stdClass Object ( [id] => 1068022 [title] => Crna godina nije, dakako, podbacila ni u crnoj kronici: svjedočili smo nizu šokantnih zločina, ali krvavi pohod Filipa Zavadlava nadmašio je sve užase [alias] => ova-crna-godina-nije-dakako-podbacila-ni-u-crnoj-kronici-svjedocili-smo-nizu-sokantnih-zlocina-ali-krvavi-pohod-filipa-zavadlava-zasjenio-je-sve [catid] => 243 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ova poprilično tragična i užasna 2020. godina s pravom može nositi epitet "crne godine" ako se samo i površno sjetimo događaja iz domene crne kronike koji su se odigrali u Splitu i okolici. Godina je počela trostrukim ubojstvom u centru Splita koje je zaprepastilo cijelu Hrvatsku.

Tog 11. siječnja 25-godišnji splitski pomorac Filip Zavadlav odlučio je rafalima iz automatske puške riješiti nagomilane probleme svoje obitelji te je u centru Splita izrešetao Marina Ožića Paića (25), Marina Bobana (25) i Juricu Torlaka (38). U kolovozu ove godine počelo mu je na splitskom Županijskom sudu suđenje u kojem ga optužnica tereti za teška ubojstva iz osvete i za što mu prijeti i do 50 godina zatvora.

Zavadlav još nije iznio svoju obranu i pitanje je hoće li je i dati ovisno o taktici njegove obrane, a samo suđenje primiče se svojem kraju. Njegov je slučaj izazvao neviđene reakcije javnosti i poprilično odobravanja njegovih postupaka u kojima ga se nerijetko uzdizalo i do statusa heroja i onoga koji radi posao umjesto policije i pravosuđa. Mediji su se zabavljali i činjenicom da je, od kad je u zatvoru, počeo dobivati desetke pisama svojih obožavateljica.

Nekoliko mjeseci bilo je mirno, a onda je sredinom lipnja došlo do sukoba u Kaštel Kabmelovcu u kojem je ubijen Mario Boljat (36) zvani Pajkić, a ranjen 29-godišnji Jozo Čabraja. Prije dva tjedna ŽDO Split podiglo je optužnicu zbog teškog ubojstva i pokušaja ubojstva protiv Jakova Šimića kojeg se tereti da je iz osvete zbog toga jer je ranije bio pretučen, okupio Matu i Josipa Šukera, Tonija Vitaljića, Ivana Radovića i Tomislava Šoljića te su obilazili kafiće po Kaštel Lukšiću kako bi pronašli Boljata želeći ga usmrtiti.

Boljat je pristao na sastanak ispred veslačkog kluba nakon što ga je Šimić više puta zvao preko mobitela nagovarao da se nađu i obračunaju jedan na jedan. Boljat je došao s Jozom Čabrajom i Josipom K., a tamo su ih dočekali Šimić i njegova ekipa. Došlo je do sukoba i pucnjave u kojoj je Boljat pretučen i brutalno ubijen dok je bez svijesti ležao na podu, a Čabraja je ustrijeljen s nekoliko metaka.

Rujan 2020. godine počeo je spektakularnim bijegom Branimira Čalete, tada još uvijek samo okrivljenog za teško ubojstvo svoje trudne djevojke u Ukrajini 2013. godine koju je, zbog ljubomore jer je zatrudnila s drugim muškarcem, doslovno zatukao šakama i čekićem te je skinuo i tijelo sakrio ispod kreveta u sobi hostela u Dnjepropetrovsku.

---

image
Branimir Čaleta 
Jakov Prki./Cropix
---

On je umakao iznenadivši dvojicu pravosudnih policajaca koji su ga sprovodili do kombija nakon rasprave na splitskom sudu. Cijeli dan Čaleta je s lisičinama na rukama izmicao policiji koja je podigla značajne snage da locira i uhvati bjegunca što im je i uspjelo tog 2. rujna u večernjim satima u blizini stadiona Poljud. Čaleta je, pak, dva mjeseca poslije, početkom studenog, osuđen nepravomoćno na 35 godina zatvora što je jedna od najrigoroznijih kazni koje su izrečene na splitskom sudu.

