stdClass Object ( [id] => 1361040 [title] => Priču o porezu u Hrvatskoj nije lako pratiti, puna je nebuloza. Vlast bi uvodila nove namete, a ni stare ne zna ubirati [alias] => pricu-o-porezu-u-hrvatskoj-nije-lako-pratiti-puna-je-nebuloza-vlast-bi-uvodila-nove-namete-a-ni-stare-ne-zna-ubirati [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kad se stvari krajnje pojednostave, onda su i najozbiljnije financijske teme jasne i zadnjoj babi u selu. Znači, Vlada je, da se pred izbore dodvori biračima, a što bi drugo, porezno rasteretila plaće i one će u prosjeku narasti desetak eura, što nikome neće bogzna kako popraviti standard, ali lijepo je vidjeti da su vam barem “dali za kavu”.

E, sad, zbog toga poreznog rasterećenja, od početka godine ukinuti su prirezi od kojih su se financirali gradovi i općine, a oni to moraju nekako nadoknaditi. Pratite li me? Država će vam već na plaći u veljači dati u prosjeku desetak eura više, a jedinice lokalne uprave i samouprave, i to veći dio njih, isto kasnije anulirati povećanjem poreza na dohodak. Ha-ha... Pa da nismo “alanfordovska” država.

Znači, ako živite u takvim sredinama koje će ukidanje jednog nameta nadoknaditi povećanjem drugog, ostat ćete i bez te bijedne kave kojom su vas htjeli “kupiti”, a ne počastiti, ministar financija Marko Primorac i šef Vlade Andrej Plenković.

Astronomski PDV

Kad su se načelnici i gradonačelnici požalili Vladi da će ostati bez potrebnih sredstava kad im se ukine prirez, odgovoreno im je lakonski – snađite se. Na koji će način pokrpati proračunske rupe? Može li država uvesti neki novi porez od kojeg bi svi proračunski korisnici imali koristi?

Zato se opet, i po tko zna koji put, spominje porez na nekretnine, ali ne onaj koji se plaća prilikom kupnje kuće, stana, zemljišta, nego dodatni – koji će vas pratiti poput sjene svake godine iznova. Ovako bi to bilo: kupite nekretninu, platite porez u odnosu na njenu cijenu, i onda tek kreće agonija jer svake godine valja podmiriti porez na isti taj stan ili kuću.

To ne da bi usporilo tržište nekretnina, koje, nota bene, sada buja; to bi ga pokopalo! Tko bi propao? A tko ne bi: kompletni građevinski sektor, agencije za prodaju nekretnina, proizvođači svih vrsta materijala, namještaja i čega sve već ne za kuću i dom; pa onda majstori, serviseri, dizajneri interijera, geodeti i arhitekti..., a na kraju i banke. Možete samo zamisliti koliko bi se manje podizali stambeni krediti kad bi onomu što na ime duga godišnje morate dati banci trebali dodati i porez za nekretninu?

Sve navedeno bi generiralo nezaposlenost koja bi pred Banske dvore dovela desetke, ako ne i stotine tisuća građana, jer kad u nas, zbog strukture ekonomije koja je takva kakva jest, stanu turizam, građevinarstvo i trgovina, mi smo kruha gladni. To je izravan udarac na životni standard. I to smo već doživjeli krajem devedesetih kad je rat na Kosovu poljuljao turizam koji se tek počeo oporavljati.

Dok se mantra i o tom nametu, ne razmišljajući o njegovim za cijelo društvo kobnim posljedicama, već samo o dobrim stranama, smetnulo se s uma da općine, gradovi, ali i država sama, ne prikupljaju u dovoljnoj mjeri ni postojeće poreze, niti iskorištavaju svoje gospodarske kapacitete. Napisao sam već da očito živimo po pravilima skovanim u cvjećarnici grupe TNT.

---

image

Ivuca Žuro: Da bi gradovi mogli zarađivati, potrebno je dobro promisliti što se sve od imovine može staviti u funkciju. Zagreb, Rijeka, Osijek... kao i svi dalmatinski gradovi, obiluju nekretninama u svom vlasništvu i javnim površinama za najam. Iste se često iznajmljuje po povlaštenim cijenama znatno manjima od tržišnih i tu je potrebno mijenjati stvari

Josko Ponos/ Cropix/Cropix
---

Ekonomski i financijski konzultant Ivica Žuro, koji ima dugogodišnje iskustvo rada u financijama, veli da službena statistika sve govori, a prema njoj prostora za punjenje državnog proračuna, ali i onih lokalnih, ima koliko se god resornom ministru Primorcu i njegovim kolegama s lokalne razine prohtije.

Zarađivati, a ne oporezovati

Idemo redom. Ova država praktički živi najviše od PDV-a, i zato mu je stopa čak 25 posto.

– Tako je. U porezima koji se prikupe u jednoj godini dominantan udio ima porez na dodanu vrijednost s 43,16 posto, dok je naplaćeni porez na dohodak i pripadajući prirez iznosio 10,19 posto od svih poreznih prihoda. Podaci su to iz službene evidencije Porezne uprave za 2022. u kojoj se u državnu blagajnu slilo 20,4 milijarde eura putem naplate nameta. Pored toga što i brojčano pokazuju relativno mali udio sredstava od poreza na dohodak u ukupnoj masi javnih prihoda, otvaraju i pitanje može li porezno rasterećenje rada ići dalje. Odgovor je: može, i to ne nužno uvođenjem poreza na nekretnine koji se zagovara – jasan je Žuro, koji smatra da ključ uspjeha leži u smanjenju troškova, povećanju efikasnosti uprave i većim prihodima od lokalnih poreza primarno orijentiranih na potrošnju.

– I priča tu ne treba stati – jednokratno rješavanje duga zdravstvenog sustava smanjilo bi troškove kamata prema dobavljačima, a i njima dalo novi vjetar u leđa za investicije i zapošljavanja. Kada se pogleda struktura prihoda lokalnih jedinica samouprave, dominira prihod od poreza i donedavno važećeg prireza na dohodak te porez na promet nekretnina. Prema zadnjim dostupnim podacima o naplaćenim porezima, a to su oni za 2022. godinu, porez i prirez na dohodak su s naplaćenih 276,5 milijuna eura, odnosno 2,08 milijardi kuna, imali lavovski udio od svih poreznih prihoda lokalnih jedinica samouprave: čak 89,89 posto.

