stdClass Object ( [id] => 1163996 [title] => Evo kako je predsjednik Uprave Hrvatskih šuma odgovorio na optužbe da devastiraju i nemilice sijeku šume te o mogućnosti da ih zbog toga sankcionira Europska komisija [alias] => evo-kako-je-predsjednik-uprave-hrvatskih-suma-odgovorio-na-optuzbe-da-devastiraju-i-nemilice-sijeku-sume-te-o-mogucnosti-da-ih-zbog-toga-sankcionira-europska-komisija [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

O europskim i domaćim prozivkama za prekomjernu sječu šuma, mogućim sankcijama Bruxellesa, odnosu s ekoudrugama i stočarima, nezadovoljstvu drvne industrije u Hrvatskoj, razgovarali smo s Krunoslavom Jakupčićem, predsjednikom Uprave Hrvatskih šuma.

Hrvatske šume proteklih mjeseci našle su se pod nimalo ugodnim optužbama za uništavanje 100 tisuća hektara ili milijardu četvornih metara šuma, evidentirani manjak od gotovo 20 milijuna kubnih metara drvne mase, čija se protuvrijednost procjenjuje na milijardu eura. Kako komentirate te optužbe koje su potekle od aktivista iz RH i stigle do EU-a?

- Najoštrije opovrgavamo te navode jedne maliciozne grupice koja pokazuje ne samo potpuno neznanje i nepoznavanje šumarstva, nego i krajnju zlobu i lošu namjeru. Već mjesecima se hrvatska javnost s njihove strane dezinformira, zbilja mi je nedokučivo s kojim ciljem. No, na njihovu žalost, ljetos je u Hrvatskoj boravila i FSC inspekcija, koju su upravo oni pozvali. Cijela skupina inspektora je pristigla, na punih tjedan dana, kako bi provjerila svaku od skoro dvije stotine primjedbi i lokacija koje je udruga "Vidra" prijavila. I ne samo da su inspektori sve te primjedbe na kraju odbacili, nego smo dobili i potvrdu onoga što govorimo cijelo vrijeme – da imamo uzorno gospodarenje šumama po svjetskim mjerilima. Struka se po tom pitanju također bila ujedinjeno izjasnila, ali malo koga zanimaju vijesti koje nisu „skandalozne“.

Obnova šuma

Stvari su se za Hrvatske šume zakomplicirale prošlog ljeta dolaskom u Hrvatsku europarlamentarca i jednog od čelnika "Zelenih" Thomasa Waitza. Ni sam ne vjerujući u ono što navode aktivisti, odabrao je tri konkretne lokacije - rezervat Varoški lug, onaj ornitološki Crna Mlaka, kao i Bilogoru. Kaže da je ostao šokiran viđenom devastacijom.

- Ne znam što bih rekao za navedenoga gospodina, osim da mi je nevjerojatno da se nije ni u jednom trenutku obratio niti jednoj hrvatskoj instituciji koja se bavi šumama pa da dobije točne i precizne podatke. Vjerovao je na riječ aktivistima, možda i sam skupljajući političke bodove. Niti jedno od tih područja nije devastirano, a njegove izjave na terenu pokazuju da i ne zna gdje se točno nalazi. Stoji usred gospodarske, pomlađene površine, a govori da smo devastirali rezervat. Da je samo zatražio informacije od nadležnog lugara, kad već nije htio pitati više instance, već bi mu stvar bila jasnija. Napokon, radi se o osobi koja nije visokoobrazovani šumar, tako da je njegovo znanje o šumarstvu na ovim prostorima upitno.

Koliko je sada izvjesno da će Europska komisija, za što se založio Waitz, pokrenuti prekršajni postupak protiv Hrvatske zbog devastacije šuma i da će snositi sankcije?

- Mi u svakom trenutku postupamo po zakonima koji uređuju područje šumarstva te uopće ne vidim za što bismo trebali snositi sankcije. Naše osnove su usklađene sa zakonima i točno propisuju kako treba gospodariti pojedinom gospodarskom jedinicom, i sukladno tome se i gospodari, a svaku aktivnost na terenu strogo prati i šumarska inspekcija.

Što bi za Hrvatske šume značila trenutačna obustava sječe šuma na 10-godišnje ili dulje razdoblje, što traže aktivisti?

- Uopće to ne vidim kao mogućnost. Obnova šuma naša je zakonska obveza i ne može se zaustaviti ni preskočiti, to bi bio zločin prema samim šumama i budućim generacijama. Ako se šume ne obnavljaju, svojoj djeci i unucima ostavit ćemo prestarjelo i trulo drveće, koje niti će ispunjavati svoje općekorisne funkcije, niti će dati sirovinu. A uostalom, prema podacima Drvnog klastera, u industrijama u RH baziranim na šumi radi oko 50.000 ljudi, pa se pitam i tko će tim ljudima dati njihove plaće.

