stdClass Object ( [id] => 224134 [title] => Junaci Maslenice i Velebita: Od nas su bježali i četnici i poskoci [alias] => junaci-maslenice-i-velebita-od-nas-su-bjezali-i-cetnici-i-poskoci [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Teško je iz tih prekaljenih ratnika ispovijesti o pohodima u Domovinskom ratu „iščupati“ jer oni ni danas, nakon više od dvadeset godina, nisu baš od velike priče... Radi se o pripadnicima splitske Specijalne jedinice policije - BATT (početna slova prezimena prve četvorice stradalih pripadnika - Zorana Bočine, Kažimira Abramovića, Ivana Tomaša i Jakova Topića). I ove godine, kao i svih poratnih godina, okupili se na Velebitu kako bi se poklonili svojim suborcima kojih više nema.

A ploče s imenima tih junaka razasute su u vrletima planina... Članovi BATT-a, od 25 postrojba Specijalne policije koliko ih Hrvatska ima, imali su najduži i najopasniji ratni put. Od Trebinja, pa Metkovića, duž cijelog Velebita, pa Gospića, Karlovca, Okučana, Omanovica, Požege, Vinkovaca, te Kupresa gdje su u komadu ratovali 52 dana... Tisuće i tisuće kilometara prešle su čizme ovih policajaca...

Nemojte vi mene...

Ovoga puta podsjećamo se oslobodilačke akcije Hrvatske vojske i policije iz siječnja 1993. godine, pod imenom “Gusar”, koju ipak svi znamo kao vojno-redarstvena operacija “Maslenica”.

A same operacije i ne bi bilo da šestero pripadnika BATT-a nije osvojilo Tulove grede, bitno uporište na prijevoju preko Velebita, iznad današnjeg Tunela “Sveti Rok”. Četnici su tada kontrolirali sa svoja tri uporišta cijelu zadarsku dolinu. Imali su artiljerijske snage raspoređene na dvije uzvisine, na Maloj i Velikoj Bobiji, te bazu u razrušenom selu Podpragu, kao i još jednu artiljerijsku bazu podno samih Tulovih greda, odakle su granatirali grad i okolna mjesta, paralizirajući život Dalmacije.

O opasnosti tog pothvata dovoljno govore riječi Mladena Markača, tadašnjeg zapovjednika Specijalnih snaga policije, nakon što mu se splitska šestorka javila s položaja. Šestorica koja su ušla u povijest - Ivica Glavota, Franjo Tokalić poznatiji kao Medo, Eugen Đuka, Slavko Roglić, Petar Maras i Mario Radan.
- Mi smo na poziciji 5 i 6 – čulo se u to jutro, negdje iza pet sati. Bio je 26. siječnja 1993. godine.
Kako baš nitko nije vjerovao da se baš naši policajci javljaju s Tulovih greda, nakon par takvih poziva, sam Markač kazao je:

- Nemojte me zaje....! Nije ovo vježba, već rat!
I bio je rat, i te kako je bio rat – priča nam trojka koja je sudjelovala u toj akciji: Glavota, Tokalić i Đuka.

Na leđima 30 kila opreme

- Od početka te 1993. godine pa do 25. siječnja, već je 18 hrvatskih branitelja poginulo. Mi smo tog dana krenuli u akciju iz Selina. A kako je to izgledalo? Pješice preko planine, sa 20 do 30 kilograma oprema svatko na sebi. Više oružja neko hrane, sve smo ostavili, i vriće za spavanje. Imao sam samo tri okvira metaka, cedevitu, čarape i mudante, jer nemaš kada ni jesti ni spavati. Oko ponoći smo dobili drugog vodiča po planini. Nije nam pomoglo. Izgubili smo se jer je magla okovala sve vrhove.

Nemoguće se snaći u toj magli i mraku. A hladnoća, pa bilo je sniga nekih 15 centimetara, a ti 18 sati hodaš i hodaš, po kamenjaru, i stalno uzbrdo – priču je započeo Glavota, rođen 1961. godine. Prije rata bio je strojovođa, da bi već 5. kolovoza 1990. godine postao pripadnikom Prvog redarstvenika, a od 15. ožujka 1991. godine pripadnik BATT-a. Danas, kad je rat daleko iza nas, predsjednik je Udruge veterana SJP BATT.

