stdClass Object ( [id] => 159027 [title] => Polančec na suđenju Sanaderu 'uvalio' Kosor i porječkao se s Turudićem [alias] => polancec-na-sudenju-sanaderu-uvalio-kosor-i-porjeckao-se-s-turudicem [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>
Dvoboj Turudić-Polančec o pristojnosti

Prije nego što je odredio pauzu, sudac Ivan Turudić „porječkao" se s Polančecom.
Turudić je Polančecu rekao da bude pristojan, na što mu je ovaj uzvratio:
- Trudim se.

Turudić: To vam često ne uspijeva.

Polančec: Tu smo isti.

Turudić: Vi ste tu svjedok.

Suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu na Županijskom sudu u Zagrebu danas je nastavljeno svjeočenjem bivšeg ministra gospodarstva i bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca. Podsjetimo, Sanadera se prema objedinjenoj optužnici tereti da je uzeo proviziju od Hypo banke te 10 milijuna eura mita od MOL-a kako bi toj mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u INA-i.

Dodao je kako je MOL još 2007. iznio prvu inicijativu oko prava imenovanja novog vlasnika na temelju udjela u dioničarskom društvu. Podsjetio je kako je do značajne promjene u vlasničkoj strukturi INA-e došlo kada je sredinom 2008. MOL je dao pravo svim vlasnicima da prodaju MOL-u svoje udjele po 2800 kuna po dionici što je veći dio građana i prihvatio.

- Ključni je trenutak bio kada je Fond hrvatskih branitelja prodao svoje dionice. Tada je MOL prvi put imao više dionica - rekao je Polančec.

Naglasio je da je u izmjenama dioničarskog ugovora, koje je inicirao MOL, stajalo da 'onaj tko ima više od 50 posto udjela u dionicama ima pravo imenovanja četiri člana nadzornog odbora', javljaju 24sata .

Polančec je posvjedočio da se sjeća i nekoliko sastanka iz 2007. zbog regulacije cijene prirodnog plina. MOL je već tada pokenuo inicijativu za promjenom vlasničke stukture u dioničarskom društvu.



- Mađari su rekli da izlaze ususret s tom cijenom plina, ali i da očekuju izmjenu međudioničarskog ugovora shodno promjeni vlasničke strukture s obzirom da je Vlada tada već pala ili je uskoro trebala pasti ispod 50 posto dionica. MOL je tražio promjenu odnosa u nadzornom odboru no nije konkretizirao da želi većinu - rekao je Polančec.

Potvrdio je i kako je, dok je on bio potpredsjednik Vlade, bilo svake godine barem deset sastanka Vlade i MOL-a. Istaknuo je kako je zahtjeve za promjenom vlasničke strukture u dioničarskom društvu najčešće tražio Zsolt Hernádi, predsjednik Uprave MOL-a.

Polančec je naglasio kako u međudioničarskom ugovoru postoji odredba da se ne mora mijenjati međudioničarski ugovor sve dok Vlada ima 25 posto udjela u dionicama, no taj je članak u koliziji s člankom 7.1. ugovora. Njegovo je osobno mišljenje bilo da se ugovor trebao mijenjati. Istaknuo je i kako nije siguran je li nadzorni odbor proveo istraživanje po pitanju izvršavanja ugovornih obveza od strane MOL-a, ali misli da se to nije radilo.

- Vlada je početkom 2008. godine osnovala povjerenstvo koje je trebalo pregovarati s MOL-om te koje je trebalo savjetovati Vladu u pregovorima, a u njemu su bili bivši državni tajnik Igor Lučić, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, bivši ministar financija Ivan Šuker te Vedran Duvnjak iz Hrvatskog fonda za privatizaciju - kazao je Polančec.

Zadaća povjerenstva je bila da u pregovorima zaštiti nacionalne interese Hrvatske u INA-i. Međutim, Polančec tvrdi da povjerenstvo nije funkcioniralo jer Šuker nije dolazio na sastanke, već je na njih slao Krešimira Dragića, ravnatelja uprave za gospodarstvo, koji je svaki put ima drugačiji stav.

Kada se o tome požalio Sanaderu tadašnji mu je premijer rekao: Ti vodiš pregovore, a o tijeku ćeš izvještavati mene, uži kabinet Vlade i predsjedništvo HDZ-a jer ionako predsjedništvo stranke donosi ključne odluke.

