stdClass Object ( [id] => 1276200 [title] => Najava cjelodnevne nastave uznemirila roditelje i učitelje: ‘Zar djecu treba vraćati u karantene?! To je van pameti!‘ [alias] => najava-cjelodnevne-nastave-uznemirila-roditelje-i-ucitelje-zar-djecu-treba-vracati-u-karantene-to-je-van-pameti [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ovo je doslovno eksperiment. Idemo vidjeti, upropastiti koju generaciju, pa onda sve ukinuti. Sa svakom novom reformom jasno je da ljudi koji ih rade nisu radili u nastavi.

Zar djecu treba ponovno vraćati u karantene ili obrazovati kao u internatu? Kao majci mi je neprihvatljivo prepustiti odgoj vlastite djece instituciji. Djeca bi u školi trebala provesti vrijeme koje provodi odrastao čovjek na radnome mjestu.

Dijete koje predano prati redovitu nastavu i sudjeluje u nastavnom procesu radom i aktivnošću poslije 15 sati više nema koncentraciju za dodatni rad. A iza toga treba imati još i izvannastavne aktivnosti!? To je van pameti.

Ako su svi učitelji na nastavi do 15.30 sati, kada će ispravljati zadaće, pripremati se za nastavu, održavati roditeljske sastanke, sastanke Razrednog vijeća i slično?

Prizivam štrajk

Kao roditelj kažem takvoj reformi “veliko NE”! Štrajk!

I tako redom... pršte u javnoj raspravi slični žestoki komentari, uglavnom bijesnih učitelja i nastavnika, na prijedlog eksperimentalnog programa cjelodnevne škole koji bi od jeseni i nove školske godine 2023./2024. trebao oživjeti u 50-ak “pilot” osnovnih škola koje će biti odabrane putem javnog poziva.

Program cjelodnevne nastave predstavio je u prošloga tjedna ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs sa suradnicima, isti dan otvoreno je e-savjetovanje o predloženom dokumentu te raspisan javni poziv za osnovne škole, prije svega one koje trenutno rade u jednoj smjeni, da do 28. travnja podnesu prijave za sudjelovanjem u eksperimentalnoj fazi cjelodnevne škole.

Eksperimentalna faza predviđena je za iduće četiri godine, a nakon toga bi cjelodnevna nastava ušla u sve osnovne škole.

“Eksperimentalcima” bi dodatni motiv mogla biti i financijska injekcija, to jest, podsjetimo, svakoj školi koja se uključi u pilot-provedbu eksperimentalnog programa cjelodnevne nastave pripast će 300 tisuća eura za potrebna ulaganja u infrastrukturu, a svi djelatnici tih škola dobit će fiksni mjesečni dodatak na osnovnu plaću od 4,5 posto mjesečno, odnosno ukupni dodaci na plaću za učitelje, nastavnike i druge djelatnike, ovisno o zaduženjima, mogu iznositi i do 25 posto mjesečno.

Međutim, barem ako se može suditi prema reakcijama iz e-savjetovanja o tome dokumentu, ni financijska stimulacija prosvjetare nije odobrovoljila kada je riječ o promjenama koje se predlažu za sustav osnovnog školstva. Osobito su žestoke kritike informatičara, odnosno profesora predmeta informatike koji bi se u cjelodnevnoj nastavi trebao zvati informacijske i digitalne kompetencije. Satnica toga predmeta trebala bi se prepoloviti – umjesto dva, provodio bi se samo jedan sat tjedno, ali bi zato postao obvezan predmet od prvog do osmog razreda.

– Kao osoba koja se profesionalno bavi IT tehnologijama već 25 godina (i većinu toga sam zahvaljujući kvalitetnom obrazovanju sam naučio), smatram da je jedan sat tjedno za IT u najboljem slučaju iznimno glupo, a u najgorem maliciozno – piše jedan profesor, dok velik dio nastavnika upozorava kako je smanjenje satnice informatike korak unazad u 21. stoljeću, a dovodi u pitanje i očuvanje radnih mjesta tih nastavnika koji upozoravaju kako bi pola njih moglo dobiti otkaze.