- Pred zoru smo došli blizu njihova logora. Spavali su u jednom kontejneru, i dok smo se mi približavali, netko je iz magle povikao: Stoj, tko ide? Odmah smo zapucali, povela se bitka jedan na jedan, a sve pod maglom, teško se išta vidjelo – priča Medo, a na upit naš kako je sve završilo odgovara: Pa eto, mene vidiš – kroz smijeh nam govori Tokalić, rođen 1971. godine, dok Đuka (1968. godine) dodaje:

Sve su oružje pobacali

- Imali su oružja kao u priči, protuzračnih sredstava, skoro tri kamiona, no nisu imali spize. Našli smo kasnije samo tridesetak zrna fažola, taman su ga kuhali, neka je bila rana ura. Istina je, imali su i prst rakije. I ništa drugo...

Tako su oslobođene Tulove grede, a naši momci, šestorica veličanstvenih, spustila se potom niže, do Podpraga. Nije bilo vremena za odmor. Tada su i upali u unakrsnu vatru. Kako je trebalo četnike onemogućiti, potjerati ih, šestorka je navodila naše strijelce. Neprijateljima nije bilo druge nego se dati u bijeg. Čak su i deset minobačaca pobacali u bunare kako ne bi pali našima u pali. No više im nije bilo spasa – drugog dana su policajci preuzeli i oba vrha – Malu i Veliku Bobiju te je Zadar bio slobodan od napada s Velebita.

A kako je bilo tri zime provesti na toj bajkovitoj planini našim specijalcima, nije lako ni ispričati...
- Šesnaest godišnjih doba bi se izmijenilo u kratkom periodu, od sniga, kiše, krupe, olujne bura, opasnih grmljavina, no najgora je bila ledena kiša – samo kliziš doli. Počeo sam se već i zezati kada sam prokliza na putu prema bazi gdje smo išli po hranu. Prokližem i ravno pred menom bukva. Vidim se već u tom stablu, pa sam počeko vikati: Miči se, zemo, zemljače moj! – opet kroz šalu pripovijeda Franjo Tokalić, otkrivajući nam kako su znali jesti i kruh star sedam dana koji su već spremili li za smeće, pa bi ga izvadili i otkidali mjesto gdje su miševi komadić odgrizli, i eto opet hrane na stolu.

Kad poskoci gube glavu

Jer njih oko 280, koji su tri godine Velebita „tukli“ (od 5. listopada 1992. do kolovoza 1995. godine) prošli su neljudske uvjete - zimi se temperatura spuštala do minus 40, bukve su se raspadale od hladnoće, pucala su debla po sredini. Kada bi snijeg napadao, a zbog vjetra ni helikopterom nije bilo moguće donijeti municiju i hranu, spašavali su konji. Ako se ni oni nisu mogli probiti, onda se s prve linije spuštalo pješice do položaja u pozadini.
Po tri sata dolje pa natrag, uzbrdo. Ovaj put s ruksacima otežalim od metaka i „spize“, Onda se se opet barem sit moglo boraviti u malim zemunicama koje su u rupama iskopali, obložili granama i šatorskim krilima, na koje su opet nabacali grane, da barem snijeg non-stop ne pada po njima.

Skakalo se na svaki šum, unatoč stražama, jer su četnici bili preblizu. Tako je bilo i istrčavanja u donjem rublju iz tih zemunica, kada bi se čuo bilo koji šum, u mrkloj noći izlijetalo se samo s puškom u ruci na snježni teren. A vani minus 28 stupnjeva. Iskočila su tako dva specijalca van u duboki snijeg. I na kraju od cijele ‘buke’ - samo, srećom, jelen...

No ni ljeti nije bilo bajno, tijekom dana vruće, noći opet - smrzavanje. A magla, dosadna magla danima bi znala
opkoliti te vrleti. Tako bi naši policajci bili u suncu, gore na vrhu, a dolje ništa....Sama magla. Bilo bi opet prekida komunikacija s bazom, pa su ostajali bez hrane. Dosjetili su se i oni ovog puta kako preživjeti na toj svetoj planini – nataknuli bi poskoke, ogulili kožu, pa bi to pečeno meso bio ukusan obrok za one koji nisu znali o čemu se radi.
Doktor Emilijo Franković se zezao kako su mu jegulje donijeli. Taj dan je stradalo više od 50 poskoka...

