stdClass Object ( [id] => 1309047 [title] => Nesuđeni kralj Franjo Ferdinand - kakva bi bila povijest bez Gavrila Principa, i što je istina o Velikoj Hrvatskoj [alias] => nesudeni-kralj-franjo-ferdinand-kakva-bi-bila-povijest-bez-gavrila-principa-i-sto-je-istina-o-velikoj-hrvatskoj [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

"Ili ću opstati ili pasti na programu federalizacije carstva Habsburgovaca. Česi će biti odvojeni od Nijemaca i uživat će svoju autonomiju. Slično kao Hrvati, Slovenci i ugarski Srbi. Tada bi svi ovi narodi, svojom brojnošću, imali privlačan utjecaj na Srbe u Kraljevini Srbiji koja bi sama od sebe tražila savez sa nama."

Ovako je u privatnom razgovoru u jesen 1913. nesuđeni hrvatski kralj Franjo Ferdinand objasnio svoje reformske planove za preuređenje drevne monarhije Habsburgovaca. Ovi su ga planovi nekoliko mjeseci kasnije došli glave jer su se beogradska vlada i njezini revolucionarno-teroristički aktivisti bojali da bi Franjino preuzimanje trona moglo spriječiti planirano srpsko-jugoslavensko ujedinjenje. Taj strah je bio povod za zloglasni Sarajevski atentat koji je 28. lipnja 1914. počinio Gavrilo Princip.

Privatno je Franjo Ferdinand bio boležljivi, ali i prgavi muškarac, koji se zbog ljubavi prema "nepoćudnoj" ženi otvoreno posvađao sa svojim stricem i carem Franjom Josipom I.

Gledano iz hrvatske perspektive Franjo Ferdinand je bio velikoaustrijski centralist čije reformske zamisli nisu uvažavale ključne hrvatske nacionalne ciljeve.

Franjo Ferdinand se rodio 18. prosinca 1863. kao najstariji sin brata austrijskoga cara Franje Josipa I. Nakon ritualnog samoubojstva careva sina jedinaca Rudolfa, Franjo Ferdinand je dobio priliku izići iz anonimnosti i nastupiti na pozornici povijesti postavši pretendentom na bečki tron.

---

image

Franjo sa suprugom Sofijom na početku posjeta Bosni i Hercegovini

 

Afp
---

Zbog stalnih zdravstvenih problema (u pitanju su bila pluća), doktori su ga poslali na višegodišnje liječenje na jug, u Egipat. U vrijeme dok se Franjo liječio u toplim krajevima, car se bavio mišlju da najstarijeg, ali i bolešljivog nećaka zamijeni njegovim mlađim bratom Ottom. Bile su to prave dvorske priče, spletke, dostojne kakvog serijala na Netflixu. Zbog ovakvih igara prijestolja, popraćenih dvorskim pričama kako je toliko bolestan da su mu dani odbrojeni, Franjo Ferdinand se osjetio iznevjeren što je jako pojačalo njegovu zatvorenost i prijezir prema ljudima.

Zato je, iako vrlo promišljen i temeljit u planiranju svojih reformi carstva Habsburgovaca, Franjo Ferdinand često bio vrlo nagao, pa čak i neuravnotežen. Ovu je sliku nadopunjavala i njegova ekscentričnost koja se ogledala u pretjeranoj sklonosti lovu i skupljanju starina, na što je trošio velike novce. Kada se zna sve ovo ne treba čuditi što se u Beču 1913. pojavila neprovjerena glasina da je poludio, pa ga stoga stric namjerava ukloniti s položaja prijestolonasljednika.

Ovu nepovoljnu javnu sliku Franje Ferdinanda nadopunilo je njegovoj ustrajavanje na zabranjenoj ljubavi. Prava sapunica.

Dakle, izabranica Franjina srca bila je grofica Sofija von Čotek koja je za kuću Habsburgovaca bila neprihvatljiva jer je bila iz plemićke, a ne iz carske, kraljevske i kneževske obitelji. No, Franjo Ferdinand nije mario za vladarske tradicije koje su prevladavale u tadašnjoj Europi nego se pod svaku cijenu odlučio oženiti Sofijom. Kad je svoju namjeru priopćio stricu Franji Josipu I. uslijedilo je žestoki sukob jer je stari car namjeru svojega nećaka smatrao nedopustivim svetogrđem. Sukob je na koncu riješio predsjednik austrijske vlade koji je kao kompromisno rješenje predložio morganatski brak, što je značilo da bi muški potomci Franje Ferdinanda i Sofije bili isključeni iz nasljeđivanja prijestolja.