Samo jedan sat informatike

– Na satu informatike koji traje 45 minuta, učenicima treba vremena da uključe računala, dok im se pokrenu programi, dok dođu na Office 365 za škole, dok se prijave... i dok u konačnici krenemo s radom izgubili smo već gotovo trećinu sata (u razrednoj nastavi još i više) – upozorava jedna nastavnica.

Za svoja radna mjesta pribojavaju se i učitelji zaposleni u produženom boravku, koji trenutno u poslijepodnevnim satima brinu o najmlađim učenicima, a koji u dokumentu cjelodnevne nastave ne vide koja im je uloga namijenjena. Profesori iz glazbenih škola pribojavaju se, pak, da će zbog brojnih obveza u matičnoj školi djeca odustajati od glazbenih škola i drugih aktivnosti.

– Kada će se provoditi nastava glazbenih škola, ako su učenici u osnovnoj školi do 17 sati (ili do 15.30)? Mogu zamisliti da će velik broj roditelja i djece odustati od upisa jer za te učenike to bi značilo da cijeli dan uopće nisu kod kuće sa svojom obitelji! – upozoravaju ovi učitelji.

Projekt cjelodnevne škole, očigledno, još je pun nedorečenosti, a u školskim sindikatima smatraju i kako je donesen brzopleto te školama nudi prekratak rok da se pripreme za provedbu.

---

image

Ministar Fuchs sa suradnicima otvorio je e-savjetovanje o predloženom dokumentu

Vanesa Pandžić/Cropix
---

– Ministarstvo znanosti i obrazovanja kasni, i u pogledu rada na kurikulima novih predmeta, poput praktičnih vještina, prirodoslovlja, društvo i zajednica, i raspisivanja javnog poziva za škole koje bi se trebale uključiti u eksperimentalnu provedbu. To namjeravaju brzopotezno odraditi, što je iznimno loše iz više razloga – upozorava Željko Stipić, čelnik školskog sindikata Preporod.

Ističe kako su praktički jedini predmeti koji su ostali nedirnuti u cjelodnevnoj školi prvi strani jezik, povijest, biologija, kemija i fizika, a svima ostalima ili se mijenja satnica ili status.

S obzirom na to da će izbor škola za eksperimentalnu provedbu biti poznat tek u svibnju, ostavlja se pitanje kada će se dodatno educirati oko 2500 do 3000 nastavnika i učitelja iz tih 50-ak škola, a pribojava se da bi te edukacije mogle pasti u najnezgodnije doba na kraju školske godine kada se zaključuju ocjene.

Sindikat Preporod također je najavio kako će povući potporu projektu cjelodnevne nastave, ako se u školama ne bude konzultiralo s učiteljskim i nastavničkim vijećima prije nego se škola prijavi za sudjelovanje u eksperimentalnoj provedbi.

U ravnateljskim redovima, čini se, ipak nešto pomirljivije gledaju na projekt cjelodnevne nastave te smatraju kako bi uz određene prilagodbe tijekom eksperimentalne faze, ona učenicima i školama mogla donijeti i određene benefite. Kako objašnjava Antonija Miroslavljević, predsjednica Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola i ravnateljica OŠ “Novska” iz Novske, važno je znati da neće svi učitelji i nastavnici, kao ni djeca, boraviti svaki dan u školi od 8 do 17 sati, nego će to ovisiti o izabranim izvannastavnim aktivnostima.

Porast plaća do 25 posto

– Također, prema onome što smo dosad imali prilike čuti, učiteljima će se dnevne obveze u školi povećati najviše do jedan školski sat (45 minuta) ili između tri i pet sati tjedno, a plaće bi mogle narasti i do 25 posto. I sada učitelji rade osam sati dnevno, odnosno 40 sati tjedno, samo što će sada dobiti priliku da većinu svojih obveza, poput ispravljanja zadaćnica, lektira i svega ostalog, odrade unutar škole, a ne kod kuće – napominje A. Mirosavljević.

Također, dodaje da se ni od jednog učitelja neće očekivati “multitasking”, odnosno da tijekom vremena predviđenog za potporu učenicima (A2 program) istovremeno rade i domaće zadaće, i dopunsku i dodatnu nastavu, i sve ostalo.

