovornika, radio u ugostiteljskom objektu pokraj hotela ‘Palace’, gdje se navodno dogodio sukob zaraćenih skupina.

Vlasnik lokala jučer nam je demantirao tu informaciju tvrdeći kako Čabraja nikada tu nije radio i kako u tom objektu uopće nema zaštitara.

- Sukob se nije dogodio u mom objektu, niti u neposrednoj blizini - kazao je vlasnik lokala.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/crna-kronika/napeta-situacija-u-kastelima-polako-se-smiruje-pustite-to-vise-nismo-grad-slucaj-239611 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=49104d0b23cef58e6f849a42edd4b2c58243d1ca [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Napeta+situacija+u+Ka%C5%A1telima+polako+se+smiruje%3A+%26quot%3BPustite+to+vi%C5%A1e%2C+nismo+grad+slu%C4%8Daj%26quot%3B&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fnapeta-situacija-u-kastelima-polako-se-smiruje-pustite-to-vise-nismo-grad-slucaj-239611 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fnapeta-situacija-u-kastelima-polako-se-smiruje-pustite-to-vise-nismo-grad-slucaj-239611 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Policija ispred kuće Joze Čabraje u Lukšiću / Foto: Nikola Vilić / CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => hoće li čabraja na slobodu? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Crna kronikahoće li čabraja na slobodu?

Napeta situacija u Kaštelima polako se smiruje: "Pustite to više, nismo grad slučaj"

Piše PSD.
4. srpnja 2014. - 23:48
Četvrtak je u Kaštel Lukšiću bio običan dan. Na ulicama građani, turisti se šetaju, obilaze dvorac Vitturi koji se nalazi u neposrednoj blizini policije koja je i tijekom jučerašnjeg dana dežurala pred kućom Joze Čabraje, pritvorenog i osumnjičenog za ubojstvo Marina Matijaša.

Medijski eksponirana zadnjih dana, ova nesretna priča koja je potresla javnost zbog smrti mladog momka, građanima više ni nije toliko zanimljiva.

- Pa, dajte, pustite to više na miru. Ima valjda i drugih životnih priča i problema koji nas svaki dan muče. Ova tragedija se dogodila, mogla se dogoditi i bilo gdje na drugome mjestu, ne treba od ovoga stvarati drame, niti od Kaštela praviti grad slučaj - kaže nam stariji gospodin.

I korak dalje od gospodina s kojim smo razgovarali skupina turista ...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 12:12