Krajem rujna zbilo se još jedno brutalno ubojstvo koje je šokiralo svekoliko hrvatsku javnost pogotovo onu koja egzistira na društvenim mrežama. Naime, krajem mjeseca je drogirani 15-godišnjak uletio u stanu na trećem katu peterokatnice u Sukoišanskoj ulici u Splitu te je, bez ikakvog razloga, 89-godišnjoj vlasnici nogom smrskao lice. Nakon toga je došao u obližnju zgradu policijske uprave te je rekao da je napadnut.

Ipak, nakon par minuta prisebni policajci shvatili su da u njegovoj priči nešto "ne štima" te im je momak rekao što se uistinu dogodilo odnosno barem ono čega se sjećao. Obzirom da je u trenutku ubojstva još nije imao navršenih 16 godina, njega zakon tretira kao mlađeg maloljetnika te se na njega primjenjuje Zakon o sudovima koji propisuje da on ne može završiti niti u maloljetničkom zatvoru iako je, ako se to i sudski utvrdi, počinio ovako brutalan zločina.

Kako stoji, maloljetniku koji je u vrijeme počinjenja kaznenog djela navršio četrnaest, a nije navršio šesnaest godina života mogu se izreći odgojne mjere i sigurnosne mjere. Prije desetak dana ŽDO Split je objavilo da je podnijelo zahtjev da se, sada već 16-godišnjaku odredi istražni zatvor i to zato jer se sumnja da je u neubrojivom stanju na okrutan način ubio osobu posebno ranjivu zbog njezine dobi.

U studenom ove godine počelo je i suđenje za još jedno ubojstvo koje je "uzburkalo" domaću javnosti. Naime, na optuženičkoj klupi našao se Stjepan Ringwald, 48-godišnjak iz Šibenika kojeg optužnica ŽDO-a tereti da je zajednički i dogovorno s Jerkom Pirićem (35) iz Splita i Vladom Zolotom (47) iz Omiša dogovorio i realizirao ubojstvo Karmelina Fistanića (39) iz Piska 9. studenog 2019. godine na Jadranskoj magistrali na ulazu u Omiš.

Ringwald je, po optužnici, motorom dojurio i ispalio šest hitaca u Fistanića dok je ovaj sjedio s djevojkom u automobilu i jeo hranu iz fast fooda. Javnost se "zabavljala" osebujnim izgledom bivšeg motociklističkog asa koji je u sudnicu uveden vezanih nogu i ruku sa krznenom kapom na glavi, bosonog i sa sunčanom naočalama na licu.

- Časni sude, ja ne razumin optužnicu iz razloga šta je ista inscenirana i nije u skladu s dokazima. Nas se optužuje za nešto šta nismo napravili. Ne razumin je jer nitko, pa ni ja, ne mogu biti u isto vrime na dva mista, a u vrime za koje me terete sam bija u Šibeniku i imam desetak svjedoka za to - kazao je Ringwald koji se, kao i ostala dvojica, ne osjeća krivim.

---

image
Stipe Ringwald 
Ante Čizmić/Cropix
---

Ovu godinu je, na splitskom području, obilježilo i policijsko razbijanje tri "zločinačke skupine" povezane s distribucijom narkotika. Tako je krajem svibnja uhićen Dean Majstorović (31) zvani Điđi te Bosiljko Sakić (38), Luka Buzdovačić (35) zvani Sken, Jerko Malvasija (34) zvani Jere (navodno glavna meta ubilačkog pohoda Filipa Zavadlava), Ivan Šunjić (30), Hrvoje Miljak (32) zvani Castro i Dino Stojanović (38).

Nakon pet mjeseci istrage podignuta je optužnica protiv njih zbog zločinačkog udruženja, dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom u sastavu zločinačkog udruženja. Optužnicom se Majstoroviću stavlja na teret da je od 1. srpnja 2019. do 21. svibnja 2020. godine regrutirao ostale članove organizacije te je osmislio način rada organizacije i članovima podijelio zadatke među kojima je bilo i usmrćivanje muške osobe zbog potraživanja od 270 tisuća koje je bio dužan Điđiju.

