stdClass Object ( [id] => 307984 [title] => Hrvatska u aferi "Panama Papers": 3 kompanije, 3 klijenta, 8 korisnika, 22 dioničara [alias] => hrvatska-u-aferi-panama-papers-3-kompanije-3-klijenta-8-korisnika-22-dionicara [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Više od 11,5 milijuna dokumenata procurilo je iz baze podataka jednog od najvećih svjetskih tajnih društava, panamske tvrtke Mossack Fonseca, koji otkrivaju kako je taj odvjetnički koncern desetljećima pomagao klijentima u pranju novca i izbjegavanju plaćanja poreza.

Riječ je o aferi "Panama Papers" ("Papiri iz Paname"), koja omogućava uvid bez presedana u načine na koje bogati i moćni iskorištavaju porezne oaze.

Podaci su, navodno, stigli od izvora koji nije tražio novac, nego je jedino htio ostati anoniman, a dokumente je proslijedio njemačkom dnevniku Süddeutsche Zeitung, koji ih je podijelio s Međunarodnim konzorcijem istraživačkih novinara ICIJ i britanskim medijskim kućama poput Guardiana i BBC-ja.

ICIJ je na svojim stranicama objavio ključne podatke o velikom skandalu, a direktor konzorcija Gerard Ryle izjavio je kako se radi o "najvećem skandalu u offshore poslovanju u povijesti", curenju podataka većem i od otkrivanja američkih linija i poveznica WikiLeaksu Juliana Asangea 2010. godine i jačem od podataka tajnih službi koje je 2013. objavio Edward Snowden.

Dokumenti pokazuju i kako su velike banke – poput HSBC-a, UBS-a i Société Générale – otvorile više od 15.000 offshore tvrtki za svoje klijente posredstvom Mossack Fonsece.

Naši tajkuni i moćnici tu igraju epizodne uloge, ali nisu nas razočarali. Prema podacima Irish Timesa, među dokumentima se spominje i Hrvatska. Dosad se zna da su uključene najmanje tri neimenovane tvrtke i isto toliko klijenata panamske kompanije iz Hrvatske. Još toliko ih je vezano uz BiH.

Istraga u kojoj sudjeluje međunarodni novinarski konzorcij odnosi se na razdoblje od 1977. sve do ovog proljeća i pokazuje da su neke tvrtke registrirane u poreznim oazama korištene za pranje sumnjiva novca, trgovinu oružjem i drogama te za utaju poreza. Planetarna istraga počela je u ponedjeljak.

Zna se da u dokumentima koji su procurili stoji ispisano baš sve o poslovanju svake tvrtke. Podaci su podijeljeni u foldere za svaku tvrtku pojedinačno, a folder sadrži e-mailove, ugovore, transkripte i skenirane dokumente. U pojedinim slučajevima riječ je o nekoliko tisuća stranica podataka.

"Ovo će curenje, zbog opsega dokumenata, vjerojatno biti najveći udarac nanesen poreznim oazama", rekao je Ryle.

Koliko je to važno otkriće, svjedoči i podatak da u svijetu godišnje ukupno "opere" novca, prema različitim izvorima, od 500 bilijuna do jednog trilijuna dolara, odnosno da se čak trećina novca iz svjetskog biznisa odnosi na prljavi novac.

Među poznatim svjetskim imenima, klijentima Mossack Fonsece, iako se nigdje imenom ne spominje, pažnju je osobito privukao Zapadu neomiljeni Vladimir Putin. Istraživači su pronašli nekolicinu njegovih prijatelja koji su zaradili milijune dolara, a dokumenti potvrđuju kako je i Putinova obitelj profitirala od tog novca.

Papiri iz Paname otkrivaju račune Sergeja Roldugina, Putinova najboljeg prijatelja i kuma njegove starije kćeri Marije. Iako se radi o profesionalnom izvođaču klasične glazbe, u njegovu se vlasništvu nalazi više od 100 milijuna dolara.

