stdClass Object ( [id] => 278464 [title] => Interpelacija o bušenju Jadrana: oporba traži Vrdoljakovu ostavku, Milanović tvrdi da za to nema argumente [alias] => interpelacija-o-busenju-jadrana-oporba-trazi-vrdoljakovu-ostavku-milanovic-tvrdi-da-za-to-nema-argumente [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => 17:35 - Oporbeni saborski zastupnici prozvali su u srijedu Vladu za nezakonitosti, netransparentnost i pogodovanje u projektu istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u Jadranu, na što su vladajući uzvratili kako je sve napravljeno po zakonu te kako eksploatacija nafte i plina neće ugroziti okoliš ni turizam u Hrvatskoj.

Laburist Dragutin Lesar upozorio je u Hrvatskom saboru u raspravi o interpelacijama o radu Vlade na istraživanju i eksploataciji Jadrana, kako Vlada nije odgovorila tko je odlučio posao seizmičkih istraživanja povjeriti tvrtki Spectrum bez prethodnog javnog natječaja.

Upitao je i zašto je ugovor s tom tvrtkom potpisalo Ministarstvo gospodarstva te je li istina da je Spectrum prije snimanja dobio na korištenje podatke kojima je Hrvatska raspolagala.

"Jesmo li sigurni da je Spectrum nakon istraživanja iste podatke prodao Hrvatskoj i onima koji su se kasnije pojavili kao ponuditelji za istraživanje", upitao je Lesar.

Podsjetio je da su pravovaljane ponude koncentirane na četiri istražna prostora u srednjem Jadranu "jedna do druge" te na južnom Jadranu, dok za druge prostore za koje je Vlada raspisala natječaj nije bilo interesa.

Frano Matušić (HDZ) kazao je kako ugovor sa Spectrumom nije jedini koji ukazuje na nezakonito ponašanje Vlade, a podsjetio je da je Državna revizija utvrdila niz nepravilnosti u privatizaciji Croatia osiguranja.

Matušić je uvjeren da je eksploatacija nafte uz turizam neodrživa te ustvrdio kako "ponašanje Vlade ide ka tome da se ostvari slogan o maloj zemlji za veliku mrlju".

Na tvrdnje oporbe o "neobjašnjivoj žurbi Vlade", Marjan Škvarić (HNS) uzvratio je kako je logično da Vlada što prije želi ostvariti gospodarski razvoj i energetku neovisnost Hrvatske.

"Drugo je pitanje kome je u interesu da to nikada ne postignemo tu energetsku neovisnost i gospodarski razvoj", rekao je Škvarić. Suglasan je, međutim, da tehnologija za eksploataciju mora biti najmodernija te da cijeli postupak mora biti u skladu sa zakonom.

Mirela Holy uzvratila mu je da "žurba ni na koji način ne može opravdati kršenje zakona i skandalozno loše ugovore, jer to nije u gospodarskom interesu Hrvatske".

SDP-ov Ivo Jelušić uvjeren je da platforme na Jadranu neće naštetiti okolišu, dodavši kako se u posljednjih 40 godina, koliko se istražuje plin u sjevernom Jadranu, nikad nije čulo za bilo kakav akcident.

"Sada kada planiramo eventualno krenuti u eksploataciju tek za pet godina i to po bitno strožijim kriterijima, stvara se veliki problem", rekao je Jelušić i ustvrdio da se sve radi "poštujući sve standarde i ekološku sigurnosti te svu zakonsku proceduru".

Smatra da platforme neće naštetiti ni turizmu, jer ne smiju biti bliže od 10 kilometara od obale, dok je u Crnoj Gori ta udaljenost između dva i tri kilometra, a Albanije nema propisane udaljenosti.

"Naravno da je parola 'Zaštitimo Jadran' lijepa parola i ja sam za nju i svi smo za nju, ali upravo tako treba zaštiti Jadran da koristimo njegove potencijale, ekonomske koje ima, a da ostane i dalje u funkciji i turizma i zaštite prirode", rekao je Jelušić.

Njegov stranački kolega Peđa Grbin kaže kako je iz Vladina odgovora na interpelaciju vidljivo da je Vlada provodila hrvatske zakone.

"Ukoliko smatrate da su loši, onda vi imate načine na koji možete pokrenuti postupak protiv njih, recimo pred Europskim sudom, recimo pred Ustavnim sudom. A da li ste to poduzeli? Niste. Pa zašto? Pa zato što nemate ni argumenata", ustvrdio je Grbin.

