stdClass Object ( [id] => 282862 [title] => IS: Ubili smo Tomislava Salopeka jer Hrvatska ratuje protiv Islamske države [alias] => is-ubili-smo-tomislava-salopeka-jer-hrvatska-ratuje-protiv-islamske-drzave [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>
17:40 U 18 sati medijima će se povodom najnovijih događanja u Egiptu obratiti i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović

17:00 Povodom sve izvjesnije tragične smrti Tomislava Salopeka hrvatskoj javnosti obratio se premijer Milanović:

- Nažalost, moramo prekinuti tišinu. Netko to mora napraviti. Moja dužnost je da hrvatskoj javnosti kažem ono što vidimo i užasava nas. Ne možemo sa stopostotnom sigurnošću potvrditi da je to istina. Ono što vidimo ne izgleda lijepo, izgleda grozno. Molimo ljude da to ne dijele, da fotografijama ne izlažu djecu. Zbog obitelji Salopek, rekao je premijer.

Dodao je da se boji da se po prvi puta našem građaninu dogodilo ono što se događa već neko vrijeme u svijetu.

Više pročitajte ovdje.


16:34 Nakon objave vijesti da su otmičari pogubili Tomislava Salopeka u Vrpolju je zavladao tajac, a obitelj još nema službene potvrde o ubojstvu.

"Pričekajte, obitelj još nema nikakvu informaciju", poručio je prijatelj obitelji Salopek novinarima koji su u srijedu po objavi prvih vijesti o tragičnom ishodu stigli pred njihovu kuću.

Na terasi kafića u središtu mjesta svi su suzdržani. Tragična vijest bila je, na žalost, najvjerojatniji ishod cijele priče, ali je svima lakše bilo vjerovati da će sve ipak dobro završiti, komentar je skupine mladića koji su poznavali Tomislava Salopeka.

Islamska država objavila u srijedu da je pogubila hrvatskog državljanina Tomislava Salopeka, za što hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova nema potvrdu.

(H)

15:29 Predsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić izrazio je u srijedu sućut hrvatskoj vladi i obitelji Tomislava Salopeka nakon još nepotvrđenih vijesti da je teroristička skupina Islamska država pogubila toga nedavno otetog hrvatskog državljanina.

"Ako su istinite tvrdnje o pogubljenju Salopeka, ja u ime Srbije i vlade Srbije izražavam vladi Hrvatske i obitelji najdublju sućut", rekao je Vučić na tikskovnoj konferenciji u Beogradu.

15:00 Reuters javlja kako uz fotografiju pogubljenog muškarca, za kojeg se sumnja da je Salopek, stoje kopirani tekstovi iz arapskih medija. Naslovi su "Hrvatska potvrđuje potporu Egiptu u naporima u borbi protiv ekstremizma i terorizma" i "Hrvatska potvrđuje kontinuiranu potporu Kurdistanu".

14:51 - Sve veće svjetske agencije objavile su vijest o pogubljenju Tomislava Salopeka, a tokom srijede po forumima i društvenim mrežama počele su kružiti fotografije na kojima se navodno nalazi Tomislavovo tijelo. Na jednoj od fotografija vidljiva je i poruka na arapskom na kojoj ISporučuje kako je Salopek pogubljen "zbog sudjelovanja u ratu protiv Islamske države" te da je ubijen nakon što je istekao ultimatum kojeg su dali egipatskoj Vladi.

Slobodna Dalmacija u posjedu je ove fotografije, no, kao i svi ostali veći hrvatski mediji, nećemo je objaviti. Apeliramo i na naše čitatelje da fotografiju ne dijele niti obavljuju.

14:30 - Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović otkazuje sve najavljene aktivnosti do kraja dana zbog obavljanja drugih državničkih poslova - stoji u priopćenju iz Ureda predsjednice RH.

14.00 - Premijer Zoran Milanović za 17 sati najavio je izvanredno obraćanje javnosti povodom tragičnog kraja talačke krize u Egiptu.

Islamska država objavila u srijedu da je pogubila hrvatskog državljanina Tomislava Salopeka, za što hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova nema potvrdu, ali je premijer Zoran Milanović najavio izvanrednu konferenciju za novinare u 17 sati.