---

image
Da se šume devastiraju i nemilice sijeku, kao što tvrde aktivisti, barem bi drvna industrija bila zadovoljna jer bi bilo sirovine za sve, zar ne?!
Damir Krajac/Cropix
---

Je li se sve moglo izbjeći otvorenim dijalogom da se sjelo za isti stol?

- Prvi put smo udrugu "Vidra" pozvali ne za stol, nego na teren, da im stručnjaci objasne kako se gospodari šumama, još u ljeto 2018. godine. Tad su s nama i otišli u obilazak, ali ne samo da nisu pokušali shvatiti, nego nisu željeli ni poslušati riječi struke, nego samo dokazati neku svoju fiks ideju. Takvi su ostali do danas.

Raskidanje ugovora

Već dulje vrijeme Hrvatske šume su i pod optužbama dijela domaće drvne industrije koja ne može doći do sirovine, odnosno da se pogoduje podobnima. U tome prednjače iz "Požgaja", čak su išli i s prijavom za osnivanje kartela.

- Rekao bih da jedne optužbe pobijaju druge. Da se šume devastiraju i nemilice sijeku, kao što tvrde aktivisti, barem bi drvna industrija bila zadovoljna jer bi bilo sirovine za sve, zar ne?! Osim toga, ne buni se drvna industrija, nego jedan problematičan, ali glasan poduzetnik koji je dužan i nama, ali bome i svojim dobavljačima i kreditorima, tako da razumijem da nekoga mora okriviti za svoje loše poslovanje. Koristim ovu priliku da kažem i sljedeće: Hrvatske šume d.o.o. su u zadnjih nekoliko godina, pogotovo u razdoblju krize uzrokovane COVID-om 19, svojim mjerama učinile toliko za svoje klijente – drvoprerađivače, koliko rijetko koje drugo poduzeće u RH. Značajno smo utjecali na njihovu konkurentnost, a mnoge od njih spasili i od propasti.

Je li se, što se također može čuti, rezala zdrava šuma da bi završila u elektranama na biomasu, ali, umjesto tamo, završavala u inozemstvu po tri puta višim cijenama? Pritom se tvrdi da je HROTE-u i HERA-i bilo prijavljeno i s računa za struju poticaje dobivalo, a da uopće nisu puštene u rad – čak 20 elektrana!

- Naravno da nije. Energane koje nisu puštene u rad od nas nisu ni dobivale sirovinu. Čim sam stupio na dužnost, krenuo sam s pravničkim konzultacijama kako da raskinemo neke od tih ugovora, što i jesmo napravili.

Smetaju li stočari s kraških područja Hrvatskim šumama? I tu se u javnosti mogu čuti optužbe na račun Hrvatskih šuma zbog navodno netransparentne dodjele površina na pašarenje, pa onda oko korištenja električnih pastira, pogodovanja lovačkom lobiju...?

---

image
"Hrvatske šume d.o.o. su u zadnjih nekoliko godina, pogotovo u razdoblju krize uzrokovane COVID-om 19, svojim mjerama učinile toliko za svoje klijente – drvoprerađivače, koliko rijetko koje drugo poduzeće u RH", kaže Jakupčić
Matija Djanješić/Cropix
---

- HŠ su kroz dosadašnjih devet javnih poziva za zakup ponudile diljem RH u zakup preko 70.000 ha šumskog zemljišta koje udovoljava svim zakonom propisanim uvjetima i sklopile oko tisuću i sto ugovora sa zakupnicima koji uredno obavljaju stočarsku djelatnost. Nemojte zamjeriti, ali i vi dobro znate da se u javnosti oglase uvijek ista, tek dvojica stočara koji nemaju ugovor, nego uzurpiraju državno zemljište. Što da onda misle svi oni koji se drže zakona? Dakle, smatram da nimalo ne stoje navodi da HŠ onemogućavaju poljoprivrednicima korištenje zemljišta, ondje gdje Zakon o šumama propisuje da se može koristiti u traženu svrhu. Dodatno ćemo, budući da su ovih dana odobrene izvanredne revizije za osam gospodarskih jedinica na području šumarija Sinj, Knin, Obrovac i Makarska, objaviti nove javne pozive za kratkoročni i dugoročni zakup.

Je li za Hrvatske šume nemoguća misija sadnja 10 milijuna novih stabala godišnje, što smo obećali na nedavnom samitu u Glasgowu? Opet su se javile udruge i kažu da će nam samo za sanaciju do sada posječenog trebati stoljeće.

- U šumarstvu Hrvatske osnovni princip je prirodna obnova šuma, pri čemu se zadržava prirodna struktura šuma i čuva bioraznolikost. Znači, stabla na već pripremljeno tlo bace vlastito sjeme koje će niknuti pod zastorom matične sastojine. To znači da u RH nema krčenja šuma i pošumljavanja istih površina na način kao što se radi u pojedinim šumarstvima gdje prevladavaju kulture i plantaže. Za te aktivnosti biološke obnove i zaštite šuma, Hrvatske šume d.o.o. troše golema sredstva, koja se kreću od 300 do 500 milijuna kuna godišnje.

