stdClass Object ( [id] => 1378724 [title] => Oni nemaju izbora: ne mogu napustiti zemlju lažnih obećanja, osuđeni su trpjeti i birati između manjih i većih lažova [alias] => oni-nemaju-izbora-ne-mogu-napustiti-zemlju-laznih-obecanja-osudeni-su-trpjeti-i-birati-izmedu-manjih-i-vecih-lazova [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nije tajna da mnogi u Hrvatskoj žive loše, a posebno loše žive naši umirovljenici. Može ih se vidjeti kako teška koraka putuju u daleke trgovačke centre i kupuju artikle na akcijama, kako na zatvaranju tržnica pregovaraju za jeftinije voće i povrće, kako nevjerojatnim financijskim čarobnjaštvom s nekoliko stotina eura uspijevaju živi i zdravi dočekati kraj mjeseca. Neki, nažalost, obilaze i kontejnere.

Od te premale mirovine moraju platiti i režije koje su iste za sve, zato je snaga watti u njihovim žaruljama obrnuto proporcionalna visini njihove mirovine, baš kao i temperatura grijanja. Dio novca odlazi im i na lijekove, a dio živaca debelo im troši hrvatski zdravstveni sustav te dugo čekanje na preglede.

Da uspiju preživjeti, osim djece, rodbine i prijatelja, pomažu im i Vladine ili lokalne isplate pomoći. U našoj javnosti, posvećenoj uglavnom starijim maloljetnicima ili mlađim punoljetnicima čedne inteligencije i ekscesnog ponašanja, umirovljenike se uglavnom ne vidi i ne čuje. Kada progovore, najčešće onda kada dobiju famoznu pripomoć, odnosno milostinju, iz njih izbije dugo akumulirano nezadovoljstvo. Kako je uglavnom riječ o zrelim i pristojnim ljudima stare škole, nezadovoljstvo se ne pretvara u psovke ili u nasilje, ali svakome je jasno da je riječ o ljudima koji se osjećaju izdanima i prevarenima.

Hrvatska kao hospicij

A kako se ne bi tako osjećali kada su se nakon višedesetljetog rada i solidnih primanja, izdvajanja za mirovinsko, socijalno i zdravstveno osiguranje, našli na samom rubu siromaštva. Hrvatska, deklarativno tako puna života, većini njih je hospicij. Prepušteni društvenoj savjesti i međugeneracijskoj solidarnosti, čije je značenje prije pedeset i trideset godina i sada poprilično različito, oni su se našli nigdje. Za umirovljenike se mari kao i za stradale od potresa na Baniji ili u Zagrebu, sporo i površno. Socijalna svijest i socijalna politika u današnjem društvu kao da se poistovjećuju sa socijalizmom pa se drže kao nešto što je nazadno ili prevladano i treba otići u ropotarnicu povijesti, a ne kao nešto temeljno humano. Političari ih ne mogu razumjeti jer primaju povlaštene plaće i iste takve penzije, povlašteno se liječe i povlašteno obnavljaju kuće.

Hrvatski političari ne mare za socijalnu sferu, a baš su oni dobrim dijelom odgovorni za težak položaj penzionera jer su godinama dopuštali da se zdravi i sposobni radnici šalju u prijevremene mirovine, baš kao i mladi i zdravi vojni umirovljenici, uz pripadajući krug povlaštenih. Malo tko je gledao dulje od četiri godine svoga mandata i upitao se hoće li nakon toga u mirovinskom fondu biti novca za buduće umirovljenike.

Ti i takvi hrvatski političari socijale i umirovljenika sjete se uglavnom kada je vrijeme izbora. Tada se obećavaju velike povišice, dodaci, visoke cifre za koje naivniji vjeruju da će biti isplaćene odmah nakon primopredaje vlasti, a upitno je hoće li biti i na samom kraju i koliko će tada iznositi prosječna plaća. Da stvar bude gora, obećanja dolaze od političara koji su toliko puta uhvaćeni u lažima i iznevjerenim obećanjima. Kako umirovljenici, za razliku od mlađih ljudi, ne mogu napustiti zemlju lažnih obećanja, osuđeni su trpjeti tu demagogiju i birati između manjih i većih lažova. Da stvar bude još gora, upravo umirovljenici nemaju puno vremena za čekanje.

