stdClass Object ( [id] => 218859 [title] => Dijana Aničić: Jednog sina sam izgubila, drugi je invalid, a krivcima još ne sude [alias] => dijana-anicic-jednog-sina-sam-izgubila-drugi-je-invalid-a-krivcima-jos-ne-sude [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Petnaest godina od dana kada je Dijana Aničić ušla u splitsko rodilište gdje joj je pri porodu jedno dijete umrlo, a drugo ostalo stopostotni invalid, još nije ni počelo suđenje osobama koje Općinsko državno odvjetništvo u Splitu drži odgovornima za sudbinu nesretnih dječaka. Za smrt bebe je protiv ginekologa dr. Tomislava Strinića i dr. Borisa Delića podignuta optužnica koja je u svibnju ove godine podnesena Općinskom sudu u Sinju.

‘Na kraju sam snaga’

Na istom sudu je prije dvije godine podnesena druga optužnica protiv dvojice istih liječnika uz još dvoje ginekologa – dr. Anu Deković i dr. Borisa Grzunova – zbog propusta koji su prouzročili invaliditet sada 15-godišnjeg Duje. Za sada nije zakazano ni jedno ročište, a nesretna majka Dijana toliko je očajna da počinje vjerovati kako na hrvatskim sudovima neće doživjeti pravdu, nego će je morati potražiti na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

– Iskreno vam kažem, ja sam na kraju snaga i ne bojim se za sebe, već za svoju djecu. Moj Duje već ima više kilograma od mene i sve mi je teže biti mu u potpunosti na pomoći. Sve lijekove koje on treba sama plaćam. Posao nemam jer tko će me zaposliti u ovakvoj situaciji kad stalno moram biti na rapolaganju svom djetetu, a ne mogu sebi priuštiti pomoć. Moja dvije godine mlađa kći također je žrtva situacije jer je sve silom prilika podređeno njezinu bratu. Boli me što postoji krivnja za njegov invaliditet i za smrt njegova brata, a do danas nitko nije sjeo na optuženičku klupu – ogorčena je Dijana Aničić.

Osim kaznenih postupaka na sinjskom sudu, u tijeku je i parnični postupak na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu, u kojem je tužila KB Split. Taj postupak također ne može biti riješen bez da se utvrdi kaznena odgovornost.

– Splet određenih okolnosti u suradnji s procesno-pravnim institutima omogućava teško shvatljivu duljinu trajanja i opstrukciju sudskih postupaka, kako od strane zainteresiranih pojedinaca, tako i od teško shvatljive nezainteresiranosti državnih institucija koje ne odrađuju svoj posao. Duje je rođen 15. kolovoza 1998. godine te je teško shvatljivo da se do danas ne može dovršiti ni kazneni ni građanski postupak.

Nažalost, pravila međunarodnog prava nam ne dopuštaju pristup sudovima Europske unije prije nego što se iscrpe svi domaći pravni putevi i sredstva. Ovaj slučaj je eklatantan primjer nečega što je do sada bilo moguće u našem pravosuđu, a nadam se kako se ubuduće neće moći događati – pojašnjava nam Josip Mađarić, odvjetnik koji u Dijanino ime vodi parnicu protiv KB-a Split.

Slučaj nije razriješen niz godina i zbog brojnih nejasnoća te nestanka dokumentacije. Ključno je pitanje bilo jesu li strašne posljedice nastupile zbog loše nadzirane trudnoće, za što bi bili krivi liječnici primarne zaštite, ili su krivi liječnici koji su preuzeli rodilju nakon dolaska u bolnicu.

Upravo zbog dubioza vezanih uz sve okolnosti trudnoće i poroda, slučaj je ovisio o medicinskim vještačenjima koja također nisu mogla dati točan nalaz sve dok nije pronađena nestala bolnička dokumentacija. Prema toj dokumentaciji, nalazu otkucaja srca, bilo je jasno da je smrt jednog djeteta nastupila nakon ulaska u rodilište.