Međutim, zbog klimatskih promjena te raznih biotskih i abiotskih faktora, događa se da ponekad prirodna obnova i ne uspije - suša, manjak uroda žira/sjemena, poplave koje uguše pomladak, razne vremenske nepogode itd., ili već zrela šuma strada zbog elementarnih nepogoda - ledoloma, vjetroizvale, požara, potkornjaka - te Hrvatske šume u svojim rasadnicima uzgajaju sadnice koje se zatim sade u svrhu sanacija tih površina. Godišnje Hrvatske šume na taj način i inače zasade do devet milijuna sadnica, te apsolutno imaju organizacijske preduvjete za sadnju dodatnih milijun sadnica. Za vezanje, odnosno ponor CO2, koji proizvode automobili turista u turističkoj sezoni posadit će se dodatnih milijun sadnica i time će RH dati svoj doprinos stvaranju Europe kao klimatski neutralnog kontinenta do 2050. godine.

Požari u Dalmaciji

Što je trenutačni prioritet za Hrvatske šume u Dalmaciji?

- Šume u Dalmaciji najugroženije su od požara. U uvjetima u kojima danas živimo - globalno zagrijavanje, ekstremne klimatske promjene, visoke temperature, snažni vjetrovi, geomorfološki položaj - te ne zaboravimo i to da je stanovništvo napustilo poljoprivredu i okrenulo se turizmu - teško je očekivati da požara neće biti. Međutim, možemo nastojati da ih bude manje i da budu manjih razmjera, a dobra preventiva uvijek će biti jedino što nam može pomoći u borbi protiv požara. Često se zanemaruje ili relativizira što sve Hrvatske šume čine kako bi se spriječili požari. Konkretno, Hrvatske šume kontinuirano rade na izgradnji protupožarnih prometnica i prosjeka s elementima šumskih cesta; organiziraju motriteljsko-dojavnu službu, koja u šumama razvrstanim u I. stupanj opasnosti od požara radi danonoćno, od "nula do 24", a u ostalim stupnjevima, od II. do IV., razmjerno kategoriji opasnosti od požara; uz postojeće čuvare šuma zapošljavaju dodatne motritelje te imaju ugovore s DVD-ima za motrenje šuma; HŠ d.o.o. kontinuirano radi na izgradnji i održavanju postojećih motrionica za motriteljsko-dojavnu službu - motritelji su prvi uočili i dojavili 70 posto požara! Od 2018., uz postojeću motriteljsko-dojavnu službu, Hrvatske šume uložile su 20 milijuna kuna u videonadzor koji omogućuje detekciju plamena u samom začetku i to s ukupno 92 kamere, pored toga što u protupožarnoj sezoni zapošljavamo 200 do 250 motritelja. U sastojinama kojima prijeti opasnost od nastajanja i širenja požara provode se šumsko-uzgojni radovi - njega, čišćenje, proreda sastojina, kresanje i uklanjanje granja... U sve te mjere godišnje se ulaže i do stotinu milijuna kuna, jer je vrijednost šuma na kršu za nas od neprocjenjive važnosti.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Mi u svakom trenutku postupamo po zakonima koji uređuju područje šumarstva. Naše osnove su usklađene sa zakonima i točno propisuju kako treba gospodariti pojedinom gospodarskom jedinicom, a svaku aktivnost na terenu strogo prati i šumarska inspekcija, kaže Jakupčić o mogućnosti da Europska komisija pokrene prekršajni postupak protiv Hrvatske zbog devastacije šuma, za što se zalažio ‘zeleni‘ europarlamentarac Thomas Waitz [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Krunoslav Jakupčić [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Mi u svakom trenutku postupamo po zakonima koji uređuju područje šumarstva. Naše osnove su usklađene sa zakonima i točno propisuju kako treba gospodariti pojedinom gospodarskom jedinicom, a svaku aktivnost na terenu strogo prati i šumarska inspekcija, kaže Jakupčić o mogućnosti da Europska komisija pokrene prekršajni postupak protiv Hrvatske zbog devastacije šuma, za što se zalažio ‘zeleni‘ europarlamentarac Thomas Waitz Krunoslav Jakupčić 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-01-11 11:38:13 [created_by] => 3234 [created_by_alias] => Zoran Šagolj [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-02-01 07:19:44 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-02-01 07:19:44 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2857 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/01\/11\/20608890.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/11\/20608892.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/11\/20618212.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Damir Kraja\u010d\/Cropix","Damir Krajac\/Cropix","Matija Djanje\u0161i\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Krunoslav Jakup\u010di\u0107: Prvi put smo udrugu 'Vidra' pozvali ne za stol, nego na teren, jo\u0161 u ljeto 2018. godine. Oti\u0161li su s nama u obilazak, ali ne samo da nisu poku\u0161ali shvatiti, nego nisu \u017eeljeli ni poslu\u0161ati rije\u010di struke","Da se \u0161ume devastiraju i nemilice sijeku, kao \u0161to tvrde aktivisti, barem bi drvna industrija bila zadovoljna jer bi bilo sirovine za sve, zar ne?!","\u201dHrvatske \u0161ume d.o.o. su u zadnjih nekoliko godina, pogotovo u razdoblju krize uzrokovane COVID-om 19, svojim mjerama u\u010dinile toliko za svoje klijente \u2013 drvoprera\u0111iva\u010de, koliko rijetko koje drugo poduze\u0107e u RH\u201d, ka\u017ee