stdClass Object ( [id] => 476166 [title] => Očajni roditelji preminulog dječaka: Našeg su umirućeg sina htjeli izbaciti iz bolnice, želimo da se to više nikome ne dogodi; Ravnatelj: Krivo su razumjeli, htjeli smo najbolje [alias] => ocajni-roditelji-preminulog-djecaka-naseg-su-umiruceg-sina-htjeli-izbaciti-iz-bolnice-zelimo-da-se-to-vise-nikome-ne-dogodi-ravnatelj-krivo-su-razumjeli-htjeli-smo-najbolje [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U Hrvatskoj zbog prijave kupca kako su u nekoj samoposluzi pokvarena jaja na teren izlazi "stotinu" inspekcija koje odmah kontroliraju rad te trgovine i traže odgovorne za ta pokvarena jaja. A moja supruga Ines i ja prijavimo svim nadležnim službama nepravilnosti i bolesti sustava na koje smo naišli u bolnici u zagrebačkoj Klaićevoj ulici i do dana današnjeg na teren nije izišla ni jedna inspekcija kako bi provjerila sve navode naše prijave.

Dakle, u Hrvatskoj su važnija jaja od djece na samrti, govori nam kroz suze Mladen Dražić iz Zagreba, čiji je sin Marin 2. ožujka ove godine preminuo u bolnici u Klaićevoj ulici u Zagrebu, nakon što je gotovo svoj cijeli život proveo vezan uz krevet i ovisan o tuđoj njezi i brizi.

Ova je priča o borbi jednog oca i majke protiv sustava, koji vrlo često ne pomaže upravo onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Dakle, drama obitelji Dražić, u kojoj je Marin bio prvi sin, počinje u rujnu 2002. godine, osam mjeseci nakon Marinova rođenja, kada obitelj doživljava prometnu nesreću u kojoj Marin zadobiva najteže ozljede.

Prometna nesreća

- Pijani i nadrogirani mladić brzinom od 120 km/h udario je svojim automobilom u naše vozilo i sve nas ozlijedio. Marin koji je imao samo osam mjeseci, a koji je sjedio u sjedalici za bebe, zadobio je tom prilikom najteže ozljede. Od siline udarca u glavu ostao je cijeli život nepokretan, imao je epilepsiju, deformaciju trupa, slabovidan, nije govorio, nije mogao samostalno stajati, mentalno je zaostajao... Jednostavno rečeno, njegov život ovisio je o tuđoj njezi i brizi, ljubavi nas roditelja, obitelji. Ovaj koji je prouzročio tragediju dobio je šest mjeseci zatvora uvjetno - govori nam Mladen Dražić.



Marinova rehabilitacija provođena je u Ljubljani, a u Zagrebu je pohađao i ustanovu za rehabilitaciju "Mali Dom", gdje je dobivao potrebnu potporu. Inače "Mali Dom" je ustanova za djecu sa smetnjama vida i teškoćama u razvoju.

- Svaki dan kroz 14 od 15 godina svog života Marin je, četiri sata dnevno, dok mi je supruga radila, organiziranim prijevozom odlazio u Mali Dom - kazuje Mladen Dražić.

I tako je bilo sve do 15. studenog 2016. godine.

- Zdravstveno stanje našeg Marina se drastično pogoršava taj dan. Završavamo na Objedinjenom Hitnom bolničkom prijamu (OHBP) bolnice u Klaićevoj. Marina zbog njegova zdravstvenog stanja hospitaliziraju. Nakon dodatnog pogoršanja prebacuju ga u Jedinicu intenzivnog liječenja (JIL). Dana 28. prosinca 2016. radi pogoršanja stanja (upale pluća i sepse) Marin biva operiran. Oporavak teče relativno zadovoljavajuće.

Dan prije svog 15. rođendana, 20. siječnja, Marin biva otpušten na kućnu njegu. U krugu bliže obitelji proslavlja svoj rođendan. No, naša radost bila je kratkog vijeka. Već 24. siječnja dolazi opet do značajnijeg pogoršanja. Nazivamo Klaićevu i korigiramo terapiju. Slično pogoršanje se događa i istu večer oko 21 sat - kazuje Mladen Dražić.

Zakazao uređaj

Ujutro 25. siječnja oko 5 sati Mladena iz sna budi nekakav šum i nemir, koji samo roditelj može osjetiti.