– Na primjer, ako jedna učiteljica ima u to vrijeme dopunsku nastavu iz matematike, onda svi učenici tog uzrasta i to iz različitih razreda, dolaze k njoj na dopunsku. Bit će više grupa, a također se u potpomognutu nastavu mogu uključiti i stručni suradnici, poput knjižničara, pedagoga, psihologa, koji mogu biti od pomoći učiteljima – objašnjava A. Mirosavljević.

Ravnateljima će, priznaje, najveći izazov biti organizacija školskih odmora, koji u novoj cjelodnevnoj nastavi “cjepkaju” raspored nastavnih predmeta i traju od pet, 10, do 20 ili 25 minuta koliko će trajati rekreacijska pauza ili 40 minuta odmora predviđenih za ručak, a za vrijeme kojih će netko trebati paziti na djecu.

Jedna od splitskih škola koja radi u jednoj smjeni i u kojoj razmišljaju da se uključe u eksperimentalnu provedbu cjelodnevne nastave jest OŠ “Bol”, kaže njezin ravnatelj prof. Davor Bučević.

–​ Probat ćemo to realizirati, ali veliki problem nam predstavlja nedostatak kuhinje, a djeci u cjelodnevnoj nastavi treba osigurati i doručak i ručak. Međutim, što se tiče organizacije, mi smo prije tri godine uveli program produženog boravka za djecu od prvog do trećeg razreda i nama djeca već sada u školi borave do 15 sati, odnosno 15.30. Učiteljice u produženom boravku rade s njima i ta djeca kući ne nose knjige, tako da nakon škole imaju više vremena za obiteljska i vršnjačka druženja – ispričao je ravnatelj Bučević.

Škola je za djecu iz produženog boravka adaptirala dio atrija za blagovaonicu, imaju i projekt kako u budućnosti riješiti pitanje školske kuhinje.

S obzirom na to da škola bilježi veliki pritisak roditelja, ne samo iz njihove nego i obližnjih škola, za uključenjem djece u produženi boravak, u tome vidi plus za uvođenje cjelodnevne nastave.

– Dosta smo aktivni kada je riječ o europskim projektima, i koliko smo imali prilike vidjeti, brojne škole vani rade cjelodnevno upravo zbog radnog vremena roditelja – ističe ravnatelj Davor Bučević.

---

Raspored od 8 do 15.30 sati

U cjelodnevnoj školi učenici i nastavnici, podsjetimo, trebali bi u obveznom dijelu (koji se sastoji od redovite nastave te vremena posvećenog pisanju domaćih zadaća, dopunskoj nastavi i slično) boraviti od 8 do 15 sati, ili 15.30, nakon čega se do 17 sati mogu provoditi (prema izboru) besplatne izvannastavne aktivnosti.

Nakon 17 sati škole mogu izvoditi izvannastavne aktivnosti, poput treninga, glazbenih programa, aktivnosti civilnog društva, i taj dio ne ulazi u zaduženja učitelja nego ga škola može realizirati putem ugovora s vanjskim nositeljima programa.

U cjelodnevnoj nastavi povećava se satnica hrvatskog jezika i matematike za jedan sat tjedno od prvog do osmog razreda, likovne i glazbene kulture u nižim razredima za 0,5 sati tjedno, broj sati informatike umanjuje se na jedan školski sat tjedno, ali postaje obvezna od 1. do 8. razreda.

Predmet priroda i društvo prepolovit će se na dva predmeta – prirodoslovlje od 1. do 6. razreda te društvo i zajednica od 1. do 4. razreda, a neki od novih predmeta su praktične vještine od 1. do 4. razreda (nekadašnje domaćinstvo), kao i svijet i ja kao alternativa vjeronauku od 1. do 8. razreda...

---

---

Po 300 tisuća eura svim školama

Osnovne škole koje žele od jeseni sudjelovati u eksperimentalnoj provedbi cjelodnevne nastave trebaju raditi u jednoj smjeni koja se ne rotira ili pruže vjerodostojne dokaze da će tijekom četverogodišnje eksperimentalne provedbe raditi u jednoj smjeni.