Nakon što je pronađen izgubljeni CTG nalaz, prema kojem je bilo vidljivo kako su oba blizanca bila živa pri ulasku rodilje Dijane Aničić u KB Split, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je zatražilo i dobilo obnovu postupka protiv splitskih ginekologa dr. Tomislava Strinića i dr. Borisa Delića zbog smrti jednog od blizanaca. Nakon što je Vrhovni sud odobrio obnovu postupka, splitsko tužiteljstvo je u ljeto prošle godine podignulo optužnicu za smrt bebe.

Prijetila je zastara

Drugo dijete, Duje Aničić, tijekom poroda je pretrpjelo teške posljedice. Za njegovo zdravstveno stanje vodi se postupak također protiv dr. Strinića i dr. Delića te dr. Ane Deković i dr. Borisa Grzunova koji su optuženi u studenome 2009. godine. Za taj slučaj prijetila je zastara, koja je trebala nastupiti 2008. godine. Međutim, odvjetništvo ju je osporavalo zakonskom odredbom kako zastara počinje teći od trenutka punoljetnosti oštećenika.

Nakon što je izbjegnuta zastara, predmet je s Općinskog suda u Splitu, gdje je kći jednog od ginekologa sutkinja, delegiran na Općinski sud u Trogiru gdje su se svi suci redom izuzeli. Odlukom Vrhovnog suda spis je proslijeđen sudu u Sinju 2011. godine na hitno postupanje. Do danas se nije postupalo uopće, a kamoli hitno. U međuvremenu je stigla i druga optužnica, za smrt blizanca. Općinsko državno odvjetništvo u Splitu kontinuirano šalje požurnice, posljednja je zaprimljena na sinjski sud prije deset dana, ali od rasprave još ni traga.

KATARINA MARIĆ BANJE
FOTO: TOM DUBRAVEC / CROPIX

Na sudu u Sinju nemaju vremena

Stupili smo u kontakt s Natašom Delongom, predsjednicom Općinskog suda u Sinju, kako bismo zatražili podatke o tijeku kaznenih postupaka u slučaju oba optužna akta protiv splitskih ginekologa.

Predsjednica Delonga je ljubazno zatražila da uputimo pitanje mailom, ali nas je u isto vrijeme upozorila da ne očekujemo odgovor tijekom ovog tjedna jer je zauzeta obvezama oko organiziranja referenduma u sklopu izbornog povjerenstva.

Kronologija

•• 1998. - smrt jednog blizanca, drugi rođen s teškim oštećenjem mozga
•• 2002. - pokrenuta istraga protiv četvero liječnika
• 2005. - proširenje istrage na još dva liječnika
•• 2006. - dr. Tomislav Strinić prijavio Dijanu Aničić zbog prijetnji
•• 2008. - optuženo šest ginekologa, pojavljuje se misteriozno nestala povijest bolesti s presudnim CTG nalazom
• 2009. - nadopuna istrage, optužni prijedlog protiv 4 ginekologa za trajni invaliditet Duje Aničića, nad 2 liječnika se odustaje od kaznenog progona
•• 2010. - spis prebačen na Općinski sud u Trogiru
•• 2011. - spis prebačen na Općinski sud u Sinju
•• 2012. - optužnica protiv dvojice ginekologa za smrt drugog blizanca
•• 2013. - druga optužnica proslijeđena na Općinski sud u Sinju.

Ove godine u Strasbourg išlo 1076 novih tužbi

Najnoviji podaci Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu govore da je u prvih sedam mjeseci ove godine zaprimljeno 1076 tužbi protiv Republike Hrvatske. Prošlu godinu završili smo među tri, uz Srbiju i Lihtenštajn, najtuženije zemlje pred sudom u Strasbourgu, što je konstatirano i na prošlotjednoj sjednici Vlade, bez objave kako se država namjerava boriti s tim problemom.

– Mislim da mi, bez obzira na to što smo među tri države s najviše tužbi u Strasbourgu, tu još dobro stojimo – ocjenjuje za “Slobodnu” Zlatko Zeljko iz Udruge za pravnu pomoć Iuris Protecta. Realna situacija, nastavlja naš sugovornik, u hrvatskom pravosuđu je takva da bi tužbi u Strasbourgu moglo biti i deset puta više.

