stdClass Object ( [id] => 310405 [title] => Omiški poslodavac smanjio plaću radnicima pa im dao kredit uz kamatu od 3 posto [alias] => omiski-poslodavac-smanjio-placu-radnicima-pa-im-dao-kredit-uz-kamatu-od-3-posto [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Za ovo sigurno još niste čuli. Čemer je to i jad iz naše firme, koja ni u najgorim ratnim danima nije prolazila kalvariju kakvu sada prolazi. Pomozite...

Uvod je dramatičan, u to nema nikakve sumnje. Ali i izlizan. Za zemlju u kojoj praktično svaki dan netko zapomaže, ovakav uvod svakako je izlizan. No, nije do ljudi, nego do zemlje.

Deprimirani i uništeni

Rečenice iz uvoda samo su dio riječima nevelikog, ali u detaljima preciznog pisma što su ga sastavili i vašem reporteru poslali radnici omiške trikotaže "Galeb". U njemu se ponajprije žale na postupke direktora Stjepana Peze (na slici), ali s imenima ne žele u javnost. Strah ih je odmazde. Otkaza. Strah ih je da im se i ovo malo što imaju ne pretvori u ništa.

"Bojimo se... Za našu egzistenciju... Za budućnost naše djece... Deprimirani smo... Uništeni... U ljudskom, moralnom i egzistencijalnom pogledu."

Radnici "Galeba" direktoru Pezi na teret stavljaju poslovnu odluku – točku na i, kako je nazivaju – kojom im je umanjio ionako bijedne plaće. Službeno se ta odluka zove Odluka o odobravanju pozajmice radnicima čiji stimulativni dio plaće ovisi o rezultatu društva. Donesena je još 15. veljače, a u njoj piše kako se radnicima pozajmica može isplatiti u iznosu do najviše 70 posto stimulativnog dodatka. I to uz kamatnu stopu od tri posto godišnje, pri čemu će radnici pozajmicu i pripadajuću kamatu poslodavcu vratiti u šest jednakih mjesečnih rata počevši s obustavom na plaći od srpnja.

Da pojasnimo. Direktor "Galeba" Stjepan Pezo odlučio je – zbog nezavidne poslovne situacije, ali o tome nešto kasnije kad budemo njega pitali za pojašnjenje – dijelu radnika smanjiti plaću, te im taj manjak nadoknaditi tako što će im njihova tvrtka dati pozajmicu, ali ne u čitavom iznosu, nego samo do 70 posto onoga što im je uzeto, a na taj iznos bit će radnicima zaračunata i kamata od tri posto. Jer – i to ćemo čuti nešto kasnije – drukčije zakon ne dopušta.

Menadžeri digli sidro

Treba li vam još pojašnjavati? Treba? Okej. Imali ste neto plaću, recimo, 3000 kuna, 2200 kuna osnovice plus 800 kuna stimulacije. Sad ćete, dok se firma novčano ne oporavi, mjesečno dobivati 2200, a onih 800 možete zaboraviti. Iako, ako želite, možete potpisati ugovor o pozajmici, pa sljedećih mjeseci dobivati 2200 kuna osnovice plus 560 kuna pozajmice. Koju ćete vratiti poslodavcu uz kamatu od tri posto. On je, dakle, vama uzeo vaših 800 kuna, pa vam je pozajmio svojih 560 kuna, pa ćete vi njemu vratiti vaših 577 kuna.

– Nikad ovo u životu nisam vidio – bilo je prvo što nam je kazao Nenad Leček, predsjednik Sindikata tekstila, obuće, kože i gume Hrvatske (STOKGH).

Trebalo je čovjeku, kako kaže, neko vrijeme da se oporavi od šoka kad su ga nazvali kolege iz Omiša.

– Stvarno, u Hrvatskoj se prvi put susrećemo s ovakvom uredbom. Nečuvena je to mjera. Uložili smo i prigovor, ali uzalud. Dvaput smo čak bili i došli u Omiš, uredno se direktoru tri dana ranije najavili, ali nas on oba puta nije želio primiti – žali se Leček.

