StoryEditorOCM
Hrvatskapuni dosjei

Mladi ubojice maturanta Luke Ritza očito ništa nisu naučili, evo što su sve počinili poslije puštanja na slobodu

Piše Siniša Sušec/ JL
12. lipnja 2023. - 22:36

O tome da će njegovo ime biti simbol borbe protiv nasilja, 18-godišnjem maturantu Grafičke škole Luki Ritzu nije bilo ni u primisli kad se 1. lipnja 2008. godine vraćao kući s prijateljem. Bilo je to oko jedan sat iza ponoći kada je na stanici na Mostu slobode kod Bundeka brutalno pretučen. S prijateljem je čekao autobus kad su mu prišla dvojica maloljetnika.

Tražili su ih novac i cigarete da bi Luku potom stariji među njima napao ničim izazvan dok je sjedio na rubu nogostupa. I to iz čiste dosade. Luka je pao na cestu gdje su se nastavili nad njim iživljavati svi zajedno, a jedan od trojice 17-godišnjaka ga je, dok se pokušavao pridići, opet srušio na tlo i nastavio s divljanjem. Luka je završio u bolnici iz koje je nakon dva dana otpušten, da bi se nakon deset dana srušio na pod kupaonice zbog izljeva krvi u mozak. Njegovo srce prestalo je kucati 12. lipnja te godine, piše Jutarnji list.

image

Roditelji Luke Ritza

Goran Mehkek/Cropix

Policija se odmah nakon napada digla na noge i nakon četiri i pol mjeseca istraživanja, točnije 22. listopada, ušla u trag napadačima – trojica su tada imala 17 godina, a uhićen je i jedan 16-godišnjak te 18-godišnjak. Četvorica privedenih, stisnuti dokazima, priznali su premlaćivanje nedužnog dečka. Trojica su završila u istražnom zatvoru gdje su proveli tri mjeseca nakon čega su pušteni na slobodu uz nadzor Centra za socijalnu skrb, a u međuvremenu je i tužiteljstvo podignulo optužnicu.

Međutim, početak suđenja za smrt Luke Ritza na Odjelu za mladež Općinskog kaznenog suda u Zagrebu u rujnu 2009. obilježilo je bešćutno ponašanje trojice osumnjičenih, koji su se u čekaonici ispred sudnice, bez grama srama i pijeteta prema pokojnom Luki i njegovim roditeljima, smješkali, ispijali kave, puštali glasnu muziku s mobitela i zbijali šale.

‘žrtve stresa i straha od novinara‘

Na trenutke su čak, uz ritmove omiljene melodije na mobitelu, i zaplesali, da bi, nakon ulaska u sudnicu, očito zaboravivši na prethodnu "predstavu", okrenuli "ploču" i postali žrtve "stresa i straha od novinara". Je li takvo ponašanje doista bila posljedica straha od kaznenog progona jer su bili svjesni što ih čeka, ili, su pak, zbog svoje maloljetnosti mislili da će im sustav ići na ruku? S odmakom vremena može se reći da je potonje bio razlog.

Jer su pojedinci uredno i kasnije nastavili kršiti zakon u drugim pravcima. Zagrebački sud ih je zbog premlaćivanja maturanta osudio na smiješne, gotovo minorne kazne iz koje, kako se pokazalo kasnije, pojedinci nisu naučili ništa. Protiv prvooptuženog J.J. postupak je obustavljen zato što je za vrijeme procesa već bio upućen na izdržavanje odgojne mjere u ustanovi, pa se smatralo kako je time svrha kažnjavanja ispunjena.

image

Tragično ubojstvo mladoga maturanta snažno je odjeknulo u cijeloj Hrvatskoj

Neja Markičević/Cropix

Drugooptuženi R.L. osuđen je na godinu i pol dana zatvora za nanošenje teških ozljeda sa smrtnom posljedicom i za nasilničko ponašanje, ali je pušten na slobodu već nakon devet mjeseci zatvora u Požegi, a trećeoptuženi M.K. osuđen je na odgojne mjere za nasilničko ponašanje, a kako je u međuvremenu ukrao motor, završio je u Odgojnom zavodu Turopolje. Jedinom punoljetnom tada među njima S.Š. sudilo se u odvojenom postupku i njemu je također dosuđen popravni dom.

učlanio se u morbidnu Facebook grupu

A na suđenju su se "lomila koplja" oko vještačenja kojih je bilo čak tri i koja su bila potrebna da se dokaže da je nesretni Luka umro od premlaćivanja. Zagrebački vještaci su tvrdili kako napad nema veze s aneurizmom, ali su ih splitski vještaci pobili tvrdnjom da su krvarenje izazvali upravo udarci. Zadnju riječi imali su riječki vještaci, koji su potvrdili nalaze splitskih kolega.

Zanimljivo je da je tijekom tog suđenja, J.J. sudjelovao u još jednoj tučnjavi ispred Avenue Malla, kad je pretučen 15-godišnjak pa je ponovno bio pritvoren. A da mu je cijela medijska pompa oko Luke Ritza išla na živce, pokazao je i kad se nakon smrti maturanta učlanio na Facebooku u morbidnu grupu ‘Ljudi kojima Luka Ritz ide na živce‘.

image

Po Luki Ritzu nazvana je i nagrada za promicanje tolerancije i škole bez nasilja, koja je dodijeljena i danas

Goran Mehkek/Cropix

Osim njega, i druge probleme sa zakonom nastavio je imati i M.K, kojega se sumnjičilo i za paljenje 11 kontejnera i spremnika za otpad na osam lokacija u Novom Zagrebu, a vatra je pritom oštetila i nekoliko vozila te fasadu stambene zgrade. Kaznu mu je izrekao i splitski sud kad je na trajektu Marjan, putujući prema Hvaru, zatečen sa 388 tableta ecstasyja. Tvrdio je da je drogu prenosio kako bi mu se otpisao dug od 1000 kuna, međutim, sud je zauzeo stav da je opijate prenosio za novac, piše Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 21:40