- Kako je Marin cijeli svoj život bio priključen na monitoring koji je pratio sve njegove životne funkcije, očitavam taj monitoring i vidim da je sve u zadovoljavajućim okvirima. Uređaj pokazuje zadovoljavajuće parametre (SPO2 97%, otkucaji 94).

Međutim, vizualno vidim da s Marinom nešto nije u redu. Bio je cijanotičan (plav), preznojen, i osjećam u sobi miris acetona (osoba počinje neugodno mirisati na aceton kada je kisik niži od CO2), oči su mu bile širom otvorene i imao je površno disanje - govori nam dramu Mladen Dražić, svjestan da je u tom trenutku monitoring (uređaj) zakazao i da je pokazivao krive vrijednosti. Zovem u pomoć suprugu i sina Roka s kojim pokušavam reanimaciju.

- Pozivamo Hitnu pomoć koja dolazi i odvozi Marina u Klaićevu, gdje ga hospitaliziraju. Navečer je opet prebačen u JIL. Ja sam zbog psihičkog sloma završio na Psihijatriji, jer sam postao svjestan da se trenutak rastanka s Marinom bliži. Predosjećao sam da je kraj blizu. Naknadno mi je i supruga zatražila pomoć psihijatra, a sin Roko zbog svega proživljenog odlazi kod psihologa.

I tada počinje prava kalvarija naše obitelji. Nas, indirektno, u bolnici u Klaićevoj proglašavaju lašcima. Govore nam da je Marin u redu i da smo mi izmislili reanimaciju koju smo radili kod kuće i to u želji da se samo riješimo djeteta. I to govore nama, roditeljima čije dijete nije boravilo u bolnici 14 godina, već smo u Klaićevu odlazili samo na kontrolu. Nama, čiji je teško bolesni sin bio sav svoj život okružen roditeljskom ljubavlju i pažnjom - govori Mladen Dražić.
U Klaićevoj obitelj Dražić baš i nije imala najbolju komunikaciju s osobljem bolnice.

Bešćutan sustav

- Osoblje s nama nije uopće komuniciralo. Kako liječnici tako ni medicinske sestre. Bez našeg znanja Marina premještaju na Odjel pulmologije 10. veljače. Jedna od liječnica na pulomologiji odmah po prijemu uvjetuje potpisivanje Epikrize da ne pristajemo na Marinovo liječenje u Bistri, u bolnici za liječenje kroničnih bolesti (nije palijativna skrb). Kao razlog navela je Marinovu životu ugrozu zbog čega bi on morao napustiti Klaićevu. Nakon višednevnog pritiska, mobinga, mi i dalje ne pristajemo na odlazak u Bistru, priča Mladen Dražić.

Nažalost, Marinovo se zdravstveno stanje dodatno pogoršava i u Klaićevoj ga 26. veljače ove godine oko 23 sata reanimiraju.

- Koliko je sustav bešćutan najbolje pokazuje činjenica da nas u tim trenucima, kada se naš sin bori za život, nazivaju iz Klaićeve i govore nam kako nismo ispunili neku dokumentaciju, tj. da nismo nešto potpisali, te nam govore da, ako Marin preživi, neka se mi sutradan javimo u bolnicu. I kako su mi rekli, ja 27. veljače dolazim u bolnicu gdje liječnici ponovno vrše pritisak na mene, kako Marin mora iz bolnice van, odnosno u Bistru ili kući.
 

Dostojanstvena smrt

I to su nam sve govorili ispred našeg Marina, koji nije mogao komunicirati s nama, ali je sve to čuo i proživljavao vrlo teško. Čim bi se počelo pričati o Bistri Marin bi počeo plakati i tako je bilo i u bolnici u Klaićevoj, suze su mu navirale na oči. Mogućnost da Marina odvezemo kući nije dolazila u obzir jer je on bio u životnoj ugrozi i nije bilo normalno da boravi u obiteljskoj kući, a ni ja i supruga nismo bili u takvom psihičkom stanju da bismo se mogli kvalitetno brinuti o umirućem sinu.

Tada preko Facebooka tražim pomoć i tako javnost prvi put čuje za nas. Liječnici koju su nada mnom vršili pritisak da sina odvedem u Bistru, ravnatelju Klaićeve govore neistine, što on saznaje nakon razgovora s jednim od svojih kolega, te nam se dolazi ispričati, kazuje Mladen Dražić.

Marin, dijete koje je cijeli svoj kratki život proživio u borbi, umire 2. ožujka.