Sam je isticao da nije biznismen, a dokumenti pokazuju kako ima 12,5-postotni udio u najvećoj ruskoj agenciji za TV oglašavanje, manjinski udio u tvrtki za proizvodnju kamiona Kamaz i 15 posto tvrtke Raytar, registrirane na Cipru. Ima i 3,2 posto dionica banke Bank Rossija, koja je prebacila najmanje milijardu dolara tvrtki Sandalwood Continental, smještenoj u poreznoj oazi, koju je otvorila Mossac Fonseca.

Novac je došao iz ogromnih kredita bez jamstava iz državne Ruske komercijalne banke (RCB), odnosno njezine podružnice na Cipru. Dio tih sredstava pozajmljen je natrag ruskim tvrtkama uz velike kamate, a zarada od tih kredita završila je na tajnim računima u švicarskim bankama.

– Ovo nije biznis, ovo je stvaranje privida biznisa kako bi se neprekidno premještala i skrivala sredstva – rekao je stručnjak za istrage pranja novca Andrew Mitchell za BBC.

"Putinovi suradnici lažirali su plaćanja, antidatirali su dokumente i tajno stekli utjecaj nad ruskim medijima i ruskom automobilskom industrijom", piše na svojoj mrežnoj stranici Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ).

Ipak, bizarnije otkriće od "igara" Putinovih prijatelja tiče se današnjeg britanskog premijera Davida Camerona, koji je ne tako davno rekao da se "pokvareni, kriminalci i perači novca" koriste anonimnim strukturama i da britanska vlada pokušava učiniti nešto u vezi s tim. Cilj je napraviti središnji registar koji će otkriti tko su vlasnici offshore tvrtki, istaknuo je David Cameron.

Sada smo doznali da je i njegov, danas pokojni, otac Ian Cameron bio klijent Mossack Fonsece i da je koristio ovu tvrtku kako bi zaštitio svoj investicijski fond od britanskog poreza.

U probranom društvu moćnika koji su skrivali i prali novac nema ideoloških podjela. Tu su dužnosnici bliski Hugu Chavezu, egipatski predsjednik Hosni Mubarak, islandski i pakistanski premijer, kralj Salman iz Saudijske Arabije, predsjednici Ukrajine i Argentine, emir Abu Dhabija, premijer Katara, sestra bivšeg španjolskoga kralja Juana Carlosa, sirijski predsjednik Bashar al-Aasad, visoki dužnosnici kineskog režima...

Svijet nogometa, već načet skandalom čelnika FIFA-e, očekivano je upleten u poslovanje s poreznim oazama. Četiri od 16 čelnika Međunarodne nogometne federacije koristila su se offshore tvrtkama koje je osnovao odvjetnički ured Mossack Fonseca. I Michel Platini navodno se koristio tim uslugama, a dokumenti otkrivaju i dvadesetak imena nogometnih zvijezda, među kojima su igrači Barcelone, Reala ili Manchester Uniteda, a navodi se i ime Lionela Messija.

"To je zločin i napad na Panamu", rekao je o objavi dokumenata Ramon Fonseca Mora, direktor i jedan od dvojice osnivača odvjetničkog ureda Mossack Fonseca, i objasnio da "postoji rat među zemalja koje su otvorene poput Paname i zemalja koje sve više oporezuju poduzeća i građane".

Za običan svijet ovo je otkriće samo jedno u nizu sličnih i bacit će svjetlo na strukturu vlasništva i kretanje kapitala, osobito onoga koji je ovako ili onako povezan s politikom. "Papiri iz Paname", sasvim sigurno, barem će dodatno otežati skrivanje imovine i njezina podrijetla.

Britanska veza

Jedna od najzatvorenijih offshore odvjetničkih tvrtki u svijetu stacionirana je u Panami, a u njoj radi 600 osoba u 42 zemlje s franšizama te s poreznim oazama, poput Švicarske, Cipra, Djevičanskih Otoka, te posebno na otocima pod palicom britanske krune Guernseyju, Jerseyju i Isle of Manu.

Tvrtka je četvrta po redu među najvećim osiguravateljima offshore usluga. Uz pokretanje, MF upravlja novoosnovanom tvrtkom uz neku godišnju naknadu. Mossack Fonseca zadužen je i za upravljanje imovinom tvrtke. Radi za više od 300.000 tvrtki, među kojima postoji jaka "britanska veza".