Slijedi ih prikupljeni porez na promet nekretnina, koji je s 28,5 milijuna eura, odnosno 214,8 milijuna kuna, činio 9,27 posto od svih poreznih prihoda na lokalnoj razini. S obzirom da je došlo po porezne reforme u vidu ukidanja prireza i proširenja mogućnosti za definiranje poreznih stopa, to bi trebalo gradskim blagajnama uskratiti, prema procjeni, i više od 250 milijuna eura. Veliki gradovi poput Zagreba, Splita, Rijeke i Pule išli su ukidanje prireza nadoknaditi povećanjem stopa poreza na dohodak kako bi bar na prvu amortizirali gubitak sredstava koji je dolazio slovom zakona.

Baltičke zemlje kao primjer

Drugi pravac djelovanja je povećanje prihoda od oporezivanja turističkog najma. To je smislen potez jer u konačnici znači minimalno povećanje tereta za najmodavce na obali, a predstavljat će dotok sredstava u blagajne. Znatan broj nekretnina nije ni u kakvoj funkciji osim imovinske i opći je stav da im treba dati smisao da generiraju prihodnu ili koju drugu korist.

Porez na nekretnine se u tom kontekstu često spominje kao čarobno sredstvo koje će mladim obiteljima omogućiti pristupačno stanovanje u većim gradskim sredinama. No istina je ponešto drukčija – ono što će njima riješiti problem sa stanovanjem prije svega je dostupnost stanova okruženih društvenom infrastrukturom (vrtići, škole, rekreativne zone, pješačke zone) i adekvatnim prometnicama. Proces je to koji je Europa već prošla, stanovanje je planski izmješteno iz središta jer je nemoguće osigurati osnovnu kvalitetu života iole većem broju ljudi zbog fizičkih ograničenja kapaciteta.

Gradovi koji planiraju svoj razvoj su centre gradova politikom otkupljivanja i poticanja poslovanja pretvorili u sredstvo zarađivanja – poentira Žuro. Dakle, stvar nije u dodatnom oporezivanju, nego u zaradi. Odgovorni u gradovima i općinama trebaju iskoristiti mogućnost za namicanje prihoda koji nisu vezani uz oporezivanje.

– A da bi gradovi mogli zarađivati, potrebno je dobro promisliti što se sve od imovine može staviti u funkciju. Zagreb, Rijeka, Osijek... kao i svi dalmatinski gradovi, obiluju nekretninama u svom vlasništvu i javnim površinama za najam. Iste se često iznajmljuje po povlaštenim cijenama znatno manjima od tržišnih i tu je potrebno mijenjati stvari. K tome, kada se vidi da se u cijeloj državi od poreza na korištenje javnih površina uprihodilo tek 23 tisuće eura, stvar je jasna. Tu treba mijenjati politiku, što se odnosi primarno na Split i Zagreb, razmišljati i o turističkom i ugostiteljskom sektoru kao generatoru zapošljavanja i zarade od imovine koja će gradovima ostati ma tko bio na vlasti. Poduzetnici ne smiju biti tretirani kao “smetnja” na gradskim lokacijama, već kao partneri u generiranju novih prihoda za jedinice lokalne uprave i samouprave – kaže Žuro.

Siva zona

Nadalje, među lokalne poreze spada i porez na potrošnju alkoholnih pića, koji je na zakonski maksimalnih tri posto.

– Ima smisla razmišljati o povećanju te stope na 10 posto i proširenju obuhvata na druga potrošačka prehrambena dobra i pića. U konačnici, kvaliteta uprave vidi se po stvaranju prihoda, ali i racionalnoj politici kapaciteta. Tu bi gradske i općinske uprave učinile dosta ako bi svele upravne aparate na manji broj proračunskih korisnika kojima bi se digitalizacijom i optimizacijom procesa poboljšala učinkovitost.

Naravno, porezni sustav treba optimizaciju i tu kao putokaz mogu poslužiti baltičke zemlje, primarno Estonija i Latvija. Zanimljivo je da je o okvirima OECD-a – udruženja koje je sljedeći veliki cilj hrvatske vanjske politike – kao porezno najkonkurentnija zemlja navedena Estonija, i to godinama zaredom.

Osim Estonije i Latvije, pri vrhu porezne konkurentnosti su Novi Zeland, Švicarska, Luksemburg, Litva, Švedska, Češka, Australija i Slovačka.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Što Hrvatska može učiniti da bi dobro kotirala na ovom indeksu?

– Prije svega, ne izmišljati toplu vodu, već primijeniti dobre prakse, što je i jedan od postulata funkcioniranja Europske unije. Latvija je prepisala od Estonije rješenje i malo ga prilagodila sebi, pa nema razloga da i mi ne uzmemo ono što nam može koristiti i skratiti vrijeme. Dakle, trebamo redom: smanjiti javni aparat i ubrzati ga, te digitalizirati, kao što se to dobro krenulo silom prilika u pandemiji, refinancirati dugovanje zdravstvenog sustava i time eliminirati troškove zateznih kamata, povećati neoporezivi osobni odbitak za još minimalno 80 do 100 eura ili smanjiti stope poreza na dohodak na 10 posto niža te 25 posto viša, ili uvesti jedinstvenu stopu od 17,50 posto. Zatim, razmisliti o zamjeni klasičnog oporezivanja dobiti po godinama jednom stopom do maksimalno 12-15 posto poreza, i to na onu dobit koja je isplaćena, smanjiti doprinose, uvesti instrumente koji su nekoć bili na snazi, poput olakšica za reinvestiranu dobit, dodatne olakšice za donacije društvenim udrugama koje bi se ujedno maknule iz proračuna, liberalizaciju amortizacijske politike i slično. Pojednostavniti sustav neporeznih davanja, tarifa i taksi, poboljšati naplatu od javnih i poreznih dužnika – zaključuje Žuro.

