stdClass Object ( [id] => 1081345 [title] => Iako dug bolnica prema veledrogerijama raste, ministar Beroš je optimističan: Pacijenti neće ostati bez lijekova. Pritisak i ucjene držim neprimjerenima [alias] => iako-dug-bolnica-prema-veledrogerijama-raste-ministar-beros-je-optimistican-pacijenti-nece-ostati-bez-lijekova-pritisak-i-ucjene-drzim-neprimjerenima [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

- Početkom 2015. godine, točnije 1. siječnja, dr. Mirando Mrsić, tadašnji ministar rada i mirovinskog sustava, kao jednu od mjera poticaja gospodarstvu, oslobodio je poslodavce obveze plaćanja doprinosa za zapošljavanje mladih ispod 30 godina na razdoblje od 5 godina.

Ti mladi nisu izdvajali za zdravstvo, što je proračun Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) godišnje koštalo manjka od 1,2 milijarde kuna. U tom kontekstu važno je napomenuti da nema kompenzacijske mjere za refundiranje toga gubitka. Time se narušava tzv. Bismarckov koncept financiranja zdravstva temeljenog na socijalnom kriteriju, odnosno doprinosima koje građani izdvajaju iz plaće. U pet godina je zbog te odluke nastao gubitak u HZZO-u od šest milijardi kuna - kazuje nam ministar zdravstva RH dr. sc. Vili Beroš.

A tih šest milijardi kuna danas bi došlo kao melem na ranu zdravstvenom sustavu RH koji bi uspio njime pokriti sav dug veledrogerijama, koji upravo i iznosi nešto više od šest milijardi kuna.

Kako je u ovoj Lijepoj našoj puno toga nevjerojatno, tako je nevjerojatna i činjenica da je rekordni dug veledrogerijama nastao upravo kada su Hrvati počeli piti manje lijekova.

Ako je suditi po podacima Ljekarne Splitsko-dalmatinske županije (SDŽ), građani Hrvatske, odnosno SDŽ, sve manje piju i koriste lijekove. Naime, u ovoj pandemiji COVID-a 19 i u krizi koja je pogodila svjetsko gospodarstvo, i potrošnja lijekova je, ako je suditi po potrošnji u SDŽ, puno manja. Tako je potrošnja antibiotika na području SDŽ u padu 36 posto, antidepresiva 11 posto, prodaja dječjih sirupa manja je za 60 posto, a lijekova za bolove i temperaturu manja je za 20 posto. Istovremeno, dok se Hrvati manje "truju" lijekovima, dotle raste dug zdravstvenog sustava prema veledrogerijama i on je početkom ožujka premašio rekordnu razinu i iznosi više od šest milijardi kuna.

- Dio bolnica prestao je s bilo kakvim plaćanjima posljednja dva mjeseca, mnoge su podmirile tek 10 posto isporučene robe, dok se rok plaćanja HZZO-a prema ljekarnama udvostručio - kazuje nam Dijana Percač, predsjednica HUP Koordinacije veledrogerija.

20 milijuna dnevno

Dugovanja bolnica i ljekarni prema veledrogerijama svakodnevno rastu za 20 milijuna.

- Unatoč upozorenjima HUP-Koordinacije veledrogerija, nadležni iz Vlade RH do danas nisu poslali konkretan odgovor te su ponovno ignorirali činjenicu o rekordnom rastu duga. Veledrogerije su, svaka u skladu sa svojim internim propisima, započele s uvjetovanom isporukom lijekova i medicinskih proizvoda prema zdravstvenim institucijama koje svoje obveze ne podmiruju redovito - kazuje Percač.

---

image
Dijana Percač: Veledrogerije moraju redovito i u roku plaćati sve poreze i doprinose jer će ih, u suprotnom, ista država koja im duguje više od 6 milijardi – ovršiti
Bruno Konjević/Cropix
---

Sve više bolnica ne izvršava svoje obveze prema veledrogerijama.

- Kontinuirano bilježimo sve veći broj bolnica koje prelaze kritičnu razinu, a među njima su i one koje svoje obveze nisu ispunile čak 365 dana. Govorimo o cijeloj jednoj godini, što je šest puta duže od zakonom definiranih rokova plaćanja. Broj takvih bolnica u idućem će razdoblju sve više rasti ako se ne poduzmu konkretne mjere za sanaciju hrvatskog zdravstva, no veledrogerije više nisu u mogućnosti financirati državu. Iz tog smo razloga prisiljeni aktivirati zaštitne mehanizme prema bolnicama s najdužim rokovima plaćanja, odnosno započeli smo s uvjetovanim režimom isporuke, što znači da isporučujemo onoliko robe koliko nam zdravstvene ustanove plate - istaknula je Percač te dodala kako veledrogerije moraju redovito i u roku plaćati sve poreze i doprinose jer će ih, u suprotnom, ista država koja im duguje više od 6 milijardi – ovršiti.

