stdClass Object ( [id] => 1346805 [title] => ‘Pa nećemo valjda svinjama praviti hotele?!‘; Svi smo za Europu, ali samo dok to ne ugrožava naš ‘lako ćemo‘ sistem [alias] => pa-necemo-valjda-svinjama-praviti-hotele-svi-smo-za-europu-ali-samo-dok-to-ne-ugrozava-nas-lako-cemo-sistem [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nije Aleksandra Prijović jedino što ovih dana spaja Hrvatsku i Srbiju. I u jednoj i u drugoj zemlji posljednjih se tjedana, osim hitova “Cece za nove generacije”, mogu čuti i - poruke s antieuropskim predznakom.

I dok je u Srbiji to dio predizbornog folklora s prozirnom svrhom podilaženja biračima, sve u stilu “neće nas nikakva Europa, tj. Bruxelles, NATO i Vatikan natjerati da priznamo Kosovo i odreknemo se Rusije”, kod nas svjedočimo zanimljivom fenomenu povijesne inverzije. Poruke nisu tako brutalne, ali kontekst je sličan.

A to u praksi izgleda ovako: Europa, odnosno EU nam odgovara dok nam daje status kojim se razlikujemo od susjeda pred kojima možemo izigravati superiornost. Još nam više konvenira kad dobivamo novac iz EU fondova. Pa kome će ga dati ako ne jednoj od svojih najnerazvijenijih članica!

I sve je dobro dok furanje na europejstvo ne poremeti neke naše “običaje”, i narodne i političke. Čim prijeđe tu crtu razgraničenja između Balkana i Europe, postaje prijetnja, ma gotovo okupator!

A da se ugledamo na Bjelorusiju?

Da vam je netko u siječnju te 2012., kad je održan referendum o Hrvatskoj u Europskoj uniji, kazao da će nepunih 13 godina kasnije biti i onih kojima EU predstavlja nešto negativno, teško da biste mu povjerovali. Jer je upravo zaklinjanje u EU i naglašavanje povijesne pripadnosti hrvatskog naroda zapadnoeuropskoj civilizacijskoj tradiciji bio i jedan od zvučnijih i najspominjanijih argumenata pri izlasku iz SFRJ. Sjećate se onih poruka, nije nama mjesto na Balkanu i u “tamnici naroda”, mi smo oduvijek bili Europa. Makar i kao mistificirano “predziđe kršćanstva”...

---

image
Tonći Plazibat/cropix
---

Ali zeznuta je ta Europa jer ima i brojne regule koje baš i ne mare za ovdašnje “lako ćemo” prakse. I zato svako toliko s te strane raskrinka stvarnu predanost dobrog dijela Hrvata europejskim vrijednostima i standardima, kao i propisima i zakonima koje smo preuzeli od, gle čuda, EU-a, a ne od Turske ili Bjelorusije.

---

image
Vlado Kos/Cropix
---

Lijepo je putovati Europom bez vađenja dokumenata, primjerice, ali svako malo nas strefi nešto što se negativno odražava na održavanje visokog stupnja proeuropske euforije. Evo, recimo, ta afrička svinjska kuga. Njezina pojava za sobom u EU-u povlači primjenu rigoroznih mjera. Nema lijeka ni prevencije (čitaj: cjepiva) protiv te pošasti čija je smrtnost alarmantna: od 80 do 100 posto. I zato se krenulo u oštre mjere, još tamo otkako se, a bilo je to 23. lipnja, pojavila prva sumnja na raširenost bolesti i u Hrvatskoj. Otada je uginulo više od 1800 svinja, usmrćeno ih je više od 28 tisuća, a preko 71 tisuća svinja je odvedena na klanje za dopuštene oblike prerade... Bolest je buknula u tri slavonske županije, koje inače drže 60 posto domaćeg svinjogojstva. U kratkom je roku pokosila više od 10 posto svinjskog fonda u Hrvatskoj!

---

image
Vlado Kos/Cropix
---

Istina, država je za odštetu i naknadu štete svinjogojcima izdvojila više od 30 milijuna eura, ali, nestrpljivi zbog drastičnih mjera kojima se nije nazirao kraj, krenuli su s prosvjedima, izišli s traktorima na ceste jer im nije dopušten promet svinjama. A to će reći, do daljnjeg su zabranjene i svinjokolje. Dok Europska komisija ne kaže drukčije, a iduće njezino očitovanje očekuje se sredinom mjeseca. I to je bilo dovoljno za novi proplamsaj antieuropskog raspoloženja, jer “neće nama valjda tamo neka Europa i njezine ovdašnje sluge određivati kad ćemo klati svoje svinje”. Dakle, neće našim životima upravljati tamo neki "briselski ćato", ili još gore, "ministrica koja hoda u štiklama, a nikad nije zagazila u stajski gnoj".

Neki su išli i dalje pa su doveli u pitanje i samo postojanje afričke svinjske kuge. Svaka sličnost s onima koji su tvrdili da ne postoji ni COVID-19 nipošto nije plod vaše mašte!

“Bolje da krepa selo nego običaji”, poručio je Mostov zastupnik i gradonačelnik Sinja Miro Bulj. I njegov stranački kolega Nikola Grmoja također je preko noći postao stručnjak za uzgoj svinja. Na koncu, što nam veterinari i stručnjaci za virologiju životinja imaju pametovati kad sve piše na Facebooku!

---

image

I Nikola Grmoja se prometnuo u stručnjaka za svinjogojstvo

Vlado Kos/Cropix
---

Tridicija kao alibi za otpor promjenama

“Mi smo to radili stoljećima i kad ova generacija umre, nitko više neće znati klati svinje”, čulo se s punktova prosvjednika koji traže ukidanje mjera borbe protiv širenja zaraze, potpuno ignorirajući opasnost da upravo zbog toga dođe do naglog širenja bolesti. “Ne tražimo ništa novo, nego nešto što se u Slavoniji stoljećima radilo”, jedan je od “argumenata” koji bi struku valjda trebao ganuti do te mjere da na tjedan, dva, “zažmiri” i dokine mjere. Uostalom, pa nećemo valjda slušati znanost i struku, držati ih se kao pijan plota?! Jedan od vođa prosvjeda, Milenko Bilić, inače član Domovinskog pokreta, ovako je “raskrinkao” mjere preuzete iz EU članica s istim problemom: “Dok neki Slavonci spavaju u šupama, vlast za svinje traži hotele!” Uzgred, Bilić nije ni registrirani svinjogojac ni poljoprivrednik, iako smo ga se nagledali na TV ekranima, ali zna čovjek što ne valja, je li...