Pezo je, kako tvrdi šef sindikata, u najmanju ruku kontroverzan direktor.

– Stalno mijenja Pravilnik o radu, a sve zbog toga jer ga je zadesilo povećanje minimalne plaće od 1. siječnja – veli Leček, dodajući kako je odluka o pozajmici sročena tako da ponajprije pogodi radnike s višim plaćama, dok oni iz proizvodnje "ionako imaju mala primanja".

Neki od "bolje plaćenih" galebovaca, kako doznajemo, već su napustili tvrtku ne želeći prihvatiti nove ugovore. A tu nam je informaciju potvrdio i prozvani direktor Stjepan Pezo.

– Dvoje ljudi koji su imali menadžerske ugovore nije htjelo potpisati nove ugovore i otišlo je iz firme. Nismo imali istu viziju oko načina upravljanja ključnim troškom našeg poslovanja, a to je trošak rada, i logično je da smo se razišli – kaže Stjepan Pezo.

"Galeb" će, smatra direktor, ubrzo, već ovog ljeta, ponovno uzletjeti, pa će se i priča s plaćama vratiti u normalu.

Bit će oni zadovoljni

– Mjera o kojoj govorimo najveći broj radnika, one iz same proizvodnje, uopće nije dirnula. Pogođeni su, ako to tako možemo reći, samo uredsko osoblje i pogonski menadžment. No, nakon ljeta će, uvjeren sam, sve biti bolje. Naši dućani bit će u pozitivnom dijelu godine, izvoz i poslovi za javni sektor su u porastu i još će rasti, sezona će biti dobra, naš kamp će ponovno biti službeni kamp Ultra festivala i sve će se uskladiti na razini godine s očekivanjima, pa tako i ukupne isplate radnicima. A sindikat... Što da vam kažem...

Sindikat je uvijek skeptičan kod uvođenja promjena, pogotovo onih koje se tiču stečenih navika. Ova naša kreativnost u sustavu obračuna plaća je novina i treba vremena da se realno ocijeni učinke iste, a to je jedna cijela godina. Uvjeren sam da će i sindikat u konačnici biti zadovoljan jer će nekim ljudima koji su najviše ponijeli tereta u početku godine, ovisno o njihovu osobnom angažmanu, plaće u ukupnosti 2016. biti i veće nego su bile 2015. godine – napominje Stjepan Pezo.

Kritike na svoj račun rezolutno odbacuje.

– Plaću isplaćujemo iz uspješnog poslovanja tvrtke, a ne zato što ja hoću ili neću nekome dati novac. Plaća je kod nas sastavljena od osnovnog i stimulativnog dijela. Novina je smanjenje osnovnog dijela, a povećanje stimulativnog na način da ukupna moguća zarada bude ista ili veća nego je bila do sada.

U konkretnom slučaju, nečija osnovna bruto plaća od 6000 kuna i 20 posto stimulativnog dodatka pretvoreni su u, na primjer, 4500 + 30 posto + 30 posto. To znači da će, u dijelovima godine kada je rezultat na razini mjeseca lošiji, a to je slučaj s početkom ove godine, neto plaća za tog radnika biti manja za oko 800, 900 kuna. Znam da to nije malo ni lako izdržati, ali sve sam uvjereniji da je odluka dobra i da će imati dobre učinke na dugoročno poslovanje tvrtke, a već za nekoliko mjeseci ćemo svjedočiti pozitivnom dijelu priče povezanom s ovom odlukom – detaljno će naš sugovornik.

Ne moraju to uzeti

Pezo tvrdi kako su ga na ovakvu vrstu kreativnosti potaknuli sindikalci i Zakon o radu.

– Radnicima smo dali mogućnost uzimanja pozajmice koju oni mogu ili ne moraju iskoristiti. Izišli smo im ususret da u u slučaju potrebe poprave svoj kućni budžet. Mi smo uzeli kredit uz kamatu od pet-šest posto, a radnicima nudimo novac po kamati od tri posto, što je zakonski minimum, jer da smo išli na manju kamatu, onda bi nam to ušlo u dohodak i bilo oporezovano – objašnjava prvi čovjek omiške tvrtke s više od 300 zaposlenih.

