stdClass Object ( [id] => 236578 [title] => Glavičani bistre politiku: Triba Zoran otfikarit riječko krilo, more letit i bez njega [alias] => glavicani-bistre-politiku-triba-zoran-otfikarit-rijecko-krilo-more-letit-i-bez-njega [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Najpoznatijem hrvatskom Glavičaninu, premijeru Zoranu Milanoviću, u zadnje vrijeme slabo stoje političke dionice; izgubio je EU izbore, nekoć vjerni suradnik Slavko Linić javno ga optužuje za spletke i pogodovanje rodbini, stranački kolega Tonino Picula otvoreno ga izbjegava, a najgore od svega, Hrvatska kojoj je na čelu jedina je od zemalja EU-a koja se ni za cencu nije izvukla iz recesijskog gliba!

Što o tome misle Glavičani, Donji i Gornji, iz rodnoga sela njegova oca, na kojem je mladi Zoran provodio ljetne praznike, a iz njega krenula pobjednička kampanja zadnjih parlamentarnih izbora? U međuvremenu, duh i nada ishlapili su posvuda. Nema nama spasa.

’Troskot na šenici’

Udarali smo najprije na Gornje Glavice, što kažu i kako im je. Ispred butige tri “mladića” divane, pa i nas rado primaju u krug. Poljaci; Ivan, Bože, Ante.

- Njih su nekad zvali “mala Moskva”, a sad se okrenulo, oni su postali veliki Hrvati, a mi mali. Naša dica idu u vrtić i školu u drugo misto, a oni imaju sve šta im triba. Istina, nije im da Milanović ništa, a obeća je svima. Ali danas se svi političari ponašaju ka onomad u komunizmu; govorili su da će na troskot navrćat šenicu! I eto ti đavle sve – kaže trojka, upućujući nas da se o Milanoviću raspitamo u Donjim Glavicama, odakle je rodom, pa ih se više i tiče.

Donje Glavičane, zna se to, naći ćemo ispod velike topole, na trgiću opet ispred dućana. Tamo je oveća skupina mještana, jasno im je zašto dolazimo:

- Nas su zvali “mala Moskva”, a nikad SDP ovde nije pobijedio, uvik HDZ. Evo sad je lista Stipislava Jadrijevića na vlasti. Naš dotur – kažu ponosno, ali ne daju ni na maloga Zorana, igrali su se s njime pa ne bi bio red da protiv svoga čovika govore:

- Kako će bit uspješan kad se okružija onin ministrima koji ne znaju ko in glavu nosi. Oni Jakovina ne razlikuje ovcu od kombajna, a vodija bi poljoprivredu.

S druge strane, lopuže su na sve strane, a mi smo uvjereni da Zoran nije ćapija koliko je crno pod nokton. Nije, on je poštenjačina i izgorit će na tome drljavome poslu, s ovima oko sebe. On je ka izbornik s katastrofalnom reprezentacijom, šta mu vridi cili trud – uvjereni su, pa ističu kako ni za svoje selo nije ništa uradio, da mu ko ne zamiri.

- A šta vam triba?

- A šta imamo? Točno 99,9 posto je ljudi bez posla.

- Kako će van dat kad ne glasate za SDP?

- E nu, lako je govorit.

- Imate kavu za vađenje slanice?

- Imamo, i moga bi se tu posal učinit da postoji pogon za proizvode od slanice. Ovako mi pojeftino vadimo slanicu, a poskupo kupujemo gipsane ploče.

Vrijedni Canjuga

- Ali čuje se da je Zlatko Canjuga, glavički zet, rado viđen gost?
- E i je. Nogometnome je klubu nabavijo dresove, balune i torbe, otvoren je, popriča, zaigra na nogometa, proljudika s mištanima...

- A Zoran, druži li se on pod topolom?

- Slabo – dobaci netko, a netko opet dočeka na volej: - Eto s tobon će se družit!

- Jeste li pratili kako Linić proziva Zorana za nepoštenje?

- Eee, dirnija se u Linića i riječku ekipu i to mu je greška, oni mogu podmistit šta oće i kako oće, šta će narod, sluša i viruje. Triba otfikarti to riječko krilo. Jer, znaš šta, moremo mi letit i bez toga krila!

