stdClass Object ( [id] => 206251 [title] => Kurikulum zdravstvenog odgoja vraća se u škole; GROZD: Opet ćemo tužiti Jovanovića; Dr. Lepušić: Agresiju u Splitu dirigirao je svećenik [alias] => kurikulum-zdravstvenog-odgoja-vraca-se-u-skole-grozd-opet-cemo-tuziti-jovanovica-dr-lepusic-agresiju-u-splitu-dirigirao-je-svecenik [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Kurikulum se vraća u škole

Nacionalno vijeće za odgoj i obrazovanje zaključilo je da je Kurikulum zdravstvenog odgoja sa svim modulima opravdan i potreban u hrvatskim školama, priopćilo je danas Vijeće.

Vijeće zdravstveni odgoj smatra opravdanim i potrebnim jer je "utemeljen na znanstvenim i stručnim spoznajama o ljudskom zdravlju i spolnosti, jer promiče vrijednosti koje su primjerene i prihvatljive za demokratsku zajednicu i njezinu javnu školu, potičući kod učenika kritički stav, osobnu autonomiju, odgovorno ponašanje, toleranciju i poštivanje prava drugih osoba", navodi se u Mišljenju o kurikulumu zdravstvenog odgoja Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje.

Vijeće smatra da se mora osigurati interaktivna provedba Kurikuluma kroz različite didaktičko-metodičke oblike i metode rada koji osiguravaju razvoj kurikuluma i njegovo trajno unapređivanje te preporučuje da se u njegovoj primjeni "što više razradi i naglasi onaj njegov dio kojim se osigurava otvorenost za sva mišljenja koja odgovorno jamče skladan razvoj djece i mladih".

Nacionalno vijeće za odgoj i obrazovanje o Kurikulumu zdravstvenog odgoja raspravljalo je na sjednici 10. srpnja nakon zamolbe Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta da u tijeku javne rasprave o Kurikulumu Ministarstvu dostavi svoje stručno mišljenje, primjedbe i prijedloge.

Kurikulum zdravstvenog odgoja u školama se primjenjivao od veljače, a Ustavni sud ukinuo ga je 22. svibnja uz obrazloženje da država nije ispunila proceduralnu ustavnu obvezu da nastavne sadržaje na "uravnotežen način" uskladi s ustavnim pravom i slobodom roditelja na odgoj njihove djece.

Ustavni sud ocijenio je neprihvatljivim da stupanju na snagu propisa takvog sadržaja i takve pravne snage nije prethodilo mišljenje vijeća roditelja, niti je u proces bilo uključeno Nacionalno vijeće za odgoj i obrazovanje. Nije, upozorio je, bila provedena ni javna rasprava o sadržajima tog odgoja za koje se razumno moglo pretpostaviti da će izazvati kontroverze u društvenoj zajednici.

Nakon odluke Ustavnoga suda Ministarstvo je 1. lipnja otvorilo javnu raspravu koja će biti zaključena sutra.

GROZD: Opet ćemo tužiti Jovanovića

Ustraje li ministar Željko Jovanović u tome da isti kurikulum zdravstvenog odgoja, koji je Ustavni sud privremeno suspendirao iz škola zbog proceduralnih pogrešaka, ponovno od jeseni uvede u škole, iznova će se suočiti s tužbom Ustavnom sudu. Potvrdio je to u srijedu Ladislav Ilčić, predsjednik udruge GROZD, nakon što je završen ciklus javnih tribina koje je Ministarstvo, prema odluci Ustavnog suda, bilo dužno provesti prije negoli program (ponovno) zaživi u školama.

– Svi događaji vezani uz kurikulum, počevši od javnih tribina do internetskih očitovanja, pokazuju da je većina roditelja protiv ovakvog kurikuluma zdravstvenog odgoja. Ako ministar Jovanović iskreno želi uvažiti mišljenja roditelja, odustat će od tog programa. Ako ne odustane i nastavi nametati nešto što je većina roditelja odbacila, očigledno je da je cijelu javnu raspravu osmislio kao farsu – tvrdi Ilčić.

Naime, prema odluci Ustavnog suda, ministar Jovanović je odredio da se u lipnju provede javna rasprava o kurikulumu, a rok je u međuvremenu produžio do 12. srpnja kako bi se u svim većim gradovima mogle održati javne tribine. Zadnja od njih, ujedno i najžešća, održana je u utorak u Splitu.