Prošloga je tjedna na mrežnim stranicama HUP-a objavljen brojač duga, koji se redovito ažurira, kako bi javnost svakodnevno bila upoznata sa stanjem dugovanja bolnica i ljekarni za isporučene lijekove.

Uzme li se u obzir da državni proračun za 2021. godinu iznosi 147,3 milijarde kuna, dug veledrogerija u ovom trenutku čini čak 4,07 posto državnog proračuna. Tek svaka peta kuna utrošena u zdravstvenom sustavu odlazi na lijekove, pa je pravo pitanje na što i kako se potroše preostale 4 kune. Lijekovi uopće nisu najveći uteg zdravstvenog sustava, problem je negdje drugdje.

Prema prikupljenim podacima, iznos ukupnih obveza bolničkih zdravstvenih ustanova na dan 31. siječnja 2021. iznosi više od 10,6 milijardi kuna, dok iznos ukupnih dospjelih obveza iznosi više od 5,09 milijardi kuna. Ukupne obveze samo za lijekove i potrošni medicinski materijal na dan 31. siječnja iznose više od 4,49 milijardi kuna, dok ukupne dospjele obveze iznose 3,63 milijarde kuna. U odnosu na dan 31. prosinca 2020. ukupne dospjele obveze za lijekove i potrošni medicinski materijal porasle su za više od 315 milijuna kuna.

Zbog čega hrvatski zdravstveni sustav duguje toliko novca veledrogerijama, pojašnjava ministar Beroš.

- Prema podacima HZZO-a, dospjele obveze prema veledrogerijama su 3,6 milijardi kuna. Naime, u javnosti se plasira teza od strane veledrogerija da je iznos duga značajno veći, jer veledrogerije računaju dug od dana kada su izdale račun, a zdravstvene ustanove računaju dug sukladno zakonskom okviru od dana dospijeća računa. Zato držim neprimjerenim javni pritisak na zdravstvo od strane veledrogerija i svojevrsno ucjenjivanje oko daljnjih isporuka - rekao je ministar Beroš.

Ministar je istaknuo kako pacijenti neće ostati bez lijekova.

Rast plaća

- Hrvatski pacijenti neće ostati bez lijekova. Istina je, prihodi hrvatskog zdravstvenog sustava su znatno manji od realnih potreba. Izdvajanja su među najnižima od svih zemalja EU-a, a uz to u zadnju godinu dana na troškove vezane uz epidemiju COVID-a 19 potrošeno je više od 2 milijarde kuna - istaknuo je ministar Beroš.

U RH ima ukupno 165 zdravstvenih ustanova s više od 73.000 zaposlenih.

- Naš zdravstveni sustav prilagođavamo i organizirat ćemo ga u budućnosti da bude održiv, ali i da cijelom društvu pruža sigurnost jer o zdravlju nacije ovisi i cjelokupno gospodarstvo, posebno turizam. Postojeće probleme moramo zajednički rješavati jer su nastali kroz duže vrijeme - rekao je ministar Beroš.

Prema mišljenju ministra Beroša pet je ključnih razloga za porast i problematiku dugovanja. To su nedovoljno financijsko izdvajanje za zdravstvo i porast plaća u zdravstvu, porast prava pacijenata, demografska struktura stanovništva, razvoj medicinske tehnologije, novih modela liječenja i lijekova i situacija pandemije COVID-a 19.

- S izdvajanjem od samo 861 euro po glavi stanovnika zdravstveni sustav financijski nije održiv i ovisi o državnim intervencijama. Slovenija tako izdvaja 1830 € po stanovniku (više nego dvostruko od RH), a Italija 2533 € (oko tri puta više od RH), dok europski prosjek iznosi više od 3000 €. Zbog nedovoljnog izdvajanja za zdravstvenu zaštitu (neovisno iz kojeg izvora – državni proračun/doprinosi /dopunsko osiguranje/privatni izvori), HZZO koji vrši financiranje zdravstvene zaštite stanovništva određuje niski limit, koji predstavlja prihod zdravstvenim ustanovama - kazuje ministar Beroš.

