stdClass Object ( [id] => 1295382 [title] => Smrtonosni obračun u Sinju bio je pitanje dana: ‘Zapucalo je kao rafal, ulica je bila puna mladih, došlo je do panike‘ [alias] => smrtonosni-obracun-u-sinju-bio-je-pitanje-dana-zapucalo-je-kao-rafal-ulica-je-bila-puna-mladih-doslo-je-do-panike [catid] => 243 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Oko 21 sat u ponedjeljak 8. srpnja 1991. godine u prolazu iz Ulice oslobođenja prema Litrinu oboru u Sinju iz pištolja je ubijen Ante Ćurković (33), prema kojemu je ispaljen cijeli spremnik metaka. Oružje je držao Siniša Šošo (24), zvani Žika, koji se nakon ubojstva sam predao u Policijsku postaju Sinj.

Alkarskim gradom već se proširila priča o nizu događaja koji su doveli do krvavog epiloga te o samoj noći ubojstva.

– Zapucalo je kao rafal. Ulica je bila prepuna mladih, koji se ovdje inače okupljaju u večernjim satima. Kako se nije znalo tko i u koga puca, došlo je do panike.

---

image

Glavni trg u Sinju noću

Duje Klaric/Cropix
---

Svi su se razbježali. Ne samo ovdje, u Ulici oslobođenja, nego i s Pijace i u ulicama. Ja sam se zaklonio iza zida, a izbrojio sam ukupno devet ispucanih metaka – rekao je konobar koji je od mjesta događaja bio udaljen samo desetak metara.

Mnogi su tvrdili da je obračun visio u zraku tijekom cijelog dana i da je samo bilo pitanje kad će se zapucati i tko će prvi potegnuti. Naime, nekoliko dana prije došlo je do tučnjave u kojoj su akteri bili Ante Ćurković s jedne strane i prijatelj Siniše Šoše s druge strane.

’Ispunjeno obećanje’

Zatim je u noći s nedjelje na ponedjeljak, u 2.10, u dvorištu kuće u vlasništvu Ćurkovića u Litrinu oboru odjeknula snažna detonacija. Odmah je kazano kako je dinamit bacio upravo Siniša Šošo.

Tijekom ponedjeljka je Ćurković s trojicom braće, govorili su Sinjani, izazivao Šošu, maltretirao ga, pljuvao i stavljao mu pištolj na glavu. Siniša Šošo sve je to podnosio, ali je navodno zaprijetio da će, ako oni ne ubiju njega, on ubiti prvoga od braće.

---

U stvarnom životu za zločin nema zastare jer ostavlja neizbrisiv trag. Rekonstruirat ćemo one koji su prekriveni zaboravom za širu javnost ili one iz razdoblja kada sadržaji crnih kronika nisu bili viralni.

Na svjetlo dana izvući ćemo ih u tekstovima serijala "Crni notes", koje ćemo objavljivati subotom na našem portalu i u tiskanom izdanju u prilogu "Spektar".

---

– Sinoć je ispunio obećanje. Hladnokrvno je svih devet metaka iz pištolja ispucao u Ćurkovića, ne prestajući pucati ni onda kad je on pogođen pao na tlo.

Nakon toga se mirno, s ispražnjenim pištoljem, zaputio u smjeru policije, čija se postaja također nalazi u Ulici oslobođenja – kazao je jedan od svjedoka.

Obdukcijom je utvrđeno da je Ante Ćurković imao deset prostrijelnih rana, a ne devet, kako se prema prvim informacijama prepričavalo.

– Tri prostrijelne rane u predjelu prsnog koša nanesene su mu dok je bio okrenut leđima – ustvrdio je patolog.

Nakon provedene istrage Siniša Šošo optužen je za ubojstvo. Teretilo ga se da je oko 21.30 došao pred bilijar-salu “Kamičak” u Ulici oslobođenja i zbog prije neraščišćenih računa pucao u Antu Ćurkovića.

Ispalio je 15 hitaca, a njegovu je žrtvu pogodilo 10 metaka. U veljači 1992. godine, uz pojačane mjere sigurnosti, počelo je suđenje na splitskom sudu.

U svojoj je obrani Siniša Šošo kazao kako je sve započelo dan prije.

– U kafiću “Flasch” u istoj ulici je Ante Ćurković, kojeg sam površno poznavao, započeo tučnjavu s mojim prijateljem. Kako je s Ćurkovićem bio i njegov brat, učinilo mi se da trebam pomoći prijatelju te sam se umiješao u tučnjavu s namjerom da ih razdvojim.

---

image

Faksimil teksta

SD
---

I sâm sam zadobio nekoliko udaraca, a Ćurković je cijelo vrijeme vikao, psovao nam majke i prijetio da će nas ubiti. Kad smo se razdvojili, moj prijatelj i ja otišli smo svaki na svoju stranu da se operemo pa smo se ponovno našli ispred istog kafića.

Tada sam saznao da me braća Ćurković traže naoružani po Sinju da me ubiju. Pošao sam i ja tražiti braću jer sam s njima uvijek bio u dobrim odnosima i želio sam raščistiti nesporazum – izjavio je optuženi u svojoj obrani.

CRNI NOTES (25): Noćna zasjeda u Podstrani: Boksački prvak pod utjecajem kokaina nemilosrdno progonio žrtvu pucajući iz pištolja

Svu četvoricu Ćurkovića zatekao je za stolom njihova kafića, gdje su mu rekli da za njega više nema mjesta u Sinju. Nakon toga se vratio kući, izvan grada, ali se cijelu noć nije mogao umiriti zbog straha i uvreda koje su mu nanesene.

Rano ujutro uzeo je pištolj i otišao do svoga znanca da zajedno odu do grada. Tako se, u društvu, osjećao sigurnije.

