stdClass Object ( [id] => 1334127 [title] => Silvana Uzinić: Penavi permanentno ratno stanje treba kao dijaliza zatajenim bubrezima. Šta bi u mirnom Vukovaru? Pecao? [alias] => silvana-uzinic-penavi-permanentno-ratno-stanje-treba-kao-dijaliza-zatajenim-bubrezima-sta-bi-u-mirnom-vukovaru-pecao [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Zalilo je Smoju! Šta kažeš? – odma sam u petak ujutro nazvala kolegu Damira Šarca.

– A šta ću reć? Trčen pisat.

– Šta’š napisat?

– A ko je bija partizanovac, an? Jasna ti je zajebancija... Ne piši ti ništa jer ja ću – odma je Šarac dešifrirao poruku nepoznatog počinitelja šta je plavom bojom umrljao spomenik Smoji i stavio mu šal Partizana. Ah, Splite, Splite! Puknuti smo grad, i u glavu i popola. Nažalost, ni izbliza šarmantan kao nekad kad su nastajala Smojina remek-djela.

Cijeli tjedan, od kad je postavljanjem spomenika na Matejuški Smoji napokon odana počast kakvu zaslužuje, ne prestaje rasprava. Internet enciklopedija dopunjavala se svakojakim uvredama i idiotarijama, pa se i brisala, a po Fejsbuk zidovima javilo se iks “akademika” i navodnih poznavatelja njegova života i djela. Jedni ga pljuju, drugi veličaju. Točno očekivano. Vjerojatno bi sam Smoje bio ravnodušan. A i šta će ikome da ga cijeli svijet voli. Ovakav svijet? Ma ni slučajno! Što te danas vole manje, sigurno je da pizaš više.

PONEDJELJAK: Penava: Nek’ ne dolaze protivnici HOS-a i ZDS-a. Evo neću!

Na otkrivanje Smojina spomenika pristigao je očekivani ekvivalent onog broja ljudi za koliko bi se moglo pretpostavit da čitaju nešto više od nuspojava aspirina i to s razumijevanjem, pa makar bili različitih uvjerenja i svjetonazora. Takvih ozbiljno manjka, al’ nije to tako samo u našem gradu, nego i u pustoj Londri.

Moglo bi se kazat da je žalosni cirkus obilježio cijeli ovaj radni tjedan, a osim na Matejuški i, izuzmemo li jedan manji požar u mojoj ulici zbog kojeg su stanari ostali tri dana bez struje, najveći se dogodio u sabornici.

Al’ prije nego šta prijeđemo u parlament, treba zabilježit da se u Splitu zadnjih dana odvija noćna igra na kukalo. Prije nego šta će se netko poigrat piturom po Smoji, jedni su po zidovima na Gripama škrabali antisemitske i ustaške poruke, a drugi uzvratili gratanjem spomenika bojni HOS-a. Taman kad se utješiš da je to sve još na razini rata praćkama, eto nam Penave koji poručuje svima koji su protiv ZDS-a i HOS-a da ne dolaze u Vukovar. Pa, evo ja neću. Jer permanentno ratno stanje gradonačelniku i šefu Domovinskog pokreta potrebno je kao dijaliza zatajenim bubrezima. Kad bi se u Vukovaru zagovarao i dogodio mir, takvi kao što im je prvi čovjek grada konačno bi mogli mirno na pecanje.

UTORAK: Što li je to iz priopćenja Zorana Pusića naljutilo Ognjena Krausa?

Zabrinjavajuće je kad se raskoli Antifašistička liga i kad iz nje iziđu Ognjen Kraus i Židovska općina Zagreb. I to zbog priopćenja Zorana Pusića iz Lige u kojemu se ističu ove rečenice: “Nitko razuman i dobronamjeran ne spori državi Izrael pravo na postojanje.” No u ovom trenutku primjerene su riječi zastupnika Knesseta Ofera Cassifa: “Dok djelujemo nemojmo postati zlo koje osuđujemo!” Ključna je bila i ova: “Osuda masakra palestinskih civila koji, uz sve svoje verbalne ograde, provode izraelski političari trenutačno na vlasti i izraelska vojska, ni na koji način ne umanjuje osudu brutalnih zločina koje su pripadnici Hamasa počinili nad izraelskim civilima 7. listopada.” Što je točno, osim da se prije objave priopćenja s njim nisu konzultirali, naljutilo Krausa, još nismo doznali.

