stdClass Object ( [id] => 51568 [title] => GLAVAŠU 10 GODINA - nije došao na izricanje presude, Sabor odlučuje o pritvoru; Šišljagić: Sklonjen na sigurno (VIDEO) [alias] => glavasu-10-godina-nije-dosao-na-izricanje-presude-sabor-odlucuje-o-pritvoru-sisljagic-sklonjen-na-sigurno-video [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Branimir Glavaš danas je nepravomoćno osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu od 10 godina zbog ratnih zločina protiv srpskih civila u Osijeku 1991., a petero njegovih suoptuženika kažnjeno je kaznama od pet do osam godina.

Sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda Glavaša je proglasilo krivim po zapovjednoj odgovornosti i u slučaju "garaža" i "selotejp", za što je dobio pet, odnosno osam godina, pa mu je izrečena jedinstvena kazna od 10 godina zatvora.

Drugooptuženi Ivica Krnjak osuđen je na osam godina zatvora, Gordana Getoš Magdić na sedam, a ostala trojica optuženih u slučaju "selotejp", Dino Kontić, Tihomir Valentić i Zdravko Dragić, nepravomoćno su osuđeni na po pet godina.

U slučaju "garaža" Glavaša se tereti da je kao šef osječkog Sekretarijata za narodnu obranu odgovoran za zlostavljanje i ubojstvo dvojice srpskih civila Čedomira Vučkovića i Đorđa Petrovića, dok je u slučaju "selotejp" osuđen jer je članovima Samostalne uskočke satnije izdavao naredbe za nezakonita odvođenja, zlostavljanja i ubojstva srpskih civila na obali Drave.

Za djelo koje je osuđen najveća propisana kazna je 20 godina, no kako je Glavašu u siječnju 2008. vraćen zastupnički imunitet saborsko bi Mandatno-imunitetno povjerenstvo trebalo odobriti može li ga se do pravomoćne presude držati u pritvoru.

Branimir Glavaš i Gordana Getoš Magdić nisu se danas pojavili u sudnici zagrebačkog Županijskog suda na izricanju nepravomoćne presude u slučajevima "garaža" i "selotejp" u kojima ih se s još četvero optuženika tereti za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku 1991.

Šišljagić: Sklonili smo ga na sigurno

Predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić potvrdio nam je da je Branimir Glavaš “sklonjen na sigurno”, istaknuvši da su se na to odlučili, jer su za presudu, kako je rekao, doznali još u ponedjeljak.

- Iz najužeg Sanaderova vodstva nam je potvrđeno da je Sanader ultimativno od suca Horvatovića tražio osuđujuću presudu, a i iz najviših pravosudnih organa nam je potvrđeno da je presuda donesena po Sanaderovom nalogu. Nakon tih saznanja vrh HDSSB-a je odlučio hrvatskog generala Branimira Glavaša skloniti na sigurno - kazao je Šišljagić, a na naš upit je li Glavaš u Hrvatskoj ili izvan njenih granica samo je kratko rekao da on osobno ne zna gdje je Glavaš.

S obzirom na ove okolnosti Šišljagića smo upitali strahuje li od toga da i on bude optužen zbog toga što su odlučili Glavaša “skloniti na sigurno” u trenutku kada je nepravomoćno osuđen.

- Siguran sam da ću biti optužen, jer znam s kime imam posla. Sanader će nas pokušati optužiti za sve i svašta, ali ništa od toga ne može biti objektivno - istaknuo je Šišljagić, ponovivši da je cijeli proces protiv Glavaša bio politički motiviran.

- Cilj je bio ukloniti Glavaša iz javnog i političkog života, rastočiti i uništiti HDSSB, koji je Sanadera do nogu potukao na izborima 2005. No, ovo im je poruka da ni Glavaša ni HDSSB neće ukloniti iz javnog i političkog života, a ova presuda nam je dodatni motiv za još odlučniju borbu za spas Hrvatske od Sanaderove diktature koju provodi nad hrvatskim braniteljima. Sanader je pogriješio i što je presudu tempirao neposredno uoči lokalnih izbora i opet će biti potučen do nogu - kazao je Šišljagić.

Nema ga ni u Saboru

Iako je jednom od svojih branitelja Anti Maduniću ranije najavio da će doći na objavu nepravomoćne presude sudskog vijeća pod predsjedanjem suca Željka Horvatovića u 12,30 sati u velikoj dvorani suda na Zrinjevcu, Glavaš to nije učinio.

Kao zastupnik HDSSB-a prijepodne se nije pojavio ni u Hrvatskom saboru na sjednici na kojoj se raspravlja o prijedlogu europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna o sporazumu za rješavanje spora sa Slovenijom.