Na izlaganja vladajućih reagirala je Mirela Holy, kazavši kako ju nije iznenadilo da argumenti kluba SDP-a idu na zaštitu okoliša, na koju se interpelacije ne odnose.

"Interpelacija uopće nije orijentirana prema zaštiti okoliša već prema gospodarstvu i prema korupciji. Vezuju se uz nešto drugo, što je daleko neugodnije za vas, a tiče se od toga da se nije poštivao zakon, da se silovala procedura i da se pogodovalo, o tome uopće niste govorili", kazala je Holy.

“Mi imamo vrlo jasan stav, ugljikovodici se istražuju i vade u Jadranu već nekoliko decenija, ono na čemu inzistiramo je da se moraju primjenjivati pravno utemeljene procedure, da stvari moraju biti transparentne", poručuje reformist Petar Baranović.

Smatra i da bi bilo dobro da Sabor raspravlja o svim bitnim ugovorima koje Vlada sklapa s poslovnim partnerima, da se znaju okolnosti.

Obje su interpelacije, kaže, bile potrebne, teme koje otvaraju su opravdane. Protiv smo stvaranja histerije, ali za to da sve buduće procedure moraju biti usklađene sa zakonom, poručuje Baranović.


13:50
- Premijer Zoran Milanović u srijedu je u Saboru ocijenio neargumentiranima interpelacije HDZ-a i OraH-a o radu Vlade na projektu istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u Jadranu, ustvrdivši da HDZ jedno govore u sabornici, a drugo na sastancima s predstavnicima multinacionalnih kompanija.

Samu činjenicu da se pojavio u Hrvatskom saboru kako bi branio Vladina stajališta Milanović je nazvao "bezobrazno pristojnom prema Saboru".

"To naši prethodnici nisu radili; kada su bile interpelacije nisu dolazili u Sabor ni predsjednik Vlade ni ministri. Istina je vrlo lako provjerljiva. Ja sam došao ovdje iz poštovanja prema Saboru. Vidim i da ga prema opozicijskim zastupnicima imam puno više nego što ih ima njihovo vodstvo, kojega ovdje nema, a radi se, navodno, o jako važnoj temi i tema je važna", ustvrdio je.

Obrazloženja predlagatelja interpelacija Milanović je nazvao neargumentiranima te dodao kako se njegova Vlada bavi takvim kompliciranim pitanjima "jer prethodna nije htjela, nije znala, nije mogla ili Bog te pita što".

"U to vrijeme moglo se teoretski bušiti na Jelačić placu, danas se ne može, pravila su postavljena, a ja bih volio da su ovdje neki zastupnici HDZ-a, ne nužno predsjednik stranke, nego oni koji primaju i razgovaraju s predstavnicima multinacionalnih kompanija koje se javljaju na natječaje. Kada govorimo o transparentnosti i javnosti podataka, neka nam ispričaju što njima govore. Ja predstavnike Maratona i drugih korporacija nisam nikada primao niti ću ih primati, do mene ne mogu doći. Ali visoki delegirani predstavnici HDZ-a s tim ljudima razgovaraju, kao i HDZ-ovi župani. Ako ne vode zapisnike na tim sastancima, neka nam kažu o čemu razgovaraju i što im govore na takvim sastancima", rekao je Milanović.

Također je ustvrdio da je HDZ neodgovoran te kako nije jasno je li im problem procedura ili sam projekt eksploatacije.

"HDZ očito ima problema s procedurom, to su riječi gospodina Bačića, ali onda iz pojedinačnih intervencija i replika vidim da ima više od jedne osobe, zastupnice i zastupnika, koji imaju problema sa cijelim projektom. Plašimo ljude, govorimo o potopu, pomoru, ekološkoj katastrofi, dakle, nemate stav", rekao je Milanović osvrćući se na HDZ-ovu interpelaciju.

Kazao je i kako mu je "u redu to što je Mirela Holy protiv svega", dok je HDZ-ove zastupnike pozvao da se "međusobno dogovore, jer jedno govore u Saboru, a drugo njihovi župani govore Amerikancima".

Kada je riječ o samoj eksploataciji, Milanović je podsjetio da se u ovom trenutku radi isključivo o istraživanju zaliha nafte i plina u Jadranu. Dodao je kako očekuje da će zalihe plina biti dovoljne da Hrvatsku učine neovisnom o događajima kakav je, primjerice, ukrajinska kriza.

Ustvrdio je da je riječ o potpuno transparentnom postupku, a podnositelje interpelacija koji su zatražili objavu ugovora između Ministarstva gospodarstva i tvrtke Spectrum o seizmičkim istraživanjima u Jadranu, pozvao je da dođu u Ministarstvo i vide taj ugovor.