Najzvučnija imena

Među najzvučnijim imenima svakako su Mauricio Macri (predsjednik Argentine), Petro Porošenko (ukrajinski predsjednik), Bidzina Ivanishvili (bivši gruzijski premijer), Ayad Allawi (bivši dopredsjednik Iraka), Ali Abu al-Ragheb (bivši premijer Jordana), Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani (bivši premijer Katara), Salman bin Abdulaziz bin Abdulrahman Al Saud (saudijski kralj), Ahmad Ali al-Mirghani (bivši predsjednik Sudana), Khalifa bin Zayed bin Sultan Al Nahyan (predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata), Pavlo Lazarenko (bivši ukrajinski premijer), prva obitelj Azerbajdžana, kći bivšeg kineskog premijera, tajnica marokanskoga kralja...

Koncept osmislio računovođa mafije

Termin "pranje novca" ne potječe, kako se često vjeruje, iz vremena prohibicije u SAD-u. Postoji mišljenje da je taj naziv izveden iz podatka o vlasništvu mafije nad praonicama rublja (automatima) u SAD-u, ali to ne odgovara istini. Meyer Lansky (zvan "računovođa mafije") otkrio je i razvio jednu od prvih tehnika pranja novca, tzv. koncept povrata zajma, koristeći se prednostima velikog broja švicarskih bankovnih računa. To je značilo da ilegalni novac može prikazati i maskirati kroz zajmove koje mu dodjeljuju strane banke. Izraz "pranje novca" potječe iz novina koje su obrađivale aferu Watergate u SAD-u 1973., a nakon toga je zaživio u cijelom svijetu, i to u stručnim krugovima.

Najpopularnije metode:

• Osnivanje anonimnih kompanija (poduzeća) u državama u kojima je zajamčena tajnost. Tada sebi mogu davati zajmove iz opranog novca tijekom buduće zakonite transakcije. Štoviše, da povećaju svoje prihode, također će tražiti odbitak poreza zbog vraćanja zajma, a sebi će naplatiti kamate na zajam.
• Slanje lažnih izvozno-uvoznih računa koji precjenjuju robu – računi im služe za dokazivanje podrijetla novca.
• Jednostavnija metoda je transferiranje novca zakonitoj banci iz banke koju ima perač u "poreznim rajevima".

Hrvatska u aferi "Panama Papers": 3 kompanije, 3 klijenta, 8 korisnika, 22 dioničara

Detalja oko Hrvatske, odnosno konkretnih imena, još uvijek nema - na kartama koje su objavljene s ciljem sistematizacije podataka samo se navodi “3 kompanije, 3 klijenta, 8 korisnika, 22 dioničara”.

JL

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dokumenti koji su šokirali svijet [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2016-04-04 21:42:37 [created_by] => 29 [created_by_alias] => Dražen Gudić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2016-04-04 21:56:59 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2016-04-04 21:33:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 21638 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2016/04/04/Dolar2.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "Dolar2" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "900x644" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38709189 Threads: 3 Questions: 7119060039 Slow queries: 3307619 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608902794 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/hrvatska-u-aferi-panama-papers-3-kompanije-3-klijenta-8-korisnika-22-dionicara-307984 [printLink] => /vijesti/hrvatska/hrvatska-u-aferi-panama-papers-3-kompanije-3-klijenta-8-korisnika-22-dionicara-307984?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 240188 [name] => panama papers [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => panama-papers [link] => /tag/panama-papers ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dokumenti koji su šokirali svijet [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Hrvatska u aferi "Panama Papers": 3 kompanije, 3 klijenta, 8 korisnika, 22 dioničara [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-12-05-08-29 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/04/Dolar2.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Dolar2 [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/04/Dolar2.jpg [title] => Dolar2 ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Više od 11,5 milijuna dokumenata procurilo je iz baze podataka jednog od najvećih svjetskih tajnih društava, panamske tvrtke Mossack Fonseca, koji otkrivaju kako je taj odvjetnički koncern desetljećima pomagao klijentima u pranju novca i izbjegavanju plaćanja poreza.