---

image

Gavrilo Princip - instrument velikosrpske politike

 

 

Afp
---

I stric i nećak su, škrgućući zubima, prihvatili ovaj sporazum pa je Franjo Ferdinand 28. lipnja 1900. pred cijelim dvorom caru svečano obećao da će svoje sinove isključiti iz nasljeđivanja prijestolja. Zauzvrat, nakon sklopljenog braka car Franjo Josip I. je Sofiju uzdigao u prinčevski rang.

Kada je Sofija rodila dva sina nasljednika i kćer po habsburškom dvoru se proširila priča kako Franjo Ferdinand, jednog dana kada postane car, uz pomoć elitnih austrijskih pravnika i pape namjerava poništiti obećanje dano stricu. Nije trebalo, jedan je metak zaustavio sve.

Usporedo s ovim dvorskim spletkama Franjo Ferdinand se posvetio stvaranju planova za reformu staroga carstva Habsburgovaca.

Po uzoru na Ameriku on je namjeravao stvoriti Veliku Austriju, koja bi se sastojala od triju ili više saveznih država povezanih jakom carskom vladom u Beču.

Najzanimljiviji trijalistički planovi Franje Ferdinanda predviđali su da se osim Austrije i Ugarske kao treća sastavnica carstva stvori svojevrsna Velika Hrvatska koja bi nastala ujedinjenjem Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kojima je trebalo dodati Sloveniju, te Istru, Rijeku i Trst. Najpoznatiji primjer federalnog preuređenja bila je zamisao rumunjskoga političara iz Ugarske Aurela Popovicija koja je predviđala stvaranje više federalnih jedinica; tri njemačke, tri južnoslavenske, dvije mađarske, dvije talijanske, te po jednu poljsku, ukrajinsku, slovačku i rumunjsku.

---

image
Afp
---

Ipak, zbog zamaha velikosrpskoga koncepta koji se početkom 20. stoljeća u Hrvatskoj očitovao kao srbofilsko jugoslavenstvo upitno je bi li trijalizam ili federalizam eliminirali opasne velikodržavne ambicije službenoga Beograda. Također, vrlo je upitno u kojoj bi mjeri Franjo Ferdinand mogao potkopati vrlo snažnu poziciju tadašnje povijesne Ugarske čija je elita provodila represivnu politiku mađarizacije na području današnje Slovačke, Mađarske, pola današnje Rumunjske, te djeliću Ukrajine i Vojvodine.

Za razumijevanje ozbiljnosti planova Franje Ferdinanda vrlo je znakovito što je kao savjetnika namjeravao angažirati eksperta za federalizam s američkog Sveučilišta Columbia Johna W. Burgessa.

Iako je za današnju hrvatsku publiku vrlo zanimljiva trijalistička verzija planova Franje Ferdinanda, valja imati na umu da je zamišljena Velika Hrvatske trebala bila vrlo sputana.

Opisujući položaj tadašnje Hrvatske, komentator pravaškoga lista "Sloboda" je 1912. napisao da Hrvati žive u Austro-Ugarskoj "u kojoj neprestano jedna polovica (čitaj mađarska elita) drži bič kojim nas tuče, a druga polovica drži rupčić kojim nam briše suze" (čitaj Austrija).

U pozadini ovih riječi bila je stvarnost tadašnje podijeljene Hrvatske čija je tisućljetna državnost bila čvrsta ustavna kategorija, ali je bila u sjeni koju su, kako je napisao popularni pjesnički pobunjenik Antun Gustav Matoš, bacali Budimpešta i Beč.

Naime, Austro-ugarskom nagodbom iz 1867. i Hrvatsko-ugarskom nagodbom iz 1868. sjeverni dio Hrvatske je dobio krnju državnost unutar povijesne Ugarske. Dalmacija je skupa s Istrom bila pod vlašću vlade u Beču dok je Rijeka ustavnom prijevarom dospjela pod vlast vlade u Budimpešti.

Zato se čitava hrvatska politika u drugoj polovici 19. stoljeća bavila mišlju kako sačuvati hrvatsku državnost i ostvariti ujedinjenje hrvatskih pokrajina zajamčeno tadašnjim austrougarskim ustavnim rješenjima. U tom političkom plesu između Beča i Budimpešte reformske zamisli Franje Ferdinanda su na prvu izgledale prilično impresivno jer je trijalizam trebao značiti obnovu i jačanje hrvatske državnosti.