"Ugovore možete vidjeti u Ministarstvu, pozivani ste više puta da ih vidite. Takva su pravila, nitko vam ne može uskratiti uvid u te ugovore, ali postoji određena proceduralna pravila oko sigurnosti. Dođite i pogledajte", poručio je Milanović.

Nakon kratkog govora, premijer Milanović je napustio sabornicu, ne saslušavši replike zastupnika, što je izazvalo brojne prosvjede iz oporbenih klupa.

"Arogantni i nepristojni predsjednik Vlade zlouporabio je 15 minuta za govornicom i pokazao potpuno nerazumijevanje Ustava, koji kaže da je Vlada odgovorna Hrvatskom saboru. Ne mislim da moramo slaviti činjenicu da se on ovdje ukazao, a njegov nedostatak kućnog odgoja nije mu dao da odsluša kritike na svoj račun", komentirao je HDZ-ov zastupnik Davorin Mlakar.

Dodao je da je premijer "ovdje izrekao hrpu bedastoća, a ni jedan dokaz da ova Vlada radi zakonito".

Mirela Holy kazala je, pak, kako "možda premijer ne prima ljude iz Maraton Oila, ali ih prima njegov ministar gospodarstva pa bi bilo interesantno vidjeti što se na tim sastancima dogovara i razgovara".


12:35 - Holy traži Vrdoljakovu ostavku

Hrvatski sabor je u srijedu započeo objedinjenu raspravu o interpelacijama o radu Vlade u postupku istraživanja i eksploatacije plina i nafte u Jadranu koje su inicirali Klub HDZ-a i OraH-ova zastupnica Mirela Holy, koja je uvodno zatražila ostavku ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, prozivajući ga za pogodovanje interesnim lobijima, protivno interesima države i hrvatskih građana.

"Vlada od samog početka pokušava prikazati protivljenje ovom projektu isključivo kao jedno zeleno talibanstvo, no ova interpelacija govori o pravnim propustima koji su ogromni, o kršenjima zakona, o silovanju procedure, o nepovoljnim ugovorima i velikoj šteti za gospodarstvo i energetsku suverenost Hrvatske", ustvrdila je Holy.

Ocijenila je i da svi koji podržavaju takvu Vladinu politiku "pristaju na kršenje zakona, na pogodovanje interesnim lobijima i djelovanje suprotno javnom interesu".

Holy obrazlaže kako je interpelaciju pokrenula kako bi se utvrdila politička, pravna i moralna odgovornost ministra gospodarstva, ali i Vlade. "Tu postoje vrlo opravdane sumnje u pogodovanje i korupciju. Od samog početka provedba ovog projekta nije transparentna i nije usklađena sa zakonima RH i direktivama EU. Projekt nije u javnom interesu građanki i građana RH", ustvrdila je Holy.

Predložila je da se sve odluke donesene u postupku istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu ponište te da se čitav postupak vrati na početak, odnosno na donošenje studije upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem.

"Ja ovdje postavljam pitanje čemu tolika histerična žurba? Radi se o projektu koji je vrlo dugoročnog karaktera. Ako je sve čisto, ako je sve pošteno i u javnom interesu zašto se toliko forsira ovaj projekt", upitala je Holy.

Upozorila je i da joj Vlada nije na uvid dala ugovor o seizmičkom istraživanju koje je bez javnog natječaja dodijeljeno tvrtki Spectrum. Podsjetila je da je Visoki trgovački sud nedavno naložio Ministarstvu zaštite okoliša da objavi ugovor o najmu prostora u Zagrebtoweru.

"Dakle nema privatnih poslova u poslovima sa državom, nema nikakvih poslovnih tajni. Ne možete se skrivati iza toga da Spectrum nije dao odobrenje da se ovaj ugovor objavi, izvolite objaviti ugovor", zatražila je Holy.

Ustvrdila je i da prijedlog ugovora koje bi država trebala potpisati s koncesionarima Hrvatskiu stavlja u podređen odnos. "Hrvatska ovako može postati samo energetska kolonija, nikako energetski suverena država", kazala je Holy.

I Branko Bačić (HDZ) tvrdi da je Vlada, provodeći ubrzano, nezakonito i netransparentno postupak seizmičkog istraživanja Jadrana, prvog javnog nadmetanja te izdavanja dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu, pokazala nebrigu za očuvanje mora i morskog okoliša, umanjila ulogu Hrvatskoga sabora u definiranju politika te uskratila lokalnoj razini i žiteljima priobalnih županija, gradova i općina mogućnost samostalnog odlučivanja o razvojnim prioritetima.