Druga veća organizacija koju su splitska policija i PNUSKOK razotkrili bila je ona kojoj je na čelu, po USKOK-u, bio Alen Markulić (45) zvani Luster. Osim njega krajem svibnja uhićeni su i Siniša Dodoja (57) zvanu Šeki, Tomislav Blažević (43) zvani Sova, Igor Sarić (51), Darko Milišić (44) i Ivan Jerković (36), a protiv svih je u listopadu podignuta optužnica u kojoj se terete za neovlaštenu proizvodnju i promet drogama u sastavu zločinačkog udruženja. Lusterova je skupina, tvrdi USKOK, prokrijumčarila u Hrvatsku heroina u vrijednosti najmanje dva milijuna kuna, te kokaina vrijednog više od 3,7 milijuna kuna.

Krajem srpnja pala je još jedna zločinačka skupina i to ona na čelu s 24-godišnjim Kristianom Antonom Barišićem. Uhićeni su još i Bepo Reić (26), njegova djevojka Anamarija Vušković (25), Marko Fapal (27), Antonio Radanović (22) i Henrik Jarc (30), a svi su prijavljeni za udruživanje u zločinačku organizaciju u sklopu koje su prokrijumčarili i preprodali ukupno tri kg marihuane, kilogram heroina i tri kilograma amfetamina.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pregled 2020. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => pregled 2020. 1 1 1 1 1 2 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-12-31 11:16:59 [created_by] => 3229 [created_by_alias] => Vladimir Urukalo [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-12-31 20:15:50 [modified_by] => 3229 [publish_up] => 2020-12-31 19:47:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1961 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 243 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz crne kronike. [menu-meta_keywords] => vijesti, crna kronika, nesreće, tragedije [secure] => 0 [page_title] => Crna kronika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/12\/31\/13152838.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/31\/15581760.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/31\/14553540.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/31\/15389688.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jakov Prki\u0107\/Cropix","Josko Supic\/Cropix","Jakov Prki.\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","Filip Zavadlav Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/CROPIX","Branimir \u010caleta\u00a0","Stipe Ringwald\u00a0"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["48:62","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1155","k_13152838_1280.jpg":"1280x1280","k_13152838_1024.jpg":"1024x1024","k_13152838_640.jpg":"640x640","k_13152838_480.jpg":"480x480","k_13152838_340.jpg":"340x340","k_13152838_220.jpg":"220x220","o_13152838_1280.jpg":"1280x770","o_13152838_1024.jpg":"1024x616","o_13152838_640.jpg":"640x385","o_13152838_480.jpg":"480x288","o_13152838_340.jpg":"340x204","o_13152838_220.jpg":"220x132","h_13152838_1280.jpg":"1280x854","h_13152838_1024.jpg":"1024x683","h_13152838_640.jpg":"640x427","h_13152838_480.jpg":"480x320","h_13152838_340.jpg":"340x227","h_13152838_220.jpg":"220x147","pp_13152838_1280.jpg":"1006x1280","pp_13152838_1024.jpg":"805x1024","pp_13152838_640.jpg":"503x640","pp_13152838_480.jpg":"377x480","pp_13152838_340.jpg":"267x340","pp_13152838_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2756","k_15581760_1280.jpg":"1280x1280","k_15581760_1024.jpg":"1024x1024","k_15581760_640.jpg":"640x640","k_15581760_480.jpg":"480x480","k_15581760_340.jpg":"340x340","k_15581760_220.jpg":"220x220","o_15581760_1280.jpg":"1280x1837","o_15581760_1024.jpg":"1024x1469","o_15581760_640.jpg":"640x918","o_15581760_480.jpg":"480x689","o_15581760_340.jpg":"340x488","o_15581760_220.jpg":"220x315","h_15581760_1280.jpg":"1280x854","h_15581760_1024.jpg":"1024x683","h_15581760_640.jpg":"640x427","h_15581760_480.jpg":"480x320","h_15581760_340.jpg":"340x227","h_15581760_220.jpg":"220x147","pp_15581760_1280.jpg":"1006x1280","pp_15581760_1024.jpg":"805x1024","pp_15581760_640.jpg":"503x640","pp_15581760_480.jpg":"377x480","pp_15581760_340.jpg":"267x340","pp_15581760_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1173","k_14553540_1280.jpg":"1280x1280","k_14553540_1024.jpg":"1024x1024","k_14553540_640.jpg":"640x640","k_14553540_480.jpg":"480x480","k_14553540_340.jpg":"340x340","k_14553540_220.jpg":"220x220","o_14553540_1280.jpg":"1280x782","o_14553540_1024.jpg":"1024x625","o_14553540_640.jpg":"640x391","o_14553540_480.