“Za izjavu AFL-a u potpunosti sam ja odgovoran, i kao predsjednik AFL-a i kao pisac izjave. Pisao sam je kao čovjek užasnut svakodnevnim masovnim stradanjem djece i žena u Gazi. Pisao sam je, a to očito naši prijatelji iz ŽOZ-a ne vide, duboko zabrinut i za Državu Izrael”, izjavio je Pusić.

Ako on nije pažljivo odabrao riječi, svima ostalima je bolje bit kuco. Osim ako se ne zovemo Miletić i imamo voluminoznu frizuru pa odma za hamasovce kažemo da su ko četnici.

SRIJEDA: Ako ne misliš da Gazu treba zgazit do kraja, antisemit si?

– Dobri ljudi, pomozite nama iz Gaze – na vrata nam neku večer pokuca prijatelj iz susjedstva čija zgrada je bila osuđena na život bez struje tri dana zbog požara na instalacijama. Donio mobitele i punjače te dvije termos-boce pa moli da mu skuhamo čaja. Pitam se sad jesmo li se trebali uozbiljit pa mu strogo reć da se ne zajebava i jesmo li se smjeli nasmijat kao što jesmo. Da smo bili zločesti, mogli smo mu i uzvratit da će dobit traženo samo ako ne skrivaju teroriste u podrumu.

Evo, iskreno vam pričam bez straha da će se neki Židov naljutit, ali vidim oprez na sve strane svijeta. Svi važu što da kažu. Čini se da su svi oni koji baš ne misle da Gazu treba zgazit do kraja i koji se usude problematizirat politiku Izraela optuženi za antisemitizam. Malo mi to već tuče na sankcije svakom Rusu koji rat u Ukrajini ne naziva specijalnom vojnom operacijom. A vama?

ČETVRTAK: HDZ najjači, a dvije trećine građana ne odobrava rad Vlade

E, a nećemo preskočit onu lupnjavu po saborskim klupama dok je Plenković podnosio izvještaj o radu Vlade. Ovima iz kvartovske “Gaze” bilo je žao šta su baš taj dan ostali bez struje i tevea. A šta su preskočili? Malo zabave u parlamentu jer nitko živ to nije mogao gledat i slušat sat vremena. Jedino je Plenković pokazao ustrajnost govoreći kao i uvijek ujednačenom intonacijom o svojim uspjesima. I da neće imat podršku? Koliko ono posto su kazale najnovije ankete? HDZ uvjerljivo najjači, a dvije trećine građana ne odobrava rad Vlade. Pa ti vidi ko smo i šta smo. Potpuno sumanuti. A oduševljeni su bili njegovi hadezeovci kad je završio. Netko je odmah dobro primijetio da im je pljesak bio nalik onome koji dobiva vođa Sjeverne Koreje. A Kim Jong-unu se nitko ne usudi proturječiti pa tako ni Plenkoviću nije smio predsjedavajući Željko Reiner. Kako već svi znate, svome vođi riječ je dao preko reda, o čemu je svjedočanstvo ostalo zapisano na semaforu, pa je to naljutilo opoziciju. E sad, nakon te lupnjave saborska Služba za medije izvijestila je da su uočena oštećenja klupa za kojima sjede oporbeni zastupnici pa ih redom nabrojaše: Krešo Beljak, Sandra Benčić, Sabina Glasovac, Bojan Glavašević, Nikola Grmoja, Domagoj Hajduković, Ivana Kekin, Marin Miletić, Anka Mrak Taritaš, Romana Nikolić, Dalija Orešković, Božo Petrov, Marijana Puljak, Sanja Radolović, Nino Raspudić i Urša Raukar Gamulin. Problem je što su Miletić i Glavašević dok se ta sjednica održavala bili u Izraelu. Arsen Bauk, kako je ipak s Brača, čuvao je imovinu pa je lupao po Poslovniku. “Sve treba raditi po Poslovniku”, kazao je. Pa da je u Saboru dosadno, kažete? He he... Samo da su bar izbori jednom godišnje.