– Dugotrajnost sudskih postupaka i kvaliteta samih sudskih odluka tjeraju ljude na tužbe pred Europskim sudom za ljudska prava. Puno građana, kojima su povrijeđena različita prava od strane državnih ili institucija lokalne vlasti, ni ne zna za mogućnost pravnog lijeka u Strasbourgu. Mnogi od onih koji i znaju za taj pravni lijek, pretpostavljaju da je skup i teško provediv.

Osim toga, tek manji dio odvjetnika u Hrvatskoj, cijenim ne više od pet posto njih, spreman je prihvatiti predmet pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu – smatra Zeljko.

Prema izvješću Ureda zastupnika Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava, iz državnog proračuna lani je za odštete po tužbama koje su presuđene pred Europskim sudom za ljudska prava isplaćeno 2,4 milijuna kuna. Nije riječ o velikom iznosu, no odštete se odnose na manji broj tužbi, a predmeti u kojima je Hrvatska tuženik se gomilaju.

Da bi odštete po tužbama iz Strasbourga u budućnosti mogle biti sve veće opterećenje za državni proračun, upozoravaju neki predmeti koje se na tome sudu još rješavaju.

Tu je, primjerice, tužba Zagrebačke banke protiv države zbog povrede prava vlasništva u poznatoj aferi Retag, s odštetnim zahtjevom banke od 168 milijuna kuna.

Samo tijekom 2012. Europski sud za ljudska prava zaprimio je 1912 tužbi protiv hrvatskih državnih institucija, dok je, primjerice, 2009. priljev novih tužbi protiv Hrvatske iznosio 755. S druge strane, državni Ured pri sudu u Strasbourgu lani je obradio šezdesetak novih predmeta. Ovakav nerazmjer posljedica je načina rada i procedure Europskog suda za ljudska prava.

Potrebno je, prije svega, da sud u Strasbourgu prihvati ili odbaci nadležnost za tužbu. Zatim, u slučaju prihvaćanja nadležnosti, utvrdi osnovanost i zatraži odgovor našeg državnog ureda. Tek tada se kreće u proceduru donošenja odluke.

Ta procedura u nekim slučajevima, poput poznatog slučaja obitelji Đurđević, koja se sudu u Strasbourgu obratila zbog zlostavljanja policije u Ivanić Gradu, od zaprimanja tužbe do odluke može trajati dvije godine. S druge strane, u također medijski eksponiranom postupku “Ališić”, vezanom uz neprenesenu štednju Ljubljanske banke, sud je odlučivao sedam godina.

VEDRAN MARJANOVIĆ

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Dijana Aničić: ‘Moj Duje ima više kilograma od mene i sve mu teže pomažem,a i kćer mi zbog svega pati’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nesretna majka 15 godina čeka suđenje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2013-11-26 10:08:22 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2013-11-26 13:13:26 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2013-11-26 13:23:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 14717 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2013/11/26/PSD/dij00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x430" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38772032 Threads: 4 Questions: 7123642342 Slow queries: 3309881 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609015605 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/dijana-anicic-jednog-sina-sam-izgubila-drugi-je-invalid-a-krivcima-jos-ne-sude-218859 [printLink] => /vijesti/hrvatska/dijana-anicic-jednog-sina-sam-izgubila-drugi-je-invalid-a-krivcima-jos-ne-sude-218859?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 223422 [name] => dijanaaničić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dijanaanicic [link] => /tag/dijanaanicic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Dijana Aničić: ‘Moj Duje ima više kilograma od mene i sve mu teže pomažem,a i kćer mi zbog svega pati’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nesretna majka 15 godina čeka suđenje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dijana Aničić: Jednog sina sam izgubila, drugi je invalid, a krivcima još ne sude [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-19-05-32-31-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/11/26/PSD/dij00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/11/26/PSD/dij00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Petnaest godina od dana kada je Dijana Aničić ušla u splitsko rodilište gdje joj je pri porodu jedno dijete umrlo, a drugo ostalo stopostotni invalid, još nije ni počelo suđenje osobama koje Općinsko državno odvjetništvo u Splitu drži odgovornima za sudbinu nesretnih dječaka. Za smrt bebe je protiv ginekologa dr. Tomislava Strinića i dr. Borisa Delića podignuta optužnica koja je u svibnju ove godine podnesena Općinskom sudu u Sinju.

