stdClass Object ( [id] => 280524 [title] => Dr. Trpimir Goluža: U budućnosti nas neće imati tko liječiti [alias] => dr-trpimir-goluza-u-buducnosti-nas-nece-imati-tko-lijeciti [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Izbori za vodstvo Hrvatske liječničke komore (HLK) donijeli su velike promjene u krovnoj liječničkoj organizaciji. Uvjerljiva pobjeda skupine mlađih liječnika okupljenih u Hrvatskoj udruzi bolničkih liječnika (HUBOL), označila je veliku smjenu generacija.

Liječnici koji su sredinom devedesetih obnovili rad HLK-a i bili na njezinu čelu puna dva desetljeća, vođenje Komore morali su prije mjesec dana, slijedom izbornih rezultata, predati svojim žestokim oponentima, mlađim kolegama koji se nisu libili staro vodstvo proglasiti “organiziranom skupinom zagrebačkih umirovljenih liječnika“. O promjenama koje će donijeti novo vodstvo razgovaramo s novoizabranim predsjednikom Komore dr. Trpimirom Golužom, 43-godišnjim ginekologom iz zagrebačke bolnice u Petrovoj.

Ostvarili ste impresivan rezultat. HUBOL-ova lista osvojila je gotovo 85 posto mandata u Skupštini HLK-a i na taj način izbore za vodstvo Komore učinila pukom formalnošću, čak do te mjere da na konstituirajućoj sjednici Skupštine niste niti imali protukandidate za izbor užeg vodstva Komore.

- Očito je rezultat izbora za delegate u Skupštini HLK-a obeshrabrio pojedine kolege koji su javno najavljivali kandidaturu za vodeće dužnosti u Komori. Razumijem njihovu postizbornu racionalnost. Pogriješili su u predizbornoj kampanji. Umjesto da su predstavili plan i program rada Komore u predstojećem mandatnom razdoblju, kolege su svoje lobiranje svodili na pokušaj osporavanja protukandidata na posve osobnoj razini. Tako se ne može dobiti podrška izbornog tijela, pogotovo ne liječnika.

Cilj je ostvaren, preuzeli ste vlast u Komori. Što sad?

- Ne, ne… Mi svoj cilj nismo ostvarili, tek smo se izborili za poziciju s koje možemo ostvariti ono zbog čega smo se i okupili i udružili u HUBOL. Naš cilj nije bio preuzimanje vlasti u Komori već poboljšanje ukupnog položaja liječnika u društvu i to za dobrobit svih građana Republike Hrvatske. Pri tome ne namjeravamo vladati već služiti liječnicima, ali i sustavu u cjelini. Sad je pred nama rad da bismo ostvarili ono što smo obećali kolegama. Izboriti se za poziciju u društvu koja nam objektivno i treba pripasti.

Što najviše smeta liječnicima, jesu li to neadekvatna primanja?

- Osim nezadovoljstva plaćom, liječnici su nezadovoljni uvjetima rada te nemogućnošću stručnog napredovanja i ostvarivanja profesionalnih ambicija. Mladi, tek diplomirani liječnici, predugo čekaju na specijalizaciju. Uvjeti odabira specijalizanata nisu u potpunosti transparentni. Poseban problem su takozvani robovlasnički ugovori koje su specijalizanti primorani potpisati sa svojim poslodavcima i koji ih na duži period vežu uz poslodavca. Profesionalni razvoj i napredovanje u znanstveno- nastavnim zvanjima za mnoge liječnike izvor su frustracije.

Dokazanim stručnjacima, specijalistima u javnom sustavu, onemogućen je rad kod drugog poslodavca pod jednakim uvjetima kako to mogu činiti drugi visoko obrazovani profesionalci. Zakon o reprezentativnosti eliminirao je liječnike kao pregovaračku skupinu iz socijalnog dijaloga. Nametnuta nam je iznimno visoka satnica prekovremenog rada. Iako je zakonodavac odredio da smo temeljni, mjerodavni nositelji zdravstvene djelatnosti i da kao takvi imamo najveću odgovornost u sustavu, u stvarnosti smo marginalizirani. Strukovni kolektivni ugovor koji već godinama tražimo i dalje nemamo.

