stdClass Object ( [id] => 1088843 [title] => Mladi splitski liječnik na Harvardu: Gotovo svaki eksperiment koji radimo ima potencijal doprinosa cjelokupnoj znanosti. Još mi je nestvarno kako sam stigao ovdje... [alias] => mladi-splitski-lijecnik-na-harvardu-gotovo-svaki-eksperiment-koji-radimo-ima-potencijal-doprinosa-cjelokupnoj-znanosti-jos-mi-je-nestvarno-kako-sam-stigao-ovdje [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Mladi liječnik iz Splita Alen Juginović (28) od početka 2020. radi kao postdoktorand na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Harvard u Bostonu gdje se bavi istraživanjem utjecaja loše kvalitete spavanja na zdravlje te sudjeluje u organizaciji drugih međunarodnih projekata.

Kako je raditi i baviti se istraživanjem baš na Harvardu?

– Harvard je jedno zaista posebno mjesto i veliki je privilegij i sreća uopće biti ovdje. To je najstarija akademska institucija za visoko obrazovanje u Sjedinjenim Američkim Državama, osnovana 1636., što je zapravo starije od samog SAD-a koji je proglasio neovisnost 1776. godine.

Šetajući kampusom na gotovo svakom koraku možete vidjeti dijelove bogate povijesti ovog sveučilišta. Od zgrada i hodnika kojima su se šetale brojne osobe koje su promijenile svijet – dobitnici Nobelove nagrade, američki predsjednici, osnivači svjetskih tvrtki... – preko prekrasnih dvorana koje kao da su iz nekakvih knjiga i filmova pa sve do iznimno raznolike zajednice koja ovdje studira i radi.

Ovo je mjesto koje zaista vrijedi posjetiti i osjetiti. Harvard ima nekoliko kampusa, od originalnog gdje se nalaze sve starije i prepoznatljive zgrade, preko medicinskog i onog gdje je ekonomski fakultet te ostalih. No, osim samih kampusa, brojne zgrade po samome gradu su u vlasništvu sveučilišta, tako da je Harvard zapravo posvuda po gradu Bostonu i Cambridgeu.

Jedna od iznimnih stvari je kvaliteta studenata i osoblja koje ovdje rade i koji čine ovo sveučilište vrhunskom institucijom prepoznatom svugdje u svijetu. Stoga možete zamisliti kako je bilo kada sam prvi put došao u posjet 2019. i bio fasciniran poviješću ovog sveučilišta. Tada nisam mogao ni sanjati da bih ikada mogao raditi ovdje, ali je fascinantno koje sve priče život priča.

Sada kada radim na Harvardu, često zbog posla i drugih projekata zaboravite gdje se nalazite, postane gotovo normalno ovdje raditi, ali kada se samo malo "odmaknete", shvatite gdje ste i koliko možete biti sretni što imate ovu priliku koja se doista, mislim, događa jednom u životu. Veliko hvala ide mojoj obitelji i prijateljima na svesrdnoj podršci. Oni su velikim dijelom zaslužni što sada radim na Harvardu.

Prilika iz snova

---

image
Dalibor Gabela
---Na Medicinskom fakultetu na Harvardu ste postdoktorand u području neurobiologije spavanja. Čime se točno bavite?

– Bavim se primarno utjecajem loše kvalitete spavanja na zdravlje. Pošto je spavanje iznimno važan proces te bi u idealnom svijetu ljudi proveli oko trećinu života spavajući od sedam do devet sati dnevno za odrasle osobe, proučavamo razne i široke učinke lošeg spavanja koje podiže rizik za brojne kardiovaskularne, metaboličke, neurološke i druge bolesti.

Laboratorij je objavio prošle godine znanstveni rad Vaccaro et. al., Cell 2020., u kojem smo pokazali u modelima miševa i vinskih mušica kako loša kvaliteta spavanja ili odsustvo spavanja mnogostruko povećava razinu oksidativnog stresa isključivo u crijevima, ne i u mozgu.

Oksidativni stres je, vrlo jednostavno rečeno, stanje kada se višak molekula poznatih kao slobodni radikali, koji su važni i u zdravim okolnostima, ne može otkloniti. Oni mogu značajno oštetiti stanice te su povezani s brojim bolestima. Vinske mušice, koje su odličan i jednostavan model za proučavanje raznih funkcija spavanja, živjele su značajno manje kada nisu spavale.

Kada su kolege aktivirali enzime za "otklanjanje" slobodnih radikala specifično u crijevima i značajno smanjili razine oksidativnog stresa, mušice su čak i bez spavanja imale normalan životni vijek. Još ćemo vidjeti je li životni vijek u miševa skraćen i kakve to reperkusije može imati na ljude.

Sada pokušavamo otkriti molekularne mehanizme skraćenog životnog vijeka te gledamo i promjene u crijevnom mikrobiomu, odnosno mikroorganizmima u crijevima, između miševa koji spavaju normalno i onih koji ne spavaju. Također gledamo ima li razlika u krvnim parametrima, upalnim čimbenicima, markerima stresa te propusnosti krvno-moždane barijere čija značajna propusnost može igrati ulogu u povećavanju rizika za Alzheimerovu bolest.

Gledamo i utjecaj različite prehrane na dubinu i kvalitetu spavanja. Sveukupno, cilj svih ovih manjih projekata je pokušati otkriti mehanizme kako spavanje utječe na povećavanje rizika od brojnih bolesti te zatim pomoći osobama koje imaju slabu kvalitetu spavanja.

Kako ste uopće došli na to prestižno sveučilište?

