stdClass Object ( [id] => 527317 [title] => 'Bernardić ne može pobijediti Plenkovića ne bude li promjena u SDP-u': Aleksandra Kolarić analizira uzroke pada socijaldemokrata i otkriva ključ rješenja za sudbinu cijele stranke [alias] => bernardic-ne-moze-pobijediti-plenkovica-ne-bude-li-promjena-u-sdp-u-aleksandra-kolaric-analizira-uzroke-pada-socijaldemokrata-i-otkriva-kljuc-rjesenja-za-sudbinu-cijele-stranke [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Promjene u SDP-u kreću iz Zagreba. Tu je ključ rješenja za sudbinu cijeloga SDP-a, uvjerena je Aleksandra Kolarić, poznata komunikacijska stručnjakinja i bivša glasnogovornica Vlade Ivice Račana analizirajući za Spektar uzroke pada socijaldemokrata, koji ni godinu i pol dana nakon poraza na posljednjim parlamentarnim izborima ne uspjevaju ozbiljnije parirati vladajućem HDZ-u.

Zagreb nije odabran slučajno. Nakon povratka u SDP – iz kojega je izbačena po nalogu Zorana Milanovića2013. godine jer ga je kritizirala zbog slučaja Lex Perković - Aleksandra Kolarić posljednjih mjeseci predano radi na svojoj kampanji za novu predsjednicu zagrebačkih socijaldemokrata.

- Izbor novog vodstva ključni je preduvjet za početak oporavka zagrebačkog SDP-a, koji je više od godinu dana bez predsjednika, a već dva mjeseca bez legalnog i legitimnog vodstva. Zagrebački SDP mora postati motor rasta nacionalnog SDP-a jer snažno utječe na rejting stranke. Bez Zagreba SDP ne može doći na vlast u Hrvatskoj i zato je Zagreb ključ budućnosti cijelog SDP-a. Zadnji statutarni rok za te izbore prošao je pred dva mjeseca. Bekrajno odgađanje izbora novog vodstva u Zagrebu i u županijama dodatno slabi stranku i onemogućava njezin oporavak.

Zašto se, po vašem mišljenju, bježi od tih izbora?
- Jako i novo vodstvo zagrebačkog SDP-a u interesu je stranke i njezinih članova, kao i u interesu Davora Bernardića i nacionalnog vodstva. Naš zajednički interes je vraćanje povjerenja Zagrepčana i pobjeda na izborima. To mogu ostvariti samo novi ljudi, s čvrstim i jasnim političkim stavovima, s novom energijom, znanjem i vizijom. Stoga je meni, kao i članovima zagrebačkog SDP-a, neshvatljivo ovo beskrajno odgađanje izbora, koje našu stranka drži u potpunoj paralizi u Zagrebu.

Zašto tražite da se izbori u SDP-u održe što prije, kada vrijeme očito radi za vas?
- To je točno. Tim za promjene koji okupljam svakim je danom sve veći i sve jači. Članstvo je ponovno dobilo nadu da možemo izgraditi jak i politički vjerodostojan SDP u glavnom gradu. Našim članovima i simpatizerima dosta je poraza u Zagrebu. Članstvo želi uspješan i pobjednički SDP u Zagrebu. Potencijal za ostvarenje tog cilja članovi svakim danom sve više prepoznaju u mojem timu i meni.

Međutim, iako je vrijeme na mojoj strani, u interesu SDP-a je da se ovi izbori održe što prije. Već sada, zbog ovog odugovlačenja, novom vodstvu "ukradena“ je godina dana, u kojoj smo već mogli pokrenuti ključne promjene i pripremiti novi program za grad. Naime lokalni izbori bili su u svibnju prošle godine, a stranački izbori neće očito biti prije travnja ove godine. Mi vremena za gubljenje nemamo.