---

image

Rekonstrukcija Sarajevskog atentata

 

 

Afp
---

U stvarnosti riječ je bila o političkom mamcu kojim se, kako se onda govorilo, vjerne carske Hrvate htjelo pridobiti za bečki centralizam, a protiv tadašnje mađarske šovinističke elite. U svemu je vrlo važnu ulogu igrao zemljopisni položaj Hrvatske jer je Jadran Habsburšku Monarhiju povezivao sa svjetskim morima, dok je preko njezina ozemlja vodio put na Balkan gdje je službeni Beč namjeravao pokupiti ostatke raspadajućeg Osmanskoga Carstva.

Pod dojmom ovakve situacije, tadašnja Stranka prava u zakulisnim pregovorima s povjerljivim ljudima Franje Ferdinanda je zatražila da se u Zagrebu sazove poseban Hrvatski sabor na koji bi bili pozvani zastupnici današnje Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a koji bi s Franjom Ferdinandom, nakon što postane car i hrvatski kralj, dogovorili detalje o ustavnom položaju Velike Hrvatske. No, od svega nije bilo ništa jer su povjerljivi ljudi Franje Ferdinanda smatrali kako Velika Hrvatska može postojati tek kao neka vrsta pokrajine centraliziranoga carstva Habsburgovaca.

Promatrajući jačanje jugoslavensko-srpskog usmjerenja hrvatske politike koju je predvodila Hrvatsko-srpska koalicija jedan je bečki visoki dužnosnik pred izbijanje I. svjetskog rata konstatirao kako je Hrvatska za Habsburšku Monarhiju izgubljena.

U pozadini svega ovoga bio je strah službenog Beograda od reformi Franje Ferdinanda. Taj je strah "zakuhao" Sarajevski atentat i smrt nesuđenoga hrvatskoga kralja Franje Ferdinanda.

Naime, reformski planovi Franje Ferdinanda su u Beogradu izgledali kao prepreka realizaciji srpsko-jugoslavenskoga programa. Zato ne treba čuditi što je priča o nesuđenom novom hrvatskom kralju završila krvavo. Naime, 28. lipnja 1914. Franju Ferdinanda i njegovu ljubljenu suprugu Sofiju je tijekom službenog posjeta Sarajevu prostrijelio neslužbeni i malodobni agent beogradske vlade Gavrilo Princip.

"Šta sam u taj čas mislio, ne znam; samo znam, da sam ciljao u njega. Držim da sam pucao dva puta, a možda i više", priznao je nešto kasnije Gavrilo Princip u austrougarskoj sudskoj istrazi.

---

image

Tako je sve krenulo - metak koji je promijeniko povijest

 

 

Afp
---

Franjo Ferdinand, pogođen u vratnu arteriju stigao je uzviknuti "Sofija, Sofija, moraš preživjeti zbog djece". No, na Franjinu žalost i Sofija je umirala, obilno krvareći iz trbušne aorte.

Sarajevski atentat, a onda I. svjetski rat koji je uslijedio mjesec dana kasnije teško je zamisliti bez obavještajne i revolucionarno-terorističke mreže koju je u Bosni i Hercegovini stvorila, nadzirala i financirala vlada u Beogradu.

Agent te mreže je bio spomenuti Gavrilo Princip koji je mrzio Franju Ferdinanda jer je u njemu vidio neprijatelja stvaranja Jugoslavije pod okriljem Srbije.

Sve u svemu, tragična smrt i neostvareni planovi nesuđenoga hrvatskoga kralja Franje Ferdinanda iza sebe su ostavili brojne verzije alternativne povijesti među kojima je svakako najzanimljivija historiografska priča o Europi bez I. svjetskoga rata.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => METAK PROMJENE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => METAK PROMJENE 2 0 9868 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-07-21 10:34:14 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Tihomir Rajčić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-07-23 15:23:27 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-07-23 15:23:27 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Nesuđeni kralj Franjo Ferdinand - kakva bi bila povijest bez Gavrila Principa, i što je istina o Velikoj Hrvatskoj [metakey] => franjo ferdinand, gavrlio princip [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/07\/21\/25307476.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/21\/25307475.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/21\/25307474.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/21\/25307472.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/21\/25307471.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/21\/25307468.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":[" Afp","Afp"," Afp","Afp","Afp","Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ubojstvo Franje Ferdinanda bila je uvodom u Prvi svjetski rat<\/p>","

Gavrilo Princip - instrument velikosrpske politike<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Franjo sa suprugom Sofijom na po\u010detku posjeta Bosni i Hercegovini<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","","

