StoryEditorOCM
Hrvatskau aržanom

Da se nikad ne zaboravi: komemoracija u povodu 33. obljetnice pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića

Piše Braco Ćosić
30. ožujka 2024. - 15:41

U Aržanu, na mjesnom groblju, u nazočnost obitelji Josipa Jovića, velikog broja mještana, predstavnika mnogih braniteljskih udruga, izaslanstava Sabora, Vlade RH, Ministarstva unutarnjih poslova, održana je komemoracija u povodu 33.obljetnice junačke pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića.

image
Braco Cosic/

Na grob su prvo vijence položili i svijeće upalili članovi njegove obitelji predvođeni njegovim bratom i sestrom te nećacima. Nakon njih vijence su položili pripadnici Tigrova, potom u ime Vlade RH i Ministarstva unutarnjih poslova - potpredsjednik Vlade i ministar MUP-a Davor Božinović, načelnik Ravnateljstva policije Nikola Milina, načelnik Policijske uprave splitsko dalmatinske Slobodan Marendić i načelnik PGP Imotski Tihomir Nenadić. U ime Sabora RH i naše županije vijence su položili Ante Sanader, Luka Brčić, župan Blaženko Boban i dožupan Ante Šošića te brojni drugi. Vijenac su položili i predstavnici NK Imotskog, kluba koji je osnovan na isti datum 31. ožujka 1991. godine na dan kada je poginuo Josip Jović na Plitvicama. Upravo su skupštinari NK Imotskog izlazili sa osnivačke skupštine iz Gradskog kina u Imotskom, kada se doznalo za akciju Hrvatske vojske, naših Redarstvenih snaga na Plitvicama, ali i tužnu vijest da je poginuo prvi Imoćanin i prvi hrvatski redarstvenik Josip Jović.

Odrješenje na grobu Josipa Jovića podario je mjesni župnik don Marin Barišić koji je najavio da će se misa zadušnica za Josipa Jovića održati u ponedjeljak u 9 sati u župnoj crkvi u Aržanu. Inače sutra na sam Uskrs na Plitvicama će se održati komemoracija u povodu pogibije Josipa Jovića.

image
Braco Cosic/
image
Braco Cosic/
image
Braco Cosic/

- Okupili smo se i ove godine u Aržanu, kako bi obilježili obljetnicu pogibije prve žrtve Domovinskog rata, policajca Josipa Jovića.. Kako vidite ovdje je i njegova obitelj, njegovi suborci, narod Aržana i Imotske krajine, Splitsko dalmatinske županije. Mi u Ministarstvu unutarnjih poslova ćemo I ubuduće održavati živim sjećanjima na sve poginule hrvatske redarstvenike, sve hrvatske branitelje koji su ne samo postali simbolom žrtve, simbolom otpora, već i simbolom stvaranja Hrvatske. To je naša dužnost, a iz godine u godinu vidimo sve veći broj građana na ovim komemoracijama, što znači da je žrtva Josipa Jovića i ostalih branitelja, duboko urezana u memoriju hrvatskih ljudi. Mi sigurno nećemo dopustiti da sjećanje na naše junake, na one kojima smo dužni za sve ovo što danas imamo, izbljedjeti - istaknuo je potpredsjednik Vlade RH minister MUP-a Davor Božinović.

image
Braco Cosic/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 13:28