No, iz GROZD-a i njemu bliskih udruga optužili su Ministarstvo i Agenciju za odgoj i obrazovanje da javnost nije bila obaviještena o tome kada se tribine održavaju, odnosno da su namjerno “gurnute” u vrijeme godišnjih odmora i nakon završetka škole. Stoga je odaziv bio uglavnom loš. Kažu, primjerice, u Osijeku je bilo svega 30-ak sudionika.

Sadržaj je sporan

– Ministar Jovanović voli ponavljati da Ustavni sud nije odbacio sadržaj zdravstvenog odgoja, a na početku javne rasprave rekao je i kako će program ostati takav kakav jest. Čemu onda javna rasprava?

U odluci Ustavnog suda vidimo da se i te kako bavio sadržajem. Uz ostalo, kažu da “sadržaj mora odgovarati filozofskim i vjerskim uvjerenjima roditelja“. Ako to ne bude ispoštovano, mi ćemo se ujesen ponovno obratiti Ustavnom sudu – najavljuje Ilčić, uvjeren da se neće ponoviti samo ustavna tužba, nego i ishod kakav je Ustavni sud već donio u vezi s procedurom.

– Jedno od rješenja moglo bi biti donošenje dvaju programa zdravstvenog odgoja – poručuje Ilčić.

– Neće biti dva programa zdravstvenog odgoja. Javne tribine bile su farsa jedino ako su ih Ilčićevi pristaše učinili takvima – poručuje Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje, koji je osobno sudjelovao na tribinama u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu. Dok su ostale, kaže, protekle u koliko -toliko tolerantnoj atmosferi, a ona u Osijeku bila je najbolja, Split je prema količini verbalne agresije na voditelje bio najgori.

Ipak, povjerenstvo Agencije sve će prijedloge koji su se čuli na tribinama i unutar javne rasprave analizirati, a one konstruktivne i ugraditi u program koji će u škole ući ujesen.

Nadopunit ćemo program

– Spremni smo postojeći program nadopuniti prijedlozima koji se pokažu stručno prihvatljivima i utemeljenima. U svakom slučaju program će biti jedan, sat razrednika ne može imati alternativu – decidiran je Filipović. Tako će se, kako se sada čini, program zdravstvenog odgoja i od jeseni provoditi na isti način kao i u prethodnoj godini: djelomično u sklopu drugih predmeta, a dodatni programi unutar 15 sati razredne zajednice. Od toga će na teme iz IV. modula o spolnoj i rodnoj ravnopravnosti otpasti samo četiri sata godišnje.

Krajem kolovoza Ministarstvo i Agencija objavit će priručnik o zdravstvenom odgoju, točnije tri: po jedan za razrednu nastavu od 1. do 4. razreda, predmetnu nastavu od 5. do 8. razreda te za srednje škole. Filipović tvrdi da IV. modul u tom priručniku neće biti identičan onome Svjetske zdravstvene organizacije Standardi spolnog odgoja u Europi.

Ravnatelj Agencije Vinko Filipović i jedan od autora IV. modula zdravstvenog odgoja zagrebački ginekolog dr. Dubravko Lepušić bili su nemalo iznenađeni što ih je u splitskoj OŠ “Sućidar” u utorak navečer dočekala, malo je reći, užarena atmosfera, često prekidana pljeskom i povicima. Sudionici javne tribine tvrde da Filipović i Lepušić na njihove argumentirane primjedbe nisu imali odgovora, ali oni odgovaraju suprotno:

– Bila je to verbalno agresivna, ostrašćena tribina, bez argumenata i činjenica, s jedinom porukom: Mi nećemo vaš zdravstveni odgoj. Unatoč našem inzistiranju da konkretno navedu što u programu smatraju spornim, dobivali smo samo uopćene odgovore. Želim vjerovati da to nije pravi Split i Splićani – kaže Vinko Filipović.

– Potpuno netolerantna, isključiva, atmosfera linča, u kojoj je dominiralo desničarenje, klerofašizam, a jedini argumenti su bili ‘ja sam branitelj’, ‘ja imam petero djece’, ‘ja sam veliki Hrvat’ i ‘ja sam veliki katolik’.

Nisu nam dopustili da dovršimo ijednu rečenicu, a sve je dirigirao svećenik koji je prstom pokazivao tko će kad govoriti – optužio je dr. Lepušić, koji je tribinu napustio ranije radi polaska na trajekt.