– U Sinju smo se ispred kafića susreli s Antom Ćurkovićem, koji se odmah posvađao s mojim prijateljem jer je mislio da je i on sudjelovao u tučnjavi prethodne večeri. Odmah za njim na dvjema Vespama došla su mu braća, zaustavili su motore nasred ulice i krenuli prema mjestu gdje sam bio ja s prijateljem.

CRNI NOTES (24): Tragičan kraj braka mladog para u mjestu nedaleko od Splita. Punac je nakon svađe odjurio u kuću, zgrabio sačmaricu...

Cijelo to vrijeme užasno sam se plašio i preznojavao, a kasnije sam saznao da me traže po cijelom gradu. Otišao sam kući s namjerom da malo spavam, ali nikako se nisam mogao umiriti.

---

image

Faksimil teksta

SD
---

Zato sam oko 19.30 ponovno krenuo prema Sinju. Trebalo mi je oko 45 minuta da stignem do centra. Došao sam ispred kafića “Kamičak” u očajnom stanju i vidio Antu Ćurkovića, koji se zaletio prema meni.

Izvadio sam pištolj i upozorio ga da se ne približava jer ću pucati. On je u tom trenutku desnu ruku spustio u džep i ja sam počeo pucati.

Približio se na metar udaljenosti od mene i tada sam se dao u bijeg. Stigao sam do groblja, a dolje iza sebe čuo sam buku i pucanje.

Vjerojatno je policija pucala da rastjera masu jer se odmah po događaju skupilo puno svijeta. Vidio sam da kod sebe imam još četiri ili pet metaka, pa sam ih stavio u pištolj i krenuo prema policijskoj stanici.

Čim sam stigao, rekao sam što sam napravio, a oni su to već znali. Bio sam sav prljav i preznojen, a kada sam došao, odmah su mi uzeli parafinsku rukavicu – prepričao je sudskom vijeću Siniša Šošo.

Strah od osvete

Nakon njegova dolaska policajci su blokirali svoju zgradu, zaključali su vrata i zatvorili prozore, dok su ispred ulaza bili policajci s automatima. Bojali su se osvete braće Ćurković, a kako je jedan bio u gardi, policajci su sumnjali da bi mogao dovesti gardiste iz Otoka.

---

image

Noćni život u Sinju prekinuli su pucnji

Sasa Buric/Cropix
---

– Zato su me odmah prebacili u Split i izjavu sam dao tek u zgradi splitske policije. Sve to vrijeme nisam znao što je s Ćurkovićem jer ja uopće nisam bio svjestan toga u kojem sam pravcu pucao.

Jako mi je žao što se sve to dogodilo, ali bio sam naprosto natjeran da pucam zbog ponašanja braće Ćurković – izjavio je optuženi.

Na pitanje zašto je i kada nabavio pištolj i je li ga inače imao običaj nositi sa sobom, optuženi Šošo odgovorio je da je pištolj kupio dosta prije jer je često putovao na liniji Sinj – Zagreb, a oko Knina su već bile barikade pa se s pištoljem osjećao sigurnije.

CRNI NOTES (23): Majka i dva sina sjedili su za večerom u Omišu kada je došao ubojica. Razbio je vrata, upao u stan i podigao sačmaricu

Nosio ga je nekada i kad bi iz svoje kuće išao u grad jer je kuća bila na osami. Među brojnim svjedocima na suđenju, iskaz je iznio i jedan od braće ubijenoga, koji je kazao da je Ante Ćurković žrtva naručenog ubojstva.

– Siniša Šošo nije imao nikakvog osobnog razloga da ubije mog brata. U čitavom slučaju on je bio pijun, tj. čovjek koji je po nečijem nalogu izvršio ubojstvo.

CRNI NOTES (22): Britanski vojnik došao na humanitarnu utrku u Kaštela gdje je na smrt pretučen. Petorica su uhićena, osuđen samo jedan

Znate, u pitanju je bila konkurencija, jer je moj brat nabavio suvremene strojeve. Nama je posao s igračnicom dobro išao, a ubuduće bi sigurno išao još i bolje.

---

image

Faksimil teksta

SD
---

Konkurenciji u Sinju očito je to smetalo pa se Šošo našao kao osoba koja je trebala ubiti moga brata – izjavio je svjedok.

Na suđenju je svjedočio i prijatelj Siniše Šoše kojemu je on priskočio u pomoć u tučnjavi u kafiću.

– Prije desetak godina imao sam spor s Antom Ćurkovićem, ali smo se nakon toga često viđali po Sinju i nije bilo nikakvih nesporazuma. Družio sam se s njegovom braćom i dolazio u njihov kafić.

Dan prije ubojstva svratio sam u kafić, kad mi je prišao Ante Ćurković i udario me glavom. Pomogao mi je Šošo pa smo se nekako razdvojili i pobjegli.

Nakon tučnjave otišao sam u Policijsku postaju Sinj i rekao da sam napadnut iz čista mira te da poduzmu nešto da se ne bi dogodilo veće zlo.

Tu večer sam saznao da Ante Ćurković ide okolo i traži nas dvojicu da nas ubije, a sutradan navečer vidio sam Šošu, koji mi je rekao da mora nositi pištolj jer se boji osvete braće Ćurković. Tada sam ušao u kafić, a nekoliko minuta kasnije s ulice se čula pucnjava – rekao je.

---

image

Faksimil teksta

SD
---

Stalni sudski vještak balističar dao je svoj nalaz i mišljenje.

– Oružje ubojstva je pištolj marke Astra, čiji se okvir puni s 15 metaka. Riječ je o poluautomatskom pištolju sa sigurnosnim mehanizmom koji, dok se ne otkoči, sprječava opaljenje.

Optuženi se u odnosu na ubijenog nalazi na udaljenosti većoj od 80 centimetara – rekao je.

Rane na leđima

Nije se mogao izjasniti jesu li ulazne rane na leđima ubijenog mogle nastati od metaka odbijenih od pločnika ili zida kuće, te je sudsko vijeće naložilo nadopunu sudskomedicinskog i balističkog vještačenja.

