stdClass Object ( [id] => 101720 [title] => SLOBODNA SAVJETUJE U godinu dana možete uštedjeti 23.000 kuna [alias] => slobodna-savjetuje-u-godinu-dana-mozete-ustedjeti-23-000-kuna [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Naše je istraživanje pokazalo  kako se može uštedjeti kupnjom ‘bezimene’ odjeće, ukidanjem jedne kave, prelaskom s kupanja na tuširanje...

Prosječna hrvatska četveročlana obitelj mjesečno može uštedjeti i do 1926 kuna ili oko 23 tisuće kuna godišnje štedljivim korištenjem energije, racionalnim kupnjama i smanjenjem drugih nužnih troškova. Obiteljski proračuni više nisu puni kao nekada, troškovi rastu, a recesija nas je osvijestila u tome da valja paziti na svaku kunu.

Naša je računica pokazala da je važna i najmanja stavka u domaćinstvu te da i sitne promjene mogu bitno popraviti kućni proračun. Za to je nužno zabilježiti sve prihode i rashode te otkriti gdje curi novac.

Ušteda se možda može ostvariti na kupnji kvalitetne ali “bezimene” odjeće, hrane na akciji, “srezanim” osobnim izdacima te racionalnijim komunalijama. Već ukidanje jedne od tri-četiri dnevne kave po osam kuna mjesečno uštedi 200 kuna, a sendvič umjesto ručka u kantini donosi još 300 kuna.

Čak i odabir “obične” robne marke umjesto “top” proizvoda poznate kozmetičke kuće znači mjesečni plus od 10-ak kuna kod sapuna, a 12 do 20 kuna kod pjene za brijanje. Ulaznice za kino jeftinije su za 10 kuna do 17 sati, pa u tom terminu odlazak na obiteljski film štedi 40 kuna.

No zaposlenim roditeljima s djecom gotovo je nemoguće u dućane ići s bilježnicom u ruci kako bi “pohvatali” mjesta gdje mogu povoljnije proći, ili s posla trčati na tržnicu oko 14 sati, pa im je potrebno naći druge oblike ušteda i dugoročno planirati, za što je nužna promjena životnih navika, čemu se Hrvati teško privikavaju.

- Najvažnija mjera racionalne potrošnje je promjena načina ponašanja, čemu se naši građani tek uče, pa energiju štede nedovoljno - upozorava Jadranka Kolarević, predsjednica Društva “Potrošač”.

Račune za vodu možete smanjiti prelaskom s kupanja na sedam puta jeftinije tuširanje te zatvaranjem slavine dok sapunate ruke, perete kosu i zube. Time se troši prostorni metar do dva vode manje, a što je ušteda do 16 kuna. Već korištenjem perlatora na slavini mjesečno štedite 25 kuna, no taj iznos može “pojesti” kontinuirano kapanje slavine koje će vam odnijeti 37 kuna.

Povoljnija strujna tarifa

Već tri umjesto pet žarulja u lusteru, korištenje štedne umjesto klasične rasvjete, gašenje svjetla i klimatskog uređaja kad niste u prostoriji račune za struju smanjit će do 25 posto, za najmanje 50-ak kuna. U HEP-u savjetuju svima koji troše više od 11 posto struje u vrijeme jeftinije tarife da prijeđu na bijeli, dvotarifni model.

Četveročlana obitelj mjesečno za glačanje rublja troši osam kWh, za pranje posuđa u perilici 30 kWh, za usisavanje 10 kWh, za pranje rublja oko 15kWh, što u skupljoj tarifi košta 63 kune, no u jeftinijoj tarifi 31 kunu.

Autori brošure o korištenju struje u kućanstvu Josip Moser i Ernest Mihalek preporučuju isključivanje televizora i računala kad ih ne koristite, jer i u stand-by, nevidljivom pogonu, troše 20 posto energije, odnosno 70 kWh godišnje.