- Marin je zaspao u 11.30 sati nakon šest i pol sati reanimacije, spokojno i dostojanstveno kako je i zaslužio. Nama ostaje ogromna praznina i bol gubitkom sina, ali i vjera da se nikome više u Hrvatskoj neće dogoditi ništa slično i da se sustav više neće prema nikome ponašati kao prema nama i našem sinu - zaključuje Mladen Dražić.

Druga strana priče

Sasvim drukčije viđenje cjelokupne situacije vezane uz liječenje i nažalost smrt Marina Dražića ima dr. Zoran Bahtijarević, ravnatelj bolnice u Klaićevoj ulici.

- Ako je gospodin Dražić dobio dojam da ga je netko od osoblja bolnice u Klaićevoj ulici povrijedio, ja mu se još jednom iskreno ispričavam. No, uvjeravam vas da je cjelokupno osoblje prema obitelji Dražić bilo vrlo korektno i pažljivo. Moguće je da je do nesporazuma došlo zbog problema u komunikaciji i moguće je da je obitelj Dražić, koja je bila u vrlo teškom i specifičnom stanju, zbog svega što im se dogodilo, krivo shvatila naše želje da pomognemo njihovu Marinu.

'Plakali smo zajedno'

Marina Dražića, koji je nažalost preminuo u našoj bolnici u Klaićevoj, nitko nikada nije tjerao iz bolnice i iza ovih svojim riječi stojim pod moralnom i materijalnom odgovornošću. Ja sam se s gospodinom Dražićem rastao u vrlo korektnim odnosima, pače na pogrebu njegova sina smo se zagrlili, a onog trenutka kada je Marin nažalost preminuo, vjerujte mi, svi smo plakali zajedno s njegovom obitelji, kazuje dr. Bahtijarević.

Tešku priču za pisati, a kamoli za proživjeti, proživljavali su svi u Klaićevoj bolnici dok se Marin borio za svoj život.
- Mi smo Marinu pružili svu moguću njegu koju moderna medicina poznaje. No, bolnica u Klaićevoj nije bolnica za palijativnu skrb. Marin je za vrijeme boravka u Klaićevoj bio izložen nepotrebnim rizicima od ostale djece koja su imala akutna oboljenja. Tri puta je Marin dobivao infekcije jer je bio pokraj djece koja su imala akutna oboljenja, a mišljenja sam da je i preminuo od respiratorne infekcije.

Klaićeva bolnica ima jedino palijativnu skrb na odjelu onkologije, gdje borave djeca oboljela od karcinoma. Jedino tamo roditelji mogu biti uz svoje dijete u tim teškim trenucima. Na žalost, potrebe su puno veće. U Hrvatskoj godišnje od raznih oboljenja umre oko 150 djece i svim njima je zasigurno potrebna palijativna skrb. Mi u Klaićevoj jednostavno, zbog naših kapaciteta nismo u mogućnosti omogućiti palijativnu skrb za djecu i zbog toga takvu djecu, ako se roditelji slože, šaljemo u bolnicu u Bistru, koja također nije bolnica za palijativnu skrb, ali zaposlenici te bolnice zbog svoje dobrote "popunjavaju rupe" hrvatskog zdravstvenog sustava i primaju takvu djecu na palijativnu skrb - kazuje dr. Bahtijarević.

U Klaićevoj prema dr. Bahtijareviću prisutan je i problem smještaja akutno bolesne djece.

- Pa to zna cijela Hrvatska i usprkos toj činjenici nikada, niti jedno dijete koje se liječilo u Klaićevoj nije bilo "izbačeno na ulicu". Mi smo od obitelji Dražić jedino tražili suglasnost da u onom trenutku kada završi Marinovo liječenje možemo Marina premjestiti u Bistru, gdje bi imao puno bolje uvjete palijativne skrbi negoli kod nas u Klaićevoj, gdje i ne može dobiti palijativnu skrb. Žao mi je ako je obitelj Dražić tu našu namjeru krivu razumjela.

'Nemoćni smo...'

Nitko Marina nije htio "izbaciti na ulicu". Pa mi smo tom djetetu dok je boravio u našoj bolnici pružili sve ono što smo mogli i borili se za njegov život kao što se borimo za živote i zdravlje svih naših pacijenata. Nažalost, palijativna skrb u Hrvatskoj je takva kakva je i dok se nešto drastično po tom pitanju ne promijeni, mi iz akutnih bolnica smo nemoćni. Mi za Marina i slične male bolesnike moramo imati osiguran prostor za izolaciju, posebnu medicinsku skrb i još puno toga što ide uz palijativu, a mi to nemamo, kazuje dr. Bahtijarević.