Osim njega nije došla ni trećeoptužena Gordana Getoš Magdić, dok su ostala četvorica optuženika u slučaju "selotejp", bivši pripadnici Samostalne uskočke satnije (SUS) - Ivica Krnjak, koji je doveden iz pritvora, Dino Kontić, Tihomir Valentić i Zdravko Dragić došli su saslušati presudu koja će biti objavljena 19 mjeseci nakon početka suđenja tijekom kojega je saslušano oko 120 svjedoka.

Inače, prema zakonu, optuženici koji se brane sa slobode nisu ni obavezni doći na izricanje presude.

Šeks izbjegao novinare

Vladimir Šeks u petak je, neposredno nakon izricanja nepravomoćne presude za ratne zločine u Osijeku, izbjegao novinare i javnosti uskratio svoj komentar desetogodišnje kazne izrečene njegovom nekadašnjem prijatelju i bliskom suradniku Branimiru Glavašu.

Dok su novinari čekali pred uredom potpredsjednika Sabora, Šeks je neopaženo  izišao iz zgrade.

Suđenje 18 mjeseci

Na zagrebačkom Županijskom sudu 28. travnja je, nakon godinu i pol, završeno suđenje u slučajevima "garaža" i "selotejp".

Na posljednjoj raspravi na suđenju koje je počelo u listopadu 2007. i u kojem je ispitano oko 120 svjedoka tužitelj Miroslav Kraljević potvrdio je, nakon završnih riječi obrane, da se u tom predmetu radi o politički motiviranom procesu utoliko što je trebalo donijeti političku odluku da se on vodi ali da se ne radi o montiranom procesu kao što tvrdi obrana.

Odgovarajući na replike tužitelja prvooptuženi Glavaš je ustvrdio da je dokaz tvrdnji o montiranom političkom procesu to što je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić svakodnevno nosio zapisnike iz predistražne faze postupka premijeru Ivi Sanaderu na stol i što su brojni visoki državni dužnosnici rješavali egzistencije svjedoka kao protuuslugu za terećenje okrivljenika.

Pritom je izdvojio bivšeg ministra unutarnjih poslova Ivicu Kirina koji je, tvrdi Glavaš, intervenirao u zapošljavanju zaštićenog svjedoka broj 6.

Na tvrdnje obrane da je optužnica pravno neutemeljena jer se poziva na međunarodne akte koji se ne primjenjuju na vlastite državljane za koje je nadležno domaće zakonodavstvo tužitelj je rekao da kriterij nije državljanstvo.

Jedan od Glavaševih branitelja, odvjetnik Dražen Matijević ponovio je da vlastiti državljani nad kojima je počinjeno neko kažnjeno djelo za vrijeme rata nisu zaštićeni Četvrtom ženevskom konvencijom na koju se poziva tužiteljstvo.

Nakon što je jučer Glavaš završio sa završnim riječima na današnjoj je raspravi to učinilo i ostalo petero optuženih i njihovi branitelji. Svi su zaključili da na suđenju nije dokazano da su počinili kaznena djela za koja ih se tereti te su zatražili oslobađajuće presude.

Trećeoptužena Gordana Getoš Magdić kazala je da u inkriminirano vrijeme nije imala nikakav vojni čin, a da je jedini zločin koji joj se može spočitati je njezin stranački rad i naivno "promicanje demokracije", kao što piše u HDZ-ovoj plaketi. Kazala je i da ne vjeruje u sud već samo u Boga i svoju obitelj, a nadu jedino polaže u Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu.

Petookrivljeni Dino Kontić zatražio je da mu se presudi po dokazima, a ne po nečijim željama te da mu se odredi najstroža kazna ako se utvrdi njegova odgovornost.

Sudsko vijeće ponovno je odbilo prijedlog za puštanjem iz pritvora druooptuženog Ivice Krnjaka.

U slučaju "selotejp" Glavaša se tereti da je zapovjedniku Samostalne uskočke satnije Krnjaku i Gordani Getoš Magdić izdavao zapovjedi za nezakonita uhićenja, zlostavljanja i ubojstva osmero srpskih civila na obali Drave 1991. Te je egzekucije preživio jedino Radoslav Ratković koji je o tome i svjedočio u postupku.

U slučaju "selotejp" još su optuženi Tihomir Valentić i Zdravko Dragić.

U slučaju "garaža" jedini optuženi je Glavaš, a na teret mu se stavlja da je po zapovjednoj odgovornosti kao sekretar osječkog Sekretarijata za narodnu obranu odgovoran za zlostavljanja i ubojstvo dvojice srpskih civila Čedomira Vučkovića i Đorđa Petrovića.

hina, epeha

Saborski zastupnici: Glavaš je slobodan dok mu MIP ne ukine imunitet

Unatoč danas izrečenoj nepravomoćnoj presudi, Branimir Glavaš slobodan je čovjek dok saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) ne odobri njegovo pritvaranje, suglasni su HDZ-ovi i SDP-ovi saborski zastupnici.