U čemu će se suštinski razlikovati rad Komore pod vašim vodstvom od rada onog dosadašnjeg vodstva? Konkretno, što mislite mijenjati u radu HLK-a?

- Rad Komore prilagodit ćemo potrebama i željama liječnika. Ministarstvo zdravlja nastojat ćemo uvjeriti da smo im konstruktivni partneri od kojih mogu imati puno koristi. Zdravstvenu administraciju želimo rasteretiti posla koji bismo mi mogli puno kvalitetnije obavljati, jer tu problematiku bolje poznamo i svakodnevno živimo. Želimo da kolege Komoru percipiraju kao svoju potrebu s kojom žive radi sebe, odnosno kao organizaciju od koje imaju itekako koristi.

Osuvremenit ćemo i standardizirati poslovne procese. Imat ćemo jasan stav o svim problemima koji opterećuju ne samo profesionalni već i opći društveni položaj liječnika. Komora će biti snažna podrška liječnicima u profesionalnom radu i stručnom usavršavanju, jamac naše profesionalne i društvene sigurnosti i aktivni kreator ukupne pozicioniranosti liječnika u društvu. Zagovarat ćemo utjecaj medicinske struke na donošenje odluka u zdravstvenom sustavu. Od naše Komore korist će imati cjelokupno društvo, a ne samo liječnici.

Kratko ste vrijeme u Komori. Ipak, što biste izdvojili kao najpozitivnije što ste tamo zatekli, a što Vas je najviše zabrinulo?

- Ugodno sam iznenađen infrastrukturom koja nas je dočekala i stručnim kadrovskim potencijalom u Komori. To me učvrstilo u uvjerenju da ćemo uspjeti u svojoj namjeri stvaranja društveno respektabilne organizacije koja će postaviti poželjne standarde organizacije i djelovanja za čitavo društvo. Ono što me najviše zabrinulo jest broj potvrda za odlazak na rad u inozemstvo koji sam potpisao u ovih nepunih mjesec dana.

To je zapravo bolno suočavanje s realnošću zbog koje bi se odgovorni u ovom društvu trebali ne samo zapitati kakva nam je zdravstvena perspektiva i tko će nas liječiti u bližoj i daljoj budućnosti, već bi morali pronaći poticajne mjere da se to čim prije zaustavi.

Koliko je odlazak zdravstvenih djelatnika realan problem za hrvatski zdravstveni sustav? Iz Ministarstva tvrde da je to predimenzioniran problem. Ministar Varga je nedavno ustvrdio da je iz sustava otišlo svega 0,4 posto zaposlenih, dok ste Vi u HUBOL-u govorili o egzodusu liječnika. Plašite li Vi bezrazložno javnost ili pak ministar ne sagledava realno problem?

- Činjenica je da je gotovo 15 posto bolničkih liječnika prikupilo svu potrebnu dokumentaciju za odlazak na rad u inozemstvo, a trećina njih je već i realizirala tu svoju namjeru. Ti podaci su još alarmantniji kad se uzme u obzir da smo i prije tih odlazaka imali kadrovski deficitaran zdravstveni sustav. Zabrinjava i dobna struktura onih koji odlaze, uglavnom je riječ o mlađim kolegama što dodatno ugrožava perspektivu sustava već u bližoj budućnosti. Problem odlazaka nosi sa sobom uz golem financijski gubitak za državu i nemogućnost brze i adekvatne kadrovske obnove sustava. Po meni je ovo jedan od ključnih problema zdravstvenog sustava.