Rekonstrukcija Sarajevskog atentata<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Tako je sve krenulo - metak koji je promijeniko povijest<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","62:73","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1320","hd_25307476_1920.jpg":"1920x1080","k_25307476_1280.jpg":"1280x1280","k_25307476_1024.jpg":"1024x1024","k_25307476_640.jpg":"640x640","k_25307476_480.jpg":"480x480","k_25307476_340.jpg":"340x340","k_25307476_220.jpg":"220x220","o_25307476_1280.jpg":"1280x880","o_25307476_1024.jpg":"1024x704","o_25307476_640.jpg":"640x440","o_25307476_480.jpg":"480x330","o_25307476_340.jpg":"340x233","o_25307476_220.jpg":"220x151","h_25307476_1280.jpg":"1280x854","h_25307476_1024.jpg":"1024x683","h_25307476_640.jpg":"640x427","h_25307476_480.jpg":"480x320","h_25307476_340.jpg":"340x227","h_25307476_220.jpg":"220x147","pp_25307476_1280.jpg":"1280x1628","pp_25307476_1024.jpg":"1024x1303","pp_25307476_640.jpg":"640x814","pp_25307476_480.jpg":"480x611","pp_25307476_340.jpg":"340x432","pp_25307476_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2830","hd_25307475_1920.jpg":"1920x1080","k_25307475_1280.jpg":"1280x1280","k_25307475_1024.jpg":"1024x1024","k_25307475_640.jpg":"640x640","k_25307475_480.jpg":"480x480","k_25307475_340.jpg":"340x340","k_25307475_220.jpg":"220x220","o_25307475_1280.jpg":"1280x1886","o_25307475_1024.jpg":"1024x1509","o_25307475_640.jpg":"640x943","o_25307475_480.jpg":"480x707","o_25307475_340.jpg":"340x501","o_25307475_220.jpg":"220x324","h_25307475_1280.jpg":"1280x854","h_25307475_1024.jpg":"1024x683","h_25307475_640.jpg":"640x427","h_25307475_480.jpg":"480x320","h_25307475_340.jpg":"340x227","h_25307475_220.jpg":"220x147","pp_25307475_1280.jpg":"1280x1628","pp_25307475_1024.jpg":"1024x1303","pp_25307475_640.jpg":"640x814","pp_25307475_480.jpg":"480x611","pp_25307475_340.jpg":"340x432","pp_25307475_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1952","hd_25307474_1920.jpg":"1920x1080","k_25307474_1280.jpg":"1280x1280","k_25307474_1024.jpg":"1024x1024","k_25307474_640.jpg":"640x640","k_25307474_480.jpg":"480x480","k_25307474_340.jpg":"340x340","k_25307474_220.jpg":"220x220","o_25307474_1280.jpg":"1280x1301","o_25307474_1024.jpg":"1024x1041","o_25307474_640.jpg":"640x650","o_25307474_480.jpg":"480x488","o_25307474_340.jpg":"340x345","o_25307474_220.jpg":"220x223","h_25307474_1280.jpg":"1280x854","h_25307474_1024.jpg":"1024x683","h_25307474_640.jpg":"640x427","h_25307474_480.jpg":"480x320","h_25307474_340.jpg":"340x227","h_25307474_220.jpg":"220x147","pp_25307474_1280.jpg":"1280x1628","pp_25307474_1024.jpg":"1024x1303","pp_25307474_640.jpg":"640x814","pp_25307474_480.jpg":"480x611","pp_25307474_340.jpg":"340x432","pp_25307474_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1385","hd_25307472_1920.jpg":"1920x1080","k_25307472_1280.jpg":"1280x1280","k_25307472_1024.jpg":"1024x1024","k_25307472_640.jpg":"640x640","k_25307472_480.jpg":"480x480","k_25307472_340.jpg":"340x340","k_25307472_220.jpg":"220x220","o_25307472_1280.jpg":"1280x923","o_25307472_1024.jpg":"1024x738","o_25307472_640.jpg":"640x461","o_25307472_480.jpg":"480x346","o_25307472_340.jpg":"340x245","o_25307472_220.jpg":"220x158","h_25307472_1280.jpg":"1280x854","h_25307472_1024.jpg":"1024x683","h_25307472_640.jpg":"640x427","h_25307472_480.jpg":"480x320","h_25307472_340.jpg":"340x227","h_25307472_220.jpg":"220x147","pp_25307472_1280.jpg":"1280x1628","pp_25307472_1024.jpg":"1024x1303","pp_25307472_640.jpg":"640x814","pp_25307472_480.jpg":"480x611","pp_25307472_340.jpg":"340x432","pp_25307472_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25307471_1920.jpg":"1920x1080","k_25307471_1280.jpg":"1280x1280","k_25307471_1024.jpg":"1024x1024","k_25307471_640.jpg":"640x640","k_25307471_480.jpg":"480x480","k_25307471_340.jpg":"340x340","k_25307471_220.jpg":"220x220","o_25307471_1280.jpg":"1280x853","o_25307471_1024.jpg":"1024x682","o_25307471_640.jpg":"640x426","o_25307471_480.jpg":"480x320","o_25307471_340.jpg":"340x226","o_25307471_220.jpg":"220x146","h_25307471_1280.jpg":"1280x854","h_25307471_1024.jpg":"1024x683","h_25307471_640.jpg":"640x427","h_25307471_480.jpg":"480x320","h_25307471_340.jpg":"340x227","h_25307471_220.jpg":"220x147","pp_25307471_1280.jpg":"1280x1628","pp_25307471_1024.jpg":"1024x1303","pp_25307471_640.jpg":"640x814","pp_25307471_480.jpg":"480x611","pp_25307471_340.jpg":"340x432","pp_25307471_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25307468_1920.jpg":"1920x1080","k_25307468_1280.jpg":"1280x1280","k_25307468_1024.jpg":"1024x1024","k_25307468_640.jpg":"640x640","k_25307468_480.jpg":"480x480","k_25307468_340.jpg":"340x340","k_25307468_220.jpg":"220x220","o_25307468_1280.jpg":"1280x853","o_25307468_1024.jpg":"1024x682","o_25307468_640.jpg":"640x426","o_25307468_480.jpg":"480x320","o_25307468_340.jpg":"340x226","o_25307468_220.jpg":"220x146","h_25307468_1280.jpg":"1280x854","h_25307468_1024.jpg":"1024x683","h_25307468_640.jpg":"640x427","h_25307468_480.jpg":"480x320","h_25307468_340.jpg":"340x227","h_25307468_220.jpg":"220x147","pp_25307468_1280.jpg":"1280x1628","pp_25307468_1024.jpg":"1024x1303","pp_25307468_640.jpg":"640x814","pp_25307468_480.jpg":"480x611","pp_25307468_340.jpg":"340x432","pp_25307468_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4116908 Threads: 4 Questions: 123775696 Slow queries: 53904 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3761809 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/nesudeni-kralj-franjo-ferdinand-kakva-bi-bila-povijest-bez-gavrila-principa-i-sto-je-istina-o-velikoj-hrvatskoj-1309047 [printLink] => /vijesti/hrvatska/nesudeni-kralj-franjo-ferdinand-kakva-bi-bila-povijest-bez-gavrila-principa-i-sto-je-istina-o-velikoj-hrvatskoj-1309047?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 682720 [name] => franjo ferdinand [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-06-29 11:41:58 [main_article_id] => 0 [alias] => franjo-ferdinand [link] => /tag/franjo-ferdinand ) [1] => stdClass Object ( [id] => 724249 [name] => gavrlio princip [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-23 17:23:46 [main_article_id] => 0 [alias] => gavrlio-princip [link] => /tag/gavrlio-princip ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => METAK PROMJENE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Nesuđeni kralj Franjo Ferdinand - kakva bi bila povijest bez Gavrila Principa, i što je istina o Velikoj Hrvatskoj [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-18-03-11-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/21/25307476.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Afp [mainImageDesc] =>