I HDZ-ovac Andrija Hebrang tumači da Branimir Glavaš ne može ići u pritvor, dok mu se ne ukine zastupnički imunitet, a to, kaže, dok ne zasjeda Sabor može učiniti MIP.

Sabor takvu odluku, ako ju MIP donese, trebao potvrditi na prvoj slijedećoj sjednici, ali da to ne odgađa njezinu primjenu, smatra Hebrang.

I potpredsjednik MIP-a Arsen Bauk smatra da je Glavaša nemoguće pritvoriti bez odobrenja MIP-a, a novinarima u Saboru je kazao kako je od predsjednika tog tijela Damira Sesvečana zatražio da sjednicu sazove čim u Sabor dođe sudski zahtjev za Glavaševim pritvaranjem.

Naglasio je da će SDP glasovati za ukidanje Glavaševa imuniteta, kao što je glasovao i na konstituirajućoj sjednici, kada je skidanje imuniteta za pritvor tražilo Državno odvjetništvo.

Iako je sudac Željko Horvatović najavio da će sud podnijeti zahtjev za Glavaševim pritvaranjem, Damir Sesvečan kaže kako MIP takav zahtjev još nije zaprimio.

Istaknuo je i da MIP nije u nikakvu stanju pripravnosti, nego da će sjednicu sazvati tek kad, i ako dobije zahtjev suda.

Milorad Pupovac (SDSS) smatra, pak, da zastupnički imunitet ne bi smio štititi Glavaša, budući da je riječ o presudi za ratni zločin.

- Ne radi se o presudi za krađu kokošiju ili pljački trafike, nego o onome za što zastupnički imunitet ne može nikoga zaštititi niti itko može imati imunitet od te vrste krimena i odgovornosti - kazao je Pupovac i dodao da se nada kako se "od sada neće dopuštati ono što se do sada dopuštalo".

Zastupnici danas nisu željeli komentirati presudu protiv Glavaša, a novinare je izbjegao i potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks.

(H)

Stigao zahtjev u MIP za skidanje imuniteta

U saborsko mandatno-imunitetno povjerenstvo u petak popodne stigao je zahtjev zagrebačkoga Županijskog suda da se Branimiru Glavašu ukine imunitet radi pritvora, no to se tijelo vjerojatno neće sastati do ponedjeljka.

Službenice u Povjerenstvu potvrdile su da im je iz kabineta predsjednika Sabora proslijeđen zahtjev Suda da se odobri Glavaševo pritvaranje, no zahtjev nije stigao do predsjednika MIP-a Damira Sesvečana (HDZ) koji je ranije napustio zgradu Sabora iako je znao da će zahtjev stići.

Službenice ni telefonski nisu uspjele kontaktirati predsjednika MIP-a koji bi trebao sazvati sjednicu pa se pretpostavlja da će Povjerenstvo o Glavašu odlučivati u ponedjeljak. Do tada, Glavaš je unatoč presudi slobodan čovjek.

A.B.K.

Kronologija slučajeva "selotejp" i "garaža"

Donosimo kronologiju tih dvaju kaznenih postupaka:

2005.

- 15. srpnja - Tužiteljstvo potvrdilo da posjeduje službene izjave o ubojstvima osječkih civila 1991. i 1992.

- 26. srpnja - Krunoslav Fehir, bivši pripadnik Bojne osječkih branitelja, javno progovorio o ubojstvima i optužio Glavaša kao nalogodavca likvidacija srpskih civila te priznao da je sudjelovao u ubojstvu jednog civila

2006.

- 25. travnja - Državno odvjetništvo od Hrvatskoga sabora zatražilo odobrenje za pokretanje kaznenog postupka protiv nezavisnog zastupnika Glavaša

- 10. svibnja - Glavašu ukinut zastupnički imunitet za slučaj "garaža"

- 15. svibnja - Vrhovni sud odlučio da se postupak protiv Glavaša i Fehira u slučaju "garaža" vodi na zagrebačkome Županijskom sudu

- 13. lipnja - pokrenuta istraga u slučaju "garaža", Glavaš odbacio optužbe, a Fehir priznao zločin i optužio Glavaša kao nalogodavca

- 21. listopada - uhićeno šestero bivših pripadnika Samostalne uskočke satnije (SUS)

- 23. listopada - Glavašu u istrazi slučaja "garaža" određen pritvor zbog utjecaja na svjedoke, a Hrvatski sabor skinuo mu imunitet zbog istraga i u slučaju "selotejp"

- 26. listopada - Glavašu skinut imunitet i za pritvor; sam došao u zagrebački Okružni zatvor u Remetincu i počeo štrajk glađu, a nakon pet dana prebačen u zatvorsku bolnicu

- 30. listopada - na osječkome Županijskom sudu pokrenuta istraga u slučaju "selotejp"

- 2. prosinca - u Zagrebu prekinuta istraga u slučaju "garaža" i ukinut pritvor Glavašu jer mu se pogoršalo zdravlje

- 21. prosinca - prekinuta istraga i u slučaju "selotejp"

2007.