---

image

Socijalna svijest i socijalna politika u današnjem društvu kao da se poistovjećuju sa socijalizmom pa se drže kao nešto što je nazadno ili prevladano i treba otići u ropotarnicu povijesti, a ne kao nešto temeljno humano

Duje Klarić/Cropix
---

Stranka kao rješenje

Pametni i iskusni kakvi jesu, penzioneri su vrlo brzo nakon nacionalnog rastrežnjenja shvatili da bez vlastite stranke teško mogu doći do nečeg većeg od mrvica i papaka s političkog stola. I osnovali su stranku, Hrvatsku stranku umirovljenika, koja je u petom sazivu Sabora, 2003. godine, imala trojicu zasupnika. Da je nisu osnovali, tko zna kako bi im bilo? Međutim, više od dvadeset godina od osnivanja stranke umirovljenici žive loše, ma koliko ih lani izbačeni predsjednik HSU-a Silvano Hrelja uvjeravao da im je zapravo dobro. Prošli je tjedan predsjedništvo HSU-a, na čelu s predsjednikom Veselkom Gabričevićem, najavilo potpisivanje koalicijskog sporazuma s HDZ-om. Dio penzionera možda će biti zadovoljan tim sporazumom, a za one druge ostaju druge opcije.

Naime, umirovljenici su, uz HSU, među ostalim, osnovali i Stranku umirovljenika, Blok "Umirovljenici zajedno" te Demokratsku stranku umirovljenika. Te tri stranke pred ove izbore osnovale su političku platformu "Umirovljenici zajedno", koju, kao kod mlađih "Možemo!", vode koordinatori, Milivoj Špika i Lazar Grujić. Platforma je izborne liste predala u petak. Glavni im je cilj, kako je prenijela Hina, izvlačenje umirovljenika iz zone siromaštva, a konkretni zahtjevi su da se minimalna mirovina računa po broju godina radnog staža puta 20 eura, da se sve mirovine računaju na bazi prema udjelu od 75 do 80 posto prosječne plaće u deset najboljih godina rada te da se ukine penalizacija prijevremenih mirovina. Sve skupa košta 1,5 milijardi eura, a iz platforme kažu da će, baš kao i predstavnici nacionalnih manjina, surađivati s onom vladom koju hrvatski građani izaberu. I ono što nisu rekli, ali se podrazumijeva, nakon pregovora i uvažavanja njihovih zahtjeva.

"Umirovljenici zajedno" računaju na podršku "310 tisuća onih koji primaju minimalnu mirovinu, 200 tisuća penaliziranih umirovljenika i 200 tisuća onih s obiteljskim mirovinama". Nema što, riječ je o izbornoj bazi prema kojoj HDZ sa svojih 200 tisuća članova izgleda sićušno. Još kad se tome broju dodaju oni koji će za godinu, pet ili deset postati penzioneri pa već sada misle o iznosu mirovine, moglo bi se govoriti o uvjerljivo najvećoj stranačkoj bazi, koja kao od šale prelazi podjele na lijevo i desno, sjever ili jug, vaksere i antivaksere, eurofanove ili euroskeptike. Samo čisti euri, ništa drugo. Kada novi vlastodršci usvoje prvi set njihovih zahtjeva, onda se može razgovarati o reformi zdravstva i socijalne skrbi, boljem liječenju i domovima za starije osobe te sadržajnijem društvenom životu za treću dob.

Suočeni s teškim životom umirovljenika, možemo samo podržati njihove zahtjeve i put do rješenja njihovih ozbiljnih egzistencijalnih problema. Naime, u Hrvatskoj teško da se išta može postići bez političke volje i snage, a najsigurnije rješenje pri tome je osnivanje političke stranke i dobiveni zastupnički mandati. Međutim, iz takvog stanja u političkom životu, miješanja sindikalnog i cehovskog s političkim organiziranjem, na idućim izborima mogla bi se očekivati i stranka nastavnika, pa čak i više njih, onih osnovne i srednje škole, razredne i predmetne nastave, STEM područja... One bi se mogle organizirati u prosvjetnu platformu i konačno riješiti pristojne plaće, koje im izmiču desetljećima, baš kao mirovine penzionerima.