Malo manevriranja

Čak 90 posto ljudi misli da nigdje ne može uštedjeti, no baš je zato nužno sastaviti računicu koja im na papiru uvijek pokaže drugačije. Kako na tržištu u gotovo svemu postoji konkurencija, o cijenama se uvijek valja informirati kod više pružatelja usluga, jer i banke i telekomunikacijske kompanije nude razne pakete.

Kod bankarskih “lepeza” možete birati koliko ćete mjesečno izdvajati za mogućnost besplatnog korištenja raznih usluga, što se u mjesečnoj pretplati ipak plaća od 55 do 90 kuna mjesečno. Ako vam ne treba sve što se nudi, poput usluga internetskog bankarstva ili obročnog plaćanja, možda je bolje zamijeniti skuplju lepezu jeftinijom i uštedjeti 35 kuna.

I pri odabiru paketa telekomunikacijskih usluga za telefon, mobitel, internet i televiziju raspitajte se kod operatera koje mogućnosti nudi. Ako paket usluga koji ste prvo odabrali više nije cjenovno najbolji za obitelj i ne razgovarate puno, prelaskom na tarifu s 300 na 200 kuna za četiri osobe možete uštedjeti 100 kuna pretplate mjesečno.

Hrvati tek počinju koristiti i različite usluge kod istog operatera duo i trio, 2D i 3D kombinacije fiksne telefonije, interneta i kabelske televizije. Prebacivanjem usluga s nekoliko raznih tvrtki na jedan “račun za sve” izračunali smo da se umjesto dosadašnjih 309 kuna mjesečno može plaćati 226 kuna, što svakoga mjeseca znači 83 kune više u džepu.

Ostaje nam na kraju poći u poštu ili Finu i podmiriti sve te račune, a njih je u kućanstvu od pet do deset: odvoz smeća, struja, voda, odvodnja, plin, pričuva, TV pretplata, telefon i mobitel te internet. Posrednička naknada, bez obzira na iznos, zapada najmanje pet kuna, što daje barem 50 kuna mjesečno.

No i tu se uz malo manevriranja može proći bolje, pa pojedine račune platiti bez naknade u poslovnicama matičnih tvrtki ili ih plaćati on-line. Tada se, naime, obračunava samo 0,50 kuna po transakciji, pa je i tu moguće prištedjeti 45 kuna.

Prema Potrošačkoj košarici SSSH “držanje” automobila mjesečne izdatke povećava za 919 kuna, no ako ga se ne možete odreći, oblik štednje je i manje korištenje. Trošak za obitelj koja mjesečno prijeđe 800 kilometara uz prosječnu potrošnju benzina od 7 litara/100 km mjesečno iznosi 463 kune.

A tko skokne na kavu do centra Splita dva puta tjedno, za parking će mjesečno izdvojiti najmanje 80 kuna, pa je znatno jeftinije protegnuti noge.

Spas u akcijama

Potrošači su se posljednjih godinu dana počeli orijentirati na trgovačke robne marke koje u njihovim košaricama zauzimaju udio od 13,6 posto. Građani čitaju letke i prate akcijska sniženja, u šoping idu s popisom, a češće kupuju obiteljska jeftinija pakiranja te koriste opcije poput “dva za jedan” ili “dva plus jedan”. Pametnom kupnjom te korištenjem popusta na kupone i trgovačke kartice prolaze puno jeftinije.

Mjesečni izdatak za hranu i higijenske potrepštine može se smanjiti do 30 posto, što bi u usporedbi s prosječnom cijenom potrošačke košarice od 2583 kune za četveročlanu obitelj u kešu moglo iznositi oko 775 kuna uštede samo na hrani i higijenskim potrepštinama.

 

Na čemu najviše štedimo?

74 posto - potrošnja energije (režije na koje možemo utjecati)

65 posto - mobilna telefonija

64 posto . odjeća i obuća

55 posto.- vožnja automobilom

 

Na čemu najmanje štedimo?