– Još mi je uvijek pomalo nestvarno kako se sve odigralo. U rujnu 2019. otišao sam na tri tjedna u SAD na kratki program u MD Anderson Cancer Center, jednu od vodećih američkih bolnica za istraživanje i liječenje raka. Tamo sam bio dva tjedna, s izuzetnim profesorom na odjelu neuroonkologije gdje sam u malo vremena jako puno naučio o funkcioniranju same bolnice te liječenju primarno raka mozga. I pošto sam imao jedan tjedan slobodan, upitao sam se zašto ne bih posjetio neka od najvažnijih sveučilišta svijeta kakva su Harvard, Stanford, MIT, Columbia?

Razumijem da zvuči malo neobično, ali doista nisam vidio problem da sjednem u zrakoplov i u šest dana posjetim ta četiri sveučilišta na obje američke obale. Prije nego što sam to i učinio poslao sam e-mail laboratorijima koji proučavaju meni vrlo zanimljiva područja znanosti. Napisao sam da bih volio posjetiti te laboratorije i vidjeti što rade kako bih mogao što više iskustva skupiti i donijeti natrag u Hrvatsku. I tako sam otišao u San Francisco, Boston i New York po dan-dva.

Sjećam se tog noćnog leta iz San Francisca do Bostona i pokušaja spavanja u zrakoplovu. Bio sam vrlo umoran i nervozan kada sam došao u Boston i imao sam samo nešto više od 24 sata da odem na MIT i Harvard. Iduće jutro, otišao sam oko 10 sati na Medicinski fakultet znajući da već u 13 sati imam autobus za New York. Dočekala me izvrsna profesorica na ulazu te odvela u njezin ured.

Bilo mi je neobično što je naš razgovor trajao već gotovo sat vremena, a da nisam vidio laboratorij. Razgovarali smo o mojim projektima u Hrvatskoj, kakva iskustva u području spavanja imam i slično. Iako mi je kroz glavu prošlo da sve djeluje kao neki intervju za posao, nije mi se to činilo moguće jer sam došao turistički. Nakon tri sata pričanja, otišli smo kratko vidjeti laboratorij gdje sam se upoznao s kolegama i vratili se u njezin ured.

I tada su došle minute koje su mi promijenile život, ponudila mi je da ostanem raditi u laboratoriju. Teško mi je opisati osjećaje nakon toga, a mislim da će situaciju najbolje opisati njezine riječi kada smo se pozdravljali: "Ne, ne sanjaš! Ovo je stvarnost." Ne trebam ni reći da sam propustio autobus za New York. Vjerojatno sam bio toliko šokiran i toliko sam se mentalno umorio da nisam shvatio što se dogodilo. Gledajući iz sadašnje perspektive, to je najšokantniji trenutak u mom životu i jedan od onih koji ću zauvijek pamtiti.

Aktivni mladi ljudi

---

image
Alen Juginović i njegovi kolege sa znanstvenicima Nobelovcima
Dalibor Gabela
---

Što vas posebno fascinira na Harvardu?

– Što se tiče znanosti, ta potraga za nečim što je još nepoznato je definitivno fascinantna. Nikada ne znate kada ni što možete otkriti i koliki značaj toga može biti. Gotovo svaki eksperiment koji ovdje radimo ima potencijal da otkrijemo nešto nepoznato i da ​pridonesemo cjelokupnoj znanosti. Također, mozak je fascinantan organ sa svojih oko 85 milijardi živčanih stanica koje na nevjerojatne načine upravljaju gotovo svime u organizmu.

Izvan znanosti, posebno mi je drago vidjeti aktivne mlade ljude koji nesebično žele raditi pozitivne promjene u raznim područjima. To je nešto što izrazito cijenim i podupirem i u tim trenucima uvijek se sjetim naših projekata koje smo radili u Splitu – od brojnih javnih predavanja, radionica, humanitarnih koncerata, međunarodnih kongresa, konferencija i drugih.

Kao i uvijek, i ovim putem želim zahvaliti mom izuzetnom timu sadašnjih i bivših studenata, kao i nastavnom i nenastavnom osoblju Medicinskog fakulteta u Splitu jer bez velikodušne pomoći, ovi projekti bi ostali samo na ideji.

Koja je najveća razlika u obrazovanju između Splita i Harvarda?

– Primarno bih govorio o studiju medicine u Hrvatskoj i na Harvardu. Osim samog kurikuluma koji ovdje traje četiri godine, umjesto šest kao u Hrvatskoj, i jakog fokusa od početka studija na klinički rad i kritičko razmišljanje, jedna od najvećih razlika je mentalitet studenata koji upisuju fakultet. U načelu studenti ovdje upisuju medicinu s minimalno 22 ili 23 godine zbog toga što nakon srednje škole moraju proći koledž.

Iznimno je velika kompetitivnost za upis te stoga ulazi godišnje oko 160 do 170 najboljih studenata iz cijelog svijeta. To su samomotivirane osobe s vrlo reputabilnim životopisom koje ne treba posebno gurati da bi studirale. Brojni studenti uključuju se u izvannastavne aktivnosti gradeći zapravo svoje liderske sposobnosti, koje kasnije u karijeri mogu primijeniti. Za upis su ocjene samo jedan od kriterija.

Drugi iznimno važni kriteriji su prijašnja iskustva u znanosti, volontiranje, sportski ili drugi uspjesi i slično. Najkraći i najbolji opis što medicina na Harvardu traži dala mi je jedna kolegica koja je ovdje studirala: Harvard ne traži samo liječnike, već i lidere.

