stdClass Object ( [id] => 259916 [title] => "Petrović Jakovina ne govori u ime Josipovićevog izbornog stožera" [alias] => petrovic-jakovina-ne-govori-u-ime-josipovicevog-izbornog-stozera [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => 16:46 - Pravni stručnjaci smatraju da bi prilikom brojanja osvojenih glasova kandidata na predsjedničkim izborima u obzir trebalo uzeti i nevažeće listiće, ali i da je pobjeda predsjedničke kandidatkinje HDZ-a Kolinde Grabar Kitarović po zakonu pravno čista.

Rezultate izbora prema kojima je Grabar Kitarović pobijedila u drugom krugu s 50,74 posto osvojenih glasova u pitanje je dovela članica stožera Ive Josipovića Sandra Petrović Jakovina koja smatra da je trebalo ubrojiti i nevažeće listiće i da Zakon o izboru predsjednika Republike nije u skladu s Ustavom po kojem je za pobjedu na izborima potrebno osvojiti većinu glasova svih birača.

"Ustav ne poznaje prvi i drugi krug. Tamo stoji da se izbori ponavljaju kad jedan kandidat ne dobije većinu glasova svih koji su izišli na birališta. Zakon bi trebao razrađivati ovu ustavnu normu, ali u njemu piše da je za pobjedu potreban najveći broj birača koji su glasali", rekla je Tportalu Petrović Jakovina, koja dodatno nije željela komentirati svoju izjavu.

Pravni stručnjaci Sanja Barić i Ivan Koprić smatraju da je u obzir trebalo uzeti sve listiće (važeće i nevažeće) koji su ubačeni u glasačku kutiju i od tog broja računati broj osvojenih glasova, ali da to prema zakonu ne dovodi u pitanje pobjedu Grabar Kitarović.

16:26
- Pročelnica Kabineta predsjednika Republike Danica Juričić Spasović izjavila je u srijedu kako Sandra Petrović Jakovina, koja je bila članica izbornog stožera Ive Josipovića, govori u svoje ime kada u pitanje dovodi pobjedu Kolinde Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima te naglašava da je Josipović čestitao pobjednici u izbornoj noći.

Petrović Jakovina je u izjavi za Tportal dovela u pitanje rezultate izbora smatrajući da Zakon o izboru predsjednika Republike nije u skladu Ustavom jer članak 17/4 Ustava kaže kako je za pobjedu na predsjedničkim izborima potrebno osvojiti većinu glasova svih birača koji su glasali.

"Ustav ne poznaje prvi i drugi krug. Tamo stoji da se izbori ponavljaju kad jedan kandidat ne dobije većinu glasova svih koji su izišli na birališta. Zakon bi trebao razrađivati ovu ustavnu normu, ali u njemu piše da je za pobjedu potreban najveći broj birača koji su glasali", rekla je Petrović Jakovina.

Juričić Spasović u izjavi novinarima u Uredu predsjednika naglašava da Josipovićev izborni stožer više ne postoji te da Petrović Jakovina govori u svoje ime.

"Gospođa Jakovina mogla je dati mišljenje samo u svoje osobno ime. Izborni stožer predsjednika Josipovića više ne postoji u smislu da izražava njegove političke stavove", kazala je.

Upitana znači li to da Josipović ne spori rezultate predsjedničkih izbora, pročelnica njegova kabineta podsjeća na govor u izbornoj noći kada je, ističe, Josipović po najvišim demokratskim standardima čestitao novoizabranoj predsjednici. "Josipović je o tome sve rekao u izbornoj noći", kazala je.

U pogledu eventualnih sumnji u rezultat predsjedničkih izbora, Juričić Spasović naglašava da se predsjednik Josipović nikada nije i neće miješati "u obveze i odgovornosti Državnog izbornog povjerenstva i Ustavnoga suda".

Vezano uz ovlasti predsjednika Republike do kraja mandata, pročelnica Kabineta je kazala kako Josipović neće potpisivati odluke koje bi obvezivale novoizabranu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović.

"Znate da je već održan jedan sastanak predsjednika Josipovića i novoizabrane predsjednice Grabar-Kitarović i tada je također rečeno - u narednom, prijelaznom razdoblju predsjednik Josipović ne kani potpisivati nikakve strateške odluke koje bi obvezivale novoizabranu predsjednicu, neće biti imenovanja veleposlanika, pomilovanja, itd. Isključivo ono što se na razini države mora obaviti u ovom tekućem razdoblju", kazala je.

