stdClass Object ( [id] => 1359628 [title] => Prošao na Vladi, prošao na Saboru pa do Konačnog prijedloga: zakon o zaštićenim najmoprimcima je u ladici, evo što nosi [alias] => prosao-na-vladi-prosao-na-saboru-pa-do-konacnog-prijedloga-zakon-o-zasticenim-najmoprimcima-je-u-ladici-evo-sto-nosi [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Tri desetljeća i zaštićeni najmoprimci i vlasnici imovine do koje ne mogu žive u neizvjesnosti hoće li konačno riješiti ljudski i životni problem koji tišti obje zainteresirane strane u ovoj priči.

Vlada RH na trećoj točki dnevnog reda 18. siječnja uvrstila je „Nacrt prijedloga zakona o načinu izvršenja presude Europskog suda za ljudska prava u skupini predmeta Statileo protiv Hrvatske i Odluke Ustavnog suda RH” koji je kolokvijalno poznat kao zakon o zaštićenim najmoprimcima. Prijedlog je jednoglasno prihvaćen.

- Postojala su oprečna mišljenja o rješavanju problema starog 70-ak godina. Dilemu je riješio Europski sud i presudio u korist vlasnika – kazao je ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić.

---

---

---

image

Branko Bačić: Dilemu je riješio Europski sud i presudio u korist vlasnika

Goran Mehkek/Cropix
---

Odbor za zakonodavstvo hrvatskog Sabora je jednoglasno, a Odbor za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo većinom glasova (šest za, jedan protiv) podržao prijedlog zakona 24. siječnja, kada je održana rasprava o ovom zakonu, koja je potrajala skoro sedam sati. Prijedlog je prihvaćen gotovo jednoglasno – 123 zastupnika je bilo za, jedan je bio protiv i pet je bilo suzdržanih. Odbor za rad je napomenuo da je ključno – držati se rokova. Nešto na što su se obje strane žalile kada smo s njima razgovarali u studenome prošle godine.

Prijedlog zakona predviđa tri koraka s ciljem rješavanja ovog problema: stvaranje Registra u 2024., donošenje Programa mjera do kraja 2024. godine te isplata solidarne naknade vlasnicima stanova i najamnine blizu tržišnoj od 1. siječnja 2025. do provedbe mjera.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Predviđeno je pet programskih mjera:

- Nagodba vlasnika i zaštićenih najmoprimaca, isplata zaštićenih najmoprimaca po etalonskoj vrijednosti stana, iseljavanje u državni stan gdje plaća najamninu od dva eura po metru kvadratnom i otkupljuje po dogovorenim uvjetima, zamjena stanova RH i vlasnika, pri čemu zaštićeni najmoprimac može otkupiti stan po povoljnim uvjetima i da RH kupuje stan od vlasnika s pravom otkupa od strane zaštićenog najmoprimca.

Rok za prijavu u Registar je 15. srpnja 2024. Dopunski rok je 31. kolovoza ako jedna strana prijavi stan, a druga ne, ili ako stan nije na gradskom, općinskom ili APN-ovu popisu. Ako se propusti dopunski rok, a stan nije ni na jednom popisu, zaštićeni najmoprimac ostaje u stanu na neodređeno vrijeme i plaća najamninu koju određuje Porezna uprava.

Prvo isplata pa nagodba i onda preseljenje u državni stan

Vlasnici su odahnuli jer bi za manje od godinu dana trebali dobivati mjesečne iznose mnogo veće od trenutnih. Od 1. siječnja 2025. u prijelaznom razdoblju vlasnicima bi bila isplaćivana najamnina u iznosu od 9,375 eura po metru kvadratnom u Zagrebu i na obali i 7,50 eura u ostatku države, koju bi Republika Hrvatska i zaštićeni najmoprimci plaćali u iznosu 50-50.

Prioritet imaju zaštićeni najmoprimci koji se odluče na isplatu. Etalonska cijena je 993 eura po metru kvadratnom s time da se iznos množi s 1,2 ako su stanovi u Zagrebu ili na obali. Za svakog člana kućanstva će se dobiti 10 do 12 tisuća eura. Ako zaštićeni najmoprimac ili njegov životni partner ima u vlasništvu nekretninu u istom gradu ili općini, onda jedino može biti isplaćen.