Damir Šarac
Snimio Jakov PRKIĆ/CROPIX

A ča je Slavko dosad mučal o Milanoviću?

Iako se naziv Grobnik, formalno, odnosi samo na tisućljetno naselje na brežuljku formirano oko najzapadnijega frankopanskog kaštela nekadašnje istoimene Vinodolske knežije, kolokvijalno pod tim su pojmom obuhvaćena i sva ostala naselja Grobnišćine koja se prostiru kroz dvije općine, Čavle i Jelenje. Na Grobnišćini živi oko 16.000 stanovnika, a za svakoga tko potječe odavde, neovisno o tome je li iz Dražica, Lukeža, Martinova Sela ili nekog trećeg sela, kaže se da je s Grobnika, odnosno da je Grobničan.

Kome vjerovati?

I Slavka Linića - koji je rođen u zaselku Drastinu u kanjonu Rječine, kršten u crkvi sv. Filipa i Jakova u starom Grobniku, a prve godine života proveo u zaselku Mikeji, da bi se potom kao osnovnoškolac preselio na Sušak - smatra se punokrvnim Grobničanom.

O Grobničanima i njihovu originalnom pogledu na život postoje brojni stereotipi obrađeni u vicevima, tvrdoglavost, svadljivost i odlučnost smatraju se nekima od glavnih osobina mentaliteta, većina su gotovo pa fanatični navijači NK Rijeke (grafiti Armade praktički su na svim zidovima i autobusnim postajama), a prema riječkim urbanim legendama, zaluđeni su automobilima koje prepravljaju, popravljaju i turiraju, što i nije daleko od istine - zna se da su na Grobniku najbolji automehaničari koji od starog stojadina mogu napraviti raketu.

Politički, Grobnišćina nije pretjerano koherentna - odavde potječe Slavko Linić, ali i HDZ-ova izgledna kandidatkinja za predsjednicu Kolinda Grabar Kitarović. Linić je, pak, jedno od češćih prezimena. Prema zapisima, Linići ovdje žive barem 800 godina.

Mikeje, gdje je Slavko Linić odrastao, čini samo par starih kuća, ali djeluju prazno. Gospođa na terasi odmah preko puta Linićeve starine, koja je u fazi preuređenja, odmahuje glavom i daje nam do znanja da ne želi razgovarati. Cestice su puste, nikakve se aktivnosti ne odvijaju u vrtovima. Pusto je i u samome gradu Grobniku gdje više ne postoji ni jedna gostionica.

- Ma briga me za politiku, ali sam uz domaćega čovika, u jednu ruku - mudro nam odgovara Vlado Matijaš na pitanje jesu li uz najslavnijeg sina svojeg kraja u aktualnom sukobu sa Zoranom Milanovićem. Matijaš je prvi koji o tome želi razgovarati - jedan njegov susjed rekao nam je da i od Milanovića i Linića, kao i od politike općenito, dobiva muku.
Pitamo ga kome od njih dvojice vjeruje.

- A kome danas vjerovati? Znaš kome vjerujem? Neru, svom pasu - kaže Vlado.

Vlasta Juretić voditeljica je Katedre čakavskoga sabora za Grobnišćinu, kulturne institucije koja djeluje u prostorijama u sklopu grobničkog kaštela, spisateljica, pjesnikinja, autorica 200-tinjak uglazbljenih tekstova, među ostalim i hita “Vilo moja“ koji je proslavio Vinko Coce.

’U jamu neće...’

- Nisam ni na jednoj strani. Na strani sam grobničkega i Grobnišćine, ali znate kako se ovdje reče - “svoj će svoga do jame, a u jamu neće“. Ne sviđa mi se ovo što se događa, kao što mi se i inače ne sviđa ono što gledamo i slušamo svaki dan. Niti je Linić nama ča obavezan, niti sam ja obavezna njemu - rekla nam je.

Centar društvenoga života Grobnišćine je u naseljima kao što su Dražice i Čavle. U centru Dražica, ekipa za stolom u kafiću “Rječina”, Stane, Darko i Veljko, govore nam - nismo ni za jednoga ni za drugoga.