IS je na svom Twitteru objavio fotografiju za koju tvrdi da je fotografija Salopekova tijela, prenio je AFP.

MVEP je na upit Hine potom kazao da nema potvrdu da je oteti hrvatski državljanin Tomislav Salopek pogubljen.

Hrvatski premijer Milanović za 17,00 sati je najavio konferenciju za novinare, a pretpostavlja se da će njezina tema biti upravo slučaj Tomislava Salopeka.

Predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović otkazala je u međuvremenu sve najavljene aktivnosti.

Ubijen zbog hrvatske borbe protiv IS-a, potpore Egiptu i Kurdima

Islamska država objavila je da je odsijecanjem glave pogubila Salopeka te je na svom Twitteru objavila fotografiju za koju tvrdi da je fotografija njegova tijela.

Agencija France presse piše da još nije potvrđena autentičnost fotografije, a isto tvrdi i Reuters dodajući da uz fotografiju stoji i naslov: "Ubojstvo hrvatskog taoca zbog sudjelovanja njegove zemlje u ratu protiv Islamske države, nakon što je istekao rok".

Reuters napominje da uz fotografiju dekapitiranog muškarca stoji kopirani tekst vijesti iz arapskih medija s naslovima: "Hrvatska potvrđuje potporu Egiptu u naporima u borbi protiv ekstremizma i terorizma" i "Hrvatska potvrđuje kontinuiranu potporu Kurdistanu".

Glasnogovornik egipatskog ministarstva unutarnjih poslova rekao je za Reuters: "Vidjeli smo ovu vijest na internetu, ali upravo radimo svoje vlastite provjere. Ako potvrdimo da je to istina, informirat ćemo medije putem priopćenja".

Salopek (31) je otet 22. srpnja na cesti 22 kilometra jugozapadno od Kaira.

Prošle srijede je egipatski ogranak Islamske države zaprijetio da će u roku od 48 sati ubiti Salopeka ako ne budu oslobođene "muslimanske žene".

Tomislav Salopek prvi je oteti hrvatski državljanin u nekoj stranoj zemlji, a njegovo ubojstvo, ako se potvrdi, prvo je ubojstvo nekog zapadnog državljanina Islamske države u Egiptu.

Iako Egipat ima problema s pobunom džihadista na rijetko naseljenom Sinajskom poluotoku, ta je država dosad bila pošteđena otmica stranaca i brutalnih pogubljenja kakve je Islamska država provodila u Siriji, Iraku i Libiji.

Salopek, zaposlenik francuske tvrtke Compagnie Generale de Geophysique (CGG), otet je 22. srpnja ujutro na području Kaira dok je službenim automobilom putovao na posao.

Prošle srijede popodne Islamska država objavila je snimku na kojoj Salopek kleči u pustinji uz maskiranog muškarca s nožem u ruci i čita s lista papira da će ga otmičari smaknuti u roku od 48 sati ako egipatska vlada ne oslobodi uhićene muslimanke. Po tome, ultimatum istječe u petak popodne.

Pobunjenici sa Sinaja

Pobunjenici sa Sinaja do lani su se nazivali Ansar Beit al-Makdis, ali su se u studenome obvezali na lojalnost Islamskoj državi i promijenili naziv. Prošlog mjeseca egipatski IS je priopćio da stoji iza eksplozije automobila bombe ispred talijanskog konzulata u Kairu, što je bio prvi napad na neku stranu misiju otkako je Egipat počeo kampanju protiv islamista.

Video s Tomislavom Salopekom objavljen je dan prije raskošne ceremonije otvaranje dodatne trase Sueskog kanala. Predsjednik države Abdel Fatah al-Sisi u govoru se obvezao da će poraziti militante.

Egipatske vlasti strahuju da bi jačanje IS-a moglo otjerati turiste koji dolaze u zemlju faraona i zaplašiti multinacionalne kompanije te tako utjecati na ionako krhko egipatsko gospodarstvo.

Svjetski mediji pišu kako je događaj uzdrmao zajednicu stranih radnika koji rade za multinacionalne kompanije u Egiptu i pokazuje da islamisti imaju kapaciteta za provedbu svojih planova unatoč masovnoj kampanji koju egipatske snage sigurnosti vode protiv njih.