---

image

Milenko Bilić (Domovinski pokret): Dok neki Slavonci spavaju u šupama, vlast za svinje traži hotele!

Vlado Kos/Cropix
---

“Premijer je podizvođač radova za Europsku komisiju i na ovom primjeru se jasno vidi da Hrvatska nije suverena i neovisna država”, poručio je u ime prosvjednika Dražen Strukar, svinjogojac iz Cerne. Još jedan od vođa prosvjeda, Duško Pavlik, čelnik novoosnovanog Sindikata zaposlenih u poljoprivredi Slavonije, kazneno je prijavljen zbog premještanja svinja u vrijeme zabrane. Kako je prosvjed odmicao, počela su i međusobna prozivanja, pa su one koji su bili za dijalog s ministricom Marijom Vučković nazvali - izdajnicima! Srećom, hajka je ostala na riječima... Eto, takva nam se Hrvatska nudi kao alternativa onoj koja bi se držala europskih kriterija!

---

image
Damir Krajac/Cropix
---

Iako vladajući u ovoj priči ispadaju proeuropski dosljedni, ne treba brzati sa zaključkom da je i uistinu tako. Ovisno o situaciji, reklo bi se. Da, pohvalno je kad je netko legalist, ali ima nešto i u moralnoj odgovornosti. Valjda je to ono što bi političare trebalo razlikovati od birokrata i suhoparnih tumača pravnih odredbi.

Uzmimo samo najsvježiji primjer smjene Frane Barbarića s čela HEP-a. U kontekstu političkog nadmetanja i pragmatike, još je i razumljivo da iz Vlade ni pod mukama ne bi priznali da je šef jedne od najvažnijih tvrtki u državnom vlasništvu morao otići i zbog oporbenog inzistiranja na aferi “Plin za cent”. Istini za volju, tek treba pouzdano rasvijetliti je li tu zaista bilo pogodovanja ili je u pitanju bio tek neizbježni negativni poslovni ciklus u situaciji kad imate viška plina. Ali, i sama priča oko Barbarićeve bespravne gradnje na njegovu rodnom otoku Hvaru pružala je dovoljno građe za temu o smjeni ili ostavci. Itekako! Ako ne i prije, onda još u svibnju, kad je Građevinska inspekcija, pod pritiskom napisa u medijima(!), zabranila daljnje radove na kući u Zastražišću gdje je Barbarić u zaštićenom obalnom pojasu, izvan građevinske zone, bez dozvole, zidao stambenu zgradu, građevinu, a do nje i bazen! Barbarić je bahato izignorirao tri kazne i nalog za rušenje, usput tvrdio da je riječ o “organiziranoj kampanji protiv njega” i najavljivao pravnu borbu do posljednje instance, onako kako to čine ljudi koji su sigurni da su u pravu. Ili samo nedodirljivi...

---

image

Frane Barbarić - najavio je nastavak borbe za svoje pravo na - divlju gradnju

Niksa Stipanicev/Cropix/Cropix
---

Kako god, krajem rujna Državni inspektorat je potvrdio da je podnio kaznenu prijavu protiv Barbarića, a premijer Andrej Plenković je reagirao tek tada. Dakle, čekao je podizanje optužnice, da divlja gradnja bude okvalificirana kao kazneno djelo i tek je onda objavio da se pokreće procedura smjene s čela HEP-a.

Kakvu poruku vladajući time odašilju? Da su legalisti? U redu, taj smo dio shvatili. Ali što ćemo s moralnom dimenzijom bavljenja poslovima od općeg interesa i europskim principima shvaćanja uloge političara u društvu? Zar je prelaženje preko nečijeg ignoriranja instanci pravne države – a taj netko je kao slučajno predsjednik Uprave HEP-a! - dobra poruka javnosti?

Ili je glavna poruka “slučaja Barbarić” zaista ona obeshrabrujuća za sve koji bi da Hrvatska bude Europa u svakom smislu, a glasi otprilike ovako: kazne treba ignorirati i raditi po svom, inspektorat je nebitan i nema razloga da se njegove odluke poštuju?!

Dvostruki kriteriji

Sve dok i sama primjenjuje takve, dvostruke kriterije europejskog ponašanja, vlast se ne treba čuditi po demokraciju opasnom jačanju populizma u javnom diskursu i njegovu prerastanju u politički mainstream. Hrvatska politička scena, iako su HDZ i SDP i dalje vodeće stranke u redovnim sondiranjima rejtinga, već najmanje osam godina nije država stranačkog duopola. Jer ni iduća se vlada neće moći sastaviti bez postizbornog koaliranja s manjim strankama, možda i onima populističke retorike (evo, Domovinski pokret koji se spominje kao potencijalni HDZ-ov partner u formiranju većine, jaše na valu populizma i kad je u pitanju svinjska kuga, ali i tema imigracija!).

I sad još zamislite da nismo u Europskoj uniji i da nas ne obvezuju europska pravila igre, ma koliko da ih selektivno primjenjujemo! Koliko bi se tek onda bahatosti političara na svim razinama izlilo po Hrvatskoj? Koliko bi samo lokalnih šerifa “treniralo” samovolju poput one zbog koje je USKOK nedavno podigao optužnicu protiv Vinka Zulima, bivšeg saborskog zastupnika HDZ-a.

---

image

Vinko Zulim

Bozidar Vukicevic/cropix/Cropix
---

On je, naime, kao načelnik općine Seget, odobravao trošenje proračunskog novca za iće i piće u raznim ugostiteljskim objektima, od Segeta Donjeg, Segeta Vranjica, Boraje i Šibenika, naravno u privatne, a ne službene svrhe. Iz općinske je blagajne, otkrilo se, financirao i proslavu izbornih rezultata(!) i tako ukupno “zdrobio” 40 tisuća eura... Je li to Hrvatska kakvu želimo? Ona u kojoj Europsko tužiteljstvo ne bi "ometalo" privilegirane, tj. ne bi imalo ovlasti pokretati istrage protiv političara koji jedu i piju na naš račun, kao recimo u najnovijem raskrinkanom primjeru s bivšom ministricom Gabrijelom Žalac!

---

image

Gabrijela Žalac - bivša ministrica na udaru Ureda europskog javnog tužitelja

Goran Mehkek/Cropix/Cropix
---

I zato, ne bojmo se “više Europe”! O njezinoj budućnosti, sutrašnjem uređenju i nedostacima u modusima donošenja odluka i funkcioniranja treba razgovarati, ali Hrvatska bi bez preuzimanja njezinih standarda brzo postala tek još jedan mračni balkanski vilajet. S izlazom na more.