Riječ je o aferi "Panama Papers" ("Papiri iz Paname"), koja omogućava uvid bez presedana u načine na koje bogati i moćni iskorištavaju porezne oaze.

Podaci su, navodno, stigli od izvora koji nije tražio novac, nego je jedino htio ostati anoniman, a dokumente je proslijedio njemačkom dnevniku Süddeutsche Zeitung, koji ih je podijelio s Međunarodnim konzorcijem istraživačkih novinara ICIJ i britanskim medijskim kućama poput Guardiana i BBC-ja.

ICIJ je na svojim stranicama objavio ključne podatke o velikom skandalu, a direktor konzorcija Gerard Ryle izjavio je kako se radi o "najvećem skandalu u offshore poslovanju u povijesti", curenju podataka većem i od otkrivanja američkih linija i poveznica WikiLeaksu Juliana Asangea 2010. godine i jačem od podataka tajnih službi koje je 2013. objavio Edward Snowden.

Dokumenti pokazuju i kako su velike banke – poput HSBC-a, UBS-a i Société Générale – otvorile više od 15.000 offshore tvrtki za svoje klijente posredstvom Mossack Fonsece.

Naši tajkuni i moćnici tu igraju epizodne uloge, ali nisu nas razočarali. Prema podacima Irish Timesa, među dokumentima se spominje i Hrvatska. Dosad se zna da su uključene najmanje tri neimenovane tvrtke i isto toliko klijenata panamske kompanije iz Hrvatske. Još toliko ih je vezano uz BiH.

Istraga u kojoj sudjeluje međunarodni novinarski konzorcij odnosi se na razdoblje od 1977. sve do ovog proljeća i pokazuje da su neke tvrtke registrirane u poreznim oazama korištene za pranje sumnjiva novca, trgovinu oružjem i drogama te za utaju poreza. Planetarna istraga počela je u ponedjeljak.

Zna se da u dokumentima koji su procurili stoji ispisano baš sve o poslovanju svake tvrtke. Podaci su podijeljeni u foldere za svaku tvrtku pojedinačno, a folder sadrži e-mailove, ugovore, transkripte i skenirane dokumente. U pojedinim slučajevima riječ je o nekoliko tisuća stranica podataka.

"Ovo će curenje, zbog opsega dokumenata, vjerojatno biti najveći udarac nanesen poreznim oazama", rekao je Ryle.

Koliko je to važno otkriće, svjedoči i podatak da u svijetu godišnje ukupno "opere" novca, prema različitim izvorima, od 500 bilijuna do jednog trilijuna dolara, odnosno da se čak trećina novca iz svjetskog biznisa odnosi na prljavi novac.

Među poznatim svjetskim imenima, klijentima Mossack Fonsece, iako se nigdje imenom ne spominje, pažnju je osobito privukao Zapadu neomiljeni Vladimir Putin. Istraživači su pronašli nekolicinu njegovih prijatelja koji su zaradili milijune dolara, a dokumenti potvrđuju kako je i Putinova obitelj profitirala od tog novca.

Papiri iz Paname otkrivaju račune Sergeja Roldugina, Putinova najboljeg prijatelja i kuma njegove starije kćeri Marije. Iako se radi o profesionalnom izvođaču klasične glazbe, u njegovu se vlasništvu nalazi više od 100 milijuna dolara.

Sam je isticao da nije biznismen, a dokumenti pokazuju kako ima 12,5-postotni udio u najvećoj ruskoj agenciji za TV oglašavanje, manjinski udio u tvrtki za proizvodnju kamiona Kamaz i 15 posto tvrtke Raytar, registrirane na Cipru. Ima i 3,2 posto dionica banke Bank Rossija, koja je prebacila najmanje milijardu dolara tvrtki Sandalwood Continental, smještenoj u poreznoj oazi, koju je otvorila Mossac Fonseca.

Novac je došao iz ogromnih kredita bez jamstava iz državne Ruske komercijalne banke (RCB), odnosno njezine podružnice na Cipru. Dio tih sredstava pozajmljen je natrag ruskim tvrtkama uz velike kamate, a zarada od tih kredita završila je na tajnim računima u švicarskim bankama.