"Radi se o najzahtjevnijem industrijskom procesu, koji po svojim dosezima nadmašuje mandat jedne vlade. Je li normalno da o tom procesu ne raspravlja Hrvatski sabor. Je li normalno da se u Hrvatskoj provodi monetizacija autocesta bez rasprave u Saboru, da se najznačajnije osiguravajuće društvo privatizira bez Sabora ili da se najvažniji strateški dokument prometnog razvoja donosi na sjednici Vlade, i to tijekom rasprave u kojoj je ministar u tri do četiri minute iznio razloge donošenja", upitao je Bačić.

Ustvrdio je i da je postupak javnog nadmetanja za istraživanje i eksploataciju u Jadranu nezakonit i netransparentan.

Bačić podsjeća da je izvođenje seizmičkih radova za utvrđivanje zaliha nafte i plina u Jadranu Vlada povjerila tvrtki Spectrum bez postupka javne nabave.

"Umjesto postupka javne nabave, ocijenjeno je da se radi o projektu u znanstveno-istraživačke svrhe, odobrenje je, doduše nevoljko, dalo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Unatoč tomu, ugovor sa Spectrumom je potpisalo Ministarstvo gospodarstva", upozorio je Bačić i od Vlade zatražio da Saboru podastre taj ugovor, kako bi se vidjelo je li se doista radilo o znanstveno-istraživačkim ili komercijalnim poslovima.

Ponovio je da Vlada nije ponudila ni analizu troškova i učinaka te financijske opravdanosti postupka te da je u početku govorila o godišnjoj dobiti od 800 milijuna kuna. "Ovih dana u Ministarstvu je usvojena strateška procjena, u kojoj se po baznom scenariju navodi dobit od oko 8,6 milijardi kuna. U nekoliko mjeseci ste sa 800 milijuna došli na 8,6 milijardi, kako se bližilo potpisivanje ugovora sa zainteresiranim naftnim kompanijama", kazao je Bačić.

Upozorio je i kako je javno nadmetanje za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika provedeno nezakonito jer se po strategiji iz 2013. polja za istraživanje mogu utvrđivati isključivo izvan teritorijalnog mora.

Uvjeren je da bi taj postupak trebalo obustaviti i provesti sve potrebne zakonske predradnje jer Vlada, kaže, u protivnom neće moći potpisati ugovore sa zainteresiranim naftnim kompanijama "Nastat će blamaža, ne samo za Vladu, nego i za Hrvatsku, to će nam se na određeni način obiti o glavu", uvjeren je Bačić.

Upozorio je i da nisu doneseni strateški dokumenti na temelju kojih bi se izdala lokacijska dozvola za rudarske radove, koja je preduvjet za dobivanje koncesije.

"Ovoga trenutka na području Dubrovačko-neretvanske županije postupak koncesioniranja za dva kamenoloma traje godinu i pol, jer se s pravom traži zakonom utemeljena dokumentacija koju koncesionar mora ispuniti. Kako će se za bušotinu 10 kilometara od Straduna ili šest kilometara od Kornata bez da je to upisano u bilo kojem planu uređenja", upitao je Bačić.

(H)
Foto: Arhiv CROPIX
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-07-01 12:38:56 [created_by] => 29 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-07-02 11:26:40 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-07-01 17:35:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3662 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2015/07/01/AAA/orah_moda1-070615.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "800x535" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7581596 Threads: 3 Questions: 1547043288 Slow queries: 4711849 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111103999 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/interpelacija-o-busenju-jadrana-oporba-trazi-vrdoljakovu-ostavku-milanovic-tvrdi-da-za-to-nema-argumente-278464 [printLink] => /vijesti/hrvatska/interpelacija-o-busenju-jadrana-oporba-trazi-vrdoljakovu-ostavku-milanovic-tvrdi-da-za-to-nema-argumente-278464?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 230655 [name] => naftajadran [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => naftajadran [link] => /tag/naftajadran ) [1] => stdClass Object ( [id] => 230360 [name] => mirelaholy [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mirelaholy [link] => /tag/mirelaholy ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Interpelacija o bušenju Jadrana: oporba traži Vrdoljakovu ostavku, Milanović tvrdi da za to nema argumente [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-01-15-30-29 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/07/01/AAA/orah_moda1-070615.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/07/01/AAA/orah_moda1-070615.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}17:35 - Oporbeni saborski zastupnici prozvali su u srijedu Vladu za nezakonitosti, netransparentnost i pogodovanje u projektu istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u Jadranu, na što su vladajući uzvratili kako je sve napravljeno po zakonu te kako eksploatacija nafte i plina neće ugroziti okoliš ni turizam u Hrvatskoj.

