StoryEditorOCM
Hrvatskapovijesni dan

Zrakoplovi Rafale sletjeli u Zagreb, Plenković na svečanosti čestitao i Banožiću. Milanović: ‘Birajmo srednji put...‘

Piše vijesti sd
25. travnja 2024. - 12:11

Hrvatski državni vrh nazočan je na svečanosti u povodu dolaska Rafalea. U prvom redu smjestili su se, među ostalima, Andrej Plenković i Zoran Milanović, a između njih Gordan Jandroković

Premijer Plenković obratio se okupljenima:

- Danas je možda i najveći dan za jačanje Hrvatske vojske i HRZ-a u proteklim godinama.. Puna su srca svih na ovom zajedničkom velikom ostvarenju kojim jačamo sposobnosti HV-a, jačamo strateško partnerstvo s Francuskom. Ušli smo u obitelj Rafalea i to mijenja naš međunarodni položaj pa i međunarodnu ulogu u okviru NATO-a i EU-a - rekao je te nastavio:

image

Andrej Plenković

Ronald Gorsic/Cropix

- Ovo je bio zahtjevan proces. Želim zahvaliti prvom ministru Damiru Krstičeviću koji je sudjelovao u tome, hvala ti na poticaju da na početku prvog mandata pojasniš koliko je važno donijeti strateške odluke. Koliko je to bilo zahtjevno, vidjeli smo kad nismo uspjeli u prvom pokušaju. Nismo se dali pokolebati, ušli smo u drugi proces, koji su vodili admiral Hranj i Frka Petešić. Zahvaljujem i ministru Banožiću u čijem smo mandatu nabavili zrakoplove i potpisali ugovor. Bio je to zahtjevan proces i pravno i financijski. Gledali smo kako će nam milijarda eura biti uklopljeno u financijsku stabilnost Hrvatske. Nismo htjeli da nam se poveća javni dug. Možemo biti zadovoljni, zahvaljujem i ministru Anušiću, koji je zadnjih nekoliko mjeseci vodio računa da dođe do isporuke Rafalea upravo sada. Svima zahvaljujem od srca, ovo je neponovljiv trenutak, avioni će biti s nama sljedećih sigurno 40-ak godina. Bit ćemo respektabilna vojna sila, koja se, na području između Bavarske i Grčke, može pohvaliti najjačim zrakoplovstvom u ovom dijelu Europe, rekao je.

image

Zoran Milanović

Ronald Gorsic/Cropix

Potom se uzvanicima obratio predsjednik RH i vrhovni zapovjednik oružanih snaga Zoran Milanović:

- Ovo je veliki i lijep dan. Hrvatska je dobila moderno zrakoplovstvo, onima koji su na tome radili čestitam, napravili su dobar posao. Tu nema dileme, to će nam dobro služiti. Hrvatski piloti, hrabri ljudi, jedan od njih je poginuo - Rudolf Perešin. Prošlost ne smijemo zaboraviti, a u sadašnjosti imamo modernu tehnologiju. Ovi avioni su jedni od najboljih na svijetu. Hrvatske oružane snage su zrakoplovstvo, ali i mnogo više. To je obalna straža, brodovi, na čiju isporuku i porinuće čekamo godinama, treba nam streljivo, sve ono do čega sada ne možemo doći, zbog ratova u svijetu. Moramo računati cijelo vrijeme o svojim interesima. U "Đuri Đakoviću" je na obnovi skoro stotinu Bradleyja, to smo izvukli u zadnji tren, to za Hrvatsku čudo znači. To je bio dobar potez. One koji preuzimaju odgovornost za ova skupa i raskošna sredstva pozivam da budu odgovorni, da budu odvažni i razboriti, da između dvije krajnosti biraju srednji put", rekao je.

image

Andrej Plenković, Gordan Jandroković i Zoran Milanović

Ronald Gorsic/Cropix
image

Andrej Plenković i Gordan Jandroković

Ronald Gorsic/Cropix
image

Nina Obuljen Koržinek, Ivan Anušić, Orsat Miljanić, Tihomir Kundid

Ronald Gorsic/Cropix

---------------

Do 12.42 sati na Pleso je sletjelo svih šest zrakoplova. Šest borbenih zrakoplova Rafale se nakon slijetanja parkiralo u hangare u vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu. Ugašeni su motori Rafalea, koji su oko 12 sati ušli u hrvatski zračni prostor.