Najveća tragedija je da se porezna presija povećava za otprilike dvije trećine stanovništva, dok trećina, koja stvara u sivoj zoni, ostaje ispod radara. Doduše, prema našim brojkama, udio sive zone u BDP-u bio bi samo šest posto, ali stručnjaci Svjetske banke, s obzirom da nam ekonomija ovisi o turizmu, a tu je puno gotovine u optjecaju, spominju čak 30 posto onih koje ne hvataju porezne škare. Zato nas se svrstava u magareću klupu s Brazilom, Marokom, Pakistanom, Libijom, Kenijom, Ekvadorom i Rumunjskom, što znači da se po tom pitanju nismo popravili ni nakon deset godina članstva u EU-u. Mi smo, shvatili ste, i dalje raj za neplatiše, premda se situacija nešto bolja od uvođenja OIB-a, no kad porezna dugovanja nastanu, često se nema što ovršiti jer ovdje samo dragi Bog zna tko što zaista posjeduje.

Da je to tako, svjedoči još jedan šokantan podatak. U posljednjoj u nizu legalizacija bespravno izgrađenih objekata, na nepunih četiri milijuna stanovnika legalizirano je njih više od 900 tisuća. Međutim, računa se da je oko 200 tisuća građana odbilo iskoristiti to pravo, kako ih sutra, uvođenjem godišnjeg poreza na nekretnine, ne bi opalilo po džepu.

Gdje su dalje cijele branše privatnika kojima je račun tek misaona imenica ili armija stranih radnika kojima poslodavci ne uplaćuju nikakve doprinose? A tek rad na crno. Na jednu registriranu automehaničarsku radionicu ide još jedna na crno u garaži. Ovakve i slične primjere mogli bismo nabrajati do sutra, pa ispada da su eksperti Svjetske banke u pravu kad tvrde da se u nas poreze plaća kao u Maroku i Pakistanu.

Da ne skrenemo s glavne teme: ne treba državi i jedinicama lokalne uprave i samouprave dodatno podizati postojeće i uvoditi nove poreze, već samo baciti mrežu na one koji plivaju u mutnom, a na deset obitelji u Hrvatskoj, tri su koje plaćaju samo ono što će im odmah isključiti: vodu, struju i telefon. Ostalo im podmiruju hlebinci kojima ekonomski “eksperti” žele uvesti i novi harač.

I onda se čudimo što je Hrvatsku napustilo tristo tisuća radnika i što su nam plaće male, a stanovi skupi. Ne radi se o tome plaćamo li godišnji porez na nekretnine ili ne, već o sveopćem neredu u kojem ispaštaju najbolji i najslabiji među nama.

---

Što plaćamo gradovima i općinama?

Osim poreza na dohodak i nekretnine, ostalih 0,84 posto poreznih prihoda, ili 2,6 milijuna eura/19,4 milijuna kuna zarade jedinica lokalne uprave i samouprave, odnosi se na: porez na automate za zabavne igre 189.130,67 kn/25.101,95 €, ili 0,01 posto udjela. Tu je zatim porez na nasljedstva i darove 1.286.451,13 kn/170.741,41 €, ili 0,06 posto udjela, porez na cestovna motorna vozila 146.630,69 kn/19.461,24 €, ili 0,01 posto udjela, te porez na plovila 601.792,49 kn/79.871,59 €, ili 0,03 posto udjela.

Gradovima i općinama plaća se porez na potrošnju 12.353.468,39 kn/1.639.587,02 €, što čini 0,53 posto udjela, porez na kuće za odmor 4.556.231,46 kn/604.715,84 €, ili 0,20 posto udjela, te porez na korištenje javnih površina 173.866,00 kn/23.075,98 €, ili 0,01 posto udjela, i prisilnu naplatu i novčane kazne 3.812,14 kn/505,96 €, ili 0,00 posto udjela.

Ostali prihodi čine 120.042,39 kn/15.932,36 €, ili 0,01 posto udjela.

---
---

Kopirajmo Estonce

Zanimljivo je da je o okvirima OECD-a, udruženja koje je idući veliki cilj hrvatske vanjske politike, kao porezno najkonkurentnija zemlja navedena Estonija, i to godinama zaredom.

Faktori kojima Estonija već sedmu godinu predvodi listu OECD država su sljedeći:

1) Porez na dobit koji se plaća isključivo na isplaćenu dobit, što znači da se sva zadržana i reinvestirana dobit ne oporezuje.

2) Porez na dohodak je flat tax, odnosno sastoji se od samo jedne stope – 20 posto.

3) Porez na nekretnine oporezuje samo tržišnu vrijednost zemljišta, neovisno o tome što je izgrađeno na njemu. Taj porez je ujedno poznat kao Land Value Tax (LVT) te se smatra najmanje lošim mogućim porezom.

4) Teritorijalni pristup oporezivanju po kojem se oporezuje samo ona dobit (uz nekoliko iznimaka) koju su domicilne tvrtke ostvarile unutar Estonije.

5) Ova država je našla dobro rješenje i po pitanju poreza na dodanu vrijednost, kod kojega se preferira niska stopa širokog obuhvata.

Takva politika oporezivanja dovela je do značajnog poboljšanja ulagačke klime.

---
---

Porez plaćaju budale

Kako uvesti porez na nekretnine u državi u kojoj je i dalje dobar dio nekretnina, zbog groznog nereda u katastrima i zemljišnim knjigama, "knjižen" na pokojnike ili rodbinu koja se rasula svugdje po svijetu, od Australije i Amerike do Ognjene zemlje? Pa jedino tako da ćeš oporezovati samo budale koji su se pobrinuli srediti pravno stanje na svojim kućama, stanovima, zemljištima... Tako bi se još jednom drakonski kaznilo sve one koji poštuju Ustav i zakone, a one druge, a rekli smo da je takvih i trećina, proglasilo dobitnicima čije će obveze preuzeti gore spomenuti naivci. Jadni smo i mi i gdje živimo. Ova je zemlja skrojena za lopove.      

---
---

Prljavi novac

Koliko država malo zna o stvarnom ekonomskom stanju nacije, svjedoče njezine procjene kad su u pitanju vrijednosni papiri poput dionica, obveznica, trezorskih zapisa... Kad god je država prodavala dionice, poput svojedobno HT-ovih, ili se zaduživala preko obveznica i trezorskih zapisa, podcijenila je interes građana najmanje duplo u odnosu na ono što je zaista poslije i kupljeno ili upisano. Razlog tomu je prljavi novac iz sive zone koji u tim prilikama izlazi na svjetlo dana da bi se "oprao", a s kojim Ministarstvo financija očito ne računa. To je još jedan dokaz da je udio onih koji državi ne plaćaju poreze puno veći od službenih šest posto, koliko je, što se sive ekonomije tiče, procijenjeno lani.