Laburist Dragutin Lesar upozorio je u Hrvatskom saboru u raspravi o interpelacijama o radu Vlade na istraživanju i eksploataciji Jadrana, kako Vlada nije odgovorila tko je odlučio posao seizmičkih istraživanja povjeriti tvrtki Spectrum bez prethodnog javnog natječaja.

Upitao je i zašto je ugovor s tom tvrtkom potpisalo Ministarstvo gospodarstva te je li istina da je Spectrum prije snimanja dobio na korištenje podatke kojima je Hrvatska raspolagala.

"Jesmo li sigurni da je Spectrum nakon istraživanja iste podatke prodao Hrvatskoj i onima koji su se kasnije pojavili kao ponuditelji za istraživanje", upitao je Lesar.

Podsjetio je da su pravovaljane ponude koncentirane na četiri istražna prostora u srednjem Jadranu "jedna do druge" te na južnom Jadranu, dok za druge prostore za koje je Vlada raspisala natječaj nije bilo interesa.

Frano Matušić (HDZ) kazao je kako ugovor sa Spectrumom nije jedini koji ukazuje na nezakonito ponašanje Vlade, a podsjetio je da je Državna revizija utvrdila niz nepravilnosti u privatizaciji Croatia osiguranja.

Matušić je uvjeren da je eksploatacija nafte uz turizam neodrživa te ustvrdio kako "ponašanje Vlade ide ka tome da se ostvari slogan o maloj zemlji za veliku mrlju".

Na tvrdnje oporbe o "neobjašnjivoj žurbi Vlade", Marjan Škvarić (HNS) uzvratio je kako je logično da Vlada što prije želi ostvariti gospodarski razvoj i energetku neovisnost Hrvatske.

"Drugo je pitanje kome je u interesu da to nikada ne postignemo tu energetsku neovisnost i gospodarski razvoj", rekao je Škvarić. Suglasan je, međutim, da tehnologija za eksploataciju mora biti najmodernija te da cijeli postupak mora biti u skladu sa zakonom.

Mirela Holy uzvratila mu je da "žurba ni na koji način ne može opravdati kršenje zakona i skandalozno loše ugovore, jer to nije u gospodarskom interesu Hrvatske".

SDP-ov Ivo Jelušić uvjeren je da platforme na Jadranu neće naštetiti okolišu, dodavši kako se u posljednjih 40 godina, koliko se istražuje plin u sjevernom Jadranu, nikad nije čulo za bilo kakav akcident.

"Sada kada planiramo eventualno krenuti u eksploataciju tek za pet godina i to po bitno strožijim kriterijima, stvara se veliki problem", rekao je Jelušić i ustvrdio da se sve radi "poštujući sve standarde i ekološku sigurnosti te svu zakonsku proceduru".

Smatra da platforme neće naštetiti ni turizmu, jer ne smiju biti bliže od 10 kilometara od obale, dok je u Crnoj Gori ta udaljenost između dva i tri kilometra, a Albanije nema propisane udaljenosti.

"Naravno da je parola 'Zaštitimo Jadran' lijepa parola i ja sam za nju i svi smo za nju, ali upravo tako treba zaštiti Jadran da koristimo njegove potencijale, ekonomske koje ima, a da ostane i dalje u funkciji i turizma i zaštite prirode", rekao je Jelušić.

Njegov stranački kolega Peđa Grbin kaže kako je iz Vladina odgovora na interpelaciju vidljivo da je Vlada provodila hrvatske zakone.

"Ukoliko smatrate da su loši, onda vi imate načine na koji možete pokrenuti postupak protiv njih, recimo pred Europskim sudom, recimo pred Ustavnim sudom. A da li ste to poduzeli? Niste. Pa zašto? Pa zato što nemate ni argumenata", ustvrdio je Grbin.

Na izlaganja vladajućih reagirala je Mirela Holy, kazavši kako ju nije iznenadilo da argumenti kluba SDP-a idu na zaštitu okoliša, na koju se interpelacije ne odnose.

"Interpelacija uopće nije orijentirana prema zaštiti okoliša već prema gospodarstvu i prema korupciji. Vezuju se uz nešto drugo, što je daleko neugodnije za vas, a tiče se od toga da se nije poštivao zakon, da se silovala procedura i da se pogodovalo, o tome uopće niste govorili", kazala je Holy.