– Da i nisam morao otići, pitanje je koliko bih ostao. Teško je to bilo slušati – bio je razočaran dr. Lepušić.

MARIJANA CVRTILA

Dr. Lepušić: Agresiju u Splitu dirigirao je svećenik

Ravnatelj Agencije Vinko Filipović i jedan od autora IV. modula zdravstvenog odgoja zagrebački ginekolog dr. Dubravko Lepušić, bili su nemalo iznenađeni što ih je u splitskoj OŠ ‘Sućidar’ u utorak na večer dočekala, malo je reći, užarena atmosfera, često prekidana pljeskom i povicima. Sudionici javne tribine tvrde da Filipović i Lepušić na njihove argumentirane primjedbe nisu imali odgovora, ali oni odgovaraju suprotno:

– Bila je to verbalno agresivna, ostrašćena tribina, bez argumenata i činjenica, s jedinom porukom: Mi nećemo vaš zdravstveni odgoj. Unatoč našem inzistiranju da konkretno navedu što u programu smatraju spornim, dobivali smo samo uopćene odgovore. Želim vjerovati da to nije pravi Split i Splićani – kaže Vinko Filipović.

– Potpuno netolerantna, isključiva, atmosfera linča, u kojoj je dominiralo desničarenje, klerofašizam, a jedini argumenti su bili ‘ja sam branitelj’, ‘ja imam petero djece’, ‘ja sam veliki Hrvat’ i ‘ja sam veliki katolik’. Nisu nam dopustili da dovršimo ijednu rečenicu, a sve je dirigirao svećenik koji je prstom pokazivao tko će kad govoriti – optužio je dr. Lepušić, koji je tribinu napustio ranije zbog polaska na trajekt. – Da i nisam morao otići, pitanje je koliko bih ostao. Teško je to bilo slušati – bio je razočaran dr. Lepušić.

Četvrti modul bit će dorađen

Četvrti modul ipak će doživjeti neke izmjene, potvrdio nam je dr. Lepušić.

– Bilo je odličnih prijedloga u Osijeku, Zagrebu. Tako su neki primijetili da smo u poglavlju o kontracepciji premalo prostora posvetili prirodnim metodama kontracepcije, poput računanja plodnih i neplodnih dana, odnosno Billingsove metode te mjerenja bazalne temperature. To sam akceptirao i sigurno će u programu biti elaborirano u širem smislu – otkrio je dio promjena koje će ući u program dr. Lepušić.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ako želi nametati nešto što je većina roditelja odbacila, očigledno je da je ministar cijelu javnu raspravu osmislio kao farsu – kaže Ladislav Ilčić / Fotomontaža: PSD [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => rat se nastavlja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2013-07-11 10:09:05 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2013-07-11 20:19:47 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2013-07-11 19:20:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 7877 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2013/07/11/PSD/gro00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x430" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4579953 Threads: 2 Questions: 150872845 Slow queries: 64337 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4487742 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/kurikulum-zdravstvenog-odgoja-vraca-se-u-skole-grozd-opet-cemo-tuziti-jovanovica-dr-lepusic-agresiju-u-splitu-dirigirao-je-svecenik-206251 [printLink] => /vijesti/hrvatska/kurikulum-zdravstvenog-odgoja-vraca-se-u-skole-grozd-opet-cemo-tuziti-jovanovica-dr-lepusic-agresiju-u-splitu-dirigirao-je-svecenik-206251?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 197190 [name] => grozd [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => grozd [link] => /tag/grozd ) [1] => stdClass Object ( [id] => 233166 [name] => željkojovanović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zeljkojovanovic [link] => /tag/zeljkojovanovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ako želi nametati nešto što je većina roditelja odbacila, očigledno je da je ministar cijelu javnu raspravu osmislio kao farsu – kaže Ladislav Ilčić / Fotomontaža: PSD [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => rat se nastavlja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kurikulum zdravstvenog odgoja vraća se u škole; GROZD: Opet ćemo tužiti Jovanovića; Dr. Lepušić: Agresiju u Splitu dirigirao je svećenik [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-17-02-40-36-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/07/11/PSD/gro00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/07/11/PSD/gro00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Kurikulum se vraća u škole

Nacionalno vijeće za odgoj i obrazovanje zaključilo je da je Kurikulum zdravstvenog odgoja sa svim modulima opravdan i potreban u hrvatskim školama, priopćilo je danas Vijeće.

