stdClass Object ( [id] => 121566 [title] => ‘Pedantnost’ vandala odaje rukopis sekte Mysterium Aloim, kao i čupanje baš 72 križa [alias] => pedantnost-vandala-odaje-rukopis-sekte-mysterium-aloim-kao-i-cupanje-bas-72-kriza [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => KRIZEVI_ZADAR4-080111.1Okrenuti križevi jesu potpis sotonista, ali prije nego što policija otkrije počinitelje i utvrdi motive, u nikoga se ne može uprijeti prstom, prvi je komentar mons. Milivoja Bolobanića, poznatoga zadarskog egzorcista i župnika na Stanovima, nakon što je nepoznati počinitelj u noći između četvrtka i petka iščupao i okrenuo 72 križa na zadarskome Gradskom groblju.

-Mislim da se radi o mržnji prema kršćanskim svetinjama, a križ je i za katolike i pravoslavce simbol vjere i Isusa Krista koji je izdahnuo na križu. Kad netko to obeščasti, pretpostavlja se da je motiv mržnja. Vjerojatno je riječ o sotonistima - kaže Bolobanić, dodajući da sotonistička društva u Hrvatskoj, za razliku od onih u zapadnim zemljama, ne djeluju javno, što ne znači da ih kod nas nema.

Svi koji su u subotu došli na zadarsko groblje ostali su osupnuti jezivom slikom okrenutih i polomljenih križeva na gotovo svakom koraku groblja. Ukopna mjesta i grobnice privatno su vlasništvo pa djelatnici gradske tvrtke “Nasadi”, koja održava groblje, ne smiju ništa na njima pomicati bez suglasnosti vlasnika koji se, kako nam je rekao poslovođa Tomislav Tomičić, još nisu počeli javljati upravi groblja.

KRIZEVI_ZADAR2-080111.1- Na ulazu u groblje imamo kamere, ali one nisu ništa zabilježile. Na žalost, ulaz na groblje je moguć s više strana, pogotovo iz pravca Ričina, gdje groblje uopće nema ogradnog zida - kaže direktor “Nasada” Hrvoje Grdović.

Najviše je iščupano i okrenuto drvenih križeva. Nekoliko kamenih i betonskih križeva je ostavljeno izvađeno ili slomljeno tako da iz njih viri armatura. Pronašli smo i nekoliko izvađenih i okrenutih teških kamenih križeva koji su u zemlju bili zabijeni i po 60 centimetara, za što je, očito, trebala velika snaga. No unatoč uloženoj sili, dojam je kako je cijeli “posao” obavljen relativno “uredno”, bez drugih vidljivih oštećenja i tragova, pa je teško pretpostaviti da je to učinio netko u afektu.

Naprotiv, iščupani su i okrenuti gotovo svi drveni križevi na katoličkom i pravoslavnom dijelu groblja, dok je staro talijansko groblje ostalo netaknuto. Većina križeva je ili okrenuta i nanovo zabijena, ili izvađena i ostavljena na drugim grobnicama. Stoga se pretpostavlja da je u ovom vandalskom noćnom pohodu sudjelovalo više osoba koje su imale dovoljno vremena da pomno “pročešljaju” groblje i ostave svoj ”potpis”.

Obitelj Perović smo zatekli u trenutku dok su izvađeni križ vraćali na svoje mjesto.

-Užas! Kad smo došli, križ je bio naopako zabijen u zemlju. Prošla me jeza! Ne mogu vjerovati da se to danas kod nas događa! To je pravo divljaštvo, bez razuma i za svaku osudu. Počinitelje bi trebalo strpati u zatvor da vide kako je biti sam u mraku. Pa to su mrtvi ljudi, kome oni smetaju?! Sutra će i ti počinitelji biti tu. Jadni roditelji koji to imaju u kući! - uglas kažu Perovići.