Nakon završetka liječenja u Klaićevoj, liječnici su dužni dati prijedlog za nastavak liječenja osobe, ako joj je to potrebno.

- Mi smo obitelji Dražić mogli ponuditi odlazak Marina kući, što jest civilizacijska tekovina na Zapadu, ali mi u Hrvatskoj nažalost nemamo podršku sustava, kao što imaju na Zapadu, kada je u pitanju liječenje ovakvih slučajeva kod kuće ili smo im mogli ponuditi odlazak u Bistru, što smo i učinili. Nažalost, iste situacije razni ljudi doživljavaju na različite načine i meni je iskreno žao, ako je obitelj Dražić našu želju da pomognemo krivo protumačila.

Roditeljima bih dignuo spomenik

Hrvatska nažalost nije država koja je riješila palijativnu skrb onako kako bi trebala. Nadam se da će taj veliki problem biti uskoro riješen, zaključio je dr. Zoran Bahtijarević i poručio:

- Ja roditeljima malog Marina, s obzirom na naš zdravstveni sustav, mogu samo, nakon 15-to godišnje borbe za boljitak njihovog sina, podignuti spomenik, pokloniti im se i "skinuti kapu". Izražavam im veliku sućut i divljenje, jer su oni stvarni junaci, kaže dr. Bahtijarević

 

Učinite nešto!

O svom slučaju Dražić je upoznao "pola Hrvatske".
- Pisao sam otvorena pisma premijeru Vlade RH, predsjednici RH, predsjedniku Sabora RH, pravobraniteljici za prava osoba s invaliditetom i pravobraniteljici za djecu. Htio sam ih upoznati s činjeničnim stanjem i da učine nešto kako bi se takvo stanje promijenilo. Odgovorili su mi predsjednica RH i pravobraniteljica za prava osoba s invaliditetom.
Nadam se da će ova naša tragična priča ukazati na propuste sustava, na nedolično ponašanje pojedinog medicinskog osoblja, kao i na probleme na koje roditelji teško oboljele djece nailaze. To je jedini razlog moga istupanja u javnost - kazuje Mladen Dražić.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kalvarija obitelji maloga marina [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2017-03-27 21:27:35 [created_by] => 3133 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2017-03-28 09:37:45 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2017-03-27 21:16:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 49584 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2017/03/27/drazic6-210317.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "drazic6-210317" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1260x840" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7730299 Threads: 7 Questions: 1561801192 Slow queries: 4762954 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111523107 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/ocajni-roditelji-preminulog-djecaka-naseg-su-umiruceg-sina-htjeli-izbaciti-iz-bolnice-zelimo-da-se-to-vise-nikome-ne-dogodi-ravnatelj-krivo-su-razumjeli-htjeli-smo-najbolje-476166 [printLink] => /vijesti/hrvatska/ocajni-roditelji-preminulog-djecaka-naseg-su-umiruceg-sina-htjeli-izbaciti-iz-bolnice-zelimo-da-se-to-vise-nikome-ne-dogodi-ravnatelj-krivo-su-razumjeli-htjeli-smo-najbolje-476166?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 471811 [name] => palijativna skrb [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => palijativna-skrb [link] => /tag/palijativna-skrb ) [1] => stdClass Object ( [id] => 304084 [name] => marin dražić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => marin-drazic [link] => /tag/marin-drazic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kalvarija obitelji maloga marina [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Očajni roditelji preminulog dječaka: Našeg su umirućeg sina htjeli izbaciti iz bolnice, želimo da se to više nikome ne dogodi; Ravnatelj: Krivo su razumjeli, htjeli smo najbolje [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3133 [name] => Ivica Marković [username] => ivica-markovi [email] => ivica-markovi@sd.hr [password] => $2y$10$lrAXSSjJUS0pOCcDJyDIZOPsmJ7CMXcMub16BZuaKfnzhEcsuPBDi [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivica-markovic-3133 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1651 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/ef9e55f5f0e0b80f21a59d07440a9897?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/03/27/drazic6-210317.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => drazic6-210317 [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/03/27/drazic6-210317.jpg [title] => drazic6-210317 ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U Hrvatskoj zbog prijave kupca kako su u nekoj samoposluzi pokvarena jaja na teren izlazi "stotinu" inspekcija koje odmah kontroliraju rad te trgovine i traže odgovorne za ta pokvarena jaja. A moja supruga Ines i ja prijavimo svim nadležnim službama nepravilnosti i bolesti sustava na koje smo naišli u bolnici u zagrebačkoj Klaićevoj ulici i do dana današnjeg na teren nije izišla ni jedna inspekcija kako bi provjerila sve navode naše prijave.