jpg":"480x293","o_14553540_340.jpg":"340x207","o_14553540_220.jpg":"220x134","h_14553540_1280.jpg":"1280x854","h_14553540_1024.jpg":"1024x683","h_14553540_640.jpg":"640x427","h_14553540_480.jpg":"480x320","h_14553540_340.jpg":"340x227","h_14553540_220.jpg":"220x147","pp_14553540_1280.jpg":"1006x1280","pp_14553540_1024.jpg":"805x1024","pp_14553540_640.jpg":"503x640","pp_14553540_480.jpg":"377x480","pp_14553540_340.jpg":"267x340","pp_14553540_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1110","k_15389688_1280.jpg":"1280x1280","k_15389688_1024.jpg":"1024x1024","k_15389688_640.jpg":"640x640","k_15389688_480.jpg":"480x480","k_15389688_340.jpg":"340x340","k_15389688_220.jpg":"220x220","o_15389688_1280.jpg":"1280x740","o_15389688_1024.jpg":"1024x592","o_15389688_640.jpg":"640x370","o_15389688_480.jpg":"480x277","o_15389688_340.jpg":"340x196","o_15389688_220.jpg":"220x127","h_15389688_1280.jpg":"1280x854","h_15389688_1024.jpg":"1024x683","h_15389688_640.jpg":"640x427","h_15389688_480.jpg":"480x320","h_15389688_340.jpg":"340x227","h_15389688_220.jpg":"220x147","pp_15389688_1280.jpg":"1006x1280","pp_15389688_1024.jpg":"805x1024","pp_15389688_640.jpg":"503x640","pp_15389688_480.jpg":"377x480","pp_15389688_340.jpg":"267x340","pp_15389688_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"1","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15007896 Threads: 6 Questions: 3151038625 Slow queries: 7033733 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234980132 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) ) [link] => /vijesti/crna-kronika/ova-crna-godina-nije-dakako-podbacila-ni-u-crnoj-kronici-svjedocili-smo-nizu-sokantnih-zlocina-ali-krvavi-pohod-filipa-zavadlava-zasjenio-je-sve-1068022 [printLink] => /vijesti/crna-kronika/ova-crna-godina-nije-dakako-podbacila-ni-u-crnoj-kronici-svjedocili-smo-nizu-sokantnih-zlocina-ali-krvavi-pohod-filipa-zavadlava-zasjenio-je-sve-1068022?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 600269 [name] => Filip Zavadlav [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => filip-zavadlav [link] => /tag/filip-zavadlav ) [1] => stdClass Object ( [id] => 441410 [name] => Stipe Ringwald [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => stipe-ringwald [link] => /tag/stipe-ringwald ) [2] => stdClass Object ( [id] => 475793 [name] => Branimir Ćaleta [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => branimir-caleta [link] => /tag/branimir-caleta ) [3] => stdClass Object ( [id] => 245352 [name] => crna kronika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => crna-kronika [link] => /tag/crna-kronika ) [4] => stdClass Object ( [id] => 360835 [name] => ubojstva [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ubojstva [link] => /tag/ubojstva ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pregled 2020. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Crna godina nije, dakako, podbacila ni u crnoj kronici: svjedočili smo nizu šokantnih zločina, ali krvavi pohod Filipa Zavadlava nadmašio je sve užase [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3229 [name] => Vladimir Urukalo [username] => vladimir-urukalo [email] => vladimir-urukalo@sd.hr [password] => $2y$10$rgyq3xZ1UxSvAtwZX451CONOsVI0fxhUfQE/LUPcv7rt8nYMmDiny [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vladimir-urukalo-3229 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1747 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c92d4ffb88f6f09a6d26e581b1556f3e?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/31/13152838.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Jakov Prkić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/31/13152838.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/31/15581760.jpg [title] => Filip Zavadlav Joško Šupić/CROPIX Josko Supic/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/31/14553540.jpg [title] => Branimir Čaleta  Jakov Prki./Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/31/15389688.jpg [title] => Stipe Ringwald  Ante Čizmić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ova poprilično tragična i užasna 2020. godina s pravom može nositi epitet "crne godine" ako se samo i površno sjetimo događaja iz domene crne kronike koji su se odigrali u Splitu i okolici. Godina je počela trostrukim ubojstvom u centru Splita koje je zaprepastilo cijelu Hrvatsku.