- Nakon toga smo nastavili pregovore, a do kraja 2008. bile je 15 do 20 sastanaka. Jadranka Kosor je bila u prosincu 2008. na najmanje jednom i u siječnju iduće godine na najmanje dva sastanka - izjavio je Polančec.

Bivši ministar gospodarstva posvjedočio je da je Mađarima odmah dao do znanja da neće pregovarati o promjeni u upravljačkim pravima do raspisivanja dobrovoljnog javnog natječaja koji je objavljen sredinom 2008., a tada su pregovori bili zamrznuti. Istaknuo je da Vlada nije imala utjecaj na dobrovoljnu javnu ponudu MOL-a nakon koje su Mađari ostvarili 48 posto udjela u INA-i te time imao veći postotak od Vlade.

Dvadeset članova Predsjedništva HDZ-a prihvatilo je prijedlog Mađara o Ini

Polančec je naglasio i kako ovo nije bilo prvi put da predsjedništvo HDZ-a odlučuje o važnim pitanjima, pišu 24sata.

- O svim važnim strateškim i političkim pitanjima prvo je razgovaralo predsjedništvo stranke, a onda se ta odluka provodila kroz tijela Vlade - rekao je Polančec.

MOL je htio da Vlada dovrši obveze koje je sama preuzela. Vlada se obvezala tijekom pregovora o pristupanju EU-u u poglavlju energetika da će od 1. kolovoza 2011. za tzv. povlaštene kupce vrijediti tržišna cijena plina, a od 1. siječnja 2012. i za tarifne potrošače.

- Nažalost Vlada, a i ja smo kroz cijenu plina vodili socijalnu politiku čemu se MOL s pravom protivio - rekao je Polančec.

Vlada krajem 2008. godine odlučila otkupiti podzemno skladište plina jer je alternativa tome bila da INA drastično poveća cijene derivata. Podzemno skladište plina trebao je preuzeti Plinacro, a trgovinu prirodnim plinom hrvatska Vlada - ističe Polančec, pišu 24sata.

Dodao je kako je glavnim ugovorom o plinskom poslovanju definiran je okvir pregovora, a u proljeće 2009. angažirana je neovisna tvrtka koja je izradila niz izračuna i projekcija o načinu na koji Prirodni plin može poslovati. Svi su izračuni ovisili o nabavnoj cijeni plina, hrabrosti Vlade da plin bude prodan po tržišnoj cijeni i tečaju dolara.

- Prema projekcijama Prirodni plin je prve dvije godine trebao poslovati s gubitkom, a nakon potpisivanja ugovora s INA-om tijekom 15 godina bi se sanirale svi gubici i dalje bi poslovala pozitivno - naglasio je Polančec koji vjeruje da bi s vremenom Prirodni plin postao najveća energetska tvrtka u Hrvatskoj.

Tužiteljica je upitala tko bi snosio gubitke.

- Hrvatska ne odgovara za obveze tvrtke Prirodni plin ako dođe do stečaja. Ne može se reći da bi RH snosila gubitke poslovanja. RH je vlasnik firme koju je otkupila za 1 kunu, a tvrtka je vlasnik cjelokupne količine prirodnog plina. Dogovorena je odgoda plaćanja INA-i za vrijeme od jedne do jedne i pol godine. INA je također izdala bankarsku garanciju ruskoj firmi Gazprom čime je jamčila za potraživanja Gazproma prema tvrtki Prirodni plin - objasnio je Polančec dodavši kako od izdvajanja plina najveću korist ima INA, ali zbog konsolidacije, posredno i MOL.

- Gospodine Polančec, prije nego što nastavimo, vi ste ovdje svjedok i prema Zakonu o kaznenom postupku ja vas moram pitati da pojasnite što ste rekli, ja na to imam pravo. Slušajući što ste rekli, ja mislim da iskazi nisu identični. Vi ste vrlo važan svjedok i dužnost suda je da razjasnimo sve nejasnoće. Nepotrebno je da i upadate u riječ i komentirate što sam naveo, branitelji mogu intervenirati u zapisnik - rekao je sudac Turudić, pišu 24sata.

Polančec se ispričao zbog neprimjerene reakcije.

Na pitanje tužiteljice je li nakon sastanka njega i Sanadera sazvan uži kabinet Vlade s temom ponude MOL-a, Polančec je ustvrdio da je dogovoren par dana kasnije.