---

image

Poziv APN-a iz 2018., na koji su se javili zaštićeni najmoprimci koji su odabrali taj način ili sredstvo za rješavanje stambenog pitanja. Valja tablicu uzeti u obzir jer su u nju uračunati i drugi zaštićeni najmoprimci, poput branitelja, ili najmoprimci određeni propisom.

Screenshot/Sabor.hr
---

Idući su na redu vlasnici i zaštićeni najmoprimci koji su postigli nagodbu. Potom ide preseljenje u državni stan, za što je određen rok od devet, odnosno četiri mjeseca, ovisno o situaciji, za izlazak iz privatnog stana. Do 65 kvadrata se plaća etalonska cijena, iznad tržišna cijena po metru kvadratnom koju određuje sudski vještak.

Tako bi, primjerice, stan od 42,50 kvadrata u Zagrebu ili Splitu stajao 50.000 eura, što je 30 posto tržišne vrijednosti, kažu iz Ministarstva. Vještak određuje i vrijednost stana kod četvrte i pete mjere, koje se provode isključivo uz pristanak vlasnika koji ima pravo odbiti ponudu. Ako vlasnik odustane prije sklapanja ugovora s državom, ali ne zato što je nezadovoljan ponudom, bit će mu isplaćivan dio zaštićene najamnine.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

Ako nema dogovora ili jedna strana odustane, zaštićeni najmoprimac seli se u državni stan, osim ako ne zatraži isplatu. Odugovlačenje ili onemogućavanje postupka bit će sankcionirano nakon dvije opomene s kaznom od 500 do 2500 eura. Rok je kraj 2025.

Isplaćeno više od milijardu eura od prodaje društvenih stanova

Mjera zamjene stanova će se provesti samo ako država ima stan na raspolaganju. Zakon predviđa 300 stanova na raspolaganju za najam ili prodaju, a trebat će ih izgraditi 500. Gradit će se, vrlo vjerojatno, najviše u Zagrebu, Splitu, Dubrovniku i u manjoj mjeri u Rijeci, Šibeniku i Osijeku.

---

image

Poziv APN-a iz 2018., na koji su se javili zaštićeni najmoprimci koji su odabrali taj način ili sredstvo za rješavanje stambenog pitanja. Valja tablicu uzeti u obzir jer su u nju uračunati i drugi zaštićeni najmoprimci, poput branitelja, ili najmoprimci određeni propisom.

Screenshot/Sabor.hr
---

Gradnja bi počela 1. siječnja 2025., obećavaju iz Ministarstva. U izgradnji bi gradovi i općine sufinancirali gradnju i odrekli se komunalnih doprinosa.

Danas je 1400 zaštićenih najmoprimaca. Uz već navedenih 800 stanova, Ministarstvo predviđa isplatu za 500 zaštićenih najmoprimaca i otkup još stotinu stanova od vlasnika.

---

image

Branko Bačić: Dilemu je riješio Europski sud i presudio u korist vlasnika

Goran Mehkek/Cropix
---

Vlasnici imaju pravo na isplatu solidarne naknade zbog uskrate uživanja u privatnom vlasništvu. Računa se razdoblje od početka primjene zakona 1996. do 1. siječnja 2025. ili od dana kada je ostvaren povrat imovine ili od dana kada je kupljen stan. Visina naknade je jedan cent po metru kvadratnom stana dnevno. Za stan od 65 kvadrata je to – 6679,4 eura. U slučaju da vlasnik do 31. kolovoza 2024. ne prijavi stan u Registar, gubi pravo na solidarnu naknadu.

Oni koji su kupili stan znajući da je u njemu zaštićeni najmoprimac, nemaju pravo na solidarnu naknadu, kao i onaj vlasnik koji je sudskim putem dobio odštetu veću od solidarne naknade.

---

image

Tomislav Jukić

Ronald Goršić/Cropix
---

Ispravak nepravdi koje prije nisu ispravili, baš kao ni oporba

Zaštićena najamnina je bila ključan element u ravnoteži općih i privatnih interesa, stoji u presudi "Hegediš protiv Hrvatske", što Vlada sada nastoji ispraviti s 1. siječnja. Pokušava zapravo ispraviti svoje ”nepravde” s obzirom da je Zakon i sve izmjene (1996., 1998., 2006., 2018. i 2020.) donijela ista politička stranka – HDZ. Izmjenama zakona 2018. već su pokušali, ali je Ustavni sud dio zakona proglasio neustavnim jer je, kako stoji u presudi, ”nametnuo prekomjeran teret zaštićenim najmoprimcima” koji su do 1. rujna 2023. trebali ili napustiti stan ili plaćati najamninu koja bi se od 2018. do tada uvećavala 1,20 puta svake godine ne bi li se približila visini tržišne najamnine.