I da se ne zavaravamo, pjevačica iz prve rečenice teksta nije ni najmanje kriva za to!

---

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => malo balkan, malo EU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => malo balkan, malo EU 2 0 10387 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-12-07 11:34:19 [created_by] => 3127 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-12-12 09:23:51 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-12-12 09:23:32 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title='Pa nećemo valjda svinjama praviti hotele?!'; Svi smo za Europu, ali samo dok to ne ugrožava naš 'lako ćemo' sistem page_title='Pa nećemo valjda svinjama praviti hotele?!'; Svi smo za Europu, ali samo dok to ne ugrožava naš 'lako ćemo' sistem [metakey] => europski standardi, Hrvatska, EU, prosvjedi seljaka, svinjogojci, Milenko Bilić, Nikola Grmoja, Marija Vučković, Frane Barbarić, Gabrijela Žalac [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/12\/07\/20706016.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/07\/18014076.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/07\/24601600.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/07\/26183559.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/07\/22647168.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/07\/26127839.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/07\/26127836.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/07\/26127834.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/07\/26127833.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/07\/26127831.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/07\/26140281.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/07\/26141343.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/07\/26141342.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/07\/26103384.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/07\/26099610.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Goran Mehkek\/Cropix","Ton\u0107i Plazibat\/cropix","Goran Mehkek\/Cropix\/Cropix","Niksa Stipanicev\/Cropix\/Cropix","Bozidar Vukicevic\/cropix\/Cropix","Vlado Kos\/Cropix","Vlado Kos\/Cropix","Vlado Kos\/Cropix","Vlado Kos\/Cropix","Vlado Kos\/Cropix","Damir Krajac\/Cropix","Damir Krajac\/Cropix","Damir Krajac\/Cropix","Vlado Kos\/Cropix","Zeljko Hajdinjak\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","

Gabrijela \u017dalac - biv\u0161a ministrica na udaru Ureda europskog javnog tu\u017eitelja<\/p>","

Frane Barbari\u0107 - najavio je nastavak borbe\u00a0za svoje pravo na - divlju gradnju<\/p>","

Vinko Zulim<\/p>","","","","

Milenko Bili\u0107 (Domovinski pokret):\u00a0Dok neki Slavonci spavaju u \u0161upama, vlast za svinje tra\u017ei hotele!<\/p>","