14.33 -
 U povodu izjave Sandre Petrović Jakovina, Ured predsjednika RH daje sljedeću izjavu:

"Predsjednik Republike Ivo Josipović je na temu proteklih predsjedničkih izbora sve rekao u izbornoj noći kada je priznao poraz i čestitao novoizabranoj predsjednici RH gđi Grabar Kitarović.

Izborni stožer Ive Josipovića više ne postoji i nitko od bivših članova stožera nije ovlašten davati ikakve izjave u ime stožera ili sadašnjeg predsjednika Republike Ive Josipovića.

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović cijeli je mandat djelovao u skladu sa svojim nadležnostima te se nije i neće se miješati u ovlasti nadležnih tijela, pa ni onih koja su nadležna za provođenje i nadzor izbornog procesa. Zato neće komentirati njihov rad niti će kroz izjave ili na drugi način sugerirati kakve bi odluke trebala donositi nadležna tijela."

Kolindin tim: 'HDZ je odlučio'

Glasnogovornik tima Kolinde Grabar Kitarović, Mladen Pavić kazao je za tportal kako će pravnici reći svoje, no da je narod odlučio.

S druge strane, pokušaj SDP-a da ospori nedjeljne izbore glasnogovornica HDZ-a Dajana Antonija Bebek naziva smiješnim. Kaže da iz suprotnog tabora time žele zamagliti novi fijasko svoje vlade.

Jandroković: 'To je potez očajnika'

Član Predsjedništva HDZ-a Gordan Jandroković ocijenio je izjavu Petrović Jakovina potezom očajnika.

"Šteta je što nakon prve korektne reakcije na gubitak predsjedničkih izbora Ive Josipovića koja je bila u duhu demokratskih uzusa sada iz njegovih krugova stižu i takve informacije", izjavio je Jandroković.

Siguran je, kaže, da pravno za to nema nikakvog utemeljenja. Radi se o potezu očajnika koji u nedostatku snage da prihvati poraz smišlja politikanske načine djelovanja", istaknuo je Jandroković.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko izjavio je kako je eventualni zahtjev za preispitivanje rezultata izbora pitanje za Državno izborno povjerenstvo i Ustavni sud te da se on ne namjerava miješati u njihove ovlasti.“

Ponovio je kako je on kao predsjednik Hrvatskoga sabora čestitao Kolindi Grabar Kitarović na izboru za predsjednicu Republike, baš kao što joj je pobjedu priznao i čestitao i aktualni predsjednik Ivo Josipović.

(H)

12.56 - Članica izbornog stožera Ive Josipovića zadužena za pravna pitanja Sandra Petrović Jakovina u izjavi za tportal ističe kako smatra da je pobjeda Kolinde Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima upitna i kako se o svemu treba izjasniti Ustavni sud.

Na pitanje hoće li Josipović, odnosno njegov stožer podnijeti zahtjev DIP-u i Ustavnom sudu za preispitivanje pobjede Grabar Kitarović, Petrović Jakovina kaže kako još nisu donijeli odluku, ali da ona smatra kako bi to trebali učiniti zbog neusklađenosti Zakona o izboru predsjednika i Ustava RH.

- Ovo će biti najvažnija odluka u povijesti demokracije. Promijenit će same temelje demokracije u Hrvatskoj - kazala je Sandra Petrović Jakovina.

Zahtjev za preispitivanjem rezultata izbora može, nakon službenog proglašenja izbornih rezultata, podnijeti predsjednički kandidat, ali i stranke koje su ga kandidirale na izborima. To znači da, ako Josipović ne bude htio osobno podnijeti zahtjev, to mogu učiniti i SDP i HNS, odnosno bilo koja od stranaka koje su poduprle njegovu kandidaturu.

Ako je suditi prema izjavama premijera Zorana Milanovića kako će pobjedu čestitati tek kad rezultati budu konačni, za očekivati je da će SDP podnijeti zahtjev Ustavnom sudu.