Od dobivenih 300 tisuća eura svaka škola će moći, kako stoji u uvjetima javnog poziva, poduzeti radove koji ne zahtijevaju izdavanje građevinske dozvole, a to mogu biti: povećanje kapaciteta postojeće školske kuhinje i blagovaonice i njihovo opremanje, dodatno opremanje učionica, kabineta i praktikuma, kao i prostora za profesionalni rad učitelja u školi, radovi na adaptaciji školskih dvorana i igrališta, uređenje sanitarnih čvorova, poboljšanje klimatizacije u školi i slično.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pljušte kritike [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => pljušte kritike 0 8754 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-03-23 14:02:50 [created_by] => 3165 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-03-27 11:09:48 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-03-27 11:08:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 944 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Najava cjelodnevne nastave uznemirila roditelje i učitelje: 'Zar djecu treba vraćati u karantene?! To je van pameti!' [metakey] => CJELODNEVNA NASTAVA, školstvo, prosvjeta [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/03\/23\/24566786.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/23\/24566788.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Neja Marki\u010devi\u0107\/Cropix","Vanesa Pand\u017ei\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Eksperimentalni program cjelodnevne \u0161kole najesen kre\u0107e u 50 pilot \u0161kola\u00a0<\/p>","

Ministar Fuchs sa suradnicima otvorio je e-savjetovanje o predlo\u017eenom dokumentu<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_24566786_1920.jpg":"1920x1080","k_24566786_1280.jpg":"1280x1280","k_24566786_1024.jpg":"1024x1024","k_24566786_640.jpg":"640x640","k_24566786_480.jpg":"480x480","k_24566786_340.jpg":"340x340","k_24566786_220.jpg":"220x220","o_24566786_1280.jpg":"1280x853","o_24566786_1024.jpg":"1024x682","o_24566786_640.jpg":"640x426","o_24566786_480.jpg":"480x320","o_24566786_340.jpg":"340x226","o_24566786_220.jpg":"220x146","h_24566786_1280.jpg":"1280x854","h_24566786_1024.jpg":"1024x683","h_24566786_640.jpg":"640x427","h_24566786_480.jpg":"480x320","h_24566786_340.jpg":"340x227","h_24566786_220.jpg":"220x147","pp_24566786_1280.jpg":"1280x1628","pp_24566786_1024.jpg":"1024x1303","pp_24566786_640.jpg":"640x814","pp_24566786_480.jpg":"480x611","pp_24566786_340.jpg":"340x432","pp_24566786_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_24566788_1920.jpg":"1920x1080","k_24566788_1280.jpg":"1280x1280","k_24566788_1024.jpg":"1024x1024","k_24566788_640.jpg":"640x640","k_24566788_480.jpg":"480x480","k_24566788_340.jpg":"340x340","k_24566788_220.jpg":"220x220","o_24566788_1280.jpg":"1280x851","o_24566788_1024.jpg":"1024x681","o_24566788_640.jpg":"640x425","o_24566788_480.jpg":"480x319","o_24566788_340.jpg":"340x226","o_24566788_220.jpg":"220x146","h_24566788_1280.jpg":"1280x854","h_24566788_1024.jpg":"1024x683","h_24566788_640.jpg":"640x427","h_24566788_480.jpg":"480x320","h_24566788_340.jpg":"340x227","h_24566788_220.jpg":"220x147","pp_24566788_1280.jpg":"1280x1628","pp_24566788_1024.jpg":"1024x1303","pp_24566788_640.jpg":"640x814","pp_24566788_480.jpg":"480x611","pp_24566788_340.jpg":"340x432","pp_24566788_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7476966 Threads: 2 Questions: 1603047392 Slow queries: 4759034 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110592822 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/najava-cjelodnevne-nastave-uznemirila-roditelje-i-ucitelje-zar-djecu-treba-vracati-u-karantene-to-je-van-pameti-1276200 [printLink] => /vijesti/hrvatska/najava-cjelodnevne-nastave-uznemirila-roditelje-i-ucitelje-zar-djecu-treba-vracati-u-karantene-to-je-van-pameti-1276200?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 517760 [name] => cjelodnevna nastava [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cjelodnevna-nastava [link] => /tag/cjelodnevna-nastava ) [1] => stdClass Object ( [id] => 385201 [name] => školstvo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => skolstvo [link] => /tag/skolstvo ) [2] => stdClass Object ( [id] => 522077 [name] => prosvjeta [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => prosvjeta [link] => /tag/prosvjeta ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pljušte kritike [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Najava cjelodnevne nastave uznemirila roditelje i učitelje: ‘Zar djecu treba vraćati u karantene?! To je van pameti!‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3165 [name] => Marijana Cvrtila [username] => marijana-cvrtila [email] => marijana-cvrtila@sd.hr [password] => $2y$10$Q/zOznnTGnBEbzhN.HEtxuUUh4okiHdqF1cEZLD1TpeexwgVpMIsK [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marijana-cvrtila-3165 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1683 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c8cca5d798092afd8c343e0adf592180?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/23/24566786.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Neja Markičević/Cropix [mainImageDesc] =>