‘Na kraju sam snaga’

Na istom sudu je prije dvije godine podnesena druga optužnica protiv dvojice istih liječnika uz još dvoje ginekologa – dr. Anu Deković i dr. Borisa Grzunova – zbog propusta koji su prouzročili invaliditet sada 15-godišnjeg Duje. Za sada nije zakazano ni jedno ročište, a nesretna majka Dijana toliko je očajna da počinje vjerovati kako na hrvatskim sudovima neće doživjeti pravdu, nego će je morati potražiti na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

– Iskreno vam kažem, ja sam na kraju snaga i ne bojim se za sebe, već za svoju djecu. Moj Duje već ima više kilograma od mene i sve mi je teže biti mu u potpunosti na pomoći. Sve lijekove koje on treba sama plaćam. Posao nemam jer tko će me zaposliti u ovakvoj situaciji kad stalno moram biti na rapolaganju svom djetetu, a ne mogu sebi priuštiti pomoć. Moja dvije godine mlađa kći također je žrtva situacije jer je sve silom prilika podređeno njezinu bratu. Boli me što postoji krivnja za njegov invaliditet i za smrt njegova brata, a do danas nitko nije sjeo na optuženičku klupu – ogorčena je Dijana Aničić.

Osim kaznenih postupaka na sinjskom sudu, u tijeku je i parnični postupak na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu, u kojem je tužila KB Split. Taj postupak također ne može biti riješen bez da se utvrdi kaznena odgovornost.

– Splet određenih okolnosti u suradnji s procesno-pravnim institutima omogućava teško shvatljivu duljinu trajanja i opstrukciju sudskih postupaka, kako od strane zainteresiranih pojedinaca, tako i od teško shvatljive nezainteresiranosti državnih institucija koje ne odrađuju svoj posao. Duje je rođen 15. kolovoza 1998. godine te je teško shvatljivo da se do danas ne može dovršiti ni kazneni ni građanski postupak.

Nažalost, pravila međunarodnog prava nam ne dopuštaju pristup sudovima Europske unije prije nego što se iscrpe svi domaći pravni putevi i sredstva. Ovaj slučaj je eklatantan primjer nečega što je do sada bilo moguće u našem pravosuđu, a nadam se kako se ubuduće neće moći događati – pojašnjava nam Josip Mađarić, odvjetnik koji u Dijanino ime vodi parnicu protiv KB-a Split.

Slučaj nije razriješen niz godina i zbog brojnih nejasnoća te nestanka dokumentacije. Ključno je pitanje bilo jesu li strašne posljedice nastupile zbog loše nadzirane trudnoće, za što bi bili krivi liječnici primarne zaštite, ili su krivi liječnici koji su preuzeli rodilju nakon dolaska u bolnicu.

Upravo zbog dubioza vezanih uz sve okolnosti trudnoće i poroda, slučaj je ovisio o medicinskim vještačenjima koja također nisu mogla dati točan nalaz sve dok nije pronađena nestala bolnička dokumentacija. Prema toj dokumentaciji, nalazu otkucaja srca, bilo je jasno da je smrt jednog djeteta nastupila nakon ulaska u rodilište.

Nakon što je pronađen izgubljeni CTG nalaz, prema kojem je bilo vidljivo kako su oba blizanca bila živa pri ulasku rodilje Dijane Aničić u KB Split, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je zatražilo i dobilo obnovu postupka protiv splitskih ginekologa dr. Tomislava Strinića i dr. Borisa Delića zbog smrti jednog od blizanaca. Nakon što je Vrhovni sud odobrio obnovu postupka, splitsko tužiteljstvo je u ljeto prošle godine podignulo optužnicu za smrt bebe.