Spomen na 51 poginulog

Bilo je i straha, no osmijeh je razbijao sve! Uvijek se išlo dalje i dalje, a svoje poginule pripadnike – 51 je ostavio život na Velebitu, dok je ukupno 127 što vojnika što policajaca stradalo u ovoj operaciji “Maslenica” – nikada zaboravit neće!

Svake godine splitski policajci specijalci dođu i poklone se poginulim suborcima, i veterani kao i bivši zapovjednici Vinko Budiša i Danijel Krolo, te aktivni djelatnici predvođeni sadašnjih zapovjednikom SJP BATT Antonom Dražinom.

Uz jedan običaj koji također neumorno njeguju – na prijevoju Mali Alan na 1100 metara nadmorske visine, na kamenu koji označava granicu nekadašnje Kraljevine Hrvatske i Kraljevine Dalmacije – uvijek se digne zdravica u zrak!

sandra barčot
snimio božo vukičević / cropix

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Pripadnici i veterani specijalne policijske jedinice BATT ispod Tulovih greda [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => splitski BATT [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2014-01-24 17:26:48 [created_by] => 38 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2014-03-24 16:30:09 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2014-01-25 14:22:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 19149 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2014\/01\/24\/Reportaza\/Maslenica\/velebit_obljetnica7-220114.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/01\/24\/Reportaza\/Maslenica\/velebit_obljetnica6-220114.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/01\/24\/Reportaza\/Maslenica\/velebit_obljetnica21-220114.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/01\/24\/Reportaza\/Maslenica\/velebit_obljetnica19-220114.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/01\/24\/Reportaza\/Maslenica\/velebit_obljetnica16-220114.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/01\/24\/Reportaza\/Maslenica\/velebit_obljetnica12-220114.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/01\/24\/Reportaza\/Maslenica\/velebit_obljetnica1-220114.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/01\/24\/Reportaza\/Maslenica\/velebit_obljetnica10-220114.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/01\/24\/Reportaza\/Maslenica\/tulove_grede9-220114.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/01\/24\/Reportaza\/Maslenica\/tulove_grede3-220114.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","Franjo Tokali\u0107 Medo i Eugen \u0110uka sa novinarkom Slobodne","Kapelica podignuta u spomen na 127 poginulih branitelja u akciji osloba\u0111anja Maslenice","","Ti\u0161ina na mjestu pogibije Sa\u0161e Rakija\u0161a","Pogled na Tulove grede sa Podpraga. Tu se vodila jedna od odlu\u010duju\u0107ih bitaka za oslobo\u0111enje Maslenice","Zadarski tenkisti na Velebitu prisjetili su ratnih pobjeda","Tradicionalni viski na me\u0111a\u0161u Kraljevina Dalmacije i Hrvatske","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"442x629"},{"size0":"800x533"},{"size0":"800x475"},{"size0":"800x538"},{"size0":"800x510"},{"size0":"433x629"},{"size0":"800x474"},{"size0":"800x506"},{"size0":"800x529"},{"size0":"368x629"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7501072 Threads: 1 Questions: 1605515771 Slow queries: 4765680 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110647885 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/junaci-maslenice-i-velebita-od-nas-su-bjezali-i-cetnici-i-poskoci-224134 [printLink] => /vijesti/hrvatska/junaci-maslenice-i-velebita-od-nas-su-bjezali-i-cetnici-i-poskoci-224134?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 188356 [name] => batt [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => batt [link] => /tag/batt ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Pripadnici i veterani specijalne policijske jedinice BATT ispod Tulovih greda [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => splitski BATT [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Junaci Maslenice i Velebita: Od nas su bježali i četnici i poskoci [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-03-28-29-38 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/01/24/Reportaza/Maslenica/velebit_obljetnica7-220114.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/01/24/Reportaza/Maslenica/velebit_obljetnica7-220114.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/01/24/Reportaza/Maslenica/velebit_obljetnica6-220114.jpg [title] => Franjo Tokalić Medo i Eugen Đuka sa novinarkom Slobodne ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/01/24/Reportaza/Maslenica/velebit_obljetnica21-220114.jpg [title] => Kapelica podignuta u spomen na 127 poginulih branitelja u akciji oslobađanja Maslenice ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/01/24/Reportaza/Maslenica/velebit_obljetnica19-220114.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/01/24/Reportaza/Maslenica/velebit_obljetnica16-220114.jpg [title] => Tišina na mjestu pogibije Saše Rakijaša ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/01/24/Reportaza/Maslenica/velebit_obljetnica12-220114.jpg [title] => Pogled na Tulove grede sa Podpraga. Tu se vodila jedna od odlučujućih bitaka za oslobođenje Maslenice ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/01/24/Reportaza/Maslenica/velebit_obljetnica1-220114.jpg [title] => Zadarski tenkisti na Velebitu prisjetili su ratnih pobjeda ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/01/24/Reportaza/Maslenica/velebit_obljetnica10-220114.jpg [title] => Tradicionalni viski na međašu Kraljevina Dalmacije i Hrvatske ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/01/24/Reportaza/Maslenica/tulove_grede9-220114.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/01/24/Reportaza/Maslenica/tulove_grede3-220114.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Teško je iz tih prekaljenih ratnika ispovijesti o pohodima u Domovinskom ratu „iščupati“ jer oni ni danas, nakon više od dvadeset godina, nisu baš od velike priče... Radi se o pripadnicima splitske Specijalne jedinice policije - BATT (početna slova prezimena prve četvorice stradalih pripadnika - Zorana Bočine, Kažimira Abramovića, Ivana Tomaša i Jakova Topića). I ove godine, kao i svih poratnih godina, okupili se na Velebitu kako bi se poklonili svojim suborcima kojih više nema.