Jakup\u010di\u0107"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1277","hd_20608890_1920.jpg":"1920x1080","k_20608890_1280.jpg":"1280x1280","k_20608890_1024.jpg":"1024x1024","k_20608890_640.jpg":"640x640","k_20608890_480.jpg":"480x480","k_20608890_340.jpg":"340x340","k_20608890_220.jpg":"220x220","o_20608890_1280.jpg":"1280x851","o_20608890_1024.jpg":"1024x681","o_20608890_640.jpg":"640x425","o_20608890_480.jpg":"480x319","o_20608890_340.jpg":"340x226","o_20608890_220.jpg":"220x146","h_20608890_1280.jpg":"1280x854","h_20608890_1024.jpg":"1024x683","h_20608890_640.jpg":"640x427","h_20608890_480.jpg":"480x320","h_20608890_340.jpg":"340x227","h_20608890_220.jpg":"220x147","pp_20608890_1280.jpg":"1006x1280","pp_20608890_1024.jpg":"805x1024","pp_20608890_640.jpg":"503x640","pp_20608890_480.jpg":"377x480","pp_20608890_340.jpg":"267x340","pp_20608890_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","hd_20608892_1920.jpg":"1920x1080","k_20608892_1280.jpg":"1280x1280","k_20608892_1024.jpg":"1024x1024","k_20608892_640.jpg":"640x640","k_20608892_480.jpg":"480x480","k_20608892_340.jpg":"340x340","k_20608892_220.jpg":"220x220","o_20608892_1280.jpg":"1280x851","o_20608892_1024.jpg":"1024x681","o_20608892_640.jpg":"640x425","o_20608892_480.jpg":"480x319","o_20608892_340.jpg":"340x226","o_20608892_220.jpg":"220x146","h_20608892_1280.jpg":"1280x854","h_20608892_1024.jpg":"1024x683","h_20608892_640.jpg":"640x427","h_20608892_480.jpg":"480x320","h_20608892_340.jpg":"340x227","h_20608892_220.jpg":"220x147","pp_20608892_1280.jpg":"1006x1280","pp_20608892_1024.jpg":"805x1024","pp_20608892_640.jpg":"503x640","pp_20608892_480.jpg":"377x480","pp_20608892_340.jpg":"267x340","pp_20608892_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20618212_1920.jpg":"1920x1080","k_20618212_1280.jpg":"1280x1280","k_20618212_1024.jpg":"1024x1024","k_20618212_640.jpg":"640x640","k_20618212_480.jpg":"480x480","k_20618212_340.jpg":"340x340","k_20618212_220.jpg":"220x220","o_20618212_1280.jpg":"1280x853","o_20618212_1024.jpg":"1024x682","o_20618212_640.jpg":"640x426","o_20618212_480.jpg":"480x320","o_20618212_340.jpg":"340x226","o_20618212_220.jpg":"220x146","h_20618212_1280.jpg":"1280x854","h_20618212_1024.jpg":"1024x683","h_20618212_640.jpg":"640x427","h_20618212_480.jpg":"480x320","h_20618212_340.jpg":"340x227","h_20618212_220.jpg":"220x147","pp_20618212_1280.jpg":"1006x1280","pp_20618212_1024.jpg":"805x1024","pp_20618212_640.jpg":"503x640","pp_20618212_480.jpg":"377x480","pp_20618212_340.jpg":"267x340","pp_20618212_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8070967 Threads: 2 Questions: 1604883118 Slow queries: 4909341 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112657503 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/evo-kako-je-predsjednik-uprave-hrvatskih-suma-odgovorio-na-optuzbe-da-devastiraju-i-nemilice-sijeku-sume-te-o-mogucnosti-da-ih-zbog-toga-sankcionira-europska-komisija-1163996 [printLink] => /vijesti/hrvatska/evo-kako-je-predsjednik-uprave-hrvatskih-suma-odgovorio-na-optuzbe-da-devastiraju-i-nemilice-sijeku-sume-te-o-mogucnosti-da-ih-zbog-toga-sankcionira-europska-komisija-1163996?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 609288 [name] => Krunoslav Jakupčić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-05-29 08:33:36 [main_article_id] => 0 [alias] => krunoslav-jakupcic [link] => /tag/krunoslav-jakupcic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 372324 [name] => Hrvatske šume [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvatske-sume [link] => /tag/hrvatske-sume ) [2] => stdClass Object ( [id] => 659611 [name] => devastacija šuma [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-12 17:29:46 [main_article_id] => 0 [alias] => devastacija-suma [link] => /tag/devastacija-suma ) [3] => stdClass Object ( [id] => 374749 [name] => Europska komisija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => europska-komisija [link] => /tag/europska-komisija ) [4] => stdClass Object ( [id] => 665386 [name] => Udruga Vidra [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-01 08:20:02 [main_article_id] => 0 [alias] => udruga-vidra [link] => /tag/udruga-vidra ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Mi u svakom trenutku postupamo po zakonima koji uređuju područje šumarstva. Naše osnove su usklađene sa zakonima i točno propisuju kako treba gospodariti pojedinom gospodarskom jedinicom, a svaku aktivnost na terenu strogo prati i šumarska inspekcija, kaže Jakupčić o mogućnosti da Europska komisija pokrene prekršajni postupak protiv Hrvatske zbog devastacije šuma, za što se zalažio ‘zeleni‘ europarlamentarac Thomas Waitz [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Krunoslav Jakupčić [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Evo kako je predsjednik Uprave Hrvatskih šuma odgovorio na optužbe da devastiraju i nemilice sijeku šume te o mogućnosti da ih zbog toga sankcionira Europska komisija [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3234 [name] => Zoran Šagolj [username] => zoran-agolj [email] => zoran-agolj@sd.hr [password] => $2y$10$tIfZayMMEQBtDnjPtu1K6uwW0tR6aJ9YVMB9PK6eFFOzAczYbw98a [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/zoran-sagolj-3234 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1752 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/de7d173dbb6f36fbc651af48772e1806?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/11/20608890.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Damir Krajač/Cropix [mainImageDesc] => Krunoslav Jakupčić: Prvi put smo udrugu 'Vidra' pozvali ne za stol, nego na teren, još u ljeto 2018. godine. Otišli su s nama u obilazak, ali ne samo da nisu pokušali shvatiti, nego nisu željeli ni poslušati riječi struke [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/11/20608890.jpg [title] => Krunoslav Jakupčić: Prvi put smo udrugu 'Vidra' pozvali ne za stol, nego na teren, još u ljeto 2018. godine. Otišli su s nama u obilazak, ali ne samo da nisu pokušali shvatiti, nego nisu željeli ni poslušati riječi struke Damir Krajač/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/11/20608892.jpg [title] => Da se šume devastiraju i nemilice sijeku, kao što tvrde aktivisti, barem bi drvna industrija bila zadovoljna jer bi bilo sirovine za sve, zar ne?! Damir Krajac/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/11/20618212.jpg [title] => ”Hrvatske šume d.o.o. su u zadnjih nekoliko godina, pogotovo u razdoblju krize uzrokovane COVID-om 19, svojim mjerama učinile toliko za svoje klijente – drvoprerađivače, koliko rijetko koje drugo poduzeće u RH”, kaže Jakupčić Matija Djanješić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