Posljednji incident na zadarskom gradskom groblju dogodio se prošle godine za Uskrs, kada su otkrivena tri izvađena i okrenuta križa. Prije toga sličan incident dogodio se u lipnju 2005., na blagdan Gospe Loretske. Tada su iščupana i razbacana čak 42 križa, a tek manji dio ih je bio okrenut naopako. Policija je ubrzo kao počinitelje otkrila dvojicu 17-godišnjaka. Jedan od njih, danas 23-godišnjak, u subotu je bio podvrgnut krim-obradi, ali mu najnoviji vandalizam nije dokazan. Policija je također pronašla i počinitelja incidenta na pravoslavnom groblju u Benkovcu u kolovoza prošle godine. Za oštećenje sedam grobnica odgovarao je 50-godišnji Zdenko Šimurina iz Nadina. Nadamo se da će se i ovaj vandalizam brzo razriješiti.

IVICA NEVEŠĆANIN

Čin protiv kršćanstva

Iza čupanja i okretanja križeva na groblju u Zadru stoje ili sotonistička sekta Mysterium Aloim ili pijani tinejdžeri. Prema informacijama koje smo dobili od nekih bivših članova Mysterium Aloima iz Rijeke, to može biti pokušaj skretanja pozornosti s djelovanja sekte na način da javnost protumači događaj kao vandalizam pijanih tinejdžera i ne prida mu nikakvu posebnu težinu, te da se smanji pritisak i pozornost na samu sektu. Ipak, sudeći po količini izvađenih križeva, ali i po broju od 72 križa, čini mi se da iza ovoga stoji Mysterium Aloim.

Broj 72 simbol je Sotone, a povezuje se s brojem od 72 demona koje je Solomon zarobio prigodom gradnje hrama i sotonisti ga često koriste. Ne isključujem da se radi o pijanim tinejdžerima, ali čini mi se da je ovo prezahtjevno za njih i da iza svega ipak stoji sekta Mysterium Aloim, čije djelovanje pratimo već duže vrijeme - kazao je Nebojša Buđanovac, socijalni pedagog i predsjednik Udruge “Anđeli čuvari” iz Varaždina.

Udruga je osnovana krajem 2005. godine, s ciljem pružanja psihosocijalne pomoći mladim ljudima i njihovim obiteljima, a čine je stručnjaci - socijalni pedagozi, socijalni radnici, prosvjetni djelatnici i psihoterapeuti, kao i volonteri drugih struka, te mladi suradnici.

- Sam čin okretanja križeva uperen je protiv kršćanstva, ali i protiv svih društvenih normi. Čuo sam da Mysterium Aloim postoji i u Zadru, ali o tome nemam još nikakvih dokaza - kaže Buđanovac, apelirajući na mlade ljude da se klone Mysterium Aloima, koji je na svom blogu imao čak i upute za žrtvovanje ljudi.

Na toj internetskoj stranici objavljen je niz “demonskih nauka”, a u “otvorenom pismu” stoji da je Mysterium Aloim sotonistička organizacija koja već dugo godina uspješno djeluje na području bivše Jugoslavije. Nakon što je vodstvo preuzeo “svećenik” imenom Otac Marlus, odlučio je bolje sačuvati anonimnost “svećenika” i “naroda”, a neke od promjena su “izaći iz podzemlja i objaviti postojanje i obranu svojih uvjerenja”.


Ni datum nije slučajan

Dr. Belinda Vuksan, psihijatrica:

-Nisam bila na groblju, ali prema vašem opisu nije teško zaključiti da je sudjelovalo više osoba. Sigurno se nije dogodilo slučajno baš na blagdan Tri kralja, odnosno pravoslavni Božić. Sve mi to djeluje kao djelo sotonista, nekog kulta ili sekte. Prije sedam-osam godina imala sam za pacijenta djevojku iz Zadra koja se deklarirala kao štovateljica Sotone. Tako se odijevala, hvalila se kako je sudjelovala u sotonističkim obredima. Teško mi je reći koliko je sotonizam prisutan u Zadru ili Hrvatskoj, ali o sotonizmu su neki naši psihijatri napisali odlične studije.