Mislim da je od iznimne važnosti za studente u Hrvatskoj da se uključe paralelno sa studijem u izvannastavne aktivnosti od interesa te razvijaju svoje sposobnosti i u drugim pogledima, što u budućnosti može biti vrlo korisno te da za upis fakulteta ocjene iz srednje škole i rezultat na maturi ne budu jedini kriterij, osobito za studij medicine.

U Hrvatskoj ste organizirali javna predavanja s vrhunskim svjetskim znanstvenicima. Je li istina da ste uspjeli dovesti četiri dobitnika Nobelove nagrade u Split?

– Zapravo je istina čak i bolja. Imali smo ukupno šest dobitnika Nobelove nagrade na konferencijama u Splitu u roku od jedne i pol godine. Organizirali smo međunarodni kongres "Praktična znanja za studente" na kojem smo preko radionica, predavanja i ostalih aktivnosti htjeli studentima medicine, dentalne medicine i farmacije pomoći da usavrše najvažnija praktična znanja potrebna u budućoj karijeri.

U tri godine smo imali više od tisuću studenta i profesora iz 27 zemalja, 34 nacionalnosti, dva nobelovca te više od 160 aktivnosti. To je bila izuzetna prilika jednom godišnje za druženje, učenje i stvaranje kolaboracija, sve tijekom 3-4 dana u gradu pod Marjanom. Zatim smo u rujnu 2019. organizirali i konferenciju s oko tisuću sudionika i četiri druga nobelovca koji su predstavili svoje otkrića i družili se sa studentima u cilju motivacije i inspiracije.

Sjećam se kako neki nisu vjerovali da možemo i jednog nobelovca dovesti, a kamoli njih šest, no drago mi je da sam imao tim ljudi koji je bio dovoljno ambiciozan da mu se sve činilo mogućim. Ne mislim da je to kraj, već da ćemo i u budućnosti organizirati slične događaje od velikog značenja za hrvatsku akademsku zajednicu i promicanje Hrvatske u svijetu.

Upoznavanje 'uživo'

S kim se družite u Bostonu? Možete li se uopće družiti zbog pandemije?

– Najviše i skoro jedino se družim s kolegama u laboratoriju i to većinom na samom poslu jer je nastupio "lockdown" nakon mog dolaska u veljači prošle godine. Zbog posla u laboratoriju, projekata koje radim s timom iz Hrvatske i drugim osobnim projektima, doista je teško naći malo vremena te otići negdje i opustiti se.

No, iako nije idealno, uživam u stvarima koje radim, one me drže i pune mi baterije. Na trenutke bude doista zamorno, ali gledajući dugoročno, mislim da će se trud isplatiti. Kako su još uvijek u Bostonu dosta strogi što se tiče događanja uživo, mislim da ću tek na jesen ovdje moći upoznavati uživo druge kolege s Harvarda i ostalih sveučilišta. Do tada, isključivo preko društvenih mreža i videopoziva.

I kakav je život tamo u vrijeme pandemije koronavirusa?

– Uspio sam doživjeti Boston u onih mjesec dana prije nego što je ovdje počeo "lockdown". Prije toga, činio se kao jedan dinamičan grad s dosta događanja, osobito na Harvardu i MIT-u, drugom iznimnom sveučilištu. U usporedbi s drugim američkim gradovima, Boston ima lijepu kombinaciju europskog i američkog stila te mislim da je vrlo lijep za živjeti, ali jako skup, osobito u usporedbi s hrvatskim standardima.

No od ožujka 2020. godine pa sve do sada događanja uživo ili nema ili ima vrlo malo. Restorani većinu vremena nisu uopće radili, kao ni kina, teretane i slično. Grad se sada lagano otvara, ali mislim da će još mjeseci proći dok se ne vrati na pretpandemijsku razinu.

Kada se vraćate u Split, odnosno u Specijalnu bolnicu Sv. Katarina u Zagrebu?

– Imao sam izvrsno iskustvo dok sam radio u Sv. Katarini. Što se tiče turističkog dolaska u Split i Zagreb, nadam se da bih mogao ovo ljeto doći kratko, ako se epidemiološka situacija i procijepljenost poprave. Na Harvardu bih trebao biti do veljače 2023. godine, pa ću malo prije toga znati bolje kada ću se točno vratiti.

Dok sam ovdje, komuniciram i surađujem s kolegama iz Hrvatske na više projekata. Često mi se preko maila ili društvenih mreža razni ljudi jave i drago mi je ako mogu pomoći na neki način. Uvijek je lijepo ako možete pomoći vlastitoj državi na bilo koji način te mislim da ću i u budućnosti ustrajati na tome.

---

Studenti se pred ispit moraju kvalitetno naspavati

Koje su zanimljive novine iz područja kojim se bavite – medicine spavanja, neuorologije i neuroznanosti? Što vas tu najviše privlači?

– Iz neuroznanosti i neurologije najviše me privlače područja koja se bave učenjem i pamćenjem te Alzheimerova bolest pošto još uvijek nemamo lijekove kojima bismo bolest zaustavili.

Brojne američke farmaceutske tvrtke ulažu ogromne novce kako bi pronašle lijek za Alzheimerovu bolest, a jedna od novina jest da je razvijena potencijalna nova terapija za ovu bolest u vidu antitijela koje napada amiloid beta, protein koji se nakuplja u tzv. plakove koji uzrokuju poremećaje u prijenosu signala između živčanih stanica.

Ova antitijela značajno usporavaju napredak Alzheimerove bolesti, ali je, nažalost, ne liječe u potpunosti. Vezano za medicinu spavanja, jedna od fascinantnijih tema su snovi te zašto oni uopće nastaju.