Sama stimulacija u "Galebu", nastavlja Pezo, može iznositi i do 120 posto osnovne plaće, no...

–... samo ako je ukupni rezultat tvrtke dobar. Ako je, pak, rezultat loš, onda smo uveli ovo što smo uveli. Da se razumijemo, proizvodnja je na vrhuncu, ali prodaja ima svoju sezonalost i dinamiku koja ne mora biti usklađena s racionalnim upravljanjem proizvodnjom. Čekali smo donošenje proračuna jer nam je ipak država važan kupac, koji čini oko 15 posto naše prodaje. Upravo smo počeli proizvodnju za prve isporuke u ovoj godini za MORH i MUP. Uz to valja uzeti u obzir da je prvo tromjesečje tradicionalno najlošije u prodaji modne odjeće, a da je kamp uglavnom na minimalnim ili nikakvim prihodima prva tri do četiri mjeseca.

Vlasnik na gubitku

Pezo napominje kako je "Galeb", inače tvrtka u vlasništvu zagrebačkog "Tekstilprometa", "najveća privatna socijalna ustanova u državi".

– Ni kune dividende vlasnik nije uzeo u ovih 15 godina otkako smo privatna tvrtka, a uplatili smo oko 500 milijuna kuna u državni i lokalni proračun te u plaće radnika, što je opet kroz potrošnju u obliku PDV-a dobrim dijelom završilo u proračunu. Lani nam je dobit iznosila 300.000 kuna, a investicije više od 9.000.000 kuna – zaključuje Stjepan Pezo.

Što će biti s kampom...

Kamp na Ribnjaku "Galeb" je unajmio od Grada Omiša do 2020. godine. Zlatna je to koka bez koje bi "Galeb" puno teže disao. Gradski oci, međutim, još se ne izjašnjavaju kakav im je plan s kampom.

– Kamp "Galeb" najveći je turistički subjekt na području grada Omiša. Prošle godine smo ostvarili 120.000 noćenja. Trenutačno smo u realizaciji velikih investicija. Kampom već 15 godina upravljamo manirom dobroga gospodara, na društveno i socijalno vrlo odgovoran način. Omiš smo kao destinaciju digli na višu razinu te se nadamo da će se to uzeti u obzir kod dogovora na naš zahtjev za produljenje ugovora koji smo podnijeli ima već 10 mjeseci – kaže Pezo.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kako se gule zaposlenici [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2016-04-25 09:36:28 [created_by] => 3226 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2016-04-25 12:36:49 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2016-04-25 11:20:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 46573 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2016/04/25/Novosti/stjepan_pezo4-150413-1.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "960x640" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4719719 Threads: 7 Questions: 160599184 Slow queries: 69732 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4745873 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/omiski-poslodavac-smanjio-placu-radnicima-pa-im-dao-kredit-uz-kamatu-od-3-posto-310405 [printLink] => /vijesti/hrvatska/omiski-poslodavac-smanjio-placu-radnicima-pa-im-dao-kredit-uz-kamatu-od-3-posto-310405?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241884 [name] => Galeb Omiš [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => galeb-omis [link] => /tag/galeb-omis ) [1] => stdClass Object ( [id] => 241885 [name] => Stjepan Pezo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => stjepan-pezo [link] => /tag/stjepan-pezo ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kako se gule zaposlenici [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Omiški poslodavac smanjio plaću radnicima pa im dao kredit uz kamatu od 3 posto [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3226 [name] => Vinko Vuković [username] => vinko-vukovi [email] => vinko-vukovi@sd.hr [password] => $2y$10$YO25wAxyFtorM2joNX.2NOXZftdmUYZoNQomCJcy/gPHsWRdTtcde [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vinko-vukovic-3226 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1744 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4c5809996ece13595660a096152f26ee?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/25/Novosti/stjepan_pezo4-150413-1.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/25/Novosti/stjepan_pezo4-150413-1.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Za ovo sigurno još niste čuli. Čemer je to i jad iz naše firme, koja ni u najgorim ratnim danima nije prolazila kalvariju kakvu sada prolazi. Pomozite...