- 19. veljače - nastavljena istraga u slučaju "garaža", a tri dana poslije i završena nakon ispitivanja više od 100 svjedoka

- 7. ožujka - završena istraga slučaja "selotejp" u kojoj je ispitano 130 svjedoka

- 16. travnja - podignuta optužnica u slučaju "selotejp"; Glavaš i šestero pripadnika SUS-a optuženi za ubojstvo deset osoba i jedan pokušaj ubojstva

- 17. travnja - Glavaš pritvoren u Osijeku

- 25. travnja - Fehir ispitan kao krunski svjedok, a dva dana poslije Glavaš ponovno počeo štrajkati glađu

- 9. svibnja - optužnica protiv Glavaša i u slučaju "garaža" u kojem ga se po zapovjednoj odgvornosti tereti kao šefa osječkoga Sekretarijata za narodnu obranu u garažama u kojima su zlostavljani srpski civili, a dvojica Čedomir Vučković i Đorđe Petrović su i ubijeni

- 10. svibnja - Glavaš zbog pogoršanoga zdravstvenog stanja prebačen iz osječkog zatvora u zatvorsku bolnicu u Zagrebu

- 21. svibnja - Glavaš prekinuo štrajk glađu

- 29. svibnja - Vrhovni sud odlučio da se suđenje i u slučaju "selotejp" preseli u Zagreb

- 15. listopada - počelo suđenje; Glavaš i ostali očitovali se da se ne osjećaju krivi

- 5. studenoga - suđenje počinje ispočetka jer je promijenjen sastav sudskog vijeća

2008.

- 11. siječnja - sud Glavašu ukinuo pritvor jer je stekao novi zastupnički imunitet

- 12. siječnja - Hrvatski sabor odbio skinuti imunitet Glavašu za pritvaranje, a ukinuo mu imunitet za nastavak kaznenog postupka

- 5. lipnja - izdvojen postupak protiv Mirka Sivića, četvrtoptuženoga u slučaju "selotejp"

- 17. rujna - Siviću, Getoš-Magdić, Dragiću i Valentiću ukinut pritvor u kojem su proveli gotovo dvije godine, a poslije su pušteni i Krnjak te Kontić

- 4. studenoga - nakon dulje stanke suđenje počelo ispočetka

- 9. travnja - dovršen dokazni postupak na suđenju

- 16. travnja - tužitelji u završnim riječima zatražili osuđujuću presudu, a optuženici i njihovi branitelji oslobađajuće presude

- 28. travnja - kraj suđenja

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2009-05-08 11:53:05 [created_by] => 36 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2009-05-08 18:00:53 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2009-05-08 12:50:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 8312 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2009/05/08/Novosti/glavas_sudjenje4-151007.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x484" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7999596 Threads: 4 Questions: 1661078399 Slow queries: 4939928 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112035759 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/glavasu-10-godina-nije-dosao-na-izricanje-presude-sabor-odlucuje-o-pritvoru-sisljagic-sklonjen-na-sigurno-video-51568 [printLink] => /vijesti/hrvatska/glavasu-10-godina-nije-dosao-na-izricanje-presude-sabor-odlucuje-o-pritvoru-sisljagic-sklonjen-na-sigurno-video-51568?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 230602 [name] => branimirglavaš [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => branimirglavas [link] => /tag/branimirglavas ) [1] => stdClass Object ( [id] => 97473 [name] => selotejp [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => selotejp [link] => /tag/selotejp ) [2] => stdClass Object ( [id] => 340923 [name] => garaža [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => garaza [link] => /tag/garaza ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => GLAVAŠU 10 GODINA - nije došao na izricanje presude, Sabor odlučuje o pritvoru; Šišljagić: Sklonjen na sigurno (VIDEO) [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-17-21-57-14-36 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2009/05/08/Novosti/glavas_sudjenje4-151007.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2009/05/08/Novosti/glavas_sudjenje4-151007.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Branimir Glavaš danas je nepravomoćno osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu od 10 godina zbog ratnih zločina protiv srpskih civila u Osijeku 1991., a petero njegovih suoptuženika kažnjeno je kaznama od pet do osam godina.

Sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda Glavaša je proglasilo krivim po zapovjednoj odgovornosti i u slučaju "garaža" i "selotejp", za što je dobio pet, odnosno osam godina, pa mu je izrečena jedinstvena kazna od 10 godina zatvora.

Drugooptuženi Ivica Krnjak osuđen je na osam godina zatvora, Gordana Getoš Magdić na sedam, a ostala trojica optuženih u slučaju "selotejp", Dino Kontić, Tihomir Valentić i Zdravko Dragić, nepravomoćno su osuđeni na po pet godina.

U slučaju "garaža" Glavaša se tereti da je kao šef osječkog Sekretarijata za narodnu obranu odgovoran za zlostavljanje i ubojstvo dvojice srpskih civila Čedomira Vučkovića i Đorđa Petrovića, dok je u slučaju "selotejp" osuđen jer je članovima Samostalne uskočke satnije izdavao naredbe za nezakonita odvođenja, zlostavljanja i ubojstva srpskih civila na obali Drave.

Za djelo koje je osuđen najveća propisana kazna je 20 godina, no kako je Glavašu u siječnju 2008. vraćen zastupnički imunitet saborsko bi Mandatno-imunitetno povjerenstvo trebalo odobriti može li ga se do pravomoćne presude držati u pritvoru.

Branimir Glavaš i Gordana Getoš Magdić nisu se danas pojavili u sudnici zagrebačkog Županijskog suda na izricanju nepravomoćne presude u slučajevima "garaža" i "selotejp" u kojima ih se s još četvero optuženika tereti za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku 1991.

Šišljagić: Sklonili smo ga na sigurno

Predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić potvrdio nam je da je Branimir Glavaš “sklonjen na sigurno”, istaknuvši da su se na to odlučili, jer su za presudu, kako je rekao, doznali još u ponedjeljak.

- Iz najužeg Sanaderova vodstva nam je potvrđeno da je Sanader ultimativno od suca Horvatovića tražio osuđujuću presudu, a i iz najviših pravosudnih organa nam je potvrđeno da je presuda donesena po Sanaderovom nalogu. Nakon tih saznanja vrh HDSSB-a je odlučio hrvatskog generala Branimira Glavaša skloniti na sigurno - kazao je Šišljagić, a na naš upit je li Glavaš u Hrvatskoj ili izvan njenih granica samo je kratko rekao da on osobno ne zna gdje je Glavaš.

S obzirom na ove okolnosti Šišljagića smo upitali strahuje li od toga da i on bude optužen zbog toga što su odlučili Glavaša “skloniti na sigurno” u trenutku kada je nepravomoćno osuđen.

- Siguran sam da ću biti optužen, jer znam s kime imam posla. Sanader će nas pokušati optužiti za sve i svašta, ali ništa od toga ne može biti objektivno - istaknuo je Šišljagić, ponovivši da je cijeli proces protiv Glavaša bio politički motiviran.

- Cilj je bio ukloniti Glavaša iz javnog i političkog života, rastočiti i uništiti HDSSB, koji je Sanadera do nogu potukao na izborima 2005. No, ovo im je poruka da ni Glavaša ni HDSSB neće ukloniti iz javnog i političkog života, a ova presuda nam je dodatni motiv za još odlučniju borbu za spas Hrvatske od Sanaderove diktature koju provodi nad hrvatskim braniteljima. Sanader je pogriješio i što je presudu tempirao neposredno uoči lokalnih izbora i opet će biti potučen do nogu - kazao je Šišljagić.

Nema ga ni u Saboru

Iako je jednom od svojih branitelja Anti Maduniću ranije najavio da će doći na objavu nepravomoćne presude sudskog vijeća pod predsjedanjem suca Željka Horvatovića u 12,30 sati u velikoj dvorani suda na Zrinjevcu, Glavaš to nije učinio.

Kao zastupnik HDSSB-a prijepodne se nije pojavio ni u Hrvatskom saboru na sjednici na kojoj se raspravlja o prijedlogu europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna o sporazumu za rješavanje spora sa Slovenijom.

Osim njega nije došla ni trećeoptužena Gordana Getoš Magdić, dok su ostala četvorica optuženika u slučaju "selotejp", bivši pripadnici Samostalne uskočke satnije (SUS) - Ivica Krnjak, koji je doveden iz pritvora, Dino Kontić, Tihomir Valentić i Zdravko Dragić došli su saslušati presudu koja će biti objavljena 19 mjeseci nakon početka suđenja tijekom kojega je saslušano oko 120 svjedoka.

Inače, prema zakonu, optuženici koji se brane sa slobode nisu ni obavezni doći na izricanje presude.