Sustipan - omiljena meta u Splitu

Crkva svetog Stjepana, inače spomenik kulture, i staro splitsko groblje na Sustipanu također su česta meta sotonista, koji u prosjeku barem jednom godišnje išaraju zidove crkve i okolne objekte svojim “porukama” i simbolima.

Natpisi poput “Kill the christians”, “Dark funeral”, te drugi izrazi koji imaju veze s vještičjim i sotonskim obredima (mayhem, helvete, immortal, vikernes…), kao i preokrenuti križ i pentagrami s tri šestice, samo su neki od simbola koji svako toliko svjedoče o divljanju na Sustipanu. Bilo da je riječ o ispadu obijesnih adolescenata ili o organiziranim sotonističkim sektama, ova ružna pojava, koja ne mari za dostojanstvo pokojnika, nije suzbijena ni redovitim zaključavanjem ulaza na staro groblje. S.D.


‘Mi smo tu!’

Dr. Zlatko Miliša, socijalni pedagog

-  Ovo je, ako se ne varam, treći put da se oskvrnjuje zadarsko groblje okretanjem križeva u vrijeme kršćanskih blagdana. Za mene je to nedvosmislena i jasna poruka, podjednako morbidna i za katolike i pravoslavce, a ona kaže: mi smo tu! Tko mi? Ako su maloljetni delinkventi, na taj način žele privući pozornost. Ako su pak sotonisti, time potvrđuju svoju snažnu prisutnost - govori dr. Zlatko Miliša, podsjećajući na grafit koji je svojedobno osvanuo na zgradi Zadarske nadbiskupije:

“Tamo gdje umire autoritet, javlja se sloboda&quot.”

 Jedan od autoriteta je i Crkva. U tom kontekstu treba tražiti interpretaciju ovog događaja. Valjalo bi angažirati posebno obučene policajce, stručnjake za takozvano “simboličko nasilje”. Uništavanje simbola svetosti poruka je mržnje, ali i prebolno za ljude čiji su grobovi obeščašćeni SEnD zaključuje Miliša.






[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Kamere  nisu ništa zabilježile, ali za vađenje teških kamenih križeva trebalo je i snage i vremena, što sugerira da je sve bilo isplanirano. ‘Vjerojatno se radi o sotonistima’, uvjeren je mons. Bolobanić [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2011-01-09 17:36:55 [created_by] => 36 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2011-01-10 15:02:03 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2011-01-09 17:46:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 8716 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2011/01/09/Novosti/KRIZEVI_ZADAR2-080111.1.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x427" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7893735 Threads: 4 Questions: 1582202366 Slow queries: 4829119 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112072689 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/pedantnost-vandala-odaje-rukopis-sekte-mysterium-aloim-kao-i-cupanje-bas-72-kriza-121566 [printLink] => /vijesti/hrvatska/pedantnost-vandala-odaje-rukopis-sekte-mysterium-aloim-kao-i-cupanje-bas-72-kriza-121566?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 404553 [name] => sotonisti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sotonisti [link] => /tag/sotonisti ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Kamere  nisu ništa zabilježile, ali za vađenje teških kamenih križeva trebalo je i snage i vremena, što sugerira da je sve bilo isplanirano. ‘Vjerojatno se radi o sotonistima’, uvjeren je mons. Bolobanić [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Pedantnost’ vandala odaje rukopis sekte Mysterium Aloim, kao i čupanje baš 72 križa [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-17-15-57-49-36 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/01/09/Novosti/KRIZEVI_ZADAR2-080111.1.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/01/09/Novosti/KRIZEVI_ZADAR2-080111.1.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}KRIZEVI_ZADAR4-080111.1Okrenuti križevi jesu potpis sotonista, ali prije nego što policija otkrije počinitelje i utvrdi motive, u nikoga se ne može uprijeti prstom, prvi je komentar mons. Milivoja Bolobanića, poznatoga zadarskog egzorcista i župnika na Stanovima, nakon što je nepoznati počinitelj u noći između četvrtka i petka iščupao i okrenuo 72 križa na zadarskome Gradskom groblju.