Vijeće zdravstveni odgoj smatra opravdanim i potrebnim jer je "utemeljen na znanstvenim i stručnim spoznajama o ljudskom zdravlju i spolnosti, jer promiče vrijednosti koje su primjerene i prihvatljive za demokratsku zajednicu i njezinu javnu školu, potičući kod učenika kritički stav, osobnu autonomiju, odgovorno ponašanje, toleranciju i poštivanje prava drugih osoba", navodi se u Mišljenju o kurikulumu zdravstvenog odgoja Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje.

Vijeće smatra da se mora osigurati interaktivna provedba Kurikuluma kroz različite didaktičko-metodičke oblike i metode rada koji osiguravaju razvoj kurikuluma i njegovo trajno unapređivanje te preporučuje da se u njegovoj primjeni "što više razradi i naglasi onaj njegov dio kojim se osigurava otvorenost za sva mišljenja koja odgovorno jamče skladan razvoj djece i mladih".

Nacionalno vijeće za odgoj i obrazovanje o Kurikulumu zdravstvenog odgoja raspravljalo je na sjednici 10. srpnja nakon zamolbe Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta da u tijeku javne rasprave o Kurikulumu Ministarstvu dostavi svoje stručno mišljenje, primjedbe i prijedloge.

Kurikulum zdravstvenog odgoja u školama se primjenjivao od veljače, a Ustavni sud ukinuo ga je 22. svibnja uz obrazloženje da država nije ispunila proceduralnu ustavnu obvezu da nastavne sadržaje na "uravnotežen način" uskladi s ustavnim pravom i slobodom roditelja na odgoj njihove djece.

Ustavni sud ocijenio je neprihvatljivim da stupanju na snagu propisa takvog sadržaja i takve pravne snage nije prethodilo mišljenje vijeća roditelja, niti je u proces bilo uključeno Nacionalno vijeće za odgoj i obrazovanje. Nije, upozorio je, bila provedena ni javna rasprava o sadržajima tog odgoja za koje se razumno moglo pretpostaviti da će izazvati kontroverze u društvenoj zajednici.

Nakon odluke Ustavnoga suda Ministarstvo je 1. lipnja otvorilo javnu raspravu koja će biti zaključena sutra.

GROZD: Opet ćemo tužiti Jovanovića

Ustraje li ministar Željko Jovanović u tome da isti kurikulum zdravstvenog odgoja, koji je Ustavni sud privremeno suspendirao iz škola zbog proceduralnih pogrešaka, ponovno od jeseni uvede u škole, iznova će se suočiti s tužbom Ustavnom sudu. Potvrdio je to u srijedu Ladislav Ilčić, predsjednik udruge GROZD, nakon što je završen ciklus javnih tribina koje je Ministarstvo, prema odluci Ustavnog suda, bilo dužno provesti prije negoli program (ponovno) zaživi u školama.

– Svi događaji vezani uz kurikulum, počevši od javnih tribina do internetskih očitovanja, pokazuju da je većina roditelja protiv ovakvog kurikuluma zdravstvenog odgoja. Ako ministar Jovanović iskreno želi uvažiti mišljenja roditelja, odustat će od tog programa. Ako ne odustane i nastavi nametati nešto što je većina roditelja odbacila, očigledno je da je cijelu javnu raspravu osmislio kao farsu – tvrdi Ilčić.

Naime, prema odluci Ustavnog suda, ministar Jovanović je odredio da se u lipnju provede javna rasprava o kurikulumu, a rok je u međuvremenu produžio do 12. srpnja kako bi se u svim većim gradovima mogle održati javne tribine. Zadnja od njih, ujedno i najžešća, održana je u utorak u Splitu.

No, iz GROZD-a i njemu bliskih udruga optužili su Ministarstvo i Agenciju za odgoj i obrazovanje da javnost nije bila obaviještena o tome kada se tribine održavaju, odnosno da su namjerno “gurnute” u vrijeme godišnjih odmora i nakon završetka škole. Stoga je odaziv bio uglavnom loš. Kažu, primjerice, u Osijeku je bilo svega 30-ak sudionika.

Sadržaj je sporan

– Ministar Jovanović voli ponavljati da Ustavni sud nije odbacio sadržaj zdravstvenog odgoja, a na početku javne rasprave rekao je i kako će program ostati takav kakav jest. Čemu onda javna rasprava?