Ministarstvo je nedavno obznanilo kako koriste sredstva iz EU fondova kako bi liječnike stimulirali na odlazak u ruralne sredine, a najavili su i kako će mladim liječnicima omogućiti subvencionirane stambene kredite s vrlo niskim kamatama. Je li, po Vama, to dobar put za poboljšanje uvjeta rada i zadržavanje liječnika u Hrvatskoj?

- Koliko mi je poznato, niti jedna od navedenih mjera nije još zaživjela u praksi. Liječnike se u sustavu može zadržati stimulacijom, a ne represijom. Poboljšanja stanja podrazumijevaju bolju organizaciju rada, sustavno omogućavanje stručnog usavršavanja, pravednije napredovanje u struci, poboljšanje radnih uvjeta, povećanje broja izvršitelja u sustavu, uvažavanje europskih kriterija vremensko-kadrovskih normativa u pružanju zdravstvenih usluga, porezne olakšice za rad u za život manje atraktivnim sredinama, stambeno zbrinjavanje, mogućnost dopunskog rada kod poslodavca iz iste djelatnosti...

Nakon izbora za predsjednika HLK-a rekli ste da Komora neće biti na političkim jaslama niti jedne političke opcije. Kako komentirate najnovija imenovanja predstojnika Klinika i pročelnika Zavoda KBC-a Zagreb, iza kojih, navodno, opet stoji politika, a ne struka?

- Opće prihvaćene europske norme ponašanja ukazuju nam da politika stručna pitanja treba prepustiti struci, jer se samo na taj način postižu optimalna rješenja na korist cjelokupnog društva. Ako se uistinu radi o političkim kadroviranjima na mjesta koje bi nužno trebala određivati struka, to je neprihvatljivo i potencijalno štetno ponašanje koje šalje krivu poruku cijelome društvu. Podobnost ne smije biti nadređena sposobnosti!

Djelujući u HUBOL-u ukazivali ste na problem javne nabave u sustavu zdravstva. Kakav je epilog afere s ECMO uređajima i ima li općenito napretka u smislu transparentnosti pri postupcima javnih nadmetanja? Ovaj tjedan Ministarstvo zdravlja krenulo je s javnim nadmetanjem za nabavu medicinskih uređaja u ukupnoj vrijednosti od 250 milijuna kuna. To je poprilično velik novac za državu poput Hrvatske.

- Povjerenstvo Ministarstva zdravlja je utvrdilo da je kupljeno znatno više ECMO uređaja no što su to nalagale objektivne potrebe. O daljnoj sudbini afere s ECMO uređajima trebali biste pitati nadležne državne institucije poput policije i DORH-a. Pouzdano znam da se i dalje velika većina tih uređaja uopće ne koristi ili se sasvim sporadično koristila. Nadam se da su iskazane potrebe u aktualnom javnom nadmetanju objektivno utvrđene te da će se cijela procedura provesti na prikladan način koji će jamčiti racionalno trošenje državnog novca, a time i zaštitu nacionalnih interesa.

Kako ćete se postaviti prema aferi Hipokrat, u kojoj je gotovo 300 vaših kolega osuđeno zbog primanja mita? Poput Vaših prethodnika, kao da se to Vas ne tiče ili ćete ipak nešto poduzeti?

- HLK je do sada od Županijskog suda u Zagrebu zaprimila ukupno 11 pravomoćnih presuda koje su donesene u takozvanoj aferi “Hipokrat“. Tim presudama, pravomoćno je osuđeno 268 liječnika, i to najvećim dijelom za kazneno djelo primanja mita. Prema Zakonu o liječništvu, HLK ima ovlast pokrenuti postupak za utvrđivanje nedostojnosti liječnika koji su pravomoćnom sudskom presudom proglašeni krivim za kazneno djelo počinjeno tijekom obavljanja liječničke djelatnosti.