I Nikola Grmoja se prometnuo u stru\u010dnjaka za svinjogojstvo<\/p>","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","48:45","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1265","hd_20706016_1920.jpg":"1920x1080","k_20706016_1280.jpg":"1280x1280","k_20706016_1024.jpg":"1024x1024","k_20706016_640.jpg":"640x640","k_20706016_480.jpg":"480x480","k_20706016_340.jpg":"340x340","k_20706016_220.jpg":"220x220","o_20706016_1280.jpg":"1280x843","o_20706016_1024.jpg":"1024x674","o_20706016_640.jpg":"640x421","o_20706016_480.jpg":"480x316","o_20706016_340.jpg":"340x224","o_20706016_220.jpg":"220x144","h_20706016_1280.jpg":"1280x854","h_20706016_1024.jpg":"1024x683","h_20706016_640.jpg":"640x427","h_20706016_480.jpg":"480x320","h_20706016_340.jpg":"340x227","h_20706016_220.jpg":"220x147","pp_20706016_1280.jpg":"1280x1628","pp_20706016_1024.jpg":"1024x1303","pp_20706016_640.jpg":"640x814","pp_20706016_480.jpg":"480x611","pp_20706016_340.jpg":"340x432","pp_20706016_220.jpg":"220x280"},{"size0":"512x341","hd_18014076_1920.jpg":"1920x1080","k_18014076_1280.jpg":"1280x1280","k_18014076_1024.jpg":"1024x1024","k_18014076_640.jpg":"640x640","k_18014076_480.jpg":"480x480","k_18014076_340.jpg":"340x340","k_18014076_220.jpg":"220x220","o_18014076_1280.jpg":"1280x852","o_18014076_1024.jpg":"1024x682","o_18014076_640.jpg":"640x426","o_18014076_480.jpg":"480x319","o_18014076_340.jpg":"340x226","o_18014076_220.jpg":"220x146","h_18014076_1280.jpg":"1280x854","h_18014076_1024.jpg":"1024x683","h_18014076_640.jpg":"640x427","h_18014076_480.jpg":"480x320","h_18014076_340.jpg":"340x227","h_18014076_220.jpg":"220x147","pp_18014076_1280.jpg":"1280x1628","pp_18014076_1024.jpg":"1024x1303","pp_18014076_640.jpg":"640x814","pp_18014076_480.jpg":"480x611","pp_18014076_340.jpg":"340x432","pp_18014076_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24601600_1920.jpg":"1920x1080","k_24601600_1280.jpg":"1280x1280","k_24601600_1024.jpg":"1024x1024","k_24601600_640.jpg":"640x640","k_24601600_480.jpg":"480x480","k_24601600_340.jpg":"340x340","k_24601600_220.jpg":"220x220","o_24601600_1280.jpg":"1280x853","o_24601600_1024.jpg":"1024x682","o_24601600_640.jpg":"640x426","o_24601600_480.jpg":"480x320","o_24601600_340.jpg":"340x226","o_24601600_220.jpg":"220x146","h_24601600_1280.jpg":"1280x854","h_24601600_1024.jpg":"1024x683","h_24601600_640.jpg":"640x427","h_24601600_480.jpg":"480x320","h_24601600_340.jpg":"340x227","h_24601600_220.jpg":"220x147","pp_24601600_1280.jpg":"1280x1628","pp_24601600_1024.jpg":"1024x1303","pp_24601600_640.jpg":"640x814","pp_24601600_480.jpg":"480x611","pp_24601600_340.jpg":"340x432","pp_24601600_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1449","hd_26183559_1920.jpg":"1920x1080","k_26183559_1280.jpg":"1280x1280","k_26183559_1024.jpg":"1024x1024","k_26183559_640.jpg":"640x640","k_26183559_480.jpg":"480x480","k_26183559_340.jpg":"340x340","k_26183559_220.jpg":"220x220","o_26183559_1280.jpg":"1280x966","o_26183559_1024.jpg":"1024x772","o_26183559_640.jpg":"640x483","o_26183559_480.jpg":"480x362","o_26183559_340.jpg":"340x256","o_26183559_220.jpg":"220x166","h_26183559_1280.jpg":"1280x854","h_26183559_1024.jpg":"1024x683","h_26183559_640.jpg":"640x427","h_26183559_480.jpg":"480x320","h_26183559_340.jpg":"340x227","h_26183559_220.jpg":"220x147","pp_26183559_1280.jpg":"1280x1628","pp_26183559_1024.jpg":"1024x1303","pp_26183559_640.jpg":"640x814","pp_26183559_480.jpg":"480x611","pp_26183559_340.jpg":"340x432","pp_26183559_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1223","hd_22647168_1920.jpg":"1920x1080","k_22647168_1280.jpg":"1280x1280","k_22647168_1024.jpg":"1024x1024","k_22647168_640.jpg":"640x640","k_22647168_480.jpg":"480x480","k_22647168_340.jpg":"340x340","k_22647168_220.jpg":"220x220","o_22647168_1280.jpg":"1280x815","o_22647168_1024.jpg":"1024x652","o_22647168_640.jpg":"640x407","o_22647168_480.jpg":"480x305","o_22647168_340.jpg":"340x216","o_22647168_220.jpg":"220x140","h_22647168_1280.jpg":"1280x854","h_22647168_1024.jpg":"1024x683","h_22647168_640.jpg":"640x427","h_22647168_480.jpg":"480x320","h_22647168_340.jpg":"340x227","h_22647168_220.jpg":"220x147","pp_22647168_1280.jpg":"1280x1628","pp_22647168_1024.jpg":"1024x1303","pp_22647168_640.jpg":"640x814","pp_22647168_480.jpg":"480x611","pp_22647168_340.jpg":"340x432","pp_22647168_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26127839_1920.jpg":"1920x1080","k_26127839_1280.jpg":"1280x1280","k_26127839_1024.jpg":"1024x1024","k_26127839_640.jpg":"640x640","k_26127839_480.jpg":"480x480","k_26127839_340.jpg":"340x340","k_26127839_220.jpg":"220x220","o_26127839_1280.jpg":"1280x853","o_26127839_1024.jpg":"1024x682","o_26127839_640.jpg":"640x426","o_26127839_480.jpg":"480x320","o_26127839_340.jpg":"340x226","o_26127839_220.jpg":"220x146","h_26127839_1280.jpg":"1280x854","h_26127839_1024.jpg":"1024x683","h_26127839_640.jpg":"640x427","h_26127839_480.jpg":"480x320","h_26127839_340.jpg":"340x227","h_26127839_220.jpg":"220x147","pp_26127839_1280.jpg":"1280x1628","pp_26127839_1024.jpg":"1024x1303","pp_26127839_640.jpg":"640x814","pp_26127839_480.jpg":"480x611","pp_26127839_340.jpg":"340x432","pp_26127839_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26127836_1920.jpg":"1920x1080","k_26127836_1280.jpg":"1280x1280","k_26127836_1024.jpg":"1024x1024","k_26127836_640.jpg":"640x640","k_26127836_480.jpg":"480x480","k_26127836_340.jpg":"340x340","k_26127836_220.jpg":"220x220","o_26127836_1280.jpg":"1280x853","o_26127836_1024.jpg":"1024x682","o_26127836_640.jpg":"640x426","o_26127836_480.jpg":"480x320","o_26127836_340.jpg":"340x226","o_26127836_220.jpg":"220x146","h_26127836_1280.jpg":"1280x854","h_26127836_1024.jpg":"1024x683","h_26127836_640.jpg":"640x427","h_26127836_480.jpg":"480x320","h_26127836_340.jpg":"340x227","h_26127836_220.jpg":"220x147","pp_26127836_1280.jpg":"1280x1628","pp_26127836_1024.jpg":"1024x1303","pp_26127836_640.jpg":"640x814","pp_26127836_480.jpg":"480x611","pp_26127836_340.jpg":"340x432","pp_26127836_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26127834_1920.jpg":"1920x1080","k_26127834_1280.jpg":"1280x1280","k_26127834_1024.jpg":"1024x1024","k_26127834_640.jpg":"640x640","k_26127834_480.jpg":"480x480","k_26127834_340.jpg":"340x340","k_26127834_220.jpg":"220x220","o_26127834_1280.jpg":"1280x853","o_26127834_1024.jpg":"1024x682","o_26127834_640.jpg":"640x426","o_26127834_480.jpg":"480x320","o_26127834_340.jpg":"340x226","o_26127834_220.jpg":"220x146","h_26127834_1280.jpg":"1280x854","h_26127834_1024.jpg":"1024x683","h_26127834_640.jpg":"640x427","h_26127834_480.jpg":"480x320","h_26127834_340.jpg":"340x227","h_26127834_220.jpg":"220x147","pp_26127834_1280.jpg":"1280x1628","pp_26127834_1024.jpg":"1024x1303","pp_26127834_640.jpg":"640x814","pp_26127834_480.jpg":"480x611","pp_26127834_340.jpg":"340x432","pp_26127834_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26127833_1920.jpg":"1920x1080","k_26127833_1280.jpg":"1280x1280","k_26127833_1024.jpg":"1024x1024","k_26127833_640.jpg":"640x640","k_26127833_480.jpg":"480x480","k_26127833_340.jpg":"340x340","k_26127833_220.jpg":"220x220","o_26127833_1280.jpg":"1280x853","o_26127833_1024.jpg":"1024x682","o_26127833_640.jpg":"640x426","o_26127833_480.jpg":"480x320","o_26127833_340.jpg":"340x226","o_26127833_220.jpg":"220x146","h_26127833_1280.jpg":"1280x854","h_26127833_1024.jpg":"1024x683","h_26127833_640.jpg":"640x427","h_26127833_480.jpg":"480x320","h_26127833_340.jpg":"340x227","h_26127833_220.jpg":"220x147","pp_26127833_1280.jpg":"1280x1628","pp_26127833_1024.jpg":"1024x1303","pp_26127833_640.jpg":"640x814","pp_26127833_480.jpg":"480x611","pp_26127833_340.jpg":"340x432","pp_26127833_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26127831_1920.jpg":"1920x1080","k_26127831_1280.jpg":"1280x1280","k_26127831_1024.jpg":"1024x1024","k_26127831_640.jpg":"640x640","k_26127831_480.jpg":"480x480","k_26127831_340.jpg":"340x340","k_26127831_220.jpg":"220x220","o_26127831_1280.jpg":"1280x853","o_26127831_1024.jpg":"1024x682","o_26127831_640.jpg":"640x426","o_26127831