Promovirate postklanovski SDP?
- Apsolutno. Vrijeme osveta mora biti iza nas. Jedini put naprijed je uključivost. SDP će postati stranka u kojoj su dobrodošli svi progresivni pojedinci, svaki član i članica, svaki simpatizer koji želi svojim radom i idejama doprinijeti socijaldemokraciji u našem društvu. Ako nastavimo s klanovskim sukobima, koji traju već godinama, pred nama nema političke budućnosti.

Je li Bernardić pao na tom ispitu? Kojiput se čini da je jedan klan, koji je SDP-om drmao 10 godina, danas samo zamjenjen drugim?
- Cijela stranka zarobljenik je klanovskih borbi, što nažalost predstavlja nastavak politike bivšeg vodstva. To je kroz godine stranku iscrpilo i oslabilo i rezultiralo je cijelim nizom izbornih poraza. Promjene, nova politika i novi smjer koje je članstvo odabralo glasajući za Bernardića na prošlim unutarstranačkim izborima, nisu se dogodile. Svi mi u SDP-u, kao i naši glasači, taoci smo klanovskih sukoba. Očito je, nažalost, da novom predsjedniku nije pošlo za rukom ujediniti stranku.

Što je alternativa?
- Alternativa je okretanje političkom sadržaju, kreiranje konkretnih rješenja za društvene probleme, čvrsti politički stavovi i vrednovanje sposobnih i stručnih pojedinaca u stranci. Alternativa je ostavljanje prostora za političko djelovanje u stranci pobjeđenim protukandidatima i njihovim glasačima u članstvu. SDP u kojem svi nakon izbora moramo misliti isto kao pobjednik, ne može biti predvodnik napretka u društvu.

Politika "mi ili oni“ koja marginalizira one koji su izgubili unutarstranačke izbore, višekratno se pokazala kao pogrešna politika. Stoga je jedini odgovor: uključivost. U SDP-u treba biti mjesta za sve. U zagrebačkom SDP-u koji ću voditi nakon ovih izbora, bit će mjesta za sve moje protukandidate, koji žele sudjelovati u izgradnji stranke.

Je li za SDP ipak prekasno? U prostor vam je ušlo Pametno u Splitu, Tomašević i Rada Borić u Zagrebu, u Dubrovniku SDP gotovo pa ne postoji, Most vas je pretekao u Splitsko-dalmatinskoj županiji...
- Stranke koje spominjete logično su zauzele prostor koji je SDP svojim nedjelovanjem politički oslobodio. Nismo se na vrijeme mijenjali, pa su naš građani zamijenili. Međutim, nije prekasno za obnovu SDP-a. Nisam ona koja odustaje, a to nisu niti naši članovi. Hrvatskoj treba jaka progresivna stranka koja zastupa interese svih koji žive od svojeg rada. Ja sam optimist. Kad se okrenemo Zagrepčanima i ponudimo viziju boljeg Zagreba, vratit ćemo vjerodostojnost i njihovo povjerenje. Isto vrijedi i za Hrvatsku. Promjene su preduvjet našeg uspjeha.

Da se danas pojavi netko poput Mirele Holy, dojam je da bi otpuhnuo SDP u ropotarnicu povijesti...
- To će se dogoditi samo ako se mi ne krenemo mijenjati. Stoga svoju sudbinu držimo u svojim rukama. Nastavak dosadašnje politike i načina vođenja stranke dokazano ne nosi dobre rezultate. Očito je da su toga svjesni i u vodstvu stranke. Ogulinski team building pokušaj je definiranja novog načina upravljanja političkim procesima u stranci. Do ljeta ćemo vidjeti hoće li biti uspješan.

Aktualna garnitura na Iblerovom trgu za to krivi Milanovića: i za izostanak sadržaja, i za loš rad na terenu, i za slab rezultat...
- Odgovorit ću Balaševićevim stihom: Krivi smo mi što smo šutjeli. Zoran Milanović je prošlost, koja ostaje iza nas. Mi se moramo okrenuti budućnosti i ne gubiti vrijeme više u hodnicima prošlosti. Davor Bernardić i novo vodstvo vode stranku već godinu dana i neosporno je da je niski rejting stranke i njihova odgovornost. Nema vidljivih pomaka i nema značajnih rezultata. Naša vjerodostojnost uvijek je padala zbog neprincipijelnih poteza.