Platformski potencijal

Tim tragom mogle bi krenuti i buduće stranke konobara i šankera, pomoćnih i glavnih kuhara, udruženih u snažni ugostiteljski blok, koji bi u koaliciji s također brojnim i moćnim turističkim blokom, koji bi činile sobarice, recepcionari i čistačice, stvorio najmoćniju i najbrojniju radnu platformu. Slične snage bila bi i građevinska politička platforma, koja bi okupljala stranke visokogradnje i niskogradnje, kao i majstore unutarnjeg uređenja, koji tada ne bi trebali napuštati domovinu. I platforma "Trgovci zajedno", koja bi okupila trgovce mješovitom robom, odjećom i obućom, namještajem... bila bi jak politički faktor, zbog brojnosti članstva i dokazane podrške javnosti protiv rada nedjeljom.

Kada bi se stranački organizirali i vozači, od javnog prijevoza, kamiona, autobusa, kombija, taksija, dostave, u koaliciji s avio i vodenim prijevoznicima, ne računajući na golemu bazu vozača amatera svih kategorija, i kada bi oni i članovi njihovih obitelji glasali za sebe, sigurno bi ušli u Sabor i uspjeli spustiti cijenu goriva na prihvatljivu razinu, a poboljšati uvjete vožnje. U takvim preslagivanjima konkurenti im ne bi bili i SDP ili HDZ, koji bi se mogli preimenovati u stranku javnih službenika i namještenika, nego bi se za vlast borili međusobno s gore navedenim platformama.