HLK će protiv svih osuđenih liječnika pokrenuti, pred Časnim sudom Komore, postupak za utvrđivanje nedostojnosti. Bivše vodstvo HLK odlučilo je pričekati s pokretanjem disciplinskih postupaka protiv osuđenih liječnika, dok se ne okončaju svi kazneni postupci koji su pokrenuti protiv liječnika iz afere “Hipokrat“. Mi smatramo da postoje uvjeti za procesuiranje osuđenih kolega te ćemo u skladu s time i postupiti. To je naša obaveza!

Osobno me iznenadila Vaša spremnost da iz Zagreba potegnete do Splita i održite konferenciju za novinare kako biste zaštitili kolege anesteziologe iz splitskog KBC-a. Kako to da ste se odlučili na taj potez?

- Kolegice i kolege anesteziolozi u KBC-u Split zaslužuju duboko poštovanje i podršku. Rade iznimno odgovoran posao u teškim uvjetima pri čemu odrađuju radnu satnicu koja je daleko iznad zakonski dopuštenih normi prekovremenog rada. Oni su na neki način paradigma posljedica neodrživog kadrovskog deficita u sustavu. Umjesto da im se zbog toga oda priznanje, njihov trud i rad se relativiziraju i prikazuju kao nešto sasvim normalno i uobičajeno. Što više izloženi su i određenom zastrašivanju. Zato sam osjetio potrebu pomoći im i ukazati javnosti na objektivan problem koji ugrožava ne samo zdravlje kolega anesteziologa već i sigurnost pacijenata.

Je li toj podršci barem mali razlog taj što ste splitski zet?

- Ha, ha, ha… Kažu da Split više od Splićana vole samo splitski zetovi. Možda sam i ja zato malo osjetljiviji na najlipši grad na svitu i probleme koje on ima!

PIŠE: DIVNA ZENIĆ RAK
SNIMA: TOMISLAV KRIŠTO / CROPIX

Konačan cilj

Kakvi bi, po Vama, trebali biti radni uvjeti i položaj u društvu da bi liječnici mogli reći kako su zadovoljni?

- Naš konačni cilj je izboriti se za društvenu klimu u kojoj će se, kroz vrednovanje znanja i poštivanje rada, uvažiti značaj i specifičnost liječničkog zvanja. To je jedini način stvaranja poticajnog profesionalnog okružja u kojem će liječnik moći ostvariti svoje profesionalne ambicije, pružiti optimalnu zdravstvenu skrb pacijentima, ali i zadovoljiti svoje životne potrebe. To je važno ne samo zbog dobrobiti nas liječnika, već zbog dobra svih građana RH. Zadovoljan zdravstveni djelatnik, pa tako i zadovoljan liječnik, temeljni je jamac kvalitetne zdravstvene skrbi.
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nova snaga [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-07-20 13:46:05 [created_by] => 37 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-07-21 11:44:46 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-07-20 23:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 5428 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2015/07/20/Novosti/goluza_trpimir00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x400" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7963459 Threads: 5 Questions: 1590841385 Slow queries: 4860041 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112299728 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/dr-trpimir-goluza-u-buducnosti-nas-nece-imati-tko-lijeciti-280524 [printLink] => /vijesti/hrvatska/dr-trpimir-goluza-u-buducnosti-nas-nece-imati-tko-lijeciti-280524?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 222038 [name] => trpimirgoluža [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => trpimirgoluza [link] => /tag/trpimirgoluza ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nova snaga [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dr. Trpimir Goluža: U budućnosti nas neće imati tko liječiti [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-11-19-53-37 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/07/20/Novosti/goluza_trpimir00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/07/20/Novosti/goluza_trpimir00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Izbori za vodstvo Hrvatske liječničke komore (HLK) donijeli su velike promjene u krovnoj liječničkoj organizaciji. Uvjerljiva pobjeda skupine mlađih liječnika okupljenih u Hrvatskoj udruzi bolničkih liječnika (HUBOL), označila je veliku smjenu generacija.