Dakle, u Hrvatskoj su važnija jaja od djece na samrti, govori nam kroz suze Mladen Dražić iz Zagreba, čiji je sin Marin 2. ožujka ove godine preminuo u bolnici u Klaićevoj ulici u Zagrebu, nakon što je gotovo svoj cijeli život proveo vezan uz krevet i ovisan o tuđoj njezi i brizi.

Ova je priča o borbi jednog oca i majke protiv sustava, koji vrlo često ne pomaže upravo onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Dakle, drama obitelji Dražić, u kojoj je Marin bio prvi sin, počinje u rujnu 2002. godine, osam mjeseci nakon Marinova rođenja, kada obitelj doživljava prometnu nesreću u kojoj Marin zadobiva najteže ozljede.

Prometna nesreća

- Pijani i nadrogirani mladić brzinom od 120 km/h udario je svojim automobilom u naše vozilo i sve nas ozlijedio. Marin koji je imao samo osam mjeseci, a koji je sjedio u sjedalici za bebe, zadobio je tom prilikom najteže ozljede. Od siline udarca u glavu ostao je cijeli život nepokretan, imao je epilepsiju, deformaciju trupa, slabovidan, nije govorio, nije mogao samostalno stajati, mentalno je zaostajao... Jednostavno rečeno, njegov život ovisio je o tuđoj njezi i brizi, ljubavi nas roditelja, obitelji. Ovaj koji je prouzročio tragediju dobio je šest mjeseci zatvora uvjetno - govori nam Mladen Dražić.



Marinova rehabilitacija provođena je u Ljubljani, a u Zagrebu je pohađao i ustanovu za rehabilitaciju "Mali Dom", gdje je dobivao potrebnu potporu. Inače "Mali Dom" je ustanova za djecu sa smetnjama vida i teškoćama u razvoju.

- Svaki dan kroz 14 od 15 godina svog života Marin je, četiri sata dnevno, dok mi je supruga radila, organiziranim prijevozom odlazio u Mali Dom - kazuje Mladen Dražić.

I tako je bilo sve do 15. studenog 2016. godine.

- Zdravstveno stanje našeg Marina se drastično pogoršava taj dan. Završavamo na Objedinjenom Hitnom bolničkom prijamu (OHBP) bolnice u Klaićevoj. Marina zbog njegova zdravstvenog stanja hospitaliziraju. Nakon dodatnog pogoršanja prebacuju ga u Jedinicu intenzivnog liječenja (JIL). Dana 28. prosinca 2016. radi pogoršanja stanja (upale pluća i sepse) Marin biva operiran. Oporavak teče relativno zadovoljavajuće.

Dan prije svog 15. rođendana, 20. siječnja, Marin biva otpušten na kućnu njegu. U krugu bliže obitelji proslavlja svoj rođendan. No, naša radost bila je kratkog vijeka. Već 24. siječnja dolazi opet do značajnijeg pogoršanja. Nazivamo Klaićevu i korigiramo terapiju. Slično pogoršanje se događa i istu večer oko 21 sat - kazuje Mladen Dražić.

Zakazao uređaj

Ujutro 25. siječnja oko 5 sati Mladena iz sna budi nekakav šum i nemir, koji samo roditelj može osjetiti.

- Kako je Marin cijeli svoj život bio priključen na monitoring koji je pratio sve njegove životne funkcije, očitavam taj monitoring i vidim da je sve u zadovoljavajućim okvirima. Uređaj pokazuje zadovoljavajuće parametre (SPO2 97%, otkucaji 94).

Međutim, vizualno vidim da s Marinom nešto nije u redu. Bio je cijanotičan (plav), preznojen, i osjećam u sobi miris acetona (osoba počinje neugodno mirisati na aceton kada je kisik niži od CO2), oči su mu bile širom otvorene i imao je površno disanje - govori nam dramu Mladen Dražić, svjestan da je u tom trenutku monitoring (uređaj) zakazao i da je pokazivao krive vrijednosti. Zovem u pomoć suprugu i sina Roka s kojim pokušavam reanimaciju.