Mnogi ovdje, koristeći prvenstveno nepovezanost među državnim službama i nedovoljan broj zaposlenih u inspekcijskim službama, uspijevaju sakriti svoje pravo imovinsko stanje kao zmija noge. I u tome je stvar, a ne u izmišljanju novih poreza.      

---    

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Najveća tragedija je da se porezna presija povećava za otprilike dvije trećine stanovništva, dok trećina, koja stvara u sivoj zoni, ostaje ispod radara. Doduše, prema našim brojkama, udio sive zone u BDP-u bio bi samo šest posto, ali stručnjaci Svjetske banke, s obzirom da nam ekonomija ovisi o turizmu, a tu je puno gotovine u optjecaju, spominju čak 30 posto onih koje ne hvataju porezne škare [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Čudna ‘rasterećenja‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Najveća tragedija je da se porezna presija povećava za otprilike dvije trećine stanovništva, dok trećina, koja stvara u sivoj zoni, ostaje ispod radara. Doduše, prema našim brojkama, udio sive zone u BDP-u bio bi samo šest posto, ali stručnjaci Svjetske banke, s obzirom da nam ekonomija ovisi o turizmu, a tu je puno gotovine u optjecaju, spominju čak 30 posto onih koje ne hvataju porezne škare Čudna ‘rasterećenja‘ 2 0 12250 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-18 11:44:02 [created_by] => 3206 [created_by_alias] => Saša Ljubičić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-04 16:20:50 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-02-04 16:20:30 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Najveća tragedija je da se porezna presija povećava za otprilike dvije trećine stanovništva, dok trećina, koja stvara u sivoj zoni, ostaje ispod radara. Doduše, prema našim brojkama, udio sive zone u BDP-u bio bi samo šest posto, ali stručnjaci Svjetske banke, s obzirom da nam ekonomija ovisi o turizmu, a tu je puno gotovine u optjecaju, spominju čak 30 posto onih koje ne hvataju porezne škare [metadata] => robots= author= title=Priču o porezu u Hrvatskoj nije lako pratiti, puna je nebuloza. Vlast bi uvodila nove namete, a ni stare ne zna ubirati page_title=Priču o porezu u Hrvatskoj nije lako pratiti, puna je nebuloza. Vlast bi uvodila nove namete, a ni stare ne zna ubirati [metakey] => porezi, Prirezi, PDV, ivica žuro [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/18\/26477741.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/18\/20035588.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/18\/24118735.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\/Shutterstock","Josko Ponos\/ Cropix\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Ivuca \u017duro: Da bi gradovi mogli zara\u0111ivati, potrebno je dobro promisliti \u0161to se sve od imovine mo\u017ee staviti u funkciju. Zagreb, Rijeka, Osijek... kao i svi dalmatinski gradovi, obiluju nekretninama u svom vlasni\u0161tvu i javnim povr\u0161inama za najam. Iste se \u010desto iznajmljuje po povla\u0161tenim cijenama znatno manjima od tr\u017ei\u0161nih i tu je potrebno mijenjati stvari<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1251","hd_26477741_1920.jpg":"1920x1080","k_26477741_1280.jpg":"1280x1280","k_26477741_1024.jpg":"1024x1024","k_26477741_640.jpg":"640x640","k_26477741_480.jpg":"480x480","k_26477741_340.jpg":"340x340","k_26477741_220.jpg":"220x220","o_26477741_1280.jpg":"1280x834","o_26477741_1024.jpg":"1024x667","o_26477741_640.jpg":"640x417","o_26477741_480.jpg":"480x312","o_26477741_340.jpg":"340x221","o_26477741_220.jpg":"220x143","h_26477741_1280.jpg":"1280x854","h_26477741_1024.jpg":"1024x683","h_26477741_640.jpg":"640x427","h_26477741_480.jpg":"480x320","h_26477741_340.jpg":"340x227","h_26477741_220.jpg":"220x147","pp_26477741_1280.jpg":"1280x1628","pp_26477741_1024.jpg":"1024x1303","pp_26477741_640.jpg":"640x814","pp_26477741_480.jpg":"480x611","pp_26477741_340.jpg":"340x432","pp_26477741_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1036","hd_20035588_1920.jpg":"1920x1080","k_20035588_1280.jpg":"1280x1280","k_20035588_1024.jpg":"1024x1024","k_20035588_640.jpg":"640x640","k_20035588_480.jpg":"480x480","k_20035588_340.jpg":"340x340","k_20035588_220.jpg":"220x220","o_20035588_1280.jpg":"1280x690","o_20035588_1024.jpg":"1024x552","o_20035588_640.jpg":"640x345","o_20035588_480.jpg":"480x259","o_20035588_340.jpg":"340x183","o_20035588_220.jpg":"220x118","h_20035588_1280.jpg":"1280x854","h_20035588_1024.jpg":"1024x683","h_20035588_640.jpg":"640x427","h_20035588_480.jpg":"480x320","h_20035588_340.jpg":"340x227","h_20035588_220.jpg":"220x147","pp_20035588_1280.jpg":"1280x1628","pp_20035588_1024.jpg":"1024x1303","pp_20035588_640.jpg":"640x814","pp_20035588_480.jpg":"480x611","pp_20035588_340.jpg":"340x432","pp_20035588_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1220","hd_24118735_1920.jpg":"1920x1080","k_24118735_1280.jpg":"1280x1280","k_24118735_1024.jpg":"1024x1024","k_24118735_640.jpg":"640x640","k_24118735_480.jpg":"480x480","k_24118735_340.jpg":"340x340","k_24118735_220.jpg":"220x220","o_24118735_1280.jpg":"1280x813","o_24118735_1024.jpg":"1024x650","o_24118735_640.jpg":"640x406","o_24118735_480.jpg":"480x305","o_24118735_340.jpg":"340x216","o_24118735_220.jpg":"220x139","h_24118735_1280.jpg":"1280x854","h_24118735_1024.jpg":"1024x683","h_24118735_640.jpg":"640x427","h_24118735_480.jpg":"480x320","h_24118735_340.jpg":"340x227","h_24118735_220.jpg":"220x147","pp_24118735_1280.jpg":"1280x1628","pp_24118735_1024.jpg":"1024x1303","pp_24118735_640.jpg":"640x814","pp_24118735_480.jpg":"480x611","pp_24118735_340.jpg":"340x432","pp_24118735_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7556161 Threads: 2 Questions: 1611317451 Slow queries: 4782613 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110793039 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/pricu-o-porezu-u-hrvatskoj-nije-lako-pratiti-puna-je-nebuloza-vlast-bi-uvodila-nove-namete-a-ni-stare-ne-zna-ubirati-1361040 [printLink] => /vijesti/hrvatska/pricu-o-porezu-u-hrvatskoj-nije-lako-pratiti-puna-je-nebuloza-vlast-bi-uvodila-nove-namete-a-ni-stare-ne-zna-ubirati-1361040?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 343440 [name] => porezi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => porezi [link] => /tag/porezi ) [1] => stdClass Object ( [id] => 731390 [name] => Prirezi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-28 12:41:49 [main_article_id] => 0 [alias] => prirezi [link] => /tag/prirezi ) [2] => stdClass Object ( [id] => 498774 [name] => pdv [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pdv [link] => /tag/pdv ) [3] => stdClass Object ( [id] => 458107 [name] => ivica žuro [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivica-zuro [link] => /tag/ivica-zuro ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Najveća tragedija je da se porezna presija povećava za otprilike dvije trećine stanovništva, dok trećina, koja stvara u sivoj zoni, ostaje ispod radara. Doduše, prema našim brojkama, udio sive zone u BDP-u bio bi samo šest posto, ali stručnjaci Svjetske banke, s obzirom da nam ekonomija ovisi o turizmu, a tu je puno gotovine u optjecaju, spominju čak 30 posto onih koje ne hvataju porezne škare [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Čudna ‘rasterećenja‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Priču o porezu u Hrvatskoj nije lako pratiti, puna je nebuloza. Vlast bi uvodila nove namete, a ni stare ne zna ubirati [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3206 [name] => Saša Ljubičić [username] => sa-a-ljubi-i [email] => sa-a-ljubi-i@sd.hr [password] => $2y$10$mxAdRkEFZ22AqSd9Kjt8S.hoOMCyPMexvcawBarn3lew0U.YIhUJe [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sasa-ljubicic-3206 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1724 [gender] => m [description] => [image] => 1724.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1724.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/18/26477741.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => /Shutterstock [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/18/26477741.jpg [title] => /Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/18/20035588.jpg [title] =>