28 posto - dječje potrepštine

37 posto - hrana i piće doma

42 posto - kozmetika

45 posto - putovanja

Oblici štednje u EU

38,0  posto - najjeftinija hrana i piće

37,7  posto - manje troši na odjeći i obući

37,3  posto - rjeđe jede u restoranu

34,0  posto - odgađa veliku investiciju u trajna dobra

33,5  posto - rjeđe odlazi u kafiće

31,6  posto - rjeđi izlasci

29,3  posto - jeftinije ljetovanje

21,0  posto - manje novina i časopisa

17,0  posto - manje telefoniranje/promjena operatera

17,0  posto - štednja energije

Javite nam se

Poštovani čitatelji, pokušajte i sami uštedjeti pomoću uputa koje smo ponudili na ovim stranicama. Javite nam se sa svojim iskustvima i vaše metode i savjete kako obogatiti kućni budžet objavit ćemo u vašoj Slobodnoj.

Naš mail je: obitelj@slobodnadalmacija.hr

Opremite dječju sobu

Čovjek koji ima 23 tisuće kuna može stvarno dobro proći. Ako vam je do opremanja stana, a nedostaje vam dječja soba, nećete se trebati našetati – nude se po cijenama od tisuću i pol kuna. Mi smo odabrali malo bolju, pa smo 'uložili’ pet tisuća kuna za krevet s madracem, povećim ormarom, radnim stolom i “mostom“ poviše kreveta.

Nabavili smo i kuhinju s pripadajućim uređajima koja nas je došla 11 tisuća kuna, no kako nije bilo hladnjaka – dali smo za “no name“ marku tisuću i pol. S ostatkom od šest tisuća kuna – “kupili” smo trosjed i regal. Imajte na umu da vas stručna montaža može doći oko deset posto vrijednosti kupljenog, pa je bolje biti sam svoj majstor.

U slučaju da u kući imate studenta koji svoje znanje upija u Zagrebu, 23 tisuće kuna bi vam “legle“ samo tako. Ako student živi u privatnom smještaju – za najmanji stančić trebate izdvojiti oko 300 eura. To je na godišnjoj razini 25.920 kuna, dakle, morali biste dodati još nešto manje od dvije tisuće... Ali, opet dobro.

M.Bu.

Kupite skuter

Ako ste ljubitelj vožnje, Mojito Custom 125, Aprilin skuter stoji, za gotovinu – 23.111 kuna.

Ako ste poduzetni i planirate unaprijed – četveročlana obitelj može izvršiti godišnju uplatu stambene štednje od tih 23 tisuće kuna. Pa, kako kažu, zrno po zrno –pogača...

M. Bu.

Ništa u čarapu, otiđite na krsternje Mediteranom

Odluče li se naši građani na štedljiviji način života, s izdvojenih oko 23 tisuće kuna, koliko bi im po našem izračunu moglo ostati na kraju godine, sebi i obitelji mogu priuštiti vrlo lijepo i luksuzno putovanje o kojemu mnogi tek sanjaju.

Tako se za oko 5 tisuća kuna po osobi može uplatiti atraktivno rano jesensko krstarenje Mediteranom uz posjet i obilazak pet država. Takvo krstarenje koje je po mnogima pojam odmora, različitosti i zabave, vrlo komfornog hotelskog smještaja s uključenim svim dnevnim obrocima i pićem, za četiri osobe bi moglo koštati oko 20 tisuća kuna.

Kada se tomu dodaju i lučke pristojbe, izleti i razgledavanja, godišnja ušteda od 23 tisuće kuna mogla bi biti sasvim dovoljna za tjedan dana odmora i uživanja cijeloj obitelji u plovećem hotelu, na primjer, na relaciji Francuska, Španjolska, Tunis, Malta i Grčka. A ako takav odmor rezerviraju već sada za rujan ili listopad, koristit će i sniženja za “first minute” prodaju, pa obročnu otplatu, odgodu...

Ako se, pak, budu dvoumili do posljednjeg trenutka, onda će tjedan ili dva prije termina polaska na krstarenje sigurno naći “last minute” ponudu koja je ponekad i 1,5 tisuću kuna jeftinija od uobičajene cijene.
Ako ih turizam ne zanima, pa žele materijalizirati svoju ušteđevinu, za nju mogu uplatiti životno osiguranje, kupiti manji rabljeni automobil, promijeniti sve kućanske aparate ili krov na kući, investirati u skromniji namještaj cijele dnevne sobe...