Ubojstvo Franje Ferdinanda bila je uvodom u Prvi svjetski rat

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/21/25307476.jpg [title] =>

Ubojstvo Franje Ferdinanda bila je uvodom u Prvi svjetski rat

Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/21/25307475.jpg [title] =>

Gavrilo Princip - instrument velikosrpske politike

 

 

Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/21/25307474.jpg [title] =>

Franjo sa suprugom Sofijom na početku posjeta Bosni i Hercegovini

 

Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/21/25307472.jpg [title] => Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/21/25307471.jpg [title] =>

Rekonstrukcija Sarajevskog atentata

 

 

Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/21/25307468.jpg [title] =>

Tako je sve krenulo - metak koji je promijeniko povijest

 

 

Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

"Ili ću opstati ili pasti na programu federalizacije carstva Habsburgovaca. Česi će biti odvojeni od Nijemaca i uživat će svoju autonomiju. Slično kao Hrvati, Slovenci i ugarski Srbi. Tada bi svi ovi narodi, svojom brojnošću, imali privlačan utjecaj na Srbe u Kraljevini Srbiji koja bi sama od sebe tražila savez sa nama."

Ovako je u privatnom razgovoru u jesen 1913. nesuđeni hrvatski kralj Franjo Ferdinand objasnio svoje reformske planove za preuređenje drevne monarhije Habsburgovaca. Ovi su ga planovi nekoliko mjeseci kasnije došli glave jer su se beogradska vlada i njezini revolucionarno-teroristički aktivisti bojali da bi Franjino preuzimanje trona moglo spriječiti planirano srpsko-jugoslavensko ujedinjenje. Taj strah je bio povod za zloglasni Sarajevski atentat koji je 28. lipnja 1914. počinio Gavrilo Princip.