Jedna od vodećih teorija kaže da snovi nastaju u procesu pohranjivanja podataka u dugoročno pamćenje što se dijelom događa i kod spavanja. Zato je važno za sve studente spavati kvalitetno pred ispit kako bi se naučeno gradivo tijekom dana moglo kvalitetno pohraniti.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Dr. Alen Juginović [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [extra_fields_search] => Dr. Alen Juginović 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-03-22 18:34:41 [created_by] => 3160 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-04-04 06:21:05 [modified_by] => 3160 [publish_up] => 2021-04-03 19:59:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 12633 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/03\/22\/17397348.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/22\/17350730.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/22\/17350726.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/22\/17350728.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/22\/17350732.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatni Album","Dalibor Gabela","Dalibor Gabela","Privatni Album","Privatni Album"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Alen Juginovi\u0107 u harvardskom laboratoriju","Alen Juginovi\u0107 i njegovi kolege sa znanstvenicima Nobelovcima","","Alen Juginovi\u0107 u harvardskom laboratoriju","Alen Juginovi\u0107 na Harvardu"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1497x1076","hd_17397348_1920.jpg":"1920x1080","k_17397348_1280.jpg":"1280x1280","k_17397348_1024.jpg":"1024x1024","k_17397348_640.jpg":"640x640","k_17397348_480.jpg":"480x480","k_17397348_340.jpg":"340x340","k_17397348_220.jpg":"220x220","o_17397348_1280.jpg":"1280x920","o_17397348_1024.jpg":"1024x736","o_17397348_640.jpg":"640x460","o_17397348_480.jpg":"480x345","o_17397348_340.jpg":"340x244","o_17397348_220.jpg":"220x158","h_17397348_1280.jpg":"1280x854","h_17397348_1024.jpg":"1024x683","h_17397348_640.jpg":"640x427","h_17397348_480.jpg":"480x320","h_17397348_340.jpg":"340x227","h_17397348_220.jpg":"220x147","pp_17397348_1280.jpg":"1006x1280","pp_17397348_1024.jpg":"805x1024","pp_17397348_640.jpg":"503x640","pp_17397348_480.jpg":"377x480","pp_17397348_340.jpg":"267x340","pp_17397348_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","hd_17350730_1920.jpg":"1920x1080","k_17350730_1280.jpg":"1280x1280","k_17350730_1024.jpg":"1024x1024","k_17350730_640.jpg":"640x640","k_17350730_480.jpg":"480x480","k_17350730_340.jpg":"340x340","k_17350730_220.jpg":"220x220","o_17350730_1280.jpg":"1280x720","o_17350730_1024.jpg":"1024x576","o_17350730_640.jpg":"640x360","o_17350730_480.jpg":"480x270","o_17350730_340.jpg":"340x191","o_17350730_220.jpg":"220x123","h_17350730_1280.jpg":"1280x854","h_17350730_1024.jpg":"1024x683","h_17350730_640.jpg":"640x427","h_17350730_480.jpg":"480x320","h_17350730_340.jpg":"340x227","h_17350730_220.jpg":"220x147","pp_17350730_1280.jpg":"1006x1280","pp_17350730_1024.jpg":"805x1024","pp_17350730_640.jpg":"503x640","pp_17350730_480.jpg":"377x480","pp_17350730_340.jpg":"267x340","pp_17350730_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2881","hd_17350726_1920.jpg":"1920x1080","k_17350726_1280.jpg":"1280x1280","k_17350726_1024.jpg":"1024x1024","k_17350726_640.jpg":"640x640","k_17350726_480.jpg":"480x480","k_17350726_340.jpg":"340x340","k_17350726_220.jpg":"220x220","o_17350726_1280.jpg":"1280x1920","o_17350726_1024.jpg":"1024x1536","o_17350726_640.jpg":"640x960","o_17350726_480.jpg":"480x720","o_17350726_340.jpg":"340x510","o_17350726_220.jpg":"220x330","h_17350726_1280.jpg":"1280x854","h_17350726_1024.jpg":"1024x683","h_17350726_640.jpg":"640x427","h_17350726_480.jpg":"480x320","h_17350726_340.jpg":"340x227","h_17350726_220.jpg":"220x147","pp_17350726_1280.jpg":"1006x1280","pp_17350726_1024.jpg":"805x1024","pp_17350726_640.jpg":"503x640","pp_17350726_480.jpg":"377x480","pp_17350726_340.jpg":"267x340","pp_17350726_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2856","hd_17350728_1920.jpg":"1920x1080","k_17350728_1280.jpg":"1280x1280","k_17350728_1024.jpg":"1024x1024","k_17350728_640.jpg":"640x640","k_17350728_480.jpg":"480x480","k_17350728_340.jpg":"340x340","k_17350728_220.jpg":"220x220","o_17350728_1280.jpg":"1280x1904","o_17350728_1024.jpg":"1024x1523","o_17350728_640.jpg":"640x952","o_17350728_480.jpg":"480x714","o_17350728_340.jpg":"340x505","o_17350728_220.jpg":"220x327","h_17350728_1280.jpg":"1280x854","h_17350728_1024.jpg":"1024x683","h_17350728_640.jpg":"640x427","h_17350728_480.jpg":"480x320","h_17350728_340.jpg":"340x227","h_17350728_220.jpg":"220x147","pp_17350728_1280.jpg":"1006x1280","pp_17350728_1024.jpg":"805x1024","pp_17350728_640.jpg":"503x640","pp_17350728_480.jpg":"377x480","pp_17350728_340.jpg":"267x340","pp_17350728_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_17350732_1920.jpg":"1920x1080","k_17350732_1280.jpg":"1280x1280","k_17350732_1024.jpg":"1024x1024","k_17350732_640.jpg":"640x640","k_17350732_480.jpg":"480x480","k_17350732_340.jpg":"340x340","k_17350732_220.jpg":"220x220","o_17350732_1280.jpg":"1280x960","o_17350732_1024.jpg":"1024x768","o_17350732_640.jpg":"640x480","o_17350732_480.jpg":"480x360","o_17350732_340.jpg":"340x255","o_17350732_220.jpg":"220x165","h_17350732_1280.jpg":"1280x854","h_17350732_1024.jpg":"1024x683","h_17350732_640.jpg":"640x427","h_17350732_480.jpg":"480x320","h_17350732_340.jpg":"340x227","h_17350732_220.jpg":"220x147","pp_17350732_1280.jpg":"1006x1280","pp_17350732_1024.jpg":"805x1024","pp_17350732_640.jpg":"503x640","pp_17350732_480.jpg":"377x480","pp_17350732_340.jpg":"267x340","pp_17350732_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38292704 Threads: 3 Questions: 7091096878 Slow queries: 3298714 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608177431 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/mladi-splitski-lijecnik-na-harvardu-gotovo-svaki-eksperiment-koji-radimo-ima-potencijal-doprinosa-cjelokupnoj-znanosti-jos-mi-je-nestvarno-kako-sam-stigao-ovdje-1088843 [printLink] => /vijesti/hrvatska/mladi-splitski-lijecnik-na-harvardu-gotovo-svaki-eksperiment-koji-radimo-ima-potencijal-doprinosa-cjelokupnoj-znanosti-jos-mi-je-nestvarno-kako-sam-stigao-ovdje-1088843?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 635227 [name] => alen juginović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-04 08:21:09 [main_article_id] => 0 [alias] => alen-juginovic [link] => /tag/alen-juginovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 463559 [name] => Harvard [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => harvard [link] => /tag/harvard ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Dr. Alen Juginović [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Mladi splitski liječnik na Harvardu: Gotovo svaki eksperiment koji radimo ima potencijal doprinosa cjelokupnoj znanosti. Još mi je nestvarno kako sam stigao ovdje... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3160 [name] => Lola Wright [username] => lola-wright [email] => lola-wright@sd.hr [password] => $2y$10$6OXltADOM6E2801j2lKU6uq/D0IArsZ4gorttTaZjNrqqICHe3LSq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/lola-wright-3160 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1678 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4c9437c5c3f08030b3a7a721258f0785?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/22/17397348.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatni Album [mainImageDesc] => Alen Juginović u harvardskom laboratoriju [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/22/17397348.jpg [title] => Alen Juginović u harvardskom laboratoriju Privatni Album ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/22/17350730.jpg [title] => Alen Juginović i njegovi kolege sa znanstvenicima Nobelovcima Dalibor Gabela ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/22/17350726.jpg [title] => Dalibor Gabela ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/22/17350728.jpg [title] => Alen Juginović u harvardskom laboratoriju Privatni Album ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/22/17350732.jpg [title] => Alen Juginović na Harvardu Privatni Album ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Mladi liječnik iz Splita Alen Juginović (28) od početka 2020. radi kao postdoktorand na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Harvard u Bostonu gdje se bavi istraživanjem utjecaja loše kvalitete spavanja na zdravlje te sudjeluje u organizaciji drugih međunarodnih projekata.