Jedan od problema tijekom suđenja bio je što se stalni sudski vještak patolog odselio u Beograd te ga se nije mogao saslušati o okolnostima nastanka rana, a svi svjedoci iskazivali su da su ubojica i žrtva bili okrenuti jedan prema drugome.

---

image

Sinj, popularno zvana Pijaca, glavni gradski trg

Paun Paunović/Cropix
---

Početkom studenoga 1992. godine Siniša Šošo osuđen je na devet godina zatvora za ubojstvo Ante Ćurkovića. Utvrđeno je iz iskaza svjedoka kako je, primijetivši da se Ante Ćurković penje uza stube pokraj lokala “Kamičak”, prešao ulicu te došao na vrh stubišta i ispalio 15 metaka prema njemu.

– Večer prije ubojstva došlo je do sukoba i Ante Ćurković upućivao je prijetnje optuženome, ali one nisu bile te prirode da bi se događaj mogao ocijeniti kao ubojstvo na mah, kako je tvrdila obrana.

Za ovo kazneno djelo predviđena je kazna od pet do 15 godina zatvora. Kao olakotna okolnost uzeta je mladost optuženika, a kao otegotna stupanj težine kaznenog djela – kazala je predsjednica sudskog vijeća u obrazloženju presude.

Osim zatvorske kazne, određeno je i da Siniša Šošo mora platiti tadašnjih 220.000 hrvatskih dinara za troškove postupka.

Sve nastavke serijala možete pročitati na poveznici: CRNI NOTES​

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Bilo je samo pitanje kad će se zapucati i tko će prvi potegnuti. Nakon niza prijetnji i obračuna nejasnih uzroka i motiva, zapucao je Siniša Šošo u Antu Ćurkovića; pogodilo ga je 10 od 15 ispaljenih metaka. Ubojica je odmah sam otišao u policiju; nakon suđenja u Splitu dobio je devet godina zatvora [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Crni notes (26) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Bilo je samo pitanje kad će se zapucati i tko će prvi potegnuti. Nakon niza prijetnji i obračuna nejasnih uzroka i motiva, zapucao je Siniša Šošo u Antu Ćurkovića; pogodilo ga je 10 od 15 ispaljenih metaka. Ubojica je odmah sam otišao u policiju; nakon suđenja u Splitu dobio je devet godina zatvora Crni notes (26) 2 0 9874 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-05-25 16:06:38 [created_by] => 3151 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-03 05:25:48 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-06-03 05:25:48 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2183 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 243 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz crne kronike. [menu-meta_keywords] => vijesti, crna kronika, nesreće, tragedije [secure] => 0 [page_title] => Crna kronika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Bilo je samo pitanje kad će se zapucati i tko će prvi potegnuti. Nakon niza prijetnji i obračuna nejasnih uzroka i motiva, zapucao je Siniša Šošo u Antu Ćurkovića; pogodilo ga je 10 od 15 ispaljenih metaka. Ubojica je odmah sam otišao u policiju; nak [metadata] => robots= author= title=Smrtonosni obračun u Sinju bio je pitanje dana: 'Zapucalo je kao rafal, ulica je bila puna mladih, došlo je do panike' [metakey] => CRNI NOTES, ubojstvo, Sinj, pištolj [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/05\/25\/24968929.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/25\/23011934.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/25\/24968731.png","\/images\/slike\/2023\/05\/25\/24968732.png","\/images\/slike\/2023\/05\/25\/9616606.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/25\/18954842.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/25\/24968733.png","\/images\/slike\/2023\/05\/25\/24968734.png","\/images\/slike\/2023\/05\/25\/24292147.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/25\/24968735.png","\/images\/slike\/2023\/05\/25\/24968736.png"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix; SD","Duje Klaric\/Cropix","SD","SD","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Sasa Buric\/Cropix","SD","SD","Nikola Vili\u0107\/Cropix","SD","SD"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Centar Sinja bio je te ve\u010deri opasno mjesto; Faksimil naslova<\/p>","

Glavni trg u Sinju no\u0107u<\/p>","

Faksimil teksta<\/p>","

Faksimil teksta<\/p>","

Sinj, popularno zvana Pijaca, glavni gradski trg<\/p>","

No\u0107ni \u017eivot u Sinju prekinuli su pucnji<\/p>","

Faksimil teksta<\/p>","

Faksimil teksta<\/p>","

Pijaca u Sinju<\/p>","

Faksimil teksta<\/p>","