Eksperimentalni program cjelodnevne škole najesen kreće u 50 pilot škola 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/23/24566786.jpg [title] =>

Eksperimentalni program cjelodnevne škole najesen kreće u 50 pilot škola 

Neja Markičević/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/23/24566788.jpg [title] =>

Ministar Fuchs sa suradnicima otvorio je e-savjetovanje o predloženom dokumentu

Vanesa Pandžić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ovo je doslovno eksperiment. Idemo vidjeti, upropastiti koju generaciju, pa onda sve ukinuti. Sa svakom novom reformom jasno je da ljudi koji ih rade nisu radili u nastavi.

Zar djecu treba ponovno vraćati u karantene ili obrazovati kao u internatu? Kao majci mi je neprihvatljivo prepustiti odgoj vlastite djece instituciji. Djeca bi u školi trebala provesti vrijeme koje provodi odrastao čovjek na radnome mjestu.

Dijete koje predano prati redovitu nastavu i sudjeluje u nastavnom procesu radom i aktivnošću poslije 15 sati više nema koncentraciju za dodatni rad. A iza toga treba imati još i izvannastavne aktivnosti!? To je van pameti.

Ako su svi učitelji na nastavi do 15.30 sati, kada će ispravljati zadaće, pripremati se za nastavu, održavati roditeljske sastanke, sastanke Razrednog vijeća i slično?

Prizivam štrajk

Kao roditelj kažem takvoj reformi “veliko NE”! Štrajk!

I tako redom... pršte u javnoj raspravi slični žestoki komentari, uglavnom bijesnih učitelja i nastavnika, na prijedlog eksperimentalnog programa cjelodnevne škole koji bi od jeseni i nove školske godine 2023./2024. trebao oživjeti u 50-ak “pilot” osnovnih škola koje će biti odabrane putem javnog poziva.

Program cjelodnevne nastave predstavio je u prošloga tjedna ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs sa suradnicima, isti dan otvoreno je e-savjetovanje o predloženom dokumentu te raspisan javni poziv za osnovne škole, prije svega one koje trenutno rade u jednoj smjeni, da do 28. travnja podnesu prijave za sudjelovanjem u eksperimentalnoj fazi cjelodnevne škole.

Eksperimentalna faza predviđena je za iduće četiri godine, a nakon toga bi cjelodnevna nastava ušla u sve osnovne škole.

“Eksperimentalcima” bi dodatni motiv mogla biti i financijska injekcija, to jest, podsjetimo, svakoj školi koja se uključi u pilot-provedbu eksperimentalnog programa cjelodnevne nastave pripast će 300 tisuća eura za potrebna ulaganja u infrastrukturu, a svi djelatnici tih škola dobit će fiksni mjesečni dodatak na osnovnu plaću od 4,5 posto mjesečno, odnosno ukupni dodaci na plaću za učitelje, nastavnike i druge djelatnike, ovisno o zaduženjima, mogu iznositi i do 25 posto mjesečno.