Šeks izbjegao novinare

Vladimir Šeks u petak je, neposredno nakon izricanja nepravomoćne presude za ratne zločine u Osijeku, izbjegao novinare i javnosti uskratio svoj komentar desetogodišnje kazne izrečene njegovom nekadašnjem prijatelju i bliskom suradniku Branimiru Glavašu.

Dok su novinari čekali pred uredom potpredsjednika Sabora, Šeks je neopaženo  izišao iz zgrade.

Suđenje 18 mjeseci

Na zagrebačkom Županijskom sudu 28. travnja je, nakon godinu i pol, završeno suđenje u slučajevima "garaža" i "selotejp".

Na posljednjoj raspravi na suđenju koje je počelo u listopadu 2007. i u kojem je ispitano oko 120 svjedoka tužitelj Miroslav Kraljević potvrdio je, nakon završnih riječi obrane, da se u tom predmetu radi o politički motiviranom procesu utoliko što je trebalo donijeti političku odluku da se on vodi ali da se ne radi o montiranom procesu kao što tvrdi obrana.

Odgovarajući na replike tužitelja prvooptuženi Glavaš je ustvrdio da je dokaz tvrdnji o montiranom političkom procesu to što je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić svakodnevno nosio zapisnike iz predistražne faze postupka premijeru Ivi Sanaderu na stol i što su brojni visoki državni dužnosnici rješavali egzistencije svjedoka kao protuuslugu za terećenje okrivljenika.

Pritom je izdvojio bivšeg ministra unutarnjih poslova Ivicu Kirina koji je, tvrdi Glavaš, intervenirao u zapošljavanju zaštićenog svjedoka broj 6.

Na tvrdnje obrane da je optužnica pravno neutemeljena jer se poziva na međunarodne akte koji se ne primjenjuju na vlastite državljane za koje je nadležno domaće zakonodavstvo tužitelj je rekao da kriterij nije državljanstvo.

Jedan od Glavaševih branitelja, odvjetnik Dražen Matijević ponovio je da vlastiti državljani nad kojima je počinjeno neko kažnjeno djelo za vrijeme rata nisu zaštićeni Četvrtom ženevskom konvencijom na koju se poziva tužiteljstvo.

Nakon što je jučer Glavaš završio sa završnim riječima na današnjoj je raspravi to učinilo i ostalo petero optuženih i njihovi branitelji. Svi su zaključili da na suđenju nije dokazano da su počinili kaznena djela za koja ih se tereti te su zatražili oslobađajuće presude.

Trećeoptužena Gordana Getoš Magdić kazala je da u inkriminirano vrijeme nije imala nikakav vojni čin, a da je jedini zločin koji joj se može spočitati je njezin stranački rad i naivno "promicanje demokracije", kao što piše u HDZ-ovoj plaketi. Kazala je i da ne vjeruje u sud već samo u Boga i svoju obitelj, a nadu jedino polaže u Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu.

Petookrivljeni Dino Kontić zatražio je da mu se presudi po dokazima, a ne po nečijim željama te da mu se odredi najstroža kazna ako se utvrdi njegova odgovornost.

Sudsko vijeće ponovno je odbilo prijedlog za puštanjem iz pritvora druooptuženog Ivice Krnjaka.

U slučaju "selotejp" Glavaša se tereti da je zapovjedniku Samostalne uskočke satnije Krnjaku i Gordani Getoš Magdić izdavao zapovjedi za nezakonita uhićenja, zlostavljanja i ubojstva osmero srpskih civila na obali Drave 1991. Te je egzekucije preživio jedino Radoslav Ratković koji je o tome i svjedočio u postupku.

U slučaju "selotejp" još su optuženi Tihomir Valentić i Zdravko Dragić.

U slučaju "garaža" jedini optuženi je Glavaš, a na teret mu se stavlja da je po zapovjednoj odgovornosti kao sekretar osječkog Sekretarijata za narodnu obranu odgovoran za zlostavljanja i ubojstvo dvojice srpskih civila Čedomira Vučkovića i Đorđa Petrovića.

hina, epeha

Saborski zastupnici: Glavaš je slobodan dok mu MIP ne ukine imunitet

Unatoč danas izrečenoj nepravomoćnoj presudi, Branimir Glavaš slobodan je čovjek dok saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) ne odobri njegovo pritvaranje, suglasni su HDZ-ovi i SDP-ovi saborski zastupnici.

I HDZ-ovac Andrija Hebrang tumači da Branimir Glavaš ne može ići u pritvor, dok mu se ne ukine zastupnički imunitet, a to, kaže, dok ne zasjeda Sabor može učiniti MIP.