Kako u prošlosti, tako i sada. Kako kad je bivše vodstvo SDP-a mjesecima šutjelo na korupcijsku aferu i optužnicu protiv sisačke županice Marine Lovrić Merzel, tako i sada kad je vukovarska organizacija, uz prešutni blagoslov vodstva, za predsjednika stranke izabrala Željka Sabu, osobu osuđenu za političku korupciju.

Milanović već neko vrijeme koketira sa idejom da ide u utrku za predsjednika države?
- Kandidatura Zorana Milanovića na predsjedničkim izborima ne postoji. Ako do nje dođe, onda ću komentirati stvarnost, a ne puštanje praznih balona u medije.

Vratimo se onda Bernardiću. Ima li on liderskih kapaciteta da uspješno vodi SDP?
- O svakom politčaru najbolju ocjenu daju rezultati njegovog rada, građani na izborima i politički rejting u istraživanjima. Davor nije na vlasti, izbori još nisu bili, pa o njegovom političkom uspjehu najviše govori njegov osobni rejting. To nije samo njegov problem, nego i problem SDP-a. Jedan od glavnih strateških ciljeva u sljedećem razdoblju mora biti izgradnja reputacije predsjednika Bernardića.

Može li se taj nizak rejting promjeniti?
- Ključno je pitanje želi li se predsjednik stranke mijenjati, a ne može li doći do promjene. Moja bi struka bila besmislena da ne znamo kako savjetovati političare da uspješno komuniciraju svoje politike građanima.

Je li vas pitao za savjet?
- Ne.

Može li Bernardić pobijediti Plenkovića?
- Sadašnje ankete ukazuju da ne može. Čvrsto vjerujem da reformirani SDP na sljedećim može pobijediti HDZ s Plenkovićem na čelu. Stoga s promjenama moramo početi odmah.

SDP sa Bernardićem na čelu?
- S političkim radom koji je Bernardić do sada pokazao, nažalost ne. Međutim, Bernardić je na čelu stranke izabranom velikom većinom glasova i ima čvrstu podršku glavnih tijela stranke. Trenutno ne vidim političku snagu unutar SDP-a koja ga može smijeniti. Problemi SDP-a su puno dublji nego što je nepopularan lider. Rješenje nije u promjeni samo jednog čovjeka, nego u promjeni cijele paradigme tj. načina vođenja politike i stranke. Rješenje je u stvaranju modernog SDP-a, s održivom političkom platformom i u uspješnom dijalogu s građanima o našoj viziji društva.

A puč nakon poraza na europskim izborima? Je li to realni scenarij?
- Ne podržavam bilo kakav puč, postoje jasni statutarni mehanizmi za promjenu vodstva. Svaki predsjednik treba snositi odgovornost za loš rezultat i izborni poraz, pa tako i Bernardić. Pričekajmo na rezultate europarlamentarnih izbora.

A ako izgubi iduće parlamentarne izbore? Treba li Bernardić podnijeti ostavku?
- U demokraciji nema nikakve dvojbe oko toga da lider koji izgubi izbore treba preuzeti odgovornost i dati ostavku. Hoće li se ponovno natjecati je druga stvar, no ostavku mora dati.

Bernardićevi kritičari uvjereni su da su detektirali njegov plan: nakon idućih izbora ući u veliku koaliciju sa HDZ-om i tako spasiti svoju poziciju u SDP-u...
- Time bi Hrvatska izgubila oporbu, a SDP doživio politički kraj. Samo trebamo pogledati kako je pao SPD u Njemačkoj nakon velike koalicije sa CDU-om. Otpor članstva novoj koaliciji u njemačkom SPD-u je sada ogroman i veliko je pitanje hoće li to ovoga puta Schultzu proći na konvenciji. Vizija socijaldemokratske i konzervativne Hrvatske dvije su duboko različite i suprostavljene vizije. Svrha postojanja SDP-a nije da vječno održava HDZ na vlasti i da stoga s njima ulazi u koaliciju. Naš cilj treba biti pobjeda na izborima i promjena Hrvatske nabolje. A to ne možemo raditi u koaliciji u HDZ-om.