- Tom sastanku obično prisustvuju osobe kojih se tiče problematika, a na njemu su bili Kosor, Šuker, Matulović Dropulić, Kalmeta i, nisam siguran, ali mislim da je bio i Čobanković. Sanader je sve upoznao o tome da postoji zahtjev MOL-a za konsolidacijom prihoda INA-e te sam ja prezentirao pregovore s MOL-om. Nakon toga se povela rasprava, a raspravljalo se o broju članova nadzornog odbora. Moglo se zaključiti da se Sanader nije protivio konsolidaciji Ine da MOL ima većinu u NO. Pojasnio je stav, ali je rekao i da se s time ide na predsjedništvo stranke (HDZ) na kojoj će se o tome raspravljati. Mene je zadužio da napravim prezentaciju i dam argumente za i protiv - ističe Polančec.

Na traženje tužiteljice da pojasni što je što je za sve na sastanku užeg kabineta značio Sanaderov stav o tome da se prijedlog Mađara treba prihvatiti Polančec je pojasnio da se gotovo svaka Sanaderova odluka smatrala obvezujućom.

- Ne sjećam se niti jedne odluke predsjedništva stanke koja je bila suprotna mišljenju tadašnjeg premijera Sanadera - istaknuo je Polančec.

Poslije je održana sjednica predsjedništva stranke na kojoj je bio 20 članova na kojoj je Sanader ponovo odradio uvod, a Polančec prezentaciju.

- Nakon kratke rasprave prihvaćena je odluka da nadzorni odbor INA-e ima devet članova (MOL pet, Hrvatska tri, a radničko vijeće jednog člana), da upravni odbor ima šest članova, a MOL daje predsjednika - rekao je Polančec, javljaju 24sata .

Dodao je kako je odvjetnik Marković, kojem je javio što je odlučeno na predsjedništvu stranke, ostao iznenađen brzinom donošenje tako važne političke odluke. Istaknuo je kako je Marković očekivao drugačiju odluku.

Po Sanaderovom odlasku iz Vlade, u ljeto 2009. održan je još jedan sastanak s tom problematikom. Polančec navodi da ga je Sanader zatražio da dođe u predsjedništvo HDZ-a. Tamo su već bili Šuker i Hernadi. Govorilo se o uklađivanju završnih stavova oko Prirodnog plina.

Dodaje kako ga je Kosor zamolila da organizira taj sastanak. Sanader je bio dao uod i zatražio da se nađe rješenje te otišao.

- Tada se već radilo o velikom dugu INA-e prema proračunu, Šuker i Hernadi su se rukovali i dogovorili porezno podmirenje duga prema proračunu. Mislim da se i Sanader na kraju priključio. To je bilo zadnji sastanak s tom tematikom na kojem je sudjelovao Sanader. Drugih sastanaka nije bilo. Priče o drugim sastancima su čista nebuloza. Ja sam pričao naknadno i s Kosor i ona je potvrdila da je ona inicirala taj sastanak - svjedočio je Polančec.

Nakon toga održana su još dva ili tri sastanka sa Šukerom, Hernadijem i Kosor. Na njima je sudjelovao sve dok nije otišao iz Vlade zadnjeg dana u listopadu 2010. , pišu 24sata.

Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović je pitao Polančeca jesu li zaključci koje je Sanader formulirao bili isključivo njegovi ili su bili rezultat rasprave na sastanku.

- Ovisi od sjednice do sjednice. Konkretno, kad smo prvi put razgovarali on je iznosio argumente i svoj stav. Na sjednici u užem kabinetu iznio je argumente, raspravljalo se jest, ali bilo je jasno koji su zaključci. Na sjednici Predsjedništva zaključeno je kao i ranije - rekao je Polančec. Onda mu je sudac rekao da ga odvjetnik pita o načinu rada.

- Ja možda griješim, ali ne sjećam se da je predsjedništvo HDZ-a donijelo odluku koja se protivila stavu predsjednika stranke - ponovio je Polančec.

Na pitanje Prodanovića je li u pregovorima s MOL-om slijedio vlastite stavove ili je radio pod pritiskom Ive Sanadera, Polančec je odgovorio kako je 'bilo slučajeva kada se vodio za stavovima koje je Sanader iznosio u govorima na sastanku, ali sveukupno smatra kako se vodio vlastitim uvjerenjima i kako je pokušao zaštititi državne interese, bez obzira na to što je smatrao Sanader', piše 24sata .