Danas, limiti HZZO-a bolnicama u prosjeku su jednaki ili čak i manji od troškova plaća (a trebali bi pokrivati cjelokupno pružanje zdravstvene usluge – rad i materijal) i za to se stvaraju dugovi.

- Prema podacima na dan 31. prosinca 2020., 66,7 posto bolnica ima izdatke za zaposlene iznad 90 posto limita, dok njih 36,5 posto (23 ustanove) ima troškove plaća preko mjesečnog limita (prihoda). Zdravstvena ustanova, da bi poslovala učinkovito, tj. da može plaćati sve dospjele obveze na vrijeme te kao poslovni subjekt stvarati dodanu vrijednost, izdaci za zaposlene ne smiju prelaziti vrijednost od 75 posto limita - ističe ministar Beroš.

Važno je istaknuti da je samo u posljednje 4 godine trošak plaća u zdravstvenim ustanovama porastao u prosjeku za 24 posto, dok se ove godine zbog rasta proračunske osnovice očekuje dodatni porast plaća od minimalno 4 posto, a sve sukladno danim pravima iz kolektivnih ugovora.

- Nadalje, nakon pravnog shvaćanja Vrhovnog suda, bolnice su suočene s sudskim postupcima za isplatu razlike iznosa za prekovremeni rad, gdje na naplatu dolazi dug koji se generirao u razdoblju od 2016. do 2020. Tako glavnica duga bez troška kamata i naknada iznosi 613 milijuna kuna, što dodatno opterećuje proračun zdravstvenih ustanova. Bolnice su na dan 31. prosinca 2020. isplatile ukupno 116 milijuna kuna glavnice, kamata i odvjetničkih troškova po sudskim presudama sa sredstvima koja nisu bila planirana niti predviđena u bolničkim proračunima. Također, na dan 31. prosinca 2020. ukupno je pokrenuto 9762 sudska spora ukupne vrijednosti 289 milijuna kuna, koji će dodatno opteretiti zdravstveni proračun u idućem trogodišnjem razdoblju - kazuje ministar Beroš.

Imajući u vidu značajan stupanj materijalizacije fiskalnih rizika po ovom pitanju u sektoru zdravstva, Ministarstvo je u okviru raspoloživih mogućnosti predložilo rješenje, koje je i dalje na razmatranju u Ministarstvu financija.

Svake godine bilježi se porast prava pacijenata, dok se financijsko opterećenje krajnjih korisnika u vidu plaćanja police dopunskog osiguranja posljednjih 8 godina na razini od 70 kuna mjesečno nije mijenjalo, što također utječe na strukturu prihoda zdravstvenog sustava.

- Pacijenti u RH nikada nisu bili zakinuti za medicinsku skrb, tako je primjerice izdvajanje za posebno skupe lijekove od 2015. do danas povećano preko 250 posto (s početnih 747 milijuna kuna u 2015. na današnjih 2 milijarde kuna) - ističe ministar Beroš.

Svakako, dugovanje prema veledrogerijama, kojeg je uvijek bilo i kojeg će uvijek biti, treba promatrati i kroz prizmu pandemije COVID-a 19.

Troškovi zbog COVID-a

- Situacija uzrokovana nastupom pandemije uzrokovala je dodatne troškove zdravstvenom sustavu u procijenjenom iznosu preko dvije milijarde kuna, dok se nabava cjepiva protiv COVID-a 19 zbog zakonskih ograničenja ne financira iz državnog proračuna, već iz ograničenih prihoda HZZO-a u procijenjenom iznosu od 500 milijuna kuna.

Od 63 bolničke ustanove, njih 13 (20 posto) ima trenutno dospjele obveze starije od 365 dana. Ostalih 80 posto bolnica ima dospjele obveze unutar godinu dana (na dan 31. siječnja 2021.).

- Koje je rješenje (ne)rješivog problema - pitamo ministra Beroša.

- Za rashodovnu stranu svake od 165 zdravstvenih ustanova odgovoran je ravnatelj, koji određuje raspored rada svojih djelatnika (a samim time i trošak plaća) te je odgovoran za nabavu lijekova i potrošnog medicinskog materijala. Prihodovna strana cjelokupnog javnog sektora, pa tako i sustava zdravstva, odgovornost je Ministarstva financija koje Vladi RH predlaže državni proračun te iznos svih fiskalnih i parafiskalnih davanja stanovništva, uključujući i iznos doprinosa od kojih se financira sustav zdravstva. Ministarstvo zdravstva može djelovati isključivo u okvirima državnog proračuna koje je usvojio Hrvatski sabor na prijedlog Vlade RH - zaključuje ministar Beroš.