Liječnici koji su sredinom devedesetih obnovili rad HLK-a i bili na njezinu čelu puna dva desetljeća, vođenje Komore morali su prije mjesec dana, slijedom izbornih rezultata, predati svojim žestokim oponentima, mlađim kolegama koji se nisu libili staro vodstvo proglasiti “organiziranom skupinom zagrebačkih umirovljenih liječnika“. O promjenama koje će donijeti novo vodstvo razgovaramo s novoizabranim predsjednikom Komore dr. Trpimirom Golužom, 43-godišnjim ginekologom iz zagrebačke bolnice u Petrovoj.

Ostvarili ste impresivan rezultat. HUBOL-ova lista osvojila je gotovo 85 posto mandata u Skupštini HLK-a i na taj način izbore za vodstvo Komore učinila pukom formalnošću, čak do te mjere da na konstituirajućoj sjednici Skupštine niste niti imali protukandidate za izbor užeg vodstva Komore.

- Očito je rezultat izbora za delegate u Skupštini HLK-a obeshrabrio pojedine kolege koji su javno najavljivali kandidaturu za vodeće dužnosti u Komori. Razumijem njihovu postizbornu racionalnost. Pogriješili su u predizbornoj kampanji. Umjesto da su predstavili plan i program rada Komore u predstojećem mandatnom razdoblju, kolege su svoje lobiranje svodili na pokušaj osporavanja protukandidata na posve osobnoj razini. Tako se ne može dobiti podrška izbornog tijela, pogotovo ne liječnika.

Cilj je ostvaren, preuzeli ste vlast u Komori. Što sad?

- Ne, ne… Mi svoj cilj nismo ostvarili, tek smo se izborili za poziciju s koje možemo ostvariti ono zbog čega smo se i okupili i udružili u HUBOL. Naš cilj nije bio preuzimanje vlasti u Komori već poboljšanje ukupnog položaja liječnika u društvu i to za dobrobit svih građana Republike Hrvatske. Pri tome ne namjeravamo vladati već služiti liječnicima, ali i sustavu u cjelini. Sad je pred nama rad da bismo ostvarili ono što smo obećali kolegama. Izboriti se za poziciju u društvu koja nam objektivno i treba pripasti.

Što najviše smeta liječnicima, jesu li to neadekvatna primanja?

- Osim nezadovoljstva plaćom, liječnici su nezadovoljni uvjetima rada te nemogućnošću stručnog napredovanja i ostvarivanja profesionalnih ambicija. Mladi, tek diplomirani liječnici, predugo čekaju na specijalizaciju. Uvjeti odabira specijalizanata nisu u potpunosti transparentni. Poseban problem su takozvani robovlasnički ugovori koje su specijalizanti primorani potpisati sa svojim poslodavcima i koji ih na duži period vežu uz poslodavca. Profesionalni razvoj i napredovanje u znanstveno- nastavnim zvanjima za mnoge liječnike izvor su frustracije.

Dokazanim stručnjacima, specijalistima u javnom sustavu, onemogućen je rad kod drugog poslodavca pod jednakim uvjetima kako to mogu činiti drugi visoko obrazovani profesionalci. Zakon o reprezentativnosti eliminirao je liječnike kao pregovaračku skupinu iz socijalnog dijaloga. Nametnuta nam je iznimno visoka satnica prekovremenog rada. Iako je zakonodavac odredio da smo temeljni, mjerodavni nositelji zdravstvene djelatnosti i da kao takvi imamo najveću odgovornost u sustavu, u stvarnosti smo marginalizirani. Strukovni kolektivni ugovor koji već godinama tražimo i dalje nemamo.

U čemu će se suštinski razlikovati rad Komore pod vašim vodstvom od rada onog dosadašnjeg vodstva? Konkretno, što mislite mijenjati u radu HLK-a?

