StoryEditorOCM
Crna kronikaOCVALI PERVERZNJAK

Udomitelj s područja Splita zgrabio djevojku: ‘Imaš velike grudi‘. Kroz suze se branila: ‘Nemojte, mogu vam biti unuka‘

23. travnja 2024. - 19:43

Odlukom Općinskog suda u Splitu proglašen je krivim 69-godišnjak sa šireg područja Splita zbog pokušaj bludničenja nad 17-godišnjakinjom koja je bila udomljena u njegovoj obitelji. Maloljetnica mu se istrgla i zaključala u kupaonici kako bi izbjegla seksualno nasilje, nakon čega je pobjegla iz stana u koji se nikad više nije vratila.

Udomitelj monstrum je osuđen na godinu dana uvjetnog zatvora uz rok kušnje od dvije godine zbog povrede prava djeteta. Postupak protiv njega pokrenulo ej Općinsko državno odvjetništvo Split koje je od suda zatražilo izdavanje kaznenog naloga kojim će se 68-godišnjak proglasiti krivim.

Terete ga da je krajem svibnja prošle godine oko 12.00 sati, dok su se nalazili sami u stanu zakoračio prema 17-godišnjakinji, koja je bila udomljena u njegovoj obitelji i s njima stanovala, rukom je čvrsto uhvatio za zglob njezine lijeve ruke te povukao njezinu ruku prema sebi.

Potom joj je kazao: "Imaš velike grudi, jako si privlačna, sjedi na stol, tu ćemo mi to brzo obaviti, ne boj se neće dugo trajati, sad smo sami, bit ću nježan, možemo to obaviti tu na stolu, možeš se skinuti, iako bih ja to rado napravio, ali ne mogu, sve će biti brzo gotovo, bolje kada ne nosiš hlače, imaš veliku stražnjicu".

image

Preplašena 17-godišnjakinja zaključala se u kupaonici

Shutterstock/Ilustracija

Maloljetnica se pokušavala osloboditi stiska njegove ruke i govorila mu: "Nemojte, mogu vam biti unuka, a ne kći". Kada se uspjela istrgnuti iz njegovog stiska ruke, pobjegla je u kupaonicu te se zaključala, a zlostavljač je došao za njom pred vrata kupaonice i rekao joj: "Ne moraš se zaključavati, ako nisi spremna ja to razumijem".

Djevojka je plakala u kupaonici i čekala da se on pomaknute s vrata, pa je nakon nekog vremena uspjela pobjeći iz stana. Prilikom njenog izlaska iz stana 69-godišnjak joj je rekao: "Čekat ću te večeras kad se vratiš s posla", što je kod 17-godišnjakinje izazvalo uznemirenost i preplašenost za vlastitu sigurnost.

U optužnici je navedeno kako se maloljetnica više nije nikako vraćala u stan. Stoji kako je 69-godišnjak bio svjestan da svojim postupcima ugrožava njen psihofizički razvoj i dobrobit. Deset dana nakon događaja udomitelj je uhićen i ispitan u policiji, a zatim su tijekom istražnog postupka pregledani svi dokazi.

Između ostalog pregledana je dokumentacija Hrvatskog zavoda za socijalni rad, Područni ured Split te je u prosincu 20213. godine svoj iskaz dala i zlostavljana djevojčica. Nakon toga je u siječnju ove godine podignuta optužnica protiv 69-godišnjaka koja ga tereti za zanemarivanje i zlouporabu djetetovih prava, i to teži oblik kaznenog djela kada počinitelj navodi dijete na ponašanje koje je štetno za njegov razvoj.

Zapriječena kazna je od šest mjeseci do pet godina zatvora, a državno odvjetništvo je od suda zatražilo izdavanje kaznenog naloga kojim će 69-godišnjaka proglasit krivim i kaznit po zakonu. Sud je prihvatio njihov zahtjev i izdao kazneni nalog kojim ga je osudio na uvjetnu kaznu i obvezu plaćanja sudskih troškova od 100 eura.

Ako optuženi 69-godišnjak podnese prigovor na navedeni kazneni nalog, tada će se provesti suđenje na kojem će se utvrđivati njegova krivnja. U slučaju da ne podnese prigovor u roku od osam dana presuda će postati pravomoćna.

image

Udomitelj je prvo maloljetnicu zgrabio za ruku

Shutterstock/Ilustracija
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 19:43