R.MIKAČIĆ

Obitelj Mušan: Nemamo mi vremena za restorane ...

Slavenka Mušan bivša je dogradonačelnica Ploča i djelatnica Centra za socijalnu skrb, s mjesečnim primanjima između pet i šest tisuća kuna. Živi s nezaposlenim suprugom i dvoje djece, sinom koji radi i kćerkom, studenticom na Ekonomskom fakultetu u Splitu.

- Štednjom osiguravamo normalno funkcioniranje obitelji. Kućanske aparate uključujemo u vrijeme niže tarife, racionalno trošimo vodu, modne trendove pratimo prema financijskim mogućnostima, a posebnu pažnju posvećujemo kontroli troškova mobilnih telefona. Na taj način godišnje uštedimo barem jednu mjesečnu plaću, što nam umnogome olakšava život - rekla je Mušan.

Osim financijskih razloga, Slavenka sa suprugom vrlo rijetko odlazi na večere i zbog nedostatka vremena.

Obitelj Mušan, naime, osim značajnih ušteda, životne troškove pokriva dodatnim djelatnostima. Cijela obitelj bavi se poljoprivredom i na svome imanju u Hercegovini proizvode sve vrste povrća i uzgaja određene vrste voća, za vlastitu potrošnju i za prodaju. Pri tome ističu da sve rade sami i ne plaćaju dodatnu radnu snagu.

U Gradcu na moru tijekom turističke sezone iznajmljuju nekoliko apartmana, gdje kompletno održavanje i brigu o gostima vode sami, uz pomoć prijatelja.

- Nakon svih ovih aktivnosti, preostaje nam jako malo slobodnoga vremena. Međutim, to ne utječe na raspoloženje naše obitelji, jer odricanjem danas stječemo za sutra. Ni u čemu se ne osjećamo zakinuti - zaključila je Slavenka Mušan.

Ante Šunjić

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Naše je istraživanje pokazalo  kako se može uštedjeti kupnjom ‘bezimene’ odjeće, ukidanjem jedne kave, prelaskom s kupanja na tuširanje... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KAKO RECESIJU PREBRODITI UZ RACIONALNIJE PLANIRANJE KUĆNOG PRORAČUNA I ODRICANJE OD RASTROŠNIH ŽIVOTNIH NAVIKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2010-06-07 21:43:29 [created_by] => 30 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2010-06-07 21:57:27 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2010-06-08 20:12:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 12166 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2010/06/08/Novosti/SNIZENJA_DUCANI1-030708.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x466" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38036427 Threads: 4 Questions: 7076729981 Slow queries: 3295988 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 607811103 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/slobodna-savjetuje-u-godinu-dana-mozete-ustedjeti-23-000-kuna-101720 [printLink] => /vijesti/hrvatska/slobodna-savjetuje-u-godinu-dana-mozete-ustedjeti-23-000-kuna-101720?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 92836 [name] => uštede [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ustede [link] => /tag/ustede ) [1] => stdClass Object ( [id] => 92837 [name] => kućnibudžet [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kucnibudzet [link] => /tag/kucnibudzet ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Naše je istraživanje pokazalo  kako se može uštedjeti kupnjom ‘bezimene’ odjeće, ukidanjem jedne kave, prelaskom s kupanja na tuširanje... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KAKO RECESIJU PREBRODITI UZ RACIONALNIJE PLANIRANJE KUĆNOG PRORAČUNA I ODRICANJE OD RASTROŠNIH ŽIVOTNIH NAVIKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => SLOBODNA SAVJETUJE U godinu dana možete uštedjeti 23.000 kuna [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-10-17-12-26-30 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/06/08/Novosti/SNIZENJA_DUCANI1-030708.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/06/08/Novosti/SNIZENJA_DUCANI1-030708.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Naše je istraživanje pokazalo  kako se može uštedjeti kupnjom ‘bezimene’ odjeće, ukidanjem jedne kave, prelaskom s kupanja na tuširanje...