Tog 11. siječnja 25-godišnji splitski pomorac Filip Zavadlav odlučio je rafalima iz automatske puške riješiti nagomilane probleme svoje obitelji te je u centru Splita izrešetao Marina Ožića Paića (25), Marina Bobana (25) i Juricu Torlaka (38). U kolovozu ove godine počelo mu je na splitskom Županijskom sudu suđenje u kojem ga optužnica tereti za teška ubojstva iz osvete i za što mu prijeti i do 50 godina zatvora.

Zavadlav još nije iznio svoju obranu i pitanje je hoće li je i dati ovisno o taktici njegove obrane, a samo suđenje primiče se svojem kraju. Njegov je slučaj izazvao neviđene reakcije javnosti i poprilično odobravanja njegovih postupaka u kojima ga se nerijetko uzdizalo i do statusa heroja i onoga koji radi posao umjesto policije i pravosuđa. Mediji su se zabavljali i činjenicom da je, od kad je u zatvoru, počeo dobivati desetke pisama svojih obožavateljica.

Nekoliko mjeseci bilo je mirno, a onda je sredinom lipnja došlo do sukoba u Kaštel Kabmelovcu u kojem je ubijen Mario Boljat (36) zvani Pajkić, a ranjen 29-godišnji Jozo Čabraja. Prije dva tjedna ŽDO Split podiglo je optužnicu zbog teškog ubojstva i pokušaja ubojstva protiv Jakova Šimića kojeg se tereti da je iz osvete zbog toga jer je ranije bio pretučen, okupio Matu i Josipa Šukera, Tonija Vitaljića, Ivana Radovića i Tomislava Šoljića te su obilazili kafiće po Kaštel Lukšiću kako bi pronašli Boljata želeći ga usmrtiti.

Boljat je pristao na sastanak ispred veslačkog kluba nakon što ga je Šimić više puta zvao preko mobitela nagovarao da se nađu i obračunaju jedan na jedan. Boljat je došao s Jozom Čabrajom i Josipom K., a tamo su ih dočekali Šimić i njegova ekipa. Došlo je do sukoba i pucnjave u kojoj je Boljat pretučen i brutalno ubijen dok je bez svijesti ležao na podu, a Čabraja je ustrijeljen s nekoliko metaka.

Rujan 2020. godine počeo je spektakularnim bijegom Branimira Čalete, tada još uvijek samo okrivljenog za teško ubojstvo svoje trudne djevojke u Ukrajini 2013. godine koju je, zbog ljubomore jer je zatrudnila s drugim muškarcem, doslovno zatukao šakama i čekićem te je skinuo i tijelo sakrio ispod kreveta u sobi hostela u Dnjepropetrovsku.

---

image
Branimir Čaleta 
Jakov Prki./Cropix
---

On je umakao iznenadivši dvojicu pravosudnih policajaca koji su ga sprovodili do kombija nakon rasprave na splitskom sudu. Cijeli dan Čaleta je s lisičinama na rukama izmicao policiji koja je podigla značajne snage da locira i uhvati bjegunca što im je i uspjelo tog 2. rujna u večernjim satima u blizini stadiona Poljud. Čaleta je, pak, dva mjeseca poslije, početkom studenog, osuđen nepravomoćno na 35 godina zatvora što je jedna od najrigoroznijih kazni koje su izrečene na splitskom sudu.