Ivuca Žuro: Da bi gradovi mogli zarađivati, potrebno je dobro promisliti što se sve od imovine može staviti u funkciju. Zagreb, Rijeka, Osijek... kao i svi dalmatinski gradovi, obiluju nekretninama u svom vlasništvu i javnim površinama za najam. Iste se često iznajmljuje po povlaštenim cijenama znatno manjima od tržišnih i tu je potrebno mijenjati stvari

Josko Ponos/ Cropix/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/18/24118735.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kad se stvari krajnje pojednostave, onda su i najozbiljnije financijske teme jasne i zadnjoj babi u selu. Znači, Vlada je, da se pred izbore dodvori biračima, a što bi drugo, porezno rasteretila plaće i one će u prosjeku narasti desetak eura, što nikome neće bogzna kako popraviti standard, ali lijepo je vidjeti da su vam barem “dali za kavu”.

E, sad, zbog toga poreznog rasterećenja, od početka godine ukinuti su prirezi od kojih su se financirali gradovi i općine, a oni to moraju nekako nadoknaditi. Pratite li me? Država će vam već na plaći u veljači dati u prosjeku desetak eura više, a jedinice lokalne uprave i samouprave, i to veći dio njih, isto kasnije anulirati povećanjem poreza na dohodak. Ha-ha... Pa da nismo “alanfordovska” država.

Znači, ako živite u takvim sredinama koje će ukidanje jednog nameta nadoknaditi povećanjem drugog, ostat ćete i bez te bijedne kave kojom su vas htjeli “kupiti”, a ne počastiti, ministar financija Marko Primorac i šef Vlade Andrej Plenković.

Astronomski PDV

Kad su se načelnici i gradonačelnici požalili Vladi da će ostati bez potrebnih sredstava kad im se ukine prirez, odgovoreno im je lakonski – snađite se. Na koji će način pokrpati proračunske rupe? Može li država uvesti neki novi porez od kojeg bi svi proračunski korisnici imali koristi?

Zato se opet, i po tko zna koji put, spominje porez na nekretnine, ali ne onaj koji se plaća prilikom kupnje kuće, stana, zemljišta, nego dodatni – koji će vas pratiti poput sjene svake godine iznova. Ovako bi to bilo: kupite nekretninu, platite porez u odnosu na njenu cijenu, i onda tek kreće agonija jer svake godine valja podmiriti porez na isti taj stan ili kuću.

To ne da bi usporilo tržište nekretnina, koje, nota bene, sada buja; to bi ga pokopalo! Tko bi propao? A tko ne bi: kompletni građevinski sektor, agencije za prodaju nekretnina, proizvođači svih vrsta materijala, namještaja i čega sve već ne za kuću i dom; pa onda majstori, serviseri, dizajneri interijera, geodeti i arhitekti..., a na kraju i banke. Možete samo zamisliti koliko bi se manje podizali stambeni krediti kad bi onomu što na ime duga godišnje morate dati banci trebali dodati i porez za nekretninu?

Sve navedeno bi generiralo nezaposlenost koja bi pred Banske dvore dovela desetke, ako ne i stotine tisuća građana, jer kad u nas, zbog strukture ekonomije koja je takva kakva jest, stanu turizam, građevinarstvo i trgovina, mi smo kruha gladni. To je izravan udarac na životni standard. I to smo već doživjeli krajem devedesetih kad je rat na Kosovu poljuljao turizam koji se tek počeo oporavljati.

Dok se mantra i o tom nametu, ne razmišljajući o njegovim za cijelo društvo kobnim posljedicama, već samo o dobrim stranama, smetnulo se s uma da općine, gradovi, ali i država sama, ne prikupljaju u dovoljnoj mjeri ni postojeće poreze, niti iskorištavaju svoje gospodarske kapacitete. Napisao sam već da očito živimo po pravilima skovanim u cvjećarnici grupe TNT.