- Pozivamo Hitnu pomoć koja dolazi i odvozi Marina u Klaićevu, gdje ga hospitaliziraju. Navečer je opet prebačen u JIL. Ja sam zbog psihičkog sloma završio na Psihijatriji, jer sam postao svjestan da se trenutak rastanka s Marinom bliži. Predosjećao sam da je kraj blizu. Naknadno mi je i supruga zatražila pomoć psihijatra, a sin Roko zbog svega proživljenog odlazi kod psihologa.

I tada počinje prava kalvarija naše obitelji. Nas, indirektno, u bolnici u Klaićevoj proglašavaju lašcima. Govore nam da je Marin u redu i da smo mi izmislili reanimaciju koju smo radili kod kuće i to u želji da se samo riješimo djeteta. I to govore nama, roditeljima čije dijete nije boravilo u bolnici 14 godina, već smo u Klaićevu odlazili samo na kontrolu. Nama, čiji je teško bolesni sin bio sav svoj život okružen roditeljskom ljubavlju i pažnjom - govori Mladen Dražić.
U Klaićevoj obitelj Dražić baš i nije imala najbolju komunikaciju s osobljem bolnice.

Bešćutan sustav

- Osoblje s nama nije uopće komuniciralo. Kako liječnici tako ni medicinske sestre. Bez našeg znanja Marina premještaju na Odjel pulmologije 10. veljače. Jedna od liječnica na pulomologiji odmah po prijemu uvjetuje potpisivanje Epikrize da ne pristajemo na Marinovo liječenje u Bistri, u bolnici za liječenje kroničnih bolesti (nije palijativna skrb). Kao razlog navela je Marinovu životu ugrozu zbog čega bi on morao napustiti Klaićevu. Nakon višednevnog pritiska, mobinga, mi i dalje ne pristajemo na odlazak u Bistru, priča Mladen Dražić.

Nažalost, Marinovo se zdravstveno stanje dodatno pogoršava i u Klaićevoj ga 26. veljače ove godine oko 23 sata reanimiraju.

- Koliko je sustav bešćutan najbolje pokazuje činjenica da nas u tim trenucima, kada se naš sin bori za život, nazivaju iz Klaićeve i govore nam kako nismo ispunili neku dokumentaciju, tj. da nismo nešto potpisali, te nam govore da, ako Marin preživi, neka se mi sutradan javimo u bolnicu. I kako su mi rekli, ja 27. veljače dolazim u bolnicu gdje liječnici ponovno vrše pritisak na mene, kako Marin mora iz bolnice van, odnosno u Bistru ili kući.
 

Dostojanstvena smrt

I to su nam sve govorili ispred našeg Marina, koji nije mogao komunicirati s nama, ali je sve to čuo i proživljavao vrlo teško. Čim bi se počelo pričati o Bistri Marin bi počeo plakati i tako je bilo i u bolnici u Klaićevoj, suze su mu navirale na oči. Mogućnost da Marina odvezemo kući nije dolazila u obzir jer je on bio u životnoj ugrozi i nije bilo normalno da boravi u obiteljskoj kući, a ni ja i supruga nismo bili u takvom psihičkom stanju da bismo se mogli kvalitetno brinuti o umirućem sinu.

Tada preko Facebooka tražim pomoć i tako javnost prvi put čuje za nas. Liječnici koju su nada mnom vršili pritisak da sina odvedem u Bistru, ravnatelju Klaićeve govore neistine, što on saznaje nakon razgovora s jednim od svojih kolega, te nam se dolazi ispričati, kazuje Mladen Dražić.

Marin, dijete koje je cijeli svoj kratki život proživio u borbi, umire 2. ožujka.

- Marin je zaspao u 11.30 sati nakon šest i pol sati reanimacije, spokojno i dostojanstveno kako je i zaslužio. Nama ostaje ogromna praznina i bol gubitkom sina, ali i vjera da se nikome više u Hrvatskoj neće dogoditi ništa slično i da se sustav više neće prema nikome ponašati kao prema nama i našem sinu - zaključuje Mladen Dražić.

Druga strana priče

Sasvim drukčije viđenje cjelokupne situacije vezane uz liječenje i nažalost smrt Marina Dražića ima dr. Zoran Bahtijarević, ravnatelj bolnice u Klaićevoj ulici.