---

image

Zaštićeni najmoprimci iz Splita su se okupili 2019. na Trgu svetog Marka kako bi izrazili nezadovoljstvo zakonom o izmjenama i dopuni zakona o najmu stanova, prije nego što su predali zahtjev za ocjenu suglasnosti zakona Ustavnom sudu.

Boris Kovačev/Cropix
---

Ministarstvo smatra da su iznosom najamnine odgovorili na zahtjev udruga vlasnika da najamnina bude 70 kuna po metru kvadratnom što je, kako navode u obrazloženju, ostvareno u Zagrebu i na obali. Međutim, neka pitanja ostaju otvorena: što je s onima koji ne mogu platiti najam, a u gradu ili općini nema stanova koji se mogu ponuditi? Mogu biti isplaćeni, no koliko je takvo rješenje dugoročno?

Ministarstvo kaže da s odštetom mogu riješiti stambeno pitanje na sedam godina ako je najamnina 500 eura. Što se tiče privremene najamnine, država nudi plaćanje dodatnih 25% ako iznos prelazi četvrtinu prihoda kućanstva. Pitanje je, koliko ima takvih slučajeva, koliko imaju godina i kakvog su socijalnog statusa?

U brojkama Ministarstvo predviđa da će se na ime solidarne naknade isplatiti 14 milijuna eura te još šest milijuna u 2025. i 2026. na razlici najamnina. Vrijednost sudskih postupaka je još nekoliko milijuna eura. Za provedbu Zakona u 2024. predviđeno je 10.000.000 eura, 11 milijuna eura u 2025. i 10 milijuna eura u 2026. Trošak provedbe zakona je ukupno 107 milijuna eura.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZAŠTIĆENI NAJAM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => ZAŠTIĆENI NAJAM 2 0 7606 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-29 22:24:38 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Božidar Lončar [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-30 12:34:35 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-01-30 12:34:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Prošao na Vladi, prošao na Saboru pa do Konačnog prijedloga: zakon o zaštićenim najmoprimcima je u ladici, evo što nosi page_title=Prošao na Vladi, prošao na Saboru pa do Konačnog prijedloga: zakon o zaštićenim najmoprimcima je u ladici, evo što nosi [metakey] => statileo, Zaštićeni najmoprimci, zakon o zasticenom najmu, stanarsko pravo [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/29\/17269764.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/29\/25519229.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/29\/26201746.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/29\/26475095.png","\/images\/slike\/2024\/01\/29\/26397530.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Boris Kova\u010dev\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","\/Shutterstock","Screenshot\/Sabor.hr","Goran Mehkek\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Za\u0161ti\u0107eni najmoprimci iz Splita su se okupili 2019. na Trgu svetog Marka\u00a0kako bi izrazili nezadovoljstvo zakonom o izmjenama i dopuni zakona o najmu stanova, prije nego \u0161to su predali zahtjev za ocjenu suglasnosti zakona Ustavnom sudu.<\/p>","","","

Poziv APN-a iz 2018., na koji su se javili za\u0161ti\u0107eni najmoprimci koji su odabrali taj na\u010din ili sredstvo za rje\u0161avanje stambenog pitanja. Valja tablicu uzeti u obzir jer su u nju ura\u010dunati i drugi za\u0161ti\u0107eni najmoprimci, poput branitelja, ili najmoprimci odre\u0111eni propisom.<\/p>","