Jest da sve djeluje karikaturalno, da poslije platformskog rada imamo i platformsku politiku, ali u društvu gdje se takvi postupci nude kao jedini izlaz to se čini posve logičnim i jedino efikasnim rješenjem. Osim ako se ne promijeni način odlučivanja i politička svijest, koja misli o društvu i o drugima, a ne samo o sebi i svojima.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Hrvatski političari socijale i umirovljenika sjete se uglavnom kada je vrijeme izbora. Tada se obećavaju velike povišice, dodaci, visoke cifre. Da stvar bude gora, obećanja dolaze od političara koji su toliko puta uhvaćeni u lažima i iznevjerenim obećanjima. Kako umirovljenici, za razliku od mlađih ljudi, ne mogu napustiti zemlju lažnih obećanja, osuđeni su trpjeti tu demagogiju i birati između manjih i većih lažova [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Dijagnoze [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => Hrvatski političari socijale i umirovljenika sjete se uglavnom kada je vrijeme izbora. Tada se obećavaju velike povišice, dodaci, visoke cifre. Da stvar bude gora, obećanja dolaze od političara koji su toliko puta uhvaćeni u lažima i iznevjerenim obećanjima. Kako umirovljenici, za razliku od mlađih ljudi, ne mogu napustiti zemlju lažnih obećanja, osuđeni su trpjeti tu demagogiju i birati između manjih i većih lažova Dijagnoze 0 8293 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-02 13:02:49 [created_by] => 3211 [created_by_alias] => Siniša Kekez [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-07 08:59:44 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-04-07 08:59:24 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Hrvatski političari socijale i umirovljenika sjete se uglavnom kada je vrijeme izbora. Tada se obećavaju velike povišice, dodaci, visoke cifre. Da stvar bude gora, obećanja dolaze od političara koji su toliko puta uhvaćeni u lažima i iznevjerenim obe [metadata] => robots= author= title=Oni nemaju izbora: ne mogu napustiti zemlju lažnih obećanja, osuđeni su trpjeti i birati između manjih i većih lažova page_title=Oni nemaju izbora: ne mogu napustiti zemlju lažnih obećanja, osuđeni su trpjeti i birati između manjih i većih lažova [metakey] => dijagnoze (ne)vremena, umirovljenici, lažna obećanja, hrvatski političari, socijala [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/02\/26171184.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/02\/26171773.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Mario Todori\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Socijalna svijest i socijalna politika u dana\u0161njem dru\u0161tvu kao da se poistovje\u0107uju sa socijalizmom pa se dr\u017ee kao ne\u0161to \u0161to je nazadno ili prevladano i treba oti\u0107i u ropotarnicu povijesti, a ne kao ne\u0161to temeljno humano<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26171184_1920.jpg":"1920x1080","k_26171184_1280.jpg":"1280x1280","k_26171184_1024.jpg":"1024x1024","k_26171184_640.jpg":"640x640","k_26171184_480.jpg":"480x480","k_26171184_340.jpg":"340x340","k_26171184_220.jpg":"220x220","o_26171184_1280.jpg":"1280x853","o_26171184_1024.jpg":"1024x682","o_26171184_640.jpg":"640x426","o_26171184_480.jpg":"480x320","o_26171184_340.jpg":"340x226","o_26171184_220.jpg":"220x146","h_26171184_1280.jpg":"1280x854","h_26171184_1024.jpg":"1024x683","h_26171184_640.jpg":"640x427","h_26171184_480.jpg":"480x320","h_26171184_340.jpg":"340x227","h_26171184_220.jpg":"220x147","pp_26171184_1280.jpg":"1280x1628","pp_26171184_1024.jpg":"1024x1303","pp_26171184_640.jpg":"640x814","pp_26171184_480.jpg":"480x611","pp_26171184_340.jpg":"340x432","pp_26171184_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1286","hd_26171773_1920.jpg":"1920x1080","k_26171773_1280.jpg":"1280x1280","k_26171773_1024.jpg":"1024x1024","k_26171773_640.jpg":"640x640","k_26171773_480.jpg":"480x480","k_26171773_340.jpg":"340x340","k_26171773_220.jpg":"220x220","o_26171773_1280.jpg":"1280x857","o_26171773_1024.jpg":"1024x685","o_26171773_640.jpg":"640x428","o_26171773_480.jpg":"480x321","o_26171773_340.jpg":"340x227","o_26171773_220.jpg":"220x147","h_26171773_1280.jpg":"1280x854","h_26171773_1024.jpg":"1024x683","h_26171773_640.jpg":"640x427","h_26171773_480.jpg":"480x320","h_26171773_340.jpg":"340x227","h_26171773_220.jpg":"220x147","pp_26171773_1280.jpg":"1280x1628","pp_26171773_1024.jpg":"1024x1303","pp_26171773_640.jpg":"640x814","pp_26171773_480.jpg":"480x611","pp_26171773_340.jpg":"340x432","pp_26171773_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7497607 Threads: 2 Questions: 1605169713 Slow queries: 4764773 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110640457 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/oni-nemaju-izbora-ne-mogu-napustiti-zemlju-laznih-obecanja-osudeni-su-trpjeti-i-birati-izmedu-manjih-i-vecih-lazova-1378724 [printLink] => /vijesti/hrvatska/oni-nemaju-izbora-ne-mogu-napustiti-zemlju-laznih-obecanja-osudeni-su-trpjeti-i-birati-izmedu-manjih-i-vecih-lazova-1378724?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 752703 [name] => dijagnoze (ne)vremena [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-21 15:00:44 [main_article_id] => 0 [alias] => dijagnoze-ne-vremena [link] => /tag/dijagnoze-ne-vremena ) [1] => stdClass Object ( [id] => 345310 [name] => umirovljenici [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => umirovljenici [link] => /tag/umirovljenici ) [2] => stdClass Object ( [id] => 754373 [name] => lažna obećanja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-04 12:15:14 [main_article_id] => 0 [alias] => lazna-obecanja [link] => /tag/lazna-obecanja ) [3] => stdClass Object ( [id] => 459398 [name] => hrvatski političari [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvatski-politicari [link] => /tag/hrvatski-politicari ) [4] => stdClass Object ( [id] => 273260 [name] => socijala [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => socijala [link] => /tag/socijala ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Hrvatski političari socijale i umirovljenika sjete se uglavnom kada je vrijeme izbora. Tada se obećavaju velike povišice, dodaci, visoke cifre. Da stvar bude gora, obećanja dolaze od političara koji su toliko puta uhvaćeni u lažima i iznevjerenim obećanjima. Kako umirovljenici, za razliku od mlađih ljudi, ne mogu napustiti zemlju lažnih obećanja, osuđeni su trpjeti tu demagogiju i birati između manjih i većih lažova [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Dijagnoze [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Oni nemaju izbora: ne mogu napustiti zemlju lažnih obećanja, osuđeni su trpjeti i birati između manjih i većih lažova [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3211 [name] => Siniša Kekez [username] => sini-a-kekez [email] => sini-a-kekez@sd.hr [password] => $2y$10$qwcQVvMXvRnnaftU1Sbp8uBJx74ORfe13h3GXKmaTOCIKV5PaudWu [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sinisa-kekez-3211 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1729 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/1cffa202e39e204293b1646975a5b9da?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/02/26171184.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Mario Todorić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/02/26171184.jpg [title] => Mario Todorić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/02/26171773.jpg [title] =>