Privatno je Franjo Ferdinand bio boležljivi, ali i prgavi muškarac, koji se zbog ljubavi prema "nepoćudnoj" ženi otvoreno posvađao sa svojim stricem i carem Franjom Josipom I.

Gledano iz hrvatske perspektive Franjo Ferdinand je bio velikoaustrijski centralist čije reformske zamisli nisu uvažavale ključne hrvatske nacionalne ciljeve.

Franjo Ferdinand se rodio 18. prosinca 1863. kao najstariji sin brata austrijskoga cara Franje Josipa I. Nakon ritualnog samoubojstva careva sina jedinaca Rudolfa, Franjo Ferdinand je dobio priliku izići iz anonimnosti i nastupiti na pozornici povijesti postavši pretendentom na bečki tron.

---

image

Franjo sa suprugom Sofijom na početku posjeta Bosni i Hercegovini

 

Afp
---

Zbog stalnih zdravstvenih problema (u pitanju su bila pluća), doktori su ga poslali na višegodišnje liječenje na jug, u Egipat. U vrijeme dok se Franjo liječio u toplim krajevima, car se bavio mišlju da najstarijeg, ali i bolešljivog nećaka zamijeni njegovim mlađim bratom Ottom. Bile su to prave dvorske priče, spletke, dostojne kakvog serijala na Netflixu. Zbog ovakvih igara prijestolja, popraćenih dvorskim pričama kako je toliko bolestan da su mu dani odbrojeni, Franjo Ferdinand se osjetio iznevjeren što je jako pojačalo njegovu zatvorenost i prijezir prema ljudima.

Zato je, iako vrlo promišljen i temeljit u planiranju svojih reformi carstva Habsburgovaca, Franjo Ferdinand često bio vrlo nagao, pa čak i neuravnotežen. Ovu je sliku nadopunjavala i njegova ekscentričnost koja se ogledala u pretjeranoj sklonosti lovu i skupljanju starina, na što je trošio velike novce. Kada se zna sve ovo ne treba čuditi što se u Beču 1913. pojavila neprovjerena glasina da je poludio, pa ga stoga stric namjerava ukloniti s položaja prijestolonasljednika.

Ovu nepovoljnu javnu sliku Franje Ferdinanda nadopunilo je njegovoj ustrajavanje na zabranjenoj ljubavi. Prava sapunica.

Dakle, izabranica Franjina srca bila je grofica Sofija von Čotek koja je za kuću Habsburgovaca bila neprihvatljiva jer je bila iz plemićke, a ne iz carske, kraljevske i kneževske obitelji. No, Franjo Ferdinand nije mario za vladarske tradicije koje su prevladavale u tadašnjoj Europi nego se pod svaku cijenu odlučio oženiti Sofijom. Kad je svoju namjeru priopćio stricu Franji Josipu I. uslijedilo je žestoki sukob jer je stari car namjeru svojega nećaka smatrao nedopustivim svetogrđem. Sukob je na koncu riješio predsjednik austrijske vlade koji je kao kompromisno rješenje predložio morganatski brak, što je značilo da bi muški potomci Franje Ferdinanda i Sofije bili isključeni iz nasljeđivanja prijestolja.

---

image

Gavrilo Princip - instrument velikosrpske politike

 

 

Afp
---

I stric i nećak su, škrgućući zubima, prihvatili ovaj sporazum pa je Franjo Ferdinand 28. lipnja 1900. pred cijelim dvorom caru svečano obećao da će svoje sinove isključiti iz nasljeđivanja prijestolja. Zauzvrat, nakon sklopljenog braka car Franjo Josip I. je Sofiju uzdigao u prinčevski rang.

Kada je Sofija rodila dva sina nasljednika i kćer po habsburškom dvoru se proširila priča kako Franjo Ferdinand, jednog dana kada postane car, uz pomoć elitnih austrijskih pravnika i pape namjerava poništiti obećanje dano stricu. Nije trebalo, jedan je metak zaustavio sve.

Usporedo s ovim dvorskim spletkama Franjo Ferdinand se posvetio stvaranju planova za reformu staroga carstva Habsburgovaca.

Po uzoru na Ameriku on je namjeravao stvoriti Veliku Austriju, koja bi se sastojala od triju ili više saveznih država povezanih jakom carskom vladom u Beču.