“Mi imamo vrlo jasan stav, ugljikovodici se istražuju i vade u Jadranu već nekoliko decenija, ono na čemu inzistiramo je da se moraju primjenjivati pravno utemeljene procedure, da stvari moraju biti transparentne", poručuje reformist Petar Baranović.

Smatra i da bi bilo dobro da Sabor raspravlja o svim bitnim ugovorima koje Vlada sklapa s poslovnim partnerima, da se znaju okolnosti.

Obje su interpelacije, kaže, bile potrebne, teme koje otvaraju su opravdane. Protiv smo stvaranja histerije, ali za to da sve buduće procedure moraju biti usklađene sa zakonom, poručuje Baranović.


13:50
- Premijer Zoran Milanović u srijedu je u Saboru ocijenio neargumentiranima interpelacije HDZ-a i OraH-a o radu Vlade na projektu istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u Jadranu, ustvrdivši da HDZ jedno govore u sabornici, a drugo na sastancima s predstavnicima multinacionalnih kompanija.

Samu činjenicu da se pojavio u Hrvatskom saboru kako bi branio Vladina stajališta Milanović je nazvao "bezobrazno pristojnom prema Saboru".

"To naši prethodnici nisu radili; kada su bile interpelacije nisu dolazili u Sabor ni predsjednik Vlade ni ministri. Istina je vrlo lako provjerljiva. Ja sam došao ovdje iz poštovanja prema Saboru. Vidim i da ga prema opozicijskim zastupnicima imam puno više nego što ih ima njihovo vodstvo, kojega ovdje nema, a radi se, navodno, o jako važnoj temi i tema je važna", ustvrdio je.

Obrazloženja predlagatelja interpelacija Milanović je nazvao neargumentiranima te dodao kako se njegova Vlada bavi takvim kompliciranim pitanjima "jer prethodna nije htjela, nije znala, nije mogla ili Bog te pita što".

"U to vrijeme moglo se teoretski bušiti na Jelačić placu, danas se ne može, pravila su postavljena, a ja bih volio da su ovdje neki zastupnici HDZ-a, ne nužno predsjednik stranke, nego oni koji primaju i razgovaraju s predstavnicima multinacionalnih kompanija koje se javljaju na natječaje. Kada govorimo o transparentnosti i javnosti podataka, neka nam ispričaju što njima govore. Ja predstavnike Maratona i drugih korporacija nisam nikada primao niti ću ih primati, do mene ne mogu doći. Ali visoki delegirani predstavnici HDZ-a s tim ljudima razgovaraju, kao i HDZ-ovi župani. Ako ne vode zapisnike na tim sastancima, neka nam kažu o čemu razgovaraju i što im govore na takvim sastancima", rekao je Milanović.

Također je ustvrdio da je HDZ neodgovoran te kako nije jasno je li im problem procedura ili sam projekt eksploatacije.

"HDZ očito ima problema s procedurom, to su riječi gospodina Bačića, ali onda iz pojedinačnih intervencija i replika vidim da ima više od jedne osobe, zastupnice i zastupnika, koji imaju problema sa cijelim projektom. Plašimo ljude, govorimo o potopu, pomoru, ekološkoj katastrofi, dakle, nemate stav", rekao je Milanović osvrćući se na HDZ-ovu interpelaciju.

Kazao je i kako mu je "u redu to što je Mirela Holy protiv svega", dok je HDZ-ove zastupnike pozvao da se "međusobno dogovore, jer jedno govore u Saboru, a drugo njihovi župani govore Amerikancima".

Kada je riječ o samoj eksploataciji, Milanović je podsjetio da se u ovom trenutku radi isključivo o istraživanju zaliha nafte i plina u Jadranu. Dodao je kako očekuje da će zalihe plina biti dovoljne da Hrvatsku učine neovisnom o događajima kakav je, primjerice, ukrajinska kriza.

Ustvrdio je da je riječ o potpuno transparentnom postupku, a podnositelje interpelacija koji su zatražili objavu ugovora između Ministarstva gospodarstva i tvrtke Spectrum o seizmičkim istraživanjima u Jadranu, pozvao je da dođu u Ministarstvo i vide taj ugovor.

"Ugovore možete vidjeti u Ministarstvu, pozivani ste više puta da ih vidite. Takva su pravila, nitko vam ne može uskratiti uvid u te ugovore, ali postoji određena proceduralna pravila oko sigurnosti. Dođite i pogledajte", poručio je Milanović.

Nakon kratkog govora, premijer Milanović je napustio sabornicu, ne saslušavši replike zastupnika, što je izazvalo brojne prosvjede iz oporbenih klupa.