Branko Ba\u010di\u0107: Dilemu je rije\u0161io Europski sud i presudio u korist vlasnika<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_17269764_1920.jpg":"1920x1080","k_17269764_1280.jpg":"1280x1280","k_17269764_1024.jpg":"1024x1024","k_17269764_640.jpg":"640x640","k_17269764_480.jpg":"480x480","k_17269764_340.jpg":"340x340","k_17269764_220.jpg":"220x220","o_17269764_1280.jpg":"1280x853","o_17269764_1024.jpg":"1024x682","o_17269764_640.jpg":"640x426","o_17269764_480.jpg":"480x320","o_17269764_340.jpg":"340x226","o_17269764_220.jpg":"220x146","h_17269764_1280.jpg":"1280x854","h_17269764_1024.jpg":"1024x683","h_17269764_640.jpg":"640x427","h_17269764_480.jpg":"480x320","h_17269764_340.jpg":"340x227","h_17269764_220.jpg":"220x147","pp_17269764_1280.jpg":"1280x1628","pp_17269764_1024.jpg":"1024x1303","pp_17269764_640.jpg":"640x814","pp_17269764_480.jpg":"480x611","pp_17269764_340.jpg":"340x432","pp_17269764_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_25519229_1920.jpg":"1920x1080","k_25519229_1280.jpg":"1280x1280","k_25519229_1024.jpg":"1024x1024","k_25519229_640.jpg":"640x640","k_25519229_480.jpg":"480x480","k_25519229_340.jpg":"340x340","k_25519229_220.jpg":"220x220","o_25519229_1280.jpg":"1280x852","o_25519229_1024.jpg":"1024x682","o_25519229_640.jpg":"640x426","o_25519229_480.jpg":"480x319","o_25519229_340.jpg":"340x226","o_25519229_220.jpg":"220x146","h_25519229_1280.jpg":"1280x854","h_25519229_1024.jpg":"1024x683","h_25519229_640.jpg":"640x427","h_25519229_480.jpg":"480x320","h_25519229_340.jpg":"340x227","h_25519229_220.jpg":"220x147","pp_25519229_1280.jpg":"1280x1628","pp_25519229_1024.jpg":"1024x1303","pp_25519229_640.jpg":"640x814","pp_25519229_480.jpg":"480x611","pp_25519229_340.jpg":"340x432","pp_25519229_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_26201746_1920.jpg":"1920x1080","k_26201746_1280.jpg":"1280x1280","k_26201746_1024.jpg":"1024x1024","k_26201746_640.jpg":"640x640","k_26201746_480.jpg":"480x480","k_26201746_340.jpg":"340x340","k_26201746_220.jpg":"220x220","o_26201746_1280.jpg":"1280x854","o_26201746_1024.jpg":"1024x683","o_26201746_640.jpg":"640x427","o_26201746_480.jpg":"480x320","o_26201746_340.jpg":"340x227","o_26201746_220.jpg":"220x146","h_26201746_1280.jpg":"1280x854","h_26201746_1024.jpg":"1024x683","h_26201746_640.jpg":"640x427","h_26201746_480.jpg":"480x320","h_26201746_340.jpg":"340x227","h_26201746_220.jpg":"220x147","pp_26201746_1280.jpg":"1280x1628","pp_26201746_1024.jpg":"1024x1303","pp_26201746_640.jpg":"640x814","pp_26201746_480.jpg":"480x611","pp_26201746_340.jpg":"340x432","pp_26201746_220.jpg":"220x280"},{"size0":"541x129","hd_26475095_1920.png":"1920x1080","k_26475095_1280.png":"1280x1280","k_26475095_1024.png":"1024x1024","k_26475095_640.png":"640x640","k_26475095_480.png":"480x480","k_26475095_340.png":"340x340","k_26475095_220.png":"220x220","o_26475095_1280.png":"1280x305","o_26475095_1024.png":"1024x244","o_26475095_640.png":"640x152","o_26475095_480.png":"480x114","o_26475095_340.png":"340x81","o_26475095_220.png":"220x52","h_26475095_1280.png":"1280x854","h_26475095_1024.png":"1024x683","h_26475095_640.png":"640x427","h_26475095_480.png":"480x320","h_26475095_340.png":"340x227","h_26475095_220.png":"220x147","pp_26475095_1280.png":"1280x1628","pp_26475095_1024.png":"1024x1303","pp_26475095_640.png":"640x814","pp_26475095_480.png":"480x611","pp_26475095_340.png":"340x432","pp_26475095_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26397530_1920.jpg":"1920x1080","k_26397530_1280.jpg":"1280x1280","k_26397530_1024.jpg":"1024x1024","k_26397530_640.jpg":"640x640","k_26397530_480.jpg":"480x480","k_26397530_340.jpg":"340x340","k_26397530_220.jpg":"220x220","o_26397530_1280.jpg":"1280x853","o_26397530_1024.jpg":"1024x682","o_26397530_640.jpg":"640x426","o_26397530_480.jpg":"480x320","o_26397530_340.jpg":"340x226","o_26397530_220.jpg":"220x146","h_26397530_1280.jpg":"1280x854","h_26397530_1024.jpg":"1024x683","h_26397530_640.jpg":"640x427","h_26397530_480.jpg":"480x320","h_26397530_340.jpg":"340x227","h_26397530_220.jpg":"220x147","pp_26397530_1280.jpg":"1280x1628","pp_26397530_1024.jpg":"1024x1303","pp_26397530_640.jpg":"640x814","pp_26397530_480.jpg":"480x611","pp_26397530_340.jpg":"340x432","pp_26397530_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7617438 Threads: 2 Questions: 1617512658 Slow queries: 4802489 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110944752 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/prosao-na-vladi-prosao-na-saboru-pa-do-konacnog-prijedloga-zakon-o-zasticenim-najmoprimcima-je-u-ladici-evo-sto-nosi-1359628 [printLink] => /vijesti/hrvatska/prosao-na-vladi-prosao-na-saboru-pa-do-konacnog-prijedloga-zakon-o-zasticenim-najmoprimcima-je-u-ladici-evo-sto-nosi-1359628?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 745985 [name] => statileo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-30 13:34:53 [main_article_id] => 0 [alias] => statileo [link] => /tag/statileo ) [1] => stdClass Object ( [id] => 372104 [name] => zaštićeni najmoprimci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zasticeni-najmoprimci [link] => /tag/zasticeni-najmoprimci ) [2] => stdClass Object ( [id] => 745986 [name] => zakon o zasticenom najmu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-30 13:34:53 [main_article_id] => 0 [alias] => zakon-o-zasticenom-najmu [link] => /tag/zakon-o-zasticenom-najmu ) [3] => stdClass Object ( [id] => 299658 [name] => stanarsko pravo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => stanarsko-pravo [link] => /tag/stanarsko-pravo ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZAŠTIĆENI NAJAM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Prošao na Vladi, prošao na Saboru pa do Konačnog prijedloga: zakon o zaštićenim najmoprimcima je u ladici, evo što nosi [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-11-47-55-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/29/17269764.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Boris Kovačev/Cropix [mainImageDesc] =>