Kako je raditi i baviti se istraživanjem baš na Harvardu?

– Harvard je jedno zaista posebno mjesto i veliki je privilegij i sreća uopće biti ovdje. To je najstarija akademska institucija za visoko obrazovanje u Sjedinjenim Američkim Državama, osnovana 1636., što je zapravo starije od samog SAD-a koji je proglasio neovisnost 1776. godine.

Šetajući kampusom na gotovo svakom koraku možete vidjeti dijelove bogate povijesti ovog sveučilišta. Od zgrada i hodnika kojima su se šetale brojne osobe koje su promijenile svijet – dobitnici Nobelove nagrade, američki predsjednici, osnivači svjetskih tvrtki... – preko prekrasnih dvorana koje kao da su iz nekakvih knjiga i filmova pa sve do iznimno raznolike zajednice koja ovdje studira i radi.

Ovo je mjesto koje zaista vrijedi posjetiti i osjetiti. Harvard ima nekoliko kampusa, od originalnog gdje se nalaze sve starije i prepoznatljive zgrade, preko medicinskog i onog gdje je ekonomski fakultet te ostalih. No, osim samih kampusa, brojne zgrade po samome gradu su u vlasništvu sveučilišta, tako da je Harvard zapravo posvuda po gradu Bostonu i Cambridgeu.

Jedna od iznimnih stvari je kvaliteta studenata i osoblja koje ovdje rade i koji čine ovo sveučilište vrhunskom institucijom prepoznatom svugdje u svijetu. Stoga možete zamisliti kako je bilo kada sam prvi put došao u posjet 2019. i bio fasciniran poviješću ovog sveučilišta. Tada nisam mogao ni sanjati da bih ikada mogao raditi ovdje, ali je fascinantno koje sve priče život priča.

Sada kada radim na Harvardu, često zbog posla i drugih projekata zaboravite gdje se nalazite, postane gotovo normalno ovdje raditi, ali kada se samo malo "odmaknete", shvatite gdje ste i koliko možete biti sretni što imate ovu priliku koja se doista, mislim, događa jednom u životu. Veliko hvala ide mojoj obitelji i prijateljima na svesrdnoj podršci. Oni su velikim dijelom zaslužni što sada radim na Harvardu.