Krajem rujna zbilo se još jedno brutalno ubojstvo koje je šokiralo svekoliko hrvatsku javnost pogotovo onu koja egzistira na društvenim mrežama. Naime, krajem mjeseca je drogirani 15-godišnjak uletio u stanu na trećem katu peterokatnice u Sukoišanskoj ulici u Splitu te je, bez ikakvog razloga, 89-godišnjoj vlasnici nogom smrskao lice. Nakon toga je došao u obližnju zgradu policijske uprave te je rekao da je napadnut.

Ipak, nakon par minuta prisebni policajci shvatili su da u njegovoj priči nešto "ne štima" te im je momak rekao što se uistinu dogodilo odnosno barem ono čega se sjećao. Obzirom da je u trenutku ubojstva još nije imao navršenih 16 godina, njega zakon tretira kao mlađeg maloljetnika te se na njega primjenjuje Zakon o sudovima koji propisuje da on ne može završiti niti u maloljetničkom zatvoru iako je, ako se to i sudski utvrdi, počinio ovako brutalan zločina.

Kako stoji, maloljetniku koji je u vrijeme počinjenja kaznenog djela navršio četrnaest, a nije navršio šesnaest godina života mogu se izreći odgojne mjere i sigurnosne mjere. Prije desetak dana ŽDO Split je objavilo da je podnijelo zahtjev da se, sada već 16-godišnjaku odredi istražni zatvor i to zato jer se sumnja da je u neubrojivom stanju na okrutan način ubio osobu posebno ranjivu zbog njezine dobi.

U studenom ove godine počelo je i suđenje za još jedno ubojstvo koje je "uzburkalo" domaću javnosti. Naime, na optuženičkoj klupi našao se Stjepan Ringwald, 48-godišnjak iz Šibenika kojeg optužnica ŽDO-a tereti da je zajednički i dogovorno s Jerkom Pirićem (35) iz Splita i Vladom Zolotom (47) iz Omiša dogovorio i realizirao ubojstvo Karmelina Fistanića (39) iz Piska 9. studenog 2019. godine na Jadranskoj magistrali na ulazu u Omiš.

Ringwald je, po optužnici, motorom dojurio i ispalio šest hitaca u Fistanića dok je ovaj sjedio s djevojkom u automobilu i jeo hranu iz fast fooda. Javnost se "zabavljala" osebujnim izgledom bivšeg motociklističkog asa koji je u sudnicu uveden vezanih nogu i ruku sa krznenom kapom na glavi, bosonog i sa sunčanom naočalama na licu.

- Časni sude, ja ne razumin optužnicu iz razloga šta je ista inscenirana i nije u skladu s dokazima. Nas se optužuje za nešto šta nismo napravili. Ne razumin je jer nitko, pa ni ja, ne mogu biti u isto vrime na dva mista, a u vrime za koje me terete sam bija u Šibeniku i imam desetak svjedoka za to - kazao je Ringwald koji se, kao i ostala dvojica, ne osjeća krivim.

---

image
Stipe Ringwald 
Ante Čizmić/Cropix
---

Ovu godinu je, na splitskom području, obilježilo i policijsko razbijanje tri "zločinačke skupine" povezane s distribucijom narkotika. Tako je krajem svibnja uhićen Dean Majstorović (31) zvani Điđi te Bosiljko Sakić (38), Luka Buzdovačić (35) zvani Sken, Jerko Malvasija (34) zvani Jere (navodno glavna meta ubilačkog pohoda Filipa Zavadlava), Ivan Šunjić (30), Hrvoje Miljak (32) zvani Castro i Dino Stojanović (38).

Nakon pet mjeseci istrage podignuta je optužnica protiv njih zbog zločinačkog udruženja, dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom u sastavu zločinačkog udruženja. Optužnicom se Majstoroviću stavlja na teret da je od 1. srpnja 2019. do 21. svibnja 2020. godine regrutirao ostale članove organizacije te je osmislio način rada organizacije i članovima podijelio zadatke među kojima je bilo i usmrćivanje muške osobe zbog potraživanja od 270 tisuća koje je bio dužan Điđiju.