---

image

Ivuca Žuro: Da bi gradovi mogli zarađivati, potrebno je dobro promisliti što se sve od imovine može staviti u funkciju. Zagreb, Rijeka, Osijek... kao i svi dalmatinski gradovi, obiluju nekretninama u svom vlasništvu i javnim površinama za najam. Iste se često iznajmljuje po povlaštenim cijenama znatno manjima od tržišnih i tu je potrebno mijenjati stvari

Josko Ponos/ Cropix/Cropix
---

Ekonomski i financijski konzultant Ivica Žuro, koji ima dugogodišnje iskustvo rada u financijama, veli da službena statistika sve govori, a prema njoj prostora za punjenje državnog proračuna, ali i onih lokalnih, ima koliko se god resornom ministru Primorcu i njegovim kolegama s lokalne razine prohtije.

Zarađivati, a ne oporezovati

Idemo redom. Ova država praktički živi najviše od PDV-a, i zato mu je stopa čak 25 posto.

– Tako je. U porezima koji se prikupe u jednoj godini dominantan udio ima porez na dodanu vrijednost s 43,16 posto, dok je naplaćeni porez na dohodak i pripadajući prirez iznosio 10,19 posto od svih poreznih prihoda. Podaci su to iz službene evidencije Porezne uprave za 2022. u kojoj se u državnu blagajnu slilo 20,4 milijarde eura putem naplate nameta. Pored toga što i brojčano pokazuju relativno mali udio sredstava od poreza na dohodak u ukupnoj masi javnih prihoda, otvaraju i pitanje može li porezno rasterećenje rada ići dalje. Odgovor je: može, i to ne nužno uvođenjem poreza na nekretnine koji se zagovara – jasan je Žuro, koji smatra da ključ uspjeha leži u smanjenju troškova, povećanju efikasnosti uprave i većim prihodima od lokalnih poreza primarno orijentiranih na potrošnju.

– I priča tu ne treba stati – jednokratno rješavanje duga zdravstvenog sustava smanjilo bi troškove kamata prema dobavljačima, a i njima dalo novi vjetar u leđa za investicije i zapošljavanja. Kada se pogleda struktura prihoda lokalnih jedinica samouprave, dominira prihod od poreza i donedavno važećeg prireza na dohodak te porez na promet nekretnina. Prema zadnjim dostupnim podacima o naplaćenim porezima, a to su oni za 2022. godinu, porez i prirez na dohodak su s naplaćenih 276,5 milijuna eura, odnosno 2,08 milijardi kuna, imali lavovski udio od svih poreznih prihoda lokalnih jedinica samouprave: čak 89,89 posto.

Slijedi ih prikupljeni porez na promet nekretnina, koji je s 28,5 milijuna eura, odnosno 214,8 milijuna kuna, činio 9,27 posto od svih poreznih prihoda na lokalnoj razini. S obzirom da je došlo po porezne reforme u vidu ukidanja prireza i proširenja mogućnosti za definiranje poreznih stopa, to bi trebalo gradskim blagajnama uskratiti, prema procjeni, i više od 250 milijuna eura. Veliki gradovi poput Zagreba, Splita, Rijeke i Pule išli su ukidanje prireza nadoknaditi povećanjem stopa poreza na dohodak kako bi bar na prvu amortizirali gubitak sredstava koji je dolazio slovom zakona.

Baltičke zemlje kao primjer

Drugi pravac djelovanja je povećanje prihoda od oporezivanja turističkog najma. To je smislen potez jer u konačnici znači minimalno povećanje tereta za najmodavce na obali, a predstavljat će dotok sredstava u blagajne. Znatan broj nekretnina nije ni u kakvoj funkciji osim imovinske i opći je stav da im treba dati smisao da generiraju prihodnu ili koju drugu korist.

Porez na nekretnine se u tom kontekstu često spominje kao čarobno sredstvo koje će mladim obiteljima omogućiti pristupačno stanovanje u većim gradskim sredinama. No istina je ponešto drukčija – ono što će njima riješiti problem sa stanovanjem prije svega je dostupnost stanova okruženih društvenom infrastrukturom (vrtići, škole, rekreativne zone, pješačke zone) i adekvatnim prometnicama. Proces je to koji je Europa već prošla, stanovanje je planski izmješteno iz središta jer je nemoguće osigurati osnovnu kvalitetu života iole većem broju ljudi zbog fizičkih ograničenja kapaciteta.

Gradovi koji planiraju svoj razvoj su centre gradova politikom otkupljivanja i poticanja poslovanja pretvorili u sredstvo zarađivanja – poentira Žuro. Dakle, stvar nije u dodatnom oporezivanju, nego u zaradi. Odgovorni u gradovima i općinama trebaju iskoristiti mogućnost za namicanje prihoda koji nisu vezani uz oporezivanje.

– A da bi gradovi mogli zarađivati, potrebno je dobro promisliti što se sve od imovine može staviti u funkciju. Zagreb, Rijeka, Osijek... kao i svi dalmatinski gradovi, obiluju nekretninama u svom vlasništvu i javnim površinama za najam. Iste se često iznajmljuje po povlaštenim cijenama znatno manjima od tržišnih i tu je potrebno mijenjati stvari. K tome, kada se vidi da se u cijeloj državi od poreza na korištenje javnih površina uprihodilo tek 23 tisuće eura, stvar je jasna. Tu treba mijenjati politiku, što se odnosi primarno na Split i Zagreb, razmišljati i o turističkom i ugostiteljskom sektoru kao generatoru zapošljavanja i zarade od imovine koja će gradovima ostati ma tko bio na vlasti. Poduzetnici ne smiju biti tretirani kao “smetnja” na gradskim lokacijama, već kao partneri u generiranju novih prihoda za jedinice lokalne uprave i samouprave – kaže Žuro.

Siva zona

Nadalje, među lokalne poreze spada i porez na potrošnju alkoholnih pića, koji je na zakonski maksimalnih tri posto.

– Ima smisla razmišljati o povećanju te stope na 10 posto i proširenju obuhvata na druga potrošačka prehrambena dobra i pića. U konačnici, kvaliteta uprave vidi se po stvaranju prihoda, ali i racionalnoj politici kapaciteta. Tu bi gradske i općinske uprave učinile dosta ako bi svele upravne aparate na manji broj proračunskih korisnika kojima bi se digitalizacijom i optimizacijom procesa poboljšala učinkovitost.