Rezultat izbora još nije službeno proglašen; na biračkom mjestu u Karlovcu izbori se moraju ponoviti. Cijela zavrzlama nastala je jer DIP u svom konačnom izračunu u drugom krugu nije ubrojio nevažeće listiće. Profesor zagrebačkog Pravnog fakulteta dr. Vedran Đulabić u izjavi za tportal kaže kako je problem to što je DIP krivo izračunao postotak jer nije uzeo u obzir 60 tisuća nevažećih glasova.

Tako je ispalo da je Kolinda Grabar Kitarović pobijedila s 50,74 posto glasova, a Ivo Josipović izgubio s 49,26. Međutim, te brojke nisu točne i Đulabić ističe kako je Kolinda Grabar Kitarović pobijedila s 49,37 posto glasova, a Josipović je osvojio 47,94 posto. No dr. Đulabić naglašava kako se na temelju toga ne može osporavati pobjeda Kolinde Grabar Kitarović jer zakon propisuje za pobjedu u drugom krugu relativnu većinu, a ne kao u prvom apsolutnu većinu glasova birača koji su glasali.
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Foto: Goran Mehkek / CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-01-14 12:56:43 [created_by] => 34 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-01-14 16:50:49 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-01-14 16:49:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 10341 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2015/01/14/kitarovic_stozer110-110115_thumb.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x465" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38229268 Threads: 3 Questions: 7087688933 Slow queries: 3298001 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608091883 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/petrovic-jakovina-ne-govori-u-ime-josipovicevog-izbornog-stozera-259916 [printLink] => /vijesti/hrvatska/petrovic-jakovina-ne-govori-u-ime-josipovicevog-izbornog-stozera-259916?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 210935 [name] => predsjedničkiizbori [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => predsjednickiizbori [link] => /tag/predsjednickiizbori ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Foto: Goran Mehkek / CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => "Petrović Jakovina ne govori u ime Josipovićevog izbornog stožera" [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-22-46-27-34 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/01/14/kitarovic_stozer110-110115_thumb.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/01/14/kitarovic_stozer110-110115_thumb.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}16:46 - Pravni stručnjaci smatraju da bi prilikom brojanja osvojenih glasova kandidata na predsjedničkim izborima u obzir trebalo uzeti i nevažeće listiće, ali i da je pobjeda predsjedničke kandidatkinje HDZ-a Kolinde Grabar Kitarović po zakonu pravno čista.

Rezultate izbora prema kojima je Grabar Kitarović pobijedila u drugom krugu s 50,74 posto osvojenih glasova u pitanje je dovela članica stožera Ive Josipovića Sandra Petrović Jakovina koja smatra da je trebalo ubrojiti i nevažeće listiće i da Zakon o izboru predsjednika Republike nije u skladu s Ustavom po kojem je za pobjedu na izborima potrebno osvojiti većinu glasova svih birača.

"Ustav ne poznaje prvi i drugi krug. Tamo stoji da se izbori ponavljaju kad jedan kandidat ne dobije većinu glasova svih koji su izišli na birališta. Zakon bi trebao razrađivati ovu ustavnu normu, ali u njemu piše da je za pobjedu potreban najveći broj birača koji su glasali", rekla je Tportalu Petrović Jakovina, koja dodatno nije željela komentirati svoju izjavu.

Pravni stručnjaci Sanja Barić i Ivan Koprić smatraju da je u obzir trebalo uzeti sve listiće (važeće i nevažeće) koji su ubačeni u glasačku kutiju i od tog broja računati broj osvojenih glasova, ali da to prema zakonu ne dovodi u pitanje pobjedu Grabar Kitarović.

16:26
- Pročelnica Kabineta predsjednika Republike Danica Juričić Spasović izjavila je u srijedu kako Sandra Petrović Jakovina, koja je bila članica izbornog stožera Ive Josipovića, govori u svoje ime kada u pitanje dovodi pobjedu Kolinde Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima te naglašava da je Josipović čestitao pobjednici u izbornoj noći.

Petrović Jakovina je u izjavi za Tportal dovela u pitanje rezultate izbora smatrajući da Zakon o izboru predsjednika Republike nije u skladu Ustavom jer članak 17/4 Ustava kaže kako je za pobjedu na predsjedničkim izborima potrebno osvojiti većinu glasova svih birača koji su glasali.