Uvod je dramatičan, u to nema nikakve sumnje. Ali i izlizan. Za zemlju u kojoj praktično svaki dan netko zapomaže, ovakav uvod svakako je izlizan. No, nije do ljudi, nego do zemlje.

Deprimirani i uništeni

Rečenice iz uvoda samo su dio riječima nevelikog, ali u detaljima preciznog pisma što su ga sastavili i vašem reporteru poslali radnici omiške trikotaže "Galeb". U njemu se ponajprije žale na postupke direktora Stjepana Peze (na slici), ali s imenima ne žele u javnost. Strah ih je odmazde. Otkaza. Strah ih je da im se i ovo malo što imaju ne pretvori u ništa.

"Bojimo se... Za našu egzistenciju... Za budućnost naše djece... Deprimirani smo... Uništeni... U ljudskom, moralnom i egzistencijalnom pogledu."

Radnici "Galeba" direktoru Pezi na teret stavljaju poslovnu odluku – točku na i, kako je nazivaju – kojom im je umanjio ionako bijedne plaće. Službeno se ta odluka zove Odluka o odobravanju pozajmice radnicima čiji stimulativni dio plaće ovisi o rezultatu društva. Donesena je još 15. veljače, a u njoj piše kako se radnicima pozajmica može isplatiti u iznosu do najviše 70 posto stimulativnog dodatka. I to uz kamatnu stopu od tri posto godišnje, pri čemu će radnici pozajmicu i pripadajuću kamatu poslodavcu vratiti u šest jednakih mjesečnih rata počevši s obustavom na plaći od srpnja.

Da pojasnimo. Direktor "Galeba" Stjepan Pezo odlučio je – zbog nezavidne poslovne situacije, ali o tome nešto kasnije kad budemo njega pitali za pojašnjenje – dijelu radnika smanjiti plaću, te im taj manjak nadoknaditi tako što će im njihova tvrtka dati pozajmicu, ali ne u čitavom iznosu, nego samo do 70 posto onoga što im je uzeto, a na taj iznos bit će radnicima zaračunata i kamata od tri posto. Jer – i to ćemo čuti nešto kasnije – drukčije zakon ne dopušta.

Menadžeri digli sidro

Treba li vam još pojašnjavati? Treba? Okej. Imali ste neto plaću, recimo, 3000 kuna, 2200 kuna osnovice plus 800 kuna stimulacije. Sad ćete, dok se firma novčano ne oporavi, mjesečno dobivati 2200, a onih 800 možete zaboraviti. Iako, ako želite, možete potpisati ugovor o pozajmici, pa sljedećih mjeseci dobivati 2200 kuna osnovice plus 560 kuna pozajmice. Koju ćete vratiti poslodavcu uz kamatu od tri posto. On je, dakle, vama uzeo vaših 800 kuna, pa vam je pozajmio svojih 560 kuna, pa ćete vi njemu vratiti vaših 577 kuna.

– Nikad ovo u životu nisam vidio – bilo je prvo što nam je kazao Nenad Leček, predsjednik Sindikata tekstila, obuće, kože i gume Hrvatske (STOKGH).

Trebalo je čovjeku, kako kaže, neko vrijeme da se oporavi od šoka kad su ga nazvali kolege iz Omiša.

– Stvarno, u Hrvatskoj se prvi put susrećemo s ovakvom uredbom. Nečuvena je to mjera. Uložili smo i prigovor, ali uzalud. Dvaput smo čak bili i došli u Omiš, uredno se direktoru tri dana ranije najavili, ali nas on oba puta nije želio primiti – žali se Leček.

Pezo je, kako tvrdi šef sindikata, u najmanju ruku kontroverzan direktor.

– Stalno mijenja Pravilnik o radu, a sve zbog toga jer ga je zadesilo povećanje minimalne plaće od 1. siječnja – veli Leček, dodajući kako je odluka o pozajmici sročena tako da ponajprije pogodi radnike s višim plaćama, dok oni iz proizvodnje "ionako imaju mala primanja".