---

KBC Split duguje više od godinu dana

Kako neslužbeno doznajemo, i KBC Split polako se pridružuje onim bolnicama koje imaju dugovanje prema veledrogerijama dulje od godinu dana. Ako prijeđu tu čarobnu granicu od godinu dana, prijeti im ograničavanje u isporuci lijekova, odnosno uvjetovanje isporuke lijekova od strane veledrogerija.
Prema informacijama iz splitske bolnice, za sada ne nedostaje lijekova, no neke veledrogerije uvjetuju isporuku lijekova plaćanjem barem dijela duga.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => šest milijardi kuna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [extra_fields_search] => šest milijardi kuna 1 1 1 1 1 1 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-03-02 09:42:42 [created_by] => 3133 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-03-03 08:39:33 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-03-03 08:39:33 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/03\/02\/16845218.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/02\/16903202.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Damir Kraja\u010d\/Cropix","Bruno Konjevi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Ministar Vili Bero\u0161: Dr\u017eim neprimjerenim javni pritisak na zdravstvo od strane veledrogerija i ucjenjivanje oko daljnjih isporuka","Dijana Perca\u010d: Veledrogerije moraju redovito i u roku pla\u0107ati sve poreze i doprinose jer \u0107e ih, u suprotnom, ista dr\u017eava koja im duguje vi\u0161e od 6 milijardi \u2013 ovr\u0161iti"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1370","hd_16845218_1920.jpg":"1920x1080","k_16845218_1280.jpg":"1280x1280","k_16845218_1024.jpg":"1024x1024","k_16845218_640.jpg":"640x640","k_16845218_480.jpg":"480x480","k_16845218_340.jpg":"340x340","k_16845218_220.jpg":"220x220","o_16845218_1280.jpg":"1280x913","o_16845218_1024.jpg":"1024x730","o_16845218_640.jpg":"640x456","o_16845218_480.jpg":"480x342","o_16845218_340.jpg":"340x242","o_16845218_220.jpg":"220x156","h_16845218_1280.jpg":"1280x854","h_16845218_1024.jpg":"1024x683","h_16845218_640.jpg":"640x427","h_16845218_480.jpg":"480x320","h_16845218_340.jpg":"340x227","h_16845218_220.jpg":"220x147","pp_16845218_1280.jpg":"1006x1280","pp_16845218_1024.jpg":"805x1024","pp_16845218_640.jpg":"503x640","pp_16845218_480.jpg":"377x480","pp_16845218_340.jpg":"267x340","pp_16845218_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1241","hd_16903202_1920.jpg":"1920x1080","k_16903202_1280.jpg":"1280x1280","k_16903202_1024.jpg":"1024x1024","k_16903202_640.jpg":"640x640","k_16903202_480.jpg":"480x480","k_16903202_340.jpg":"340x340","k_16903202_220.jpg":"220x220","o_16903202_1280.jpg":"1280x827","o_16903202_1024.jpg":"1024x661","o_16903202_640.jpg":"640x413","o_16903202_480.jpg":"480x310","o_16903202_340.jpg":"340x219","o_16903202_220.jpg":"220x142","h_16903202_1280.jpg":"1280x854","h_16903202_1024.jpg":"1024x683","h_16903202_640.jpg":"640x427","h_16903202_480.jpg":"480x320","h_16903202_340.jpg":"340x227","h_16903202_220.jpg":"220x147","pp_16903202_1280.jpg":"1006x1280","pp_16903202_1024.jpg":"805x1024","pp_16903202_640.jpg":"503x640","pp_16903202_480.jpg":"377x480","pp_16903202_340.jpg":"267x340","pp_16903202_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4712109 Threads: 6 Questions: 160010350 Slow queries: 69441 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4730234 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/iako-dug-bolnica-prema-veledrogerijama-raste-ministar-beros-je-optimistican-pacijenti-nece-ostati-bez-lijekova-pritisak-i-ucjene-drzim-neprimjerenima-1081345 [printLink] => /vijesti/hrvatska/iako-dug-bolnica-prema-veledrogerijama-raste-ministar-beros-je-optimistican-pacijenti-nece-ostati-bez-lijekova-pritisak-i-ucjene-drzim-neprimjerenima-1081345?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 601312 [name] => Vili Beroš [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vili-beros [link] => /tag/vili-beros ) [1] => stdClass Object ( [id] => 399669 [name] => lijekovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lijekovi [link] => /tag/lijekovi ) [2] => stdClass Object ( [id] => 451543 [name] => veledrogerije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => veledrogerije [link] => /tag/veledrogerije ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => šest milijardi kuna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Iako dug bolnica prema veledrogerijama raste, ministar Beroš je optimističan: Pacijenti neće ostati bez lijekova. Pritisak i ucjene držim neprimjerenima [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3133 [name] => Ivica Marković [username] => ivica-markovi [email] => ivica-markovi@sd.hr [password] => $2y$10$lrAXSSjJUS0pOCcDJyDIZOPsmJ7CMXcMub16BZuaKfnzhEcsuPBDi [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivica-markovic-3133 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1651 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/ef9e55f5f0e0b80f21a59d07440a9897?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/02/16845218.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Damir Krajač/Cropix [mainImageDesc] => Ministar Vili Beroš: Držim neprimjerenim javni pritisak na zdravstvo od strane veledrogerija i ucjenjivanje oko daljnjih isporuka [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/02/16845218.jpg [title] => Ministar Vili Beroš: Držim neprimjerenim javni pritisak na zdravstvo od strane veledrogerija i ucjenjivanje oko daljnjih isporuka Damir Krajač/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/02/16903202.jpg [title] => Dijana Percač: Veledrogerije moraju redovito i u roku plaćati sve poreze i doprinose jer će ih, u suprotnom, ista država koja im duguje više od 6 milijardi – ovršiti Bruno Konjević/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