O europskim i domaćim prozivkama za prekomjernu sječu šuma, mogućim sankcijama Bruxellesa, odnosu s ekoudrugama i stočarima, nezadovoljstvu drvne industrije u Hrvatskoj, razgovarali smo s Krunoslavom Jakupčićem, predsjednikom Uprave Hrvatskih šuma.

Hrvatske šume proteklih mjeseci našle su se pod nimalo ugodnim optužbama za uništavanje 100 tisuća hektara ili milijardu četvornih metara šuma, evidentirani manjak od gotovo 20 milijuna kubnih metara drvne mase, čija se protuvrijednost procjenjuje na milijardu eura. Kako komentirate te optužbe koje su potekle od aktivista iz RH i stigle do EU-a?

- Najoštrije opovrgavamo te navode jedne maliciozne grupice koja pokazuje ne samo potpuno neznanje i nepoznavanje šumarstva, nego i krajnju zlobu i lošu namjeru. Već mjesecima se hrvatska javnost s njihove strane dezinformira, zbilja mi je nedokučivo s kojim ciljem. No, na njihovu žalost, ljetos je u Hrvatskoj boravila i FSC inspekcija, koju su upravo oni pozvali. Cijela skupina inspektora je pristigla, na punih tjedan dana, kako bi provjerila svaku od skoro dvije stotine primjedbi i lokacija koje je udruga "Vidra" prijavila. I ne samo da su inspektori sve te primjedbe na kraju odbacili, nego smo dobili i potvrdu onoga što govorimo cijelo vrijeme – da imamo uzorno gospodarenje šumama po svjetskim mjerilima. Struka se po tom pitanju također bila ujedinjeno izjasnila, ali malo koga zanimaju vijesti koje nisu „skandalozne“.

Obnova šuma

Stvari su se za Hrvatske šume zakomplicirale prošlog ljeta dolaskom u Hrvatsku europarlamentarca i jednog od čelnika "Zelenih" Thomasa Waitza. Ni sam ne vjerujući u ono što navode aktivisti, odabrao je tri konkretne lokacije - rezervat Varoški lug, onaj ornitološki Crna Mlaka, kao i Bilogoru. Kaže da je ostao šokiran viđenom devastacijom.