Zaštićeni najmoprimci iz Splita su se okupili 2019. na Trgu svetog Marka kako bi izrazili nezadovoljstvo zakonom o izmjenama i dopuni zakona o najmu stanova, prije nego što su predali zahtjev za ocjenu suglasnosti zakona Ustavnom sudu.

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/29/17269764.jpg [title] =>

Zaštićeni najmoprimci iz Splita su se okupili 2019. na Trgu svetog Marka kako bi izrazili nezadovoljstvo zakonom o izmjenama i dopuni zakona o najmu stanova, prije nego što su predali zahtjev za ocjenu suglasnosti zakona Ustavnom sudu.

Boris Kovačev/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/29/25519229.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/29/26201746.jpg [title] => /Shutterstock ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/29/26475095.png [title] =>

Poziv APN-a iz 2018., na koji su se javili zaštićeni najmoprimci koji su odabrali taj način ili sredstvo za rješavanje stambenog pitanja. Valja tablicu uzeti u obzir jer su u nju uračunati i drugi zaštićeni najmoprimci, poput branitelja, ili najmoprimci određeni propisom.

Screenshot/Sabor.hr ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/29/26397530.jpg [title] =>

Branko Bačić: Dilemu je riješio Europski sud i presudio u korist vlasnika

Goran Mehkek/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Tri desetljeća i zaštićeni najmoprimci i vlasnici imovine do koje ne mogu žive u neizvjesnosti hoće li konačno riješiti ljudski i životni problem koji tišti obje zainteresirane strane u ovoj priči.

Vlada RH na trećoj točki dnevnog reda 18. siječnja uvrstila je „Nacrt prijedloga zakona o načinu izvršenja presude Europskog suda za ljudska prava u skupini predmeta Statileo protiv Hrvatske i Odluke Ustavnog suda RH” koji je kolokvijalno poznat kao zakon o zaštićenim najmoprimcima. Prijedlog je jednoglasno prihvaćen.

- Postojala su oprečna mišljenja o rješavanju problema starog 70-ak godina. Dilemu je riješio Europski sud i presudio u korist vlasnika – kazao je ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić.

