StoryEditorOCM
Hrvatskane prestaje bura

Račan: ‘Neka netko javi Plenkoviću da je u odlasku!‘; Kosor: ‘Ovo bi sad bilo logično‘

Piše L.G.; Vanja Nezirović/ jl
18. ožujka 2024. - 21:18

Ustavni sud u ponedjeljak je zaključio da predsjednik RH Zoran Milanović dok obavlja tu dužnost, ne smije sudjelovati u političkim aktivnostima nijedne političke stranke, objavio je u ponedjeljak predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

To isključuje bilo kakvu mogućnost da predsjednik Republike u kontekstu raspisanih parlamentarnih izbora bude kandidat na listi za izbor zastupnika ili istican kao kandidat za dužnost predsjednika Vlade Republike Hrvatske i da u tom svojstvu sudjeluje u političkoj izbornoj kampanji, izvijestio je Ustavni sud.

Nakon objavljenog upozorenja Ustavnog suda, uslijedile su brojne reakcije:

Bivša premijerka Jadranka Kosor na X-u se osvrnula na situaciju nakon današnje odluke Ustavnog suda.

- Logično bi bilo da sad ni druge stranke, političari, ne smiju više spominjati kandidaturu ZM za premijera, kaj ne?, upitala je Kosor.

SDP-ov Ivan Račan je na Facebooku reagirao na odluku Ustavnog suda.

- Neka netko tko ima izravnu komunikaciju s Plenkovićem mu javi da je u odlasku, napisao je Račan.

S​plitski gradonačelnik i predsjednik stranke Centar Ivica Puljak kazao je u ponedjeljak kako je odluka Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti kandidat na izbornoj listi niti u kampanji istican kao premijerski kandidat stranke, katastrofalna i politički instruirana.

Građani su, kazao je Puljak, nakon desetljeća hladovine​ doznali da​ imamo Ustavni sud koji se može izravno uplesti u volju građana da biraju​ i budu birani, a Milanovića je podržao u tome što nije podnio ostavku na mjesto predsjednika RH ‘kako se HDZ-u ne bi prepustio ni pedalj vlasti‘.

​"Možete pokrasti Hrvatsku, možete imati stranku koja ​preuzme sve neovisne institucije da rade njima u korist, možete​ instalirati državnog odvjetnika koji se druži s osuđenim kriminalcima i​ to je sve bilo u skladu s Ustavom.​ Jedino što se ne može i što nije u skladu s Ustavom je kandidatura​ predsjednika Republike na izborima za Hrvatski sabor. Odlukom Ustavnog​ suda mi ne smijemo govoriti tko je naš kandidat za premijera i ja ne​smijem reći njegovo ime​", izjavio je Puljak.

image
Tom Dubravec/Cropix

Svjetski mediji u ponedjeljak prenose odluku Ustavnog suda o zabrani kandidature Zorana Milanovića na predstojećim parlamentarnim izborima, a dio njih predsjednika predstavlja kao „populista” koji je „iznosio proruske stavove”, ali i kao jednog od najpopularnijih političara u zemlji.

Reuters putem dopisnika iz Sarajeva prenosi da je Ustavni sud „populistu” Milanoviću poručio da, želi li biti kandidat na parlamentarnim izborima, odmah mora odstupiti s funkcije predsjednika. Tada bi vršitelj predsjedničkih dužnosti do parlamentarnih izbora bio predsjednik parlamenta, piše Reuters.

Njemačka agencija dpa piše kako je Ustavni sud „osujetio” Milanovićev plan kandidature. Dodaje se da su Milanović i premijer Andrej Plenković „žestoki protivnici” te da je predsjednik kao razlog svoga poteza istaknuo „kontroverzne pravosudne politike” premijera za koje kritičari smatraju da osnažuju korupciju u zemlji.

image
Goran Mehkek/Cropix

Koordinatorica stranke Možemo! Sandra Benčić ocijenila je u ponedjeljak da je očekivana odluka Ustavnog suda o nemogućnosti kandidature Zorana Milanovića, dok je predsjednika RH, na parlamentarnim izborima, no, kaže, nejasna je u dijelu koji opisuje zabranu sudjelovanja u kampanji.

"Odluka Ustavnog suda onemogućuje da predsjednik Republike istovremena bude i kandidat na izborima, to je donekle bilo očekivano i vjerujemo da će SDP, kao što je najavio, poštovati tu odluku", izjavila je Benčić za Hinu.

Međutim, dodala je, odluka Ustavnog suda nije jasna u dijelu koji opisuje zabranu sudjelovanja u kampanjskim aktivnostima.

image
Ranko Suvar/Cropix

Dalija Orešković smatra da je Ustavni sud ‘sam po sebi ustavnopravni problem, a ne dio rješenja‘.

- Upozorenje Ustavnog suda je proceduralno dvojbeno i sklisko te je nevješto sročeno u takozvanom upozorenju. Kad bi stvarno bili vladavina prava u kojoj se drži do principa i standarda, onda bi mogli govoriti o tome da bi predsjednik prvo trebao podnijeti ostavku te se onda kandidirati, ali suludo je inzistirati ako se nismo u stanju držati propisanih normi. Ustavni sud pozvao se na članak 96. i pritom je javnost doveo u zabludu jer je krenuo s citiranjem Ustava da predsjednik države ne može obavljati drugu dužnost i da ne može biti član ni jedne političke stranke, a nadalje je sve ostalo pročitano kao dio odredbi Ustava, a ono to nije. Sve nakon te dvije rečenice je plod interpretacije, a ne ustavnopravno pravilo - govori Orešković koja smatra da se ovime Ustavni sud uključio u kampanju.

- Očito je da HDZ neće mirnim putem predati vlast - zaključila je.

Anka Mrak Taritaš drži da je Ustavni sud otišao korak dalje od onog što je pretpostavljala da će reći.

- Očekivala sam da će reći da Milanović ne smije biti kandidat za premijera na listi, ali da će reći da se u kampanji njegovo ime ne smije spominjati, to nisam očekivala. Primijetila sam također da nije bilo izdvojenog mišljenja i da je jedan sudac bio protiv ovog upozorenja, a dvoje je otišlo prije početka glasovanja. Ustavni sud se, očito, uključio u kampanju - kazala je Mrak Taritaš.

image
Tomislav Kristo/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 12:41