-Mislim da se radi o mržnji prema kršćanskim svetinjama, a križ je i za katolike i pravoslavce simbol vjere i Isusa Krista koji je izdahnuo na križu. Kad netko to obeščasti, pretpostavlja se da je motiv mržnja. Vjerojatno je riječ o sotonistima - kaže Bolobanić, dodajući da sotonistička društva u Hrvatskoj, za razliku od onih u zapadnim zemljama, ne djeluju javno, što ne znači da ih kod nas nema.

Svi koji su u subotu došli na zadarsko groblje ostali su osupnuti jezivom slikom okrenutih i polomljenih križeva na gotovo svakom koraku groblja. Ukopna mjesta i grobnice privatno su vlasništvo pa djelatnici gradske tvrtke “Nasadi”, koja održava groblje, ne smiju ništa na njima pomicati bez suglasnosti vlasnika koji se, kako nam je rekao poslovođa Tomislav Tomičić, još nisu počeli javljati upravi groblja.

KRIZEVI_ZADAR2-080111.1- Na ulazu u groblje imamo kamere, ali one nisu ništa zabilježile. Na žalost, ulaz na groblje je moguć s više strana, pogotovo iz pravca Ričina, gdje groblje uopće nema ogradnog zida - kaže direktor “Nasada” Hrvoje Grdović.

Najviše je iščupano i okrenuto drvenih križeva. Nekoliko kamenih i betonskih križeva je ostavljeno izvađeno ili slomljeno tako da iz njih viri armatura. Pronašli smo i nekoliko izvađenih i okrenutih teških kamenih križeva koji su u zemlju bili zabijeni i po 60 centimetara, za što je, očito, trebala velika snaga. No unatoč uloženoj sili, dojam je kako je cijeli “posao” obavljen relativno “uredno”, bez drugih vidljivih oštećenja i tragova, pa je teško pretpostaviti da je to učinio netko u afektu.

Naprotiv, iščupani su i okrenuti gotovo svi drveni križevi na katoličkom i pravoslavnom dijelu groblja, dok je staro talijansko groblje ostalo netaknuto. Većina križeva je ili okrenuta i nanovo zabijena, ili izvađena i ostavljena na drugim grobnicama. Stoga se pretpostavlja da je u ovom vandalskom noćnom pohodu sudjelovalo više osoba koje su imale dovoljno vremena da pomno “pročešljaju” groblje i ostave svoj ”potpis”.

Obitelj Perović smo zatekli u trenutku dok su izvađeni križ vraćali na svoje mjesto.

-Užas! Kad smo došli, križ je bio naopako zabijen u zemlju. Prošla me jeza! Ne mogu vjerovati da se to danas kod nas događa! To je pravo divljaštvo, bez razuma i za svaku osudu. Počinitelje bi trebalo strpati u zatvor da vide kako je biti sam u mraku. Pa to su mrtvi ljudi, kome oni smetaju?! Sutra će i ti počinitelji biti tu. Jadni roditelji koji to imaju u kući! - uglas kažu Perovići.

Posljednji incident na zadarskom gradskom groblju dogodio se prošle godine za Uskrs, kada su otkrivena tri izvađena i okrenuta križa. Prije toga sličan incident dogodio se u lipnju 2005., na blagdan Gospe Loretske. Tada su iščupana i razbacana čak 42 križa, a tek manji dio ih je bio okrenut naopako. Policija je ubrzo kao počinitelje otkrila dvojicu 17-godišnjaka. Jedan od njih, danas 23-godišnjak, u subotu je bio podvrgnut krim-obradi, ali mu najnoviji vandalizam nije dokazan. Policija je također pronašla i počinitelja incidenta na pravoslavnom groblju u Benkovcu u kolovoza prošle godine. Za oštećenje sedam grobnica odgovarao je 50-godišnji Zdenko Šimurina iz Nadina. Nadamo se da će se i ovaj vandalizam brzo razriješiti.