_480.jpg":"480x320","o_26127831_340.jpg":"340x226","o_26127831_220.jpg":"220x146","h_26127831_1280.jpg":"1280x854","h_26127831_1024.jpg":"1024x683","h_26127831_640.jpg":"640x427","h_26127831_480.jpg":"480x320","h_26127831_340.jpg":"340x227","h_26127831_220.jpg":"220x147","pp_26127831_1280.jpg":"1280x1628","pp_26127831_1024.jpg":"1024x1303","pp_26127831_640.jpg":"640x814","pp_26127831_480.jpg":"480x611","pp_26127831_340.jpg":"340x432","pp_26127831_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26140281_1920.jpg":"1920x1080","k_26140281_1280.jpg":"1280x1280","k_26140281_1024.jpg":"1024x1024","k_26140281_640.jpg":"640x640","k_26140281_480.jpg":"480x480","k_26140281_340.jpg":"340x340","k_26140281_220.jpg":"220x220","o_26140281_1280.jpg":"1280x853","o_26140281_1024.jpg":"1024x682","o_26140281_640.jpg":"640x426","o_26140281_480.jpg":"480x320","o_26140281_340.jpg":"340x226","o_26140281_220.jpg":"220x146","h_26140281_1280.jpg":"1280x854","h_26140281_1024.jpg":"1024x683","h_26140281_640.jpg":"640x427","h_26140281_480.jpg":"480x320","h_26140281_340.jpg":"340x227","h_26140281_220.jpg":"220x147","pp_26140281_1280.jpg":"1280x1628","pp_26140281_1024.jpg":"1024x1303","pp_26140281_640.jpg":"640x814","pp_26140281_480.jpg":"480x611","pp_26140281_340.jpg":"340x432","pp_26140281_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1288","hd_26141343_1920.jpg":"1920x1080","k_26141343_1280.jpg":"1280x1280","k_26141343_1024.jpg":"1024x1024","k_26141343_640.jpg":"640x640","k_26141343_480.jpg":"480x480","k_26141343_340.jpg":"340x340","k_26141343_220.jpg":"220x220","o_26141343_1280.jpg":"1280x858","o_26141343_1024.jpg":"1024x686","o_26141343_640.jpg":"640x429","o_26141343_480.jpg":"480x322","o_26141343_340.jpg":"340x228","o_26141343_220.jpg":"220x147","h_26141343_1280.jpg":"1280x854","h_26141343_1024.jpg":"1024x683","h_26141343_640.jpg":"640x427","h_26141343_480.jpg":"480x320","h_26141343_340.jpg":"340x227","h_26141343_220.jpg":"220x147","pp_26141343_1280.jpg":"1280x1628","pp_26141343_1024.jpg":"1024x1303","pp_26141343_640.jpg":"640x814","pp_26141343_480.jpg":"480x611","pp_26141343_340.jpg":"340x432","pp_26141343_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26141342_1920.jpg":"1920x1080","k_26141342_1280.jpg":"1280x1280","k_26141342_1024.jpg":"1024x1024","k_26141342_640.jpg":"640x640","k_26141342_480.jpg":"480x480","k_26141342_340.jpg":"340x340","k_26141342_220.jpg":"220x220","o_26141342_1280.jpg":"1280x853","o_26141342_1024.jpg":"1024x682","o_26141342_640.jpg":"640x426","o_26141342_480.jpg":"480x320","o_26141342_340.jpg":"340x226","o_26141342_220.jpg":"220x146","h_26141342_1280.jpg":"1280x854","h_26141342_1024.jpg":"1024x683","h_26141342_640.jpg":"640x427","h_26141342_480.jpg":"480x320","h_26141342_340.jpg":"340x227","h_26141342_220.jpg":"220x147","pp_26141342_1280.jpg":"1280x1628","pp_26141342_1024.jpg":"1024x1303","pp_26141342_640.jpg":"640x814","pp_26141342_480.jpg":"480x611","pp_26141342_340.jpg":"340x432","pp_26141342_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26103384_1920.jpg":"1920x1080","k_26103384_1280.jpg":"1280x1280","k_26103384_1024.jpg":"1024x1024","k_26103384_640.jpg":"640x640","k_26103384_480.jpg":"480x480","k_26103384_340.jpg":"340x340","k_26103384_220.jpg":"220x220","o_26103384_1280.jpg":"1280x853","o_26103384_1024.jpg":"1024x682","o_26103384_640.jpg":"640x426","o_26103384_480.jpg":"480x320","o_26103384_340.jpg":"340x226","o_26103384_220.jpg":"220x146","h_26103384_1280.jpg":"1280x854","h_26103384_1024.jpg":"1024x683","h_26103384_640.jpg":"640x427","h_26103384_480.jpg":"480x320","h_26103384_340.jpg":"340x227","h_26103384_220.jpg":"220x147","pp_26103384_1280.jpg":"1280x1628","pp_26103384_1024.jpg":"1024x1303","pp_26103384_640.jpg":"640x814","pp_26103384_480.jpg":"480x611","pp_26103384_340.jpg":"340x432","pp_26103384_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26099610_1920.jpg":"1920x1080","k_26099610_1280.jpg":"1280x1280","k_26099610_1024.jpg":"1024x1024","k_26099610_640.jpg":"640x640","k_26099610_480.jpg":"480x480","k_26099610_340.jpg":"340x340","k_26099610_220.jpg":"220x220","o_26099610_1280.jpg":"1280x853","o_26099610_1024.jpg":"1024x682","o_26099610_640.jpg":"640x426","o_26099610_480.jpg":"480x320","o_26099610_340.jpg":"340x226","o_26099610_220.jpg":"220x146","h_26099610_1280.jpg":"1280x854","h_26099610_1024.jpg":"1024x683","h_26099610_640.jpg":"640x427","h_26099610_480.jpg":"480x320","h_26099610_340.jpg":"340x227","h_26099610_220.jpg":"220x147","pp_26099610_1280.jpg":"1280x1628","pp_26099610_1024.jpg":"1024x1303","pp_26099610_640.jpg":"640x814","pp_26099610_480.jpg":"480x611","pp_26099610_340.jpg":"340x432","pp_26099610_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7604171 Threads: 9 Questions: 1549129434 Slow queries: 4718165 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111157782 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/pa-necemo-valjda-svinjama-praviti-hotele-svi-smo-za-europu-ali-samo-dok-to-ne-ugrozava-nas-lako-cemo-sistem-1346805 [printLink] => /vijesti/hrvatska/pa-necemo-valjda-svinjama-praviti-hotele-svi-smo-za-europu-ali-samo-dok-to-ne-ugrozava-nas-lako-cemo-sistem-1346805?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 740274 [name] => europski standardi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-12 10:24:29 [main_article_id] => 0 [alias] => europski-standardi [link] => /tag/europski-standardi ) [1] => stdClass Object ( [id] => 740275 [name] => Hrvatska, EU [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-12 10:24:29 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvatska-eu-1 [link] => /tag/hrvatska-eu-1 ) [2] => stdClass Object ( [id] => 739674 [name] => prosvjedi seljaka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-07 14:45:20 [main_article_id] => 0 [alias] => prosvjedi-seljaka [link] => /tag/prosvjedi-seljaka ) [3] => stdClass Object ( [id] => 727125 [name] => svinjogojci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-21 06:31:38 [main_article_id] => 0 [alias] => svinjogojci [link] => /tag/svinjogojci ) [4] => stdClass Object ( [id] => 740276 [name] => Milenko Bilić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-12 10:24:29 [main_article_id] => 0 [alias] => milenko-bilic [link] => /tag/milenko-bilic ) [5] => stdClass Object ( [id] => 505119 [name] => Nikola Grmoja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nikola-grmoja [link] => /tag/nikola-grmoja ) [6] => stdClass Object ( [id] => 509764 [name] => marija vučković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => marija-vuckovic [link] => /tag/marija-vuckovic ) [7] => stdClass Object ( [id] => 611608 [name] => Frane Barbarić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-30 14:56:25 [main_article_id] => 0 [alias] => frane-barbaric [link] => /tag/frane-barbaric ) [8] => stdClass Object ( [id] => 380252 [name] => Gabrijela Žalac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gabrijela-zalac [link] => /tag/gabrijela-zalac ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => malo balkan, malo EU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Pa nećemo valjda svinjama praviti hotele?!‘; Svi smo za Europu, ali samo dok to ne ugrožava naš ‘lako ćemo‘ sistem [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3127 [name] => Hrvoje Prnjak [username] => hrvoje-prnjak [email] => hrvoje-prnjak@sd.hr [password] => $2y$10$Y4luKz1IlJc.uVykb8ag5uxFiMOpwxBSgWDMihSGHVvj6mi9HVY4i [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/hrvoje-prnjak-3127 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1645 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9d026d46ecd5929a4ba78babd6e96d66?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/07/20706016.jpg [galleryCount] => 15 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Goran Mehkek/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/07/20706016.jpg [title] => Goran Mehkek/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/07/18014076.jpg [title] => Tonći Plazibat/cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/07/24601600.jpg [title] =>