Prosječna hrvatska četveročlana obitelj mjesečno može uštedjeti i do 1926 kuna ili oko 23 tisuće kuna godišnje štedljivim korištenjem energije, racionalnim kupnjama i smanjenjem drugih nužnih troškova. Obiteljski proračuni više nisu puni kao nekada, troškovi rastu, a recesija nas je osvijestila u tome da valja paziti na svaku kunu.

Naša je računica pokazala da je važna i najmanja stavka u domaćinstvu te da i sitne promjene mogu bitno popraviti kućni proračun. Za to je nužno zabilježiti sve prihode i rashode te otkriti gdje curi novac.

Ušteda se možda može ostvariti na kupnji kvalitetne ali “bezimene” odjeće, hrane na akciji, “srezanim” osobnim izdacima te racionalnijim komunalijama. Već ukidanje jedne od tri-četiri dnevne kave po osam kuna mjesečno uštedi 200 kuna, a sendvič umjesto ručka u kantini donosi još 300 kuna.

Čak i odabir “obične” robne marke umjesto “top” proizvoda poznate kozmetičke kuće znači mjesečni plus od 10-ak kuna kod sapuna, a 12 do 20 kuna kod pjene za brijanje. Ulaznice za kino jeftinije su za 10 kuna do 17 sati, pa u tom terminu odlazak na obiteljski film štedi 40 kuna.

No zaposlenim roditeljima s djecom gotovo je nemoguće u dućane ići s bilježnicom u ruci kako bi “pohvatali” mjesta gdje mogu povoljnije proći, ili s posla trčati na tržnicu oko 14 sati, pa im je potrebno naći druge oblike ušteda i dugoročno planirati, za što je nužna promjena životnih navika, čemu se Hrvati teško privikavaju.

- Najvažnija mjera racionalne potrošnje je promjena načina ponašanja, čemu se naši građani tek uče, pa energiju štede nedovoljno - upozorava Jadranka Kolarević, predsjednica Društva “Potrošač”.

Račune za vodu možete smanjiti prelaskom s kupanja na sedam puta jeftinije tuširanje te zatvaranjem slavine dok sapunate ruke, perete kosu i zube. Time se troši prostorni metar do dva vode manje, a što je ušteda do 16 kuna. Već korištenjem perlatora na slavini mjesečno štedite 25 kuna, no taj iznos može “pojesti” kontinuirano kapanje slavine koje će vam odnijeti 37 kuna.

Povoljnija strujna tarifa

Već tri umjesto pet žarulja u lusteru, korištenje štedne umjesto klasične rasvjete, gašenje svjetla i klimatskog uređaja kad niste u prostoriji račune za struju smanjit će do 25 posto, za najmanje 50-ak kuna. U HEP-u savjetuju svima koji troše više od 11 posto struje u vrijeme jeftinije tarife da prijeđu na bijeli, dvotarifni model.

Četveročlana obitelj mjesečno za glačanje rublja troši osam kWh, za pranje posuđa u perilici 30 kWh, za usisavanje 10 kWh, za pranje rublja oko 15kWh, što u skupljoj tarifi košta 63 kune, no u jeftinijoj tarifi 31 kunu.

Autori brošure o korištenju struje u kućanstvu Josip Moser i Ernest Mihalek preporučuju isključivanje televizora i računala kad ih ne koristite, jer i u stand-by, nevidljivom pogonu, troše 20 posto energije, odnosno 70 kWh godišnje.

Malo manevriranja

Čak 90 posto ljudi misli da nigdje ne može uštedjeti, no baš je zato nužno sastaviti računicu koja im na papiru uvijek pokaže drugačije. Kako na tržištu u gotovo svemu postoji konkurencija, o cijenama se uvijek valja informirati kod više pružatelja usluga, jer i banke i telekomunikacijske kompanije nude razne pakete.