(H)

Salopek je deveti zapadni državljanin pogubljen dekapitiranjem


Potvrdi li se vijest da su pripadnici Islamske države brutalno pogubili Tomislava Salopeka, bit će to njihovo deveto ubojstvo nekog zapadnog državljanina odsijecanjem glave.

Američki slobodni novinar James Foley nečovječno je ubijen 19. kolovoza 2014. u znak odmazde zbog američkih zračnih napada na militante Islamske države. Foley je otet u Siriji dvije godine prije dok je radio za bostonski portal GlobalPost. Islamska država objavila je gnusnu video snimku odrubljivanja Foleyjeve glave kao upozorenje Washingtonu da prekine napade, ali je predsjednik Barack Obama rekao da je ISIL "rak koji treba zaustaviti" i da će SAD nastaviti činiti ono što mora kako bi zaštitio svoje ljude. Obitelj Jamesa Foleyja osobno je nazvao papa Franjo kako bi im izrazio sućut.

Na kraju snimke Foleyjeva ubojstva prikazan je drugi američki novinar Steven Sotloff, koji je radio za Time i Jerusalem Post i otet je u Siriji 2013. godine. "Život ovog američkog državljana, Obama, ovisi o tvojoj sljedećoj odluci", kaže na snimci maskirani ubojica na engleskom jeziku s britanskim naglaskom. Taj će krvolok kasnije biti identificiran kao Jihadi John. Sotloff je ubijen 2. rujna po istom obrascu kao i Foley dva tjedna prije. Cijeli civilizirani svijet ponovo je bio zgrožen.

Iduća žrtva bio je britanski humanitarac David Haines koji je dekapitiran 13. rujna. Ubojstvo je snažno odjeknulo u Hrvatskoj jer je Haines bio sisački zet. U Hrvatsku je došao 2000. gdje je radio kao šef ureda njemačke humanitarne organizacije Arbeiter Samariter Bund u Petrinji i Kninu te poslije u Sisku. Ondje je upoznao i svoju drugu suprugu Draganu s kojom je osnovao zajedničku tvrtku u Sisku gdje je i imao prijavljeno prebivalište. Imaju četverogodišnju kćer. "To je odvratno i zastrašujuće ubojstvo nevinog humanitarca. To je čin čistog zla", kazao je za ubojstvo britanski premijer David Cameron. Američki predsjednik Barack Obama snažno je osudio "barbarsko ubojstvo" britanskog državljanina Davida Hainesa poručivši "Sjedinjene Države večeras stoje rame uz rame sa svojim bliskim prijateljima i saveznicima u tuzi i odlučnosti".

Džihadisti iz Alžira povezani s Islamskom državom u rujnu su brutalno pogubili otetog francuskog turista Hervea Gourdela zbog francuskih zračnih udara na IS u Iraku. Francuski predsjednik Francois Hollande vijest je primio na zasjedanju Opće skupštine UN-a. Gourdel je "ubijen kukavički, okrutno i sramotno", rekao je francuski predsjednik, dodavši da će se zračni udari francuske vojske na džihadiste IS-a u Iraku nastaviti "dok bude potrebno".

Iduće ubojstvo odsijecanjem glave džihadisti IS-a počinili su u listopadu. Žrtva je bio britanski humanitarac Alan Henning, koji je bio otet u Siriji godinu prije. On je bio četvrta žrtva Jihadija Johna, britanskog muslimana Mohammeda Emwazija. Njegova peta žrtva, ubijena istim načinom u studenome iste godine, postat će američki humanitarac Peter Kassig. To je bilo prvo ubojstvo kojem nije prethodila poruka zapadnim vladama pa se nagađalo da je Kassig prkoseći svojim krvnicima nije htio snimiti.

Posljednje zapadne žrtve IS-a bili japanski poduzetnik Haruna Yukawa i slobodni novinar Kenji Goto u siječnju ove godine. Islamisti u zamjenu za njihovo oslobađanje prvo tražili 200 milijuna dolara, a zatim i oslobađanje jedne zatočene džihadistice. "To je odvratan teroristički čin zbog kojeg sam jako ljut", izjavio je tada premijer Shinzo Abe, vidno uzrujan. "Nikad nećemo oprostiti teroristima", kazao je on. "Japan je odlučan preuzeti odgovornost unutar međunarodne zajednice u borbi protiv terorizma" i nastojanju da oni koji su za njega odgovorni "budu privedeni pred sud".