PETAK: Buljevu ‘seosku stražu’ neki su nazivali ‘građanskom’. Nisu trebali

Doduše, imali bismo redikuloznih akcija i prijedloga više nego konstruktivne politike. Ovih dana istaknuo se gradonačelnik Sinja Miro Bulj najavivši osnivanje “seoskih straža”. Neki su se, izvještavajući o tome, poslužili izrazom “građanska straža” što mi je isto kao da su na sinjski uštipak namazali čokoladni sufle. Čov’k će se bran’t sam kad nema vojske i žice... Dašta nego seljak. Paranoja od izbjeglica je na vrhuncu,

Bulj agitira za samoobranu, Janez Janša poziva Slovence da se naoružaju, naši “mostovci” zazivaju vojsku na istočnim granicama... Slušam Sinjane i njihove reakcije na Bulja. Nisu uopće trznuli. Taman posla da već vade kubure pa pravac planina. I Bulj je jedan od onih šta bi mu malo rata još dobro došlo. Evo, na primjer, baš je rat pomogao ratnom zločincu. Branimiru Glavašu. Kojemu je izrečena presuda za ratni zločin, ali su mu kao olakotne okolnosti uzete u obzir zasluge u ratu! Tek prvostupanjska. Nakon punih šesnaest godina suđenja i 32 godine od počinjenja zločina! Unatoč svoj milosti i počasti, koju je takav valjda samo u ovoj zemlji mogao uživati, svejedno je sucu odvalio da ga nabije na qrac, njega i njegov sud. Čekamo nastavak, a bit će ga itekako. Jednom i ako Glavaš stvarno bude osuđen za ubojstva civila bit će to kao kad jednog dana Putin stvarno umre.