Sabor takvu odluku, ako ju MIP donese, trebao potvrditi na prvoj slijedećoj sjednici, ali da to ne odgađa njezinu primjenu, smatra Hebrang.

I potpredsjednik MIP-a Arsen Bauk smatra da je Glavaša nemoguće pritvoriti bez odobrenja MIP-a, a novinarima u Saboru je kazao kako je od predsjednika tog tijela Damira Sesvečana zatražio da sjednicu sazove čim u Sabor dođe sudski zahtjev za Glavaševim pritvaranjem.

Naglasio je da će SDP glasovati za ukidanje Glavaševa imuniteta, kao što je glasovao i na konstituirajućoj sjednici, kada je skidanje imuniteta za pritvor tražilo Državno odvjetništvo.

Iako je sudac Željko Horvatović najavio da će sud podnijeti zahtjev za Glavaševim pritvaranjem, Damir Sesvečan kaže kako MIP takav zahtjev još nije zaprimio.

Istaknuo je i da MIP nije u nikakvu stanju pripravnosti, nego da će sjednicu sazvati tek kad, i ako dobije zahtjev suda.

Milorad Pupovac (SDSS) smatra, pak, da zastupnički imunitet ne bi smio štititi Glavaša, budući da je riječ o presudi za ratni zločin.

- Ne radi se o presudi za krađu kokošiju ili pljački trafike, nego o onome za što zastupnički imunitet ne može nikoga zaštititi niti itko može imati imunitet od te vrste krimena i odgovornosti - kazao je Pupovac i dodao da se nada kako se "od sada neće dopuštati ono što se do sada dopuštalo".

Zastupnici danas nisu željeli komentirati presudu protiv Glavaša, a novinare je izbjegao i potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks.

(H)

Stigao zahtjev u MIP za skidanje imuniteta

U saborsko mandatno-imunitetno povjerenstvo u petak popodne stigao je zahtjev zagrebačkoga Županijskog suda da se Branimiru Glavašu ukine imunitet radi pritvora, no to se tijelo vjerojatno neće sastati do ponedjeljka.

Službenice u Povjerenstvu potvrdile su da im je iz kabineta predsjednika Sabora proslijeđen zahtjev Suda da se odobri Glavaševo pritvaranje, no zahtjev nije stigao do predsjednika MIP-a Damira Sesvečana (HDZ) koji je ranije napustio zgradu Sabora iako je znao da će zahtjev stići.

Službenice ni telefonski nisu uspjele kontaktirati predsjednika MIP-a koji bi trebao sazvati sjednicu pa se pretpostavlja da će Povjerenstvo o Glavašu odlučivati u ponedjeljak. Do tada, Glavaš je unatoč presudi slobodan čovjek.

A.B.K.

Kronologija slučajeva "selotejp" i "garaža"

Donosimo kronologiju tih dvaju kaznenih postupaka:

2005.

- 15. srpnja - Tužiteljstvo potvrdilo da posjeduje službene izjave o ubojstvima osječkih civila 1991. i 1992.

- 26. srpnja - Krunoslav Fehir, bivši pripadnik Bojne osječkih branitelja, javno progovorio o ubojstvima i optužio Glavaša kao nalogodavca likvidacija srpskih civila te priznao da je sudjelovao u ubojstvu jednog civila

2006.

- 25. travnja - Državno odvjetništvo od Hrvatskoga sabora zatražilo odobrenje za pokretanje kaznenog postupka protiv nezavisnog zastupnika Glavaša

- 10. svibnja - Glavašu ukinut zastupnički imunitet za slučaj "garaža"

- 15. svibnja - Vrhovni sud odlučio da se postupak protiv Glavaša i Fehira u slučaju "garaža" vodi na zagrebačkome Županijskom sudu

- 13. lipnja - pokrenuta istraga u slučaju "garaža", Glavaš odbacio optužbe, a Fehir priznao zločin i optužio Glavaša kao nalogodavca

- 21. listopada - uhićeno šestero bivših pripadnika Samostalne uskočke satnije (SUS)

- 23. listopada - Glavašu u istrazi slučaja "garaža" određen pritvor zbog utjecaja na svjedoke, a Hrvatski sabor skinuo mu imunitet zbog istraga i u slučaju "selotejp"

- 26. listopada - Glavašu skinut imunitet i za pritvor; sam došao u zagrebački Okružni zatvor u Remetincu i počeo štrajk glađu, a nakon pet dana prebačen u zatvorsku bolnicu

- 30. listopada - na osječkome Županijskom sudu pokrenuta istraga u slučaju "selotejp"

- 2. prosinca - u Zagrebu prekinuta istraga u slučaju "garaža" i ukinut pritvor Glavašu jer mu se pogoršalo zdravlje

- 21. prosinca - prekinuta istraga i u slučaju "selotejp"

2007.