To, međutim, nisu bila jedina zvjerska ubojstva džihadista IS-a. Jordanski pilot Muath al-Kasasbeh koji je sudjelovao u zračnim napadima na Siriju, gdje je i oboren, živ je spaljen. To je izazvalo bijes i zgražanje u Jordanu i islamskom svijetu. Al-Azhar, jedna od najuglednijih institucija sunitskog islama sa sjedištem u Egiptu, IS je nazvala sotonskom organizacijom.

Surovi džihadisti objavili su i fotografije masovnih pokolja egipatskih kopta i etiopskih kršćana. Javno su objavljena i pogubljenja nekolicine zarobljenih sirijskih i kurdskih vojnika koji su se borili protiv Islamske države.

(H)

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Tragičan kraj [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-08-12 13:31:07 [created_by] => 36448 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-08-12 17:48:28 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-08-12 17:05:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 59256 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2015/08/12/Novosti/tomislav-salopek-isis-sitescreen.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "710x400" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15036052 Threads: 3 Questions: 3153486671 Slow queries: 7042173 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235025745 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/is-ubili-smo-tomislava-salopeka-jer-hrvatska-ratuje-protiv-islamske-drzave-282862 [printLink] => /vijesti/hrvatska/is-ubili-smo-tomislava-salopeka-jer-hrvatska-ratuje-protiv-islamske-drzave-282862?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 228717 [name] => tomislavsalopek [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tomislavsalopek [link] => /tag/tomislavsalopek ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Tragičan kraj [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => IS: Ubili smo Tomislava Salopeka jer Hrvatska ratuje protiv Islamske države [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-09-51-47-36448 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/08/12/Novosti/tomislav-salopek-isis-sitescreen.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/08/12/Novosti/tomislav-salopek-isis-sitescreen.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}
17:40 U 18 sati medijima će se povodom najnovijih događanja u Egiptu obratiti i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović

17:00 Povodom sve izvjesnije tragične smrti Tomislava Salopeka hrvatskoj javnosti obratio se premijer Milanović:

- Nažalost, moramo prekinuti tišinu. Netko to mora napraviti. Moja dužnost je da hrvatskoj javnosti kažem ono što vidimo i užasava nas. Ne možemo sa stopostotnom sigurnošću potvrditi da je to istina. Ono što vidimo ne izgleda lijepo, izgleda grozno. Molimo ljude da to ne dijele, da fotografijama ne izlažu djecu. Zbog obitelji Salopek, rekao je premijer.

Dodao je da se boji da se po prvi puta našem građaninu dogodilo ono što se događa već neko vrijeme u svijetu.

Više pročitajte ovdje.


16:34 Nakon objave vijesti da su otmičari pogubili Tomislava Salopeka u Vrpolju je zavladao tajac, a obitelj još nema službene potvrde o ubojstvu.

"Pričekajte, obitelj još nema nikakvu informaciju", poručio je prijatelj obitelji Salopek novinarima koji su u srijedu po objavi prvih vijesti o tragičnom ishodu stigli pred njihovu kuću.

Na terasi kafića u središtu mjesta svi su suzdržani. Tragična vijest bila je, na žalost, najvjerojatniji ishod cijele priče, ali je svima lakše bilo vjerovati da će sve ipak dobro završiti, komentar je skupine mladića koji su poznavali Tomislava Salopeka.

Islamska država objavila u srijedu da je pogubila hrvatskog državljanina Tomislava Salopeka, za što hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova nema potvrdu.

(H)

15:29 Predsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić izrazio je u srijedu sućut hrvatskoj vladi i obitelji Tomislava Salopeka nakon još nepotvrđenih vijesti da je teroristička skupina Islamska država pogubila toga nedavno otetog hrvatskog državljanina.

"Ako su istinite tvrdnje o pogubljenju Salopeka, ja u ime Srbije i vlade Srbije izražavam vladi Hrvatske i obitelji najdublju sućut", rekao je Vučić na tikskovnoj konferenciji u Beogradu.