– Ovo nije biznis, ovo je stvaranje privida biznisa kako bi se neprekidno premještala i skrivala sredstva – rekao je stručnjak za istrage pranja novca Andrew Mitchell za BBC.

"Putinovi suradnici lažirali su plaćanja, antidatirali su dokumente i tajno stekli utjecaj nad ruskim medijima i ruskom automobilskom industrijom", piše na svojoj mrežnoj stranici Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ).

Ipak, bizarnije otkriće od "igara" Putinovih prijatelja tiče se današnjeg britanskog premijera Davida Camerona, koji je ne tako davno rekao da se "pokvareni, kriminalci i perači novca" koriste anonimnim strukturama i da britanska vlada pokušava učiniti nešto u vezi s tim. Cilj je napraviti središnji registar koji će otkriti tko su vlasnici offshore tvrtki, istaknuo je David Cameron.

Sada smo doznali da je i njegov, danas pokojni, otac Ian Cameron bio klijent Mossack Fonsece i da je koristio ovu tvrtku kako bi zaštitio svoj investicijski fond od britanskog poreza.

U probranom društvu moćnika koji su skrivali i prali novac nema ideoloških podjela. Tu su dužnosnici bliski Hugu Chavezu, egipatski predsjednik Hosni Mubarak, islandski i pakistanski premijer, kralj Salman iz Saudijske Arabije, predsjednici Ukrajine i Argentine, emir Abu Dhabija, premijer Katara, sestra bivšeg španjolskoga kralja Juana Carlosa, sirijski predsjednik Bashar al-Aasad, visoki dužnosnici kineskog režima...

Svijet nogometa, već načet skandalom čelnika FIFA-e, očekivano je upleten u poslovanje s poreznim oazama. Četiri od 16 čelnika Međunarodne nogometne federacije koristila su se offshore tvrtkama koje je osnovao odvjetnički ured Mossack Fonseca. I Michel Platini navodno se koristio tim uslugama, a dokumenti otkrivaju i dvadesetak imena nogometnih zvijezda, među kojima su igrači Barcelone, Reala ili Manchester Uniteda, a navodi se i ime Lionela Messija.

"To je zločin i napad na Panamu", rekao je o objavi dokumenata Ramon Fonseca Mora, direktor i jedan od dvojice osnivača odvjetničkog ureda Mossack Fonseca, i objasnio da "postoji rat među zemalja koje su otvorene poput Paname i zemalja koje sve više oporezuju poduzeća i građane".

Za običan svijet ovo je otkriće samo jedno u nizu sličnih i bacit će svjetlo na strukturu vlasništva i kretanje kapitala, osobito onoga koji je ovako ili onako povezan s politikom. "Papiri iz Paname", sasvim sigurno, barem će dodatno otežati skrivanje imovine i njezina podrijetla.

Britanska veza

Jedna od najzatvorenijih offshore odvjetničkih tvrtki u svijetu stacionirana je u Panami, a u njoj radi 600 osoba u 42 zemlje s franšizama te s poreznim oazama, poput Švicarske, Cipra, Djevičanskih Otoka, te posebno na otocima pod palicom britanske krune Guernseyju, Jerseyju i Isle of Manu.

Tvrtka je četvrta po redu među najvećim osiguravateljima offshore usluga. Uz pokretanje, MF upravlja novoosnovanom tvrtkom uz neku godišnju naknadu. Mossack Fonseca zadužen je i za upravljanje imovinom tvrtke. Radi za više od 300.000 tvrtki, među kojima postoji jaka "britanska veza".

Najzvučnija imena

Među najzvučnijim imenima svakako su Mauricio Macri (predsjednik Argentine), Petro Porošenko (ukrajinski predsjednik), Bidzina Ivanishvili (bivši gruzijski premijer), Ayad Allawi (bivši dopredsjednik Iraka), Ali Abu al-Ragheb (bivši premijer Jordana), Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani (bivši premijer Katara), Salman bin Abdulaziz bin Abdulrahman Al Saud (saudijski kralj), Ahmad Ali al-Mirghani (bivši predsjednik Sudana), Khalifa bin Zayed bin Sultan Al Nahyan (predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata), Pavlo Lazarenko (bivši ukrajinski premijer), prva obitelj Azerbajdžana, kći bivšeg kineskog premijera, tajnica marokanskoga kralja...