Prijetila je zastara

Drugo dijete, Duje Aničić, tijekom poroda je pretrpjelo teške posljedice. Za njegovo zdravstveno stanje vodi se postupak također protiv dr. Strinića i dr. Delića te dr. Ane Deković i dr. Borisa Grzunova koji su optuženi u studenome 2009. godine. Za taj slučaj prijetila je zastara, koja je trebala nastupiti 2008. godine. Međutim, odvjetništvo ju je osporavalo zakonskom odredbom kako zastara počinje teći od trenutka punoljetnosti oštećenika.

Nakon što je izbjegnuta zastara, predmet je s Općinskog suda u Splitu, gdje je kći jednog od ginekologa sutkinja, delegiran na Općinski sud u Trogiru gdje su se svi suci redom izuzeli. Odlukom Vrhovnog suda spis je proslijeđen sudu u Sinju 2011. godine na hitno postupanje. Do danas se nije postupalo uopće, a kamoli hitno. U međuvremenu je stigla i druga optužnica, za smrt blizanca. Općinsko državno odvjetništvo u Splitu kontinuirano šalje požurnice, posljednja je zaprimljena na sinjski sud prije deset dana, ali od rasprave još ni traga.

KATARINA MARIĆ BANJE
FOTO: TOM DUBRAVEC / CROPIX

Na sudu u Sinju nemaju vremena

Stupili smo u kontakt s Natašom Delongom, predsjednicom Općinskog suda u Sinju, kako bismo zatražili podatke o tijeku kaznenih postupaka u slučaju oba optužna akta protiv splitskih ginekologa.

Predsjednica Delonga je ljubazno zatražila da uputimo pitanje mailom, ali nas je u isto vrijeme upozorila da ne očekujemo odgovor tijekom ovog tjedna jer je zauzeta obvezama oko organiziranja referenduma u sklopu izbornog povjerenstva.

Kronologija

•• 1998. - smrt jednog blizanca, drugi rođen s teškim oštećenjem mozga
•• 2002. - pokrenuta istraga protiv četvero liječnika
• 2005. - proširenje istrage na još dva liječnika
•• 2006. - dr. Tomislav Strinić prijavio Dijanu Aničić zbog prijetnji
•• 2008. - optuženo šest ginekologa, pojavljuje se misteriozno nestala povijest bolesti s presudnim CTG nalazom
• 2009. - nadopuna istrage, optužni prijedlog protiv 4 ginekologa za trajni invaliditet Duje Aničića, nad 2 liječnika se odustaje od kaznenog progona
•• 2010. - spis prebačen na Općinski sud u Trogiru
•• 2011. - spis prebačen na Općinski sud u Sinju
•• 2012. - optužnica protiv dvojice ginekologa za smrt drugog blizanca
•• 2013. - druga optužnica proslijeđena na Općinski sud u Sinju.

Ove godine u Strasbourg išlo 1076 novih tužbi

Najnoviji podaci Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu govore da je u prvih sedam mjeseci ove godine zaprimljeno 1076 tužbi protiv Republike Hrvatske. Prošlu godinu završili smo među tri, uz Srbiju i Lihtenštajn, najtuženije zemlje pred sudom u Strasbourgu, što je konstatirano i na prošlotjednoj sjednici Vlade, bez objave kako se država namjerava boriti s tim problemom.

– Mislim da mi, bez obzira na to što smo među tri države s najviše tužbi u Strasbourgu, tu još dobro stojimo – ocjenjuje za “Slobodnu” Zlatko Zeljko iz Udruge za pravnu pomoć Iuris Protecta. Realna situacija, nastavlja naš sugovornik, u hrvatskom pravosuđu je takva da bi tužbi u Strasbourgu moglo biti i deset puta više.

– Dugotrajnost sudskih postupaka i kvaliteta samih sudskih odluka tjeraju ljude na tužbe pred Europskim sudom za ljudska prava. Puno građana, kojima su povrijeđena različita prava od strane državnih ili institucija lokalne vlasti, ni ne zna za mogućnost pravnog lijeka u Strasbourgu. Mnogi od onih koji i znaju za taj pravni lijek, pretpostavljaju da je skup i teško provediv.

