StoryEditorOCM
Crna kronikanije htjela

Policajci trebali privesti 87-godišnjakinju na sud, no nisu uspjeli. Zanimljivo je njihovo objašnjenje gdje je ‘zapelo‘

Piše Vladimir Urukalo
18. ožujka 2024. - 19:13

Općinski sud u Osijeku odbio je prijedlog ODO-a Osijek koje je tražilo određivanje istražnog zatvora za 87-godišnju okrivljenicu iz jednog osječkog naselja koju se, pak, tereti za prijetnju za što je propisana kazna do tri godine zatvora.

Razlog odbijanja prijedloga ODO-a vrlo je zanimljiv. Naime, još krajem listopada 2019. godine je podignuta optužnica protiv gospođe rodom iz Gruda, a na sudu se trebala pojaviti na zakazanoj raspravi 21. studenog 2023. godine.

No, tada do suđenja nije došlo jer policajci nisu prinudno doveli okrivljenu iako su imali sudski nalog. Napismeno su dan poslije izvijestili sud da su 87-godišnjakinju zatekli na kućnoj adresi, da je ona izašla na balkon kuće, ali da "nije željela surađivati s policijskim službenicima niti otvoriti vrata, pa stoga nisu bili u mogućnosti izvršiti dovođenje".

- U konkretnom slučaju djelatnici policije prigodom provođenja naloga za dovođenje na raspravu okrivljene nisu postupali sukladno Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima budući je njime regulirano prinudno dovođenje i privođenje osobe te ulazak u tuđi dom te dovođenje i privođenje osoba po nalogu. Nesporno je da je odredbom čl. 46. navedenog Zakona propisano da se osobe čije je kretanje znatno otežano zbog bolesti, starosti ili trudnoće, te osobi za koje se opravdano pretpostavlja da bi se dovođenjem bitno pogoršalo zdravlje, neće dovesti... No, o tim činjenicama u navedenom izvješću policije nije bilo ništa napisano, a da bi to bio razlog ne dovođenja okrivljene na raspravu - navodi se u rješenju sudskog vijeća na čelu sa sutkinjom Mirnom Grgić.

Odbili su 87-godišnju staricu strpati u istražni zatvor zato jer smatraju da, obzirom da prvi put policija nije postupila po Zakonu, treba naložiti njeno ponovno dovođenje na raspravu uz napomenu da se radi o osobi starijoj od 70 godina. Ukoliko policajci budu utvrdili da postoje zapreke za njeno prinudno dovođenje, moraju o tome izvjestiti sud.

- Kako djelatnici policije nisu naveli niti jedan razlog iz čl. 46. navedenog Zakona o ne postupanju po dovedbenom nalogu već su samo naveli da okr. nije željela otvoriti vrata, isti praktično nisu proveli nalog suda, a sukladno naprijed navedenim odredbama Zakona o policijskim poslovima i ovlastima - zaključilo je vijeće Općinskog suda u Osijeku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 13:16