Faksimil teksta<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1093","hd_24968929_1920.jpg":"1920x1080","k_24968929_1280.jpg":"1280x1280","k_24968929_1024.jpg":"1024x1024","k_24968929_640.jpg":"640x640","k_24968929_480.jpg":"480x480","k_24968929_340.jpg":"340x340","k_24968929_220.jpg":"220x220","o_24968929_1280.jpg":"1280x728","o_24968929_1024.jpg":"1024x582","o_24968929_640.jpg":"640x364","o_24968929_480.jpg":"480x273","o_24968929_340.jpg":"340x193","o_24968929_220.jpg":"220x125","h_24968929_1280.jpg":"1280x854","h_24968929_1024.jpg":"1024x683","h_24968929_640.jpg":"640x427","h_24968929_480.jpg":"480x320","h_24968929_340.jpg":"340x227","h_24968929_220.jpg":"220x147","pp_24968929_1280.jpg":"1280x1628","pp_24968929_1024.jpg":"1024x1303","pp_24968929_640.jpg":"640x814","pp_24968929_480.jpg":"480x611","pp_24968929_340.jpg":"340x432","pp_24968929_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23011934_1920.jpg":"1920x1080","k_23011934_1280.jpg":"1280x1280","k_23011934_1024.jpg":"1024x1024","k_23011934_640.jpg":"640x640","k_23011934_480.jpg":"480x480","k_23011934_340.jpg":"340x340","k_23011934_220.jpg":"220x220","o_23011934_1280.jpg":"1280x853","o_23011934_1024.jpg":"1024x682","o_23011934_640.jpg":"640x426","o_23011934_480.jpg":"480x320","o_23011934_340.jpg":"340x226","o_23011934_220.jpg":"220x146","h_23011934_1280.jpg":"1280x854","h_23011934_1024.jpg":"1024x683","h_23011934_640.jpg":"640x427","h_23011934_480.jpg":"480x320","h_23011934_340.jpg":"340x227","h_23011934_220.jpg":"220x147","pp_23011934_1280.jpg":"1280x1628","pp_23011934_1024.jpg":"1024x1303","pp_23011934_640.jpg":"640x814","pp_23011934_480.jpg":"480x611","pp_23011934_340.jpg":"340x432","pp_23011934_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1536x2207","hd_24968731_1920.png":"1920x1080","k_24968731_1280.png":"1280x1280","k_24968731_1024.png":"1024x1024","k_24968731_640.png":"640x640","k_24968731_480.png":"480x480","k_24968731_340.png":"340x340","k_24968731_220.png":"220x220","o_24968731_1280.png":"1280x1839","o_24968731_1024.png":"1024x1471","o_24968731_640.png":"640x919","o_24968731_480.png":"480x689","o_24968731_340.png":"340x488","o_24968731_220.png":"220x316","h_24968731_1280.png":"1280x854","h_24968731_1024.png":"1024x683","h_24968731_640.png":"640x427","h_24968731_480.png":"480x320","h_24968731_340.png":"340x227","h_24968731_220.png":"220x147","pp_24968731_1280.png":"1280x1628","pp_24968731_1024.png":"1024x1303","pp_24968731_640.png":"640x814","pp_24968731_480.png":"480x611","pp_24968731_340.png":"340x432","pp_24968731_220.png":"220x280"},{"size0":"1563x2203","hd_24968732_1920.png":"1920x1080","k_24968732_1280.png":"1280x1280","k_24968732_1024.png":"1024x1024","k_24968732_640.png":"640x640","k_24968732_480.png":"480x480","k_24968732_340.png":"340x340","k_24968732_220.png":"220x220","o_24968732_1280.png":"1280x1804","o_24968732_1024.png":"1024x1443","o_24968732_640.png":"640x902","o_24968732_480.png":"480x676","o_24968732_340.png":"340x479","o_24968732_220.png":"220x310","h_24968732_1280.png":"1280x854","h_24968732_1024.png":"1024x683","h_24968732_640.png":"640x427","h_24968732_480.png":"480x320","h_24968732_340.png":"340x227","h_24968732_220.png":"220x147","pp_24968732_1280.png":"1280x1628","pp_24968732_1024.png":"1024x1303","pp_24968732_640.png":"640x814","pp_24968732_480.png":"480x611","pp_24968732_340.png":"340x432","pp_24968732_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x1268","hd_9616606_1920.jpg":"1920x1080","k_9616606_1280.jpg":"1280x1280","k_9616606_1024.jpg":"1024x1024","k_9616606_640.jpg":"640x640","k_9616606_480.jpg":"480x480","k_9616606_340.jpg":"340x340","k_9616606_220.jpg":"220x220","o_9616606_1280.jpg":"1280x845","o_9616606_1024.jpg":"1024x676","o_9616606_640.jpg":"640x422","o_9616606_480.jpg":"480x317","o_9616606_340.jpg":"340x224","o_9616606_220.jpg":"220x145","h_9616606_1280.jpg":"1280x854","h_9616606_1024.jpg":"1024x683","h_9616606_640.jpg":"640x427","h_9616606_480.jpg":"480x320","h_9616606_340.jpg":"340x227","h_9616606_220.jpg":"220x147","pp_9616606_1280.jpg":"1280x1628","pp_9616606_1024.jpg":"1024x1303","pp_9616606_640.jpg":"640x814","pp_9616606_480.jpg":"480x611","pp_9616606_340.jpg":"340x432","pp_9616606_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1093","hd_18954842_1920.jpg":"1920x1080","k_18954842_1280.jpg":"1280x1280","k_18954842_1024.jpg":"1024x1024","k_18954842_640.jpg":"640x640","k_18954842_480.jpg":"480x480","k_18954842_340.jpg":"340x340","k_18954842_220.jpg":"220x220","o_18954842_1280.jpg":"1280x728","o_18954842_1024.jpg":"1024x582","o_18954842_640.jpg":"640x364","o_18954842_480.jpg":"480x273","o_18954842_340.jpg":"340x193","o_18954842_220.jpg":"220x125","h_18954842_1280.jpg":"1280x854","h_18954842_1024.jpg":"1024x683","h_18954842_640.jpg":"640x427","h_18954842_480.jpg":"480x320","h_18954842_340.jpg":"340x227","h_18954842_220.jpg":"220x147","pp_18954842_1280.jpg":"1280x1628","pp_18954842_1024.jpg":"1024x1303","pp_18954842_640.jpg":"640x814","pp_18954842_480.jpg":"480x611","pp_18954842_340.jpg":"340x432","pp_18954842_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1507x2179","hd_24968733_1920.png":"1920x1080","k_24968733_1280.png":"1280x1280","k_24968733_1024.png":"1024x1024","k_24968733_640.png":"640x640","k_24968733_480.png":"480x480","k_24968733_340.png":"340x340","k_24968733_220.png":"220x220","o_24968733_1280.png":"1280x1850","o_24968733_1024.png":"1024x1480","o_24968733_640.png":"640x925","o_24968733_480.png":"480x694","o_24968733_340.png":"340x491","o_24968733_220.png":"220x318","h_24968733_1280.png":"1280x854","h_24968733_1024.png":"1024x683","h_24968733_640.png":"640x427","h_24968733_480.png":"480x320","h_24968733_340.png":"340x227","h_24968733_220.png":"220x147","pp_24968733_1280.png":"1280x1628","pp_24968733_1024.png":"1024x1303","pp_24968733_640.png":"640x814","pp_24968733_480.png