A ploče s imenima tih junaka razasute su u vrletima planina... Članovi BATT-a, od 25 postrojba Specijalne policije koliko ih Hrvatska ima, imali su najduži i najopasniji ratni put. Od Trebinja, pa Metkovića, duž cijelog Velebita, pa Gospića, Karlovca, Okučana, Omanovica, Požege, Vinkovaca, te Kupresa gdje su u komadu ratovali 52 dana... Tisuće i tisuće kilometara prešle su čizme ovih policajaca...

Nemojte vi mene...

Ovoga puta podsjećamo se oslobodilačke akcije Hrvatske vojske i policije iz siječnja 1993. godine, pod imenom “Gusar”, koju ipak svi znamo kao vojno-redarstvena operacija “Maslenica”.

A same operacije i ne bi bilo da šestero pripadnika BATT-a nije osvojilo Tulove grede, bitno uporište na prijevoju preko Velebita, iznad današnjeg Tunela “Sveti Rok”. Četnici su tada kontrolirali sa svoja tri uporišta cijelu zadarsku dolinu. Imali su artiljerijske snage raspoređene na dvije uzvisine, na Maloj i Velikoj Bobiji, te bazu u razrušenom selu Podpragu, kao i još jednu artiljerijsku bazu podno samih Tulovih greda, odakle su granatirali grad i okolna mjesta, paralizirajući život Dalmacije.

O opasnosti tog pothvata dovoljno govore riječi Mladena Markača, tadašnjeg zapovjednika Specijalnih snaga policije, nakon što mu se splitska šestorka javila s položaja. Šestorica koja su ušla u povijest - Ivica Glavota, Franjo Tokalić poznatiji kao Medo, Eugen Đuka, Slavko Roglić, Petar Maras i Mario Radan.
- Mi smo na poziciji 5 i 6 – čulo se u to jutro, negdje iza pet sati. Bio je 26. siječnja 1993. godine.
Kako baš nitko nije vjerovao da se baš naši policajci javljaju s Tulovih greda, nakon par takvih poziva, sam Markač kazao je:

- Nemojte me zaje....! Nije ovo vježba, već rat!
I bio je rat, i te kako je bio rat – priča nam trojka koja je sudjelovala u toj akciji: Glavota, Tokalić i Đuka.

Na leđima 30 kila opreme

- Od početka te 1993. godine pa do 25. siječnja, već je 18 hrvatskih branitelja poginulo. Mi smo tog dana krenuli u akciju iz Selina. A kako je to izgledalo? Pješice preko planine, sa 20 do 30 kilograma oprema svatko na sebi. Više oružja neko hrane, sve smo ostavili, i vriće za spavanje. Imao sam samo tri okvira metaka, cedevitu, čarape i mudante, jer nemaš kada ni jesti ni spavati. Oko ponoći smo dobili drugog vodiča po planini. Nije nam pomoglo. Izgubili smo se jer je magla okovala sve vrhove.