- Ako je gospodin Dražić dobio dojam da ga je netko od osoblja bolnice u Klaićevoj ulici povrijedio, ja mu se još jednom iskreno ispričavam. No, uvjeravam vas da je cjelokupno osoblje prema obitelji Dražić bilo vrlo korektno i pažljivo. Moguće je da je do nesporazuma došlo zbog problema u komunikaciji i moguće je da je obitelj Dražić, koja je bila u vrlo teškom i specifičnom stanju, zbog svega što im se dogodilo, krivo shvatila naše želje da pomognemo njihovu Marinu.

'Plakali smo zajedno'

Marina Dražića, koji je nažalost preminuo u našoj bolnici u Klaićevoj, nitko nikada nije tjerao iz bolnice i iza ovih svojim riječi stojim pod moralnom i materijalnom odgovornošću. Ja sam se s gospodinom Dražićem rastao u vrlo korektnim odnosima, pače na pogrebu njegova sina smo se zagrlili, a onog trenutka kada je Marin nažalost preminuo, vjerujte mi, svi smo plakali zajedno s njegovom obitelji, kazuje dr. Bahtijarević.

Tešku priču za pisati, a kamoli za proživjeti, proživljavali su svi u Klaićevoj bolnici dok se Marin borio za svoj život.
- Mi smo Marinu pružili svu moguću njegu koju moderna medicina poznaje. No, bolnica u Klaićevoj nije bolnica za palijativnu skrb. Marin je za vrijeme boravka u Klaićevoj bio izložen nepotrebnim rizicima od ostale djece koja su imala akutna oboljenja. Tri puta je Marin dobivao infekcije jer je bio pokraj djece koja su imala akutna oboljenja, a mišljenja sam da je i preminuo od respiratorne infekcije.

Klaićeva bolnica ima jedino palijativnu skrb na odjelu onkologije, gdje borave djeca oboljela od karcinoma. Jedino tamo roditelji mogu biti uz svoje dijete u tim teškim trenucima. Na žalost, potrebe su puno veće. U Hrvatskoj godišnje od raznih oboljenja umre oko 150 djece i svim njima je zasigurno potrebna palijativna skrb. Mi u Klaićevoj jednostavno, zbog naših kapaciteta nismo u mogućnosti omogućiti palijativnu skrb za djecu i zbog toga takvu djecu, ako se roditelji slože, šaljemo u bolnicu u Bistru, koja također nije bolnica za palijativnu skrb, ali zaposlenici te bolnice zbog svoje dobrote "popunjavaju rupe" hrvatskog zdravstvenog sustava i primaju takvu djecu na palijativnu skrb - kazuje dr. Bahtijarević.

U Klaićevoj prema dr. Bahtijareviću prisutan je i problem smještaja akutno bolesne djece.

- Pa to zna cijela Hrvatska i usprkos toj činjenici nikada, niti jedno dijete koje se liječilo u Klaićevoj nije bilo "izbačeno na ulicu". Mi smo od obitelji Dražić jedino tražili suglasnost da u onom trenutku kada završi Marinovo liječenje možemo Marina premjestiti u Bistru, gdje bi imao puno bolje uvjete palijativne skrbi negoli kod nas u Klaićevoj, gdje i ne može dobiti palijativnu skrb. Žao mi je ako je obitelj Dražić tu našu namjeru krivu razumjela.

'Nemoćni smo...'

Nitko Marina nije htio "izbaciti na ulicu". Pa mi smo tom djetetu dok je boravio u našoj bolnici pružili sve ono što smo mogli i borili se za njegov život kao što se borimo za živote i zdravlje svih naših pacijenata. Nažalost, palijativna skrb u Hrvatskoj je takva kakva je i dok se nešto drastično po tom pitanju ne promijeni, mi iz akutnih bolnica smo nemoćni. Mi za Marina i slične male bolesnike moramo imati osiguran prostor za izolaciju, posebnu medicinsku skrb i još puno toga što ide uz palijativu, a mi to nemamo, kazuje dr. Bahtijarević.

Nakon završetka liječenja u Klaićevoj, liječnici su dužni dati prijedlog za nastavak liječenja osobe, ako joj je to potrebno.

- Mi smo obitelji Dražić mogli ponuditi odlazak Marina kući, što jest civilizacijska tekovina na Zapadu, ali mi u Hrvatskoj nažalost nemamo podršku sustava, kao što imaju na Zapadu, kada je u pitanju liječenje ovakvih slučajeva kod kuće ili smo im mogli ponuditi odlazak u Bistru, što smo i učinili. Nažalost, iste situacije razni ljudi doživljavaju na različite načine i meni je iskreno žao, ako je obitelj Dražić našu želju da pomognemo krivo protumačila.