":"480x611","pp_24968733_340.png":"340x432","pp_24968733_220.png":"220x280"},{"size0":"1508x2179","hd_24968734_1920.png":"1920x1080","k_24968734_1280.png":"1280x1280","k_24968734_1024.png":"1024x1024","k_24968734_640.png":"640x640","k_24968734_480.png":"480x480","k_24968734_340.png":"340x340","k_24968734_220.png":"220x220","o_24968734_1280.png":"1280x1849","o_24968734_1024.png":"1024x1479","o_24968734_640.png":"640x924","o_24968734_480.png":"480x693","o_24968734_340.png":"340x491","o_24968734_220.png":"220x317","h_24968734_1280.png":"1280x854","h_24968734_1024.png":"1024x683","h_24968734_640.png":"640x427","h_24968734_480.png":"480x320","h_24968734_340.png":"340x227","h_24968734_220.png":"220x147","pp_24968734_1280.png":"1280x1628","pp_24968734_1024.png":"1024x1303","pp_24968734_640.png":"640x814","pp_24968734_480.png":"480x611","pp_24968734_340.png":"340x432","pp_24968734_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24292147_1920.jpg":"1920x1080","k_24292147_1280.jpg":"1280x1280","k_24292147_1024.jpg":"1024x1024","k_24292147_640.jpg":"640x640","k_24292147_480.jpg":"480x480","k_24292147_340.jpg":"340x340","k_24292147_220.jpg":"220x220","o_24292147_1280.jpg":"1280x853","o_24292147_1024.jpg":"1024x682","o_24292147_640.jpg":"640x426","o_24292147_480.jpg":"480x320","o_24292147_340.jpg":"340x226","o_24292147_220.jpg":"220x146","h_24292147_1280.jpg":"1280x854","h_24292147_1024.jpg":"1024x683","h_24292147_640.jpg":"640x427","h_24292147_480.jpg":"480x320","h_24292147_340.jpg":"340x227","h_24292147_220.jpg":"220x147","pp_24292147_1280.jpg":"1280x1628","pp_24292147_1024.jpg":"1024x1303","pp_24292147_640.jpg":"640x814","pp_24292147_480.jpg":"480x611","pp_24292147_340.jpg":"340x432","pp_24292147_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1508x2190","hd_24968735_1920.png":"1920x1080","k_24968735_1280.png":"1280x1280","k_24968735_1024.png":"1024x1024","k_24968735_640.png":"640x640","k_24968735_480.png":"480x480","k_24968735_340.png":"340x340","k_24968735_220.png":"220x220","o_24968735_1280.png":"1280x1858","o_24968735_1024.png":"1024x1487","o_24968735_640.png":"640x929","o_24968735_480.png":"480x697","o_24968735_340.png":"340x493","o_24968735_220.png":"220x319","h_24968735_1280.png":"1280x854","h_24968735_1024.png":"1024x683","h_24968735_640.png":"640x427","h_24968735_480.png":"480x320","h_24968735_340.png":"340x227","h_24968735_220.png":"220x147","pp_24968735_1280.png":"1280x1628","pp_24968735_1024.png":"1024x1303","pp_24968735_640.png":"640x814","pp_24968735_480.png":"480x611","pp_24968735_340.png":"340x432","pp_24968735_220.png":"220x280"},{"size0":"1568x2207","hd_24968736_1920.png":"1920x1080","k_24968736_1280.png":"1280x1280","k_24968736_1024.png":"1024x1024","k_24968736_640.png":"640x640","k_24968736_480.png":"480x480","k_24968736_340.png":"340x340","k_24968736_220.png":"220x220","o_24968736_1280.png":"1280x1801","o_24968736_1024.png":"1024x1441","o_24968736_640.png":"640x900","o_24968736_480.png":"480x675","o_24968736_340.png":"340x478","o_24968736_220.png":"220x309","h_24968736_1280.png":"1280x854","h_24968736_1024.png":"1024x683","h_24968736_640.png":"640x427","h_24968736_480.png":"480x320","h_24968736_340.png":"340x227","h_24968736_220.png":"220x147","pp_24968736_1280.png":"1280x1628","pp_24968736_1024.png":"1024x1303","pp_24968736_640.png":"640x814","pp_24968736_480.png":"480x611","pp_24968736_340.png":"340x432","pp_24968736_220.png":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"1","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7494373 Threads: 4 Questions: 1538208483 Slow queries: 4679426 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110867506 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/crna-kronika/smrtonosni-obracun-u-sinju-bio-je-pitanje-dana-zapucalo-je-kao-rafal-ulica-je-bila-puna-mladih-doslo-je-do-panike-1295382 [printLink] => /vijesti/crna-kronika/smrtonosni-obracun-u-sinju-bio-je-pitanje-dana-zapucalo-je-kao-rafal-ulica-je-bila-puna-mladih-doslo-je-do-panike-1295382?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 698959 [name] => CRNI NOTES [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-03 08:51:29 [main_article_id] => 0 [alias] => crni-notes [link] => /tag/crni-notes ) [1] => stdClass Object ( [id] => 351629 [name] => ubojstvo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ubojstvo [link] => /tag/ubojstvo ) [2] => stdClass Object ( [id] => 362381 [name] => Sinj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sinj [link] => /tag/sinj ) [3] => stdClass Object ( [id] => 351254 [name] => pištolj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pistolj [link] => /tag/pistolj ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Bilo je samo pitanje kad će se zapucati i tko će prvi potegnuti. Nakon niza prijetnji i obračuna nejasnih uzroka i motiva, zapucao je Siniša Šošo u Antu Ćurkovića; pogodilo ga je 10 od 15 ispaljenih metaka. Ubojica je odmah sam otišao u policiju; nakon suđenja u Splitu dobio je devet godina zatvora [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Crni notes (26) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Smrtonosni obračun u Sinju bio je pitanje dana: ‘Zapucalo je kao rafal, ulica je bila puna mladih, došlo je do panike‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3151 [name] => Katarina Marić Banje [username] => katarina-mari-banje [email] => katarina-mari-banje@sd.hr [password] => $2y$10$P4kYrFaacPU/.VuKGNKeUe6dAn3nD5tEIXkvCALbmt8WMNVG34.Mq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/katarina-maric-banje-3151 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1669 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/23a24868e1150aea3be0e771ad7def71?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/25/24968929.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix; SD [mainImageDesc] =>