Kod bankarskih “lepeza” možete birati koliko ćete mjesečno izdvajati za mogućnost besplatnog korištenja raznih usluga, što se u mjesečnoj pretplati ipak plaća od 55 do 90 kuna mjesečno. Ako vam ne treba sve što se nudi, poput usluga internetskog bankarstva ili obročnog plaćanja, možda je bolje zamijeniti skuplju lepezu jeftinijom i uštedjeti 35 kuna.

I pri odabiru paketa telekomunikacijskih usluga za telefon, mobitel, internet i televiziju raspitajte se kod operatera koje mogućnosti nudi. Ako paket usluga koji ste prvo odabrali više nije cjenovno najbolji za obitelj i ne razgovarate puno, prelaskom na tarifu s 300 na 200 kuna za četiri osobe možete uštedjeti 100 kuna pretplate mjesečno.

Hrvati tek počinju koristiti i različite usluge kod istog operatera duo i trio, 2D i 3D kombinacije fiksne telefonije, interneta i kabelske televizije. Prebacivanjem usluga s nekoliko raznih tvrtki na jedan “račun za sve” izračunali smo da se umjesto dosadašnjih 309 kuna mjesečno može plaćati 226 kuna, što svakoga mjeseca znači 83 kune više u džepu.

Ostaje nam na kraju poći u poštu ili Finu i podmiriti sve te račune, a njih je u kućanstvu od pet do deset: odvoz smeća, struja, voda, odvodnja, plin, pričuva, TV pretplata, telefon i mobitel te internet. Posrednička naknada, bez obzira na iznos, zapada najmanje pet kuna, što daje barem 50 kuna mjesečno.

No i tu se uz malo manevriranja može proći bolje, pa pojedine račune platiti bez naknade u poslovnicama matičnih tvrtki ili ih plaćati on-line. Tada se, naime, obračunava samo 0,50 kuna po transakciji, pa je i tu moguće prištedjeti 45 kuna.

Prema Potrošačkoj košarici SSSH “držanje” automobila mjesečne izdatke povećava za 919 kuna, no ako ga se ne možete odreći, oblik štednje je i manje korištenje. Trošak za obitelj koja mjesečno prijeđe 800 kilometara uz prosječnu potrošnju benzina od 7 litara/100 km mjesečno iznosi 463 kune.

A tko skokne na kavu do centra Splita dva puta tjedno, za parking će mjesečno izdvojiti najmanje 80 kuna, pa je znatno jeftinije protegnuti noge.

Spas u akcijama

Potrošači su se posljednjih godinu dana počeli orijentirati na trgovačke robne marke koje u njihovim košaricama zauzimaju udio od 13,6 posto. Građani čitaju letke i prate akcijska sniženja, u šoping idu s popisom, a češće kupuju obiteljska jeftinija pakiranja te koriste opcije poput “dva za jedan” ili “dva plus jedan”. Pametnom kupnjom te korištenjem popusta na kupone i trgovačke kartice prolaze puno jeftinije.

Mjesečni izdatak za hranu i higijenske potrepštine može se smanjiti do 30 posto, što bi u usporedbi s prosječnom cijenom potrošačke košarice od 2583 kune za četveročlanu obitelj u kešu moglo iznositi oko 775 kuna uštede samo na hrani i higijenskim potrepštinama.

 

Na čemu najviše štedimo?

74 posto - potrošnja energije (režije na koje možemo utjecati)

65 posto - mobilna telefonija

64 posto . odjeća i obuća

55 posto.- vožnja automobilom

 

Na čemu najmanje štedimo?

28 posto - dječje potrepštine

37 posto - hrana i piće doma

42 posto - kozmetika

45 posto - putovanja

Oblici štednje u EU

38,0  posto - najjeftinija hrana i piće

37,7  posto - manje troši na odjeći i obući

37,3  posto - rjeđe jede u restoranu

34,0  posto - odgađa veliku investiciju u trajna dobra

33,5  posto - rjeđe odlazi u kafiće

31,6  posto - rjeđi izlasci

29,3  posto - jeftinije ljetovanje

21,0  posto - manje novina i časopisa

17,0  posto - manje telefoniranje/promjena operatera

17,0  posto - štednja energije

Javite nam se

Poštovani čitatelji, pokušajte i sami uštedjeti pomoću uputa koje smo ponudili na ovim stranicama. Javite nam se sa svojim iskustvima i vaše metode i savjete kako obogatiti kućni budžet objavit ćemo u vašoj Slobodnoj.