- Ne znam što bih rekao za navedenoga gospodina, osim da mi je nevjerojatno da se nije ni u jednom trenutku obratio niti jednoj hrvatskoj instituciji koja se bavi šumama pa da dobije točne i precizne podatke. Vjerovao je na riječ aktivistima, možda i sam skupljajući političke bodove. Niti jedno od tih područja nije devastirano, a njegove izjave na terenu pokazuju da i ne zna gdje se točno nalazi. Stoji usred gospodarske, pomlađene površine, a govori da smo devastirali rezervat. Da je samo zatražio informacije od nadležnog lugara, kad već nije htio pitati više instance, već bi mu stvar bila jasnija. Napokon, radi se o osobi koja nije visokoobrazovani šumar, tako da je njegovo znanje o šumarstvu na ovim prostorima upitno.

Koliko je sada izvjesno da će Europska komisija, za što se založio Waitz, pokrenuti prekršajni postupak protiv Hrvatske zbog devastacije šuma i da će snositi sankcije?

- Mi u svakom trenutku postupamo po zakonima koji uređuju područje šumarstva te uopće ne vidim za što bismo trebali snositi sankcije. Naše osnove su usklađene sa zakonima i točno propisuju kako treba gospodariti pojedinom gospodarskom jedinicom, i sukladno tome se i gospodari, a svaku aktivnost na terenu strogo prati i šumarska inspekcija.

Što bi za Hrvatske šume značila trenutačna obustava sječe šuma na 10-godišnje ili dulje razdoblje, što traže aktivisti?

- Uopće to ne vidim kao mogućnost. Obnova šuma naša je zakonska obveza i ne može se zaustaviti ni preskočiti, to bi bio zločin prema samim šumama i budućim generacijama. Ako se šume ne obnavljaju, svojoj djeci i unucima ostavit ćemo prestarjelo i trulo drveće, koje niti će ispunjavati svoje općekorisne funkcije, niti će dati sirovinu. A uostalom, prema podacima Drvnog klastera, u industrijama u RH baziranim na šumi radi oko 50.000 ljudi, pa se pitam i tko će tim ljudima dati njihove plaće.

---

image
Da se šume devastiraju i nemilice sijeku, kao što tvrde aktivisti, barem bi drvna industrija bila zadovoljna jer bi bilo sirovine za sve, zar ne?!
Damir Krajac/Cropix
---

Je li se sve moglo izbjeći otvorenim dijalogom da se sjelo za isti stol?

- Prvi put smo udrugu "Vidra" pozvali ne za stol, nego na teren, da im stručnjaci objasne kako se gospodari šumama, još u ljeto 2018. godine. Tad su s nama i otišli u obilazak, ali ne samo da nisu pokušali shvatiti, nego nisu željeli ni poslušati riječi struke, nego samo dokazati neku svoju fiks ideju. Takvi su ostali do danas.

Raskidanje ugovora

Već dulje vrijeme Hrvatske šume su i pod optužbama dijela domaće drvne industrije koja ne može doći do sirovine, odnosno da se pogoduje podobnima. U tome prednjače iz "Požgaja", čak su išli i s prijavom za osnivanje kartela.

- Rekao bih da jedne optužbe pobijaju druge. Da se šume devastiraju i nemilice sijeku, kao što tvrde aktivisti, barem bi drvna industrija bila zadovoljna jer bi bilo sirovine za sve, zar ne?! Osim toga, ne buni se drvna industrija, nego jedan problematičan, ali glasan poduzetnik koji je dužan i nama, ali bome i svojim dobavljačima i kreditorima, tako da razumijem da nekoga mora okriviti za svoje loše poslovanje. Koristim ovu priliku da kažem i sljedeće: Hrvatske šume d.o.o. su u zadnjih nekoliko godina, pogotovo u razdoblju krize uzrokovane COVID-om 19, svojim mjerama učinile toliko za svoje klijente – drvoprerađivače, koliko rijetko koje drugo poduzeće u RH. Značajno smo utjecali na njihovu konkurentnost, a mnoge od njih spasili i od propasti.

Je li se, što se također može čuti, rezala zdrava šuma da bi završila u elektranama na biomasu, ali, umjesto tamo, završavala u inozemstvu po tri puta višim cijenama? Pritom se tvrdi da je HROTE-u i HERA-i bilo prijavljeno i s računa za struju poticaje dobivalo, a da uopće nisu puštene u rad – čak 20 elektrana!

- Naravno da nije. Energane koje nisu puštene u rad od nas nisu ni dobivale sirovinu. Čim sam stupio na dužnost, krenuo sam s pravničkim konzultacijama kako da raskinemo neke od tih ugovora, što i jesmo napravili.