Naravno, porezni sustav treba optimizaciju i tu kao putokaz mogu poslužiti baltičke zemlje, primarno Estonija i Latvija. Zanimljivo je da je o okvirima OECD-a – udruženja koje je sljedeći veliki cilj hrvatske vanjske politike – kao porezno najkonkurentnija zemlja navedena Estonija, i to godinama zaredom.

Osim Estonije i Latvije, pri vrhu porezne konkurentnosti su Novi Zeland, Švicarska, Luksemburg, Litva, Švedska, Češka, Australija i Slovačka.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Što Hrvatska može učiniti da bi dobro kotirala na ovom indeksu?

– Prije svega, ne izmišljati toplu vodu, već primijeniti dobre prakse, što je i jedan od postulata funkcioniranja Europske unije. Latvija je prepisala od Estonije rješenje i malo ga prilagodila sebi, pa nema razloga da i mi ne uzmemo ono što nam može koristiti i skratiti vrijeme. Dakle, trebamo redom: smanjiti javni aparat i ubrzati ga, te digitalizirati, kao što se to dobro krenulo silom prilika u pandemiji, refinancirati dugovanje zdravstvenog sustava i time eliminirati troškove zateznih kamata, povećati neoporezivi osobni odbitak za još minimalno 80 do 100 eura ili smanjiti stope poreza na dohodak na 10 posto niža te 25 posto viša, ili uvesti jedinstvenu stopu od 17,50 posto. Zatim, razmisliti o zamjeni klasičnog oporezivanja dobiti po godinama jednom stopom do maksimalno 12-15 posto poreza, i to na onu dobit koja je isplaćena, smanjiti doprinose, uvesti instrumente koji su nekoć bili na snazi, poput olakšica za reinvestiranu dobit, dodatne olakšice za donacije društvenim udrugama koje bi se ujedno maknule iz proračuna, liberalizaciju amortizacijske politike i slično. Pojednostavniti sustav neporeznih davanja, tarifa i taksi, poboljšati naplatu od javnih i poreznih dužnika – zaključuje Žuro.

Najveća tragedija je da se porezna presija povećava za otprilike dvije trećine stanovništva, dok trećina, koja stvara u sivoj zoni, ostaje ispod radara. Doduše, prema našim brojkama, udio sive zone u BDP-u bio bi samo šest posto, ali stručnjaci Svjetske banke, s obzirom da nam ekonomija ovisi o turizmu, a tu je puno gotovine u optjecaju, spominju čak 30 posto onih koje ne hvataju porezne škare. Zato nas se svrstava u magareću klupu s Brazilom, Marokom, Pakistanom, Libijom, Kenijom, Ekvadorom i Rumunjskom, što znači da se po tom pitanju nismo popravili ni nakon deset godina članstva u EU-u. Mi smo, shvatili ste, i dalje raj za neplatiše, premda se situacija nešto bolja od uvođenja OIB-a, no kad porezna dugovanja nastanu, često se nema što ovršiti jer ovdje samo dragi Bog zna tko što zaista posjeduje.

Da je to tako, svjedoči još jedan šokantan podatak. U posljednjoj u nizu legalizacija bespravno izgrađenih objekata, na nepunih četiri milijuna stanovnika legalizirano je njih više od 900 tisuća. Međutim, računa se da je oko 200 tisuća građana odbilo iskoristiti to pravo, kako ih sutra, uvođenjem godišnjeg poreza na nekretnine, ne bi opalilo po džepu.

Gdje su dalje cijele branše privatnika kojima je račun tek misaona imenica ili armija stranih radnika kojima poslodavci ne uplaćuju nikakve doprinose? A tek rad na crno. Na jednu registriranu automehaničarsku radionicu ide još jedna na crno u garaži. Ovakve i slične primjere mogli bismo nabrajati do sutra, pa ispada da su eksperti Svjetske banke u pravu kad tvrde da se u nas poreze plaća kao u Maroku i Pakistanu.

Da ne skrenemo s glavne teme: ne treba državi i jedinicama lokalne uprave i samouprave dodatno podizati postojeće i uvoditi nove poreze, već samo baciti mrežu na one koji plivaju u mutnom, a na deset obitelji u Hrvatskoj, tri su koje plaćaju samo ono što će im odmah isključiti: vodu, struju i telefon. Ostalo im podmiruju hlebinci kojima ekonomski “eksperti” žele uvesti i novi harač.

I onda se čudimo što je Hrvatsku napustilo tristo tisuća radnika i što su nam plaće male, a stanovi skupi. Ne radi se o tome plaćamo li godišnji porez na nekretnine ili ne, već o sveopćem neredu u kojem ispaštaju najbolji i najslabiji među nama.

---

Što plaćamo gradovima i općinama?

Osim poreza na dohodak i nekretnine, ostalih 0,84 posto poreznih prihoda, ili 2,6 milijuna eura/19,4 milijuna kuna zarade jedinica lokalne uprave i samouprave, odnosi se na: porez na automate za zabavne igre 189.130,67 kn/25.101,95 €, ili 0,01 posto udjela. Tu je zatim porez na nasljedstva i darove 1.286.451,13 kn/170.741,41 €, ili 0,06 posto udjela, porez na cestovna motorna vozila 146.630,69 kn/19.461,24 €, ili 0,01 posto udjela, te porez na plovila 601.792,49 kn/79.871,59 €, ili 0,03 posto udjela.

Gradovima i općinama plaća se porez na potrošnju 12.353.468,39 kn/1.639.587,02 €, što čini 0,53 posto udjela, porez na kuće za odmor 4.556.231,46 kn/604.715,84 €, ili 0,20 posto udjela, te porez na korištenje javnih površina 173.866,00 kn/23.075,98 €, ili 0,01 posto udjela, i prisilnu naplatu i novčane kazne 3.812,14 kn/505,96 €, ili 0,00 posto udjela.

Ostali prihodi čine 120.042,39 kn/15.932,36 €, ili 0,01 posto udjela.