U 12:34 sati prvi Rafale sletio je na Pleso. Rafalei dolaze pojedinačno zbog oblaka, riječ je o radarskom razdvajanju. Do sada su sletjele tri letjelice.

image
Goran Mehkek/Cropix

Prvi Rafale preletio je iznad zagrebačkog aerodroma, nakon čega se začuo glasni pljesak. Svih šest zrakoplova nadlijetalo je glavnih grad RH.

image
Goran Mehkek/Cropix

Predsjednik Zoran Milanović je stigao na Pleso i tradicionalno se pozdravio s počasnom bojnom. Sam svečani program još nije počeo, čekaju se Rafalei koji bi trebali sletjeti za tri minute. Počela je padati slaba kiša, javlja Jutarnji list.

image
Ronald Gorsic/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix

U zračnoj bazi Pleso zasad se od političara mogu vidjeti Zdravko Marić, Zlatko Hasanbegović, Arsen Bauk te glasnogovornik Ureda predsjednika Nikola Jelić, što znači da bi i predsjednik Milanović uskoro trebao stići. Tu je i umirovljeni vojni pilot Ivica Ivandić, Đuro Glogoški, Radimir Čačić kao i Branko Borković, umirovljeni brigadir Hrvatske vojske poznat po svom ratnom nadimku Mladi jastreb.

image
Goran Mehkek/Cropix

Po ulasku u hrvatski zračni prostor oglasili su se i piloti i poslali poruku. "Pozdravljaju vas piloti 191. eskadrile lovačkih aviona iz kokpita Rafala. Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor, koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafali i hrvatski piloti su stigli kući. Veliki pozdrav!"

image
Ronald Gorsic/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix

Piloti HRZ-a su u hrvatski zračni prostor ušli u području Istarske županije oko 12 sati, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati.

Jutarnji list javlja s terena javlja kako je upravo kolona službenih vozila, u kojima su Francuzi, došla na aerodrom, a program počinje u 12.15 sati kada dođe predsjednik Zoran Milanović. Slijetanje Rafalea, koji su navodno poletjeli iz Francuske oko 10.50, očekuje se oko 12.30 sati.

Na starom dijelu putničkog terminala zračne luke "Dr. Franjo Tuđman" netom prije dolaska borbenih aviona za Vijesti HTV-a javio se novinar Gordan Žvanović. 

image
Ronald Gorsic/Cropix

- Na Plesu je sve spremno, u ovim trenucima iz francuskog Bordeauxa šest višenamjenskih borbenih aviona Rafale trebali bi poletjeti prema Hrvatskoj i nakon sat i četrdeset minuta leta sletjet će ovdje na Plesu. Inače, riječ je o četiri jednosjeda i dva dvosjeda kojima upravljaju hrvatski piloti nakon 15-mjesečne obuke u Francuskoj. U zračnoj luci Pleso u vojarni "Pukovnik Marko Živković" bit će organiziran svečani doček na kojem će se okupiti čitav državni i vojni vrh uključujući i predsjednika Milanovića, premijera Plenkovića, zatim predsjednika Sabora Jandrokovića, ministra obrane Anušića.

image

Ministar Ivan Anušić

Damir Krajac/Cropix

Nakon preleta, a potom i slijetanja hrvatskih Rafalea, bit će upriličen i prelet akrobatske grupe Krila Oluje. Piloti Rafalea potom će se postrojiti i izvršiti prijavak pred visokim uzvanicima koji će potom i sami moći obići naše Rafale. Inače, nabavkom ovih višenamjenskih borbenih aviona u velikoj mjeri povećat će se borbena moć čitave Hrvatske vojske. Isto tako, ono što je izrazito važno, očuvat će se višegodišnja tradicija borbenog zrakoplovstva naše zemlje. Naime, Rafale slovi za jedan od najboljih modernih borbenih aviona na svijetu.

Sama nabavka borbenih aviona označit će isto tako važan korak u prelasku Hrvatske s istočnih sustava naoružanja na one zapadne i u skladu s NATO standardima, izvijestio je naš reporter.

image
Ronald Gorsic/Cropix
image

Hangari za nove zrakoplove

Damir Krajac/Cropix

Povodom dolaska prvih Rafalea na X-u se videom oglasio i ministar zdravstva Vili Beroš. Rafele u letu na njegovoj snimci prati navijački hit Ivana Mandića ‘Hrvatska zastava‘.

Josip Štimac, general-bojnik u mirovini, član Upravnog odbora HGZ-a, gostujući jutros u HRT-ovom Studiju 4 je rekao kako je "napokon stigao i taj dan".

image
Ronald Gorsic/Cropix

- Kad se samo sjetim svih tih početaka Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i svih nas entuzijasta koji smo dolazili sa svih strana i u svakakvim uvjetima, sa srcem, željom i uvjerenjem da ćemo ostvariti jedan san koji se danas ipak ostvario, rekao je Štimac.

Dodaj kako je duboko vjerovao da će se dolazak ovih modernih zrakoplova u Hrvatsku dogoditi.

- Ne bih se s tolikim žarom i s tolikim entuzijazmom borio kroz sve ovo vrijeme za opstanak Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Ako želimo pravedan poredak u ovom svijetu, vjerujem da sve te nacije i države trebaju biti dostojanstvene i trebaju na neki način pridonijeti sveopćem blagostanju i sveopćem napretku ovoga svijeta. Neka smo mi to dočekali, kazao je, prenosi Jutarnji list.

image
Ronald Gorsic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 00:51