IVICA NEVEŠĆANIN

Čin protiv kršćanstva

Iza čupanja i okretanja križeva na groblju u Zadru stoje ili sotonistička sekta Mysterium Aloim ili pijani tinejdžeri. Prema informacijama koje smo dobili od nekih bivših članova Mysterium Aloima iz Rijeke, to može biti pokušaj skretanja pozornosti s djelovanja sekte na način da javnost protumači događaj kao vandalizam pijanih tinejdžera i ne prida mu nikakvu posebnu težinu, te da se smanji pritisak i pozornost na samu sektu. Ipak, sudeći po količini izvađenih križeva, ali i po broju od 72 križa, čini mi se da iza ovoga stoji Mysterium Aloim.

Broj 72 simbol je Sotone, a povezuje se s brojem od 72 demona koje je Solomon zarobio prigodom gradnje hrama i sotonisti ga često koriste. Ne isključujem da se radi o pijanim tinejdžerima, ali čini mi se da je ovo prezahtjevno za njih i da iza svega ipak stoji sekta Mysterium Aloim, čije djelovanje pratimo već duže vrijeme - kazao je Nebojša Buđanovac, socijalni pedagog i predsjednik Udruge “Anđeli čuvari” iz Varaždina.

Udruga je osnovana krajem 2005. godine, s ciljem pružanja psihosocijalne pomoći mladim ljudima i njihovim obiteljima, a čine je stručnjaci - socijalni pedagozi, socijalni radnici, prosvjetni djelatnici i psihoterapeuti, kao i volonteri drugih struka, te mladi suradnici.

- Sam čin okretanja križeva uperen je protiv kršćanstva, ali i protiv svih društvenih normi. Čuo sam da Mysterium Aloim postoji i u Zadru, ali o tome nemam još nikakvih dokaza - kaže Buđanovac, apelirajući na mlade ljude da se klone Mysterium Aloima, koji je na svom blogu imao čak i upute za žrtvovanje ljudi.

Na toj internetskoj stranici objavljen je niz “demonskih nauka”, a u “otvorenom pismu” stoji da je Mysterium Aloim sotonistička organizacija koja već dugo godina uspješno djeluje na području bivše Jugoslavije. Nakon što je vodstvo preuzeo “svećenik” imenom Otac Marlus, odlučio je bolje sačuvati anonimnost “svećenika” i “naroda”, a neke od promjena su “izaći iz podzemlja i objaviti postojanje i obranu svojih uvjerenja”.


Ni datum nije slučajan

Dr. Belinda Vuksan, psihijatrica:

-Nisam bila na groblju, ali prema vašem opisu nije teško zaključiti da je sudjelovalo više osoba. Sigurno se nije dogodilo slučajno baš na blagdan Tri kralja, odnosno pravoslavni Božić. Sve mi to djeluje kao djelo sotonista, nekog kulta ili sekte. Prije sedam-osam godina imala sam za pacijenta djevojku iz Zadra koja se deklarirala kao štovateljica Sotone. Tako se odijevala, hvalila se kako je sudjelovala u sotonističkim obredima. Teško mi je reći koliko je sotonizam prisutan u Zadru ili Hrvatskoj, ali o sotonizmu su neki naši psihijatri napisali odlične studije.


Sustipan - omiljena meta u Splitu

Crkva svetog Stjepana, inače spomenik kulture, i staro splitsko groblje na Sustipanu također su česta meta sotonista, koji u prosjeku barem jednom godišnje išaraju zidove crkve i okolne objekte svojim “porukama” i simbolima.