- Početkom 2015. godine, točnije 1. siječnja, dr. Mirando Mrsić, tadašnji ministar rada i mirovinskog sustava, kao jednu od mjera poticaja gospodarstvu, oslobodio je poslodavce obveze plaćanja doprinosa za zapošljavanje mladih ispod 30 godina na razdoblje od 5 godina.

Ti mladi nisu izdvajali za zdravstvo, što je proračun Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) godišnje koštalo manjka od 1,2 milijarde kuna. U tom kontekstu važno je napomenuti da nema kompenzacijske mjere za refundiranje toga gubitka. Time se narušava tzv. Bismarckov koncept financiranja zdravstva temeljenog na socijalnom kriteriju, odnosno doprinosima koje građani izdvajaju iz plaće. U pet godina je zbog te odluke nastao gubitak u HZZO-u od šest milijardi kuna - kazuje nam ministar zdravstva RH dr. sc. Vili Beroš.

A tih šest milijardi kuna danas bi došlo kao melem na ranu zdravstvenom sustavu RH koji bi uspio njime pokriti sav dug veledrogerijama, koji upravo i iznosi nešto više od šest milijardi kuna.

Kako je u ovoj Lijepoj našoj puno toga nevjerojatno, tako je nevjerojatna i činjenica da je rekordni dug veledrogerijama nastao upravo kada su Hrvati počeli piti manje lijekova.

Ako je suditi po podacima Ljekarne Splitsko-dalmatinske županije (SDŽ), građani Hrvatske, odnosno SDŽ, sve manje piju i koriste lijekove. Naime, u ovoj pandemiji COVID-a 19 i u krizi koja je pogodila svjetsko gospodarstvo, i potrošnja lijekova je, ako je suditi po potrošnji u SDŽ, puno manja. Tako je potrošnja antibiotika na području SDŽ u padu 36 posto, antidepresiva 11 posto, prodaja dječjih sirupa manja je za 60 posto, a lijekova za bolove i temperaturu manja je za 20 posto. Istovremeno, dok se Hrvati manje "truju" lijekovima, dotle raste dug zdravstvenog sustava prema veledrogerijama i on je početkom ožujka premašio rekordnu razinu i iznosi više od šest milijardi kuna.

- Dio bolnica prestao je s bilo kakvim plaćanjima posljednja dva mjeseca, mnoge su podmirile tek 10 posto isporučene robe, dok se rok plaćanja HZZO-a prema ljekarnama udvostručio - kazuje nam Dijana Percač, predsjednica HUP Koordinacije veledrogerija.

20 milijuna dnevno

Dugovanja bolnica i ljekarni prema veledrogerijama svakodnevno rastu za 20 milijuna.

- Unatoč upozorenjima HUP-Koordinacije veledrogerija, nadležni iz Vlade RH do danas nisu poslali konkretan odgovor te su ponovno ignorirali činjenicu o rekordnom rastu duga. Veledrogerije su, svaka u skladu sa svojim internim propisima, započele s uvjetovanom isporukom lijekova i medicinskih proizvoda prema zdravstvenim institucijama koje svoje obveze ne podmiruju redovito - kazuje Percač.