15:00 Reuters javlja kako uz fotografiju pogubljenog muškarca, za kojeg se sumnja da je Salopek, stoje kopirani tekstovi iz arapskih medija. Naslovi su "Hrvatska potvrđuje potporu Egiptu u naporima u borbi protiv ekstremizma i terorizma" i "Hrvatska potvrđuje kontinuiranu potporu Kurdistanu".

14:51 - Sve veće svjetske agencije objavile su vijest o pogubljenju Tomislava Salopeka, a tokom srijede po forumima i društvenim mrežama počele su kružiti fotografije na kojima se navodno nalazi Tomislavovo tijelo. Na jednoj od fotografija vidljiva je i poruka na arapskom na kojoj ISporučuje kako je Salopek pogubljen "zbog sudjelovanja u ratu protiv Islamske države" te da je ubijen nakon što je istekao ultimatum kojeg su dali egipatskoj Vladi.

Slobodna Dalmacija u posjedu je ove fotografije, no, kao i svi ostali veći hrvatski mediji, nećemo je objaviti. Apeliramo i na naše čitatelje da fotografiju ne dijele niti obavljuju.

14:30 - Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović otkazuje sve najavljene aktivnosti do kraja dana zbog obavljanja drugih državničkih poslova - stoji u priopćenju iz Ureda predsjednice RH.

14.00 - Premijer Zoran Milanović za 17 sati najavio je izvanredno obraćanje javnosti povodom tragičnog kraja talačke krize u Egiptu.

Islamska država objavila u srijedu da je pogubila hrvatskog državljanina Tomislava Salopeka, za što hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova nema potvrdu, ali je premijer Zoran Milanović najavio izvanrednu konferenciju za novinare u 17 sati.

IS je na svom Twitteru objavio fotografiju za koju tvrdi da je fotografija Salopekova tijela, prenio je AFP.

MVEP je na upit Hine potom kazao da nema potvrdu da je oteti hrvatski državljanin Tomislav Salopek pogubljen.

Hrvatski premijer Milanović za 17,00 sati je najavio konferenciju za novinare, a pretpostavlja se da će njezina tema biti upravo slučaj Tomislava Salopeka.

Predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović otkazala je u međuvremenu sve najavljene aktivnosti.

Ubijen zbog hrvatske borbe protiv IS-a, potpore Egiptu i Kurdima

Islamska država objavila je da je odsijecanjem glave pogubila Salopeka te je na svom Twitteru objavila fotografiju za koju tvrdi da je fotografija njegova tijela.

Agencija France presse piše da još nije potvrđena autentičnost fotografije, a isto tvrdi i Reuters dodajući da uz fotografiju stoji i naslov: "Ubojstvo hrvatskog taoca zbog sudjelovanja njegove zemlje u ratu protiv Islamske države, nakon što je istekao rok".

Reuters napominje da uz fotografiju dekapitiranog muškarca stoji kopirani tekst vijesti iz arapskih medija s naslovima: "Hrvatska potvrđuje potporu Egiptu u naporima u borbi protiv ekstremizma i terorizma" i "Hrvatska potvrđuje kontinuiranu potporu Kurdistanu".

Glasnogovornik egipatskog ministarstva unutarnjih poslova rekao je za Reuters: "Vidjeli smo ovu vijest na internetu, ali upravo radimo svoje vlastite provjere. Ako potvrdimo da je to istina, informirat ćemo medije putem priopćenja".

Salopek (31) je otet 22. srpnja na cesti 22 kilometra jugozapadno od Kaira.

Prošle srijede je egipatski ogranak Islamske države zaprijetio da će u roku od 48 sati ubiti Salopeka ako ne budu oslobođene "muslimanske žene".

Tomislav Salopek prvi je oteti hrvatski državljanin u nekoj stranoj zemlji, a njegovo ubojstvo, ako se potvrdi, prvo je ubojstvo nekog zapadnog državljanina Islamske države u Egiptu.

Iako Egipat ima problema s pobunom džihadista na rijetko naseljenom Sinajskom poluotoku, ta je država dosad bila pošteđena otmica stranaca i brutalnih pogubljenja kakve je Islamska država provodila u Siriji, Iraku i Libiji.

Salopek, zaposlenik francuske tvrtke Compagnie Generale de Geophysique (CGG), otet je 22. srpnja ujutro na području Kaira dok je službenim automobilom putovao na posao.