Neki od "bolje plaćenih" galebovaca, kako doznajemo, već su napustili tvrtku ne želeći prihvatiti nove ugovore. A tu nam je informaciju potvrdio i prozvani direktor Stjepan Pezo.

– Dvoje ljudi koji su imali menadžerske ugovore nije htjelo potpisati nove ugovore i otišlo je iz firme. Nismo imali istu viziju oko načina upravljanja ključnim troškom našeg poslovanja, a to je trošak rada, i logično je da smo se razišli – kaže Stjepan Pezo.

"Galeb" će, smatra direktor, ubrzo, već ovog ljeta, ponovno uzletjeti, pa će se i priča s plaćama vratiti u normalu.

Bit će oni zadovoljni

– Mjera o kojoj govorimo najveći broj radnika, one iz same proizvodnje, uopće nije dirnula. Pogođeni su, ako to tako možemo reći, samo uredsko osoblje i pogonski menadžment. No, nakon ljeta će, uvjeren sam, sve biti bolje. Naši dućani bit će u pozitivnom dijelu godine, izvoz i poslovi za javni sektor su u porastu i još će rasti, sezona će biti dobra, naš kamp će ponovno biti službeni kamp Ultra festivala i sve će se uskladiti na razini godine s očekivanjima, pa tako i ukupne isplate radnicima. A sindikat... Što da vam kažem...

Sindikat je uvijek skeptičan kod uvođenja promjena, pogotovo onih koje se tiču stečenih navika. Ova naša kreativnost u sustavu obračuna plaća je novina i treba vremena da se realno ocijeni učinke iste, a to je jedna cijela godina. Uvjeren sam da će i sindikat u konačnici biti zadovoljan jer će nekim ljudima koji su najviše ponijeli tereta u početku godine, ovisno o njihovu osobnom angažmanu, plaće u ukupnosti 2016. biti i veće nego su bile 2015. godine – napominje Stjepan Pezo.

Kritike na svoj račun rezolutno odbacuje.

– Plaću isplaćujemo iz uspješnog poslovanja tvrtke, a ne zato što ja hoću ili neću nekome dati novac. Plaća je kod nas sastavljena od osnovnog i stimulativnog dijela. Novina je smanjenje osnovnog dijela, a povećanje stimulativnog na način da ukupna moguća zarada bude ista ili veća nego je bila do sada.

U konkretnom slučaju, nečija osnovna bruto plaća od 6000 kuna i 20 posto stimulativnog dodatka pretvoreni su u, na primjer, 4500 + 30 posto + 30 posto. To znači da će, u dijelovima godine kada je rezultat na razini mjeseca lošiji, a to je slučaj s početkom ove godine, neto plaća za tog radnika biti manja za oko 800, 900 kuna. Znam da to nije malo ni lako izdržati, ali sve sam uvjereniji da je odluka dobra i da će imati dobre učinke na dugoročno poslovanje tvrtke, a već za nekoliko mjeseci ćemo svjedočiti pozitivnom dijelu priče povezanom s ovom odlukom – detaljno će naš sugovornik.

Ne moraju to uzeti

Pezo tvrdi kako su ga na ovakvu vrstu kreativnosti potaknuli sindikalci i Zakon o radu.

– Radnicima smo dali mogućnost uzimanja pozajmice koju oni mogu ili ne moraju iskoristiti. Izišli smo im ususret da u u slučaju potrebe poprave svoj kućni budžet. Mi smo uzeli kredit uz kamatu od pet-šest posto, a radnicima nudimo novac po kamati od tri posto, što je zakonski minimum, jer da smo išli na manju kamatu, onda bi nam to ušlo u dohodak i bilo oporezovano – objašnjava prvi čovjek omiške tvrtke s više od 300 zaposlenih.

Sama stimulacija u "Galebu", nastavlja Pezo, može iznositi i do 120 posto osnovne plaće, no...