---

image
Dijana Percač: Veledrogerije moraju redovito i u roku plaćati sve poreze i doprinose jer će ih, u suprotnom, ista država koja im duguje više od 6 milijardi – ovršiti
Bruno Konjević/Cropix
---

Sve više bolnica ne izvršava svoje obveze prema veledrogerijama.

- Kontinuirano bilježimo sve veći broj bolnica koje prelaze kritičnu razinu, a među njima su i one koje svoje obveze nisu ispunile čak 365 dana. Govorimo o cijeloj jednoj godini, što je šest puta duže od zakonom definiranih rokova plaćanja. Broj takvih bolnica u idućem će razdoblju sve više rasti ako se ne poduzmu konkretne mjere za sanaciju hrvatskog zdravstva, no veledrogerije više nisu u mogućnosti financirati državu. Iz tog smo razloga prisiljeni aktivirati zaštitne mehanizme prema bolnicama s najdužim rokovima plaćanja, odnosno započeli smo s uvjetovanim režimom isporuke, što znači da isporučujemo onoliko robe koliko nam zdravstvene ustanove plate - istaknula je Percač te dodala kako veledrogerije moraju redovito i u roku plaćati sve poreze i doprinose jer će ih, u suprotnom, ista država koja im duguje više od 6 milijardi – ovršiti.

Prošloga je tjedna na mrežnim stranicama HUP-a objavljen brojač duga, koji se redovito ažurira, kako bi javnost svakodnevno bila upoznata sa stanjem dugovanja bolnica i ljekarni za isporučene lijekove.

Uzme li se u obzir da državni proračun za 2021. godinu iznosi 147,3 milijarde kuna, dug veledrogerija u ovom trenutku čini čak 4,07 posto državnog proračuna. Tek svaka peta kuna utrošena u zdravstvenom sustavu odlazi na lijekove, pa je pravo pitanje na što i kako se potroše preostale 4 kune. Lijekovi uopće nisu najveći uteg zdravstvenog sustava, problem je negdje drugdje.

Prema prikupljenim podacima, iznos ukupnih obveza bolničkih zdravstvenih ustanova na dan 31. siječnja 2021. iznosi više od 10,6 milijardi kuna, dok iznos ukupnih dospjelih obveza iznosi više od 5,09 milijardi kuna. Ukupne obveze samo za lijekove i potrošni medicinski materijal na dan 31. siječnja iznose više od 4,49 milijardi kuna, dok ukupne dospjele obveze iznose 3,63 milijarde kuna. U odnosu na dan 31. prosinca 2020. ukupne dospjele obveze za lijekove i potrošni medicinski materijal porasle su za više od 315 milijuna kuna.

Zbog čega hrvatski zdravstveni sustav duguje toliko novca veledrogerijama, pojašnjava ministar Beroš.

- Prema podacima HZZO-a, dospjele obveze prema veledrogerijama su 3,6 milijardi kuna. Naime, u javnosti se plasira teza od strane veledrogerija da je iznos duga značajno veći, jer veledrogerije računaju dug od dana kada su izdale račun, a zdravstvene ustanove računaju dug sukladno zakonskom okviru od dana dospijeća računa. Zato držim neprimjerenim javni pritisak na zdravstvo od strane veledrogerija i svojevrsno ucjenjivanje oko daljnjih isporuka - rekao je ministar Beroš.

Ministar je istaknuo kako pacijenti neće ostati bez lijekova.

Rast plaća

- Hrvatski pacijenti neće ostati bez lijekova. Istina je, prihodi hrvatskog zdravstvenog sustava su znatno manji od realnih potreba. Izdvajanja su među najnižima od svih zemalja EU-a, a uz to u zadnju godinu dana na troškove vezane uz epidemiju COVID-a 19 potrošeno je više od 2 milijarde kuna - istaknuo je ministar Beroš.

U RH ima ukupno 165 zdravstvenih ustanova s više od 73.000 zaposlenih.

- Naš zdravstveni sustav prilagođavamo i organizirat ćemo ga u budućnosti da bude održiv, ali i da cijelom društvu pruža sigurnost jer o zdravlju nacije ovisi i cjelokupno gospodarstvo, posebno turizam. Postojeće probleme moramo zajednički rješavati jer su nastali kroz duže vrijeme - rekao je ministar Beroš.

Prema mišljenju ministra Beroša pet je ključnih razloga za porast i problematiku dugovanja. To su nedovoljno financijsko izdvajanje za zdravstvo i porast plaća u zdravstvu, porast prava pacijenata, demografska struktura stanovništva, razvoj medicinske tehnologije, novih modela liječenja i lijekova i situacija pandemije COVID-a 19.