Prošle srijede popodne Islamska država objavila je snimku na kojoj Salopek kleči u pustinji uz maskiranog muškarca s nožem u ruci i čita s lista papira da će ga otmičari smaknuti u roku od 48 sati ako egipatska vlada ne oslobodi uhićene muslimanke. Po tome, ultimatum istječe u petak popodne.

Pobunjenici sa Sinaja

Pobunjenici sa Sinaja do lani su se nazivali Ansar Beit al-Makdis, ali su se u studenome obvezali na lojalnost Islamskoj državi i promijenili naziv. Prošlog mjeseca egipatski IS je priopćio da stoji iza eksplozije automobila bombe ispred talijanskog konzulata u Kairu, što je bio prvi napad na neku stranu misiju otkako je Egipat počeo kampanju protiv islamista.

Video s Tomislavom Salopekom objavljen je dan prije raskošne ceremonije otvaranje dodatne trase Sueskog kanala. Predsjednik države Abdel Fatah al-Sisi u govoru se obvezao da će poraziti militante.

Egipatske vlasti strahuju da bi jačanje IS-a moglo otjerati turiste koji dolaze u zemlju faraona i zaplašiti multinacionalne kompanije te tako utjecati na ionako krhko egipatsko gospodarstvo.

Svjetski mediji pišu kako je događaj uzdrmao zajednicu stranih radnika koji rade za multinacionalne kompanije u Egiptu i pokazuje da islamisti imaju kapaciteta za provedbu svojih planova unatoč masovnoj kampanji koju egipatske snage sigurnosti vode protiv njih.

(H)

Salopek je deveti zapadni državljanin pogubljen dekapitiranjem


Potvrdi li se vijest da su pripadnici Islamske države brutalno pogubili Tomislava Salopeka, bit će to njihovo deveto ubojstvo nekog zapadnog državljanina odsijecanjem glave.

Američki slobodni novinar James Foley nečovječno je ubijen 19. kolovoza 2014. u znak odmazde zbog američkih zračnih napada na militante Islamske države. Foley je otet u Siriji dvije godine prije dok je radio za bostonski portal GlobalPost. Islamska država objavila je gnusnu video snimku odrubljivanja Foleyjeve glave kao upozorenje Washingtonu da prekine napade, ali je predsjednik Barack Obama rekao da je ISIL "rak koji treba zaustaviti" i da će SAD nastaviti činiti ono što mora kako bi zaštitio svoje ljude. Obitelj Jamesa Foleyja osobno je nazvao papa Franjo kako bi im izrazio sućut.

Na kraju snimke Foleyjeva ubojstva prikazan je drugi američki novinar Steven Sotloff, koji je radio za Time i Jerusalem Post i otet je u Siriji 2013. godine. "Život ovog američkog državljana, Obama, ovisi o tvojoj sljedećoj odluci", kaže na snimci maskirani ubojica na engleskom jeziku s britanskim naglaskom. Taj će krvolok kasnije biti identificiran kao Jihadi John. Sotloff je ubijen 2. rujna po istom obrascu kao i Foley dva tjedna prije. Cijeli civilizirani svijet ponovo je bio zgrožen.

Iduća žrtva bio je britanski humanitarac David Haines koji je dekapitiran 13. rujna. Ubojstvo je snažno odjeknulo u Hrvatskoj jer je Haines bio sisački zet. U Hrvatsku je došao 2000. gdje je radio kao šef ureda njemačke humanitarne organizacije Arbeiter Samariter Bund u Petrinji i Kninu te poslije u Sisku. Ondje je upoznao i svoju drugu suprugu Draganu s kojom je osnovao zajedničku tvrtku u Sisku gdje je i imao prijavljeno prebivalište. Imaju četverogodišnju kćer. "To je odvratno i zastrašujuće ubojstvo nevinog humanitarca. To je čin čistog zla", kazao je za ubojstvo britanski premijer David Cameron. Američki predsjednik Barack Obama snažno je osudio "barbarsko ubojstvo" britanskog državljanina Davida Hainesa poručivši "Sjedinjene Države večeras stoje rame uz rame sa svojim bliskim prijateljima i saveznicima u tuzi i odlučnosti".