Socijalna svijest i socijalna politika u današnjem društvu kao da se poistovjećuju sa socijalizmom pa se drže kao nešto što je nazadno ili prevladano i treba otići u ropotarnicu povijesti, a ne kao nešto temeljno humano

Duje Klarić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nije tajna da mnogi u Hrvatskoj žive loše, a posebno loše žive naši umirovljenici. Može ih se vidjeti kako teška koraka putuju u daleke trgovačke centre i kupuju artikle na akcijama, kako na zatvaranju tržnica pregovaraju za jeftinije voće i povrće, kako nevjerojatnim financijskim čarobnjaštvom s nekoliko stotina eura uspijevaju živi i zdravi dočekati kraj mjeseca. Neki, nažalost, obilaze i kontejnere.

Od te premale mirovine moraju platiti i režije koje su iste za sve, zato je snaga watti u njihovim žaruljama obrnuto proporcionalna visini njihove mirovine, baš kao i temperatura grijanja. Dio novca odlazi im i na lijekove, a dio živaca debelo im troši hrvatski zdravstveni sustav te dugo čekanje na preglede.

Da uspiju preživjeti, osim djece, rodbine i prijatelja, pomažu im i Vladine ili lokalne isplate pomoći. U našoj javnosti, posvećenoj uglavnom starijim maloljetnicima ili mlađim punoljetnicima čedne inteligencije i ekscesnog ponašanja, umirovljenike se uglavnom ne vidi i ne čuje. Kada progovore, najčešće onda kada dobiju famoznu pripomoć, odnosno milostinju, iz njih izbije dugo akumulirano nezadovoljstvo. Kako je uglavnom riječ o zrelim i pristojnim ljudima stare škole, nezadovoljstvo se ne pretvara u psovke ili u nasilje, ali svakome je jasno da je riječ o ljudima koji se osjećaju izdanima i prevarenima.

Hrvatska kao hospicij

A kako se ne bi tako osjećali kada su se nakon višedesetljetog rada i solidnih primanja, izdvajanja za mirovinsko, socijalno i zdravstveno osiguranje, našli na samom rubu siromaštva. Hrvatska, deklarativno tako puna života, većini njih je hospicij. Prepušteni društvenoj savjesti i međugeneracijskoj solidarnosti, čije je značenje prije pedeset i trideset godina i sada poprilično različito, oni su se našli nigdje. Za umirovljenike se mari kao i za stradale od potresa na Baniji ili u Zagrebu, sporo i površno. Socijalna svijest i socijalna politika u današnjem društvu kao da se poistovjećuju sa socijalizmom pa se drže kao nešto što je nazadno ili prevladano i treba otići u ropotarnicu povijesti, a ne kao nešto temeljno humano. Političari ih ne mogu razumjeti jer primaju povlaštene plaće i iste takve penzije, povlašteno se liječe i povlašteno obnavljaju kuće.

Hrvatski političari ne mare za socijalnu sferu, a baš su oni dobrim dijelom odgovorni za težak položaj penzionera jer su godinama dopuštali da se zdravi i sposobni radnici šalju u prijevremene mirovine, baš kao i mladi i zdravi vojni umirovljenici, uz pripadajući krug povlaštenih. Malo tko je gledao dulje od četiri godine svoga mandata i upitao se hoće li nakon toga u mirovinskom fondu biti novca za buduće umirovljenike.

Ti i takvi hrvatski političari socijale i umirovljenika sjete se uglavnom kada je vrijeme izbora. Tada se obećavaju velike povišice, dodaci, visoke cifre za koje naivniji vjeruju da će biti isplaćene odmah nakon primopredaje vlasti, a upitno je hoće li biti i na samom kraju i koliko će tada iznositi prosječna plaća. Da stvar bude gora, obećanja dolaze od političara koji su toliko puta uhvaćeni u lažima i iznevjerenim obećanjima. Kako umirovljenici, za razliku od mlađih ljudi, ne mogu napustiti zemlju lažnih obećanja, osuđeni su trpjeti tu demagogiju i birati između manjih i većih lažova. Da stvar bude još gora, upravo umirovljenici nemaju puno vremena za čekanje.