- S izdvajanjem od samo 861 euro po glavi stanovnika zdravstveni sustav financijski nije održiv i ovisi o državnim intervencijama. Slovenija tako izdvaja 1830 € po stanovniku (više nego dvostruko od RH), a Italija 2533 € (oko tri puta više od RH), dok europski prosjek iznosi više od 3000 €. Zbog nedovoljnog izdvajanja za zdravstvenu zaštitu (neovisno iz kojeg izvora – državni proračun/doprinosi /dopunsko osiguranje/privatni izvori), HZZO koji vrši financiranje zdravstvene zaštite stanovništva određuje niski limit, koji predstavlja prihod zdravstvenim ustanovama - kazuje ministar Beroš.

Danas, limiti HZZO-a bolnicama u prosjeku su jednaki ili čak i manji od troškova plaća (a trebali bi pokrivati cjelokupno pružanje zdravstvene usluge – rad i materijal) i za to se stvaraju dugovi.

- Prema podacima na dan 31. prosinca 2020., 66,7 posto bolnica ima izdatke za zaposlene iznad 90 posto limita, dok njih 36,5 posto (23 ustanove) ima troškove plaća preko mjesečnog limita (prihoda). Zdravstvena ustanova, da bi poslovala učinkovito, tj. da može plaćati sve dospjele obveze na vrijeme te kao poslovni subjekt stvarati dodanu vrijednost, izdaci za zaposlene ne smiju prelaziti vrijednost od 75 posto limita - ističe ministar Beroš.

Važno je istaknuti da je samo u posljednje 4 godine trošak plaća u zdravstvenim ustanovama porastao u prosjeku za 24 posto, dok se ove godine zbog rasta proračunske osnovice očekuje dodatni porast plaća od minimalno 4 posto, a sve sukladno danim pravima iz kolektivnih ugovora.

- Nadalje, nakon pravnog shvaćanja Vrhovnog suda, bolnice su suočene s sudskim postupcima za isplatu razlike iznosa za prekovremeni rad, gdje na naplatu dolazi dug koji se generirao u razdoblju od 2016. do 2020. Tako glavnica duga bez troška kamata i naknada iznosi 613 milijuna kuna, što dodatno opterećuje proračun zdravstvenih ustanova. Bolnice su na dan 31. prosinca 2020. isplatile ukupno 116 milijuna kuna glavnice, kamata i odvjetničkih troškova po sudskim presudama sa sredstvima koja nisu bila planirana niti predviđena u bolničkim proračunima. Također, na dan 31. prosinca 2020. ukupno je pokrenuto 9762 sudska spora ukupne vrijednosti 289 milijuna kuna, koji će dodatno opteretiti zdravstveni proračun u idućem trogodišnjem razdoblju - kazuje ministar Beroš.

Imajući u vidu značajan stupanj materijalizacije fiskalnih rizika po ovom pitanju u sektoru zdravstva, Ministarstvo je u okviru raspoloživih mogućnosti predložilo rješenje, koje je i dalje na razmatranju u Ministarstvu financija.

Svake godine bilježi se porast prava pacijenata, dok se financijsko opterećenje krajnjih korisnika u vidu plaćanja police dopunskog osiguranja posljednjih 8 godina na razini od 70 kuna mjesečno nije mijenjalo, što također utječe na strukturu prihoda zdravstvenog sustava.

- Pacijenti u RH nikada nisu bili zakinuti za medicinsku skrb, tako je primjerice izdvajanje za posebno skupe lijekove od 2015. do danas povećano preko 250 posto (s početnih 747 milijuna kuna u 2015. na današnjih 2 milijarde kuna) - ističe ministar Beroš.

Svakako, dugovanje prema veledrogerijama, kojeg je uvijek bilo i kojeg će uvijek biti, treba promatrati i kroz prizmu pandemije COVID-a 19.

Troškovi zbog COVID-a

- Situacija uzrokovana nastupom pandemije uzrokovala je dodatne troškove zdravstvenom sustavu u procijenjenom iznosu preko dvije milijarde kuna, dok se nabava cjepiva protiv COVID-a 19 zbog zakonskih ograničenja ne financira iz državnog proračuna, već iz ograničenih prihoda HZZO-a u procijenjenom iznosu od 500 milijuna kuna.