---

---

---

image

Branko Bačić: Dilemu je riješio Europski sud i presudio u korist vlasnika

Goran Mehkek/Cropix
---

Odbor za zakonodavstvo hrvatskog Sabora je jednoglasno, a Odbor za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo većinom glasova (šest za, jedan protiv) podržao prijedlog zakona 24. siječnja, kada je održana rasprava o ovom zakonu, koja je potrajala skoro sedam sati. Prijedlog je prihvaćen gotovo jednoglasno – 123 zastupnika je bilo za, jedan je bio protiv i pet je bilo suzdržanih. Odbor za rad je napomenuo da je ključno – držati se rokova. Nešto na što su se obje strane žalile kada smo s njima razgovarali u studenome prošle godine.

Prijedlog zakona predviđa tri koraka s ciljem rješavanja ovog problema: stvaranje Registra u 2024., donošenje Programa mjera do kraja 2024. godine te isplata solidarne naknade vlasnicima stanova i najamnine blizu tržišnoj od 1. siječnja 2025. do provedbe mjera.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Predviđeno je pet programskih mjera:

- Nagodba vlasnika i zaštićenih najmoprimaca, isplata zaštićenih najmoprimaca po etalonskoj vrijednosti stana, iseljavanje u državni stan gdje plaća najamninu od dva eura po metru kvadratnom i otkupljuje po dogovorenim uvjetima, zamjena stanova RH i vlasnika, pri čemu zaštićeni najmoprimac može otkupiti stan po povoljnim uvjetima i da RH kupuje stan od vlasnika s pravom otkupa od strane zaštićenog najmoprimca.

Rok za prijavu u Registar je 15. srpnja 2024. Dopunski rok je 31. kolovoza ako jedna strana prijavi stan, a druga ne, ili ako stan nije na gradskom, općinskom ili APN-ovu popisu. Ako se propusti dopunski rok, a stan nije ni na jednom popisu, zaštićeni najmoprimac ostaje u stanu na neodređeno vrijeme i plaća najamninu koju određuje Porezna uprava.

Prvo isplata pa nagodba i onda preseljenje u državni stan

Vlasnici su odahnuli jer bi za manje od godinu dana trebali dobivati mjesečne iznose mnogo veće od trenutnih. Od 1. siječnja 2025. u prijelaznom razdoblju vlasnicima bi bila isplaćivana najamnina u iznosu od 9,375 eura po metru kvadratnom u Zagrebu i na obali i 7,50 eura u ostatku države, koju bi Republika Hrvatska i zaštićeni najmoprimci plaćali u iznosu 50-50.

Prioritet imaju zaštićeni najmoprimci koji se odluče na isplatu. Etalonska cijena je 993 eura po metru kvadratnom s time da se iznos množi s 1,2 ako su stanovi u Zagrebu ili na obali. Za svakog člana kućanstva će se dobiti 10 do 12 tisuća eura. Ako zaštićeni najmoprimac ili njegov životni partner ima u vlasništvu nekretninu u istom gradu ili općini, onda jedino može biti isplaćen.

---

image

Poziv APN-a iz 2018., na koji su se javili zaštićeni najmoprimci koji su odabrali taj način ili sredstvo za rješavanje stambenog pitanja. Valja tablicu uzeti u obzir jer su u nju uračunati i drugi zaštićeni najmoprimci, poput branitelja, ili najmoprimci određeni propisom.

Screenshot/Sabor.hr
---

Idući su na redu vlasnici i zaštićeni najmoprimci koji su postigli nagodbu. Potom ide preseljenje u državni stan, za što je određen rok od devet, odnosno četiri mjeseca, ovisno o situaciji, za izlazak iz privatnog stana. Do 65 kvadrata se plaća etalonska cijena, iznad tržišna cijena po metru kvadratnom koju određuje sudski vještak.

Tako bi, primjerice, stan od 42,50 kvadrata u Zagrebu ili Splitu stajao 50.000 eura, što je 30 posto tržišne vrijednosti, kažu iz Ministarstva. Vještak određuje i vrijednost stana kod četvrte i pete mjere, koje se provode isključivo uz pristanak vlasnika koji ima pravo odbiti ponudu. Ako vlasnik odustane prije sklapanja ugovora s državom, ali ne zato što je nezadovoljan ponudom, bit će mu isplaćivan dio zaštićene najamnine.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

Ako nema dogovora ili jedna strana odustane, zaštićeni najmoprimac seli se u državni stan, osim ako ne zatraži isplatu. Odugovlačenje ili onemogućavanje postupka bit će sankcionirano nakon dvije opomene s kaznom od 500 do 2500 eura. Rok je kraj 2025.