Možda bi tako Bernardić, i ako doživi poraz, mogao ostati na čelu SDP-a...
- SDP ne smije biti talac niti jednog pojedinca. Kao što jučer nije smio biti talac Zorana Milanovića, tako danas niti sutra ne smije biti talac Davora Bernardića.
 

Živi zid nam uzima glasove, ali oni nisu rješenje

Točno je da je dio SDP-ovih glasova otišao Živom zidu, ali to ne znači da je Živi zid dobro rješenje za hrvatsko društvo. Zemlja dembelija, koju obećavaju, ne postoji. Postoje samo kaos i anarhija koja dolazi s takvom političkom opcijom. Razumijem glasače, njima se obećanja koja čuju mogu svidjeti, no naša odgovornost u SDP je da ponudimo održiva rješenja, ne kaos i anarhiju.

Pritom nipošto ne bismo smjeli koketirati sa populizmom. Populizam ne može biti naš dobar saveznik. Populizam jača kada socijaldemokracija slabi. Zar ćemo koketirati sa onim koji glume hrvatskog Lorda Nelsona i slali bi mornaricu u Piranski zaljev­? Sa onima koji propagiraju necijepljene i dovode u pitanje zdravlje djece? Sa onima koji zagovaraju urušavanje cjelokupnog gospodarskog i financijskog sustava beskrajnim tiskanjem novog novca? S onima koji veličaju Putina?

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => veliki intervju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2018-01-20 17:02:48 [created_by] => 3170 [created_by_alias] => Marina Karlović-Sabolić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2018-01-20 18:17:15 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2018-01-20 16:54:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 7875 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2018/01/20/aleksandra_kolaric5-170617.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "aleksandra_kolaric5-170617" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1260x840" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4686259 Threads: 4 Questions: 158180026 Slow queries: 68373 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4682303 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/bernardic-ne-moze-pobijediti-plenkovica-ne-bude-li-promjena-u-sdp-u-aleksandra-kolaric-analizira-uzroke-pada-socijaldemokrata-i-otkriva-kljuc-rjesenja-za-sudbinu-cijele-stranke-527317 [printLink] => /vijesti/hrvatska/bernardic-ne-moze-pobijediti-plenkovica-ne-bude-li-promjena-u-sdp-u-aleksandra-kolaric-analizira-uzroke-pada-socijaldemokrata-i-otkriva-kljuc-rjesenja-za-sudbinu-cijele-stranke-527317?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 283332 [name] => sdp [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sdp [link] => /tag/sdp ) [1] => stdClass Object ( [id] => 237151 [name] => Davor Bernardić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => davor-bernardic [link] => /tag/davor-bernardic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 419818 [name] => Aleksandra Kolarić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => aleksandra-kolaric [link] => /tag/aleksandra-kolaric ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => veliki intervju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => 'Bernardić ne može pobijediti Plenkovića ne bude li promjena u SDP-u': Aleksandra Kolarić analizira uzroke pada socijaldemokrata i otkriva ključ rješenja za sudbinu cijele stranke [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3170 [name] => Marina Karlović Sabolić [username] => marina-karlovi-saboli [email] => marina-karlovi-saboli@sd.hr [password] => $2y$10$/yW1ghKW8p/CxFePEm3RuuJx.U2oTzL5U.R2x5YB3uJJwKdgE17z2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marina-karlovic-sabolic-3170 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1688 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9d410b70aa75edca8f6274c100d2a23c?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/01/20/aleksandra_kolaric5-170617.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => aleksandra_kolaric5-170617 [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/01/20/aleksandra_kolaric5-170617.jpg [title] => aleksandra_kolaric5-170617 ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Promjene u SDP-u kreću iz Zagreba. Tu je ključ rješenja za sudbinu cijeloga SDP-a, uvjerena je Aleksandra Kolarić, poznata komunikacijska stručnjakinja i bivša glasnogovornica Vlade Ivice Račana analizirajući za Spektar uzroke pada socijaldemokrata, koji ni godinu i pol dana nakon poraza na posljednjim parlamentarnim izborima ne uspjevaju ozbiljnije parirati vladajućem HDZ-u.