- 19. veljače - nastavljena istraga u slučaju "garaža", a tri dana poslije i završena nakon ispitivanja više od 100 svjedoka

- 7. ožujka - završena istraga slučaja "selotejp" u kojoj je ispitano 130 svjedoka

- 16. travnja - podignuta optužnica u slučaju "selotejp"; Glavaš i šestero pripadnika SUS-a optuženi za ubojstvo deset osoba i jedan pokušaj ubojstva

- 17. travnja - Glavaš pritvoren u Osijeku

- 25. travnja - Fehir ispitan kao krunski svjedok, a dva dana poslije Glavaš ponovno počeo štrajkati glađu

- 9. svibnja - optužnica protiv Glavaša i u slučaju "garaža" u kojem ga se po zapovjednoj odgvornosti tereti kao šefa osječkoga Sekretarijata za narodnu obranu u garažama u kojima su zlostavljani srpski civili, a dvojica Čedomir Vučković i Đorđe Petrović su i ubijeni

- 10. svibnja - Glavaš zbog pogoršanoga zdravstvenog stanja prebačen iz osječkog zatvora u zatvorsku bolnicu u Zagrebu

- 21. svibnja - Glavaš prekinuo štrajk glađu

- 29. svibnja - Vrhovni sud odlučio da se suđenje i u slučaju "selotejp" preseli u Zagreb

- 15. listopada - počelo suđenje; Glavaš i ostali očitovali se da se ne osjećaju krivi

- 5. studenoga - suđenje počinje ispočetka jer je promijenjen sastav sudskog vijeća

2008.

- 11. siječnja - sud Glavašu ukinuo pritvor jer je stekao novi zastupnički imunitet

- 12. siječnja - Hrvatski sabor odbio skinuti imunitet Glavašu za pritvaranje, a ukinuo mu imunitet za nastavak kaznenog postupka

- 5. lipnja - izdvojen postupak protiv Mirka Sivića, četvrtoptuženoga u slučaju "selotejp"

- 17. rujna - Siviću, Getoš-Magdić, Dragiću i Valentiću ukinut pritvor u kojem su proveli gotovo dvije godine, a poslije su pušteni i Krnjak te Kontić

- 4. studenoga - nakon dulje stanke suđenje počelo ispočetka

- 9. travnja - dovršen dokazni postupak na suđenju

- 16. travnja - tužitelji u završnim riječima zatražili osuđujuću presudu, a optuženici i njihovi branitelji oslobađajuće presude

- 28. travnja - kraj suđenja

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/glavasu-10-godina-nije-dosao-na-izricanje-presude-sabor-odlucuje-o-pritvoru-sisljagic-sklonjen-na-sigurno-video-51568 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=3fa5f2c639ae0b7944807576d69e73dd71d9bf76 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=GLAVA%C5%A0U+10+GODINA+-+nije+do%C5%A1ao+na+izricanje+presude%2C+Sabor+odlu%C4%8Duje+o+pritvoru%3B+%C5%A0i%C5%A1ljagi%C4%87%3A+Sklonjen+na+sigurno+%28VIDEO%29&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fglavasu-10-godina-nije-dosao-na-izricanje-presude-sabor-odlucuje-o-pritvoru-sisljagic-sklonjen-na-sigurno-video-51568 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fglavasu-10-godina-nije-dosao-na-izricanje-presude-sabor-odlucuje-o-pritvoru-sisljagic-sklonjen-na-sigurno-video-51568 )
Array ( [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM

GLAVAŠU 10 GODINA - nije došao na izricanje presude, Sabor odlučuje o pritvoru; Šišljagić: Sklonjen na sigurno (VIDEO)

Piše PSD.
8. svibnja 2009. - 14:50

Branimir Glavaš danas je nepravomoćno osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu od 10 godina zbog ratnih zločina protiv srpskih civila u Osijeku 1991., a petero njegovih suoptuženika kažnjeno je kaznama od pet do osam godina.

Sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda Glavaša je proglasilo krivim po zapovjednoj odgovornosti i u slučaju "garaža" i "selotejp", za što je dobio pet, odnosno osam godina, pa mu je izrečena jedinstvena kazna od 10 godina zatvora.

Drugooptuženi Ivica Krnjak osuđen je na osam godina zatvora, Gordana Getoš Magdić na sedam, a ostala trojica optuženih u slučaju "selotejp", Dino Kontić, Tihomir Valentić i Zdravko Dragić, nepravomoćno su osuđeni na po pet godina.

U slučaju "garaža" Glavaša se tereti da je kao šef osječkog Sekretarijata za narodnu o...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 23:57