–... samo ako je ukupni rezultat tvrtke dobar. Ako je, pak, rezultat loš, onda smo uveli ovo što smo uveli. Da se razumijemo, proizvodnja je na vrhuncu, ali prodaja ima svoju sezonalost i dinamiku koja ne mora biti usklađena s racionalnim upravljanjem proizvodnjom. Čekali smo donošenje proračuna jer nam je ipak država važan kupac, koji čini oko 15 posto naše prodaje. Upravo smo počeli proizvodnju za prve isporuke u ovoj godini za MORH i MUP. Uz to valja uzeti u obzir da je prvo tromjesečje tradicionalno najlošije u prodaji modne odjeće, a da je kamp uglavnom na minimalnim ili nikakvim prihodima prva tri do četiri mjeseca.

Vlasnik na gubitku

Pezo napominje kako je "Galeb", inače tvrtka u vlasništvu zagrebačkog "Tekstilprometa", "najveća privatna socijalna ustanova u državi".

– Ni kune dividende vlasnik nije uzeo u ovih 15 godina otkako smo privatna tvrtka, a uplatili smo oko 500 milijuna kuna u državni i lokalni proračun te u plaće radnika, što je opet kroz potrošnju u obliku PDV-a dobrim dijelom završilo u proračunu. Lani nam je dobit iznosila 300.000 kuna, a investicije više od 9.000.000 kuna – zaključuje Stjepan Pezo.

Što će biti s kampom...

Kamp na Ribnjaku "Galeb" je unajmio od Grada Omiša do 2020. godine. Zlatna je to koka bez koje bi "Galeb" puno teže disao. Gradski oci, međutim, još se ne izjašnjavaju kakav im je plan s kampom.

– Kamp "Galeb" najveći je turistički subjekt na području grada Omiša. Prošle godine smo ostvarili 120.000 noćenja. Trenutačno smo u realizaciji velikih investicija. Kampom već 15 godina upravljamo manirom dobroga gospodara, na društveno i socijalno vrlo odgovoran način. Omiš smo kao destinaciju digli na višu razinu te se nadamo da će se to uzeti u obzir kod dogovora na naš zahtjev za produljenje ugovora koji smo podnijeli ima već 10 mjeseci – kaže Pezo.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/omiski-poslodavac-smanjio-placu-radnicima-pa-im-dao-kredit-uz-kamatu-od-3-posto-310405 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9880def09d65083467566c3c22178084258f2445 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Omi%C5%A1ki+poslodavac+smanjio+pla%C4%87u+radnicima+pa+im+dao+kredit+uz+kamatu+od+3+posto&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fomiski-poslodavac-smanjio-placu-radnicima-pa-im-dao-kredit-uz-kamatu-od-3-posto-310405 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fomiski-poslodavac-smanjio-placu-radnicima-pa-im-dao-kredit-uz-kamatu-od-3-posto-310405 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kako se gule zaposlenici [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskakako se gule zaposlenici

Omiški poslodavac smanjio plaću radnicima pa im dao kredit uz kamatu od 3 posto

25. travnja 2016. - 13:20

Za ovo sigurno još niste čuli. Čemer je to i jad iz naše firme, koja ni u najgorim ratnim danima nije prolazila kalvariju kakvu sada prolazi. Pomozite...

Uvod je dramatičan, u to nema nikakve sumnje. Ali i izlizan. Za zemlju u kojoj praktično svaki dan netko zapomaže, ovakav uvod svakako je izlizan. No, nije do ljudi, nego do zemlje.

Deprimirani i uništeni

Rečenice iz uvoda samo su dio riječima nevelikog, ali u detaljima preciznog pisma što su ga sastavili i vašem reporteru poslali radnici omiške trikotaže "Galeb". U njemu se ponajprije žale na postupke direktora Stjepana Peze (na slici), ali s imenima ne žele u javnost. Strah ih je odmazde. Otkaza. Strah ih je da im se i ovo malo što imaju ne pretvori u ništa.

"Bojimo se... Za našu egzistenciju... Za budućnost naše djece....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 19:30