U odluci Ustavnog suda vidimo da se i te kako bavio sadržajem. Uz ostalo, kažu da “sadržaj mora odgovarati filozofskim i vjerskim uvjerenjima roditelja“. Ako to ne bude ispoštovano, mi ćemo se ujesen ponovno obratiti Ustavnom sudu – najavljuje Ilčić, uvjeren da se neće ponoviti samo ustavna tužba, nego i ishod kakav je Ustavni sud već donio u vezi s procedurom.

– Jedno od rješenja moglo bi biti donošenje dvaju programa zdravstvenog odgoja – poručuje Ilčić.

– Neće biti dva programa zdravstvenog odgoja. Javne tribine bile su farsa jedino ako su ih Ilčićevi pristaše učinili takvima – poručuje Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje, koji je osobno sudjelovao na tribinama u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu. Dok su ostale, kaže, protekle u koliko -toliko tolerantnoj atmosferi, a ona u Osijeku bila je najbolja, Split je prema količini verbalne agresije na voditelje bio najgori.

Ipak, povjerenstvo Agencije sve će prijedloge koji su se čuli na tribinama i unutar javne rasprave analizirati, a one konstruktivne i ugraditi u program koji će u škole ući ujesen.

Nadopunit ćemo program

– Spremni smo postojeći program nadopuniti prijedlozima koji se pokažu stručno prihvatljivima i utemeljenima. U svakom slučaju program će biti jedan, sat razrednika ne može imati alternativu – decidiran je Filipović. Tako će se, kako se sada čini, program zdravstvenog odgoja i od jeseni provoditi na isti način kao i u prethodnoj godini: djelomično u sklopu drugih predmeta, a dodatni programi unutar 15 sati razredne zajednice. Od toga će na teme iz IV. modula o spolnoj i rodnoj ravnopravnosti otpasti samo četiri sata godišnje.

Krajem kolovoza Ministarstvo i Agencija objavit će priručnik o zdravstvenom odgoju, točnije tri: po jedan za razrednu nastavu od 1. do 4. razreda, predmetnu nastavu od 5. do 8. razreda te za srednje škole. Filipović tvrdi da IV. modul u tom priručniku neće biti identičan onome Svjetske zdravstvene organizacije Standardi spolnog odgoja u Europi.

Ravnatelj Agencije Vinko Filipović i jedan od autora IV. modula zdravstvenog odgoja zagrebački ginekolog dr. Dubravko Lepušić bili su nemalo iznenađeni što ih je u splitskoj OŠ “Sućidar” u utorak navečer dočekala, malo je reći, užarena atmosfera, često prekidana pljeskom i povicima. Sudionici javne tribine tvrde da Filipović i Lepušić na njihove argumentirane primjedbe nisu imali odgovora, ali oni odgovaraju suprotno:

– Bila je to verbalno agresivna, ostrašćena tribina, bez argumenata i činjenica, s jedinom porukom: Mi nećemo vaš zdravstveni odgoj. Unatoč našem inzistiranju da konkretno navedu što u programu smatraju spornim, dobivali smo samo uopćene odgovore. Želim vjerovati da to nije pravi Split i Splićani – kaže Vinko Filipović.

– Potpuno netolerantna, isključiva, atmosfera linča, u kojoj je dominiralo desničarenje, klerofašizam, a jedini argumenti su bili ‘ja sam branitelj’, ‘ja imam petero djece’, ‘ja sam veliki Hrvat’ i ‘ja sam veliki katolik’.

Nisu nam dopustili da dovršimo ijednu rečenicu, a sve je dirigirao svećenik koji je prstom pokazivao tko će kad govoriti – optužio je dr. Lepušić, koji je tribinu napustio ranije radi polaska na trajekt.

– Da i nisam morao otići, pitanje je koliko bih ostao. Teško je to bilo slušati – bio je razočaran dr. Lepušić.