Naš mail je: obitelj@slobodnadalmacija.hr

Opremite dječju sobu

Čovjek koji ima 23 tisuće kuna može stvarno dobro proći. Ako vam je do opremanja stana, a nedostaje vam dječja soba, nećete se trebati našetati – nude se po cijenama od tisuću i pol kuna. Mi smo odabrali malo bolju, pa smo 'uložili’ pet tisuća kuna za krevet s madracem, povećim ormarom, radnim stolom i “mostom“ poviše kreveta.

Nabavili smo i kuhinju s pripadajućim uređajima koja nas je došla 11 tisuća kuna, no kako nije bilo hladnjaka – dali smo za “no name“ marku tisuću i pol. S ostatkom od šest tisuća kuna – “kupili” smo trosjed i regal. Imajte na umu da vas stručna montaža može doći oko deset posto vrijednosti kupljenog, pa je bolje biti sam svoj majstor.

U slučaju da u kući imate studenta koji svoje znanje upija u Zagrebu, 23 tisuće kuna bi vam “legle“ samo tako. Ako student živi u privatnom smještaju – za najmanji stančić trebate izdvojiti oko 300 eura. To je na godišnjoj razini 25.920 kuna, dakle, morali biste dodati još nešto manje od dvije tisuće... Ali, opet dobro.

M.Bu.

Kupite skuter

Ako ste ljubitelj vožnje, Mojito Custom 125, Aprilin skuter stoji, za gotovinu – 23.111 kuna.

Ako ste poduzetni i planirate unaprijed – četveročlana obitelj može izvršiti godišnju uplatu stambene štednje od tih 23 tisuće kuna. Pa, kako kažu, zrno po zrno –pogača...

M. Bu.

Ništa u čarapu, otiđite na krsternje Mediteranom

Odluče li se naši građani na štedljiviji način života, s izdvojenih oko 23 tisuće kuna, koliko bi im po našem izračunu moglo ostati na kraju godine, sebi i obitelji mogu priuštiti vrlo lijepo i luksuzno putovanje o kojemu mnogi tek sanjaju.

Tako se za oko 5 tisuća kuna po osobi može uplatiti atraktivno rano jesensko krstarenje Mediteranom uz posjet i obilazak pet država. Takvo krstarenje koje je po mnogima pojam odmora, različitosti i zabave, vrlo komfornog hotelskog smještaja s uključenim svim dnevnim obrocima i pićem, za četiri osobe bi moglo koštati oko 20 tisuća kuna.

Kada se tomu dodaju i lučke pristojbe, izleti i razgledavanja, godišnja ušteda od 23 tisuće kuna mogla bi biti sasvim dovoljna za tjedan dana odmora i uživanja cijeloj obitelji u plovećem hotelu, na primjer, na relaciji Francuska, Španjolska, Tunis, Malta i Grčka. A ako takav odmor rezerviraju već sada za rujan ili listopad, koristit će i sniženja za “first minute” prodaju, pa obročnu otplatu, odgodu...

Ako se, pak, budu dvoumili do posljednjeg trenutka, onda će tjedan ili dva prije termina polaska na krstarenje sigurno naći “last minute” ponudu koja je ponekad i 1,5 tisuću kuna jeftinija od uobičajene cijene.
Ako ih turizam ne zanima, pa žele materijalizirati svoju ušteđevinu, za nju mogu uplatiti životno osiguranje, kupiti manji rabljeni automobil, promijeniti sve kućanske aparate ili krov na kući, investirati u skromniji namještaj cijele dnevne sobe...