Gabrijela Žalac - bivša ministrica na udaru Ureda europskog javnog tužitelja

Goran Mehkek/Cropix/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/07/26183559.jpg [title] =>

Frane Barbarić - najavio je nastavak borbe za svoje pravo na - divlju gradnju

Niksa Stipanicev/Cropix/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/07/22647168.jpg [title] =>

Vinko Zulim

Bozidar Vukicevic/cropix/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/07/26127839.jpg [title] => Vlado Kos/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/07/26127836.jpg [title] => Vlado Kos/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/07/26127834.jpg [title] => Vlado Kos/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/07/26127833.jpg [title] =>

Milenko Bilić (Domovinski pokret): Dok neki Slavonci spavaju u šupama, vlast za svinje traži hotele!

Vlado Kos/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/07/26127831.jpg [title] =>

I Nikola Grmoja se prometnuo u stručnjaka za svinjogojstvo

Vlado Kos/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/07/26140281.jpg [title] => Damir Krajac/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/07/26141343.jpg [title] => Damir Krajac/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/07/26141342.jpg [title] => Damir Krajac/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/07/26103384.jpg [title] => Vlado Kos/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/07/26099610.jpg [title] => Zeljko Hajdinjak/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nije Aleksandra Prijović jedino što ovih dana spaja Hrvatsku i Srbiju. I u jednoj i u drugoj zemlji posljednjih se tjedana, osim hitova “Cece za nove generacije”, mogu čuti i - poruke s antieuropskim predznakom.

I dok je u Srbiji to dio predizbornog folklora s prozirnom svrhom podilaženja biračima, sve u stilu “neće nas nikakva Europa, tj. Bruxelles, NATO i Vatikan natjerati da priznamo Kosovo i odreknemo se Rusije”, kod nas svjedočimo zanimljivom fenomenu povijesne inverzije. Poruke nisu tako brutalne, ali kontekst je sličan.

A to u praksi izgleda ovako: Europa, odnosno EU nam odgovara dok nam daje status kojim se razlikujemo od susjeda pred kojima možemo izigravati superiornost. Još nam više konvenira kad dobivamo novac iz EU fondova. Pa kome će ga dati ako ne jednoj od svojih najnerazvijenijih članica!

I sve je dobro dok furanje na europejstvo ne poremeti neke naše “običaje”, i narodne i političke. Čim prijeđe tu crtu razgraničenja između Balkana i Europe, postaje prijetnja, ma gotovo okupator!

A da se ugledamo na Bjelorusiju?

Da vam je netko u siječnju te 2012., kad je održan referendum o Hrvatskoj u Europskoj uniji, kazao da će nepunih 13 godina kasnije biti i onih kojima EU predstavlja nešto negativno, teško da biste mu povjerovali. Jer je upravo zaklinjanje u EU i naglašavanje povijesne pripadnosti hrvatskog naroda zapadnoeuropskoj civilizacijskoj tradiciji bio i jedan od zvučnijih i najspominjanijih argumenata pri izlasku iz SFRJ. Sjećate se onih poruka, nije nama mjesto na Balkanu i u “tamnici naroda”, mi smo oduvijek bili Europa. Makar i kao mistificirano “predziđe kršćanstva”...

---

image
Tonći Plazibat/cropix
---

Ali zeznuta je ta Europa jer ima i brojne regule koje baš i ne mare za ovdašnje “lako ćemo” prakse. I zato svako toliko s te strane raskrinka stvarnu predanost dobrog dijela Hrvata europejskim vrijednostima i standardima, kao i propisima i zakonima koje smo preuzeli od, gle čuda, EU-a, a ne od Turske ili Bjelorusije.

---

image
Vlado Kos/Cropix
---

Lijepo je putovati Europom bez vađenja dokumenata, primjerice, ali svako malo nas strefi nešto što se negativno odražava na održavanje visokog stupnja proeuropske euforije. Evo, recimo, ta afrička svinjska kuga. Njezina pojava za sobom u EU-u povlači primjenu rigoroznih mjera. Nema lijeka ni prevencije (čitaj: cjepiva) protiv te pošasti čija je smrtnost alarmantna: od 80 do 100 posto. I zato se krenulo u oštre mjere, još tamo otkako se, a bilo je to 23. lipnja, pojavila prva sumnja na raširenost bolesti i u Hrvatskoj. Otada je uginulo više od 1800 svinja, usmrćeno ih je više od 28 tisuća, a preko 71 tisuća svinja je odvedena na klanje za dopuštene oblike prerade... Bolest je buknula u tri slavonske županije, koje inače drže 60 posto domaćeg svinjogojstva. U kratkom je roku pokosila više od 10 posto svinjskog fonda u Hrvatskoj!