Smetaju li stočari s kraških područja Hrvatskim šumama? I tu se u javnosti mogu čuti optužbe na račun Hrvatskih šuma zbog navodno netransparentne dodjele površina na pašarenje, pa onda oko korištenja električnih pastira, pogodovanja lovačkom lobiju...?

---

image
"Hrvatske šume d.o.o. su u zadnjih nekoliko godina, pogotovo u razdoblju krize uzrokovane COVID-om 19, svojim mjerama učinile toliko za svoje klijente – drvoprerađivače, koliko rijetko koje drugo poduzeće u RH", kaže Jakupčić
Matija Djanješić/Cropix
---

- HŠ su kroz dosadašnjih devet javnih poziva za zakup ponudile diljem RH u zakup preko 70.000 ha šumskog zemljišta koje udovoljava svim zakonom propisanim uvjetima i sklopile oko tisuću i sto ugovora sa zakupnicima koji uredno obavljaju stočarsku djelatnost. Nemojte zamjeriti, ali i vi dobro znate da se u javnosti oglase uvijek ista, tek dvojica stočara koji nemaju ugovor, nego uzurpiraju državno zemljište. Što da onda misle svi oni koji se drže zakona? Dakle, smatram da nimalo ne stoje navodi da HŠ onemogućavaju poljoprivrednicima korištenje zemljišta, ondje gdje Zakon o šumama propisuje da se može koristiti u traženu svrhu. Dodatno ćemo, budući da su ovih dana odobrene izvanredne revizije za osam gospodarskih jedinica na području šumarija Sinj, Knin, Obrovac i Makarska, objaviti nove javne pozive za kratkoročni i dugoročni zakup.

Je li za Hrvatske šume nemoguća misija sadnja 10 milijuna novih stabala godišnje, što smo obećali na nedavnom samitu u Glasgowu? Opet su se javile udruge i kažu da će nam samo za sanaciju do sada posječenog trebati stoljeće.

- U šumarstvu Hrvatske osnovni princip je prirodna obnova šuma, pri čemu se zadržava prirodna struktura šuma i čuva bioraznolikost. Znači, stabla na već pripremljeno tlo bace vlastito sjeme koje će niknuti pod zastorom matične sastojine. To znači da u RH nema krčenja šuma i pošumljavanja istih površina na način kao što se radi u pojedinim šumarstvima gdje prevladavaju kulture i plantaže. Za te aktivnosti biološke obnove i zaštite šuma, Hrvatske šume d.o.o. troše golema sredstva, koja se kreću od 300 do 500 milijuna kuna godišnje.

Međutim, zbog klimatskih promjena te raznih biotskih i abiotskih faktora, događa se da ponekad prirodna obnova i ne uspije - suša, manjak uroda žira/sjemena, poplave koje uguše pomladak, razne vremenske nepogode itd., ili već zrela šuma strada zbog elementarnih nepogoda - ledoloma, vjetroizvale, požara, potkornjaka - te Hrvatske šume u svojim rasadnicima uzgajaju sadnice koje se zatim sade u svrhu sanacija tih površina. Godišnje Hrvatske šume na taj način i inače zasade do devet milijuna sadnica, te apsolutno imaju organizacijske preduvjete za sadnju dodatnih milijun sadnica. Za vezanje, odnosno ponor CO2, koji proizvode automobili turista u turističkoj sezoni posadit će se dodatnih milijun sadnica i time će RH dati svoj doprinos stvaranju Europe kao klimatski neutralnog kontinenta do 2050. godine.

Požari u Dalmaciji

Što je trenutačni prioritet za Hrvatske šume u Dalmaciji?