---

image

Socijalna svijest i socijalna politika u današnjem društvu kao da se poistovjećuju sa socijalizmom pa se drže kao nešto što je nazadno ili prevladano i treba otići u ropotarnicu povijesti, a ne kao nešto temeljno humano

Duje Klarić/Cropix
---

Stranka kao rješenje

Pametni i iskusni kakvi jesu, penzioneri su vrlo brzo nakon nacionalnog rastrežnjenja shvatili da bez vlastite stranke teško mogu doći do nečeg većeg od mrvica i papaka s političkog stola. I osnovali su stranku, Hrvatsku stranku umirovljenika, koja je u petom sazivu Sabora, 2003. godine, imala trojicu zasupnika. Da je nisu osnovali, tko zna kako bi im bilo? Međutim, više od dvadeset godina od osnivanja stranke umirovljenici žive loše, ma koliko ih lani izbačeni predsjednik HSU-a Silvano Hrelja uvjeravao da im je zapravo dobro. Prošli je tjedan predsjedništvo HSU-a, na čelu s predsjednikom Veselkom Gabričevićem, najavilo potpisivanje koalicijskog sporazuma s HDZ-om. Dio penzionera možda će biti zadovoljan tim sporazumom, a za one druge ostaju druge opcije.

Naime, umirovljenici su, uz HSU, među ostalim, osnovali i Stranku umirovljenika, Blok "Umirovljenici zajedno" te Demokratsku stranku umirovljenika. Te tri stranke pred ove izbore osnovale su političku platformu "Umirovljenici zajedno", koju, kao kod mlađih "Možemo!", vode koordinatori, Milivoj Špika i Lazar Grujić. Platforma je izborne liste predala u petak. Glavni im je cilj, kako je prenijela Hina, izvlačenje umirovljenika iz zone siromaštva, a konkretni zahtjevi su da se minimalna mirovina računa po broju godina radnog staža puta 20 eura, da se sve mirovine računaju na bazi prema udjelu od 75 do 80 posto prosječne plaće u deset najboljih godina rada te da se ukine penalizacija prijevremenih mirovina. Sve skupa košta 1,5 milijardi eura, a iz platforme kažu da će, baš kao i predstavnici nacionalnih manjina, surađivati s onom vladom koju hrvatski građani izaberu. I ono što nisu rekli, ali se podrazumijeva, nakon pregovora i uvažavanja njihovih zahtjeva.

"Umirovljenici zajedno" računaju na podršku "310 tisuća onih koji primaju minimalnu mirovinu, 200 tisuća penaliziranih umirovljenika i 200 tisuća onih s obiteljskim mirovinama". Nema što, riječ je o izbornoj bazi prema kojoj HDZ sa svojih 200 tisuća članova izgleda sićušno. Još kad se tome broju dodaju oni koji će za godinu, pet ili deset postati penzioneri pa već sada misle o iznosu mirovine, moglo bi se govoriti o uvjerljivo najvećoj stranačkoj bazi, koja kao od šale prelazi podjele na lijevo i desno, sjever ili jug, vaksere i antivaksere, eurofanove ili euroskeptike. Samo čisti euri, ništa drugo. Kada novi vlastodršci usvoje prvi set njihovih zahtjeva, onda se može razgovarati o reformi zdravstva i socijalne skrbi, boljem liječenju i domovima za starije osobe te sadržajnijem društvenom životu za treću dob.

Suočeni s teškim životom umirovljenika, možemo samo podržati njihove zahtjeve i put do rješenja njihovih ozbiljnih egzistencijalnih problema. Naime, u Hrvatskoj teško da se išta može postići bez političke volje i snage, a najsigurnije rješenje pri tome je osnivanje političke stranke i dobiveni zastupnički mandati. Međutim, iz takvog stanja u političkom životu, miješanja sindikalnog i cehovskog s političkim organiziranjem, na idućim izborima mogla bi se očekivati i stranka nastavnika, pa čak i više njih, onih osnovne i srednje škole, razredne i predmetne nastave, STEM područja... One bi se mogle organizirati u prosvjetnu platformu i konačno riješiti pristojne plaće, koje im izmiču desetljećima, baš kao mirovine penzionerima.

Platformski potencijal

Tim tragom mogle bi krenuti i buduće stranke konobara i šankera, pomoćnih i glavnih kuhara, udruženih u snažni ugostiteljski blok, koji bi u koaliciji s također brojnim i moćnim turističkim blokom, koji bi činile sobarice, recepcionari i čistačice, stvorio najmoćniju i najbrojniju radnu platformu. Slične snage bila bi i građevinska politička platforma, koja bi okupljala stranke visokogradnje i niskogradnje, kao i majstore unutarnjeg uređenja, koji tada ne bi trebali napuštati domovinu. I platforma "Trgovci zajedno", koja bi okupila trgovce mješovitom robom, odjećom i obućom, namještajem... bila bi jak politički faktor, zbog brojnosti članstva i dokazane podrške javnosti protiv rada nedjeljom.