R.MIKAČIĆ

Obitelj Mušan: Nemamo mi vremena za restorane ...

Slavenka Mušan bivša je dogradonačelnica Ploča i djelatnica Centra za socijalnu skrb, s mjesečnim primanjima između pet i šest tisuća kuna. Živi s nezaposlenim suprugom i dvoje djece, sinom koji radi i kćerkom, studenticom na Ekonomskom fakultetu u Splitu.

- Štednjom osiguravamo normalno funkcioniranje obitelji. Kućanske aparate uključujemo u vrijeme niže tarife, racionalno trošimo vodu, modne trendove pratimo prema financijskim mogućnostima, a posebnu pažnju posvećujemo kontroli troškova mobilnih telefona. Na taj način godišnje uštedimo barem jednu mjesečnu plaću, što nam umnogome olakšava život - rekla je Mušan.

Osim financijskih razloga, Slavenka sa suprugom vrlo rijetko odlazi na večere i zbog nedostatka vremena.

Obitelj Mušan, naime, osim značajnih ušteda, životne troškove pokriva dodatnim djelatnostima. Cijela obitelj bavi se poljoprivredom i na svome imanju u Hercegovini proizvode sve vrste povrća i uzgaja određene vrste voća, za vlastitu potrošnju i za prodaju. Pri tome ističu da sve rade sami i ne plaćaju dodatnu radnu snagu.

U Gradcu na moru tijekom turističke sezone iznajmljuju nekoliko apartmana, gdje kompletno održavanje i brigu o gostima vode sami, uz pomoć prijatelja.

- Nakon svih ovih aktivnosti, preostaje nam jako malo slobodnoga vremena. Međutim, to ne utječe na raspoloženje naše obitelji, jer odricanjem danas stječemo za sutra. Ni u čemu se ne osjećamo zakinuti - zaključila je Slavenka Mušan.

Ante Šunjić

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/slobodna-savjetuje-u-godinu-dana-mozete-ustedjeti-23-000-kuna-101720 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0ab9ee90a8a2e0e0a65350cef4b9368ef79523e0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=SLOBODNA+SAVJETUJE+U+godinu+dana+mo%C5%BEete++u%C5%A1tedjeti+23.000+kuna&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fslobodna-savjetuje-u-godinu-dana-mozete-ustedjeti-23-000-kuna-101720 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fslobodna-savjetuje-u-godinu-dana-mozete-ustedjeti-23-000-kuna-101720 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Naše je istraživanje pokazalo  kako se može uštedjeti kupnjom ‘bezimene’ odjeće, ukidanjem jedne kave, prelaskom s kupanja na tuširanje... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KAKO RECESIJU PREBRODITI UZ RACIONALNIJE PLANIRANJE KUĆNOG PRORAČUNA I ODRICANJE OD RASTROŠNIH ŽIVOTNIH NAVIKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaKAKO RECESIJU PREBRODITI UZ RACIONALNIJE PLANIRANJE KUĆNOG PRORAČUNA I ODRICANJE OD RASTROŠNIH ŽIVOTNIH NAVIKA

SLOBODNA SAVJETUJE U godinu dana možete uštedjeti 23.000 kuna

Piše PSD.
8. lipnja 2010. - 22:12

Naše je istraživanje pokazalo  kako se može uštedjeti kupnjom ‘bezimene’ odjeće, ukidanjem jedne kave, prelaskom s kupanja na tuširanje...

Prosječna hrvatska četveročlana obitelj mjesečno može uštedjeti i do 1926 kuna ili oko 23 tisuće kuna godišnje štedljivim korištenjem energije, racionalnim kupnjama i smanjenjem drugih nužnih troškova. Obiteljski proračuni više nisu puni kao nekada, troškovi rastu, a recesija nas je osvijestila u tome da valja paziti na svaku kunu.

Naša je računica pokazala da je važna i najmanja stavka u domaćinstvu te da i sitne promjene mogu bitno popraviti kućni proračun. Za to je nužno zabilježiti sve prihode i rashode te otkriti gdje curi novac....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 19:12