Prilika iz snova

---

image
Dalibor Gabela
---Na Medicinskom fakultetu na Harvardu ste postdoktorand u području neurobiologije spavanja. Čime se točno bavite?

– Bavim se primarno utjecajem loše kvalitete spavanja na zdravlje. Pošto je spavanje iznimno važan proces te bi u idealnom svijetu ljudi proveli oko trećinu života spavajući od sedam do devet sati dnevno za odrasle osobe, proučavamo razne i široke učinke lošeg spavanja koje podiže rizik za brojne kardiovaskularne, metaboličke, neurološke i druge bolesti.

Laboratorij je objavio prošle godine znanstveni rad Vaccaro et. al., Cell 2020., u kojem smo pokazali u modelima miševa i vinskih mušica kako loša kvaliteta spavanja ili odsustvo spavanja mnogostruko povećava razinu oksidativnog stresa isključivo u crijevima, ne i u mozgu.

Oksidativni stres je, vrlo jednostavno rečeno, stanje kada se višak molekula poznatih kao slobodni radikali, koji su važni i u zdravim okolnostima, ne može otkloniti. Oni mogu značajno oštetiti stanice te su povezani s brojim bolestima. Vinske mušice, koje su odličan i jednostavan model za proučavanje raznih funkcija spavanja, živjele su značajno manje kada nisu spavale.

Kada su kolege aktivirali enzime za "otklanjanje" slobodnih radikala specifično u crijevima i značajno smanjili razine oksidativnog stresa, mušice su čak i bez spavanja imale normalan životni vijek. Još ćemo vidjeti je li životni vijek u miševa skraćen i kakve to reperkusije može imati na ljude.

Sada pokušavamo otkriti molekularne mehanizme skraćenog životnog vijeka te gledamo i promjene u crijevnom mikrobiomu, odnosno mikroorganizmima u crijevima, između miševa koji spavaju normalno i onih koji ne spavaju. Također gledamo ima li razlika u krvnim parametrima, upalnim čimbenicima, markerima stresa te propusnosti krvno-moždane barijere čija značajna propusnost može igrati ulogu u povećavanju rizika za Alzheimerovu bolest.

Gledamo i utjecaj različite prehrane na dubinu i kvalitetu spavanja. Sveukupno, cilj svih ovih manjih projekata je pokušati otkriti mehanizme kako spavanje utječe na povećavanje rizika od brojnih bolesti te zatim pomoći osobama koje imaju slabu kvalitetu spavanja.

Kako ste uopće došli na to prestižno sveučilište?

– Još mi je uvijek pomalo nestvarno kako se sve odigralo. U rujnu 2019. otišao sam na tri tjedna u SAD na kratki program u MD Anderson Cancer Center, jednu od vodećih američkih bolnica za istraživanje i liječenje raka. Tamo sam bio dva tjedna, s izuzetnim profesorom na odjelu neuroonkologije gdje sam u malo vremena jako puno naučio o funkcioniranju same bolnice te liječenju primarno raka mozga. I pošto sam imao jedan tjedan slobodan, upitao sam se zašto ne bih posjetio neka od najvažnijih sveučilišta svijeta kakva su Harvard, Stanford, MIT, Columbia?

Razumijem da zvuči malo neobično, ali doista nisam vidio problem da sjednem u zrakoplov i u šest dana posjetim ta četiri sveučilišta na obje američke obale. Prije nego što sam to i učinio poslao sam e-mail laboratorijima koji proučavaju meni vrlo zanimljiva područja znanosti. Napisao sam da bih volio posjetiti te laboratorije i vidjeti što rade kako bih mogao što više iskustva skupiti i donijeti natrag u Hrvatsku. I tako sam otišao u San Francisco, Boston i New York po dan-dva.

Sjećam se tog noćnog leta iz San Francisca do Bostona i pokušaja spavanja u zrakoplovu. Bio sam vrlo umoran i nervozan kada sam došao u Boston i imao sam samo nešto više od 24 sata da odem na MIT i Harvard. Iduće jutro, otišao sam oko 10 sati na Medicinski fakultet znajući da već u 13 sati imam autobus za New York. Dočekala me izvrsna profesorica na ulazu te odvela u njezin ured.

Bilo mi je neobično što je naš razgovor trajao već gotovo sat vremena, a da nisam vidio laboratorij. Razgovarali smo o mojim projektima u Hrvatskoj, kakva iskustva u području spavanja imam i slično. Iako mi je kroz glavu prošlo da sve djeluje kao neki intervju za posao, nije mi se to činilo moguće jer sam došao turistički. Nakon tri sata pričanja, otišli smo kratko vidjeti laboratorij gdje sam se upoznao s kolegama i vratili se u njezin ured.

I tada su došle minute koje su mi promijenile život, ponudila mi je da ostanem raditi u laboratoriju. Teško mi je opisati osjećaje nakon toga, a mislim da će situaciju najbolje opisati njezine riječi kada smo se pozdravljali: "Ne, ne sanjaš! Ovo je stvarnost." Ne trebam ni reći da sam propustio autobus za New York. Vjerojatno sam bio toliko šokiran i toliko sam se mentalno umorio da nisam shvatio što se dogodilo. Gledajući iz sadašnje perspektive, to je najšokantniji trenutak u mom životu i jedan od onih koji ću zauvijek pamtiti.

Aktivni mladi ljudi

---

image
Alen Juginović i njegovi kolege sa znanstvenicima Nobelovcima
Dalibor Gabela
---

Što vas posebno fascinira na Harvardu?