Druga veća organizacija koju su splitska policija i PNUSKOK razotkrili bila je ona kojoj je na čelu, po USKOK-u, bio Alen Markulić (45) zvani Luster. Osim njega krajem svibnja uhićeni su i Siniša Dodoja (57) zvanu Šeki, Tomislav Blažević (43) zvani Sova, Igor Sarić (51), Darko Milišić (44) i Ivan Jerković (36), a protiv svih je u listopadu podignuta optužnica u kojoj se terete za neovlaštenu proizvodnju i promet drogama u sastavu zločinačkog udruženja. Lusterova je skupina, tvrdi USKOK, prokrijumčarila u Hrvatsku heroina u vrijednosti najmanje dva milijuna kuna, te kokaina vrijednog više od 3,7 milijuna kuna.

Krajem srpnja pala je još jedna zločinačka skupina i to ona na čelu s 24-godišnjim Kristianom Antonom Barišićem. Uhićeni su još i Bepo Reić (26), njegova djevojka Anamarija Vušković (25), Marko Fapal (27), Antonio Radanović (22) i Henrik Jarc (30), a svi su prijavljeni za udruživanje u zločinačku organizaciju u sklopu koje su prokrijumčarili i preprodali ukupno tri kg marihuane, kilogram heroina i tri kilograma amfetamina.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Jakov Prkić/Cropix Josko Supic/Cropix Jakov Prki./Cropix Ante Čizmić/Cropix
Josko Supic/Cropix
Filip Zavadlav Joško Šupić/CROPIX
Jakov Prki./Cropix
Branimir Čaleta 
Ante Čizmić/Cropix
Stipe Ringwald 
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/crna-kronika/ova-crna-godina-nije-dakako-podbacila-ni-u-crnoj-kronici-svjedocili-smo-nizu-sokantnih-zlocina-ali-krvavi-pohod-filipa-zavadlava-zasjenio-je-sve-1068022 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=44022552006c40cbb42a93da395dfe94ef06656b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Crna+godina+nije%2C+dakako%2C+podbacila+ni+u+crnoj+kronici%3A+svjedo%C4%8Dili+smo+nizu+%C5%A1okantnih+zlo%C4%8Dina%2C+ali+krvavi+pohod+Filipa+Zavadlava+nadma%C5%A1io+je+sve+u%C5%BEase&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fova-crna-godina-nije-dakako-podbacila-ni-u-crnoj-kronici-svjedocili-smo-nizu-sokantnih-zlocina-ali-krvavi-pohod-filipa-zavadlava-zasjenio-je-sve-1068022 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fova-crna-godina-nije-dakako-podbacila-ni-u-crnoj-kronici-svjedocili-smo-nizu-sokantnih-zlocina-ali-krvavi-pohod-filipa-zavadlava-zasjenio-je-sve-1068022 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pregled 2020. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
StoryEditorOCM
Crna kronikapregled 2020.

Crna godina nije, dakako, podbacila ni u crnoj kronici: svjedočili smo nizu šokantnih zločina, ali krvavi pohod Filipa Zavadlava nadmašio je sve užase

Piše Vladimir Urukalo
31. prosinca 2020. - 20:47

Ova poprilično tragična i užasna 2020. godina s pravom može nositi epitet "crne godine" ako se samo i površno sjetimo događaja iz domene crne kronike koji su se odigrali u Splitu i okolici. Godina je počela trostrukim ubojstvom u centru Splita koje je zaprepastilo cijelu Hrvatsku.

Tog 11. siječnja 25-godišnji splitski pomorac Filip Zavadlav odlučio je rafalima iz automatske puške riješiti nagomilane probleme svoje obitelji te je u centru Splita izrešetao Marina Ožića Paića (25), Marina Bobana (25) i Juricu Torlaka (38). U kolovozu ove godine počelo mu je na splitskom Županijskom sudu suđenje u kojem ga optužnica tereti za teška ubojstva iz osvete i za što mu prijeti i do 50 godina zatvora.

Zavadlav još nije iznio svoju obranu i pitanje je hoće li je i dati ovisno o t...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 04:02