- Rad Komore prilagodit ćemo potrebama i željama liječnika. Ministarstvo zdravlja nastojat ćemo uvjeriti da smo im konstruktivni partneri od kojih mogu imati puno koristi. Zdravstvenu administraciju želimo rasteretiti posla koji bismo mi mogli puno kvalitetnije obavljati, jer tu problematiku bolje poznamo i svakodnevno živimo. Želimo da kolege Komoru percipiraju kao svoju potrebu s kojom žive radi sebe, odnosno kao organizaciju od koje imaju itekako koristi.

Osuvremenit ćemo i standardizirati poslovne procese. Imat ćemo jasan stav o svim problemima koji opterećuju ne samo profesionalni već i opći društveni položaj liječnika. Komora će biti snažna podrška liječnicima u profesionalnom radu i stručnom usavršavanju, jamac naše profesionalne i društvene sigurnosti i aktivni kreator ukupne pozicioniranosti liječnika u društvu. Zagovarat ćemo utjecaj medicinske struke na donošenje odluka u zdravstvenom sustavu. Od naše Komore korist će imati cjelokupno društvo, a ne samo liječnici.

Kratko ste vrijeme u Komori. Ipak, što biste izdvojili kao najpozitivnije što ste tamo zatekli, a što Vas je najviše zabrinulo?

- Ugodno sam iznenađen infrastrukturom koja nas je dočekala i stručnim kadrovskim potencijalom u Komori. To me učvrstilo u uvjerenju da ćemo uspjeti u svojoj namjeri stvaranja društveno respektabilne organizacije koja će postaviti poželjne standarde organizacije i djelovanja za čitavo društvo. Ono što me najviše zabrinulo jest broj potvrda za odlazak na rad u inozemstvo koji sam potpisao u ovih nepunih mjesec dana.

To je zapravo bolno suočavanje s realnošću zbog koje bi se odgovorni u ovom društvu trebali ne samo zapitati kakva nam je zdravstvena perspektiva i tko će nas liječiti u bližoj i daljoj budućnosti, već bi morali pronaći poticajne mjere da se to čim prije zaustavi.

Koliko je odlazak zdravstvenih djelatnika realan problem za hrvatski zdravstveni sustav? Iz Ministarstva tvrde da je to predimenzioniran problem. Ministar Varga je nedavno ustvrdio da je iz sustava otišlo svega 0,4 posto zaposlenih, dok ste Vi u HUBOL-u govorili o egzodusu liječnika. Plašite li Vi bezrazložno javnost ili pak ministar ne sagledava realno problem?

- Činjenica je da je gotovo 15 posto bolničkih liječnika prikupilo svu potrebnu dokumentaciju za odlazak na rad u inozemstvo, a trećina njih je već i realizirala tu svoju namjeru. Ti podaci su još alarmantniji kad se uzme u obzir da smo i prije tih odlazaka imali kadrovski deficitaran zdravstveni sustav. Zabrinjava i dobna struktura onih koji odlaze, uglavnom je riječ o mlađim kolegama što dodatno ugrožava perspektivu sustava već u bližoj budućnosti. Problem odlazaka nosi sa sobom uz golem financijski gubitak za državu i nemogućnost brze i adekvatne kadrovske obnove sustava. Po meni je ovo jedan od ključnih problema zdravstvenog sustava.

Ministarstvo je nedavno obznanilo kako koriste sredstva iz EU fondova kako bi liječnike stimulirali na odlazak u ruralne sredine, a najavili su i kako će mladim liječnicima omogućiti subvencionirane stambene kredite s vrlo niskim kamatama. Je li, po Vama, to dobar put za poboljšanje uvjeta rada i zadržavanje liječnika u Hrvatskoj?