S obzirom na to koliko puta je već umro, a ovaj petak upravo to javljaju, Moskva može računat s tim da će jednom kad se i to dogodi hladno moći svijet držati u zabludi mjesecima.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Tek prvostupanjska. Nakon punih šesnaest godina suđenja i 32 godine od počinjenja zločina! Unatoč svoj milosti i počasti, koju je takav valjda samo u ovoj zemlji mogao uživati, svejedno je sucu odvalio da ga nabije na..., njega i njegov sud. Čekamo nastavak, a bit će ga itekako. Jednom i ako Glavaš stvarno bude osuđen za ubojstva civila bit će to kao kad jednog dana Putin stvarno umre [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PRETRES TJEDNA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Tek prvostupanjska. Nakon punih šesnaest godina suđenja i 32 godine od počinjenja zločina! Unatoč svoj milosti i počasti, koju je takav valjda samo u ovoj zemlji mogao uživati, svejedno je sucu odvalio da ga nabije na..., njega i njegov sud. Čekamo nastavak, a bit će ga itekako. Jednom i ako Glavaš stvarno bude osuđen za ubojstva civila bit će to kao kad jednog dana Putin stvarno umre PRETRES TJEDNA 0 7894 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-27 11:52:12 [created_by] => 3207 [created_by_alias] => Silvana Uzinić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-27 16:09:22 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-10-27 16:09:22 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Tek prvostupanjska. Nakon punih šesnaest godina suđenja i 32 godine od počinjenja zločina! Unatoč svoj milosti i počasti, koju je takav valjda samo u ovoj zemlji mogao uživati, svejedno je sucu odvalio da ga nabije na..., njega i njegov sud. Čekamo nastavak, a bit će ga itekako. Jednom i ako Glavaš stvarno bude osuđen za ubojstva civila bit će to kao kad jednog dana Putin stvarno umre [metadata] => robots= author= title=Silvana Uzinić: Penavi permanentno ratno stanje treba kao dijaliza zatajenim bubrezima. Šta bi u mirnom Vukovaru? Pecao? [metakey] => Branimir Glavaš, Ivan Penava, hdz, miljenko smoje, Zoran Pusić , Ognjen Kraus [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/27\/24761404.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Damjan Tadi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":[""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1263","hd_24761404_1920.jpg":"1920x1080","k_24761404_1280.jpg":"1280x1280","k_24761404_1024.jpg":"1024x1024","k_24761404_640.jpg":"640x640","k_24761404_480.jpg":"480x480","k_24761404_340.jpg":"340x340","k_24761404_220.jpg":"220x220","o_24761404_1280.jpg":"1280x842","o_24761404_1024.jpg":"1024x673","o_24761404_640.jpg":"640x421","o_24761404_480.jpg":"480x315","o_24761404_340.jpg":"340x223","o_24761404_220.jpg":"220x144","h_24761404_1280.jpg":"1280x854","h_24761404_1024.jpg":"1024x683","h_24761404_640.jpg":"640x427","h_24761404_480.jpg":"480x320","h_24761404_340.jpg":"340x227","h_24761404_220.jpg":"220x147","pp_24761404_1280.jpg":"1280x1628","pp_24761404_1024.jpg":"1024x1303","pp_24761404_640.jpg":"640x814","pp_24761404_480.jpg":"480x611","pp_24761404_340.jpg":"340x432","pp_24761404_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7600618 Threads: 3 Questions: 1615670245 Slow queries: 4796562 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110900057 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/silvana-uzinic-penavi-permanentno-ratno-stanje-treba-kao-dijaliza-zatajenim-bubrezima-sta-bi-u-mirnom-vukovaru-pecao-1334127 [printLink] => /vijesti/hrvatska/silvana-uzinic-penavi-permanentno-ratno-stanje-treba-kao-dijaliza-zatajenim-bubrezima-sta-bi-u-mirnom-vukovaru-pecao-1334127?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 273924 [name] => Branimir Glavaš [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => branimir-glavas [link] => /tag/branimir-glavas ) [1] => stdClass Object ( [id] => 478649 [name] => ivan penava [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-penava [link] => /tag/ivan-penava ) [2] => stdClass Object ( [id] => 285718 [name] => HDZ [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hdz [link] => /tag/hdz ) [3] => stdClass Object ( [id] => 435499 [name] => miljenko smoje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => miljenko-smoje [link] => /tag/miljenko-smoje ) [4] => stdClass Object ( [id] => 659114 [name] => Zoran Pusić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-07 19:02:24 [main_article_id] => 0 [alias] => zoran-pusic [link] => /tag/zoran-pusic ) [5] => stdClass Object ( [id] => 311057 [name] => Ognjen Kraus [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ognjen-kraus [link] => /tag/ognjen-kraus ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Tek prvostupanjska. Nakon punih šesnaest godina suđenja i 32 godine od počinjenja zločina! Unatoč svoj milosti i počasti, koju je takav valjda samo u ovoj zemlji mogao uživati, svejedno je sucu odvalio da ga nabije na..., njega i njegov sud. Čekamo nastavak, a bit će ga itekako. Jednom i ako Glavaš stvarno bude osuđen za ubojstva civila bit će to kao kad jednog dana Putin stvarno umre [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PRETRES TJEDNA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Silvana Uzinić: Penavi permanentno ratno stanje treba kao dijaliza zatajenim bubrezima. Šta bi u mirnom Vukovaru? Pecao? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3207 [name] => Silvana Uzinić [username] => silvana-uzini [email] => silvana-uzini@sd.hr [password] => $2y$10$CcO7xUq1RQQEHF5UqCp8SOJR.rJi2xMO.tm/Xj4o1wIaMUsJrIdVm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/silvana-uzinic-3207 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1725 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9be1318d2383fbc8c1da68499b260ce3?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/27/24761404.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Damjan Tadić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/27/24761404.jpg [title] => Damjan Tadić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Zalilo je Smoju! Šta kažeš? – odma sam u petak ujutro nazvala kolegu Damira Šarca.

– A šta ću reć? Trčen pisat.

– Šta’š napisat?