- Znate ča, ako je znal za taj HBOR i Milanovićeva brata, ča je do sada mučal? - znalački nam govori njihov prijatelj koji se, pak, ne želi fotografirati.

Idemo dalje. Ispred trgovine zaustavljamo Žarka Praprotnika i pitamo je li uz Linića ili Milanovića.

- Za koga Linića? Za mehaničara? Dobro je sve složio, generalku je napravio, ali motor je blokirao - smije se.

Luka Benčić
Snimio Davor Žunić/cropix

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Glavičani pod velikom topolom bistre politiku: Kako će naš Zoran bit uspješan kad se okružija onakvin ministrima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => đir po milanovićevom selu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2014-06-01 17:18:24 [created_by] => 38 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2014-06-01 19:25:09 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2014-06-01 20:26:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 5152 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2014/06/01/Novosti/glavice4-300514.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "800x517" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4017429 Threads: 2 Questions: 118626206 Slow queries: 52363 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3628314 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/glavicani-bistre-politiku-triba-zoran-otfikarit-rijecko-krilo-more-letit-i-bez-njega-236578 [printLink] => /vijesti/hrvatska/glavicani-bistre-politiku-triba-zoran-otfikarit-rijecko-krilo-more-letit-i-bez-njega-236578?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 197153 [name] => linićvsmilanović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => linicvsmilanovic [link] => /tag/linicvsmilanovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Glavičani pod velikom topolom bistre politiku: Kako će naš Zoran bit uspješan kad se okružija onakvin ministrima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => đir po milanovićevom selu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Glavičani bistre politiku: Triba Zoran otfikarit riječko krilo, more letit i bez njega [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-10-14-25-11-38 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/06/01/Novosti/glavice4-300514.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/06/01/Novosti/glavice4-300514.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Najpoznatijem hrvatskom Glavičaninu, premijeru Zoranu Milanoviću, u zadnje vrijeme slabo stoje političke dionice; izgubio je EU izbore, nekoć vjerni suradnik Slavko Linić javno ga optužuje za spletke i pogodovanje rodbini, stranački kolega Tonino Picula otvoreno ga izbjegava, a najgore od svega, Hrvatska kojoj je na čelu jedina je od zemalja EU-a koja se ni za cencu nije izvukla iz recesijskog gliba!

Što o tome misle Glavičani, Donji i Gornji, iz rodnoga sela njegova oca, na kojem je mladi Zoran provodio ljetne praznike, a iz njega krenula pobjednička kampanja zadnjih parlamentarnih izbora? U međuvremenu, duh i nada ishlapili su posvuda. Nema nama spasa.

’Troskot na šenici’

Udarali smo najprije na Gornje Glavice, što kažu i kako im je. Ispred butige tri “mladića” divane, pa i nas rado primaju u krug. Poljaci; Ivan, Bože, Ante.

- Njih su nekad zvali “mala Moskva”, a sad se okrenulo, oni su postali veliki Hrvati, a mi mali. Naša dica idu u vrtić i školu u drugo misto, a oni imaju sve šta im triba. Istina, nije im da Milanović ništa, a obeća je svima. Ali danas se svi političari ponašaju ka onomad u komunizmu; govorili su da će na troskot navrćat šenicu! I eto ti đavle sve – kaže trojka, upućujući nas da se o Milanoviću raspitamo u Donjim Glavicama, odakle je rodom, pa ih se više i tiče.

Donje Glavičane, zna se to, naći ćemo ispod velike topole, na trgiću opet ispred dućana. Tamo je oveća skupina mještana, jasno im je zašto dolazimo:

- Nas su zvali “mala Moskva”, a nikad SDP ovde nije pobijedio, uvik HDZ. Evo sad je lista Stipislava Jadrijevića na vlasti. Naš dotur – kažu ponosno, ali ne daju ni na maloga Zorana, igrali su se s njime pa ne bi bio red da protiv svoga čovika govore:

- Kako će bit uspješan kad se okružija onin ministrima koji ne znaju ko in glavu nosi. Oni Jakovina ne razlikuje ovcu od kombajna, a vodija bi poljoprivredu.