---

image
Vlado Kos/Cropix
---

Istina, država je za odštetu i naknadu štete svinjogojcima izdvojila više od 30 milijuna eura, ali, nestrpljivi zbog drastičnih mjera kojima se nije nazirao kraj, krenuli su s prosvjedima, izišli s traktorima na ceste jer im nije dopušten promet svinjama. A to će reći, do daljnjeg su zabranjene i svinjokolje. Dok Europska komisija ne kaže drukčije, a iduće njezino očitovanje očekuje se sredinom mjeseca. I to je bilo dovoljno za novi proplamsaj antieuropskog raspoloženja, jer “neće nama valjda tamo neka Europa i njezine ovdašnje sluge određivati kad ćemo klati svoje svinje”. Dakle, neće našim životima upravljati tamo neki "briselski ćato", ili još gore, "ministrica koja hoda u štiklama, a nikad nije zagazila u stajski gnoj".

Neki su išli i dalje pa su doveli u pitanje i samo postojanje afričke svinjske kuge. Svaka sličnost s onima koji su tvrdili da ne postoji ni COVID-19 nipošto nije plod vaše mašte!

“Bolje da krepa selo nego običaji”, poručio je Mostov zastupnik i gradonačelnik Sinja Miro Bulj. I njegov stranački kolega Nikola Grmoja također je preko noći postao stručnjak za uzgoj svinja. Na koncu, što nam veterinari i stručnjaci za virologiju životinja imaju pametovati kad sve piše na Facebooku!

---

image

I Nikola Grmoja se prometnuo u stručnjaka za svinjogojstvo

Vlado Kos/Cropix
---

Tridicija kao alibi za otpor promjenama

“Mi smo to radili stoljećima i kad ova generacija umre, nitko više neće znati klati svinje”, čulo se s punktova prosvjednika koji traže ukidanje mjera borbe protiv širenja zaraze, potpuno ignorirajući opasnost da upravo zbog toga dođe do naglog širenja bolesti. “Ne tražimo ništa novo, nego nešto što se u Slavoniji stoljećima radilo”, jedan je od “argumenata” koji bi struku valjda trebao ganuti do te mjere da na tjedan, dva, “zažmiri” i dokine mjere. Uostalom, pa nećemo valjda slušati znanost i struku, držati ih se kao pijan plota?! Jedan od vođa prosvjeda, Milenko Bilić, inače član Domovinskog pokreta, ovako je “raskrinkao” mjere preuzete iz EU članica s istim problemom: “Dok neki Slavonci spavaju u šupama, vlast za svinje traži hotele!” Uzgred, Bilić nije ni registrirani svinjogojac ni poljoprivrednik, iako smo ga se nagledali na TV ekranima, ali zna čovjek što ne valja, je li...

---

image

Milenko Bilić (Domovinski pokret): Dok neki Slavonci spavaju u šupama, vlast za svinje traži hotele!

Vlado Kos/Cropix
---

“Premijer je podizvođač radova za Europsku komisiju i na ovom primjeru se jasno vidi da Hrvatska nije suverena i neovisna država”, poručio je u ime prosvjednika Dražen Strukar, svinjogojac iz Cerne. Još jedan od vođa prosvjeda, Duško Pavlik, čelnik novoosnovanog Sindikata zaposlenih u poljoprivredi Slavonije, kazneno je prijavljen zbog premještanja svinja u vrijeme zabrane. Kako je prosvjed odmicao, počela su i međusobna prozivanja, pa su one koji su bili za dijalog s ministricom Marijom Vučković nazvali - izdajnicima! Srećom, hajka je ostala na riječima... Eto, takva nam se Hrvatska nudi kao alternativa onoj koja bi se držala europskih kriterija!

---

image
Damir Krajac/Cropix
---

Iako vladajući u ovoj priči ispadaju proeuropski dosljedni, ne treba brzati sa zaključkom da je i uistinu tako. Ovisno o situaciji, reklo bi se. Da, pohvalno je kad je netko legalist, ali ima nešto i u moralnoj odgovornosti. Valjda je to ono što bi političare trebalo razlikovati od birokrata i suhoparnih tumača pravnih odredbi.

Uzmimo samo najsvježiji primjer smjene Frane Barbarića s čela HEP-a. U kontekstu političkog nadmetanja i pragmatike, još je i razumljivo da iz Vlade ni pod mukama ne bi priznali da je šef jedne od najvažnijih tvrtki u državnom vlasništvu morao otići i zbog oporbenog inzistiranja na aferi “Plin za cent”. Istini za volju, tek treba pouzdano rasvijetliti je li tu zaista bilo pogodovanja ili je u pitanju bio tek neizbježni negativni poslovni ciklus u situaciji kad imate viška plina. Ali, i sama priča oko Barbarićeve bespravne gradnje na njegovu rodnom otoku Hvaru pružala je dovoljno građe za temu o smjeni ili ostavci. Itekako! Ako ne i prije, onda još u svibnju, kad je Građevinska inspekcija, pod pritiskom napisa u medijima(!), zabranila daljnje radove na kući u Zastražišću gdje je Barbarić u zaštićenom obalnom pojasu, izvan građevinske zone, bez dozvole, zidao stambenu zgradu, građevinu, a do nje i bazen! Barbarić je bahato izignorirao tri kazne i nalog za rušenje, usput tvrdio da je riječ o “organiziranoj kampanji protiv njega” i najavljivao pravnu borbu do posljednje instance, onako kako to čine ljudi koji su sigurni da su u pravu. Ili samo nedodirljivi...

---

image

Frane Barbarić - najavio je nastavak borbe za svoje pravo na - divlju gradnju

Niksa Stipanicev/Cropix/Cropix
---

Kako god, krajem rujna Državni inspektorat je potvrdio da je podnio kaznenu prijavu protiv Barbarića, a premijer Andrej Plenković je reagirao tek tada. Dakle, čekao je podizanje optužnice, da divlja gradnja bude okvalificirana kao kazneno djelo i tek je onda objavio da se pokreće procedura smjene s čela HEP-a.