Centar Sinja bio je te večeri opasno mjesto; Faksimil naslova

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/25/24968929.jpg [title] =>

Centar Sinja bio je te večeri opasno mjesto; Faksimil naslova

Cropix; SD ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/25/23011934.jpg [title] =>

Glavni trg u Sinju noću

Duje Klaric/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/25/24968731.png [title] =>

Faksimil teksta

SD ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/25/24968732.png [title] =>

Faksimil teksta

SD ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/25/9616606.jpg [title] =>

Sinj, popularno zvana Pijaca, glavni gradski trg

Paun Paunović/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/25/18954842.jpg [title] =>

Noćni život u Sinju prekinuli su pucnji

Sasa Buric/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/25/24968733.png [title] =>

Faksimil teksta

SD ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/25/24968734.png [title] =>

Faksimil teksta

SD ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/25/24292147.jpg [title] =>

Pijaca u Sinju

Nikola Vilić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/25/24968735.png [title] =>

Faksimil teksta

SD ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/25/24968736.png [title] =>

Faksimil teksta

SD ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Oko 21 sat u ponedjeljak 8. srpnja 1991. godine u prolazu iz Ulice oslobođenja prema Litrinu oboru u Sinju iz pištolja je ubijen Ante Ćurković (33), prema kojemu je ispaljen cijeli spremnik metaka. Oružje je držao Siniša Šošo (24), zvani Žika, koji se nakon ubojstva sam predao u Policijsku postaju Sinj.

Alkarskim gradom već se proširila priča o nizu događaja koji su doveli do krvavog epiloga te o samoj noći ubojstva.

– Zapucalo je kao rafal. Ulica je bila prepuna mladih, koji se ovdje inače okupljaju u večernjim satima. Kako se nije znalo tko i u koga puca, došlo je do panike.

---

image

Glavni trg u Sinju noću

Duje Klaric/Cropix
---

Svi su se razbježali. Ne samo ovdje, u Ulici oslobođenja, nego i s Pijace i u ulicama. Ja sam se zaklonio iza zida, a izbrojio sam ukupno devet ispucanih metaka – rekao je konobar koji je od mjesta događaja bio udaljen samo desetak metara.

Mnogi su tvrdili da je obračun visio u zraku tijekom cijelog dana i da je samo bilo pitanje kad će se zapucati i tko će prvi potegnuti. Naime, nekoliko dana prije došlo je do tučnjave u kojoj su akteri bili Ante Ćurković s jedne strane i prijatelj Siniše Šoše s druge strane.

’Ispunjeno obećanje’

Zatim je u noći s nedjelje na ponedjeljak, u 2.10, u dvorištu kuće u vlasništvu Ćurkovića u Litrinu oboru odjeknula snažna detonacija. Odmah je kazano kako je dinamit bacio upravo Siniša Šošo.

Tijekom ponedjeljka je Ćurković s trojicom braće, govorili su Sinjani, izazivao Šošu, maltretirao ga, pljuvao i stavljao mu pištolj na glavu. Siniša Šošo sve je to podnosio, ali je navodno zaprijetio da će, ako oni ne ubiju njega, on ubiti prvoga od braće.

---

U stvarnom životu za zločin nema zastare jer ostavlja neizbrisiv trag. Rekonstruirat ćemo one koji su prekriveni zaboravom za širu javnost ili one iz razdoblja kada sadržaji crnih kronika nisu bili viralni.

Na svjetlo dana izvući ćemo ih u tekstovima serijala "Crni notes", koje ćemo objavljivati subotom na našem portalu i u tiskanom izdanju u prilogu "Spektar".

---

– Sinoć je ispunio obećanje. Hladnokrvno je svih devet metaka iz pištolja ispucao u Ćurkovića, ne prestajući pucati ni onda kad je on pogođen pao na tlo.

Nakon toga se mirno, s ispražnjenim pištoljem, zaputio u smjeru policije, čija se postaja također nalazi u Ulici oslobođenja – kazao je jedan od svjedoka.

Obdukcijom je utvrđeno da je Ante Ćurković imao deset prostrijelnih rana, a ne devet, kako se prema prvim informacijama prepričavalo.

– Tri prostrijelne rane u predjelu prsnog koša nanesene su mu dok je bio okrenut leđima – ustvrdio je patolog.

Nakon provedene istrage Siniša Šošo optužen je za ubojstvo. Teretilo ga se da je oko 21.30 došao pred bilijar-salu “Kamičak” u Ulici oslobođenja i zbog prije neraščišćenih računa pucao u Antu Ćurkovića.

Ispalio je 15 hitaca, a njegovu je žrtvu pogodilo 10 metaka. U veljači 1992. godine, uz pojačane mjere sigurnosti, počelo je suđenje na splitskom sudu.

U svojoj je obrani Siniša Šošo kazao kako je sve započelo dan prije.

– U kafiću “Flasch” u istoj ulici je Ante Ćurković, kojeg sam površno poznavao, započeo tučnjavu s mojim prijateljem. Kako je s Ćurkovićem bio i njegov brat, učinilo mi se da trebam pomoći prijatelju te sam se umiješao u tučnjavu s namjerom da ih razdvojim.

---

image

Faksimil teksta

SD
---

I sâm sam zadobio nekoliko udaraca, a Ćurković je cijelo vrijeme vikao, psovao nam majke i prijetio da će nas ubiti. Kad smo se razdvojili, moj prijatelj i ja otišli smo svaki na svoju stranu da se operemo pa smo se ponovno našli ispred istog kafića.