Zagreb nije odabran slučajno. Nakon povratka u SDP – iz kojega je izbačena po nalogu Zorana Milanovića2013. godine jer ga je kritizirala zbog slučaja Lex Perković - Aleksandra Kolarić posljednjih mjeseci predano radi na svojoj kampanji za novu predsjednicu zagrebačkih socijaldemokrata.

- Izbor novog vodstva ključni je preduvjet za početak oporavka zagrebačkog SDP-a, koji je više od godinu dana bez predsjednika, a već dva mjeseca bez legalnog i legitimnog vodstva. Zagrebački SDP mora postati motor rasta nacionalnog SDP-a jer snažno utječe na rejting stranke. Bez Zagreba SDP ne može doći na vlast u Hrvatskoj i zato je Zagreb ključ budućnosti cijelog SDP-a. Zadnji statutarni rok za te izbore prošao je pred dva mjeseca. Bekrajno odgađanje izbora novog vodstva u Zagrebu i u županijama dodatno slabi stranku i onemogućava njezin oporavak.

Zašto se, po vašem mišljenju, bježi od tih izbora?
- Jako i novo vodstvo zagrebačkog SDP-a u interesu je stranke i njezinih članova, kao i u interesu Davora Bernardića i nacionalnog vodstva. Naš zajednički interes je vraćanje povjerenja Zagrepčana i pobjeda na izborima. To mogu ostvariti samo novi ljudi, s čvrstim i jasnim političkim stavovima, s novom energijom, znanjem i vizijom. Stoga je meni, kao i članovima zagrebačkog SDP-a, neshvatljivo ovo beskrajno odgađanje izbora, koje našu stranka drži u potpunoj paralizi u Zagrebu.

Zašto tražite da se izbori u SDP-u održe što prije, kada vrijeme očito radi za vas?
- To je točno. Tim za promjene koji okupljam svakim je danom sve veći i sve jači. Članstvo je ponovno dobilo nadu da možemo izgraditi jak i politički vjerodostojan SDP u glavnom gradu. Našim članovima i simpatizerima dosta je poraza u Zagrebu. Članstvo želi uspješan i pobjednički SDP u Zagrebu. Potencijal za ostvarenje tog cilja članovi svakim danom sve više prepoznaju u mojem timu i meni.

Međutim, iako je vrijeme na mojoj strani, u interesu SDP-a je da se ovi izbori održe što prije. Već sada, zbog ovog odugovlačenja, novom vodstvu "ukradena“ je godina dana, u kojoj smo već mogli pokrenuti ključne promjene i pripremiti novi program za grad. Naime lokalni izbori bili su u svibnju prošle godine, a stranački izbori neće očito biti prije travnja ove godine. Mi vremena za gubljenje nemamo.



Promovirate postklanovski SDP?
- Apsolutno. Vrijeme osveta mora biti iza nas. Jedini put naprijed je uključivost. SDP će postati stranka u kojoj su dobrodošli svi progresivni pojedinci, svaki član i članica, svaki simpatizer koji želi svojim radom i idejama doprinijeti socijaldemokraciji u našem društvu. Ako nastavimo s klanovskim sukobima, koji traju već godinama, pred nama nema političke budućnosti.