Natpisi poput “Kill the christians”, “Dark funeral”, te drugi izrazi koji imaju veze s vještičjim i sotonskim obredima (mayhem, helvete, immortal, vikernes…), kao i preokrenuti križ i pentagrami s tri šestice, samo su neki od simbola koji svako toliko svjedoče o divljanju na Sustipanu. Bilo da je riječ o ispadu obijesnih adolescenata ili o organiziranim sotonističkim sektama, ova ružna pojava, koja ne mari za dostojanstvo pokojnika, nije suzbijena ni redovitim zaključavanjem ulaza na staro groblje. S.D.


‘Mi smo tu!’

Dr. Zlatko Miliša, socijalni pedagog

-  Ovo je, ako se ne varam, treći put da se oskvrnjuje zadarsko groblje okretanjem križeva u vrijeme kršćanskih blagdana. Za mene je to nedvosmislena i jasna poruka, podjednako morbidna i za katolike i pravoslavce, a ona kaže: mi smo tu! Tko mi? Ako su maloljetni delinkventi, na taj način žele privući pozornost. Ako su pak sotonisti, time potvrđuju svoju snažnu prisutnost - govori dr. Zlatko Miliša, podsjećajući na grafit koji je svojedobno osvanuo na zgradi Zadarske nadbiskupije:

“Tamo gdje umire autoritet, javlja se sloboda&quot.”

 Jedan od autoriteta je i Crkva. U tom kontekstu treba tražiti interpretaciju ovog događaja. Valjalo bi angažirati posebno obučene policajce, stručnjake za takozvano “simboličko nasilje”. Uništavanje simbola svetosti poruka je mržnje, ali i prebolno za ljude čiji su grobovi obeščašćeni SEnD zaključuje Miliša.






[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/pedantnost-vandala-odaje-rukopis-sekte-mysterium-aloim-kao-i-cupanje-bas-72-kriza-121566 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=07865a77cfa66f216b90ee109f68b19f68e18f3b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Pedantnost%E2%80%99+vandala+odaje+rukopis+sekte+Mysterium+Aloim%2C+kao+i+%C4%8Dupanje+ba%C5%A1+72+kri%C5%BEa&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpedantnost-vandala-odaje-rukopis-sekte-mysterium-aloim-kao-i-cupanje-bas-72-kriza-121566 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpedantnost-vandala-odaje-rukopis-sekte-mysterium-aloim-kao-i-cupanje-bas-72-kriza-121566 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Kamere  nisu ništa zabilježile, ali za vađenje teških kamenih križeva trebalo je i snage i vremena, što sugerira da je sve bilo isplanirano. ‘Vjerojatno se radi o sotonistima’, uvjeren je mons. Bolobanić [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM

‘Pedantnost’ vandala odaje rukopis sekte Mysterium Aloim, kao i čupanje baš 72 križa

Piše PSD.
9. siječnja 2011. - 18:46
KRIZEVI_ZADAR4-080111.1Okrenuti križevi jesu potpis sotonista, ali prije nego što policija otkrije počinitelje i utvrdi motive, u nikoga se ne može uprijeti prstom, prvi je komentar mons. Milivoja Bolobanića, poznatoga zadarskog egzorcista i župnika na Stanovima, nakon što je nepoznati počinitelj u noći između četvrtka i petka iščupao i okrenuo 72 križa na zadarskome Gradskom groblju.

Ni datum nije slučajan

Dr. Belinda Vuksan, psihijatrica:

-Nisam bila na groblju, ali prema vašem opisu nije teško zaključiti da je sudjelovalo više osoba. Sigurno se nije dogodilo slučajno baš na blagdan Tri kralja, odnosno pravoslavni Božić. Sve mi to djeluje kao djelo sotonista, nekog kulta ili sekte. Prije sedam-osam godina imala sam za pacijenta ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 17:57