MARIJANA CVRTILA

Dr. Lepušić: Agresiju u Splitu dirigirao je svećenik

Ravnatelj Agencije Vinko Filipović i jedan od autora IV. modula zdravstvenog odgoja zagrebački ginekolog dr. Dubravko Lepušić, bili su nemalo iznenađeni što ih je u splitskoj OŠ ‘Sućidar’ u utorak na večer dočekala, malo je reći, užarena atmosfera, često prekidana pljeskom i povicima. Sudionici javne tribine tvrde da Filipović i Lepušić na njihove argumentirane primjedbe nisu imali odgovora, ali oni odgovaraju suprotno:

– Bila je to verbalno agresivna, ostrašćena tribina, bez argumenata i činjenica, s jedinom porukom: Mi nećemo vaš zdravstveni odgoj. Unatoč našem inzistiranju da konkretno navedu što u programu smatraju spornim, dobivali smo samo uopćene odgovore. Želim vjerovati da to nije pravi Split i Splićani – kaže Vinko Filipović.

– Potpuno netolerantna, isključiva, atmosfera linča, u kojoj je dominiralo desničarenje, klerofašizam, a jedini argumenti su bili ‘ja sam branitelj’, ‘ja imam petero djece’, ‘ja sam veliki Hrvat’ i ‘ja sam veliki katolik’. Nisu nam dopustili da dovršimo ijednu rečenicu, a sve je dirigirao svećenik koji je prstom pokazivao tko će kad govoriti – optužio je dr. Lepušić, koji je tribinu napustio ranije zbog polaska na trajekt. – Da i nisam morao otići, pitanje je koliko bih ostao. Teško je to bilo slušati – bio je razočaran dr. Lepušić.

Četvrti modul bit će dorađen

Četvrti modul ipak će doživjeti neke izmjene, potvrdio nam je dr. Lepušić.

– Bilo je odličnih prijedloga u Osijeku, Zagrebu. Tako su neki primijetili da smo u poglavlju o kontracepciji premalo prostora posvetili prirodnim metodama kontracepcije, poput računanja plodnih i neplodnih dana, odnosno Billingsove metode te mjerenja bazalne temperature. To sam akceptirao i sigurno će u programu biti elaborirano u širem smislu – otkrio je dio promjena koje će ući u program dr. Lepušić.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/kurikulum-zdravstvenog-odgoja-vraca-se-u-skole-grozd-opet-cemo-tuziti-jovanovica-dr-lepusic-agresiju-u-splitu-dirigirao-je-svecenik-206251 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c3c3b6cb861c42ec8d7af5839fb73622e1d8f1f2 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kurikulum+zdravstvenog+odgoja+vra%C4%87a+se+u+%C5%A1kole%3B+GROZD%3A+Opet+%C4%87emo+tu%C5%BEiti+Jovanovi%C4%87a%3B+Dr.+Lepu%C5%A1i%C4%87%3A+Agresiju+u+Splitu+dirigirao+je+sve%C4%87enik&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fkurikulum-zdravstvenog-odgoja-vraca-se-u-skole-grozd-opet-cemo-tuziti-jovanovica-dr-lepusic-agresiju-u-splitu-dirigirao-je-svecenik-206251 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fkurikulum-zdravstvenog-odgoja-vraca-se-u-skole-grozd-opet-cemo-tuziti-jovanovica-dr-lepusic-agresiju-u-splitu-dirigirao-je-svecenik-206251 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ako želi nametati nešto što je većina roditelja odbacila, očigledno je da je ministar cijelu javnu raspravu osmislio kao farsu – kaže Ladislav Ilčić / Fotomontaža: PSD [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => rat se nastavlja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskarat se nastavlja

Kurikulum zdravstvenog odgoja vraća se u škole; GROZD: Opet ćemo tužiti Jovanovića; Dr. Lepušić: Agresiju u Splitu dirigirao je svećenik

Piše PSD.
11. srpnja 2013. - 21:20
Kurikulum se vraća u škole

Nacionalno vijeće za odgoj i obrazovanje zaključilo je da je Kurikulum zdravstvenog odgoja sa svim modulima opravdan i potreban u hrvatskim školama, priopćilo je danas Vijeće.

Vijeće zdravstveni odgoj smatra opravdanim i potrebnim jer je "utemeljen na znanstvenim i stručnim spoznajama o ljudskom zdravlju i spolnosti, jer promiče vrijednosti koje su primjerene i prihvatljive za demokratsku zajednicu i njezinu javnu školu, potičući kod učenika kritički stav, osobnu autonomiju, odgovorno ponašanje, toleranciju i poštivanje prava drugih osoba", navodi se u Mišljenju o kurikulumu zdravstvenog odgoja Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje.

Vijeće smatra da se mora osigurati interaktivna provedba Kurikuluma kroz različite didaktičko-metodičke oblik...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 04:40