"Arogantni i nepristojni predsjednik Vlade zlouporabio je 15 minuta za govornicom i pokazao potpuno nerazumijevanje Ustava, koji kaže da je Vlada odgovorna Hrvatskom saboru. Ne mislim da moramo slaviti činjenicu da se on ovdje ukazao, a njegov nedostatak kućnog odgoja nije mu dao da odsluša kritike na svoj račun", komentirao je HDZ-ov zastupnik Davorin Mlakar.

Dodao je da je premijer "ovdje izrekao hrpu bedastoća, a ni jedan dokaz da ova Vlada radi zakonito".

Mirela Holy kazala je, pak, kako "možda premijer ne prima ljude iz Maraton Oila, ali ih prima njegov ministar gospodarstva pa bi bilo interesantno vidjeti što se na tim sastancima dogovara i razgovara".


12:35 - Holy traži Vrdoljakovu ostavku

Hrvatski sabor je u srijedu započeo objedinjenu raspravu o interpelacijama o radu Vlade u postupku istraživanja i eksploatacije plina i nafte u Jadranu koje su inicirali Klub HDZ-a i OraH-ova zastupnica Mirela Holy, koja je uvodno zatražila ostavku ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, prozivajući ga za pogodovanje interesnim lobijima, protivno interesima države i hrvatskih građana.

"Vlada od samog početka pokušava prikazati protivljenje ovom projektu isključivo kao jedno zeleno talibanstvo, no ova interpelacija govori o pravnim propustima koji su ogromni, o kršenjima zakona, o silovanju procedure, o nepovoljnim ugovorima i velikoj šteti za gospodarstvo i energetsku suverenost Hrvatske", ustvrdila je Holy.

Ocijenila je i da svi koji podržavaju takvu Vladinu politiku "pristaju na kršenje zakona, na pogodovanje interesnim lobijima i djelovanje suprotno javnom interesu".

Holy obrazlaže kako je interpelaciju pokrenula kako bi se utvrdila politička, pravna i moralna odgovornost ministra gospodarstva, ali i Vlade. "Tu postoje vrlo opravdane sumnje u pogodovanje i korupciju. Od samog početka provedba ovog projekta nije transparentna i nije usklađena sa zakonima RH i direktivama EU. Projekt nije u javnom interesu građanki i građana RH", ustvrdila je Holy.

Predložila je da se sve odluke donesene u postupku istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu ponište te da se čitav postupak vrati na početak, odnosno na donošenje studije upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem.

"Ja ovdje postavljam pitanje čemu tolika histerična žurba? Radi se o projektu koji je vrlo dugoročnog karaktera. Ako je sve čisto, ako je sve pošteno i u javnom interesu zašto se toliko forsira ovaj projekt", upitala je Holy.

Upozorila je i da joj Vlada nije na uvid dala ugovor o seizmičkom istraživanju koje je bez javnog natječaja dodijeljeno tvrtki Spectrum. Podsjetila je da je Visoki trgovački sud nedavno naložio Ministarstvu zaštite okoliša da objavi ugovor o najmu prostora u Zagrebtoweru.

"Dakle nema privatnih poslova u poslovima sa državom, nema nikakvih poslovnih tajni. Ne možete se skrivati iza toga da Spectrum nije dao odobrenje da se ovaj ugovor objavi, izvolite objaviti ugovor", zatražila je Holy.

Ustvrdila je i da prijedlog ugovora koje bi država trebala potpisati s koncesionarima Hrvatskiu stavlja u podređen odnos. "Hrvatska ovako može postati samo energetska kolonija, nikako energetski suverena država", kazala je Holy.

I Branko Bačić (HDZ) tvrdi da je Vlada, provodeći ubrzano, nezakonito i netransparentno postupak seizmičkog istraživanja Jadrana, prvog javnog nadmetanja te izdavanja dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu, pokazala nebrigu za očuvanje mora i morskog okoliša, umanjila ulogu Hrvatskoga sabora u definiranju politika te uskratila lokalnoj razini i žiteljima priobalnih županija, gradova i općina mogućnost samostalnog odlučivanja o razvojnim prioritetima.

"Radi se o najzahtjevnijem industrijskom procesu, koji po svojim dosezima nadmašuje mandat jedne vlade. Je li normalno da o tom procesu ne raspravlja Hrvatski sabor. Je li normalno da se u Hrvatskoj provodi monetizacija autocesta bez rasprave u Saboru, da se najznačajnije osiguravajuće društvo privatizira bez Sabora ili da se najvažniji strateški dokument prometnog razvoja donosi na sjednici Vlade, i to tijekom rasprave u kojoj je ministar u tri do četiri minute iznio razloge donošenja", upitao je Bačić.