– A ko je bija partizanovac, an? Jasna ti je zajebancija... Ne piši ti ništa jer ja ću – odma je Šarac dešifrirao poruku nepoznatog počinitelja šta je plavom bojom umrljao spomenik Smoji i stavio mu šal Partizana. Ah, Splite, Splite! Puknuti smo grad, i u glavu i popola. Nažalost, ni izbliza šarmantan kao nekad kad su nastajala Smojina remek-djela.

Cijeli tjedan, od kad je postavljanjem spomenika na Matejuški Smoji napokon odana počast kakvu zaslužuje, ne prestaje rasprava. Internet enciklopedija dopunjavala se svakojakim uvredama i idiotarijama, pa se i brisala, a po Fejsbuk zidovima javilo se iks “akademika” i navodnih poznavatelja njegova života i djela. Jedni ga pljuju, drugi veličaju. Točno očekivano. Vjerojatno bi sam Smoje bio ravnodušan. A i šta će ikome da ga cijeli svijet voli. Ovakav svijet? Ma ni slučajno! Što te danas vole manje, sigurno je da pizaš više.

PONEDJELJAK: Penava: Nek’ ne dolaze protivnici HOS-a i ZDS-a. Evo neću!

Na otkrivanje Smojina spomenika pristigao je očekivani ekvivalent onog broja ljudi za koliko bi se moglo pretpostavit da čitaju nešto više od nuspojava aspirina i to s razumijevanjem, pa makar bili različitih uvjerenja i svjetonazora. Takvih ozbiljno manjka, al’ nije to tako samo u našem gradu, nego i u pustoj Londri.

Moglo bi se kazat da je žalosni cirkus obilježio cijeli ovaj radni tjedan, a osim na Matejuški i, izuzmemo li jedan manji požar u mojoj ulici zbog kojeg su stanari ostali tri dana bez struje, najveći se dogodio u sabornici.

Al’ prije nego šta prijeđemo u parlament, treba zabilježit da se u Splitu zadnjih dana odvija noćna igra na kukalo. Prije nego šta će se netko poigrat piturom po Smoji, jedni su po zidovima na Gripama škrabali antisemitske i ustaške poruke, a drugi uzvratili gratanjem spomenika bojni HOS-a. Taman kad se utješiš da je to sve još na razini rata praćkama, eto nam Penave koji poručuje svima koji su protiv ZDS-a i HOS-a da ne dolaze u Vukovar. Pa, evo ja neću. Jer permanentno ratno stanje gradonačelniku i šefu Domovinskog pokreta potrebno je kao dijaliza zatajenim bubrezima. Kad bi se u Vukovaru zagovarao i dogodio mir, takvi kao što im je prvi čovjek grada konačno bi mogli mirno na pecanje.

UTORAK: Što li je to iz priopćenja Zorana Pusića naljutilo Ognjena Krausa?

Zabrinjavajuće je kad se raskoli Antifašistička liga i kad iz nje iziđu Ognjen Kraus i Židovska općina Zagreb. I to zbog priopćenja Zorana Pusića iz Lige u kojemu se ističu ove rečenice: “Nitko razuman i dobronamjeran ne spori državi Izrael pravo na postojanje.” No u ovom trenutku primjerene su riječi zastupnika Knesseta Ofera Cassifa: “Dok djelujemo nemojmo postati zlo koje osuđujemo!” Ključna je bila i ova: “Osuda masakra palestinskih civila koji, uz sve svoje verbalne ograde, provode izraelski političari trenutačno na vlasti i izraelska vojska, ni na koji način ne umanjuje osudu brutalnih zločina koje su pripadnici Hamasa počinili nad izraelskim civilima 7. listopada.” Što je točno, osim da se prije objave priopćenja s njim nisu konzultirali, naljutilo Krausa, još nismo doznali.

“Za izjavu AFL-a u potpunosti sam ja odgovoran, i kao predsjednik AFL-a i kao pisac izjave. Pisao sam je kao čovjek užasnut svakodnevnim masovnim stradanjem djece i žena u Gazi. Pisao sam je, a to očito naši prijatelji iz ŽOZ-a ne vide, duboko zabrinut i za Državu Izrael”, izjavio je Pusić.