Koncept osmislio računovođa mafije

Termin "pranje novca" ne potječe, kako se često vjeruje, iz vremena prohibicije u SAD-u. Postoji mišljenje da je taj naziv izveden iz podatka o vlasništvu mafije nad praonicama rublja (automatima) u SAD-u, ali to ne odgovara istini. Meyer Lansky (zvan "računovođa mafije") otkrio je i razvio jednu od prvih tehnika pranja novca, tzv. koncept povrata zajma, koristeći se prednostima velikog broja švicarskih bankovnih računa. To je značilo da ilegalni novac može prikazati i maskirati kroz zajmove koje mu dodjeljuju strane banke. Izraz "pranje novca" potječe iz novina koje su obrađivale aferu Watergate u SAD-u 1973., a nakon toga je zaživio u cijelom svijetu, i to u stručnim krugovima.

Najpopularnije metode:

• Osnivanje anonimnih kompanija (poduzeća) u državama u kojima je zajamčena tajnost. Tada sebi mogu davati zajmove iz opranog novca tijekom buduće zakonite transakcije. Štoviše, da povećaju svoje prihode, također će tražiti odbitak poreza zbog vraćanja zajma, a sebi će naplatiti kamate na zajam.
• Slanje lažnih izvozno-uvoznih računa koji precjenjuju robu – računi im služe za dokazivanje podrijetla novca.
• Jednostavnija metoda je transferiranje novca zakonitoj banci iz banke koju ima perač u "poreznim rajevima".

Hrvatska u aferi "Panama Papers": 3 kompanije, 3 klijenta, 8 korisnika, 22 dioničara

Detalja oko Hrvatske, odnosno konkretnih imena, još uvijek nema - na kartama koje su objavljene s ciljem sistematizacije podataka samo se navodi “3 kompanije, 3 klijenta, 8 korisnika, 22 dioničara”.

JL

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Dolar2
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/hrvatska-u-aferi-panama-papers-3-kompanije-3-klijenta-8-korisnika-22-dionicara-307984 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=cf965c8c98672c1fd25b32f534b49703c5e10680 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Hrvatska+u+aferi+%26quot%3BPanama+Papers%26quot%3B%3A+3+kompanije%2C+3+klijenta%2C+8+korisnika%2C+22+dioni%C4%8Dara&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fhrvatska-u-aferi-panama-papers-3-kompanije-3-klijenta-8-korisnika-22-dionicara-307984 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fhrvatska-u-aferi-panama-papers-3-kompanije-3-klijenta-8-korisnika-22-dionicara-307984 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dokumenti koji su šokirali svijet [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskadokumenti koji su šokirali svijet

Hrvatska u aferi "Panama Papers": 3 kompanije, 3 klijenta, 8 korisnika, 22 dioničara

Piše Dražen Gudić
4. travnja 2016. - 23:33
Dolar2

Više od 11,5 milijuna dokumenata procurilo je iz baze podataka jednog od najvećih svjetskih tajnih društava, panamske tvrtke Mossack Fonseca, koji otkrivaju kako je taj odvjetnički koncern desetljećima pomagao klijentima u pranju novca i izbjegavanju plaćanja poreza.

Riječ je o aferi "Panama Papers" ("Papiri iz Paname"), koja omogućava uvid bez presedana u načine na koje bogati i moćni iskorištavaju porezne oaze.

Podaci su, navodno, stigli od izvora koji nije tražio novac, nego je jedino htio ostati anoniman, a dokumente je proslijedio njemačkom dnevniku Süddeutsche Zeitung, koji ih je podijelio s Međunarodnim konzorcijem istraživačkih novinara ICIJ i britanskim medijskim kućama poput Guardiana i BBC-ja.

ICIJ je na svojim stranicama objavio ključne podatke o velikom skand...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 14:05