Polančec je dodao kako se i u pregovorima o izdvajanju plinskog poslovanja vodilo računa o energetskoj neovisnosti Hrvatske.

- Bilo je situacija kada sam prihvaćao Sanaderov stav protiv svojih uvjerenja. No ovdje sam glasao uvjeren da tako štitim nacionalne interese - izjavio je Polančec.

Sanader je prigovorio na Polančecov iskaz o donošenju odluka na predsjedništvu stranke te kazao da bi se zaključci uvijek donosili na kraju rasprave. Prigovorio je i na istinitost Polančecova iskaza da je on naložio Kosor da proda braniteljske dionice..

Suđenje Ivi Sanaderu je za danas završeno.

JL
FOTO: DAMJAN TADIĆ / CROPIX
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2012-03-01 11:15:14 [created_by] => 36 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2012-03-01 15:18:49 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2012-03-01 13:31:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3644 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2012/03/01/AAA/sanaderttt_sudjenje2-010312_thumb.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "469x342" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7546840 Threads: 4 Questions: 1543187429 Slow queries: 4696688 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111004670 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/polancec-na-sudenju-sanaderu-uvalio-kosor-i-porjeckao-se-s-turudicem-159027 [printLink] => /vijesti/hrvatska/polancec-na-sudenju-sanaderu-uvalio-kosor-i-porjeckao-se-s-turudicem-159027?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 178381 [name] => damirpolančec [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => damirpolancec [link] => /tag/damirpolancec ) [1] => stdClass Object ( [id] => 233465 [name] => ivosanader [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivosanader [link] => /tag/ivosanader ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Polančec na suđenju Sanaderu 'uvalio' Kosor i porječkao se s Turudićem [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-15-36-14-36 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/03/01/AAA/sanaderttt_sudjenje2-010312_thumb.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/03/01/AAA/sanaderttt_sudjenje2-010312_thumb.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}
Dvoboj Turudić-Polančec o pristojnosti

Prije nego što je odredio pauzu, sudac Ivan Turudić „porječkao" se s Polančecom.
Turudić je Polančecu rekao da bude pristojan, na što mu je ovaj uzvratio:
- Trudim se.

Turudić: To vam često ne uspijeva.

Polančec: Tu smo isti.

Turudić: Vi ste tu svjedok.

Suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu na Županijskom sudu u Zagrebu danas je nastavljeno svjeočenjem bivšeg ministra gospodarstva i bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca. Podsjetimo, Sanadera se prema objedinjenoj optužnici tereti da je uzeo proviziju od Hypo banke te 10 milijuna eura mita od MOL-a kako bi toj mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u INA-i.

Dodao je kako je MOL još 2007. iznio prvu inicijativu oko prava imenovanja novog vlasnika na temelju udjela u dioničarskom društvu. Podsjetio je kako je do značajne promjene u vlasničkoj strukturi INA-e došlo kada je sredinom 2008. MOL je dao pravo svim vlasnicima da prodaju MOL-u svoje udjele po 2800 kuna po dionici što je veći dio građana i prihvatio.

- Ključni je trenutak bio kada je Fond hrvatskih branitelja prodao svoje dionice. Tada je MOL prvi put imao više dionica - rekao je Polančec.

Naglasio je da je u izmjenama dioničarskog ugovora, koje je inicirao MOL, stajalo da 'onaj tko ima više od 50 posto udjela u dionicama ima pravo imenovanja četiri člana nadzornog odbora', javljaju 24sata .

Polančec je posvjedočio da se sjeća i nekoliko sastanka iz 2007. zbog regulacije cijene prirodnog plina. MOL je već tada pokenuo inicijativu za promjenom vlasničke stukture u dioničarskom društvu.



- Mađari su rekli da izlaze ususret s tom cijenom plina, ali i da očekuju izmjenu međudioničarskog ugovora shodno promjeni vlasničke strukture s obzirom da je Vlada tada već pala ili je uskoro trebala pasti ispod 50 posto dionica. MOL je tražio promjenu odnosa u nadzornom odboru no nije konkretizirao da želi većinu - rekao je Polančec.