Ustvrdio je i da je postupak javnog nadmetanja za istraživanje i eksploataciju u Jadranu nezakonit i netransparentan.

Bačić podsjeća da je izvođenje seizmičkih radova za utvrđivanje zaliha nafte i plina u Jadranu Vlada povjerila tvrtki Spectrum bez postupka javne nabave.

"Umjesto postupka javne nabave, ocijenjeno je da se radi o projektu u znanstveno-istraživačke svrhe, odobrenje je, doduše nevoljko, dalo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Unatoč tomu, ugovor sa Spectrumom je potpisalo Ministarstvo gospodarstva", upozorio je Bačić i od Vlade zatražio da Saboru podastre taj ugovor, kako bi se vidjelo je li se doista radilo o znanstveno-istraživačkim ili komercijalnim poslovima.

Ponovio je da Vlada nije ponudila ni analizu troškova i učinaka te financijske opravdanosti postupka te da je u početku govorila o godišnjoj dobiti od 800 milijuna kuna. "Ovih dana u Ministarstvu je usvojena strateška procjena, u kojoj se po baznom scenariju navodi dobit od oko 8,6 milijardi kuna. U nekoliko mjeseci ste sa 800 milijuna došli na 8,6 milijardi, kako se bližilo potpisivanje ugovora sa zainteresiranim naftnim kompanijama", kazao je Bačić.

Upozorio je i kako je javno nadmetanje za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika provedeno nezakonito jer se po strategiji iz 2013. polja za istraživanje mogu utvrđivati isključivo izvan teritorijalnog mora.

Uvjeren je da bi taj postupak trebalo obustaviti i provesti sve potrebne zakonske predradnje jer Vlada, kaže, u protivnom neće moći potpisati ugovore sa zainteresiranim naftnim kompanijama "Nastat će blamaža, ne samo za Vladu, nego i za Hrvatsku, to će nam se na određeni način obiti o glavu", uvjeren je Bačić.

Upozorio je i da nisu doneseni strateški dokumenti na temelju kojih bi se izdala lokacijska dozvola za rudarske radove, koja je preduvjet za dobivanje koncesije.

"Ovoga trenutka na području Dubrovačko-neretvanske županije postupak koncesioniranja za dva kamenoloma traje godinu i pol, jer se s pravom traži zakonom utemeljena dokumentacija koju koncesionar mora ispuniti. Kako će se za bušotinu 10 kilometara od Straduna ili šest kilometara od Kornata bez da je to upisano u bilo kojem planu uređenja", upitao je Bačić.

(H)
Foto: Arhiv CROPIX
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/interpelacija-o-busenju-jadrana-oporba-trazi-vrdoljakovu-ostavku-milanovic-tvrdi-da-za-to-nema-argumente-278464 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=fee71caf3a8b9b02906ab324f2fa1f4f4ca5aec6 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Interpelacija+o+bu%C5%A1enju+Jadrana%3A+oporba+tra%C5%BEi+Vrdoljakovu+ostavku%2C+Milanovi%C4%87+tvrdi+da+za+to+nema+argumente&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Finterpelacija-o-busenju-jadrana-oporba-trazi-vrdoljakovu-ostavku-milanovic-tvrdi-da-za-to-nema-argumente-278464 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Finterpelacija-o-busenju-jadrana-oporba-trazi-vrdoljakovu-ostavku-milanovic-tvrdi-da-za-to-nema-argumente-278464 )
Array ( [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM

Interpelacija o bušenju Jadrana: oporba traži Vrdoljakovu ostavku, Milanović tvrdi da za to nema argumente

Piše PSD.
1. srpnja 2015. - 19:35
17:35 - Oporbeni saborski zastupnici prozvali su u srijedu Vladu za nezakonitosti, netransparentnost i pogodovanje u projektu istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u Jadranu, na što su vladajući uzvratili kako je sve napravljeno po zakonu te kako eksploatacija nafte i plina neće ugroziti okoliš ni turizam u Hrvatskoj.

Laburist Dragutin Lesar upozorio je u Hrvatskom saboru u raspravi o interpelacijama o radu Vlade na istraživanju i eksploataciji Jadrana, kako Vlada nije odgovorila tko je odlučio posao seizmičkih istraživanja povjeriti tvrtki Spectrum bez prethodnog javnog natječaja.

Upitao je i zašto je ugovor s tom tvrtkom potpisalo Ministarstvo gospodarstva te je li istina da je Spectrum prije snimanja dobio na korištenje podatke kojima je Hrvatska raspolagala.

"Jesmo li ...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 03:15