Međutim, barem ako se može suditi prema reakcijama iz e-savjetovanja o tome dokumentu, ni financijska stimulacija prosvjetare nije odobrovoljila kada je riječ o promjenama koje se predlažu za sustav osnovnog školstva. Osobito su žestoke kritike informatičara, odnosno profesora predmeta informatike koji bi se u cjelodnevnoj nastavi trebao zvati informacijske i digitalne kompetencije. Satnica toga predmeta trebala bi se prepoloviti – umjesto dva, provodio bi se samo jedan sat tjedno, ali bi zato postao obvezan predmet od prvog do osmog razreda.

– Kao osoba koja se profesionalno bavi IT tehnologijama već 25 godina (i većinu toga sam zahvaljujući kvalitetnom obrazovanju sam naučio), smatram da je jedan sat tjedno za IT u najboljem slučaju iznimno glupo, a u najgorem maliciozno – piše jedan profesor, dok velik dio nastavnika upozorava kako je smanjenje satnice informatike korak unazad u 21. stoljeću, a dovodi u pitanje i očuvanje radnih mjesta tih nastavnika koji upozoravaju kako bi pola njih moglo dobiti otkaze.

Samo jedan sat informatike

– Na satu informatike koji traje 45 minuta, učenicima treba vremena da uključe računala, dok im se pokrenu programi, dok dođu na Office 365 za škole, dok se prijave... i dok u konačnici krenemo s radom izgubili smo već gotovo trećinu sata (u razrednoj nastavi još i više) – upozorava jedna nastavnica.

Za svoja radna mjesta pribojavaju se i učitelji zaposleni u produženom boravku, koji trenutno u poslijepodnevnim satima brinu o najmlađim učenicima, a koji u dokumentu cjelodnevne nastave ne vide koja im je uloga namijenjena. Profesori iz glazbenih škola pribojavaju se, pak, da će zbog brojnih obveza u matičnoj školi djeca odustajati od glazbenih škola i drugih aktivnosti.

– Kada će se provoditi nastava glazbenih škola, ako su učenici u osnovnoj školi do 17 sati (ili do 15.30)? Mogu zamisliti da će velik broj roditelja i djece odustati od upisa jer za te učenike to bi značilo da cijeli dan uopće nisu kod kuće sa svojom obitelji! – upozoravaju ovi učitelji.

Projekt cjelodnevne škole, očigledno, još je pun nedorečenosti, a u školskim sindikatima smatraju i kako je donesen brzopleto te školama nudi prekratak rok da se pripreme za provedbu.

---

image

Ministar Fuchs sa suradnicima otvorio je e-savjetovanje o predloženom dokumentu

Vanesa Pandžić/Cropix
---

– Ministarstvo znanosti i obrazovanja kasni, i u pogledu rada na kurikulima novih predmeta, poput praktičnih vještina, prirodoslovlja, društvo i zajednica, i raspisivanja javnog poziva za škole koje bi se trebale uključiti u eksperimentalnu provedbu. To namjeravaju brzopotezno odraditi, što je iznimno loše iz više razloga – upozorava Željko Stipić, čelnik školskog sindikata Preporod.

Ističe kako su praktički jedini predmeti koji su ostali nedirnuti u cjelodnevnoj školi prvi strani jezik, povijest, biologija, kemija i fizika, a svima ostalima ili se mijenja satnica ili status.

S obzirom na to da će izbor škola za eksperimentalnu provedbu biti poznat tek u svibnju, ostavlja se pitanje kada će se dodatno educirati oko 2500 do 3000 nastavnika i učitelja iz tih 50-ak škola, a pribojava se da bi te edukacije mogle pasti u najnezgodnije doba na kraju školske godine kada se zaključuju ocjene.

Sindikat Preporod također je najavio kako će povući potporu projektu cjelodnevne nastave, ako se u školama ne bude konzultiralo s učiteljskim i nastavničkim vijećima prije nego se škola prijavi za sudjelovanje u eksperimentalnoj provedbi.