- Koliko mi je poznato, niti jedna od navedenih mjera nije još zaživjela u praksi. Liječnike se u sustavu može zadržati stimulacijom, a ne represijom. Poboljšanja stanja podrazumijevaju bolju organizaciju rada, sustavno omogućavanje stručnog usavršavanja, pravednije napredovanje u struci, poboljšanje radnih uvjeta, povećanje broja izvršitelja u sustavu, uvažavanje europskih kriterija vremensko-kadrovskih normativa u pružanju zdravstvenih usluga, porezne olakšice za rad u za život manje atraktivnim sredinama, stambeno zbrinjavanje, mogućnost dopunskog rada kod poslodavca iz iste djelatnosti...

Nakon izbora za predsjednika HLK-a rekli ste da Komora neće biti na političkim jaslama niti jedne političke opcije. Kako komentirate najnovija imenovanja predstojnika Klinika i pročelnika Zavoda KBC-a Zagreb, iza kojih, navodno, opet stoji politika, a ne struka?

- Opće prihvaćene europske norme ponašanja ukazuju nam da politika stručna pitanja treba prepustiti struci, jer se samo na taj način postižu optimalna rješenja na korist cjelokupnog društva. Ako se uistinu radi o političkim kadroviranjima na mjesta koje bi nužno trebala određivati struka, to je neprihvatljivo i potencijalno štetno ponašanje koje šalje krivu poruku cijelome društvu. Podobnost ne smije biti nadređena sposobnosti!

Djelujući u HUBOL-u ukazivali ste na problem javne nabave u sustavu zdravstva. Kakav je epilog afere s ECMO uređajima i ima li općenito napretka u smislu transparentnosti pri postupcima javnih nadmetanja? Ovaj tjedan Ministarstvo zdravlja krenulo je s javnim nadmetanjem za nabavu medicinskih uređaja u ukupnoj vrijednosti od 250 milijuna kuna. To je poprilično velik novac za državu poput Hrvatske.

- Povjerenstvo Ministarstva zdravlja je utvrdilo da je kupljeno znatno više ECMO uređaja no što su to nalagale objektivne potrebe. O daljnoj sudbini afere s ECMO uređajima trebali biste pitati nadležne državne institucije poput policije i DORH-a. Pouzdano znam da se i dalje velika većina tih uređaja uopće ne koristi ili se sasvim sporadično koristila. Nadam se da su iskazane potrebe u aktualnom javnom nadmetanju objektivno utvrđene te da će se cijela procedura provesti na prikladan način koji će jamčiti racionalno trošenje državnog novca, a time i zaštitu nacionalnih interesa.

Kako ćete se postaviti prema aferi Hipokrat, u kojoj je gotovo 300 vaših kolega osuđeno zbog primanja mita? Poput Vaših prethodnika, kao da se to Vas ne tiče ili ćete ipak nešto poduzeti?

- HLK je do sada od Županijskog suda u Zagrebu zaprimila ukupno 11 pravomoćnih presuda koje su donesene u takozvanoj aferi “Hipokrat“. Tim presudama, pravomoćno je osuđeno 268 liječnika, i to najvećim dijelom za kazneno djelo primanja mita. Prema Zakonu o liječništvu, HLK ima ovlast pokrenuti postupak za utvrđivanje nedostojnosti liječnika koji su pravomoćnom sudskom presudom proglašeni krivim za kazneno djelo počinjeno tijekom obavljanja liječničke djelatnosti.

HLK će protiv svih osuđenih liječnika pokrenuti, pred Časnim sudom Komore, postupak za utvrđivanje nedostojnosti. Bivše vodstvo HLK odlučilo je pričekati s pokretanjem disciplinskih postupaka protiv osuđenih liječnika, dok se ne okončaju svi kazneni postupci koji su pokrenuti protiv liječnika iz afere “Hipokrat“. Mi smatramo da postoje uvjeti za procesuiranje osuđenih kolega te ćemo u skladu s time i postupiti. To je naša obaveza!