Je li Bernardić pao na tom ispitu? Kojiput se čini da je jedan klan, koji je SDP-om drmao 10 godina, danas samo zamjenjen drugim?
- Cijela stranka zarobljenik je klanovskih borbi, što nažalost predstavlja nastavak politike bivšeg vodstva. To je kroz godine stranku iscrpilo i oslabilo i rezultiralo je cijelim nizom izbornih poraza. Promjene, nova politika i novi smjer koje je članstvo odabralo glasajući za Bernardića na prošlim unutarstranačkim izborima, nisu se dogodile. Svi mi u SDP-u, kao i naši glasači, taoci smo klanovskih sukoba. Očito je, nažalost, da novom predsjedniku nije pošlo za rukom ujediniti stranku.

Što je alternativa?
- Alternativa je okretanje političkom sadržaju, kreiranje konkretnih rješenja za društvene probleme, čvrsti politički stavovi i vrednovanje sposobnih i stručnih pojedinaca u stranci. Alternativa je ostavljanje prostora za političko djelovanje u stranci pobjeđenim protukandidatima i njihovim glasačima u članstvu. SDP u kojem svi nakon izbora moramo misliti isto kao pobjednik, ne može biti predvodnik napretka u društvu.

Politika "mi ili oni“ koja marginalizira one koji su izgubili unutarstranačke izbore, višekratno se pokazala kao pogrešna politika. Stoga je jedini odgovor: uključivost. U SDP-u treba biti mjesta za sve. U zagrebačkom SDP-u koji ću voditi nakon ovih izbora, bit će mjesta za sve moje protukandidate, koji žele sudjelovati u izgradnji stranke.

Je li za SDP ipak prekasno? U prostor vam je ušlo Pametno u Splitu, Tomašević i Rada Borić u Zagrebu, u Dubrovniku SDP gotovo pa ne postoji, Most vas je pretekao u Splitsko-dalmatinskoj županiji...
- Stranke koje spominjete logično su zauzele prostor koji je SDP svojim nedjelovanjem politički oslobodio. Nismo se na vrijeme mijenjali, pa su naš građani zamijenili. Međutim, nije prekasno za obnovu SDP-a. Nisam ona koja odustaje, a to nisu niti naši članovi. Hrvatskoj treba jaka progresivna stranka koja zastupa interese svih koji žive od svojeg rada. Ja sam optimist. Kad se okrenemo Zagrepčanima i ponudimo viziju boljeg Zagreba, vratit ćemo vjerodostojnost i njihovo povjerenje. Isto vrijedi i za Hrvatsku. Promjene su preduvjet našeg uspjeha.

Da se danas pojavi netko poput Mirele Holy, dojam je da bi otpuhnuo SDP u ropotarnicu povijesti...
- To će se dogoditi samo ako se mi ne krenemo mijenjati. Stoga svoju sudbinu držimo u svojim rukama. Nastavak dosadašnje politike i načina vođenja stranke dokazano ne nosi dobre rezultate. Očito je da su toga svjesni i u vodstvu stranke. Ogulinski team building pokušaj je definiranja novog načina upravljanja političkim procesima u stranci. Do ljeta ćemo vidjeti hoće li biti uspješan.

Aktualna garnitura na Iblerovom trgu za to krivi Milanovića: i za izostanak sadržaja, i za loš rad na terenu, i za slab rezultat...
- Odgovorit ću Balaševićevim stihom: Krivi smo mi što smo šutjeli. Zoran Milanović je prošlost, koja ostaje iza nas. Mi se moramo okrenuti budućnosti i ne gubiti vrijeme više u hodnicima prošlosti. Davor Bernardić i novo vodstvo vode stranku već godinu dana i neosporno je da je niski rejting stranke i njihova odgovornost. Nema vidljivih pomaka i nema značajnih rezultata. Naša vjerodostojnost uvijek je padala zbog neprincipijelnih poteza.

Kako u prošlosti, tako i sada. Kako kad je bivše vodstvo SDP-a mjesecima šutjelo na korupcijsku aferu i optužnicu protiv sisačke županice Marine Lovrić Merzel, tako i sada kad je vukovarska organizacija, uz prešutni blagoslov vodstva, za predsjednika stranke izabrala Željka Sabu, osobu osuđenu za političku korupciju.