Džihadisti iz Alžira povezani s Islamskom državom u rujnu su brutalno pogubili otetog francuskog turista Hervea Gourdela zbog francuskih zračnih udara na IS u Iraku. Francuski predsjednik Francois Hollande vijest je primio na zasjedanju Opće skupštine UN-a. Gourdel je "ubijen kukavički, okrutno i sramotno", rekao je francuski predsjednik, dodavši da će se zračni udari francuske vojske na džihadiste IS-a u Iraku nastaviti "dok bude potrebno".

Iduće ubojstvo odsijecanjem glave džihadisti IS-a počinili su u listopadu. Žrtva je bio britanski humanitarac Alan Henning, koji je bio otet u Siriji godinu prije. On je bio četvrta žrtva Jihadija Johna, britanskog muslimana Mohammeda Emwazija. Njegova peta žrtva, ubijena istim načinom u studenome iste godine, postat će američki humanitarac Peter Kassig. To je bilo prvo ubojstvo kojem nije prethodila poruka zapadnim vladama pa se nagađalo da je Kassig prkoseći svojim krvnicima nije htio snimiti.

Posljednje zapadne žrtve IS-a bili japanski poduzetnik Haruna Yukawa i slobodni novinar Kenji Goto u siječnju ove godine. Islamisti u zamjenu za njihovo oslobađanje prvo tražili 200 milijuna dolara, a zatim i oslobađanje jedne zatočene džihadistice. "To je odvratan teroristički čin zbog kojeg sam jako ljut", izjavio je tada premijer Shinzo Abe, vidno uzrujan. "Nikad nećemo oprostiti teroristima", kazao je on. "Japan je odlučan preuzeti odgovornost unutar međunarodne zajednice u borbi protiv terorizma" i nastojanju da oni koji su za njega odgovorni "budu privedeni pred sud".

To, međutim, nisu bila jedina zvjerska ubojstva džihadista IS-a. Jordanski pilot Muath al-Kasasbeh koji je sudjelovao u zračnim napadima na Siriju, gdje je i oboren, živ je spaljen. To je izazvalo bijes i zgražanje u Jordanu i islamskom svijetu. Al-Azhar, jedna od najuglednijih institucija sunitskog islama sa sjedištem u Egiptu, IS je nazvala sotonskom organizacijom.

Surovi džihadisti objavili su i fotografije masovnih pokolja egipatskih kopta i etiopskih kršćana. Javno su objavljena i pogubljenja nekolicine zarobljenih sirijskih i kurdskih vojnika koji su se borili protiv Islamske države.

(H)

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/is-ubili-smo-tomislava-salopeka-jer-hrvatska-ratuje-protiv-islamske-drzave-282862 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1cb03b59f9564913b704789508ca250f16202545 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=IS%3A+Ubili+smo+Tomislava+Salopeka+jer+Hrvatska+ratuje+protiv+Islamske+dr%C5%BEave&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fis-ubili-smo-tomislava-salopeka-jer-hrvatska-ratuje-protiv-islamske-drzave-282862 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fis-ubili-smo-tomislava-salopeka-jer-hrvatska-ratuje-protiv-islamske-drzave-282862 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Tragičan kraj [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaTragičan kraj

IS: Ubili smo Tomislava Salopeka jer Hrvatska ratuje protiv Islamske države

Piše PSD.
12. kolovoza 2015. - 19:05
Islamska država objavila u srijedu da je pogubila hrvatskog državljanina Tomislava Salopeka, za što hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova nema potvrdu, ali je premijer Zoran Milanović najavio izvanrednu konferenciju za novinare u 17 sati.

IS je na svom Twitteru objavio fotografiju za koju tvrdi da je fotografija Salopekova tijela, prenio je AFP.

MVEP je na upit Hine potom kazao da nema potvrdu da je oteti hrvatski državljanin Tomislav Salopek pogubljen.

Hrvatski premijer Milanović za 17,00 sati je najavio konferenciju za novinare, a pretpostavlja se da će njezina tema biti upravo slučaj Tomislava Salopeka.

Predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović otkazala je u međuvremenu sve najavljene aktivnosti.

Ubijen zbog hrvatske borbe protiv IS-a, potpore Egiptu i Kurdima

Is...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 11:51