– Što se tiče znanosti, ta potraga za nečim što je još nepoznato je definitivno fascinantna. Nikada ne znate kada ni što možete otkriti i koliki značaj toga može biti. Gotovo svaki eksperiment koji ovdje radimo ima potencijal da otkrijemo nešto nepoznato i da ​pridonesemo cjelokupnoj znanosti. Također, mozak je fascinantan organ sa svojih oko 85 milijardi živčanih stanica koje na nevjerojatne načine upravljaju gotovo svime u organizmu.

Izvan znanosti, posebno mi je drago vidjeti aktivne mlade ljude koji nesebično žele raditi pozitivne promjene u raznim područjima. To je nešto što izrazito cijenim i podupirem i u tim trenucima uvijek se sjetim naših projekata koje smo radili u Splitu – od brojnih javnih predavanja, radionica, humanitarnih koncerata, međunarodnih kongresa, konferencija i drugih.

Kao i uvijek, i ovim putem želim zahvaliti mom izuzetnom timu sadašnjih i bivših studenata, kao i nastavnom i nenastavnom osoblju Medicinskog fakulteta u Splitu jer bez velikodušne pomoći, ovi projekti bi ostali samo na ideji.

Koja je najveća razlika u obrazovanju između Splita i Harvarda?

– Primarno bih govorio o studiju medicine u Hrvatskoj i na Harvardu. Osim samog kurikuluma koji ovdje traje četiri godine, umjesto šest kao u Hrvatskoj, i jakog fokusa od početka studija na klinički rad i kritičko razmišljanje, jedna od najvećih razlika je mentalitet studenata koji upisuju fakultet. U načelu studenti ovdje upisuju medicinu s minimalno 22 ili 23 godine zbog toga što nakon srednje škole moraju proći koledž.

Iznimno je velika kompetitivnost za upis te stoga ulazi godišnje oko 160 do 170 najboljih studenata iz cijelog svijeta. To su samomotivirane osobe s vrlo reputabilnim životopisom koje ne treba posebno gurati da bi studirale. Brojni studenti uključuju se u izvannastavne aktivnosti gradeći zapravo svoje liderske sposobnosti, koje kasnije u karijeri mogu primijeniti. Za upis su ocjene samo jedan od kriterija.

Drugi iznimno važni kriteriji su prijašnja iskustva u znanosti, volontiranje, sportski ili drugi uspjesi i slično. Najkraći i najbolji opis što medicina na Harvardu traži dala mi je jedna kolegica koja je ovdje studirala: Harvard ne traži samo liječnike, već i lidere.

Mislim da je od iznimne važnosti za studente u Hrvatskoj da se uključe paralelno sa studijem u izvannastavne aktivnosti od interesa te razvijaju svoje sposobnosti i u drugim pogledima, što u budućnosti može biti vrlo korisno te da za upis fakulteta ocjene iz srednje škole i rezultat na maturi ne budu jedini kriterij, osobito za studij medicine.

U Hrvatskoj ste organizirali javna predavanja s vrhunskim svjetskim znanstvenicima. Je li istina da ste uspjeli dovesti četiri dobitnika Nobelove nagrade u Split?

– Zapravo je istina čak i bolja. Imali smo ukupno šest dobitnika Nobelove nagrade na konferencijama u Splitu u roku od jedne i pol godine. Organizirali smo međunarodni kongres "Praktična znanja za studente" na kojem smo preko radionica, predavanja i ostalih aktivnosti htjeli studentima medicine, dentalne medicine i farmacije pomoći da usavrše najvažnija praktična znanja potrebna u budućoj karijeri.

U tri godine smo imali više od tisuću studenta i profesora iz 27 zemalja, 34 nacionalnosti, dva nobelovca te više od 160 aktivnosti. To je bila izuzetna prilika jednom godišnje za druženje, učenje i stvaranje kolaboracija, sve tijekom 3-4 dana u gradu pod Marjanom. Zatim smo u rujnu 2019. organizirali i konferenciju s oko tisuću sudionika i četiri druga nobelovca koji su predstavili svoje otkrića i družili se sa studentima u cilju motivacije i inspiracije.

Sjećam se kako neki nisu vjerovali da možemo i jednog nobelovca dovesti, a kamoli njih šest, no drago mi je da sam imao tim ljudi koji je bio dovoljno ambiciozan da mu se sve činilo mogućim. Ne mislim da je to kraj, već da ćemo i u budućnosti organizirati slične događaje od velikog značenja za hrvatsku akademsku zajednicu i promicanje Hrvatske u svijetu.

Upoznavanje 'uživo'

S kim se družite u Bostonu? Možete li se uopće družiti zbog pandemije?

– Najviše i skoro jedino se družim s kolegama u laboratoriju i to većinom na samom poslu jer je nastupio "lockdown" nakon mog dolaska u veljači prošle godine. Zbog posla u laboratoriju, projekata koje radim s timom iz Hrvatske i drugim osobnim projektima, doista je teško naći malo vremena te otići negdje i opustiti se.

No, iako nije idealno, uživam u stvarima koje radim, one me drže i pune mi baterije. Na trenutke bude doista zamorno, ali gledajući dugoročno, mislim da će se trud isplatiti. Kako su još uvijek u Bostonu dosta strogi što se tiče događanja uživo, mislim da ću tek na jesen ovdje moći upoznavati uživo druge kolege s Harvarda i ostalih sveučilišta. Do tada, isključivo preko društvenih mreža i videopoziva.

I kakav je život tamo u vrijeme pandemije koronavirusa?