- Šume u Dalmaciji najugroženije su od požara. U uvjetima u kojima danas živimo - globalno zagrijavanje, ekstremne klimatske promjene, visoke temperature, snažni vjetrovi, geomorfološki položaj - te ne zaboravimo i to da je stanovništvo napustilo poljoprivredu i okrenulo se turizmu - teško je očekivati da požara neće biti. Međutim, možemo nastojati da ih bude manje i da budu manjih razmjera, a dobra preventiva uvijek će biti jedino što nam može pomoći u borbi protiv požara. Često se zanemaruje ili relativizira što sve Hrvatske šume čine kako bi se spriječili požari. Konkretno, Hrvatske šume kontinuirano rade na izgradnji protupožarnih prometnica i prosjeka s elementima šumskih cesta; organiziraju motriteljsko-dojavnu službu, koja u šumama razvrstanim u I. stupanj opasnosti od požara radi danonoćno, od "nula do 24", a u ostalim stupnjevima, od II. do IV., razmjerno kategoriji opasnosti od požara; uz postojeće čuvare šuma zapošljavaju dodatne motritelje te imaju ugovore s DVD-ima za motrenje šuma; HŠ d.o.o. kontinuirano radi na izgradnji i održavanju postojećih motrionica za motriteljsko-dojavnu službu - motritelji su prvi uočili i dojavili 70 posto požara! Od 2018., uz postojeću motriteljsko-dojavnu službu, Hrvatske šume uložile su 20 milijuna kuna u videonadzor koji omogućuje detekciju plamena u samom začetku i to s ukupno 92 kamere, pored toga što u protupožarnoj sezoni zapošljavamo 200 do 250 motritelja. U sastojinama kojima prijeti opasnost od nastajanja i širenja požara provode se šumsko-uzgojni radovi - njega, čišćenje, proreda sastojina, kresanje i uklanjanje granja... U sve te mjere godišnje se ulaže i do stotinu milijuna kuna, jer je vrijednost šuma na kršu za nas od neprocjenjive važnosti.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Damir Krajač/Cropix Damir Krajac/Cropix Matija Djanješić/Cropix
Damir Krajač/Cropix
Krunoslav Jakupčić: Prvi put smo udrugu 'Vidra' pozvali ne za stol, nego na teren, još u ljeto 2018. godine. Otišli su s nama u obilazak, ali ne samo da nisu pokušali shvatiti, nego nisu željeli ni poslušati riječi struke
Damir Krajac/Cropix
Da se šume devastiraju i nemilice sijeku, kao što tvrde aktivisti, barem bi drvna industrija bila zadovoljna jer bi bilo sirovine za sve, zar ne?!
Matija Djanješić/Cropix
”Hrvatske šume d.o.o. su u zadnjih nekoliko godina, pogotovo u razdoblju krize uzrokovane COVID-om 19, svojim mjerama učinile toliko za svoje klijente – drvoprerađivače, koliko rijetko koje drugo poduzeće u RH”, kaže Jakupčić
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/evo-kako-je-predsjednik-uprave-hrvatskih-suma-odgovorio-na-optuzbe-da-devastiraju-i-nemilice-sijeku-sume-te-o-mogucnosti-da-ih-zbog-toga-sankcionira-europska-komisija-1163996 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e74ed87bd0f022ab4a8228c64d29c90a3f5bc5e5 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Evo+kako+je+predsjednik+Uprave+Hrvatskih+%C5%A1uma+odgovorio+na+optu%C5%BEbe+da+devastiraju+i+nemilice+sijeku+%C5%A1ume+te+o+mogu%C4%87nosti+da+ih+zbog+toga+sankcionira+Europska+komisija&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fevo-kako-je-predsjednik-uprave-hrvatskih-suma-odgovorio-na-optuzbe-da-devastiraju-i-nemilice-sijeku-sume-te-o-mogucnosti-da-ih-zbog-toga-sankcionira-europska-komisija-1163996 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fevo-kako-je-predsjednik-uprave-hrvatskih-suma-odgovorio-na-optuzbe-da-devastiraju-i-nemilice-sijeku-sume-te-o-mogucnosti-da-ih-zbog-toga-sankcionira-europska-komisija-1163996 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Mi u svakom trenutku postupamo po zakonima koji uređuju područje šumarstva. Naše osnove su usklađene sa zakonima i točno propisuju kako treba gospodariti pojedinom gospodarskom jedinicom, a svaku aktivnost na terenu strogo prati i šumarska inspekcija, kaže Jakupčić o mogućnosti da Europska komisija pokrene prekršajni postupak protiv Hrvatske zbog devastacije šuma, za što se zalažio ‘zeleni‘ europarlamentarac Thomas Waitz [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Krunoslav Jakupčić [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaKrunoslav Jakupčić

Evo kako je predsjednik Uprave Hrvatskih šuma odgovorio na optužbe da devastiraju i nemilice sijeku šume te o mogućnosti da ih zbog toga sankcionira Europska komisija

Piše Zoran Šagolj
1. veljače 2022. - 08:19
Krunoslav Jakupčić: Prvi put smo udrugu 'Vidra' pozvali ne za stol, nego na teren, još u ljeto 2018. godine. Otišli su s nama u obilazak, ali ne samo da nisu pokušali shvatiti, nego nisu željeli ni poslušati riječi strukeDamir Krajač/Cropix

O europskim i domaćim prozivkama za prekomjernu sječu šuma, mogućim sankcijama Bruxellesa, odnosu s ekoudrugama i stočarima, nezadovoljstvu drvne industrije u Hrvatskoj, razgovarali smo s Krunoslavom Jakupčićem, predsjednikom Uprave Hrvatskih šuma.

Hrvatske šume proteklih mjeseci našle su se pod nimalo ugodnim optužbama za uništavanje 100 tisuća hektara ili milijardu četvornih metara šuma, evidentirani manjak od gotovo 20 milijuna kubnih metara drvne mase, čija se protuvrijednost procjenjuje na milijardu eura. Kako komentirate te optužbe koje su potekle od aktivista iz RH i stigle do EU-a?

- Najoštrije opovrgavamo te navode jedne maliciozne grupice koja pokazuje ne samo potpuno neznanje i nepoznavanje šumarstva, nego i krajnju zlobu i lošu namjeru. Već mjesecima se hrvats...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 19:11