Potvrdio je i kako je, dok je on bio potpredsjednik Vlade, bilo svake godine barem deset sastanka Vlade i MOL-a. Istaknuo je kako je zahtjeve za promjenom vlasničke strukture u dioničarskom društvu najčešće tražio Zsolt Hernádi, predsjednik Uprave MOL-a.

Polančec je naglasio kako u međudioničarskom ugovoru postoji odredba da se ne mora mijenjati međudioničarski ugovor sve dok Vlada ima 25 posto udjela u dionicama, no taj je članak u koliziji s člankom 7.1. ugovora. Njegovo je osobno mišljenje bilo da se ugovor trebao mijenjati. Istaknuo je i kako nije siguran je li nadzorni odbor proveo istraživanje po pitanju izvršavanja ugovornih obveza od strane MOL-a, ali misli da se to nije radilo.

- Vlada je početkom 2008. godine osnovala povjerenstvo koje je trebalo pregovarati s MOL-om te koje je trebalo savjetovati Vladu u pregovorima, a u njemu su bili bivši državni tajnik Igor Lučić, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, bivši ministar financija Ivan Šuker te Vedran Duvnjak iz Hrvatskog fonda za privatizaciju - kazao je Polančec.

Zadaća povjerenstva je bila da u pregovorima zaštiti nacionalne interese Hrvatske u INA-i. Međutim, Polančec tvrdi da povjerenstvo nije funkcioniralo jer Šuker nije dolazio na sastanke, već je na njih slao Krešimira Dragića, ravnatelja uprave za gospodarstvo, koji je svaki put ima drugačiji stav.

Kada se o tome požalio Sanaderu tadašnji mu je premijer rekao: Ti vodiš pregovore, a o tijeku ćeš izvještavati mene, uži kabinet Vlade i predsjedništvo HDZ-a jer ionako predsjedništvo stranke donosi ključne odluke.

- Nakon toga smo nastavili pregovore, a do kraja 2008. bile je 15 do 20 sastanaka. Jadranka Kosor je bila u prosincu 2008. na najmanje jednom i u siječnju iduće godine na najmanje dva sastanka - izjavio je Polančec.

Bivši ministar gospodarstva posvjedočio je da je Mađarima odmah dao do znanja da neće pregovarati o promjeni u upravljačkim pravima do raspisivanja dobrovoljnog javnog natječaja koji je objavljen sredinom 2008., a tada su pregovori bili zamrznuti. Istaknuo je da Vlada nije imala utjecaj na dobrovoljnu javnu ponudu MOL-a nakon koje su Mađari ostvarili 48 posto udjela u INA-i te time imao veći postotak od Vlade.

Dvadeset članova Predsjedništva HDZ-a prihvatilo je prijedlog Mađara o Ini

Polančec je naglasio i kako ovo nije bilo prvi put da predsjedništvo HDZ-a odlučuje o važnim pitanjima, pišu 24sata.

- O svim važnim strateškim i političkim pitanjima prvo je razgovaralo predsjedništvo stranke, a onda se ta odluka provodila kroz tijela Vlade - rekao je Polančec.

MOL je htio da Vlada dovrši obveze koje je sama preuzela. Vlada se obvezala tijekom pregovora o pristupanju EU-u u poglavlju energetika da će od 1. kolovoza 2011. za tzv. povlaštene kupce vrijediti tržišna cijena plina, a od 1. siječnja 2012. i za tarifne potrošače.

- Nažalost Vlada, a i ja smo kroz cijenu plina vodili socijalnu politiku čemu se MOL s pravom protivio - rekao je Polančec.

Vlada krajem 2008. godine odlučila otkupiti podzemno skladište plina jer je alternativa tome bila da INA drastično poveća cijene derivata. Podzemno skladište plina trebao je preuzeti Plinacro, a trgovinu prirodnim plinom hrvatska Vlada - ističe Polančec, pišu 24sata.

Dodao je kako je glavnim ugovorom o plinskom poslovanju definiran je okvir pregovora, a u proljeće 2009. angažirana je neovisna tvrtka koja je izradila niz izračuna i projekcija o načinu na koji Prirodni plin može poslovati. Svi su izračuni ovisili o nabavnoj cijeni plina, hrabrosti Vlade da plin bude prodan po tržišnoj cijeni i tečaju dolara.