Milanović već neko vrijeme koketira sa idejom da ide u utrku za predsjednika države?
- Kandidatura Zorana Milanovića na predsjedničkim izborima ne postoji. Ako do nje dođe, onda ću komentirati stvarnost, a ne puštanje praznih balona u medije.

Vratimo se onda Bernardiću. Ima li on liderskih kapaciteta da uspješno vodi SDP?
- O svakom politčaru najbolju ocjenu daju rezultati njegovog rada, građani na izborima i politički rejting u istraživanjima. Davor nije na vlasti, izbori još nisu bili, pa o njegovom političkom uspjehu najviše govori njegov osobni rejting. To nije samo njegov problem, nego i problem SDP-a. Jedan od glavnih strateških ciljeva u sljedećem razdoblju mora biti izgradnja reputacije predsjednika Bernardića.

Može li se taj nizak rejting promjeniti?
- Ključno je pitanje želi li se predsjednik stranke mijenjati, a ne može li doći do promjene. Moja bi struka bila besmislena da ne znamo kako savjetovati političare da uspješno komuniciraju svoje politike građanima.

Je li vas pitao za savjet?
- Ne.

Može li Bernardić pobijediti Plenkovića?
- Sadašnje ankete ukazuju da ne može. Čvrsto vjerujem da reformirani SDP na sljedećim može pobijediti HDZ s Plenkovićem na čelu. Stoga s promjenama moramo početi odmah.

SDP sa Bernardićem na čelu?
- S političkim radom koji je Bernardić do sada pokazao, nažalost ne. Međutim, Bernardić je na čelu stranke izabranom velikom većinom glasova i ima čvrstu podršku glavnih tijela stranke. Trenutno ne vidim političku snagu unutar SDP-a koja ga može smijeniti. Problemi SDP-a su puno dublji nego što je nepopularan lider. Rješenje nije u promjeni samo jednog čovjeka, nego u promjeni cijele paradigme tj. načina vođenja politike i stranke. Rješenje je u stvaranju modernog SDP-a, s održivom političkom platformom i u uspješnom dijalogu s građanima o našoj viziji društva.

A puč nakon poraza na europskim izborima? Je li to realni scenarij?
- Ne podržavam bilo kakav puč, postoje jasni statutarni mehanizmi za promjenu vodstva. Svaki predsjednik treba snositi odgovornost za loš rezultat i izborni poraz, pa tako i Bernardić. Pričekajmo na rezultate europarlamentarnih izbora.

A ako izgubi iduće parlamentarne izbore? Treba li Bernardić podnijeti ostavku?
- U demokraciji nema nikakve dvojbe oko toga da lider koji izgubi izbore treba preuzeti odgovornost i dati ostavku. Hoće li se ponovno natjecati je druga stvar, no ostavku mora dati.

Bernardićevi kritičari uvjereni su da su detektirali njegov plan: nakon idućih izbora ući u veliku koaliciju sa HDZ-om i tako spasiti svoju poziciju u SDP-u...
- Time bi Hrvatska izgubila oporbu, a SDP doživio politički kraj. Samo trebamo pogledati kako je pao SPD u Njemačkoj nakon velike koalicije sa CDU-om. Otpor članstva novoj koaliciji u njemačkom SPD-u je sada ogroman i veliko je pitanje hoće li to ovoga puta Schultzu proći na konvenciji. Vizija socijaldemokratske i konzervativne Hrvatske dvije su duboko različite i suprostavljene vizije. Svrha postojanja SDP-a nije da vječno održava HDZ na vlasti i da stoga s njima ulazi u koaliciju. Naš cilj treba biti pobjeda na izborima i promjena Hrvatske nabolje. A to ne možemo raditi u koaliciji u HDZ-om.

Možda bi tako Bernardić, i ako doživi poraz, mogao ostati na čelu SDP-a...
- SDP ne smije biti talac niti jednog pojedinca. Kao što jučer nije smio biti talac Zorana Milanovića, tako danas niti sutra ne smije biti talac Davora Bernardića.
 