Ako on nije pažljivo odabrao riječi, svima ostalima je bolje bit kuco. Osim ako se ne zovemo Miletić i imamo voluminoznu frizuru pa odma za hamasovce kažemo da su ko četnici.

SRIJEDA: Ako ne misliš da Gazu treba zgazit do kraja, antisemit si?

– Dobri ljudi, pomozite nama iz Gaze – na vrata nam neku večer pokuca prijatelj iz susjedstva čija zgrada je bila osuđena na život bez struje tri dana zbog požara na instalacijama. Donio mobitele i punjače te dvije termos-boce pa moli da mu skuhamo čaja. Pitam se sad jesmo li se trebali uozbiljit pa mu strogo reć da se ne zajebava i jesmo li se smjeli nasmijat kao što jesmo. Da smo bili zločesti, mogli smo mu i uzvratit da će dobit traženo samo ako ne skrivaju teroriste u podrumu.

Evo, iskreno vam pričam bez straha da će se neki Židov naljutit, ali vidim oprez na sve strane svijeta. Svi važu što da kažu. Čini se da su svi oni koji baš ne misle da Gazu treba zgazit do kraja i koji se usude problematizirat politiku Izraela optuženi za antisemitizam. Malo mi to već tuče na sankcije svakom Rusu koji rat u Ukrajini ne naziva specijalnom vojnom operacijom. A vama?

ČETVRTAK: HDZ najjači, a dvije trećine građana ne odobrava rad Vlade

E, a nećemo preskočit onu lupnjavu po saborskim klupama dok je Plenković podnosio izvještaj o radu Vlade. Ovima iz kvartovske “Gaze” bilo je žao šta su baš taj dan ostali bez struje i tevea. A šta su preskočili? Malo zabave u parlamentu jer nitko živ to nije mogao gledat i slušat sat vremena. Jedino je Plenković pokazao ustrajnost govoreći kao i uvijek ujednačenom intonacijom o svojim uspjesima. I da neće imat podršku? Koliko ono posto su kazale najnovije ankete? HDZ uvjerljivo najjači, a dvije trećine građana ne odobrava rad Vlade. Pa ti vidi ko smo i šta smo. Potpuno sumanuti. A oduševljeni su bili njegovi hadezeovci kad je završio. Netko je odmah dobro primijetio da im je pljesak bio nalik onome koji dobiva vođa Sjeverne Koreje. A Kim Jong-unu se nitko ne usudi proturječiti pa tako ni Plenkoviću nije smio predsjedavajući Željko Reiner. Kako već svi znate, svome vođi riječ je dao preko reda, o čemu je svjedočanstvo ostalo zapisano na semaforu, pa je to naljutilo opoziciju. E sad, nakon te lupnjave saborska Služba za medije izvijestila je da su uočena oštećenja klupa za kojima sjede oporbeni zastupnici pa ih redom nabrojaše: Krešo Beljak, Sandra Benčić, Sabina Glasovac, Bojan Glavašević, Nikola Grmoja, Domagoj Hajduković, Ivana Kekin, Marin Miletić, Anka Mrak Taritaš, Romana Nikolić, Dalija Orešković, Božo Petrov, Marijana Puljak, Sanja Radolović, Nino Raspudić i Urša Raukar Gamulin. Problem je što su Miletić i Glavašević dok se ta sjednica održavala bili u Izraelu. Arsen Bauk, kako je ipak s Brača, čuvao je imovinu pa je lupao po Poslovniku. “Sve treba raditi po Poslovniku”, kazao je. Pa da je u Saboru dosadno, kažete? He he... Samo da su bar izbori jednom godišnje.