- Prema projekcijama Prirodni plin je prve dvije godine trebao poslovati s gubitkom, a nakon potpisivanja ugovora s INA-om tijekom 15 godina bi se sanirale svi gubici i dalje bi poslovala pozitivno - naglasio je Polančec koji vjeruje da bi s vremenom Prirodni plin postao najveća energetska tvrtka u Hrvatskoj.

Tužiteljica je upitala tko bi snosio gubitke.

- Hrvatska ne odgovara za obveze tvrtke Prirodni plin ako dođe do stečaja. Ne može se reći da bi RH snosila gubitke poslovanja. RH je vlasnik firme koju je otkupila za 1 kunu, a tvrtka je vlasnik cjelokupne količine prirodnog plina. Dogovorena je odgoda plaćanja INA-i za vrijeme od jedne do jedne i pol godine. INA je također izdala bankarsku garanciju ruskoj firmi Gazprom čime je jamčila za potraživanja Gazproma prema tvrtki Prirodni plin - objasnio je Polančec dodavši kako od izdvajanja plina najveću korist ima INA, ali zbog konsolidacije, posredno i MOL.

- Gospodine Polančec, prije nego što nastavimo, vi ste ovdje svjedok i prema Zakonu o kaznenom postupku ja vas moram pitati da pojasnite što ste rekli, ja na to imam pravo. Slušajući što ste rekli, ja mislim da iskazi nisu identični. Vi ste vrlo važan svjedok i dužnost suda je da razjasnimo sve nejasnoće. Nepotrebno je da i upadate u riječ i komentirate što sam naveo, branitelji mogu intervenirati u zapisnik - rekao je sudac Turudić, pišu 24sata.

Polančec se ispričao zbog neprimjerene reakcije.

Na pitanje tužiteljice je li nakon sastanka njega i Sanadera sazvan uži kabinet Vlade s temom ponude MOL-a, Polančec je ustvrdio da je dogovoren par dana kasnije.

- Tom sastanku obično prisustvuju osobe kojih se tiče problematika, a na njemu su bili Kosor, Šuker, Matulović Dropulić, Kalmeta i, nisam siguran, ali mislim da je bio i Čobanković. Sanader je sve upoznao o tome da postoji zahtjev MOL-a za konsolidacijom prihoda INA-e te sam ja prezentirao pregovore s MOL-om. Nakon toga se povela rasprava, a raspravljalo se o broju članova nadzornog odbora. Moglo se zaključiti da se Sanader nije protivio konsolidaciji Ine da MOL ima većinu u NO. Pojasnio je stav, ali je rekao i da se s time ide na predsjedništvo stranke (HDZ) na kojoj će se o tome raspravljati. Mene je zadužio da napravim prezentaciju i dam argumente za i protiv - ističe Polančec.

Na traženje tužiteljice da pojasni što je što je za sve na sastanku užeg kabineta značio Sanaderov stav o tome da se prijedlog Mađara treba prihvatiti Polančec je pojasnio da se gotovo svaka Sanaderova odluka smatrala obvezujućom.

- Ne sjećam se niti jedne odluke predsjedništva stanke koja je bila suprotna mišljenju tadašnjeg premijera Sanadera - istaknuo je Polančec.

Poslije je održana sjednica predsjedništva stranke na kojoj je bio 20 članova na kojoj je Sanader ponovo odradio uvod, a Polančec prezentaciju.

- Nakon kratke rasprave prihvaćena je odluka da nadzorni odbor INA-e ima devet članova (MOL pet, Hrvatska tri, a radničko vijeće jednog člana), da upravni odbor ima šest članova, a MOL daje predsjednika - rekao je Polančec, javljaju 24sata .

Dodao je kako je odvjetnik Marković, kojem je javio što je odlučeno na predsjedništvu stranke, ostao iznenađen brzinom donošenje tako važne političke odluke. Istaknuo je kako je Marković očekivao drugačiju odluku.

Po Sanaderovom odlasku iz Vlade, u ljeto 2009. održan je još jedan sastanak s tom problematikom. Polančec navodi da ga je Sanader zatražio da dođe u predsjedništvo HDZ-a. Tamo su već bili Šuker i Hernadi. Govorilo se o uklađivanju završnih stavova oko Prirodnog plina.

Dodaje kako ga je Kosor zamolila da organizira taj sastanak. Sanader je bio dao uod i zatražio da se nađe rješenje te otišao.