S druge strane, lopuže su na sve strane, a mi smo uvjereni da Zoran nije ćapija koliko je crno pod nokton. Nije, on je poštenjačina i izgorit će na tome drljavome poslu, s ovima oko sebe. On je ka izbornik s katastrofalnom reprezentacijom, šta mu vridi cili trud – uvjereni su, pa ističu kako ni za svoje selo nije ništa uradio, da mu ko ne zamiri.

- A šta vam triba?

- A šta imamo? Točno 99,9 posto je ljudi bez posla.

- Kako će van dat kad ne glasate za SDP?

- E nu, lako je govorit.

- Imate kavu za vađenje slanice?

- Imamo, i moga bi se tu posal učinit da postoji pogon za proizvode od slanice. Ovako mi pojeftino vadimo slanicu, a poskupo kupujemo gipsane ploče.

Vrijedni Canjuga

- Ali čuje se da je Zlatko Canjuga, glavički zet, rado viđen gost?
- E i je. Nogometnome je klubu nabavijo dresove, balune i torbe, otvoren je, popriča, zaigra na nogometa, proljudika s mištanima...

- A Zoran, druži li se on pod topolom?

- Slabo – dobaci netko, a netko opet dočeka na volej: - Eto s tobon će se družit!

- Jeste li pratili kako Linić proziva Zorana za nepoštenje?

- Eee, dirnija se u Linića i riječku ekipu i to mu je greška, oni mogu podmistit šta oće i kako oće, šta će narod, sluša i viruje. Triba otfikarti to riječko krilo. Jer, znaš šta, moremo mi letit i bez toga krila!

Damir Šarac
Snimio Jakov PRKIĆ/CROPIX

A ča je Slavko dosad mučal o Milanoviću?

Iako se naziv Grobnik, formalno, odnosi samo na tisućljetno naselje na brežuljku formirano oko najzapadnijega frankopanskog kaštela nekadašnje istoimene Vinodolske knežije, kolokvijalno pod tim su pojmom obuhvaćena i sva ostala naselja Grobnišćine koja se prostiru kroz dvije općine, Čavle i Jelenje. Na Grobnišćini živi oko 16.000 stanovnika, a za svakoga tko potječe odavde, neovisno o tome je li iz Dražica, Lukeža, Martinova Sela ili nekog trećeg sela, kaže se da je s Grobnika, odnosno da je Grobničan.

Kome vjerovati?

I Slavka Linića - koji je rođen u zaselku Drastinu u kanjonu Rječine, kršten u crkvi sv. Filipa i Jakova u starom Grobniku, a prve godine života proveo u zaselku Mikeji, da bi se potom kao osnovnoškolac preselio na Sušak - smatra se punokrvnim Grobničanom.

O Grobničanima i njihovu originalnom pogledu na život postoje brojni stereotipi obrađeni u vicevima, tvrdoglavost, svadljivost i odlučnost smatraju se nekima od glavnih osobina mentaliteta, većina su gotovo pa fanatični navijači NK Rijeke (grafiti Armade praktički su na svim zidovima i autobusnim postajama), a prema riječkim urbanim legendama, zaluđeni su automobilima koje prepravljaju, popravljaju i turiraju, što i nije daleko od istine - zna se da su na Grobniku najbolji automehaničari koji od starog stojadina mogu napraviti raketu.

Politički, Grobnišćina nije pretjerano koherentna - odavde potječe Slavko Linić, ali i HDZ-ova izgledna kandidatkinja za predsjednicu Kolinda Grabar Kitarović. Linić je, pak, jedno od češćih prezimena. Prema zapisima, Linići ovdje žive barem 800 godina.

Mikeje, gdje je Slavko Linić odrastao, čini samo par starih kuća, ali djeluju prazno. Gospođa na terasi odmah preko puta Linićeve starine, koja je u fazi preuređenja, odmahuje glavom i daje nam do znanja da ne želi razgovarati. Cestice su puste, nikakve se aktivnosti ne odvijaju u vrtovima. Pusto je i u samome gradu Grobniku gdje više ne postoji ni jedna gostionica.