Isplaćeno više od milijardu eura od prodaje društvenih stanova

Mjera zamjene stanova će se provesti samo ako država ima stan na raspolaganju. Zakon predviđa 300 stanova na raspolaganju za najam ili prodaju, a trebat će ih izgraditi 500. Gradit će se, vrlo vjerojatno, najviše u Zagrebu, Splitu, Dubrovniku i u manjoj mjeri u Rijeci, Šibeniku i Osijeku.

---

image

Poziv APN-a iz 2018., na koji su se javili zaštićeni najmoprimci koji su odabrali taj način ili sredstvo za rješavanje stambenog pitanja. Valja tablicu uzeti u obzir jer su u nju uračunati i drugi zaštićeni najmoprimci, poput branitelja, ili najmoprimci određeni propisom.

Screenshot/Sabor.hr
---

Gradnja bi počela 1. siječnja 2025., obećavaju iz Ministarstva. U izgradnji bi gradovi i općine sufinancirali gradnju i odrekli se komunalnih doprinosa.

Danas je 1400 zaštićenih najmoprimaca. Uz već navedenih 800 stanova, Ministarstvo predviđa isplatu za 500 zaštićenih najmoprimaca i otkup još stotinu stanova od vlasnika.

---

image

Branko Bačić: Dilemu je riješio Europski sud i presudio u korist vlasnika

Goran Mehkek/Cropix
---

Vlasnici imaju pravo na isplatu solidarne naknade zbog uskrate uživanja u privatnom vlasništvu. Računa se razdoblje od početka primjene zakona 1996. do 1. siječnja 2025. ili od dana kada je ostvaren povrat imovine ili od dana kada je kupljen stan. Visina naknade je jedan cent po metru kvadratnom stana dnevno. Za stan od 65 kvadrata je to – 6679,4 eura. U slučaju da vlasnik do 31. kolovoza 2024. ne prijavi stan u Registar, gubi pravo na solidarnu naknadu.

Oni koji su kupili stan znajući da je u njemu zaštićeni najmoprimac, nemaju pravo na solidarnu naknadu, kao i onaj vlasnik koji je sudskim putem dobio odštetu veću od solidarne naknade.

---

image

Tomislav Jukić

Ronald Goršić/Cropix
---

Ispravak nepravdi koje prije nisu ispravili, baš kao ni oporba

Zaštićena najamnina je bila ključan element u ravnoteži općih i privatnih interesa, stoji u presudi "Hegediš protiv Hrvatske", što Vlada sada nastoji ispraviti s 1. siječnja. Pokušava zapravo ispraviti svoje ”nepravde” s obzirom da je Zakon i sve izmjene (1996., 1998., 2006., 2018. i 2020.) donijela ista politička stranka – HDZ. Izmjenama zakona 2018. već su pokušali, ali je Ustavni sud dio zakona proglasio neustavnim jer je, kako stoji u presudi, ”nametnuo prekomjeran teret zaštićenim najmoprimcima” koji su do 1. rujna 2023. trebali ili napustiti stan ili plaćati najamninu koja bi se od 2018. do tada uvećavala 1,20 puta svake godine ne bi li se približila visini tržišne najamnine.

---

image

Zaštićeni najmoprimci iz Splita su se okupili 2019. na Trgu svetog Marka kako bi izrazili nezadovoljstvo zakonom o izmjenama i dopuni zakona o najmu stanova, prije nego što su predali zahtjev za ocjenu suglasnosti zakona Ustavnom sudu.

Boris Kovačev/Cropix
---

Ministarstvo smatra da su iznosom najamnine odgovorili na zahtjev udruga vlasnika da najamnina bude 70 kuna po metru kvadratnom što je, kako navode u obrazloženju, ostvareno u Zagrebu i na obali. Međutim, neka pitanja ostaju otvorena: što je s onima koji ne mogu platiti najam, a u gradu ili općini nema stanova koji se mogu ponuditi? Mogu biti isplaćeni, no koliko je takvo rješenje dugoročno?