Tada sam saznao da me braća Ćurković traže naoružani po Sinju da me ubiju. Pošao sam i ja tražiti braću jer sam s njima uvijek bio u dobrim odnosima i želio sam raščistiti nesporazum – izjavio je optuženi u svojoj obrani.

CRNI NOTES (25): Noćna zasjeda u Podstrani: Boksački prvak pod utjecajem kokaina nemilosrdno progonio žrtvu pucajući iz pištolja

Svu četvoricu Ćurkovića zatekao je za stolom njihova kafića, gdje su mu rekli da za njega više nema mjesta u Sinju. Nakon toga se vratio kući, izvan grada, ali se cijelu noć nije mogao umiriti zbog straha i uvreda koje su mu nanesene.

Rano ujutro uzeo je pištolj i otišao do svoga znanca da zajedno odu do grada. Tako se, u društvu, osjećao sigurnije.

– U Sinju smo se ispred kafića susreli s Antom Ćurkovićem, koji se odmah posvađao s mojim prijateljem jer je mislio da je i on sudjelovao u tučnjavi prethodne večeri. Odmah za njim na dvjema Vespama došla su mu braća, zaustavili su motore nasred ulice i krenuli prema mjestu gdje sam bio ja s prijateljem.

CRNI NOTES (24): Tragičan kraj braka mladog para u mjestu nedaleko od Splita. Punac je nakon svađe odjurio u kuću, zgrabio sačmaricu...

Cijelo to vrijeme užasno sam se plašio i preznojavao, a kasnije sam saznao da me traže po cijelom gradu. Otišao sam kući s namjerom da malo spavam, ali nikako se nisam mogao umiriti.

---

image

Faksimil teksta

SD
---

Zato sam oko 19.30 ponovno krenuo prema Sinju. Trebalo mi je oko 45 minuta da stignem do centra. Došao sam ispred kafića “Kamičak” u očajnom stanju i vidio Antu Ćurkovića, koji se zaletio prema meni.

Izvadio sam pištolj i upozorio ga da se ne približava jer ću pucati. On je u tom trenutku desnu ruku spustio u džep i ja sam počeo pucati.

Približio se na metar udaljenosti od mene i tada sam se dao u bijeg. Stigao sam do groblja, a dolje iza sebe čuo sam buku i pucanje.

Vjerojatno je policija pucala da rastjera masu jer se odmah po događaju skupilo puno svijeta. Vidio sam da kod sebe imam još četiri ili pet metaka, pa sam ih stavio u pištolj i krenuo prema policijskoj stanici.

Čim sam stigao, rekao sam što sam napravio, a oni su to već znali. Bio sam sav prljav i preznojen, a kada sam došao, odmah su mi uzeli parafinsku rukavicu – prepričao je sudskom vijeću Siniša Šošo.

Strah od osvete

Nakon njegova dolaska policajci su blokirali svoju zgradu, zaključali su vrata i zatvorili prozore, dok su ispred ulaza bili policajci s automatima. Bojali su se osvete braće Ćurković, a kako je jedan bio u gardi, policajci su sumnjali da bi mogao dovesti gardiste iz Otoka.

---

image

Noćni život u Sinju prekinuli su pucnji

Sasa Buric/Cropix
---

– Zato su me odmah prebacili u Split i izjavu sam dao tek u zgradi splitske policije. Sve to vrijeme nisam znao što je s Ćurkovićem jer ja uopće nisam bio svjestan toga u kojem sam pravcu pucao.

Jako mi je žao što se sve to dogodilo, ali bio sam naprosto natjeran da pucam zbog ponašanja braće Ćurković – izjavio je optuženi.

Na pitanje zašto je i kada nabavio pištolj i je li ga inače imao običaj nositi sa sobom, optuženi Šošo odgovorio je da je pištolj kupio dosta prije jer je često putovao na liniji Sinj – Zagreb, a oko Knina su već bile barikade pa se s pištoljem osjećao sigurnije.

CRNI NOTES (23): Majka i dva sina sjedili su za večerom u Omišu kada je došao ubojica. Razbio je vrata, upao u stan i podigao sačmaricu

Nosio ga je nekada i kad bi iz svoje kuće išao u grad jer je kuća bila na osami. Među brojnim svjedocima na suđenju, iskaz je iznio i jedan od braće ubijenoga, koji je kazao da je Ante Ćurković žrtva naručenog ubojstva.

– Siniša Šošo nije imao nikakvog osobnog razloga da ubije mog brata. U čitavom slučaju on je bio pijun, tj. čovjek koji je po nečijem nalogu izvršio ubojstvo.

CRNI NOTES (22): Britanski vojnik došao na humanitarnu utrku u Kaštela gdje je na smrt pretučen. Petorica su uhićena, osuđen samo jedan

Znate, u pitanju je bila konkurencija, jer je moj brat nabavio suvremene strojeve. Nama je posao s igračnicom dobro išao, a ubuduće bi sigurno išao još i bolje.

---

image

Faksimil teksta

SD
---

Konkurenciji u Sinju očito je to smetalo pa se Šošo našao kao osoba koja je trebala ubiti moga brata – izjavio je svjedok.

Na suđenju je svjedočio i prijatelj Siniše Šoše kojemu je on priskočio u pomoć u tučnjavi u kafiću.

– Prije desetak godina imao sam spor s Antom Ćurkovićem, ali smo se nakon toga često viđali po Sinju i nije bilo nikakvih nesporazuma. Družio sam se s njegovom braćom i dolazio u njihov kafić.

Dan prije ubojstva svratio sam u kafić, kad mi je prišao Ante Ćurković i udario me glavom. Pomogao mi je Šošo pa smo se nekako razdvojili i pobjegli.

Nakon tučnjave otišao sam u Policijsku postaju Sinj i rekao da sam napadnut iz čista mira te da poduzmu nešto da se ne bi dogodilo veće zlo.