Nemoguće se snaći u toj magli i mraku. A hladnoća, pa bilo je sniga nekih 15 centimetara, a ti 18 sati hodaš i hodaš, po kamenjaru, i stalno uzbrdo – priču je započeo Glavota, rođen 1961. godine. Prije rata bio je strojovođa, da bi već 5. kolovoza 1990. godine postao pripadnikom Prvog redarstvenika, a od 15. ožujka 1991. godine pripadnik BATT-a. Danas, kad je rat daleko iza nas, predsjednik je Udruge veterana SJP BATT.

- Pred zoru smo došli blizu njihova logora. Spavali su u jednom kontejneru, i dok smo se mi približavali, netko je iz magle povikao: Stoj, tko ide? Odmah smo zapucali, povela se bitka jedan na jedan, a sve pod maglom, teško se išta vidjelo – priča Medo, a na upit naš kako je sve završilo odgovara: Pa eto, mene vidiš – kroz smijeh nam govori Tokalić, rođen 1971. godine, dok Đuka (1968. godine) dodaje:

Sve su oružje pobacali

- Imali su oružja kao u priči, protuzračnih sredstava, skoro tri kamiona, no nisu imali spize. Našli smo kasnije samo tridesetak zrna fažola, taman su ga kuhali, neka je bila rana ura. Istina je, imali su i prst rakije. I ništa drugo...

Tako su oslobođene Tulove grede, a naši momci, šestorica veličanstvenih, spustila se potom niže, do Podpraga. Nije bilo vremena za odmor. Tada su i upali u unakrsnu vatru. Kako je trebalo četnike onemogućiti, potjerati ih, šestorka je navodila naše strijelce. Neprijateljima nije bilo druge nego se dati u bijeg. Čak su i deset minobačaca pobacali u bunare kako ne bi pali našima u pali. No više im nije bilo spasa – drugog dana su policajci preuzeli i oba vrha – Malu i Veliku Bobiju te je Zadar bio slobodan od napada s Velebita.

A kako je bilo tri zime provesti na toj bajkovitoj planini našim specijalcima, nije lako ni ispričati...
- Šesnaest godišnjih doba bi se izmijenilo u kratkom periodu, od sniga, kiše, krupe, olujne bura, opasnih grmljavina, no najgora je bila ledena kiša – samo kliziš doli. Počeo sam se već i zezati kada sam prokliza na putu prema bazi gdje smo išli po hranu. Prokližem i ravno pred menom bukva. Vidim se već u tom stablu, pa sam počeko vikati: Miči se, zemo, zemljače moj! – opet kroz šalu pripovijeda Franjo Tokalić, otkrivajući nam kako su znali jesti i kruh star sedam dana koji su već spremili li za smeće, pa bi ga izvadili i otkidali mjesto gdje su miševi komadić odgrizli, i eto opet hrane na stolu.

Kad poskoci gube glavu

Jer njih oko 280, koji su tri godine Velebita „tukli“ (od 5. listopada 1992. do kolovoza 1995. godine) prošli su neljudske uvjete - zimi se temperatura spuštala do minus 40, bukve su se raspadale od hladnoće, pucala su debla po sredini. Kada bi snijeg napadao, a zbog vjetra ni helikopterom nije bilo moguće donijeti municiju i hranu, spašavali su konji. Ako se ni oni nisu mogli probiti, onda se s prve linije spuštalo pješice do položaja u pozadini.
Po tri sata dolje pa natrag, uzbrdo. Ovaj put s ruksacima otežalim od metaka i „spize“, Onda se se opet barem sit moglo boraviti u malim zemunicama koje su u rupama iskopali, obložili granama i šatorskim krilima, na koje su opet nabacali grane, da barem snijeg non-stop ne pada po njima.