U ravnateljskim redovima, čini se, ipak nešto pomirljivije gledaju na projekt cjelodnevne nastave te smatraju kako bi uz određene prilagodbe tijekom eksperimentalne faze, ona učenicima i školama mogla donijeti i određene benefite. Kako objašnjava Antonija Miroslavljević, predsjednica Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola i ravnateljica OŠ “Novska” iz Novske, važno je znati da neće svi učitelji i nastavnici, kao ni djeca, boraviti svaki dan u školi od 8 do 17 sati, nego će to ovisiti o izabranim izvannastavnim aktivnostima.

Porast plaća do 25 posto

– Također, prema onome što smo dosad imali prilike čuti, učiteljima će se dnevne obveze u školi povećati najviše do jedan školski sat (45 minuta) ili između tri i pet sati tjedno, a plaće bi mogle narasti i do 25 posto. I sada učitelji rade osam sati dnevno, odnosno 40 sati tjedno, samo što će sada dobiti priliku da većinu svojih obveza, poput ispravljanja zadaćnica, lektira i svega ostalog, odrade unutar škole, a ne kod kuće – napominje A. Mirosavljević.

Također, dodaje da se ni od jednog učitelja neće očekivati “multitasking”, odnosno da tijekom vremena predviđenog za potporu učenicima (A2 program) istovremeno rade i domaće zadaće, i dopunsku i dodatnu nastavu, i sve ostalo.

– Na primjer, ako jedna učiteljica ima u to vrijeme dopunsku nastavu iz matematike, onda svi učenici tog uzrasta i to iz različitih razreda, dolaze k njoj na dopunsku. Bit će više grupa, a također se u potpomognutu nastavu mogu uključiti i stručni suradnici, poput knjižničara, pedagoga, psihologa, koji mogu biti od pomoći učiteljima – objašnjava A. Mirosavljević.

Ravnateljima će, priznaje, najveći izazov biti organizacija školskih odmora, koji u novoj cjelodnevnoj nastavi “cjepkaju” raspored nastavnih predmeta i traju od pet, 10, do 20 ili 25 minuta koliko će trajati rekreacijska pauza ili 40 minuta odmora predviđenih za ručak, a za vrijeme kojih će netko trebati paziti na djecu.

Jedna od splitskih škola koja radi u jednoj smjeni i u kojoj razmišljaju da se uključe u eksperimentalnu provedbu cjelodnevne nastave jest OŠ “Bol”, kaže njezin ravnatelj prof. Davor Bučević.

–​ Probat ćemo to realizirati, ali veliki problem nam predstavlja nedostatak kuhinje, a djeci u cjelodnevnoj nastavi treba osigurati i doručak i ručak. Međutim, što se tiče organizacije, mi smo prije tri godine uveli program produženog boravka za djecu od prvog do trećeg razreda i nama djeca već sada u školi borave do 15 sati, odnosno 15.30. Učiteljice u produženom boravku rade s njima i ta djeca kući ne nose knjige, tako da nakon škole imaju više vremena za obiteljska i vršnjačka druženja – ispričao je ravnatelj Bučević.

Škola je za djecu iz produženog boravka adaptirala dio atrija za blagovaonicu, imaju i projekt kako u budućnosti riješiti pitanje školske kuhinje.

S obzirom na to da škola bilježi veliki pritisak roditelja, ne samo iz njihove nego i obližnjih škola, za uključenjem djece u produženi boravak, u tome vidi plus za uvođenje cjelodnevne nastave.

– Dosta smo aktivni kada je riječ o europskim projektima, i koliko smo imali prilike vidjeti, brojne škole vani rade cjelodnevno upravo zbog radnog vremena roditelja – ističe ravnatelj Davor Bučević.

---

Raspored od 8 do 15.30 sati

U cjelodnevnoj školi učenici i nastavnici, podsjetimo, trebali bi u obveznom dijelu (koji se sastoji od redovite nastave te vremena posvećenog pisanju domaćih zadaća, dopunskoj nastavi i slično) boraviti od 8 do 15 sati, ili 15.30, nakon čega se do 17 sati mogu provoditi (prema izboru) besplatne izvannastavne aktivnosti.

Nakon 17 sati škole mogu izvoditi izvannastavne aktivnosti, poput treninga, glazbenih programa, aktivnosti civilnog društva, i taj dio ne ulazi u zaduženja učitelja nego ga škola može realizirati putem ugovora s vanjskim nositeljima programa.