Osim toga, tek manji dio odvjetnika u Hrvatskoj, cijenim ne više od pet posto njih, spreman je prihvatiti predmet pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu – smatra Zeljko.

Prema izvješću Ureda zastupnika Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava, iz državnog proračuna lani je za odštete po tužbama koje su presuđene pred Europskim sudom za ljudska prava isplaćeno 2,4 milijuna kuna. Nije riječ o velikom iznosu, no odštete se odnose na manji broj tužbi, a predmeti u kojima je Hrvatska tuženik se gomilaju.

Da bi odštete po tužbama iz Strasbourga u budućnosti mogle biti sve veće opterećenje za državni proračun, upozoravaju neki predmeti koje se na tome sudu još rješavaju.

Tu je, primjerice, tužba Zagrebačke banke protiv države zbog povrede prava vlasništva u poznatoj aferi Retag, s odštetnim zahtjevom banke od 168 milijuna kuna.

Samo tijekom 2012. Europski sud za ljudska prava zaprimio je 1912 tužbi protiv hrvatskih državnih institucija, dok je, primjerice, 2009. priljev novih tužbi protiv Hrvatske iznosio 755. S druge strane, državni Ured pri sudu u Strasbourgu lani je obradio šezdesetak novih predmeta. Ovakav nerazmjer posljedica je načina rada i procedure Europskog suda za ljudska prava.

Potrebno je, prije svega, da sud u Strasbourgu prihvati ili odbaci nadležnost za tužbu. Zatim, u slučaju prihvaćanja nadležnosti, utvrdi osnovanost i zatraži odgovor našeg državnog ureda. Tek tada se kreće u proceduru donošenja odluke.

Ta procedura u nekim slučajevima, poput poznatog slučaja obitelji Đurđević, koja se sudu u Strasbourgu obratila zbog zlostavljanja policije u Ivanić Gradu, od zaprimanja tužbe do odluke može trajati dvije godine. S druge strane, u također medijski eksponiranom postupku “Ališić”, vezanom uz neprenesenu štednju Ljubljanske banke, sud je odlučivao sedam godina.

VEDRAN MARJANOVIĆ

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/dijana-anicic-jednog-sina-sam-izgubila-drugi-je-invalid-a-krivcima-jos-ne-sude-218859 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=591fbb5efe83a5f3d600481c862d2c6096306c55 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dijana+Ani%C4%8Di%C4%87%3A+Jednog+sina+sam+izgubila%2C+drugi++je+invalid%2C+a+krivcima+jo%C5%A1+ne+sude&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fdijana-anicic-jednog-sina-sam-izgubila-drugi-je-invalid-a-krivcima-jos-ne-sude-218859 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fdijana-anicic-jednog-sina-sam-izgubila-drugi-je-invalid-a-krivcima-jos-ne-sude-218859 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Dijana Aničić: ‘Moj Duje ima više kilograma od mene i sve mu teže pomažem,a i kćer mi zbog svega pati’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nesretna majka 15 godina čeka suđenje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskanesretna majka 15 godina čeka suđenje

Dijana Aničić: Jednog sina sam izgubila, drugi je invalid, a krivcima još ne sude

Piše PSD.
26. studenog 2013. - 14:23
Petnaest godina od dana kada je Dijana Aničić ušla u splitsko rodilište gdje joj je pri porodu jedno dijete umrlo, a drugo ostalo stopostotni invalid, još nije ni počelo suđenje osobama koje Općinsko državno odvjetništvo u Splitu drži odgovornima za sudbinu nesretnih dječaka. Za smrt bebe je protiv ginekologa dr. Tomislava Strinića i dr. Borisa Delića podignuta optužnica koja je u svibnju ove godine podnesena Općinskom sudu u Sinju.

‘Na kraju sam snaga’

Na istom sudu je prije dvije godine podnesena druga optužnica protiv dvojice istih liječnika uz još dvoje ginekologa – dr. Anu Deković i dr. Borisa Grzunova – zbog propusta koji su prouzročili invaliditet sada 15-godišnjeg Duje. Za sada nije zakazano ni jedno ročište, a nesretna majka Dijana toliko je očajna da počinje...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 07:32