Živi zid nam uzima glasove, ali oni nisu rješenje

Točno je da je dio SDP-ovih glasova otišao Živom zidu, ali to ne znači da je Živi zid dobro rješenje za hrvatsko društvo. Zemlja dembelija, koju obećavaju, ne postoji. Postoje samo kaos i anarhija koja dolazi s takvom političkom opcijom. Razumijem glasače, njima se obećanja koja čuju mogu svidjeti, no naša odgovornost u SDP je da ponudimo održiva rješenja, ne kaos i anarhiju.

Pritom nipošto ne bismo smjeli koketirati sa populizmom. Populizam ne može biti naš dobar saveznik. Populizam jača kada socijaldemokracija slabi. Zar ćemo koketirati sa onim koji glume hrvatskog Lorda Nelsona i slali bi mornaricu u Piranski zaljev­? Sa onima koji propagiraju necijepljene i dovode u pitanje zdravlje djece? Sa onima koji zagovaraju urušavanje cjelokupnog gospodarskog i financijskog sustava beskrajnim tiskanjem novog novca? S onima koji veličaju Putina?

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
aleksandra_kolaric5-170617
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/bernardic-ne-moze-pobijediti-plenkovica-ne-bude-li-promjena-u-sdp-u-aleksandra-kolaric-analizira-uzroke-pada-socijaldemokrata-i-otkriva-kljuc-rjesenja-za-sudbinu-cijele-stranke-527317 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c45667d2fc3e4ad3a1c33c8eb40ea9fb52ba43e2 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%26%23039%3BBernardi%C4%87+ne+mo%C5%BEe+pobijediti+Plenkovi%C4%87a+ne+bude+li+promjena+u+SDP-u%26%23039%3B%3A+Aleksandra+Kolari%C4%87+analizira+uzroke+pada+socijaldemokrata+i+otkriva+klju%C4%8D+rje%C5%A1enja+za+sudbinu+cijele+stranke&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fbernardic-ne-moze-pobijediti-plenkovica-ne-bude-li-promjena-u-sdp-u-aleksandra-kolaric-analizira-uzroke-pada-socijaldemokrata-i-otkriva-kljuc-rjesenja-za-sudbinu-cijele-stranke-527317 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fbernardic-ne-moze-pobijediti-plenkovica-ne-bude-li-promjena-u-sdp-u-aleksandra-kolaric-analizira-uzroke-pada-socijaldemokrata-i-otkriva-kljuc-rjesenja-za-sudbinu-cijele-stranke-527317 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => veliki intervju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskaveliki intervju

'Bernardić ne može pobijediti Plenkovića ne bude li promjena u SDP-u': Aleksandra Kolarić analizira uzroke pada socijaldemokrata i otkriva ključ rješenja za sudbinu cijele stranke

Piše Marina Karlović-Sabolić
20. siječnja 2018. - 17:54
aleksandra_kolaric5-170617

Promjene u SDP-u kreću iz Zagreba. Tu je ključ rješenja za sudbinu cijeloga SDP-a, uvjerena je Aleksandra Kolarić, poznata komunikacijska stručnjakinja i bivša glasnogovornica Vlade Ivice Račana analizirajući za Spektar uzroke pada socijaldemokrata, koji ni godinu i pol dana nakon poraza na posljednjim parlamentarnim izborima ne uspjevaju ozbiljnije parirati vladajućem HDZ-u.

Zagreb nije odabran slučajno. Nakon povratka u SDP – iz kojega je izbačena po nalogu Zorana Milanovića2013. godine jer ga je kritizirala zbog slučaja Lex Perković - Aleksandra Kolarić posljednjih mjeseci predano radi na svojoj kampanji za novu predsjednicu zagrebačkih socijaldemokrata.

- Izbor novog vodstva ključni je preduvjet za početak oporavka zagrebačkog SDP-a, koji je više od godinu dana bez pre...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 10:12