"Ustav ne poznaje prvi i drugi krug. Tamo stoji da se izbori ponavljaju kad jedan kandidat ne dobije većinu glasova svih koji su izišli na birališta. Zakon bi trebao razrađivati ovu ustavnu normu, ali u njemu piše da je za pobjedu potreban najveći broj birača koji su glasali", rekla je Petrović Jakovina.

Juričić Spasović u izjavi novinarima u Uredu predsjednika naglašava da Josipovićev izborni stožer više ne postoji te da Petrović Jakovina govori u svoje ime.

"Gospođa Jakovina mogla je dati mišljenje samo u svoje osobno ime. Izborni stožer predsjednika Josipovića više ne postoji u smislu da izražava njegove političke stavove", kazala je.

Upitana znači li to da Josipović ne spori rezultate predsjedničkih izbora, pročelnica njegova kabineta podsjeća na govor u izbornoj noći kada je, ističe, Josipović po najvišim demokratskim standardima čestitao novoizabranoj predsjednici. "Josipović je o tome sve rekao u izbornoj noći", kazala je.

U pogledu eventualnih sumnji u rezultat predsjedničkih izbora, Juričić Spasović naglašava da se predsjednik Josipović nikada nije i neće miješati "u obveze i odgovornosti Državnog izbornog povjerenstva i Ustavnoga suda".

Vezano uz ovlasti predsjednika Republike do kraja mandata, pročelnica Kabineta je kazala kako Josipović neće potpisivati odluke koje bi obvezivale novoizabranu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović.

"Znate da je već održan jedan sastanak predsjednika Josipovića i novoizabrane predsjednice Grabar-Kitarović i tada je također rečeno - u narednom, prijelaznom razdoblju predsjednik Josipović ne kani potpisivati nikakve strateške odluke koje bi obvezivale novoizabranu predsjednicu, neće biti imenovanja veleposlanika, pomilovanja, itd. Isključivo ono što se na razini države mora obaviti u ovom tekućem razdoblju", kazala je.

14.33 -
 U povodu izjave Sandre Petrović Jakovina, Ured predsjednika RH daje sljedeću izjavu:

"Predsjednik Republike Ivo Josipović je na temu proteklih predsjedničkih izbora sve rekao u izbornoj noći kada je priznao poraz i čestitao novoizabranoj predsjednici RH gđi Grabar Kitarović.

Izborni stožer Ive Josipovića više ne postoji i nitko od bivših članova stožera nije ovlašten davati ikakve izjave u ime stožera ili sadašnjeg predsjednika Republike Ive Josipovića.

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović cijeli je mandat djelovao u skladu sa svojim nadležnostima te se nije i neće se miješati u ovlasti nadležnih tijela, pa ni onih koja su nadležna za provođenje i nadzor izbornog procesa. Zato neće komentirati njihov rad niti će kroz izjave ili na drugi način sugerirati kakve bi odluke trebala donositi nadležna tijela."

Kolindin tim: 'HDZ je odlučio'

Glasnogovornik tima Kolinde Grabar Kitarović, Mladen Pavić kazao je za tportal kako će pravnici reći svoje, no da je narod odlučio.

S druge strane, pokušaj SDP-a da ospori nedjeljne izbore glasnogovornica HDZ-a Dajana Antonija Bebek naziva smiješnim. Kaže da iz suprotnog tabora time žele zamagliti novi fijasko svoje vlade.

Jandroković: 'To je potez očajnika'

Član Predsjedništva HDZ-a Gordan Jandroković ocijenio je izjavu Petrović Jakovina potezom očajnika.

"Šteta je što nakon prve korektne reakcije na gubitak predsjedničkih izbora Ive Josipovića koja je bila u duhu demokratskih uzusa sada iz njegovih krugova stižu i takve informacije", izjavio je Jandroković.

Siguran je, kaže, da pravno za to nema nikakvog utemeljenja. Radi se o potezu očajnika koji u nedostatku snage da prihvati poraz smišlja politikanske načine djelovanja", istaknuo je Jandroković.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko izjavio je kako je eventualni zahtjev za preispitivanje rezultata izbora pitanje za Državno izborno povjerenstvo i Ustavni sud te da se on ne namjerava miješati u njihove ovlasti.“

Ponovio je kako je on kao predsjednik Hrvatskoga sabora čestitao Kolindi Grabar Kitarović na izboru za predsjednicu Republike, baš kao što joj je pobjedu priznao i čestitao i aktualni predsjednik Ivo Josipović.