Osobno me iznenadila Vaša spremnost da iz Zagreba potegnete do Splita i održite konferenciju za novinare kako biste zaštitili kolege anesteziologe iz splitskog KBC-a. Kako to da ste se odlučili na taj potez?

- Kolegice i kolege anesteziolozi u KBC-u Split zaslužuju duboko poštovanje i podršku. Rade iznimno odgovoran posao u teškim uvjetima pri čemu odrađuju radnu satnicu koja je daleko iznad zakonski dopuštenih normi prekovremenog rada. Oni su na neki način paradigma posljedica neodrživog kadrovskog deficita u sustavu. Umjesto da im se zbog toga oda priznanje, njihov trud i rad se relativiziraju i prikazuju kao nešto sasvim normalno i uobičajeno. Što više izloženi su i određenom zastrašivanju. Zato sam osjetio potrebu pomoći im i ukazati javnosti na objektivan problem koji ugrožava ne samo zdravlje kolega anesteziologa već i sigurnost pacijenata.

Je li toj podršci barem mali razlog taj što ste splitski zet?

- Ha, ha, ha… Kažu da Split više od Splićana vole samo splitski zetovi. Možda sam i ja zato malo osjetljiviji na najlipši grad na svitu i probleme koje on ima!

PIŠE: DIVNA ZENIĆ RAK
SNIMA: TOMISLAV KRIŠTO / CROPIX

Konačan cilj

Kakvi bi, po Vama, trebali biti radni uvjeti i položaj u društvu da bi liječnici mogli reći kako su zadovoljni?

- Naš konačni cilj je izboriti se za društvenu klimu u kojoj će se, kroz vrednovanje znanja i poštivanje rada, uvažiti značaj i specifičnost liječničkog zvanja. To je jedini način stvaranja poticajnog profesionalnog okružja u kojem će liječnik moći ostvariti svoje profesionalne ambicije, pružiti optimalnu zdravstvenu skrb pacijentima, ali i zadovoljiti svoje životne potrebe. To je važno ne samo zbog dobrobiti nas liječnika, već zbog dobra svih građana RH. Zadovoljan zdravstveni djelatnik, pa tako i zadovoljan liječnik, temeljni je jamac kvalitetne zdravstvene skrbi.
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/dr-trpimir-goluza-u-buducnosti-nas-nece-imati-tko-lijeciti-280524 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=04734c90650e3c6f81064e770697e9f4f5051d17 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dr.+Trpimir+Golu%C5%BEa%3A+U+budu%C4%87nosti+nas+ne%C4%87e+imati+tko+lije%C4%8Diti&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fdr-trpimir-goluza-u-buducnosti-nas-nece-imati-tko-lijeciti-280524 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fdr-trpimir-goluza-u-buducnosti-nas-nece-imati-tko-lijeciti-280524 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nova snaga [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskanova snaga

Dr. Trpimir Goluža: U budućnosti nas neće imati tko liječiti

Piše PSD.
21. srpnja 2015. - 01:00
Izbori za vodstvo Hrvatske liječničke komore (HLK) donijeli su velikepromjene u krovnoj liječničkoj organizaciji. Uvjerljiva pobjeda skupinemlađih liječnika okupljenih u Hrvatskoj udruzi bolničkih liječnika(HUBOL), označila je veliku smjenu generacija.

Liječnici koji susredinom devedesetih obnovili rad HLK-a i bili na njezinu čelu puna dvadesetljeća, vođenje Komore morali su prije mjesec dana, slijedomizbornih rezultata, predati svojim žestokim oponentima, mlađim kolegamakoji se nisu libili staro vodstvo proglasiti “organiziranom skupinomzagrebačkih umirovljenih liječnika“. O promjenama koje će donijeti novovodstvo razgovaramo s novoizabranim predsjednikom Komore dr. TrpimiromGolužom, 43-godišnjim ginekologom iz zagrebačke bolnice u Petrovoj.

Ostvariliste impresiv...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 13:19