Roditeljima bih dignuo spomenik

Hrvatska nažalost nije država koja je riješila palijativnu skrb onako kako bi trebala. Nadam se da će taj veliki problem biti uskoro riješen, zaključio je dr. Zoran Bahtijarević i poručio:

- Ja roditeljima malog Marina, s obzirom na naš zdravstveni sustav, mogu samo, nakon 15-to godišnje borbe za boljitak njihovog sina, podignuti spomenik, pokloniti im se i "skinuti kapu". Izražavam im veliku sućut i divljenje, jer su oni stvarni junaci, kaže dr. Bahtijarević

 

Učinite nešto!

O svom slučaju Dražić je upoznao "pola Hrvatske".
- Pisao sam otvorena pisma premijeru Vlade RH, predsjednici RH, predsjedniku Sabora RH, pravobraniteljici za prava osoba s invaliditetom i pravobraniteljici za djecu. Htio sam ih upoznati s činjeničnim stanjem i da učine nešto kako bi se takvo stanje promijenilo. Odgovorili su mi predsjednica RH i pravobraniteljica za prava osoba s invaliditetom.
Nadam se da će ova naša tragična priča ukazati na propuste sustava, na nedolično ponašanje pojedinog medicinskog osoblja, kao i na probleme na koje roditelji teško oboljele djece nailaze. To je jedini razlog moga istupanja u javnost - kazuje Mladen Dražić.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
drazic6-210317
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/ocajni-roditelji-preminulog-djecaka-naseg-su-umiruceg-sina-htjeli-izbaciti-iz-bolnice-zelimo-da-se-to-vise-nikome-ne-dogodi-ravnatelj-krivo-su-razumjeli-htjeli-smo-najbolje-476166 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d0b77b4bb07619d3dea92e79d0319813a4eb7f20 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=O%C4%8Dajni+roditelji+preminulog+dje%C4%8Daka%3A+Na%C5%A1eg+su+umiru%C4%87eg+sina+htjeli+izbaciti+iz+bolnice%2C+%C5%BEelimo+da+se+to+vi%C5%A1e+nikome+ne+dogodi%3B+Ravnatelj%3A+Krivo+su+razumjeli%2C+htjeli+smo+najbolje&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Focajni-roditelji-preminulog-djecaka-naseg-su-umiruceg-sina-htjeli-izbaciti-iz-bolnice-zelimo-da-se-to-vise-nikome-ne-dogodi-ravnatelj-krivo-su-razumjeli-htjeli-smo-najbolje-476166 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Focajni-roditelji-preminulog-djecaka-naseg-su-umiruceg-sina-htjeli-izbaciti-iz-bolnice-zelimo-da-se-to-vise-nikome-ne-dogodi-ravnatelj-krivo-su-razumjeli-htjeli-smo-najbolje-476166 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kalvarija obitelji maloga marina [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskakalvarija obitelji maloga marina

Očajni roditelji preminulog dječaka: Našeg su umirućeg sina htjeli izbaciti iz bolnice, želimo da se to više nikome ne dogodi; Ravnatelj: Krivo su razumjeli, htjeli smo najbolje

27. ožujka 2017. - 23:16
drazic6-210317

U Hrvatskoj zbog prijave kupca kako su u nekoj samoposluzi pokvarena jaja na teren izlazi "stotinu" inspekcija koje odmah kontroliraju rad te trgovine i traže odgovorne za ta pokvarena jaja. A moja supruga Ines i ja prijavimo svim nadležnim službama nepravilnosti i bolesti sustava na koje smo naišli u bolnici u zagrebačkoj Klaićevoj ulici i do dana današnjeg na teren nije izišla ni jedna inspekcija kako bi provjerila sve navode naše prijave.

Dakle, u Hrvatskoj su važnija jaja od djece na samrti, govori nam kroz suze Mladen Dražić iz Zagreba, čiji je sin Marin 2. ožujka ove godine preminuo u bolnici u Klaićevoj ulici u Zagrebu, nakon što je gotovo svoj cijeli život proveo vezan uz krevet i ovisan o tuđoj njezi i brizi.

Ova je priča o borbi jednog oca i majke protiv sustav...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 20:33