---
---

Kopirajmo Estonce

Zanimljivo je da je o okvirima OECD-a, udruženja koje je idući veliki cilj hrvatske vanjske politike, kao porezno najkonkurentnija zemlja navedena Estonija, i to godinama zaredom.

Faktori kojima Estonija već sedmu godinu predvodi listu OECD država su sljedeći:

1) Porez na dobit koji se plaća isključivo na isplaćenu dobit, što znači da se sva zadržana i reinvestirana dobit ne oporezuje.

2) Porez na dohodak je flat tax, odnosno sastoji se od samo jedne stope – 20 posto.

3) Porez na nekretnine oporezuje samo tržišnu vrijednost zemljišta, neovisno o tome što je izgrađeno na njemu. Taj porez je ujedno poznat kao Land Value Tax (LVT) te se smatra najmanje lošim mogućim porezom.

4) Teritorijalni pristup oporezivanju po kojem se oporezuje samo ona dobit (uz nekoliko iznimaka) koju su domicilne tvrtke ostvarile unutar Estonije.

5) Ova država je našla dobro rješenje i po pitanju poreza na dodanu vrijednost, kod kojega se preferira niska stopa širokog obuhvata.

Takva politika oporezivanja dovela je do značajnog poboljšanja ulagačke klime.

---
---

Porez plaćaju budale

Kako uvesti porez na nekretnine u državi u kojoj je i dalje dobar dio nekretnina, zbog groznog nereda u katastrima i zemljišnim knjigama, "knjižen" na pokojnike ili rodbinu koja se rasula svugdje po svijetu, od Australije i Amerike do Ognjene zemlje? Pa jedino tako da ćeš oporezovati samo budale koji su se pobrinuli srediti pravno stanje na svojim kućama, stanovima, zemljištima... Tako bi se još jednom drakonski kaznilo sve one koji poštuju Ustav i zakone, a one druge, a rekli smo da je takvih i trećina, proglasilo dobitnicima čije će obveze preuzeti gore spomenuti naivci. Jadni smo i mi i gdje živimo. Ova je zemlja skrojena za lopove.      

---
---

Prljavi novac

Koliko država malo zna o stvarnom ekonomskom stanju nacije, svjedoče njezine procjene kad su u pitanju vrijednosni papiri poput dionica, obveznica, trezorskih zapisa... Kad god je država prodavala dionice, poput svojedobno HT-ovih, ili se zaduživala preko obveznica i trezorskih zapisa, podcijenila je interes građana najmanje duplo u odnosu na ono što je zaista poslije i kupljeno ili upisano. Razlog tomu je prljavi novac iz sive zone koji u tim prilikama izlazi na svjetlo dana da bi se "oprao", a s kojim Ministarstvo financija očito ne računa. To je još jedan dokaz da je udio onih koji državi ne plaćaju poreze puno veći od službenih šest posto, koliko je, što se sive ekonomije tiče, procijenjeno lani.

Mnogi ovdje, koristeći prvenstveno nepovezanost među državnim službama i nedovoljan broj zaposlenih u inspekcijskim službama, uspijevaju sakriti svoje pravo imovinsko stanje kao zmija noge. I u tome je stvar, a ne u izmišljanju novih poreza.      

---    

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
/Shutterstock Josko Ponos/ Cropix/Cropix Tom Dubravec/Cropix
Josko Ponos/ Cropix/Cropix

Ivuca Žuro: Da bi gradovi mogli zarađivati, potrebno je dobro promisliti što se sve od imovine može staviti u funkciju. Zagreb, Rijeka, Osijek... kao i svi dalmatinski gradovi, obiluju nekretninama u svom vlasništvu i javnim površinama za najam. Iste se često iznajmljuje po povlaštenim cijenama znatno manjima od tržišnih i tu je potrebno mijenjati stvari

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/pricu-o-porezu-u-hrvatskoj-nije-lako-pratiti-puna-je-nebuloza-vlast-bi-uvodila-nove-namete-a-ni-stare-ne-zna-ubirati-1361040 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c41013faa922c3ddd05d4bb943734572d082b0c2 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pri%C4%8Du+o+porezu+u+Hrvatskoj+nije+lako+pratiti%2C+puna+je+nebuloza.+Vlast+bi+uvodila+nove+namete%2C+a+ni+stare+ne+zna+ubirati&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpricu-o-porezu-u-hrvatskoj-nije-lako-pratiti-puna-je-nebuloza-vlast-bi-uvodila-nove-namete-a-ni-stare-ne-zna-ubirati-1361040 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpricu-o-porezu-u-hrvatskoj-nije-lako-pratiti-puna-je-nebuloza-vlast-bi-uvodila-nove-namete-a-ni-stare-ne-zna-ubirati-1361040 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Najveća tragedija je da se porezna presija povećava za otprilike dvije trećine stanovništva, dok trećina, koja stvara u sivoj zoni, ostaje ispod radara. Doduše, prema našim brojkama, udio sive zone u BDP-u bio bi samo šest posto, ali stručnjaci Svjetske banke, s obzirom da nam ekonomija ovisi o turizmu, a tu je puno gotovine u optjecaju, spominju čak 30 posto onih koje ne hvataju porezne škare [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Čudna ‘rasterećenja‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaČudna ‘rasterećenja‘

Priču o porezu u Hrvatskoj nije lako pratiti, puna je nebuloza. Vlast bi uvodila nove namete, a ni stare ne zna ubirati

Piše Saša Ljubičić
4. veljače 2024. - 17:20

Kad se stvari krajnje pojednostave, onda su i najozbiljnije financijske teme jasne i zadnjoj babi u selu. Znači, Vlada je, da se pred izbore dodvori biračima, a što bi drugo, porezno rasteretila plaće i one će u prosjeku narasti desetak eura, što nikome neće bogzna kako popraviti standard, ali lijepo je vidjeti da su vam barem “dali za kavu”.

E, sad, zbog toga poreznog rasterećenja, od početka godine ukinuti su prirezi od kojih su se financirali gradovi i općine, a oni to moraju nekako nadoknaditi. Pratite li me? Država će vam već na plaći u veljači dati u prosjeku desetak eura više, a jedinice lokalne uprave i samouprave, i to veći dio njih, isto kasnije anulirati povećanjem poreza na dohodak. Ha-ha... Pa da nismo “alanfordovska” država.

Znači, ako živite u tak...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 20:46