Kakvu poruku vladajući time odašilju? Da su legalisti? U redu, taj smo dio shvatili. Ali što ćemo s moralnom dimenzijom bavljenja poslovima od općeg interesa i europskim principima shvaćanja uloge političara u društvu? Zar je prelaženje preko nečijeg ignoriranja instanci pravne države – a taj netko je kao slučajno predsjednik Uprave HEP-a! - dobra poruka javnosti?

Ili je glavna poruka “slučaja Barbarić” zaista ona obeshrabrujuća za sve koji bi da Hrvatska bude Europa u svakom smislu, a glasi otprilike ovako: kazne treba ignorirati i raditi po svom, inspektorat je nebitan i nema razloga da se njegove odluke poštuju?!

Dvostruki kriteriji

Sve dok i sama primjenjuje takve, dvostruke kriterije europejskog ponašanja, vlast se ne treba čuditi po demokraciju opasnom jačanju populizma u javnom diskursu i njegovu prerastanju u politički mainstream. Hrvatska politička scena, iako su HDZ i SDP i dalje vodeće stranke u redovnim sondiranjima rejtinga, već najmanje osam godina nije država stranačkog duopola. Jer ni iduća se vlada neće moći sastaviti bez postizbornog koaliranja s manjim strankama, možda i onima populističke retorike (evo, Domovinski pokret koji se spominje kao potencijalni HDZ-ov partner u formiranju većine, jaše na valu populizma i kad je u pitanju svinjska kuga, ali i tema imigracija!).

I sad još zamislite da nismo u Europskoj uniji i da nas ne obvezuju europska pravila igre, ma koliko da ih selektivno primjenjujemo! Koliko bi se tek onda bahatosti političara na svim razinama izlilo po Hrvatskoj? Koliko bi samo lokalnih šerifa “treniralo” samovolju poput one zbog koje je USKOK nedavno podigao optužnicu protiv Vinka Zulima, bivšeg saborskog zastupnika HDZ-a.

---

image

Vinko Zulim

Bozidar Vukicevic/cropix/Cropix
---

On je, naime, kao načelnik općine Seget, odobravao trošenje proračunskog novca za iće i piće u raznim ugostiteljskim objektima, od Segeta Donjeg, Segeta Vranjica, Boraje i Šibenika, naravno u privatne, a ne službene svrhe. Iz općinske je blagajne, otkrilo se, financirao i proslavu izbornih rezultata(!) i tako ukupno “zdrobio” 40 tisuća eura... Je li to Hrvatska kakvu želimo? Ona u kojoj Europsko tužiteljstvo ne bi "ometalo" privilegirane, tj. ne bi imalo ovlasti pokretati istrage protiv političara koji jedu i piju na naš račun, kao recimo u najnovijem raskrinkanom primjeru s bivšom ministricom Gabrijelom Žalac!

---

image

Gabrijela Žalac - bivša ministrica na udaru Ureda europskog javnog tužitelja

Goran Mehkek/Cropix/Cropix
---

I zato, ne bojmo se “više Europe”! O njezinoj budućnosti, sutrašnjem uređenju i nedostacima u modusima donošenja odluka i funkcioniranja treba razgovarati, ali Hrvatska bi bez preuzimanja njezinih standarda brzo postala tek još jedan mračni balkanski vilajet. S izlazom na more.

I da se ne zavaravamo, pjevačica iz prve rečenice teksta nije ni najmanje kriva za to!

---

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Goran Mehkek/Cropix Tonći Plazibat/cropix Goran Mehkek/Cropix/Cropix Niksa Stipanicev/Cropix/Cropix Bozidar Vukicevic/cropix/Cropix Vlado Kos/Cropix Vlado Kos/Cropix Vlado Kos/Cropix Vlado Kos/Cropix Vlado Kos/Cropix Damir Krajac/Cropix Damir Krajac/Cropix Damir Krajac/Cropix Vlado Kos/Cropix Zeljko Hajdinjak/Cropix
Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Gabrijela Žalac - bivša ministrica na udaru Ureda europskog javnog tužitelja

Niksa Stipanicev/Cropix/Cropix

Frane Barbarić - najavio je nastavak borbe za svoje pravo na - divlju gradnju

Vlado Kos/Cropix

Milenko Bilić (Domovinski pokret): Dok neki Slavonci spavaju u šupama, vlast za svinje traži hotele!

Vlado Kos/Cropix

I Nikola Grmoja se prometnuo u stručnjaka za svinjogojstvo

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/pa-necemo-valjda-svinjama-praviti-hotele-svi-smo-za-europu-ali-samo-dok-to-ne-ugrozava-nas-lako-cemo-sistem-1346805 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=86965f7107189a17d4f7b27e5ca26f886cdba5f1 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Pa+ne%C4%87emo+valjda+svinjama+praviti+hotele%3F%21%E2%80%98%3B+Svi+smo+za+Europu%2C+ali+samo+dok+to+ne+ugro%C5%BEava+na%C5%A1+%E2%80%98lako+%C4%87emo%E2%80%98+sistem&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpa-necemo-valjda-svinjama-praviti-hotele-svi-smo-za-europu-ali-samo-dok-to-ne-ugrozava-nas-lako-cemo-sistem-1346805 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpa-necemo-valjda-svinjama-praviti-hotele-svi-smo-za-europu-ali-samo-dok-to-ne-ugrozava-nas-lako-cemo-sistem-1346805 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => malo balkan, malo EU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskamalo balkan, malo EU

‘Pa nećemo valjda svinjama praviti hotele?!‘; Svi smo za Europu, ali samo dok to ne ugrožava naš ‘lako ćemo‘ sistem

12. prosinca 2023. - 10:23

Nije Aleksandra Prijović jedino što ovih dana spaja Hrvatsku i Srbiju. I u jednoj i u drugoj zemlji posljednjih se tjedana, osim hitova “Cece za nove generacije”, mogu čuti i - poruke s antieuropskim predznakom.

I dok je u Srbiji to dio predizbornog folklora s prozirnom svrhom podilaženja biračima, sve u stilu “neće nas nikakva Europa, tj. Bruxelles, NATO i Vatikan natjerati da priznamo Kosovo i odreknemo se Rusije”, kod nas svjedočimo zanimljivom fenomenu povijesne inverzije. Poruke nisu tako brutalne, ali kontekst je sličan.

A to u praksi izgleda ovako: Europa, odnosno EU nam odgovara dok nam daje status kojim se razlikujemo od susjeda pred kojima možemo izigravati superiornost. Još nam više konvenira kad dobivamo novac iz EU fondova. Pa kome će ga dati ako ne jednoj od ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 09:31