PETAK: Buljevu ‘seosku stražu’ neki su nazivali ‘građanskom’. Nisu trebali

Doduše, imali bismo redikuloznih akcija i prijedloga više nego konstruktivne politike. Ovih dana istaknuo se gradonačelnik Sinja Miro Bulj najavivši osnivanje “seoskih straža”. Neki su se, izvještavajući o tome, poslužili izrazom “građanska straža” što mi je isto kao da su na sinjski uštipak namazali čokoladni sufle. Čov’k će se bran’t sam kad nema vojske i žice... Dašta nego seljak. Paranoja od izbjeglica je na vrhuncu,

Bulj agitira za samoobranu, Janez Janša poziva Slovence da se naoružaju, naši “mostovci” zazivaju vojsku na istočnim granicama... Slušam Sinjane i njihove reakcije na Bulja. Nisu uopće trznuli. Taman posla da već vade kubure pa pravac planina. I Bulj je jedan od onih šta bi mu malo rata još dobro došlo. Evo, na primjer, baš je rat pomogao ratnom zločincu. Branimiru Glavašu. Kojemu je izrečena presuda za ratni zločin, ali su mu kao olakotne okolnosti uzete u obzir zasluge u ratu! Tek prvostupanjska. Nakon punih šesnaest godina suđenja i 32 godine od počinjenja zločina! Unatoč svoj milosti i počasti, koju je takav valjda samo u ovoj zemlji mogao uživati, svejedno je sucu odvalio da ga nabije na qrac, njega i njegov sud. Čekamo nastavak, a bit će ga itekako. Jednom i ako Glavaš stvarno bude osuđen za ubojstva civila bit će to kao kad jednog dana Putin stvarno umre.

S obzirom na to koliko puta je već umro, a ovaj petak upravo to javljaju, Moskva može računat s tim da će jednom kad se i to dogodi hladno moći svijet držati u zabludi mjesecima.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Damjan Tadić/Cropix
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/silvana-uzinic-penavi-permanentno-ratno-stanje-treba-kao-dijaliza-zatajenim-bubrezima-sta-bi-u-mirnom-vukovaru-pecao-1334127 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a2add755b3e330ec6dae4e835488711d4bfbaf37 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Silvana+Uzini%C4%87%3A+Penavi+permanentno+ratno+stanje+treba+kao+dijaliza+zatajenim+bubrezima.+%C5%A0ta+bi+u+mirnom+Vukovaru%3F+Pecao%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsilvana-uzinic-penavi-permanentno-ratno-stanje-treba-kao-dijaliza-zatajenim-bubrezima-sta-bi-u-mirnom-vukovaru-pecao-1334127 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsilvana-uzinic-penavi-permanentno-ratno-stanje-treba-kao-dijaliza-zatajenim-bubrezima-sta-bi-u-mirnom-vukovaru-pecao-1334127 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Tek prvostupanjska. Nakon punih šesnaest godina suđenja i 32 godine od počinjenja zločina! Unatoč svoj milosti i počasti, koju je takav valjda samo u ovoj zemlji mogao uživati, svejedno je sucu odvalio da ga nabije na..., njega i njegov sud. Čekamo nastavak, a bit će ga itekako. Jednom i ako Glavaš stvarno bude osuđen za ubojstva civila bit će to kao kad jednog dana Putin stvarno umre [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PRETRES TJEDNA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaPRETRES TJEDNA

Silvana Uzinić: Penavi permanentno ratno stanje treba kao dijaliza zatajenim bubrezima. Šta bi u mirnom Vukovaru? Pecao?

Piše Silvana Uzinić
27. listopada 2023. - 18:09

Zalilo je Smoju! Šta kažeš? – odma sam u petak ujutro nazvala kolegu Damira Šarca.

– A šta ću reć? Trčen pisat.

– Šta’š napisat?

– A ko je bija partizanovac, an? Jasna ti je zajebancija... Ne piši ti ništa jer ja ću – odma je Šarac dešifrirao poruku nepoznatog počinitelja šta je plavom bojom umrljao spomenik Smoji i stavio mu šal Partizana. Ah, Splite, Splite! Puknuti smo grad, i u glavu i popola. Nažalost, ni izbliza šarmantan kao nekad kad su nastajala Smojina remek-djela.

Cijeli tjedan, od kad je postavljanjem spomenika na Matejuški Smoji napokon odana počast kakvu zaslužuje, ne prestaje rasprava. Internet enciklopedija dopunjavala se svakojakim uvredama i idiotarijama, pa se i brisala, a po Fejsbuk zidovima javilo se iks “akademika” i navodnih poznavatelj...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 09:07