(H)

12.56 - Članica izbornog stožera Ive Josipovića zadužena za pravna pitanja Sandra Petrović Jakovina u izjavi za tportal ističe kako smatra da je pobjeda Kolinde Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima upitna i kako se o svemu treba izjasniti Ustavni sud.

Na pitanje hoće li Josipović, odnosno njegov stožer podnijeti zahtjev DIP-u i Ustavnom sudu za preispitivanje pobjede Grabar Kitarović, Petrović Jakovina kaže kako još nisu donijeli odluku, ali da ona smatra kako bi to trebali učiniti zbog neusklađenosti Zakona o izboru predsjednika i Ustava RH.

- Ovo će biti najvažnija odluka u povijesti demokracije. Promijenit će same temelje demokracije u Hrvatskoj - kazala je Sandra Petrović Jakovina.

Zahtjev za preispitivanjem rezultata izbora može, nakon službenog proglašenja izbornih rezultata, podnijeti predsjednički kandidat, ali i stranke koje su ga kandidirale na izborima. To znači da, ako Josipović ne bude htio osobno podnijeti zahtjev, to mogu učiniti i SDP i HNS, odnosno bilo koja od stranaka koje su poduprle njegovu kandidaturu.

Ako je suditi prema izjavama premijera Zorana Milanovića kako će pobjedu čestitati tek kad rezultati budu konačni, za očekivati je da će SDP podnijeti zahtjev Ustavnom sudu.

Rezultat izbora još nije službeno proglašen; na biračkom mjestu u Karlovcu izbori se moraju ponoviti. Cijela zavrzlama nastala je jer DIP u svom konačnom izračunu u drugom krugu nije ubrojio nevažeće listiće. Profesor zagrebačkog Pravnog fakulteta dr. Vedran Đulabić u izjavi za tportal kaže kako je problem to što je DIP krivo izračunao postotak jer nije uzeo u obzir 60 tisuća nevažećih glasova.

Tako je ispalo da je Kolinda Grabar Kitarović pobijedila s 50,74 posto glasova, a Ivo Josipović izgubio s 49,26. Međutim, te brojke nisu točne i Đulabić ističe kako je Kolinda Grabar Kitarović pobijedila s 49,37 posto glasova, a Josipović je osvojio 47,94 posto. No dr. Đulabić naglašava kako se na temelju toga ne može osporavati pobjeda Kolinde Grabar Kitarović jer zakon propisuje za pobjedu u drugom krugu relativnu većinu, a ne kao u prvom apsolutnu većinu glasova birača koji su glasali.
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/petrovic-jakovina-ne-govori-u-ime-josipovicevog-izbornog-stozera-259916 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d41cda023b0035844e02f5a7547c749a608d5682 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%26quot%3BPetrovi%C4%87+Jakovina+ne+govori+u+ime+Josipovi%C4%87evog+izbornog+sto%C5%BEera%26quot%3B&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpetrovic-jakovina-ne-govori-u-ime-josipovicevog-izbornog-stozera-259916 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpetrovic-jakovina-ne-govori-u-ime-josipovicevog-izbornog-stozera-259916 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Foto: Goran Mehkek / CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM

"Petrović Jakovina ne govori u ime Josipovićevog izbornog stožera"

Piše PSD.
14. siječnja 2015. - 17:49
16:46 - Pravni stručnjaci smatraju da bi prilikom brojanja osvojenih glasova kandidata na predsjedničkim izborima u obzir trebalo uzeti i nevažeće listiće, ali i da je pobjeda predsjedničke kandidatkinje HDZ-a Kolinde Grabar Kitarović po zakonu pravno čista.

Rezultate izbora prema kojima je Grabar Kitarović pobijedila u drugom krugu s 50,74 posto osvojenih glasova u pitanje je dovela članica stožera Ive Josipovića Sandra Petrović Jakovina koja smatra da je trebalo ubrojiti i nevažeće listiće i da Zakon o izboru predsjednika Republike nije u skladu s Ustavom po kojem je za pobjedu na izborima potrebno osvojiti većinu glasova svih birača.

"Ustav ne poznaje prvi i drugi krug. Tamo stoji da se izbori ponavljaju kad jedan kandidat ne dobije većinu glasova svih koji su izišli ...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 00:46