Kada bi se stranački organizirali i vozači, od javnog prijevoza, kamiona, autobusa, kombija, taksija, dostave, u koaliciji s avio i vodenim prijevoznicima, ne računajući na golemu bazu vozača amatera svih kategorija, i kada bi oni i članovi njihovih obitelji glasali za sebe, sigurno bi ušli u Sabor i uspjeli spustiti cijenu goriva na prihvatljivu razinu, a poboljšati uvjete vožnje. U takvim preslagivanjima konkurenti im ne bi bili i SDP ili HDZ, koji bi se mogli preimenovati u stranku javnih službenika i namještenika, nego bi se za vlast borili međusobno s gore navedenim platformama.

Jest da sve djeluje karikaturalno, da poslije platformskog rada imamo i platformsku politiku, ali u društvu gdje se takvi postupci nude kao jedini izlaz to se čini posve logičnim i jedino efikasnim rješenjem. Osim ako se ne promijeni način odlučivanja i politička svijest, koja misli o društvu i o drugima, a ne samo o sebi i svojima.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Mario Todorić/Cropix Duje Klarić/Cropix
Duje Klarić/Cropix

Socijalna svijest i socijalna politika u današnjem društvu kao da se poistovjećuju sa socijalizmom pa se drže kao nešto što je nazadno ili prevladano i treba otići u ropotarnicu povijesti, a ne kao nešto temeljno humano

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/oni-nemaju-izbora-ne-mogu-napustiti-zemlju-laznih-obecanja-osudeni-su-trpjeti-i-birati-izmedu-manjih-i-vecih-lazova-1378724 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9d8632adec45552f38d55ff3a5d39178a2af2939 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Oni+nemaju+izbora%3A+ne+mogu+napustiti+zemlju+la%C5%BEnih+obe%C4%87anja%2C+osu%C4%91eni+su+trpjeti+i+birati+izme%C4%91u+manjih+i+ve%C4%87ih+la%C5%BEova&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Foni-nemaju-izbora-ne-mogu-napustiti-zemlju-laznih-obecanja-osudeni-su-trpjeti-i-birati-izmedu-manjih-i-vecih-lazova-1378724 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Foni-nemaju-izbora-ne-mogu-napustiti-zemlju-laznih-obecanja-osudeni-su-trpjeti-i-birati-izmedu-manjih-i-vecih-lazova-1378724 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Hrvatski političari socijale i umirovljenika sjete se uglavnom kada je vrijeme izbora. Tada se obećavaju velike povišice, dodaci, visoke cifre. Da stvar bude gora, obećanja dolaze od političara koji su toliko puta uhvaćeni u lažima i iznevjerenim obećanjima. Kako umirovljenici, za razliku od mlađih ljudi, ne mogu napustiti zemlju lažnih obećanja, osuđeni su trpjeti tu demagogiju i birati između manjih i većih lažova [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Dijagnoze [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaDijagnoze

Oni nemaju izbora: ne mogu napustiti zemlju lažnih obećanja, osuđeni su trpjeti i birati između manjih i većih lažova

Piše Siniša Kekez
7. travnja 2024. - 10:59

Nije tajna da mnogi u Hrvatskoj žive loše, a posebno loše žive naši umirovljenici. Može ih se vidjeti kako teška koraka putuju u daleke trgovačke centre i kupuju artikle na akcijama, kako na zatvaranju tržnica pregovaraju za jeftinije voće i povrće, kako nevjerojatnim financijskim čarobnjaštvom s nekoliko stotina eura uspijevaju živi i zdravi dočekati kraj mjeseca. Neki, nažalost, obilaze i kontejnere.

Od te premale mirovine moraju platiti i režije koje su iste za sve, zato je snaga watti u njihovim žaruljama obrnuto proporcionalna visini njihove mirovine, baš kao i temperatura grijanja. Dio novca odlazi im i na lijekove, a dio živaca debelo im troši hrvatski zdravstveni sustav te dugo čekanje na preglede.

Da uspiju preživjeti, osim djece, rodbine i prijatelja, pomaž...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 04:30