Najzanimljiviji trijalistički planovi Franje Ferdinanda predviđali su da se osim Austrije i Ugarske kao treća sastavnica carstva stvori svojevrsna Velika Hrvatska koja bi nastala ujedinjenjem Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kojima je trebalo dodati Sloveniju, te Istru, Rijeku i Trst. Najpoznatiji primjer federalnog preuređenja bila je zamisao rumunjskoga političara iz Ugarske Aurela Popovicija koja je predviđala stvaranje više federalnih jedinica; tri njemačke, tri južnoslavenske, dvije mađarske, dvije talijanske, te po jednu poljsku, ukrajinsku, slovačku i rumunjsku.

---

image
Afp
---

Ipak, zbog zamaha velikosrpskoga koncepta koji se početkom 20. stoljeća u Hrvatskoj očitovao kao srbofilsko jugoslavenstvo upitno je bi li trijalizam ili federalizam eliminirali opasne velikodržavne ambicije službenoga Beograda. Također, vrlo je upitno u kojoj bi mjeri Franjo Ferdinand mogao potkopati vrlo snažnu poziciju tadašnje povijesne Ugarske čija je elita provodila represivnu politiku mađarizacije na području današnje Slovačke, Mađarske, pola današnje Rumunjske, te djeliću Ukrajine i Vojvodine.

Za razumijevanje ozbiljnosti planova Franje Ferdinanda vrlo je znakovito što je kao savjetnika namjeravao angažirati eksperta za federalizam s američkog Sveučilišta Columbia Johna W. Burgessa.

Iako je za današnju hrvatsku publiku vrlo zanimljiva trijalistička verzija planova Franje Ferdinanda, valja imati na umu da je zamišljena Velika Hrvatske trebala bila vrlo sputana.

Opisujući položaj tadašnje Hrvatske, komentator pravaškoga lista "Sloboda" je 1912. napisao da Hrvati žive u Austro-Ugarskoj "u kojoj neprestano jedna polovica (čitaj mađarska elita) drži bič kojim nas tuče, a druga polovica drži rupčić kojim nam briše suze" (čitaj Austrija).

U pozadini ovih riječi bila je stvarnost tadašnje podijeljene Hrvatske čija je tisućljetna državnost bila čvrsta ustavna kategorija, ali je bila u sjeni koju su, kako je napisao popularni pjesnički pobunjenik Antun Gustav Matoš, bacali Budimpešta i Beč.

Naime, Austro-ugarskom nagodbom iz 1867. i Hrvatsko-ugarskom nagodbom iz 1868. sjeverni dio Hrvatske je dobio krnju državnost unutar povijesne Ugarske. Dalmacija je skupa s Istrom bila pod vlašću vlade u Beču dok je Rijeka ustavnom prijevarom dospjela pod vlast vlade u Budimpešti.

Zato se čitava hrvatska politika u drugoj polovici 19. stoljeća bavila mišlju kako sačuvati hrvatsku državnost i ostvariti ujedinjenje hrvatskih pokrajina zajamčeno tadašnjim austrougarskim ustavnim rješenjima. U tom političkom plesu između Beča i Budimpešte reformske zamisli Franje Ferdinanda su na prvu izgledale prilično impresivno jer je trijalizam trebao značiti obnovu i jačanje hrvatske državnosti.

---

image

Rekonstrukcija Sarajevskog atentata

 

 

Afp
---

U stvarnosti riječ je bila o političkom mamcu kojim se, kako se onda govorilo, vjerne carske Hrvate htjelo pridobiti za bečki centralizam, a protiv tadašnje mađarske šovinističke elite. U svemu je vrlo važnu ulogu igrao zemljopisni položaj Hrvatske jer je Jadran Habsburšku Monarhiju povezivao sa svjetskim morima, dok je preko njezina ozemlja vodio put na Balkan gdje je službeni Beč namjeravao pokupiti ostatke raspadajućeg Osmanskoga Carstva.

Pod dojmom ovakve situacije, tadašnja Stranka prava u zakulisnim pregovorima s povjerljivim ljudima Franje Ferdinanda je zatražila da se u Zagrebu sazove poseban Hrvatski sabor na koji bi bili pozvani zastupnici današnje Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a koji bi s Franjom Ferdinandom, nakon što postane car i hrvatski kralj, dogovorili detalje o ustavnom položaju Velike Hrvatske. No, od svega nije bilo ništa jer su povjerljivi ljudi Franje Ferdinanda smatrali kako Velika Hrvatska može postojati tek kao neka vrsta pokrajine centraliziranoga carstva Habsburgovaca.

Promatrajući jačanje jugoslavensko-srpskog usmjerenja hrvatske politike koju je predvodila Hrvatsko-srpska koalicija jedan je bečki visoki dužnosnik pred izbijanje I. svjetskog rata konstatirao kako je Hrvatska za Habsburšku Monarhiju izgubljena.