Tu večer sam saznao da Ante Ćurković ide okolo i traži nas dvojicu da nas ubije, a sutradan navečer vidio sam Šošu, koji mi je rekao da mora nositi pištolj jer se boji osvete braće Ćurković. Tada sam ušao u kafić, a nekoliko minuta kasnije s ulice se čula pucnjava – rekao je.

---

image

Faksimil teksta

SD
---

Stalni sudski vještak balističar dao je svoj nalaz i mišljenje.

– Oružje ubojstva je pištolj marke Astra, čiji se okvir puni s 15 metaka. Riječ je o poluautomatskom pištolju sa sigurnosnim mehanizmom koji, dok se ne otkoči, sprječava opaljenje.

Optuženi se u odnosu na ubijenog nalazi na udaljenosti većoj od 80 centimetara – rekao je.

Rane na leđima

Nije se mogao izjasniti jesu li ulazne rane na leđima ubijenog mogle nastati od metaka odbijenih od pločnika ili zida kuće, te je sudsko vijeće naložilo nadopunu sudskomedicinskog i balističkog vještačenja.

Jedan od problema tijekom suđenja bio je što se stalni sudski vještak patolog odselio u Beograd te ga se nije mogao saslušati o okolnostima nastanka rana, a svi svjedoci iskazivali su da su ubojica i žrtva bili okrenuti jedan prema drugome.

---

image

Sinj, popularno zvana Pijaca, glavni gradski trg

Paun Paunović/Cropix
---

Početkom studenoga 1992. godine Siniša Šošo osuđen je na devet godina zatvora za ubojstvo Ante Ćurkovića. Utvrđeno je iz iskaza svjedoka kako je, primijetivši da se Ante Ćurković penje uza stube pokraj lokala “Kamičak”, prešao ulicu te došao na vrh stubišta i ispalio 15 metaka prema njemu.

– Večer prije ubojstva došlo je do sukoba i Ante Ćurković upućivao je prijetnje optuženome, ali one nisu bile te prirode da bi se događaj mogao ocijeniti kao ubojstvo na mah, kako je tvrdila obrana.

Za ovo kazneno djelo predviđena je kazna od pet do 15 godina zatvora. Kao olakotna okolnost uzeta je mladost optuženika, a kao otegotna stupanj težine kaznenog djela – kazala je predsjednica sudskog vijeća u obrazloženju presude.

Osim zatvorske kazne, određeno je i da Siniša Šošo mora platiti tadašnjih 220.000 hrvatskih dinara za troškove postupka.

Sve nastavke serijala možete pročitati na poveznici: CRNI NOTES​

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix; SD Duje Klaric/Cropix SD SD Paun Paunović/Cropix Sasa Buric/Cropix SD SD Nikola Vilić/Cropix SD SD
Cropix; SD

Centar Sinja bio je te večeri opasno mjesto; Faksimil naslova

Duje Klaric/Cropix

Glavni trg u Sinju noću

SD

Faksimil teksta

SD

Faksimil teksta

Paun Paunović/Cropix

Sinj, popularno zvana Pijaca, glavni gradski trg

Sasa Buric/Cropix

Noćni život u Sinju prekinuli su pucnji

SD

Faksimil teksta

SD

Faksimil teksta

Nikola Vilić/Cropix

Pijaca u Sinju

SD

Faksimil teksta

SD

Faksimil teksta

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/crna-kronika/smrtonosni-obracun-u-sinju-bio-je-pitanje-dana-zapucalo-je-kao-rafal-ulica-je-bila-puna-mladih-doslo-je-do-panike-1295382 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=8ffca3027e2d755dc48896bd607366802a7f1f23 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Smrtonosni+obra%C4%8Dun+u+Sinju+bio+je+pitanje+dana%3A+%E2%80%98Zapucalo+je+kao+rafal%2C+ulica+je+bila+puna+mladih%2C+do%C5%A1lo+je+do+panike%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fsmrtonosni-obracun-u-sinju-bio-je-pitanje-dana-zapucalo-je-kao-rafal-ulica-je-bila-puna-mladih-doslo-je-do-panike-1295382 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fsmrtonosni-obracun-u-sinju-bio-je-pitanje-dana-zapucalo-je-kao-rafal-ulica-je-bila-puna-mladih-doslo-je-do-panike-1295382 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Bilo je samo pitanje kad će se zapucati i tko će prvi potegnuti. Nakon niza prijetnji i obračuna nejasnih uzroka i motiva, zapucao je Siniša Šošo u Antu Ćurkovića; pogodilo ga je 10 od 15 ispaljenih metaka. Ubojica je odmah sam otišao u policiju; nakon suđenja u Splitu dobio je devet godina zatvora [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Crni notes (26) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Crna kronikaCrni notes (26)

Smrtonosni obračun u Sinju bio je pitanje dana: ‘Zapucalo je kao rafal, ulica je bila puna mladih, došlo je do panike‘

3. lipnja 2023. - 07:25

Oko 21 sat u ponedjeljak 8. srpnja 1991. godine u prolazu iz Ulice oslobođenja prema Litrinu oboru u Sinju iz pištolja je ubijen Ante Ćurković (33), prema kojemu je ispaljen cijeli spremnik metaka. Oružje je držao Siniša Šošo (24), zvani Žika, koji se nakon ubojstva sam predao u Policijsku postaju Sinj.

Alkarskim gradom već se proširila priča o nizu događaja koji su doveli do krvavog epiloga te o samoj noći ubojstva.

– Zapucalo je kao rafal. Ulica je bila prepuna mladih, koji se ovdje inače okupljaju u večernjim satima. Kako se nije znalo tko i u koga puca, došlo je do panike.

Svi su se razbježali. Ne samo ovdje, u Ulici oslobođenja, nego i s Pijace i u ulicama. Ja sam se zaklonio iza zida, a izbrojio sam ukupno devet ispucanih metaka – reka...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 03:01