Skakalo se na svaki šum, unatoč stražama, jer su četnici bili preblizu. Tako je bilo i istrčavanja u donjem rublju iz tih zemunica, kada bi se čuo bilo koji šum, u mrkloj noći izlijetalo se samo s puškom u ruci na snježni teren. A vani minus 28 stupnjeva. Iskočila su tako dva specijalca van u duboki snijeg. I na kraju od cijele ‘buke’ - samo, srećom, jelen...

No ni ljeti nije bilo bajno, tijekom dana vruće, noći opet - smrzavanje. A magla, dosadna magla danima bi znala
opkoliti te vrleti. Tako bi naši policajci bili u suncu, gore na vrhu, a dolje ništa....Sama magla. Bilo bi opet prekida komunikacija s bazom, pa su ostajali bez hrane. Dosjetili su se i oni ovog puta kako preživjeti na toj svetoj planini – nataknuli bi poskoke, ogulili kožu, pa bi to pečeno meso bio ukusan obrok za one koji nisu znali o čemu se radi.
Doktor Emilijo Franković se zezao kako su mu jegulje donijeli. Taj dan je stradalo više od 50 poskoka...

Spomen na 51 poginulog

Bilo je i straha, no osmijeh je razbijao sve! Uvijek se išlo dalje i dalje, a svoje poginule pripadnike – 51 je ostavio život na Velebitu, dok je ukupno 127 što vojnika što policajaca stradalo u ovoj operaciji “Maslenica” – nikada zaboravit neće!

Svake godine splitski policajci specijalci dođu i poklone se poginulim suborcima, i veterani kao i bivši zapovjednici Vinko Budiša i Danijel Krolo, te aktivni djelatnici predvođeni sadašnjih zapovjednikom SJP BATT Antonom Dražinom.

Uz jedan običaj koji također neumorno njeguju – na prijevoju Mali Alan na 1100 metara nadmorske visine, na kamenu koji označava granicu nekadašnje Kraljevine Hrvatske i Kraljevine Dalmacije – uvijek se digne zdravica u zrak!

sandra barčot
snimio božo vukičević / cropix

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>


Franjo Tokalić Medo i Eugen Đuka sa novinarkom Slobodne

Kapelica podignuta u spomen na 127 poginulih branitelja u akciji oslobađanja Maslenice


Tišina na mjestu pogibije Saše Rakijaša

Pogled na Tulove grede sa Podpraga. Tu se vodila jedna od odlučujućih bitaka za oslobođenje Maslenice

Zadarski tenkisti na Velebitu prisjetili su ratnih pobjeda

Tradicionalni viski na međašu Kraljevina Dalmacije i Hrvatske


[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/junaci-maslenice-i-velebita-od-nas-su-bjezali-i-cetnici-i-poskoci-224134 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9cd4ccfbe83efa45144d3b5f791fd7fe784b0aa0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Junaci+Maslenice+i+Velebita%3A+Od+nas+su+bje%C5%BEali+i+%C4%8Detnici+i+poskoci&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fjunaci-maslenice-i-velebita-od-nas-su-bjezali-i-cetnici-i-poskoci-224134 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fjunaci-maslenice-i-velebita-od-nas-su-bjezali-i-cetnici-i-poskoci-224134 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Pripadnici i veterani specijalne policijske jedinice BATT ispod Tulovih greda [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => splitski BATT [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskasplitski BATT

Junaci Maslenice i Velebita: Od nas su bježali i četnici i poskoci

Piše PSD.
25. siječnja 2014. - 15:22

Teško je iz tih prekaljenih ratnika ispovijesti o pohodima u Domovinskom ratu „iščupati“ jer oni ni danas, nakon više od dvadeset godina, nisu baš od velike priče... Radi se o pripadnicima splitske Specijalne jedinice policije - BATT (početna slova prezimena prve četvorice stradalih pripadnika - Zorana Bočine, Kažimira Abramovića, Ivana Tomaša i Jakova Topića). I ove godine, kao i svih poratnih godina, okupili se na Velebitu kako bi se poklonili svojim suborcima kojih više nema.

A ploče s imenima tih junaka razasute su u vrletima planina... Članovi BATT-a, od 25 postrojba Specijalne policije koliko ih Hrvatska ima, imali su najduži i najopasniji ratni put. Od Trebinja, pa Metkovića, duž cijelog Velebita, pa Gospića, Karlovca, Okučana, Omanovica, Požege, Vinkovaca, te Ku...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 05:28