U pozadini svega ovoga bio je strah službenog Beograda od reformi Franje Ferdinanda. Taj je strah "zakuhao" Sarajevski atentat i smrt nesuđenoga hrvatskoga kralja Franje Ferdinanda.

Naime, reformski planovi Franje Ferdinanda su u Beogradu izgledali kao prepreka realizaciji srpsko-jugoslavenskoga programa. Zato ne treba čuditi što je priča o nesuđenom novom hrvatskom kralju završila krvavo. Naime, 28. lipnja 1914. Franju Ferdinanda i njegovu ljubljenu suprugu Sofiju je tijekom službenog posjeta Sarajevu prostrijelio neslužbeni i malodobni agent beogradske vlade Gavrilo Princip.

"Šta sam u taj čas mislio, ne znam; samo znam, da sam ciljao u njega. Držim da sam pucao dva puta, a možda i više", priznao je nešto kasnije Gavrilo Princip u austrougarskoj sudskoj istrazi.

---

image

Tako je sve krenulo - metak koji je promijeniko povijest

 

 

Afp
---

Franjo Ferdinand, pogođen u vratnu arteriju stigao je uzviknuti "Sofija, Sofija, moraš preživjeti zbog djece". No, na Franjinu žalost i Sofija je umirala, obilno krvareći iz trbušne aorte.

Sarajevski atentat, a onda I. svjetski rat koji je uslijedio mjesec dana kasnije teško je zamisliti bez obavještajne i revolucionarno-terorističke mreže koju je u Bosni i Hercegovini stvorila, nadzirala i financirala vlada u Beogradu.

Agent te mreže je bio spomenuti Gavrilo Princip koji je mrzio Franju Ferdinanda jer je u njemu vidio neprijatelja stvaranja Jugoslavije pod okriljem Srbije.

Sve u svemu, tragična smrt i neostvareni planovi nesuđenoga hrvatskoga kralja Franje Ferdinanda iza sebe su ostavili brojne verzije alternativne povijesti među kojima je svakako najzanimljivija historiografska priča o Europi bez I. svjetskoga rata.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
 Afp Afp  Afp Afp Afp Afp
Afp

Ubojstvo Franje Ferdinanda bila je uvodom u Prvi svjetski rat

Afp

Gavrilo Princip - instrument velikosrpske politike

 

 

Afp

Franjo sa suprugom Sofijom na početku posjeta Bosni i Hercegovini

 

Afp
Afp

Rekonstrukcija Sarajevskog atentata

 

 

Afp

Tako je sve krenulo - metak koji je promijeniko povijest

 

 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/nesudeni-kralj-franjo-ferdinand-kakva-bi-bila-povijest-bez-gavrila-principa-i-sto-je-istina-o-velikoj-hrvatskoj-1309047 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f318445069bb9756b76f15f0d9566649aadb76bd [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Nesu%C4%91eni+kralj+Franjo+Ferdinand+-+kakva+bi+bila+povijest+bez+Gavrila+Principa%2C+i+%C5%A1to+je+istina+o+Velikoj+Hrvatskoj&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fnesudeni-kralj-franjo-ferdinand-kakva-bi-bila-povijest-bez-gavrila-principa-i-sto-je-istina-o-velikoj-hrvatskoj-1309047 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fnesudeni-kralj-franjo-ferdinand-kakva-bi-bila-povijest-bez-gavrila-principa-i-sto-je-istina-o-velikoj-hrvatskoj-1309047 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => METAK PROMJENE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaMETAK PROMJENE

Nesuđeni kralj Franjo Ferdinand - kakva bi bila povijest bez Gavrila Principa, i što je istina o Velikoj Hrvatskoj

Piše Tihomir Rajčić
23. srpnja 2023. - 17:23

"Ili ću opstati ili pasti na programu federalizacije carstva Habsburgovaca. Česi će biti odvojeni od Nijemaca i uživat će svoju autonomiju. Slično kao Hrvati, Slovenci i ugarski Srbi. Tada bi svi ovi narodi, svojom brojnošću, imali privlačan utjecaj na Srbe u Kraljevini Srbiji koja bi sama od sebe tražila savez sa nama."

Ovako je u privatnom razgovoru u jesen 1913. nesuđeni hrvatski kralj Franjo Ferdinand objasnio svoje reformske planove za preuređenje drevne monarhije Habsburgovaca. Ovi su ga planovi nekoliko mjeseci kasnije došli glave jer su se beogradska vlada i njezini revolucionarno-teroristički aktivisti bojali da bi Franjino preuzimanje trona moglo spriječiti planirano srpsko-jugoslavensko ujedinjenje. Taj strah je bio povod za zloglasni Sarajevski atentat koji je 28. ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 20:03