– Uspio sam doživjeti Boston u onih mjesec dana prije nego što je ovdje počeo "lockdown". Prije toga, činio se kao jedan dinamičan grad s dosta događanja, osobito na Harvardu i MIT-u, drugom iznimnom sveučilištu. U usporedbi s drugim američkim gradovima, Boston ima lijepu kombinaciju europskog i američkog stila te mislim da je vrlo lijep za živjeti, ali jako skup, osobito u usporedbi s hrvatskim standardima.

No od ožujka 2020. godine pa sve do sada događanja uživo ili nema ili ima vrlo malo. Restorani većinu vremena nisu uopće radili, kao ni kina, teretane i slično. Grad se sada lagano otvara, ali mislim da će još mjeseci proći dok se ne vrati na pretpandemijsku razinu.

Kada se vraćate u Split, odnosno u Specijalnu bolnicu Sv. Katarina u Zagrebu?

– Imao sam izvrsno iskustvo dok sam radio u Sv. Katarini. Što se tiče turističkog dolaska u Split i Zagreb, nadam se da bih mogao ovo ljeto doći kratko, ako se epidemiološka situacija i procijepljenost poprave. Na Harvardu bih trebao biti do veljače 2023. godine, pa ću malo prije toga znati bolje kada ću se točno vratiti.

Dok sam ovdje, komuniciram i surađujem s kolegama iz Hrvatske na više projekata. Često mi se preko maila ili društvenih mreža razni ljudi jave i drago mi je ako mogu pomoći na neki način. Uvijek je lijepo ako možete pomoći vlastitoj državi na bilo koji način te mislim da ću i u budućnosti ustrajati na tome.

---

Studenti se pred ispit moraju kvalitetno naspavati

Koje su zanimljive novine iz područja kojim se bavite – medicine spavanja, neuorologije i neuroznanosti? Što vas tu najviše privlači?

– Iz neuroznanosti i neurologije najviše me privlače područja koja se bave učenjem i pamćenjem te Alzheimerova bolest pošto još uvijek nemamo lijekove kojima bismo bolest zaustavili.

Brojne američke farmaceutske tvrtke ulažu ogromne novce kako bi pronašle lijek za Alzheimerovu bolest, a jedna od novina jest da je razvijena potencijalna nova terapija za ovu bolest u vidu antitijela koje napada amiloid beta, protein koji se nakuplja u tzv. plakove koji uzrokuju poremećaje u prijenosu signala između živčanih stanica.

Ova antitijela značajno usporavaju napredak Alzheimerove bolesti, ali je, nažalost, ne liječe u potpunosti. Vezano za medicinu spavanja, jedna od fascinantnijih tema su snovi te zašto oni uopće nastaju.

Jedna od vodećih teorija kaže da snovi nastaju u procesu pohranjivanja podataka u dugoročno pamćenje što se dijelom događa i kod spavanja. Zato je važno za sve studente spavati kvalitetno pred ispit kako bi se naučeno gradivo tijekom dana moglo kvalitetno pohraniti.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatni Album Dalibor Gabela Dalibor Gabela Privatni Album Privatni Album
Privatni Album
Alen Juginović u harvardskom laboratoriju
Dalibor Gabela
Alen Juginović i njegovi kolege sa znanstvenicima Nobelovcima
Privatni Album
Alen Juginović u harvardskom laboratoriju
Privatni Album
Alen Juginović na Harvardu
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/mladi-splitski-lijecnik-na-harvardu-gotovo-svaki-eksperiment-koji-radimo-ima-potencijal-doprinosa-cjelokupnoj-znanosti-jos-mi-je-nestvarno-kako-sam-stigao-ovdje-1088843 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7bf8c77c03f0f033ca4902676274cf8d142a61d0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Mladi+splitski+lije%C4%8Dnik+na+Harvardu%3A+Gotovo+svaki+eksperiment+koji+radimo+ima+potencijal+doprinosa+cjelokupnoj+znanosti.+Jo%C5%A1+mi+je+nestvarno+kako+sam+stigao+ovdje...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fmladi-splitski-lijecnik-na-harvardu-gotovo-svaki-eksperiment-koji-radimo-ima-potencijal-doprinosa-cjelokupnoj-znanosti-jos-mi-je-nestvarno-kako-sam-stigao-ovdje-1088843 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fmladi-splitski-lijecnik-na-harvardu-gotovo-svaki-eksperiment-koji-radimo-ima-potencijal-doprinosa-cjelokupnoj-znanosti-jos-mi-je-nestvarno-kako-sam-stigao-ovdje-1088843 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Dr. Alen Juginović [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaDr. Alen Juginović

Mladi splitski liječnik na Harvardu: Gotovo svaki eksperiment koji radimo ima potencijal doprinosa cjelokupnoj znanosti. Još mi je nestvarno kako sam stigao ovdje...

3. travnja 2021. - 21:59

Mladi liječnik iz Splita Alen Juginović (28) od početka 2020. radi kao postdoktorand na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Harvard u Bostonu gdje se bavi istraživanjem utjecaja loše kvalitete spavanja na zdravlje te sudjeluje u organizaciji drugih međunarodnih projekata.

Kako je raditi i baviti se istraživanjem baš na Harvardu?

– Harvard je jedno zaista posebno mjesto i veliki je privilegij i sreća uopće biti ovdje. To je najstarija akademska institucija za visoko obrazovanje u Sjedinjenim Američkim Državama, osnovana 1636., što je zapravo starije od samog SAD-a koji je proglasio neovisnost 1776. godine.

Šetajući kampusom na gotovo svakom koraku možete vidjeti dijelove bogate povijesti ovog sveučilišta. Od zgrada i hodnika kojima su se šetale brojne osobe koje su promijenil...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 18:23