U cjelodnevnoj nastavi povećava se satnica hrvatskog jezika i matematike za jedan sat tjedno od prvog do osmog razreda, likovne i glazbene kulture u nižim razredima za 0,5 sati tjedno, broj sati informatike umanjuje se na jedan školski sat tjedno, ali postaje obvezna od 1. do 8. razreda.

Predmet priroda i društvo prepolovit će se na dva predmeta – prirodoslovlje od 1. do 6. razreda te društvo i zajednica od 1. do 4. razreda, a neki od novih predmeta su praktične vještine od 1. do 4. razreda (nekadašnje domaćinstvo), kao i svijet i ja kao alternativa vjeronauku od 1. do 8. razreda...

---

---

Po 300 tisuća eura svim školama

Osnovne škole koje žele od jeseni sudjelovati u eksperimentalnoj provedbi cjelodnevne nastave trebaju raditi u jednoj smjeni koja se ne rotira ili pruže vjerodostojne dokaze da će tijekom četverogodišnje eksperimentalne provedbe raditi u jednoj smjeni.

Od dobivenih 300 tisuća eura svaka škola će moći, kako stoji u uvjetima javnog poziva, poduzeti radove koji ne zahtijevaju izdavanje građevinske dozvole, a to mogu biti: povećanje kapaciteta postojeće školske kuhinje i blagovaonice i njihovo opremanje, dodatno opremanje učionica, kabineta i praktikuma, kao i prostora za profesionalni rad učitelja u školi, radovi na adaptaciji školskih dvorana i igrališta, uređenje sanitarnih čvorova, poboljšanje klimatizacije u školi i slično.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Neja Markičević/Cropix Vanesa Pandžić/Cropix
Neja Markičević/Cropix

Eksperimentalni program cjelodnevne škole najesen kreće u 50 pilot škola 

Vanesa Pandžić/Cropix

Ministar Fuchs sa suradnicima otvorio je e-savjetovanje o predloženom dokumentu

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/najava-cjelodnevne-nastave-uznemirila-roditelje-i-ucitelje-zar-djecu-treba-vracati-u-karantene-to-je-van-pameti-1276200 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=bb0dae2fbd51395858a39abb331e41df30850612 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Najava+cjelodnevne+nastave+uznemirila+roditelje+i+u%C4%8Ditelje%3A+%E2%80%98Zar+djecu+treba+vra%C4%87ati+u+karantene%3F%21+To+je+van+pameti%21%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fnajava-cjelodnevne-nastave-uznemirila-roditelje-i-ucitelje-zar-djecu-treba-vracati-u-karantene-to-je-van-pameti-1276200 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fnajava-cjelodnevne-nastave-uznemirila-roditelje-i-ucitelje-zar-djecu-treba-vracati-u-karantene-to-je-van-pameti-1276200 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pljušte kritike [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskapljušte kritike

Najava cjelodnevne nastave uznemirila roditelje i učitelje: ‘Zar djecu treba vraćati u karantene?! To je van pameti!‘

27. ožujka 2023. - 13:08

Ovo je doslovno eksperiment. Idemo vidjeti, upropastiti koju generaciju, pa onda sve ukinuti. Sa svakom novom reformom jasno je da ljudi koji ih rade nisu radili u nastavi.

Zar djecu treba ponovno vraćati u karantene ili obrazovati kao u internatu? Kao majci mi je neprihvatljivo prepustiti odgoj vlastite djece instituciji. Djeca bi u školi trebala provesti vrijeme koje provodi odrastao čovjek na radnome mjestu.

Dijete koje predano prati redovitu nastavu i sudjeluje u nastavnom procesu radom i aktivnošću poslije 15 sati više nema koncentraciju za dodatni rad. A iza toga treba imati još i izvannastavne aktivnosti!? To je van pameti.

Ako su svi učitelji na nastavi do 15.30 sati, kada će ispravljati zadaće, pripremati se za nastavu, održavati roditeljske sastanke, sastanke Razrednog vij...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 22:46