Ministarstvo kaže da s odštetom mogu riješiti stambeno pitanje na sedam godina ako je najamnina 500 eura. Što se tiče privremene najamnine, država nudi plaćanje dodatnih 25% ako iznos prelazi četvrtinu prihoda kućanstva. Pitanje je, koliko ima takvih slučajeva, koliko imaju godina i kakvog su socijalnog statusa?

U brojkama Ministarstvo predviđa da će se na ime solidarne naknade isplatiti 14 milijuna eura te još šest milijuna u 2025. i 2026. na razlici najamnina. Vrijednost sudskih postupaka je još nekoliko milijuna eura. Za provedbu Zakona u 2024. predviđeno je 10.000.000 eura, 11 milijuna eura u 2025. i 10 milijuna eura u 2026. Trošak provedbe zakona je ukupno 107 milijuna eura.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Boris Kovačev/Cropix Tom Dubravec/Cropix /Shutterstock Screenshot/Sabor.hr Goran Mehkek/Cropix
Boris Kovačev/Cropix

Zaštićeni najmoprimci iz Splita su se okupili 2019. na Trgu svetog Marka kako bi izrazili nezadovoljstvo zakonom o izmjenama i dopuni zakona o najmu stanova, prije nego što su predali zahtjev za ocjenu suglasnosti zakona Ustavnom sudu.

Screenshot/Sabor.hr

Poziv APN-a iz 2018., na koji su se javili zaštićeni najmoprimci koji su odabrali taj način ili sredstvo za rješavanje stambenog pitanja. Valja tablicu uzeti u obzir jer su u nju uračunati i drugi zaštićeni najmoprimci, poput branitelja, ili najmoprimci određeni propisom.

Goran Mehkek/Cropix

Branko Bačić: Dilemu je riješio Europski sud i presudio u korist vlasnika

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/prosao-na-vladi-prosao-na-saboru-pa-do-konacnog-prijedloga-zakon-o-zasticenim-najmoprimcima-je-u-ladici-evo-sto-nosi-1359628 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c30b7bfa99172aa94756af30c5532a52072a459a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pro%C5%A1ao+na+Vladi%2C+pro%C5%A1ao+na+Saboru+pa+do+Kona%C4%8Dnog+prijedloga%3A+zakon+o+za%C5%A1ti%C4%87enim+najmoprimcima+je+u+ladici%2C+evo+%C5%A1to+nosi&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fprosao-na-vladi-prosao-na-saboru-pa-do-konacnog-prijedloga-zakon-o-zasticenim-najmoprimcima-je-u-ladici-evo-sto-nosi-1359628 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fprosao-na-vladi-prosao-na-saboru-pa-do-konacnog-prijedloga-zakon-o-zasticenim-najmoprimcima-je-u-ladici-evo-sto-nosi-1359628 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZAŠTIĆENI NAJAM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaZAŠTIĆENI NAJAM

Prošao na Vladi, prošao na Saboru pa do Konačnog prijedloga: zakon o zaštićenim najmoprimcima je u ladici, evo što nosi

Piše Božidar Lončar
30. siječnja 2024. - 13:34
Zaštićeni najmoprimci iz Splita su se okupili 2019. na Trgu svetog Marka kako bi izrazili nezadovoljstvo zakonom o izmjenama i dopuni zakona o najmu stanova, prije nego što su predali zahtjev za ocjenu suglasnosti zakona Ustavnom sudu.Boris Kovačev/Cropix

Tri desetljeća i zaštićeni najmoprimci i vlasnici imovine do koje ne mogu žive u neizvjesnosti hoće li konačno riješiti ljudski i životni problem koji tišti obje zainteresirane strane u ovoj priči.

Vlada RH na trećoj točki dnevnog reda 18. siječnja uvrstila je „Nacrt prijedloga zakona o načinu izvršenja presude Europskog suda za ljudska prava u skupini predmeta Statileo protiv Hrvatske i Odluke Ustavnog suda RH” koji je kolokvijalno poznat kao zakon o zaštićenim najmoprimcima. Prijedlog je jednoglasno prihvaćen.

- Postojala su oprečna mišljenja o rješavanju problema starog 70-ak godina. Dilemu je riješio Europski sud i presudio u korist vlasnika – kazao je ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 13:47