Od 63 bolničke ustanove, njih 13 (20 posto) ima trenutno dospjele obveze starije od 365 dana. Ostalih 80 posto bolnica ima dospjele obveze unutar godinu dana (na dan 31. siječnja 2021.).

- Koje je rješenje (ne)rješivog problema - pitamo ministra Beroša.

- Za rashodovnu stranu svake od 165 zdravstvenih ustanova odgovoran je ravnatelj, koji određuje raspored rada svojih djelatnika (a samim time i trošak plaća) te je odgovoran za nabavu lijekova i potrošnog medicinskog materijala. Prihodovna strana cjelokupnog javnog sektora, pa tako i sustava zdravstva, odgovornost je Ministarstva financija koje Vladi RH predlaže državni proračun te iznos svih fiskalnih i parafiskalnih davanja stanovništva, uključujući i iznos doprinosa od kojih se financira sustav zdravstva. Ministarstvo zdravstva može djelovati isključivo u okvirima državnog proračuna koje je usvojio Hrvatski sabor na prijedlog Vlade RH - zaključuje ministar Beroš.

---

KBC Split duguje više od godinu dana

Kako neslužbeno doznajemo, i KBC Split polako se pridružuje onim bolnicama koje imaju dugovanje prema veledrogerijama dulje od godinu dana. Ako prijeđu tu čarobnu granicu od godinu dana, prijeti im ograničavanje u isporuci lijekova, odnosno uvjetovanje isporuke lijekova od strane veledrogerija.
Prema informacijama iz splitske bolnice, za sada ne nedostaje lijekova, no neke veledrogerije uvjetuju isporuku lijekova plaćanjem barem dijela duga.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Damir Krajač/Cropix Bruno Konjević/Cropix
Damir Krajač/Cropix
Ministar Vili Beroš: Držim neprimjerenim javni pritisak na zdravstvo od strane veledrogerija i ucjenjivanje oko daljnjih isporuka
Bruno Konjević/Cropix
Dijana Percač: Veledrogerije moraju redovito i u roku plaćati sve poreze i doprinose jer će ih, u suprotnom, ista država koja im duguje više od 6 milijardi – ovršiti
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/iako-dug-bolnica-prema-veledrogerijama-raste-ministar-beros-je-optimistican-pacijenti-nece-ostati-bez-lijekova-pritisak-i-ucjene-drzim-neprimjerenima-1081345 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=319e3f1aadc85f5dd175f28b8d3836a0c9e4d831 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Iako+dug+bolnica+prema+veledrogerijama+raste%2C+ministar+Bero%C5%A1+je+optimisti%C4%8Dan%3A+Pacijenti+ne%C4%87e+ostati+bez+lijekova.+Pritisak+i+ucjene+dr%C5%BEim+neprimjerenima&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fiako-dug-bolnica-prema-veledrogerijama-raste-ministar-beros-je-optimistican-pacijenti-nece-ostati-bez-lijekova-pritisak-i-ucjene-drzim-neprimjerenima-1081345 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fiako-dug-bolnica-prema-veledrogerijama-raste-ministar-beros-je-optimistican-pacijenti-nece-ostati-bez-lijekova-pritisak-i-ucjene-drzim-neprimjerenima-1081345 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => šest milijardi kuna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskašest milijardi kuna

Iako dug bolnica prema veledrogerijama raste, ministar Beroš je optimističan: Pacijenti neće ostati bez lijekova. Pritisak i ucjene držim neprimjerenima

3. ožujka 2021. - 09:39
Ministar Vili Beroš: Držim neprimjerenim javni pritisak na zdravstvo od strane veledrogerija i ucjenjivanje oko daljnjih isporukaDamir Krajač/Cropix

- Početkom 2015. godine, točnije 1. siječnja, dr. Mirando Mrsić, tadašnji ministar rada i mirovinskog sustava, kao jednu od mjera poticaja gospodarstvu, oslobodio je poslodavce obveze plaćanja doprinosa za zapošljavanje mladih ispod 30 godina na razdoblje od 5 godina.

Ti mladi nisu izdvajali za zdravstvo, što je proračun Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) godišnje koštalo manjka od 1,2 milijarde kuna. U tom kontekstu važno je napomenuti da nema kompenzacijske mjere za refundiranje toga gubitka. Time se narušava tzv. Bismarckov koncept financiranja zdravstva temeljenog na socijalnom kriteriju, odnosno doprinosima koje građani izdvajaju iz plaće. U pet godina je zbog te odluke nastao gubitak u HZZO-u od šest milijardi kuna - kazuje nam ministar zdravstva RH dr. sc....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 17:23