- Ma briga me za politiku, ali sam uz domaćega čovika, u jednu ruku - mudro nam odgovara Vlado Matijaš na pitanje jesu li uz najslavnijeg sina svojeg kraja u aktualnom sukobu sa Zoranom Milanovićem. Matijaš je prvi koji o tome želi razgovarati - jedan njegov susjed rekao nam je da i od Milanovića i Linića, kao i od politike općenito, dobiva muku.
Pitamo ga kome od njih dvojice vjeruje.

- A kome danas vjerovati? Znaš kome vjerujem? Neru, svom pasu - kaže Vlado.

Vlasta Juretić voditeljica je Katedre čakavskoga sabora za Grobnišćinu, kulturne institucije koja djeluje u prostorijama u sklopu grobničkog kaštela, spisateljica, pjesnikinja, autorica 200-tinjak uglazbljenih tekstova, među ostalim i hita “Vilo moja“ koji je proslavio Vinko Coce.

’U jamu neće...’

- Nisam ni na jednoj strani. Na strani sam grobničkega i Grobnišćine, ali znate kako se ovdje reče - “svoj će svoga do jame, a u jamu neće“. Ne sviđa mi se ovo što se događa, kao što mi se i inače ne sviđa ono što gledamo i slušamo svaki dan. Niti je Linić nama ča obavezan, niti sam ja obavezna njemu - rekla nam je.

Centar društvenoga života Grobnišćine je u naseljima kao što su Dražice i Čavle. U centru Dražica, ekipa za stolom u kafiću “Rječina”, Stane, Darko i Veljko, govore nam - nismo ni za jednoga ni za drugoga.

- Znate ča, ako je znal za taj HBOR i Milanovićeva brata, ča je do sada mučal? - znalački nam govori njihov prijatelj koji se, pak, ne želi fotografirati.

Idemo dalje. Ispred trgovine zaustavljamo Žarka Praprotnika i pitamo je li uz Linića ili Milanovića.

- Za koga Linića? Za mehaničara? Dobro je sve složio, generalku je napravio, ali motor je blokirao - smije se.

Luka Benčić
Snimio Davor Žunić/cropix

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/glavicani-bistre-politiku-triba-zoran-otfikarit-rijecko-krilo-more-letit-i-bez-njega-236578 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9fc90bcb89514d4c9ed3ca29b1fba12957548053 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Glavi%C4%8Dani+bistre+politiku%3A+Triba+Zoran+otfikarit+rije%C4%8Dko+krilo%2C+more+letit+i+bez+njega&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fglavicani-bistre-politiku-triba-zoran-otfikarit-rijecko-krilo-more-letit-i-bez-njega-236578 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fglavicani-bistre-politiku-triba-zoran-otfikarit-rijecko-krilo-more-letit-i-bez-njega-236578 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Glavičani pod velikom topolom bistre politiku: Kako će naš Zoran bit uspješan kad se okružija onakvin ministrima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => đir po milanovićevom selu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskađir po milanovićevom selu

Glavičani bistre politiku: Triba Zoran otfikarit riječko krilo, more letit i bez njega

Piše PSD.
1. lipnja 2014. - 22:26

Najpoznatijem hrvatskom Glavičaninu, premijeru Zoranu Milanoviću, u zadnje vrijeme slabo stoje političke dionice; izgubio je EU izbore, nekoć vjerni suradnik Slavko Linić javno ga optužuje za spletke i pogodovanje rodbini, stranački kolega Tonino Picula otvoreno ga izbjegava, a najgore od svega, Hrvatska kojoj je na čelu jedina je od zemalja EU-a koja se ni za cencu nije izvukla iz recesijskog gliba!

Što o tome misle Glavičani, Donji i Gornji, iz rodnoga sela njegova oca, na kojem je mladi Zoran provodio ljetne praznike, a iz njega krenula pobjednička kampanja zadnjih parlamentarnih izbora? U međuvremenu, duh i nada ishlapili su posvuda. Nema nama spasa.

’Troskot na šenici’

Udarali smo najprije na Gornje Glavice, što kažu i kako im je. Ispred butige tri “mladića” divane, pa ...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 16:25