- Tada se već radilo o velikom dugu INA-e prema proračunu, Šuker i Hernadi su se rukovali i dogovorili porezno podmirenje duga prema proračunu. Mislim da se i Sanader na kraju priključio. To je bilo zadnji sastanak s tom tematikom na kojem je sudjelovao Sanader. Drugih sastanaka nije bilo. Priče o drugim sastancima su čista nebuloza. Ja sam pričao naknadno i s Kosor i ona je potvrdila da je ona inicirala taj sastanak - svjedočio je Polančec.

Nakon toga održana su još dva ili tri sastanka sa Šukerom, Hernadijem i Kosor. Na njima je sudjelovao sve dok nije otišao iz Vlade zadnjeg dana u listopadu 2010. , pišu 24sata.

Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović je pitao Polančeca jesu li zaključci koje je Sanader formulirao bili isključivo njegovi ili su bili rezultat rasprave na sastanku.

- Ovisi od sjednice do sjednice. Konkretno, kad smo prvi put razgovarali on je iznosio argumente i svoj stav. Na sjednici u užem kabinetu iznio je argumente, raspravljalo se jest, ali bilo je jasno koji su zaključci. Na sjednici Predsjedništva zaključeno je kao i ranije - rekao je Polančec. Onda mu je sudac rekao da ga odvjetnik pita o načinu rada.

- Ja možda griješim, ali ne sjećam se da je predsjedništvo HDZ-a donijelo odluku koja se protivila stavu predsjednika stranke - ponovio je Polančec.

Na pitanje Prodanovića je li u pregovorima s MOL-om slijedio vlastite stavove ili je radio pod pritiskom Ive Sanadera, Polančec je odgovorio kako je 'bilo slučajeva kada se vodio za stavovima koje je Sanader iznosio u govorima na sastanku, ali sveukupno smatra kako se vodio vlastitim uvjerenjima i kako je pokušao zaštititi državne interese, bez obzira na to što je smatrao Sanader', piše 24sata .

Polančec je dodao kako se i u pregovorima o izdvajanju plinskog poslovanja vodilo računa o energetskoj neovisnosti Hrvatske.

- Bilo je situacija kada sam prihvaćao Sanaderov stav protiv svojih uvjerenja. No ovdje sam glasao uvjeren da tako štitim nacionalne interese - izjavio je Polančec.

Sanader je prigovorio na Polančecov iskaz o donošenju odluka na predsjedništvu stranke te kazao da bi se zaključci uvijek donosili na kraju rasprave. Prigovorio je i na istinitost Polančecova iskaza da je on naložio Kosor da proda braniteljske dionice..

Suđenje Ivi Sanaderu je za danas završeno.

JL
FOTO: DAMJAN TADIĆ / CROPIX
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/polancec-na-sudenju-sanaderu-uvalio-kosor-i-porjeckao-se-s-turudicem-159027 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5b440faae2039996ccf8103b7736a5d2a60fa137 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Polan%C4%8Dec+na+su%C4%91enju+Sanaderu+%26%23039%3Buvalio%26%23039%3B+Kosor+i+porje%C4%8Dkao+se+s+Turudi%C4%87em&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpolancec-na-sudenju-sanaderu-uvalio-kosor-i-porjeckao-se-s-turudicem-159027 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpolancec-na-sudenju-sanaderu-uvalio-kosor-i-porjeckao-se-s-turudicem-159027 )
Array ( [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM

Polančec na suđenju Sanaderu 'uvalio' Kosor i porječkao se s Turudićem

Piše PSD.
1. ožujka 2012. - 14:31
Dvoboj Turudić-Polančec o pristojnosti

Prije nego što je odredio pauzu, sudac Ivan Turudić „porječkao" se s Polančecom.
Turudić je Polančecu rekao da bude pristojan, na što mu je ovaj uzvratio:
- Trudim se.

Turudić: To vam često ne uspijeva.

Polančec: Tu smo isti.

Turudić: Vi ste tu svjedok.

Suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu na Županijskom sudu u Zagrebu danas je nastavljeno svjeočenjem bivšeg ministra gospodarstva i bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca. Podsjetimo, Sanadera se prema objedinjenoj optužnici tereti da je uzeo proviziju od Hypo banke te 10 milijuna eura mita od MOL-a kako bi toj m...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 17:36